Отиди на
Форум "Наука"

Омразният дълг на Гърция


Recommended Posts

  • Потребител

Популярна стана тезата, че периферните европейски народи, наречени с презрителното име „PIIGS“, са били твърде мързеливи, твърде непродуктивни; наслаждавали са се на твърде големи социални придобивки, което е довело до техния огромен дълг. „Трябва да изравним гръцките заплати с гръцката продуктивност“ – заяви Доминик Строс-Кан – обезчестеният бивш директор на МВФ – в защита на мерките за финансова строгост. Изведнъж „продуктивността на труда“стана най-важният критерий за това дали една страна заслужава или не заслужава високи заплати и жизнен стандарт. Дори българите, които са на предпоследно място в Европа по този показател, далеч зад Гърция, започнаха да обвиняват южните си съседи в мързел. Но още по-странно е, че самите гърци се хванаха на въдицата и се почувстваха гузни за жизнения си стандарт. „Нали всички ядохме заедно“ – беше един от лозунгите на протестиращите.

Вината за високия дълг падна, както винаги, върху пенсионната възраст, социалните помощи, заплатите, профсъюзите, държавното здравеопазване и образование. Политиците обещават, че само ако „реформираме и оптимизираме“ тези сектори, ще „сложим ред в къщата си“. Но следвайки тази логика, страните с най-висока продуктивност, пенсионна възраст, високи такси върху образованието, здравеопазването и пр. би следвало да нямат никакви проблеми с държавен и частен дълг. Кой обаче стои в горния край на класацията по трудова производителност? Ирландия. Първото I в PIIGS… Явно някъде в стаята има слон, или поне доста угоена свиня, която не виждаме.

Исландия, Япония и САЩ също са на върха или близо до върха в класациите по трудова производителност, висока пенсионна възраст, такси за образование, здравеопазване и пр. В САЩ здравеопазването е частно, таксите за университети са най-високите в света, профсъюзи няма почти никъде, а средният годишен отпуск е само 10 дни – американците не могат да бъдат обвинени в мързел. Но на глава от населението се пада също толкова голям държавен дълг, колкото на обикновения грък, който се радва на 26 дни платен отпуск и по-ниска пенсионна възраст. Гърците се пенсионират на 61 години, в САЩ – на 66 години, в Япония – на 68 години. Средната продължителност на живота на японеца е едва 2 години по-висока от гръцката, а в САЩ – 2 години по-ниска.

На фона на подобни строги работни условия и висока продуктивност, тези страни не би следвало да имат проблеми с какъвто и да било дълг – все пак това обещават управляващите. Но гръцкият държавен дълг е 130% от БВП, а японският – 225%. Външният дълг на Гърция, по-голямата част от който е на частни гръцки банки, е 174% от БВП. В Англия и Исландия това число е 400%, в Ирландия – 1103%. Останалата част от PIIGS вече е далеч “по-оптимизирана“ от Гърция, с далеч по-орязани социални придобивки – как тогава „изравняването на гръцката продуктивност, например, с ирландската“, ще изкара Гърция извън порочния клуб?

Кой всъщност яде от баницата?

На първо място Гърция все още носи дълг, натрупан от военната хунта между 1967 и 1974 г. – през този период той нараства 4 пъти. Но в сравнение със задълженията, натрупани между 1990 и 2008 г., дълговете на военната диктатура са нищожни. В мирни условия Гърция сключи стотици договори с европейски фирми, а вместо да дойдат от бюджета, парите бяха осигурявани под формата на държавен дълг, отново в частни банки. Така със скромния си бюджет Гърция успя да закупи немски подводници на стойност 5 милиарда евро, френски кораби за 2.5 милиарда евро, изтребители и хеликоптери за над 3 милиарда.

В разгара на кризата гръцкото военно лоби, подкрепено от Германия и Франция, убеди правителството да не намалява военните разходи. Така те се запазиха до ниво 4% от БВП – доста по-високо от разходите на Германия (1.4%) и Франция (2.4%). Между 2005 и 2009 г. Гърция бе един от петте най-големи вносители на оръжие в ЕС, въпреки че по размер на икономиката се намира в долната половина на класацията.

siemens.jpg?resize=300%2C225Немският концерн „Сименс“ бе уличен в раздаване на подкупи на гръцките власти в размер на 1 милиард евро, а общият размер на договорите, получени вследствие на тези подкупи, е неизвестен. На милиарди евро се изчисляват поръчките, дадени на Сименс за оборудване на гръцките железници и метростанции, за цифровизиране на националния телеком, за болнично оборудване и продажба на военна техника. Сименс получи и апетитен договор за оборудване на гръцката олимпиада през 2004 г. със система за сигурност „C41“, която така и не влезе в употреба. Общата цена на олимпийските игри се наду от 900 милиона до над 10 милиарда евро, 1.2 милиарда от които бяха похарчени за охрана.

Всъщност думата „похарчени“ тук е заблуждаваща, защото милиардите, вложени в тези апетитни договори са теглени под формата на дългове към гръцки и европейски банки. От тях най-големите притежатели на гръцки държавен дълг са в Гърция (Пиреос, Eurobank EFG, Алфа банк), в Германия, Франция и Белгия (Dexia, BNP Paribas, Societe Generale, Commerzbank, DZ bank и др.). Така правителството, подкупено от частния бизнес, дава поръчки на частния бизнес, които се изплащат отново със заеми от частния бизнес (банките). А за данъкоплатците, които стоят в центъра на тази измама, остава само да се чудят какво да правят с безполезните оръжия и стадиони, наследени от „шопинга“ на политическите си представители.

Запознайте се с понятието „омразен дълг“.

„Омразен дълг“ е теория в международното право, според която един народ не трябва да плаща дългове, натрупани против интересите му, подобно на договор, подписан под принуда. Този термин се е използвал няколко пъти – в Мексико – срещу дълговете на император Максимилиан фон Хабсбург-Лотарингия, в САЩ – срещу кубинските дългове, наследени от испанския колониален режим, и неофициално при опрощаването на дълговете на Ирак, натрупани по времето на Саддам Хюсеин. В последния случай съвсем целенасочено се избягва използването на думите „омразен дълг“, за да не бъде последван примерът от други страни (например Филипините, ЮАР, Еквадор, Гърция и др.).

И докато парламентите гласуват омразни споразумения против волята на избирателите си, обнадеждаващо е поне, че по кипящите улици се чуват все по-малко от онези мазохистични лозунги: „нали всички ядохме заедно“, и все-повече смели призиви като: „пряка демокрация“ и „не дължим, не продаваме, не плащаме“.

http://ruslantrad.com/2011/06/30/omrazniyat-dalg-na-gartsiya/

Съучастници в корупцията; http://www.spiegel.de/international/europe/complicit-in-corruption-how-german-companies-bribed-their-way-to-greek-deals-a-693973.html

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 152
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

В какво се състои "омразността" на гръцкия дълг?

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3

http://regionalnorazvitie.com/index.php?option=com_content&view=article&id=203%3A---q-q&catid=10%3A2009-12-26-20-12-55&Itemid=15&lang=bg

http://dokumentalni.blog.bg/politika/2012/08/25/atakata-sreshtu-republika-ekvador-kakvo-stava-v-london-i-zas.991977

Ама с гръцкия случай не знам как това ще мине като аргумент. Ако можеше, Ципрас и Варуфакис отдавна да си бяха отворили устата.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Точно че за тях не важи...

А иначе това би трябвало да е дълг, формиран при злоупотреба с право от едната от страните или при злоупотреба с господстващото й положение, преведено на езика на гражданското право.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Българския народ има една много добра поговорка "Да вземеш на босия цървулите". Същото е и с Гърция, те чисто физически не могат да върнат този дълг. Разбира се, има идея, която е от МВФ с най общия лозунг "Народа ще плаща". Ще намалите заплати, пенсии, здравеопазване и всички пари ще ни ги давате на нас. Разбира се, тук може да се каже-всички ядохме, време е за плащане. Държавата ще продаде всичко което има, народа ще тъне в мизерия, но така е справедливо.

Да, ама не както казваше Петко Бочаров. Работата е там, че обеднял народ не може да потребява нищо, икономиката загасва. И ако преди гръцката икономика е генерирала едни пари, сега ще генерира други-много по малки. Така че, дългът тъй или иначе няма да бъде изплатен. Крайният резултат ще е българизирането на Гърция, малка, бедна държава, без икономика, НО с послушни политици и активи контролирани от "правилните хора".

Прочее има и друга идея. Ципрас е нарочно допуснат до властта, за да свърши мръсната работа и да затрие дълговете. Ако номера в Гърция мине, операцията ще бъде повторена и в други страни с такива дългове.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нека си припомним приказката за баницата. Защото трупането и нарастването на този идиотски дълг, се случваше под зоркия поглед на европейските и световни финансови институции. Още повече че Гърция е страна членка на еврозоната и като такава трябва да отговаря на определени критерии, поради които Б-я и други кандидат-членки не могат да влязат. Гърция , че е виновна - виновна е, и ще си търпи наказанието още дълги години, но вината не е само нейна.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

в ерата на новия световен ред за да държиш една държава в подчинение и колониална зависимост - трябва да я караш периодично да тегли заеми, докато натрупа голям външен дълг, а след това да я фалираш и да я изкупиш на безценица. Така действа МВФ и компания. Където доброволното задлъжняване не помага - се спретва гражданска война.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ха-ха пак смехории, конспирации и опорни точки, все едно някой насила ги е карал да взимат заеми, а когато ядоха кюфтетата що не реваха е реват сега?

Горкият гръцки народ който бил "измамен", а помните ли периодичните и масови стачки, за социали придобивки, които парализираха страната.

До това води социализма, който не отчита реалната икономика.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ами така е - ако не дължиш, няма как да слушкаш. Иначе замислял ли си се защо има инфлация?

Колкото до Гърция - до 70-те години бяха доста мизерни, но ги напълниха с пари, за да рекламират пред социалистическите балкански страни колко добре се живее в т. нар. демократичен свят. Така че не е луд този, който яде баницата.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

А САЩ кога ще плащат?

https://en.wikipedia.org/wiki/National_debt_of_the_United_States

Според уикипедията дължат 18,2 трилиона или 103% от БВП. Хайде сега рязко намаляване на заплатите и пенсиите и в САЩ. А покрай САЩ също и Япония, Испания, Италия, Ирландия...


https://www.youtube.com/watch?v=FHWcqIDY2dY

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

ами така е - ако не дължиш, няма как да слушкаш. Иначе замислял ли си се защо има инфлация?

Колкото до Гърция - до 70-те години бяха доста мизерни, но ги напълниха с пари, за да рекламират пред социалистическите балкански страни колко добре се живее в т. нар. демократичен свят. Така че не е луд този, който яде баницата.

Това за слушкането ходи да го кажеш на гърците защото тука във форума те няма как да те чуят, явно не са го разбрали още :tooth:

Остави инфлацията, гледай си фармацията и римляните защото от икономика не разбираш.

На кого да рекламират нали границите бяха затворени бе момче, на кого ги разправяш тия глупости.

А САЩ кога ще плащат?

https://en.wikipedia.org/wiki/National_debt_of_the_United_States

Според уикипедията дължат 18,2 трилиона или 103% от БВП. Хайде сега рязко намаляване на заплатите и пенсиите и в САЩ. А покрай САЩ също и Япония, Испания, Италия, Ирландия...

Класическа опорна точка - а вие защо биете негрите. Това да не ти е форума на вестник Юруш.

Разликата, е че те още не са фалирали както гърците.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това за слушкането ходи да го кажеш на гърците защото тука във форума те няма как да те чуят, явно не са го разбрали още :tooth:

Остави инфлацията, гледай си фармацията и римляните защото от икономика не разбираш.

На кого да рекламират нали границите бяха затворени бе момче, на кого ги разправяш тия глупости.

Класическа опорна точка - а вие защо биете негрите. Това да не ти е форума на вестник Юруш.

Разликата, е че те още не са фалирали както гърците.

с подобен махленски език наистина май е най-добре да потърсиш въпросния форум, в който явно си свикнал да тролиш и да търсиш 'опорни точки'. Тук криворазбрано политиканстване не се толерира. Занапред, когато решиш да оригиналничиш - имай предвид, че си предупреден.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Из форумът пак взе да броди призракът на световната конспирация. :grin:

Гърция си страда от типичния синдром на нашата географска ширина, в която попадат също Италия, Испания и Португалия. Иначе казано залитане наляво и към диктатури.

Вчера даваха двама нашенци работещи в Гърция. Двамата бяха твърдо уверени, че тъй като Гърция имала стратегическо положение, щели да се юрнат инвеститори да им дават пари по старому. Разбира се, това е гръцката действителност, пречупена през нашия мироглед за добрия човек отвън, дето ще дойде на ни "оправи".

Дългът сам по себе си не означава нищо, а всичко зависи от дохода и разхода. Гърция в момента е в положението на прохождащо дете, пуснало се от полата на майка си - аха да направи крачка само, аха да падне. С отпуснатите пари в Гърция наистина се направиха страшно много неща. Достатъчно е да преминете по шосе от България в Гърция и дори по друсането (силно у нас и никакво на гръцкия път) ще доловите разликата. Просто на хората им се иска да похитруват. Като не им мине номера ще се стегнат и ще видят, че всъщност с отпуснатите пари са успели да изградят добра база за успешно развитие и не са чак толкова зависими от външната помощ. За Гърция просто прехода е по-сложен, защото за нея това освен трудностите свързани с оформянето на една европейска конфедереция, които засягат всички страни от ЕС си има проблемите и на прехода от бедна и изостанала страна към кръга на по-заможните.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сега да поразсъждаваме кой и кого поробва или изнудва. Колко е налято в Гърция и как те гърците гледат на това? Правят впечатление някой самоубийствени прилики между Гърция и България поне в някои от коментарите тук - гадни кредитори, колониатори дето само дават пари и готини гърци- демократи. Да просим пари като цигани, а когато трябва да си плащаме заемите да обвиним тези които са ни ги дали!
Както Last roman веднъж написа в този форум "...не ме интересува какво норвежците мислят за мен..." в същото време милионите евро които идват от Норвегия ( и то само за археология без да се споменават другите програми) ги вземаме защото са ни длъжни. След като ви дават безвъзмездно то най-вероятно имат право да си мислят нещо за вас и то вероятно е каквото заслужавате.
Каква наглост смукачи да се възхищават на изнудвачи и да плуят по тези които се опитват да им помогнат.
Я да им видим сега манталитета и солидарността на гърците.
Приди време един приятел се върна от почивка на един гръцки остров и ми каза, че там на норвежките туристи им говорели разни неща за България, неговият коментар беше:
" They don't know anything about Bulgaria but still talk only shit about you! I was several times in Bulgaria and don't believe them, they must be very stupid... "
Винаги е по-добре да си почтен - само тогава можеш да имаш достойнство.
Ако някой се самоубива не го следвайте.
Нека все пак да видим какво ще стане, тя гръцката цигания не е приключила току виж клекнали дори и преди референдума. :guitar2:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Една от големите ни балкански (а може би и генетични) прилики с гърците е склонността като окендзаме пейзажа да ни е виновен някой друг - световен, таен, конспиративен ;)

Нямам нищо против да продължават да мизерстват, стига да не им дават повече заеми и спасителни пакети от евро бюджета, който пълним с нашите данъци, щото като дойде крайния срок да ги връщат пак ще се надигнат вълни от протести и обвинения към МВФ, Сорос и ильоминатите. Това е като да си тръгнеш от заведението малко преди да е дошла сметката и да оставиш "бомба" на останалите от компанията.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Хазин за Гърция.

Стига се до смешното, България която беше икономически по развита от Турция и имаше по голямо промишлено производство днес нямат български домати и български чушки, защото е по евтино да ги внесат от Турция...

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

gekosе, не може да се разсъждава по фактите с понятията които употребяваш.Аз не разбирам твоите думи(а ти изглежда още по малко, "Колко е налято в Гърция и как те гърците гледат на това?".Какво разбираш под "налято"?Заеми, помощи, дарения или инвестиции?Трябва да ти е ясно, че парите които се дават за археологически разкопки от чужди държави, не се връщат.Въобще всички термини които използваш са манипулативни."Какво норвежците мислят или имат право да мислят","какво гърците казали","кой какво заслужава" са общи лафове и нищо не доказват.Всички тия приказки са лапнати от повръщаното от вестниците.Не мога да разбера простотията и възторга обхванал голяма част от бълг. нация.Значи сега се налага и на нашите управляващи да теглят милиарди за да "спасят" парите на бълг. граждани в КТБ,(които пак те откраднаха,но няма значение).Заплатите са малки щото българите не могат да работят като европейците( като отидат в чужбина могат) въпреки прекрасните условия за инвестиции.Пенсиите са мизерни понеже пенсионерите много дълго живеят,(не е защото парите от приватизацията "изтекоха").Когато се окрадат европейските фондове, парите трябва да се връщат от бюджета.Тогава обаче няма за заплати и пенсии та трябва да се теглят омразни заеми с лихви.Така тия кредити отиват в народа, който ги изяжда и изпива, а сетне се прави на ни лук ял ни лук мирисал не ще да ги връща.

"Под надслова „всичко ляво е добро“ и „всичко срещу ЕС е добро“ се вихрят ентусиазирани апологети от всички страни – Ципрас, който щял да промени Европа, да победи европейския финансов терор и да възстанови справедливостта за жертвите на брюкселския диктат. Всички те, разбира се, умело пропускат факта, че от 2010-а година насам Гърция съществува единствено благодарение на финансовите инжекции от кредиторите си. Пренебрегват се и стотиците документи, публикувани в последните години, които удостоверяват състоянието на пълна разруха на гръцката държава – липсата на работеща администрация, на фона на огромната армия от добре платени чиновници, гигантските злоупотреби с държавни средства, неплащането на данъци, корупцията."

http://reduta.bg/v2/article/%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC

Ципрас защитава задника си, неговия и на политическата класа на Гърция която опъна тия пари.За тия работи никой няма интерес да говори.1.Ако се признаят кражбите, то значи че дългът е омразен и не трябва да се връща.За това не се преследват европейските фирми и банкови институции участващи в далаверите.2.Това ще даде лош пример и ще възбуди интереса към престъпленията от братските политически класи в другите държави.

Walrode, световна конспирация няма, но тия имат общи методи на работа и едни и същи интереси.Ето защо все още има банкова тайна и данъчни убежища където могат да се скрие откраднатото.То ако няма къде да скриеш откраднатите пари или поне да ги изпереш, кражбата става безпредметна.Има и места по света където може да се скриеш с награбеното, без да се опасяваш че ще те върнат и съдят.

По начало политиката и целия този цирк е за нас, простите хорица.Светът не се дели на отделни държави, нито на комунизъм, капитализъм или третия свят.Има само два лагера на управляващата класа и на нейния обслужващ персонал.Няма арабски държави.Петролът който се добива там се заплаща с долари, които се връщат в американските банки или влизат директно в икономиката.Все едно че това са американски щати, арабите само си въобразяват че имат петрол, той е американски.Знаем какво става ако се опитат да спрат нафтата на САЩ.Муамар Кадафи се би и трепа с американците, но и неговите пари(40 милиарда бяха в техните банки.Казаха че са ги блокирали, сетне какво стана не знам.Голяма част от парите на Садам Хюсеин(60 милиарда) също се намираха в Америка.

Има непотвърдени данни, че Путин притежава около 40 милиарда.Това няма да са рубли нито пък ще са в руска банка.И те са там където доларите се чувстват най комфортно, в Америка.Тия заплахи, анексии и войни са начините чрез които някои хора си правят парите.Не става въпрос за интересите на Русия, САЩ, или България.Конфликта е между икономическите интереси на управляващите.Пък за нас остава да обсъждаме мързела на гърците и българите, фашизма в Украйна, диктаторите в Ирак, Египет ,ВСВ и т.н.

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Дългово надлъгване
Димитър Събев
Posted on June 30, 2015 by mittag

Докато населението подкрепя непокорното си правителство, Гърция има шанс да защити интересите си в преговорите за уреждане на непосилния дълг

Настъпвайки неумолимо към Гърция, персийският цар Ксеркс заповядал да ударят 300 камшика на морската вода в протока Дарданели, тъй като внезапна буря разрушила моста, по който войската му се готвела да премине в Европа. Докато шибали вълните, слугите на Ксеркс трябвало да нареждат: „О, подли и коварни води, вашият господар ще ви прекоси – независимо дали искате или не!“

Днес, 2500 години по-късно плановете на международните кредитори спрямо тежко задлъжнялата Гърция не са по-рационални от яростта на древния цар. С каквито и камшици да я плашат, Атина чисто и просто не е в състояние да изплати дълга си в близките столетия. 312 млрд. евро са официалните държавни заеми към края на март. С тази сума може да се изкупи цялата гръцка земеделска земя, три четвърти от територията на страната – и пак ще останат стотина милиарда на сметката на рибите.

Неслучайно гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е специалист по теория на игрите: откакто извън-системната партийна група „Сириза“ взе властта, преговорите по гръцкия дълг наподобяват надлъгване на заклети комарджии. Това е много особена игра – общо взето, всеки знае картите и възможните ходове на противника си, но не спира да блъфира пред събралата се публика. Но какви карти може да държи презреният длъжник?

Двата коза на Гърция

Наистина, какво пречи на Меркел, Юнкер и компания, които замерят с милиардни санкции страни като Русия и Иран, да хлопнат вратата пред наглия нос на Атина? Още в началото на годината Варуфакис намекна, че германските банки са затънали в „идиотски, почти криминални дейности“, а финансовите лидери в еврозоната се държали като Чикагски гангстери, отправяйки оферти, на които не може да се откаже.

На тези провокации германският финансов министър Волфганг Шойбле отвърна със завоалирана заплаха, че ако се стигне до фалит и излизане на Гърция от еврозоната заради отказа на „Сириза“ да сътрудничи на кредиторите, самите гърци ще я пометат от улицата. Впрочем не е нужно да се стига чак до фалит: стига базираната във Франкфурт (и, разбира се, съвсем независима) Европейска централна банка да спре да налива по 1 милиард дневно в гръцките „трапези“, банките ще трябва за затворят и тълпата ще се надигне.

Достатъчно е да погледнем политическата карта на Европа, за да разберем защо нищо подобно не се случва. От Балтийско до Йонийско море се простира ивица от малки държави, често политически нестабилни и икономически слаби. Те не са се пръкнали там, защото Великите сили вече зачитат етническото самоопределение. Това е „поясът на сигурността“ между Европа и Азия, защитният вал на Западния свят, обоснован още в началото на XX век от отците на геополитиката Халфорд Макиндер и Джеймс Феъргрийв. Стратегията на „зоната на сблъсъка“ бе зрелищно приложена от западните лидери по време на Студената война, започвайки още от Уинстън Чърчил.

Гърция, равноотдалечена от Москва и от Брюксел, играе специалната роля в нея. Неслучайно през 1946 г. се стигна до гражданска война, за да остане страната в Западната сфера на влияние. За Гърция Макиндер твърди: който я контролира, „вероятно ще поеме и управлението на Световния Остров“ (тоест Европа, Азия и Африка). В наши дни влиятелният американски анализатор Робърт Каплан заявява, че Гърция е „обединителка на двете Европи“ и по състоянието й личи как се развива общият европейски проект.

А какво ще се случи, ако гръцката икономика изживее рязък възход, след като бъде изгонена от евроклуба? Този сценарий не се коментира, но логиката говори, че е напълно възможен. Да обясним защо. Стандартната икономическа теория твърди, че факторите на растежа са земята (природните ресурси), трудът и капиталът. Но историческият подход разкрива ключовото значение на още един фактор: национализмът. Чувството, че народът на една държава работи дружно за постигане на справедлива обща кауза дава криле на икономиката. Именно това обяснява възхода на Британия през XVIII век, експанзията на САЩ след XIX век, възстановяването на Германия и Япония след 1945 г., както и много други минали и днешни икономически „чудеса“.

В Гърция национализмът е особено силен. Ако той получи подкрепа от благоприятен паричен режим, тоест толерираща производството и потреблението инфлация, Гърция бързо може да излезе от продължилата 18 тримесечия рецесия, коствала 27% от икономическия продукт на южната ни съседка. Особено ако Русия и Китай осигурят стратегически пазари. Какво ще помислят тогава обикновените хора в Испания и Португалия, които безропотно изпиха горчивото германско хапче?

Икономически успех на Гърция извън еврозоната означава нищо по-малко от край на еврозоната. Да, има много рискове страната да потъне в хаос или дори в нова гражданска война – но рисковете за еврозоната от евентуален успех на независима Атина също не са за подценяване. Редно е да изтъкнем, че тази опция е запазена само за държави, които са запазили националната собственост върху производствените си мощности. Ето защо кредиторите толкова силно настояват за приватизация в Гърция.

Остъргани до кокал

Шойбле негодува, но за всички останали е очевидно, че условията, при които международните кредитори отпуснаха помощ за Гърция преди няколко години е нужно да се предоговорят. Тук „Сириза“ няма пръст: факт е, че вместо да помогнат на страната, предписанията на тройката задълбочиха кризата. Безработицата е 27%, заплатите паднаха с 37%, а пенсиите с 48%, младите гърци емигрират на тълпи, фалитите се множат, дори главният икономист на МВФ Оливие Бланшар призна, че публичните разходи са „орязани до кокал“ – и в същото време дълговият товар нараства отвъд 180% от БВП.

След множество предложения и контрапредложения от началото на годината, тези дни „Сириза“ и кредиторите са близо до ново споразумение. Дали ще се стигне до него само може да гадаем, но предвид изложените по-горе стратегически съображения, компромис вероятно ще има. Младата групировка „Сириза“ все още не се ползва с достатъчно доверие сред населението, за да тръгне на щик срещу цяла Европа и икономическата ортодоксалност. Гърците си знаят интереса и не толерират безразсъдството. От друга страна, надали в един свят, който не познава вакуум Западът ще изрита Елада навън.

За кредиторите би било най-добре изплашените гърци от горната и средната класа по някакъв начин да свалят от власт това инатливо правителство. Затова те ще размахват тоягите си докрай. Стигне ли се до нови избори, ще потекат реки от (обещания за) финансова помощ. Ако новата гръцка левица устои, нервите умишлено ще се обтягат всеки път, когато предстои освобождаване на нов транш от помощите за изплащане на дълга. До края на юни Гърция трябва да върне 1.54 млрд. евро на МВФ. Международната институция със седалище във Вашингтон надали ще позволи на Гърция да фалира точно по този заем, но моментът е подходящ за политически натиск.

А че натискът е от политическо и идеологическо естество вече никой не крие. Достатъчно е да се сравнят предложенията, които тези дни „Сириза“ прави към кредиторите с риск да разочарова избирателите си, с насрещните анонси. Гръцкото правителство например предлага да се съберат допълнителни приходи, като се вдигне до 29% корпоративния данък. Кредиторите не са съгласни да се посяга на едрия бизнес и вместо това настояват да се повиши ставката на ДДС до 23% – тоест да се изгребе паничката на народа. Кредиторите също така държат да се отмени планирания 30% данък върху онлайн хазарта и изцяло да се премахне правото на ранно пенсиониране.

Днес над 70% от гръцкия дълг се притежава от международни институции, основно от ЕЦБ и от МВФ. Облигации за други 63 млрд. евро държи вътрешният пазар – гръцки банки и пенсионни фондове. Тоест глобалните пазари няма да усетят почти нищо от фалита на Гърция, ако не броим неизбежната спекулация с еврото и с облигациите на другите страни от Южна Европа. Но въпросът днес е принципен, дори педагогически: докъде ще стигнем, ако и останалите държави в Европа и в света надигнат глава срещу властелините на финансите? Все пак след края на златния стандарт новият паричен ред се крепи единствено върху покорството на изплашените.

Тихо да не чуе България

В този момент се задейства най-характерната българска реакция: „Не ми ги оплаквай тези византийци, знаеш ли колко пари имат, как са смукали от Европа, докато ние работим за жълти стотинки“. Трябва да се съгласим, че тази нашенска позиция е напълно разбираема – но не гърците са ни виновни за това, че се съгласяваме да работим за жълти стотинки. Дали заради национални черти на характера, дали защото през 1997 г. нямахме късмета да изберем толкова загрижени за страната ни лидери, дали времето беше различно, а ние нямахме знание и опит – но днес презряна Гърция има всичко онова, което България няма.

През 2014 г., във време на тежка рецесия и продължителна социална криза Гърция запази мястото си в Индекса на човешко развитие на ООН – измерител за качеството на живота в държавите, много по-прецизен от БВП. Гърция е в най-високата категория на човешкото развитие, заемайки 29-та позиция в света. Тя е точно два пъти по-напред от България, която (почти) без никакъв държавен дълг остава на 58-мо място. В Гърция днес живеят над 11 млн. души и поне до 2030 г. не се очаква броят им да намалее. Към тази дата населението на България ще е почти двойно по-малобройно от гръцкото.

От чувствително по-малкия брой самоубийци и затворници, през двойно по-високия брой учители спрямо броя на учениците, до над два пъти по-ниската детска смъртност: Гърция тотално изпреварва България. Не толкова по доходи, колкото по отношение към човека.

На скорошна конференция колеги от Словения изплакаха мъката си, че заради надвисналата дългова криза МВФ е наложил жестоки мерки на страната, ограничавайки минималната пенсия до… 456 евро. Също и мерките за Гърция, окачествявани от МВФ като „рязане до кокала“, от българска гледна точка принадлежат на друг свят. Суровите кредитори не са посмели да посегнат на преференциалния ДДС от 13% за насъщните хранителни стоки в Гърция. Явно тройката нищо не струва пред българските политици (някои от тях минаващи за левичари), които пространно обясняват на народонаселението защо за нас било най-добре да няма диференцирани ДДС ставки, освен за хотелиерите.

Нещо повече: злите кредитори не искат да посягат на специалния ДДС от 6% за книгите в Гърция. Какво странно тогава, че резултатите на гръцките ученици са чувствително по-добри от българските? Според методиката на световното проучване PISA, гръцките 15-годишни ученици имат с 41 пункта по-добри постижения по четене, те са по-добри и по математика. Нужно ли е да продължаваме със сравненията? Политическата програма, която следва България, е гаранция не само за икономически, но и за обществен провал. От друга страна, с българско търпение лихви и главници може да се плащат. Щом като населението няма нищо против, защо пък не. Но да не виним Гърция, че не е като нас.

Сиртаки след полунощ

„Гърците пият узото (което българите им сервират), а германците плащат сметката“: когато една неистина се повтори хиляда пъти, съмненията се разсейват. Но обективно погледнато нещата не стоят така. Гръцкият икономист Йоргос Йоанидис в скорошна задълбочена статия развенча мита за разточителността на Гърция (The political economy of the distributional character of the Greek taxation system 1995-2008. Southeast European and Black Sea Studies, 15:1, p. 77-96).

Сравнявайки равнището на публичните разходи в еврозоната и в Гърция, Йоанидис установява, че през по-голямата част от последните 20 години южната ни съседка е харчила по-малко от средното за Европа. Истинският проблем е в данъчните приходи, които в Гърция са с 5-6 пункта по-ниски от тези в ЕС. Вина за неплащането на данъци не носи мнозинството гърци, които взимат заплати и няма как да крият доходи. Проблемът е в прослойката на най-богатите, които сякаш отново ще бъдат пожалени.

Историята е следната: стремейки се да влезе в еврозоната, Атина полага усилия и увеличава събираемостта в края на 1990-те. Но след 2001 г. сякаш настъпва нова данъчна ера. Правителствата на ПАСОК и Нова Демокрация значително понижават корпоративния данък и дават многобройни възможности на свободните професии за укриване на данъци. Дефицитът в бюджета се пълни със заеми от свободния пазар, много по-достъпни и евтини за държава в еврозоната. Докато разпределят доходи в посока на свързаните бизнес кръгове, гръцките партии си купуват спокойствие, като отварят данъчни дупки също и за фермерите и дребния бизнес. Данъчните приходи говорят, че до 2008 г. 86% от гръцките фермери и предприемачи би трябвало да са печелили под 10 000 евро годишно.

Завидният икономически растеж на Гърция в края на миналия и в началото на този век не е облагодетелствал масата от населението, която работи на трудов договор и взима заплати. Гърция наистина се нуждае от пълна ревизия на данъчната политика, но в желанието си да режат, кредиторите не посягат на болните места – например на чл. 107 от гръцката конституция, освобождаващ корабособствениците от подоходен данък. Вместо да опитат да променят това, те настояват млякото да се облага с 23%, вместо с 13% ДДС.

Премахването на привилегията за корабните магнати, датираща от времето на военната хунта значително ще улесни правителството при постигане на първичен бюджетен излишък (тоест бюджетния баланс преди плащане на лихви и главници). В момента размерът му се договаря с кредиторите и се водят горещи спорове дали и кога излишъкът да достигне 1, 2 или 3%. Вместо да смущават сладкия сън на едрия гръцки капитал, кредиторите предпочитат да се фокусират върху осигурителната система и настояват за бързо увеличаване на възрастта за пенсиониране на 67 години.

Диктатура в родината на демокрацията

Твърде много е заложено на карта днес в тази епикурейска държава на юг от България. Ако пречупят подема на „Сириза“, интересите на финансовия капитал ще доминират над социалните движения в Европа поне през следващото десетилетие. Ако Гърция устои и се съвземе, демокрацията в света ще се сдобие с нов идеал.

Както и по времето на Гръцко – персийските войни, големи са дефектите на днешната гръцка демокрация. Големи са и нейните достойнства. Гръцката конституция далеч не е само споменатата ретроградна данъчна привилегия. Там също така пише, че частната стопанска инициатива не може да се развива за сметка на свободата и човешкото достойнство. Че държавата трябва да планира процесите в икономиката, за да се радват хората на просперитет. Гърция е изключително рядък пример как човешкото развитие може да бъде поставено над, или поне на равнището на интересите на финансовата върхушка.

Преговорите за гръцкия дълг се проточват до последния възможен срок преди фалита, тъй като кредиторите очакват притесненото за спестяванията си население да свали „Сириза“ от власт. Вярно е, че хората изтеглиха милиарди от гръцките банки, но 80% от депозитите са все още там. Анализатори твърдят, че с 50% вероятност въпросът за гръцкия дълг ще се уреди след първоначален „малък“ фалит, придружен със смяна на кабинета.

Ще пристигне ли в Атина вестител на нова Маратонска победа? Или ще надделее балканската орис, когато на крачка от успеха предателство в собствените редици обръща съдбата? В медийния прахоляк днес това изглежда преувеличено, но от отговора на този въпрос зависи дали и новите гърци ще се наредят в пантеона на великите народи.

Статията беше завършена на 24.06.2015

https://mittag.wordpress.com/2015/06/30/greece-debt/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

gekosе, не може да се разсъждава по фактите с понятията които употребяваш.Аз не разбирам твоите думи(а ти изглежда още по малко, "Колко е налято в Гърция и как те гърците гледат на това?".Какво разбираш под "налято"?Заеми, помощи, дарения или инвестиции?Трябва да ти е ясно, че парите които се дават за археологически разкопки от чужди държави, не се връщат.Въобще всички термини които използваш са манипулативни."Какво норвежците мислят или имат право да мислят","какво гърците казали","кой какво заслужава" са общи лафове и нищо не доказват.Всички тия приказки са лапнати от повръщаното от вестниците.Не мога да разбера простотията и възторга обхванал голяма част от бълг. нация.Значи сега се налага и на нашите управляващи да теглят милиарди за да "спасят" парите на бълг. граждани в КТБ,(които пак те откраднаха,но няма значение).Заплатите са малки щото българите не могат да работят като европейците( като отидат в чужбина могат) въпреки прекрасните условия за инвестиции.Пенсиите са мизерни понеже пенсионерите много дълго живеят,(не е защото парите от приватизацията "изтекоха").Когато се окрадат европейските фондове, парите трябва да се връщат от бюджета.Тогава обаче няма за заплати и пенсии та трябва да се теглят омразни заеми с лихви.Така тия кредити отиват в народа, който ги изяжда и изпива, а сетне се прави на ни лук ял ни лук мирисал не ще да ги връща.

"Под надслова „всичко ляво е добро“ и „всичко срещу ЕС е добро“ се вихрят ентусиазирани апологети от всички страни – Ципрас, който щял да промени Европа, да победи европейския финансов терор и да възстанови справедливостта за жертвите на брюкселския диктат. Всички те, разбира се, умело пропускат факта, че от 2010-а година насам Гърция съществува единствено благодарение на финансовите инжекции от кредиторите си. Пренебрегват се и стотиците документи, публикувани в последните години, които удостоверяват състоянието на пълна разруха на гръцката държава – липсата на работеща администрация, на фона на огромната армия от добре платени чиновници, гигантските злоупотреби с държавни средства, неплащането на данъци, корупцията."

http://reduta.bg/v2/article/%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC

Ципрас защитава задника си, неговия и на политическата класа на Гърция която опъна тия пари.За тия работи никой няма интерес да говори.1.Ако се признаят кражбите, то значи че дългът е омразен и не трябва да се връща.За това не се преследват европейските фирми и банкови институции участващи в далаверите.2.Това ще даде лош пример и ще възбуди интереса към престъпленията от братските политически класи в другите държави.

Walrode, световна конспирация няма, но тия имат общи методи на работа и едни и същи интереси.Ето защо все още има банкова тайна и данъчни убежища където могат да се скрие откраднатото.То ако няма къде да скриеш откраднатите пари или поне да ги изпереш, кражбата става безпредметна.Има и места по света където може да се скриеш с награбеното, без да се опасяваш че ще те върнат и съдят.

По начало политиката и целия този цирк е за нас, простите хорица.Светът не се дели на отделни държави, нито на комунизъм, капитализъм или третия свят.Има само два лагера на управляващата класа и на нейния обслужващ персонал.Няма арабски държави.Петролът който се добива там се заплаща с долари, които се връщат в американските банки или влизат директно в икономиката.Все едно че това са американски щати, арабите само си въобразяват че имат петрол, той е американски.Знаем какво става ако се опитат да спрат нафтата на САЩ.Муамар Кадафи се би и трепа с американците, но и неговите пари(40 милиарда бяха в техните банки.Казаха че са ги блокирали, сетне какво стана не знам.Голяма част от парите на Садам Хюсеин(60 милиарда) също се намираха в Америка.

Има непотвърдени данни, че Путин притежава около 40 милиарда.Това няма да са рубли нито пък ще са в руска банка.И те са там където доларите се чувстват най комфортно, в Америка.Тия заплахи, анексии и войни са начините чрез които някои хора си правят парите.Не става въпрос за интересите на Русия, САЩ, или България.Конфликта е между икономическите интереси на управляващите.Пък за нас остава да обсъждаме мързела на гърците и българите, фашизма в Украйна, диктаторите в Ирак, Египет ,ВСВ и т.н.

Браво!

Давай, давай можеш и по-добре...

А кой колко е постигнал се вижда по резултатите. Нали?

Както е казал Христос ( цитирам по памет ) :

"... който милва котенце е блажен .....

И сега няма да ме разбереш :bye1:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Браво!

Давай, давай можеш и по-добре...

А кой колко е постигнал се вижда по резултатите. Нали?

Както е казал Христос ( цитирам по памет ) :

"... който милва котенце е блажен .....

И сега няма да ме разбереш

Разбира се че те разбирам.Но Христос е казал още, ако правилно си спомням, "Товарете портокалите в бурета" , братя Карамазови.За това давам и товаря нататък.

От девет извора се носи вода в горната статия от Димитър Събев за да се стъкми някакъв фалшификат.Та чак и национализма на германците и японците се изкарва като предпоставка за икономически просперитет.Чунким руснаците са малки националисти или руския национализъм не оказва влияние на икономиката.

Цялата работа е пределно проста.Кои правителства са вземали кредити, при какви параметри и как са изразходвани парите?Кои банки и институции са предоставили заемите?Още Буров беше казал че банките по негово време имат специален раздел за разузнаване.Е не може някоя банка да даде няколко милиарда кредит и да не се интересува как ще се върнат тия пари.За колко време и големината на траншовете.Няма как кредитора да не направи проучване за състоянието на икономиката, какъв е БВП, постъпленията в бюджета, разходите и не на последно място да се запознае със старите кредити на държавата, тяхната големина, лихви и сроковете на падежите.Защо са отпускани заеми които не могат да се върнат сега?От гръцка страна също са правени консултации и проучвания за големината на старите кредити, знаели са кога , на кого и колко имат да връщат и въпреки това са подписали споразумения за нови кредити за които им е било пределно ясно още преди 10-20 години че няма как да върнат.Обикновенно всяко старо правителство не само остъргва бюджета до дъно, но го ангажира и товари чрез договори с обръчи от фирми за няколко години напред следващото.Така че когато дойдат новите управляващи почват да се чудят и маят от къде да откраднат и те нещо на свой ред.Ето защо се налага новото правителство да тегли кредит.Така хем ще се вземат комисионни за него, хем ще се напълни ямата.При това положение не се гледат все по лошите условия при които се отпуска всеки следващ кредит, щото и банките трябва да са на далавера.Съмнява ме че всички гръцки кредити отдавна са върнати с нормални лихви.Това дето е останало сега е гювеча, супер далаверата.Нещо което ако стане е добро дошло. Банките са си направили много добре сметката, те не може да са дали невъзвращаеми кредити за да им опрощават сега стотици милиарди.Нито са прости ,нито са луди.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Доста забавно е да гледам разсъждения колко било лесно да се вземат едни пари и после да не се върнат. Да, на босия няма как да се вземат цървулите. Но на Гърция могат да се спрат евросубсидиите (нещо, за което България има дълъг и печален опит, а както вървят нещата и големи перспективи в тази насока). Защото то и у нас някой може да реши да не си плаща тока, но първо му го спират, а после пращат съдия-изпълнителя.

На второ място може да се прихванат вземания на Гърция - сиреч, ако нещо в някакъв момент й се дължи да не й се даде, а да се приспадне от дълга.

За туристическа страна като Гърция си е доста голям проблем излизане от ЕС и еврозоната. Защото за всеки турист е по-удобно да ходи там без виза и с евро.

На следващо място нестабилността ще прогони не само чуждите инвеститори, но дори гръцките бизнесмени ще се насочат към чужбина, което също ще се отрази доста зле както на гръцката икономика, така и на гръцкия бюджет.

Надеждата, че драхмата ще намали цените е все едно да се надявате, че ако се въведе еврото цените на пазара в Първомай ще се изравнят с тези на крайбрежната в "Съни бийч". Е, разбира се ако износът на Гърция се срине, а също и туризмът, тогава ще си имат домати в излишък и цените им ще паднат, но много ме съмнява, че това събитие ще ги направи щастливи.

Въпрос на време е гърците да осъзнаят новите политически реалности и да развеят бялото знаме. Докато "борбените" българи зяпат Гърция и блеят докато им вдигат цената на тока и пенсионната възраст, то гърците са достатъчно хитри, та като видят, че блъфът им не минава да сменят тактиката.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Но са алчни... Във филма "Вътрешна работа" се описва механизма. Банковите служители за да вземат повече комисионни отпускат заеми на куцо кьораво и бедно. На хора които е ясно, че не могат да върнат заема, под огромни лихви. Тъй наречените "рискови заеми", въпросните хора които вземат тези заеми също не са идиоти, защото те тъй или иначе нямат намерение да ги върнат, или са притиснати. По рано никой не би им дал заем и те биха мизерствали, но сега им дават и те се възползват.

Следват дериватите! Лошите заеми се нарязват на парчета, смесват с добри и получения дериват се продава на други банки като добър, после се застрахова. Така застрахователите и някой банки се нахакват до уши с тия токсични деривати фалират.

Накрая всички реват на Обама "Няма пари, фалираме, системата рухва" и Обама почва да печата пари... Същото е и с Гърция.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ей, вярно разбираш добре, че не бях саркастичен.
Да се чуди човек (остави ги сега гърците) как при толкова добри специалисти във всяка една област у нас положението е толкова трагично?!

Мисля си аз, че всички трябва да работим за повече почтеност?
Помисли- може ли човек който има професионална етика да се корумпира?
Просто нали, аз съм отказвал поръчки заради съмнения, че ще ми се плати с мръсни пари или такива които идват от Китай например.
И прав си много неща не разбирам, себе си най-вече.
Благодаря ти за постовете.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

В предложението си за обсъждане на трети помощен пакет за Гърция, изпратено във вторник следобед на европейските партньори, премиерът Алексис Ципрас иска над 29 млрд. евро, с които страната да си плати дълговете до 2017 г., включително. Това става броени часове преди изтичането на втория помощен пакет, подкрепен от МВФ, ЕС и ЕЦБ, и предвидените за удължаването му близо 16 млрд. евро. В същия час е последният срок Атина да преведе на МВФ 1.6 млрд. евро, за да не изпадне в състояние на "нередовен платец" и произтичащото от това спиране на средствата от фонда.

Текстът на писмото до председателя на Еврогрупата и до фонда Европейски механизъм за стабилност (European Stability Mechanism, или ESM) – но не и до МВФ - е публикуван от "Файненшъл таймс". От него се вижда, че Гърция се обръща за двугодишен заем от съдържащия 500 млрд. евро ESM в размер на 29.1 млрд. евро, който да се използва единствено за покриване на външни и вътрешни задължения, подлежащи на връщане в следващите 30 месеца.

В искането за подкрепа на финансовата стабилност в Гърция премиерът се позовава на два члена от статута на ESM, но единият от тях съдържа условие, взривоопасно за управляващите в Атина радикална левица и националисти. Помощта е обвързана с наличието на нов "меморандум за разбирателство" - фраза, която СИРИЗА хулеше през години като най-омразното и заробващо нещо, наложено на страната.

Формата, в която Ципрас иска заема от над 29 млрд. евро, означава, че той трябва да поддържа първичен бюджетен излишък, за да може да го обслужва, а това означава още непопулярни антикризисни мерки, пише "Файненшъл таймс".

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...