Отиди на
Форум "Наука"

Защо прогресът на човечеството се е забавил?


Recommended Posts

  • Администратор

Автор: Светослав Александров

Защо изглежда, че човешкият прогрес се е забавил? Защо отнема цели 20 години на НАСА да разработи нов космически кораб, докато в миналото "Мъркюри", "Джемини" и "Аполо" са били разработени за пет? Защо навремето хора са се разхождали до Луната, а днес не можем да стигнем където и да е отвъд околоземна орбита? Какво стана с мечтите ни в други области - къде е напредъкът в областта на генната терапия, защо хора продължават да умират от рак, а лечението им (химиотерапия и лъчетерапия) не изглежда по-различно от това през 70-те години?

Майкъл Ханлън може би има отговор на въпроса. В своя статия за Aeon той обяснява причините защо прогресът на човечеството се е забавил.

"Да, имало е епоха, в която спекулациите са били еквивалент на реалност", пише той. "Тя е приключила преди повече от 40 години. Повечето от това, което се е случило след този период, е нищожно подобрение на това, което се е появило преди. Истинската епоха на иновациите - ще я нарека Златната четвърт, е продължила приблизително между 1945 и 1971 година. Всичко, което дефинира модерния свят, или идва от тази епоха, или има своите корени там. Хапчето. Електрониката. Компютрите и раждането на интернет. Ядрената енергетика. Телевизията. Антибиотиците. Космическите полети. Гражданските права".

Но авторът не ограничава епохата само до технологиите. Феминизмът, тийнейджърското движение, Зелената революция, деколонизацията, популярната музика, масовата авиация, гей правата, всичко това се е случило тогава. Всичко това - на фона на безопасни автомобили, високоскоростни влакове, пилотируеми полети до Луната, роботизирани мисии до Марс. Златната четвърт е уникален период, продължил в рамките на по-малко от едно човешко поколение.

Икономистите описват този период като увеличаване на богатството. След Втората световна война БВП на глава от населението в Щатите и Западна Европа силно нараства. На територията на унищожената от войната Япония се ражда нова индустриална сила. Германия преживява своя Wirtschaftswunder. Дори комунистическият свят става по-богат.

Но освен това ние сме били свидетели през този период и на промяна на обществото. Дори и в най-напредналите западни общества преди 1945 година отношението към расите, сексуалността и правата на жените е било такова, че можем да го наречем първобитно. Но до 1971 година предразсъдъците са били изхвърлени на бунището. Светът безвъзвратно се е променил.

Да погледнем към днешния свят. Има ли реален прогрес? Ако погледнем към пътническите самолети, повечето от тях са подобрени варианти на тези от 60-те години - просто по-тихи и с по-добра авионика. През 1971 година един обикновен самолет е летял от Лондон до Ню Йорк за 8 часа. Все още е така. Освен това през 1971 година е имало един самолет, който е правил същото нещо само за три часа. Днес този самолет го няма. Сега Конкорд е мъртъв. Да, колите ни са по-бързи, по-безопасни и консумират по-малко гориво, но и те са си като цяло същите.

И да, докато днес наистина живеем по-дълго, това няма отношение към съвременните открития. От 1970 година насам правителството на САЩ е дало над $100 милиарда за т.нар. "Война срещу рака". Но въпреки вложените средства, резултатът от войната показва абсолютен провал. Само в САЩ смъртните случаи от рак в периода между 1950 и 2005 година са намалели едва с 5%. Факт е, че ако днес човек се разболее от рак, шансовете му да живее не са по-големи от тези, ако се беше разболял през 1974 година. В много случаи лечението би било същото.

Нито едно от големите научни открития не е довело до рутинни лечения в заболяванията. Сакатите все още не могат да ходят, слепите все още не могат да виждат. Един от големите триумфи, случил се след Златния четвърт, е разкодирането на човешкия геном, а ние все още очакваме да видим реалните ползи от това. Не е имало нова Зелена революция. Във физиката единственото, което се е случило, е откритието на бозона Хигс, но все още струнната теория е най-добрата надежда да съчетаем Айнщайн с квантовия свят и никой не знае дали това може да се провери на практика. И нито един човек не е стъпвал на Луната от 42 години насам...

Защо това е така?

Най-популярното обяснение е, че Златният четвърт е просто резултат от икономическия растеж и технологичните открития на Втората световна война. Масово хората казват - няма прогрес защото няма войни, които да движат прогреса. Да, вярно е, че човек нямаше да стъпи на Луната без откритията от тази война. "Аполо" нямаше да е факт без Вернер фон Браун и балистичните ракети Фау 2. Конфликтът води до увеличаване на иновациите и Студената война също изигра своята роля. И когато Бретън-Уудската система се срина заедно с петролните шокове през 70-те години, иновациите приключиха.

Но въпреки това нещо не се вписва и тази теория издиша. От една страна пеницилинът, реактивният двигател, и дори ядрената бомба са били на чертежите много преди да бъдат проведени първите изстрели на Втората световна война. Те са щели да се случат и без нея. Освен това с края на рецесията светът излиза дори по-богат. Днес има достатъчно пари за разработката на ново "Аполо", нов "Конкорд" и нова Зелена революция. Ако икономическият растеж е вършил своята работа през 50-те и 60-те години, защо това не се случва днес?

В произведението си "Великата стагнация" Коуен излага тезата, че човешкият прогрес е спрял, защото вече сме обрали всички плодове в долната част на дървото. Възможно е технологичните успехи между 1945 и 1970 година да са били бързи победи и прогресът оттук насетне ще е много по-труден. Било е по-лесно да се премине от пътнически самолети с перки през 30-те години до реактивни самолети през 60-те години, отколкото е възможно да се мине от реактивен самолет до ... нещо по-различно днес.

Но историята показва, че и тази теория издиша. Често пъти е изглеждало в човешката история по време на периоди на технологични иновации, че платото е било достигнато. Най-известният пример за това е през 1900-тната година, когато Лорд Келвин оповестил, че всичко във физиката е вече открито. Едва няколко години по-късно Айнщайн доказал, че Келвин греши напълно. В края на 19-ти век още не е било ясно как да се направят летателни апарати, по-тежки от въздуха.

Липсата на пари не е достатъчна причина. Да разгледаме друга теория - проблемът не е в парите, а в това, което правим с тези пари. Капитализмът исторически е бил двигател на прогреса. Именно капитализмът през 18-ти и 19-ти век е създал магистрали и жп линии, телеграфи (още една златна епоха от миналото).

Проблемът е, че успехът започва да се дефинира като печалба на средства в рамките на много кратък период. Така прогресът не се дефинира като създаване на по-добри продукти, а като това определени продукти да станат колкото се може по-бързо морално остарели, за да дадат път на следващите продукти.

Преди половин век създателите на автомобили, телефони, телевизори са просперирали от това, че продуктът ще продължи да работи в продължение на много години. Нито един производител обаче не продава смартфон с тези замисли в днешно време, новият идеал е да направиш продукта си морално остарял колкото се може по-бързо. Така целта на iPhone 6 не е да бъде по-добър от iPhone 5, а просто желаещите да си купят нов телефон и да изпитат морално удоволствие от това, че го правят. Това е нещо ново и парадоксалният резултат е, че истинските иновации, като нещо обратно на маркетинговия заместител, са в безизходица.

Ханлън разглежда и един друг фактор - публичните инвестиции. По време на Златния четвърт е имало бум на публични инвестиции в изследвания и иновации. В близкото минало данъкоплатците на Европа, САЩ и навсякъде другаде са заменили великите капиталисти от 19-ти век. Наясно сме, че почти всички иновации от този период идват от финансирани с държавни средства университети или от популярни обществени движения. Първите компютри не са произлезли от лабораториите на IBM, а от университетите на Манчестър и Пенсилвания. Интернет е произлязъл от Калифорнийския университет, не от Бел или Ксерокс. А уеб пространството е произлязло не от Епъл или Майкрософт, а от ЦЕРН, която е изцяло публична институция. От 70-те години насам се предполага, че частният сектор е най-доброто място за иновации, но историята на последните четири десетилетия опровергава това.

Факт е, че публични инвестиции съществуват и до ден днешен, даже са се увеличили! Явно причините са някъде другаде, явно проблемът не е във вложения капитал!

И стигаме до това, което Ханлън описва като коронната причина за липсата на иновации - липсващото звено и първопричината за всички проблеми е нашето отношение към рисковете, които трябва да бъдат поети.

Много от постиженията от т.нар. Златен четвърт просто не могат да бъдат повторени днес. Войната срещу дребната шарка, която е спечелена в този период, е плод на усилената ваксинация. Най-вероятно тази усилена ваксинация е убила няколко хиляди души. Но са спасени милиони други! През 60-те години на миналия век множество лекарства са попадали на пазара. Не всички от тях са били ефективни. Някои от тях, като талиомидът, са имали страховити последствия! Но цялостният резултат е медицински бум, от който са пожънали ползи милиони жители. Днес такъв бум е невъзможен.

През 60-те години е отнемало по-малко от 8 години, за да може едно лекарство да бъде одобрено и внедрено на пазара. 13 години е отнемало да се случи това през 90-те години на миналия век. В днешно време на много от новооткритите лечения им трябват 20 години, за да бъдат внедрени на пазара. През 2011 година няколко медицински благотворителни дружества и изследователски институции се оплакаха, че регулациите на ЕС задушават напредъка. Няма да е пресилено ако кажем, че днес хора умират в името на каузата лекарствата да станат по-безопасни.

Отвращението от риска се е превърнало в мощно оръжие във войната срещу прогреса. През 1992 година шведският генетичен  инженер Инго Потрикус разработил сорт на ориз, при който витамин А се натрупва в зърното, а не в листата, както е обикновено. Дефицит на този витамин причинява слепота и смърт след стотици хиляди в развиващия се свят. Въпреки това благодарение на добре финансирана кампания от анти-ГМО фундаменталисти, светът и до ден днешен не е видял ползите от това откритие.

В енергийния сектор ядрената технология закуцука поради серия мега-профилни катастрофи, като тази в ядрената централа на Три Майл Айлънд (която не уби нито един) и Чернобил (която уби дузина души). Тези инциденти причиниха глобално спиране на изследванията, които до този момент биха могли да ни дадат безопасна и евтина енергетика. Кризата с промяна на климата, която би могла да убие милиони, е една от цените, които плащаме заради това 40-годишно отвращение от ядрената енергетика.

Проектът "Аполо" почти със сигурност не може да се случи в днешни дни. Не защото хората не се интересуват от това да посетим Луната, а защото рискът (който се изчислява на няколко процента смъртност при астронавти) е неприемлив. Боинг е поел огромен риск при разработването на 747, една чудесна машина, която била създадена през 60-те години в рамките на едва пет години. Модерният му еквивалент - Ербъс А380 (който е само малко по-голям и малко по-бавен) бе пуснат в експлоатация за пръв път през 2005 година, цели 15 години след началото на проекта. Преди 50 години се организираха празници в чест на учени и технолози, когато хората все още си спомняха как изглеждаше светът преди пеницилина, ваксинациите, модерното зъболечение, достъпни коли и телевизията. Днес ние сме подозрителни и недоверчиви - забравили сме как е изглеждал светът преди Златната четвърт.

Рискът обаче изигра своята роля и при промяната в социалните отношения. В миналото млади хора са били подготвени да поемат огромни, физически рискове, за да оправят греховете на света. Първите протестиращи са се сблъсквали със сълзотворен газ и дори по-лоши неща. През 60-те години на миналия век феминистките са се сблъсквали с обществени подигравки, медийни санкции и насилствена враждебност. В днешно време, като че ли е огледален образ на технологичния застой, социалният прогрес също се намира в задънената улица на политическата коректност. Преди време телата на студентите са се използвали за огнища на революциите, но днес хипер-конформистките младежи се интересуват повече от това да задушават дебата и да цензурират езика, когато противоречи на мъдростта. Преди 40 години  процъфтяващите медии позволявали на конфликтите да разцъфнат, но днес различните социални медии, въпреки демократичния си облик, налагат климат на боязливост и окуражават груповото мислене.

Може би нажежената глава на технологичния прогрес просто се е поохладила днес. Светът днес е по-безопасен, по-здрав, по-богат и по-мил от това, което е бил преди. Близкото минало го описваме като мрачно, по-далечното минало - като отвратително.

Да, ние сме свидетели на някои технологични чудеса и в днешно време. Модерният интернет е прекрасен, по-вълнуващ в много отношения дори от "Аполо". Ние може да сме загубили Конкорд, но днес можем да летим до другия край на Атлантика за неколкодневните ни печалби, благодарение на нискобюджетни компании. Дори в научно-фантастичния филм Блейд Рънър, Рик Декард е трябвало да използва монетен телефон в Лос Анджелис през 2019 г.

"Въпреки това можеше да бъде много по-добре. Ако степента на промяна бе продължила, можехме да живеем в свят, който е победил Алцхаймер, в който чистата ядрена енергетика е победила климатичните промени", пише Ханлън. "Забравете колониите на Луната, но ако Златният четвърт се беше превърнал в Златен век, батерията на вашия смартфон може би щеше да издържа повече от едно денонощие".

Източник: http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-22-04-52/13-2012-01-06-10-40-52/1032-2015-why-human-progress-has-stalled

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

изглежда че човешкия прогрес се е забавил заради гледната точка. ако очакваш чудеса, безсмъртие и движение със скоростта на светлината из необятния космос, както виждаме че става по филмите, е нормално да си разочарован. ако обаче си реалист и разбираш процесите били те биологични, физични или други, нещата ще са по приемливи, и ще се радваш на мощния компютър в джоба си, ще използваш максимално комуникационните мрежи дори когато си далеч в планината и в морето, ще си караш хибридната кола, и дори за скромна сума скоро ще можеш да летиш из космоса около земята. и това е благодарение на частни фирми. преди 40 години това щеше да звучи фантастично. и майсторите от онова време само ще цъкат и ще се пулят като отворят капака на хибридната днешна кола. 

превземането на космоса пък не е въпрос на желание, а на възможности и нужда. днес нямаме възможността и нуждата да превземаме враждебния космос и затова и не чупим грешни пари в тази посока.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Прогресът се забави, защото идиотите получиха гласност и възможност да слагат прът в колелата му. ;)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

През първата половина на 20 в. прогреса беше далеч по-динамичен, явно световните войни го развиваха. От тогава досега обаче не е открито нищо принципно ново, освен интернет, чрез който затъпяхме двойно и тройно :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

по скоро поумняхме многократно. днес всеки, дори и овчаря на село има достъп чрез смартфона си до милиарди книги и интернет енциклопедии. и ако има желание нищо не го спира да бъде умен, да чете шекспир или да гледа лебедово езеро в ютюб. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да де, ама не го прави. Средния коефициент на интелигентност е паднал главоломно откакто всеки има интернет на смартфона си. Никой не се затормозява да помни никакви факти (знания за нещо) следвайки презумпцията, че може да ги провери за две-три минути през телафона си.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Наличието на информация, не води нито да поумняване, нито до изглупяване, обаче невъзможността да се отсява/филтрира наличната информация, със сигурност е причина за все повече налични глупости/пара-/ и т.н.

А за да можеш да си отсееш източниците, ти трябват доста знания, омагьосан кръг :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Парадоксално но сега в глобалната цивилизация, технологии и информационни потоци, ние всъщност живеем във века на дезинформацията. В потока от новини за конфликта в Сирия например 99% от медиите са на крайни пропагандни полюси и целенасочено изкривяват информацията в полза на някой или нещо. Подобно е и в сферата на точните науки където също има стремеж от доказване на някои нестандартни, модерни или изглеждащи оригинално доктрини.

Въобще имам чувството, че повече вяра може да се има на средновековен летопис отколкото на съвременна медия по съвременен въпрос :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

средновековния летопис може да е също толкова дезинформационен, но няма как да знаеш това тъй като е средновековен. днес обаче палиш самолета (вече са евтини и можеш да си ги позволиш) отиваш до сирия и можеш да провериш на място какво се случва ако нямаш доверие на интернет. 

колкото и да се опитват да ни дезинформират днес разполагаме с твърде много информация на мига на събитието, тъй че няма база за сравнение със годините които е трябвало на информацията да стигне до теб през средновековието, или няколкото седмици в началото на 20 век. 

 

това че днес не сме ходещи енциклопедии и разчитаме на компютри и базата данни в интернет ни освобождава за това да мислим и да се концентрираме върху конкретни задачи. а интернета е безценен за изследователи, дедективи и други шпиони и им пести много време.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

повечето хора не мислят критично и ползват гугъл според ограничения си капацитет от познания. Въпреки техногенната ера, в която живеем, масата вярва на врачки, смята че земята е плоска или че слънцето се върти около нея, няма елементарни познания по химия, физика, биология, география, приема креационизма и не разбира същността на еволюцията. Нехае за научните достижения или просто не може да ги осмисли, а се интересува от порно и скандали. Доверява се на екстрасенси, астролози, хомеопати, смята че ги пръскат от небето с химикали или че ваксините са отровни. Така че болшинството от човеците, въпреки че океанът от познания е навсякъде около тях, не могат да асимилират и ползват информацията, не могат да разсъждават логически и си остават същите скудоумни и мракобесни идиоти, само че със... смартфон. 

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И вицът беше такъв:

"Мутра с джиесем - това е едноклетъчно с многоклетъчно!"

...

Причината за минус-прогрес: Технологическото развитие изпреварва с "ускорени темпове" знанията на науката, особено - темпът им на усвояване.

А от темпът на усвояване на ново_знанието, зависи приложимостта им в работата. Зависи конкурентната способност - повечето хора "изпадат" от играта, щото не щат да стават роботи (?!). Ле-ле, майко пък, ако става дума за производство на материални блага (в киреча), а не за ...услуги и съпътстващите ги специалности (на бюро в офис)!

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

малоумните и маркобесни идиоти при какъвто и да е прогрес няма да станат по-умни, но те мисля не ни интересуват.  умните хора, които също не са малко, могат да използват по доста добър начин достиженията на науката. кой би повярвал преди 50 години че днес ще можеш да напишеш книга без да си написал и ред с молив или химикал, ползвайки само компютъра в джоба си, и уплътнявайки си времето в трамвая, метрото и парка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето защо има бум на умните телефони

ALMObBv.jpg

Не е защото хората четат повече ;)

Редактирано от hristo_serafimov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тази статия е подвеждаща!Откритията сега не са по малко.В медицината са открити много нови антобиотици и лекарства.Разнообразието на пластмаси е голямо и във всяка област е така.Само изглежда че някои открития преди са по значими.Но от първия телевизор до съвременния са направени не едно и две открития които не се забелязват.След изобретяването на азбуката и числата, също няма други значими открития в тази област.Но с нея се създадоха нови литературни произведения и т.н..След изобретяването на лъка, на човечеството са трябвали хиляди години за да направи втората крачка.Колкото науката напредва, толкова и откритията стават повече за кратко време.Това ми прилича на колело което се е търкулнало по склон и постоянно набира скорост.Откритията се случват все по често.Според мен автора не отчита коректно направените открития през годините.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

открития /и то важни/ се правят ежедневно. Пример - 3 D принтирането. Но обилният информационен поток /или по-точно боклук/ ти пречи да отсееш качествената информация от плявата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Така и никой не дефинира какво е това нещо прогрес. Ако е дебит открития (количество за време) значи сме рекордьори по прогрес. Би трябвало да работим по два часа на седмица. И да имаме много добро благо-състояние. А какво се наблюдава без особено затруднение - в т.нар. "развит" свят и особено в най-развития САЩ, има не шокиращо, а жестоко разпределение на благата от т.нар. прогрес - огромна част от благата се владее от нищожен процент хора. останалите над 90% от хората или едва удържат или са в заеми. Ако не са на улицата. Прогрес ли казахте? 

Вижте основните медии, тези които стигат до 90% от хората. Колко процента (от време или площ) са реклами, спорт и дезинформация и колко са дискусии или просто разговори за основните ценности, за това какво е човек и пр. Или по някоя научна тема. Да не говорим, че заедно с научната тема върви и въпроса Защо, за къв ни е това и кой ще се ползва и за колко време.

Това от което се ползваме в момента е за сметка на:

- ограничение на свободата - лицензи, курсове и пр. и дори ограничение на знанията. Днес един ми се похвали че е минал курс за първа помощ в канада: първо слагаш пострадалия в каква позиция беше и второ попълваш документи какво е станало. Това е първа помощ. и ако не спазиш процедурата гърмиш.

- произвеждане на огромно замърсяване и боклуци. Вода въздух и почва са така "развити" че се пукат. За храната да не отварям тема.

- облагодетелстване на малцина за сметка на мнозина. Та ние все още сме роби и робовладелци

- всеобщо затъпяване и срутване на всякакви ценности. Така човек не му се налага да мисли дали е роб или свободен и му е набито в главата че му трябва айфон. И медиите имат достойна роля за това. Но медиите не са домати да никнат сами - ние си ги правим такива.

 

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

историята е показала, че подобни сценарии с пълно равенство, идеален комунизъм и разпределяне на парите по равно са нереали и неосъществими. не може онзи който го мързи и онзи който се труди да получават по равно. системата е изградена така, че който си напряга акъла и образованието, и съответно създава разни неща - патентова, създава нови услуги, намира и развива нови пазарни ниши, или пък е добър доктор, певец, оратор или художник, той печели и при него има прогрес. и накрая си купува яхта и самолет. другите, които ги мързи да работят, които не влагат усилия да се образоват и самоусъвършенстват, които носят лоша карма (получили са лошо наследство/първите 7-20 години/ от родителите си) няма как да бъдат богати и да се развиват. 

а иначе наистина човек днес може да работи по два часа, колкото да изкара за хляб, а през останалото време да яде, пие и да се излежава. нищо не му пречи и никои не го спира да си изхвърли айфона и да си купи телефон за 10 лева. Никой не ни спира  да си изключим тока, да не гледаме реклами и телевизия, и да не ползваме останалите блага на цивилизацията. имаме свободата да се откажем от някои неща, но са малко хората които ще изберат да не живеят в 21 век а да се върнат в първобитния век. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

сириус, негодуваш относно 'глобалните неправди и това, че строят не се е изменил въобще, въпреки великите открития, които сме направили. Но това състояние на обществата ни винаги е било такова, независимо от достиженията на човешката цивилизация. И все пак робите днес живеят по-добре от всякога /дори си имат айфони/. ;)

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Както казах - нищо принципно ново не се открива, просто се ъпгрейдват вече откритите неща

Върбанов - Антибиотиците са открити в началото на 20 в., сега само се откриват нови разновидности.

Роман - Пресата е открита още през 15 в., 3D принтирането е просто неин съвременен ъпгрейд.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 21 часа, makebulgar said:

по скоро поумняхме многократно. днес всеки, дори и овчаря на село има достъп чрез смартфона си до милиарди книги и интернет енциклопедии. и ако има желание нищо не го спира да бъде умен, да чете шекспир или да гледа лебедово езеро в ютюб. 

Интересна ... "пасторална идилия":beer:

Само дето: вълкът сит, агнетата изядени ... и на овчаря ... му остава да работи ... само порното по телевизора.;)

Повтарям се, ама приказката с/у разсипия беше: Човек става богат не като увеличава материалните си блага, а като намали алчността си.

И в онез години ... бразилски филм- сериал беше- за двама битово разделени близнаци - драма при събирането им, вече като възрастни. Та там, доктор Плинио формулира към единия: "Честен ли си?.. Тогава се примири с бедността си!"

При развитие, технологиите - не разрешават проблемите на хората, а задълбочават икономическите граници, към по-големи разлики - благодарение на търговия, но не със знания, а с незнанието. Лъжата е повсеместна! Ментържиите забогатяват, а няма пари за ограмотяване срещу незнанията - и на деца, и на родители - поне на тез, които имат желание.

Това не може да е добра перспектива за по-нататъшно "съвместно" съществуване. На хората.

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Warlord said:

Както казах - нищо принципно ново не се открива, просто се ъпгрейдват вече откритите неща

Върбанов - Антибиотиците са открити в началото на 20 в., сега само се откриват нови разновидности.

Роман - Пресата е открита още през 15 в., 3D принтирането е просто неин съвременен ъпгрейд.

Лекарствата са известни отдавна, антибиотиците са част от тях.То с лекарства и баба знае, няма нещо принципно ново с което да се лекуваме.Атомната бомба представлява ъпгрейдвано оръжие ,това е подобрена версия на стрелата.Ракетата е открита от китайците преди хиляди години и там има застой.Съвременният автомобил е  модернизирана каруца, която пък е открита преди хиляди години.Нещата са по лесни за откриване отколкото за ъпгрейдване. Даже бяхме открили социализма, но той беше още мъничък, недоразвит и вместо да го ъпгрейдваме ,ние се забихме пак в капитализма.Че то от първия път и самолета не се е вдигнал във въздуха.Прибързано се отказахме от соца. за 100-200 години не може да се разбере ,трябват едни хиляда години за да му се покаже хубавото..Капиталистите ни го развалиха, то от тях нищо не може да се построи, пак ни излъгаха както винаги.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Мейкбулгар, говориш глупости. В света винаги е просперирал не умния, а силния и безочливия. Дали това ще е търговец, който блъска в храните боклуци (за да му е по евтино) и надува цени, дали ще е престъпник който в буквалния смисъл троши на хората кокалите винаги по добре са били силните и жестоките.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Едно нещо е сигурно - перфектен социален строй няма да бъде открит никога ;)

Не говоря за лекарствата по принцип а именно за антибиотиците. Ето интернет например е едно откритие а не ъпгрейдване на нещо вече открито ;) едва ли можем имейла можем да го определим като еволюирала пощенска служба.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Фружине, интелигентността имала различни нива - логическа/математическа, социална, физическа и т.н. тъй че най-умните и образованите не е задължително да са най-интелигентни. Да използваш силата си така че да достигаш до власт и пари в социалната среда в която живеем също е интелигентност. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...