Отиди на
Форум "Наука"

СССР и Борис Юлин


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Няколко лекции на Борис Юлин в разговор с Дмитрий Пучков на различни теми, за гладомора, колективизацията, кулаците, индустриализацията. Ако ви е интересно ще преведа.

 

 

 

И разбира се Борис Юлин за Ленин! (Специален поздрав с тази лекция за Върбанов).

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря!Тия клипове текат 4 - 5 часа, кой ще си губи времето да ги гледа?По добре дай резюме.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Ок, ще дам.

За кулаците. Самият термин кулак е в обращение още от царско време, не са го измислили комунистите. Оказва се (неочаквано за мен), че земята в царска Русия не е лична собственост, а на общината. Регулярно тази земя се преразпределя между селяните. Някой от тях с насилствено (с юмруци) си издействат общината да им даде повече земя. Селяните са нямали право да отстъпват, заменят, продават и купуват общинска земя-само да я използват. Затова и ги наричат кулаци (на руски юмрук), защото с бой и насилие вземат повече земя. Почти задължително са добавяли "мироед"-мир е всъщност селската община и се има предвид, че кулака-мироед живее за сметка на общината. Поради това те имат и повече финансова възможност да раздават заеми с лихви. Това още повече усилва позицията им. Има и термина "подкулаци". Това са безимотни селяни на служба при кулаците които се занимават да събират дълговете на кулаците (нещо като нашите мутри). Разказва за декрета на Ленин за земята. Земята на помешчиците, която е 1/4 от обработваемата земя е дадена на общините, не лично на селяните. Кулаците са обработвали общинска земя посредством наемен труд на своите съселяни, което е смятано за крайно несправедливо, доколкото това е обща земя. Кулаците държат земята която имат незаконно, тъй като нямат право да я купуват от другите селяни, а селяните нямат право да им я продават. Но кулаците са я заели заради невърнати дългове, насилствено и прочее. Всъщност колективизацията означава, че общата и по рано земя вече няма да се преразпределя между селяните, а ще се обработва общо. Поради това против колективизацията застават кулаците, а обикновените селяни не се съпротивляват особено. Ситуацията на село е била много тежка. Според военен доклад от 1905 40% от наборните войници за пръв път са яли месо в армията. Затова в армията се налагало тези хора да се хранят допълнително, че да са годни за служба. Гладът и гладната смърт в Руската империя са били нещо нормално. Например в 1891 е имало гладна епидемия и много селяни са измрели от глад-колко точно няма статистика. Във военен доклад от 1901 се обяснява, че трябва да закупи зърно от чужбина, за да се изхранва армията, понеже войниците са силно недохранени-същото това зърно, което помешчиците изнасят после се налага армията да внася.

Първоначално Столипин, а впоследствие Бухарин искат да се опрът на кулаците. Ясно е, че икономика изградена на малките стопанства не може да бъде високо ефективна. Затова Столипин разселва селяни в Сибир и не пречи на кулаците. Идеята е, че те рано или късно ще укропнят земята и ще успеят да изградят едро земевладение. Обаче, това е щяло да е свързано с голям брой разорени селяни, останали без земя за ползване.

Малка вметка от мен. Признавам си, тези подробности не ги знаех, смятах, че е като у нас в България, където реално едро земевладение няма, а земята е лична собственост на селяните. Поради което у нас дори най бедните селяни са били против колективизацията. В България доколкото аз знам по селата гладна смърт не е имало въобще. Знам за поговорката "Земята няма да те направи богат, но и от глад няма да умреш". А в Русия са умирали-това не го очаквах.

После разказва за репресиите. Кулаците са разделени на три групи. Първите са изселвани в Сибир със семействата си, вторите само мъжете без семействата, а третата група са изселвани от селото в същия уезд (окръг). Според Солженицин са изселени 15 милиона само мъже и само в Сибир и Казахстан, но според вътрешноведомствени документи на ОГПУ са 1,8 милиона. От тях мъже са 500 000, другите са техните семейства. Около 200 000 са върнати впоследствие.

Дава конкретен случай, от 10 000 преселени от които по пътя за Сибир са умрели 3,3%, в това число и от изтощение. Цифрата е толкова голяма, че със случая се занимава лично Ягода. Допусналите толкова много смъртни случаи служещи в ОГПУ са разследвани и наказани-някой даже с разстрел. Впоследствие се разбира, че като се каже със семействата преселват всички наред от пеленачета до старци. Част от които умират естествено поради тежкия път и условия. Издадена е заповед стари хора и деца до 10 години да не се изселват и понеже такива хора няма как сами да оцелеят част от семейството също е оставяно да се грижи за тях.

Разказва за един мит разпространен от Солженицин, как умрелите били толкова много, че ги изхвърляли направо от прозорците на влака. Тук Пучков обяснява, че тия хора се водят на отчет и ако някой не пристигне за където е тръгнал, то работника от ОГПУ който отговаря за транспортирането ако просто каже "изхвърлихме умрелите" направо ще го разстрелят за това, че е помогнал в бягство на осъдени.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нещо близко до темата. За да не разводняваме сайта и откриваме 1001 теми на близки въпроси. За хора които обичат да узнават фактите и да разсъждават. Без да са фанатично верни на разни религии, революции и предразсдъци. А то всички вчерашни червени комунисти станаха нежниреволюционери.

Декабристите  - майдановците на XIX век?

Что сказал Бенкендорф на первом допросе “декабристам”?

На следствии по делу «декабристов» — Александр Христофорович Бенкендорф на первый допрос собрал всех обвиняемых и сказал им следующее:
«Вы утверждаете, что поднялись за свободу для крепостных и Конституцию? Похвально. Прошу тех из вас, кто дал эту самую свободу крепостным — да не выгнал их на улицу, чтобы те помирали, как бездомные собаки, с голоду под забором, а отпустил с землёй, подъёмными и посильной помощью — поднять руку. Если таковые имеются, дело в их отношении будет прекращено, так как они действительно поступают согласно собственной совести. Я жду. Нет никого?
Как странно… Я-то своих крепостных отпустил в Лифляндии в 1816-м, а в Тамбовской губернии в 1818-м. Все вышли с землёй, с начальными средствами. Я заплатил за каждого из них податей за пять лет вперёд в государственную казну. И я не считаю себя либералом или освободителем! Мне так выгоднее. Эти люди на себя лучше работают. Я зарабатываю на помоле, распилке леса и прочем для моих же бывших крестьян. Я уже все мои расходы покрыл и получил на всём этом прибыль. И я не выхожу на площадь с безумными заявлениями или протестами против Государя или, тем более, против Империи!..
Так как вы ничем не можете доказать, что дело сиё — политическое, судить мы вас будем как бунтовщиков и предателей Отечества, навроде Емельки Пугачёва. А теперь — всех по камерам! В одном этапе с уголовными пойдёте, сволочи!»

Всички ние помним че в Англия - кралете тирани и ленлордовете аристократи изгониха своите крепостни селяни от земите и започнаха да развъждат овце. Защото от овцете и стригането на вълната имаше повече полза от стригането на английските крепостни селяни. Благодарение на тази вълна Нидерландия стана най - развитата страна на земното кълбо. И какво да правят селяните ? Да станат юристи, лекари, адвокати ? Да ама са неграмотни. И те станаха просяци. Англия се наводни с просяци и тогава Хенри 8 издаде жестоките си закони - унищожаването на просяците като ненужни за странта.

Link to comment
Share on other sites

Хмм, преди време прочетох една книга , която мислех че ще е доста <пропагандна> , но не се оказа такава, просто беше внимателно написана, тъй да не излиза много от <предначертаното> . Книгата е Човешка трагедия , руската революция на Орландо Фиджис.  Там има и за земеделските реформи на Столипин, част от неговия живот и още доста неща. Ще видите какви руски глупаци и простаци е имало, има и ще има.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Потребител

Б. Юлин е интелигентен и начетен. Но е малко едностранчив в методологичната си подготовка и това проличава, ако слушате внимателно лекциите му. Като цяло - определено си струват.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...