Отиди на
Форум "Наука"

Вирусът зика - какво е известно и какво не знаем за заразата


Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Ларви на комара Aedes aegypti, смятан за преносител на заразата.

Ларви на комара Aedes aegypti, смятан за преносител на заразата.

Reuters

Вирусна зараза, тръгнала от Бразилия, изведнъж се превърна в тревога за Южна и Северна Америка, а Световната здравна организация предупреди, че тя се разпространява експлозивно и може да засегне 3-4 милиона души на двата континента.
 
Фармацевтични компании казват, че може да предложат експериментална ваксина до края на годината, но за масова употреба тя ще е на разположение след няколко години. Лекари и специалисти още не знаят всичко за вируса зика. По последни информации той вероятно води до увреждания при новородени - микроцефалия, а вероятно и щети по зрението и слуха.

"Дневник" събра няколко основни факта за тази непозната инфекция, засечена вече и у европейци, посещавали Южна и Латинска Америка.
 

- вирусът се предава чрез ухапване от заразен женски комар Aedes - същият тип, който разпространява денга, жълта треска и заболяването чикунгуня (вид заболяване, разпространено предимно в Африка и Азия, но регистрирано през 2007 г. и в Италия)

- човек, ухапан от комар и заразен, е потенциален косвен източник на зараза, защото теоретично би могъл да я предаде на други комари, които го ухапят

- има само един регистриран случай с подозрение за предаване от човек на човек по полов път, но това не е окончателно заключение

- няма лечение или ваксина за заразените със зика

- опитите за контрол на разпространяването на вируса включват унищожаване на местата, където се въдят комарите и защита от ухапванията им чрез репеленти или специални мрежи

- характерните сипмптоми са лека треска, обрив на кожата, конюнктивит, болка в мускули и ставите, отпадналост; те продължават обикновено между 2 и 7 дни

- повечето хора (в рамките на около 80%) никога не развиват тези симптоми

- вирусът се свързва с тежки родилни дефекти, като бебетата се раждат с малки глави и недоразвити мозъци; за тази връзка, според СЗО, има сериозни подозрения, но не и категорични доказателства; в Бразилия, откъдето тръгна сегашният проблем, в район със зика от септември насам са регистрирани около 4000 случая (близо 20 пъти над нормата) на микроцефалия, често предизвикваща изоставане в психическото развитие, говорните и двигателните умения и растежа
 

- бразилски специалисти казват, че повечето бременни не знаят, че са заразени, защото над три четвърти изобщо не развиват симптоми, но изглежда уврежданията се получават, когато инфекцията се развива в първите три месеца на бремеността

- случаи на зика са регистрирани сега официално в 23 държави в двете Америки, съобщи СЗО, като най-засегната е Бразилия

- комари Aedes, пренасящи заразата в Северна и Южна Америка, няма единствено в Чили и Канада, заяви Панамериканската здравна организация (ПАЗО).

- зика е откриван в тропически зони с големи популации на комари; епидемии са регистрирани в Африка, двете Америки, Южна Азия и Западния Тихи океан
 

- вирусът, известен първоначално като ZIKV, е открит в Уганда през 1947 г. при маймуни резус, а у хора е регистриран за пръв път през 1952 г. в Уганда и Танзания, сочат данни на СЗО

- няма свидетелства зика да се предава на бебетата при кърмене, но това може да става чрез кръв, казват от ПАЗО

- не е сигурно, че при бременните вирусът преминава през плацентата и причинява микроцефалия

- през 2013-2014 г. при епидемия във Френска Полинезия имаше съобщения от националните здравни власти за необичайно много случаи на Гилен-Баре - рядко срещано автоимунно заболяване, при което е атакувана имунната система; сега и от Бразилия съобщават за подобни случаи
 

- до 2007 г. никога не е била регистрирана голяма епидемия от зика и затова се знае твърде малко за усложненията и дългосрочните последици от инфекцията, съобщава СЗО

- недостатъчно информация има и около инкубационния период на зика и как вирусът си взаимодейства с други вируси, пренасяни от комарите.
Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Източник: http://www.economy.bg/science/view/21902/Riskovete-ot-virusa-Zika-za-Bylgariya

Кои комари го пренасят, в кои области у нас има такива комари и какви са препоръките на специалистите, разговаряхме с професор д-р Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести

o_vlcsnap-2016-01-29-12h40m13s887-964de7
Професор д-р Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести

През последните месеци на 2015 Центърът за контрол на заболяванията - САЩ и Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията - Стокхолм съобщават за увеличаване броя на случаите на микроцефалия и вродени аномалии на централната нервна система (ЦНС), за които се счита, че са усложнения, свързани със зика (Zika) вирусна инфекция в различни държави в Южна Америка и Карибския басейн. 

Зика- вирусната инфекция (ЗВИ) се причинява от РНК вирус (Zika вирус), който се пренася от комари от семейство Aedes, най – често от вида Aedes Aegypti.

450_CDC-map-of-Zika-virus-distribution-a

В момента се наблюдава интензивен епидемичен подем с увеличаващо се разпространение на болестта в Ел Салвадор, Венецуела, Колумбия, Бразилия, Суринам, Френска Гвиана, Хондурас, Мексико, Панама и Мартиниците. Спорадично е разпространението в Гватемала, Парагвай, Порто Рико, Барбадос, Сейнт Мартин и Хаити.

Лабораторното потвърждение на (ЗВИ) се осъществява чрез директно откриване на Zika-вирусна РНК или специфични вирусни антигени в клинични проби.  Не съществува специфична имунопрофилактика на ЗВИ.   Лечението на по-тежко протичащите случаи и усложненията е симптоматично. Не съществува специфична антивирусна терапия на ЗВИ.  

Какво трябва да знаем за вируса зика и каква е опасността за България, разговаряхме с професор д-р Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

 
 
 
 
 
Какво представяла вирусът зика, как се пренася и какви са рисковете?

Проф. Кантарджиев, какво представлява вирусът Зика?
Зика е един флавивирус (flavivirus). Открит е през 1947, но тъй като много рядко причиняваше инфекции, не беше добре проучен. Проблемът настъпи миналата година, когато се получи епидемично разпространение в Латинска Америка. Вирусът се пренася чрез комарите, които живеят там. Първо се смяташе, че вирусът причинява заболяване, подобно на другите арбовируси и главно флавивирусите, които са от тази група. 

Какви са симптомите?
Причиняват заболяване, което се проявява много рядко у заболелите хора. Знае се, че около 20 процента от хората, ухапани от заразен комар, развиват едно температурно състояние с обрив по кожата, което минава обикновено без последствия. Преди около 4-5 години се заговори, че този вирус може би засяга централната нервна система  у хората, които са го преболедували видимо. Свързваха го с някои неврологични заболявания, като  Гилен-Баре  – пареза на периферната мускулатура. Това, което обаче се наблюдава миналата година, е, че при жени, които са бременни и заболеят от този вирус, настъпват малформации при децата. Плодът се развива със засягане на нервната система, не се развива главният мозък. Раждат се дечица, много сериозно увредени, без развит главен мозък – т.нар. микроцефалия  - бебенца с малки глави. Това, разбира се, притесни световната научна общественост и заболяването започна да се проследява. Първият случай в САЩ беше докладван миналата седмица. Съобщенията в сериозни научни издания са от януари месец тази година. Може да се каже, че вчера Центърът по контрол на заболяванията в Атланта, САЩ издаде препоръки и инструкции към пътуващите в Латинска Америка. Разбира се, ние от Националния център по заразни и паразитни болести издадохме също препоръки, които са на уеб страницата на центъра и всеки може да се запознае с тях. Особено лекарите от областите в България, където от няколко години наблюдаваме циркулация на именно тези комари, които могат да причиняват това заболяване. 

 
 
 
 
 
Каква е опасността за България и как преди 50 години сме решили проблемът с маларията?

В Европа вече има първите случаи на зика вирус. Каква е опасността за България?
Опасностите са две. Бременна жена, българка, да отиде в Латинска Америка и да бъде ухапа от комар, който е заразен. Ако развие заболяването по време на бременността, може да увреди сериозно централната нервна система – главния мозък, на бъдещото си дете.  Вторият голям проблем за нас, е, ако хора от нашата страна, били по някакъв повод в Карибския басейн и Латинска Америка, се върнат с това заболяване и бъдат ухапани от комари тук. Така те могат да започнат разпространяването на заболяването у нас. На сайта на центъра сме дали областите в България, където има такива комари и обръщаме внимание както на медицинските власти, които ще се срещнат с пациенти били в Латинска Америка, така и на хората, пътуващи в Латинска Америка.

Кои са тези области? 
Към януари 2016  има данни за разпространението им  в областите Благоевград, Бургас, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора. Не е изключено разширяване на територията и в други селища в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и долините на реките Струма и Места. Разпространението на комара, който причинява пренасянето на зика вирус, се развива в места с надморска височина до 200 метра. Много разчитам тази зима, която беше студена и температурите паднаха до минус 15-20, да не са преживели, но може би ще преживеят. 

 
 
 
 
 
Кои комари пренасят вируса зика и в кои области в България ги има?

Кои са тези комари? 
Те са два вида, които пренасят този вирус и тропическите трески чикунгуня и денга. Един от комарите е т. нар. азиатски тигров комар.

Визуално можем ли да ги различим? Как изглеждат, по-малки ли са, или големи?
Това са комарите, които агресивно хапят през деня. Нашенските комари обикновено хапят след 18 часа и нощно време ни будят. Тези комари хапят агресивно през деня и по това се познават. Всички епитопи на такива комари трябва да бъдат навреме третирани, за да се прекрати тяхното разпространяване. Европейски държави, които допуснаха комари, като Италия например, имаха много проблеми няколко години с треската чикунгуня. 

В България времето тепърва ще се затопля, това означава ли, че за нас опасността предстои?
У нас пренасяните от комари инфекции винаги са били проблем. Само преди 60 години в България една трета от населението в Южните територии е било болно от малария. През 50-те години, когато сме имали една силна държава, е създадена Противоепидемичната служба. Сред първите успехи на тази служба беше ликвидирането на маларията. Ликвидирането на комарите, които пренасят малария. Оттогава, 50 години, България е страна, свободна от малария, разпространявана на територията й. В България всяка година имаме 50 случая на малария. Това са хора, които са се разболели в различни страни по света. Същото е със Западния Нил и зика вируса. Засега рискът от разпространение в нашата страна е много малък. 

 
 
 
 
 
Някои от засегнати държави от Латинския регион и Карибския басейн са много популярни туристически дестинации и за българи. Хора, които са пътували, трябва ли да се изследват в България и къде?

Някои от засегнати държави от Латинския регион и Карибския басейн са много популярни туристически дестинации и за българи. Хора, които са пътували, трябва ли да се изследват в България и къде?
Хора, които са пътували, могат да се изследват в България, ако имат прояви на заболяването. Всички арбовирусни инфекции се изследват и дават положителни резултати само ако заболяването се прояви. По същия начин, както беше еболата преди една година и четири месеца. Не може граждани, които ходят по улиците и им няма нищо, да ги изследваш, защото дори и да са заразени и след седмица - две да заболеят, резултат ще е отрицателен. При арбовирусните инфекции резултатът на вирусологичното изследване е позитивно само ако има проява на заболяването. Повишената температура, обриви по кожата. 

Вие в Центъра по заразни и паразитни болести имате готовност?
Националният център по заразни и паразитни болести, въпреки намалените средства и постоянно намаляващи се заплати и постоянно бягащи оттук работещи, има потенциал да изследва всички потенциални инфекции. За съжаление това е единствената институция в държавата, в която въпреки че е пряко свързана с националната сигурност, постоянно се намаляват заплатите. Тук младите хора получават едни от най-ниските заплати в здравеопазването. Хората, които работят в лабораториите за СПИН и туберкулоза, получават 380 лева. И искам да съм ясен. Не може ние да изследваме всичко, без държавата да обърне внимание и да даде необходимите средства. 

 
 
 
 
 
Какво се случва с вируса след двете седмици, в които трябва да се проявят или не симптомите? И проблем ли е заразена жена да забременее след време?

Бихте ли обяснили какво следва, ако бременна жена е заразена с вируса?
Ако жената е бременна, трябва да се проследи развитието на детето, на централната му нервна система. Трябва по медицински показания да се реши проблемът. Другият начин, ако е в напреднала бременност,  е да се направи амниоцентеза  - изследване на околоплодните течности, за да се докаже вирусът с микробиологично изследване.  

Какво се случва с вируса след тези две седмици, в които трябва да се проявят или не симптомите? И проблем ли е например жена, която е била заразена, след време да забременее?
Обикновено след преминаване на заболяването вирусът не остава в организма и по-нататъшни бременности, които са извън периода на заболяването зика, са безопасни по повод развитието на бъдещето дете. 

Изгражда ли се имунитет? Или жените в Латинска Америка е препоръчително да не забременяват, докато не се реши въпросът с комарите?
Препоръчително е бременните да се пазят от ухапване от комар. Да се използват репеленти за отблъскване на комарите и да се използва подходящо облекло, за да се предпазват от хапане от комари. И най-вече да се вземат мерки за замрежване на прозорците и използване на отблъскващи репеленти.

 
 
 
 
 
Олимпиадата в Бразилия през лятото ще разрасне ли проблема?

Бразилия е най-засегнатата страна, а там предстоят тази година Олимпийските игри, т.е. очаква се страшно много хора от целия свят да посетят страната. Считате ли, че това може да доведе до по-голяма, глобална заплаха?
Световната здравна общественост, Световната здравна организация и най-вече Центърът по контрол на заболяванията в Атланта, САЩ, много добре ще преценят мерките, за да не бъде разпространено това заболяване. Това ви го гарантирам. 
Процесът ще бъде контролиран, защото когато силни държави, със силно здравеопазване и силни традиции в контрола на инфекциите се заемат, обикновено инфекциите се контролират, намаляват, изчезват и радикират. Докато ако има държави, където могат да си правят каквото си искат и да имат несериозно отношение към инфекциозните заболявания, особено тези, които са свързани с националната сигурност, можем да очакваме всичко.     

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Администратор

Американски учени установиха, че вирусът Зика може да убива раковите клетки в мозък на мишка, без да засяга здравите, съобщи Medical Daily.

Проучването е публикувано в The Journal of Experimental Medicine.

Треската Зика се причинява от едноименен вирус, самата тя преминава сравнително леко, но е опасна по време на бременност, тъй като предизвиква деформации при новородените. Глиобластомът е агресивен злокачествен мозъчен тумор и до момента няма лечение за това заболяване.

Оказа се, че една болест може да се превърне в оръжие в борбата срещу друга.

Учените провеждат експеримент върху мишки с мозъчни тумори, като ги разделят на две групи - в туморната тъкан на първата инжектират частици с вируса Зика, а на другата като контрола - солена вода. Две седмици по-късно у мишките от първата група откриват значително намаляване на обема на туморите в сравнение с втората група и в дългосрочен план оцеляването им също се оказва по-високо.

Авторите на работата предполагат, че този метод може да се използва за лечение на хора. При лъче- и химиотерапия повечето от туморните клетки умират, но раковите стволови клетки обикновено преживяват. Вирусът на Зика, напротив, атакува стволовите клетки, като оставя останалата част от тъканта незасегната. Това означава, че комбинирането на стандартните процедури с вирусна терапия може да позволи да се унищожи тумора изцяло. 

Учените отбелязват, че е важно да се въведе вируса не в кръвта - тогава имунната система ще му се противопостави и няма да му даде достъп до раковите клетки - а директно в туморната тъкан. Възрастен човек в този случай не се разболява от треската Зика - вирусът засяга само прогениторните клетки - стволовите клетки, които са "програмирани" да се трансформират в определен тип клетки (такива има в мозъка на плода и новороденото, но на практика отсъстват в мозъка на възрастните) ,

За да потвърдят безопасността на метода, учените направиха допълнително проучване, използващо човешка мозъчна тъкан и показаха, че вирусът не поразява клетки, различни от раковите.Освен това, те могат да въведат в ДНК на вируса две мутации, отслабвайки способността му да се противопоставя на имунния отговор, като мутациите не повлияват на способността на вируса да убива раковите клетки, при които обикновено правило антивирусната активност е отслабена.

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Virusat-Zika-mozhe-da-se-izpolzva-za-lechenie-na-tumori-na-mozaka-vid_93018.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

https://www.abc.net.au/news/2020-01-30/coronavirus-global-emergency-declared-by-who-what-does-that-mean/11912630

Днес следобед ВХО обяви глобална авария срешу корона вирусът. GettyImages-1197571071

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За един ден 5х повече умрели в Хупей. 213. Вирусът се появи и в Италия...Приближава.  https://www.theguardian.com/world/live/2020/jan/30/coronavirus-live-updates-china-death-toll-wuhan-evacuation-foreign-nationals-citizens-latest-news

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...