Отиди на
Форум "Наука"

commoderbg

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте, приятели! :)

Имам домашно и не мога да намеря обяснение - "Защо ледовете в планините се топят по-лесно от тези в световния океан?" Търсих около няколко часа, но ми излизат други неща, а утре трябва да представя домашното си. 

Ще се радвам, ако някой може да ми даде отговор на въпроса, който питам. 

Поздрави! 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Лаишкото ми мнение е, защото в планините са по-малко и са по-близо до слънцето, там то грее най-силно и е най-топло. 

Потърси ли отговор в учебниците или в нета? 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 минути, КГ125 said:

Лаишкото ми мнение е, защото в планините са по-малко и са по-близо до слънцето, там то грее най-силно и е най-топло. 

Потърси ли отговор в учебниците или в нета? 

Търсих в нета, но излиза все за глобалното затопляне. Можеш ли да дадеш поне още едно изречение, или това е достатъчно? 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това, което казах, е опасно - може да ти шибнат двойка, ако не е правилно, защото е само едно предположение на тотален не-специалист. За повече ти трябва географ, климатолог.....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 минути, КГ125 said:

Това, което казах, е опасно - може да ти шибнат двойка, ако не е правилно, защото е само едно предположение на тотален не-специалист. За повече ти трябва географ, климатолог.....

Тук май не се намира такъв човек? Благодаря ти все пак много за отговора! 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

по-близо до слънцето са планинските ледове, но са на по-студено. във високите планини леда не се топи толкова лесно.

в планините сигурно леда е друг вид, с други примеси сравнено със полярния лед, в планините духат други ветрове, слънцето напича скалите и от тях се издигат термики по склоновете на леда и те топят леда, и т.н.

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Може би, МОЖЕ БИ, казвам, защото пак да кажа, че не съм специалист, отговорът е в това, че морския лед се образува по-различно от този от сладка вода. Например ако последната замръзва на 0 градуса, морската замръзва на - 1.8 градуса. 

Но с тия наши разсъждения най-много да стане беля. Трябва да го има някъде отговора по твоите уроци. Намери го!

Иначе ако някой специалист чете това, ще ти отговори, но кога - не се знае. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 минути, КГ125 said:

Може би, МОЖЕ БИ, казвам, защото пак да кажа, че не съм специалист, отговорът е в това, че морския лед се образува по-различно от този от сладка вода. Например ако последната замръзва на 0 градуса, морската замръзва на - 1.8 градуса. 

Но с тия наши разсъждения най-много да стане беля. Трябва да го има някъде отговора по твоите уроци. Намери го!

Иначе ако някой специалист чете това, ще ти отговори, но кога - не се знае. 

Разбирам, благодаря на всички за отговорите!! 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всъщност въпросът какво точно касае - защо едно и също количество лед се топи по-бавно в океана и по-бърза в планината, или защо поначало, общо всички ледове в океана се топят по-бавно от тези в планината? 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако това е въпрос по физика, вероятно отговорът е, че по-принцип топенето и изпарението зависят и от налягането. При по-ниското атмосферно налягане  на големи височини е възможно и директна сублимация на леда.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

 

Преди 18 часа, makebulgar said:

По-близо до слънцето са планинските ледове, но са на по-студено. Във високите планини ледът не се топи толкова лесно.

В планините сигурно ледът е от друг вид, с други примеси в сравнение с полярния лед. В планините духат други ветрове, слънцето напича скалите и от тях се издигат термики по склоновете на леда и те топят леда, и т.н.

https://www.google.bg/search?q=термики&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjkxILHq87RAhXMXhoKHSu_CykQsAQILA#imgrc=fUroEVZjeoa4vM%3A

Предполагам, че (в контекста на казаното по-горе) кристалната решетка на леда в океаните е различна от кристалната решетка на леда в планините. В моретата и океаните водата е солена, а в планината не е.

При топене телата (в нашия случай - ледът) поемат (поглъщат) топлина от околната среда. Затова топенето на ледовете зависи най-вече от температурата на околната среда. Вероятно - и от масата на количеството лед. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Второ предположение... (Четете внимателно!)

Водният лед се топи по-лесно в океана, отколкото в планините, а не - обратното, защото водата е по-добър проводник от въздуха и отдава топлината в леда по-ефективно (тоест - значително по-бързо), отколкото това прави въздухът.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Надявам се авторът на темата да сподели накрая кой е верният отговор, за да видим дали в темата имаме участник, който го знае. :-)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 18 часа, ISTORIK said:

Второ предположение... (Четете внимателно!)

Водният лед се топи по-лесно в океана, отколкото в планините, а не - обратното, защото водата е по-добър проводник от въздуха и отдава топлината в леда по-ефективно (тоест - значително по-бързо), отколкото това прави въздухът.

Всъщност, е точно обратното.

Водата е много бавно се затопля и след това много бавно отдава топлина. Океаните могат да се разглеждат като огромни акумулатори на топлинна енергия.

Но, да се върна на въпроса. Не знам отговора.
Не ми се вижда много логично ледовете по високите части да се топят по бързо от ниските части. Това означа, че на Еверест не би имало ледове.

Дорис спомена нещо много важно. В по-високите места /върхове на планини, например/ атмосферното налягане е по-ниско от това в низините.  Това води до преминаването на водата от течно агрегатно състояние в газообразно при значително по-ниска температура от 100 С'.

С помощта на термометър и загрявана вода до температурата на кипене може да определи надморската височина, след като знам, че при 100 C' започва кипене на морското равнище.

Една от експедициите до Килиманджаро през 19-ти век се е оплаквала, че не са успявали да сварят картофи над определена височина. Температурата на водата достигала около 40 C', когато започвала да ври, но не била достатъчна да се сварят картофи .. .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не знам питащият (авторът на темата) дали си е написал домашното, ама има още :) особености:

-ледът по високото в планините, при повърхностно стопяване (когато няма локално вятър) се напуква-вдлъбва и  поради повърхнинни нагъвания увеличава ефективната площ за нагряване от Слънцето. (а и от облаците, ако ги има, разбира се)

.- при вятър - се изпарява повърхностния слой, а при ниска Т - има и директна сублимация (заради ниското налягане, както вече са казали по-горе) - от твърдо  в газообразно състояние.

--често има облаци - от тях "падат"  и  Инфра Червени фотони :). При повърхностно разкрити скали - различно албедо - ИЧ лъчи се поглъщат ефективно от скалите, Т им се повишава и стопяват леда около себе си. При наличие на вятър - скалите бързо изсъхват от изпаряване и пак ефективно поглъщат топлина от лъченията.

пп-- има инструкции за "размразяване" на продукти в микровълновите печки :) - когато продуктът си обвие повърхността с вода (водата е лош проводник на топлина, както е казано вече), ледът вътре се задържа по-дълго време. Затова продуктът се "нагрява" етапно - малко по малко, за да успее водата да проникне в нарушена кристална решетка на леда (попива). А, вълните действат като повишават Т на водните молекули и образуванията от тях (клъстъри?!)

...
 

Редактирано от Малоум 2
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Особеностите, който споменава Малоум са важни, но при зададеният въпрос, аз си мислех, че условията трябва да са сходни. Разлика трябва да има само в надморското равнище.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Излиза, че съм написал колосална глупост. Така се получава, когато като ученик четеш научна историческа литература в час по физика. 

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, ISTORIK said:

Излиза, че съм написал колосална глупост. Така се получава, когато като ученик четеш научна историческа литература в час по физика. 

Не се притеснявай. (не е грешно да се разсъждава)

А. С. Чирцов (физик, дето съм му окачил лекции в др. теми - клуб физика) казва ... някъде: Верните отговори са ... голяма скука. Най-забавни са грешните отговори - там има какво да се мисли!:)

...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!