Отиди на
Форум "Наука"

Съвременни мисии до Луната


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Китай ще изпрати мини-биосфера на Луната до края на годината

Chang-e-3-on-Moon.jpg

На снимката: автоматичната лунна станция на Китай "Чанг'e 3", която кацна на видимата страна на Луната през декември 2013 година и все още работи. Подобен апарат ще бъде изпратен на обратната страна на Луната до края на годината в рамките на мисия "Чанг'e 4". Credit : Chinese Academy of Sciences

14 април 2018 г. 11:30 ч.

Светослав Александров. Китай планира да проведе амбициозната роботизирана мисия "Чанг'e 4" до Луната през тази година. Първо през месец май ще бъде изстрелян комуникационен спътник, а после през втората половина на 2018-та ще се отправи и спускаем апарат. Ако всичко мине наред, спускаемият апарат ще извърши кацане върху обратната страна на Луната. Това ще е първото кацане на обратната страна на естествения ни спътник в историята на космонавтиката. До този момент нито САЩ, нито Русия са изпращали роботизирани апарати или хора там. 

Съгласно китайските медии заедно с "Чанг'e 4" ще се отправи и контейнер с живи организми. Тази т.нар. "мини-биосфера" е направена от специални алуминиеви сплави и е 18 сантиметра дълга, 16 сантиметра широка, има обем от 0.8 литра и общо тегло 3 килограма. Биосферата ще осигури на живите организми вода, хранителна среда и въздух. С помощта на малка камера учените ще наблюдават растежа и развитието.

Ще бъдат направени опити да се отгледат картофи и арабидопсис (малко растение, което е от семейството на зелето - сем. Кръстоцветни - Brassicaceae). Учените се надяват, че растенията ще се развият до етапа на цъфтеж.

Към настоящия момент американски и руски астронавти отглеждат растения на борда на "Международната космическа станция", а пък китайците са отглеждали ориз и арабидопсис на собствената си станция "Тянгон-2". Но всички тези експерименти са били провеждани в ниска околоземна орбита, на височина около 400 километра над Земята. Условията на Луната, която се намира на около 380 000 километра от нас, са по-различни.

Да пожелаем успех на китайците - техните опити биха могли да дадат сериозен тласък на биологичните проучвания отвъд пределите на ниската околоземна орбита! 


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2167-2018-china-sends-biosphere-moon

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 204
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Китай ще изстреля през идния понеделник към Луната комуникационния спътник Чьечиао и още два микроспътника

2018-quequao-satellite.jpg

Илюстрация на спътника "Чьечиао", който ще излети към Луната идната седмица. Photo credit : CNSA

19 май 2018 г. 10:15 ч.

Светослав Александров. Китай се готви да изстреля този понеделник, на 21-ви май, в 00:00 ч., специален комуникационен сателит "Чьечиао" към точката на Лагранж Л2. Това представлява гравитационно стабилно място, намиращо се на 64 000 километра отвъд обратната страна на Луната. От това място спътникът ще комуникира със спускаемия апарат "Чанг'е 4", който ще бъде изстрелян към Луната през ноември или декември тази година.

Това ще е първото кацане на обратната страна на Луната в историята на човечеството. До този момент нито САЩ, нито СССР са изпращали успешно спускаем апарат към страната, която не се вижда с просто око към Земята. Както американските пилотирани експедиции "Аполо", така и съветските от серията "Луна" са се спускали върху видимата страна. Ясно е, че ако Китай успее, ще е огромен престиж за страната. 

Но постижението съвсем няма да е тривиално. Всеки апарат, който би се намирал от обратната страна на Луната, ще е в пълно радиозатишие. Затова има нужда от специален комуникационен спътник и "Чьечиао" ще изпълнява отговорната задача да осъществява връзката между Земята и "Чанг'e 4".

"Чьечиао" не е само комуникационен спътник - на него е монтиран астрономически експеримент, който ще търси радиосигнали от раждането на нашата Вселена и ще изучава слънчевия вятър в близост до Луната. Освен това ракетата "Лонг Марч 4С", която ще има задача да го изстреля, ще прати към Луната и два допълнителни микроспътника "Лонгчян-1" и "Лонгчян-2". Микроспътниците също ще се занимават с радиоастрономия. Макар и да не са от типа CubeSat, каквито са наскоро изстреляните към Марс спътници на НАСА "МарКО А" и "МарКО Б", те тежат 45 килограма и ще работят в 200x9000 километрова окололунна орбита. 

Мисията "Чанг'e 4" е изключително амбициозна, при това Китай я осъществява не изцяло самостоятелно, а на борда ще има научни експерименти от Холандия и Германия. На борда на спускаемия апарат, който ще излети в края на годината, ще има и живи организми.

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2220-2018-china-to-launch-queqiao-satellite

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Успех: Китай изстреля на път към Луната комуникационния спътник Чьечиао и още два микроспътника

2018-21-may-chang-e-4-relay-launch.png

Кадър от днешното излитане. Photo credit : CNSA

21 май 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ в 00:28 ч. българско време от космодрума Сичан излетя ракетата "Лонг Марч-4С". На борда й се намираха основният спътник "Чьечиао" и два микроспътника "Лонгчян-1" и "Лонгчян-2". 

Китайските медии потвърдиха, че изстрелването бе успешно. Приблизително 25 минути след началото на старта "Чьечиао" благополучно се отдели от горната степен на ракетата-носител, разгърна своите слънчеви панели и комуникационните си антени. 

"Чьечиао" ще пътува към точката на Лагранж Л2. Това представлява гравитационно стабилно място, което се намира на 64 000 километра отвъд обратната страна на Луната. От това място спътникът ще комуникира със спускаемия апарат "Чанг'e 4", който ще бъде изстрелян към Луната през ноември или декември тази година. "Чанг'e 4" ще е първият опит в историята на човешката космонавтика за кацане от обратната страна на Луната - до този момент нито САЩ, нито СССР са изпращали нито пилотирана, нито роботизирана мисия до това място. Всички исторически мисии, както съветските роботизирани "Луна", така и американските "Аполо" са извършвали кацания от видимата страна на Луната. 

Самото кацане на обратната страна на Луната е изключително предизвикателство, тъй като спускаемият апарат би бил извън радиообхвата на наземните станции. Затова е нужен комуникационен спътник като "Чьечиао", който да осъществява радиовръзката Луна-Земя. При все това "Чьечиао" не е само комуникационен спътник - на него е монтиран астрономически експеримент, който ще търси радиосигнали от раждането на нашата Вселена и ще изучава слънчевия вятър в близост до Луната. 

Микроспътниците "Лонгчян-1" и "Лонгчян-2" тежат 45 килограма. Макар да не са от типа CubeSat, каквито са наскоро изстреляните към Марс спътници на НАСА "МарКО А" и "МарКО Б", на тях също са възложени надежди - те ще проведат свои собствени радиоастрономически опити. Микроспътниците ще работят в окололунна орбита с параметри 200 на 9000 километра. 

Спускаемият апарат "Чанг'e 4", освен че ще излети през ноември или декември, за да осъществи кацане на обратната страна на Луната, ще носи със себе си т.нар. "мини-биосфера" - метален контейнер с размери 18 на 16 cm, обем от 0.8 литра и общо тегло от 3 килограма. Ще бъдат направени опити да се отгледат на Луната картофи и арабидопсис (малко растение, което е от семейството на зелето - сем. Кръстоцветни - Brassicaceae). Учените се надяват, че растенията ще се развият до етапа на цъфтеж.

Макар и да имаше голям интерес към изстрелването тази нощ, Китай не осигури излъчване на живо, за голямо разочарование на феновете на мисията. През изминалите години и десетилетия китайците бяха сравнително отворени и осигуряваха излъчвания в реално време за пилотираната програма, както и за лунната си програма. Но това се промени миналата година, след като тежкотоварната ракета "Лонг Марч 5" аварира скоро след изстрелването си пред очите на милиони зрители. Оттогава насам практически не е имало излъчване в реално време на какъвто и да е китайски старт. За съжаление броени часове преди старта бе потвърдено, че и тази нощ полетът ще е под ембарго, а първите кадри ще се появят минимум два часа, след като то е приключило. 

Но пък хубавото на нашия високотехнологичен век е, че нищо не може да остане скрито-покрито, особено в космическата програма. Неизвестен човек осигури неофициално излъчване в реално време през телефона си, така че най-запалените космически ентусиасти пак успяха да видят излитането. 

Запис от изстрелването: тук (Youtube Link) 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2221-2018-china-launches-queqiao-satellite-moon 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
  • Модератор Космически науки

Само един от двата китайски микроспътника пристигна успешно в орбита около Луната

2018-longjiang-1.jpg

Илюстрация на спътник "Лонгчян". Photo credit : HIT

28 май 2018 г. 19:40 ч.

Светослав Александров. На 21-ви май в 00:28 ч. китайска ракета "Лонг Марч-4С" изведе на път към точката на Лагранж Л2 комуникационния спътник "Чьечиао". Тази точка лежи на 64 000 километра отвъд обратната страна на Луната и ако всичко мине наред и "Чьечиао" се позиционира там, спътникът ще осъществява връзката между Земята и бъдещия апарат "Чанг'e 4". Това ще е първата мисия в историята на човечеството, която ще извърши кацане върху невидимата от човешко око страна на естествения ни спътник. 

Но "Чьечиао" не полетя сам. Като вторичен полезен товар на ракетата бяха монтирани и два микроспътника - "Лонгчян 1" и "Лонгчян 2". Спътниците са построени от Харбинския технологичен институт и всеки един от тях трябваше да се позиционира в орбита около Луната. "Лонгчян 1" и "Лонгчян 2" тежат по 45 килограма, стабилизирани са по трите оси и са с размер 50 на 50 на 40 сантиметра. 

Днес, няколко дни след изстрелването стана ясно, че само един от микроспътниците е постигнал целта си - това е "Лонгчян 2" [1]. Спътникът се е вмъкнал успешно в 350x13 800 километрова орбита около Луната. 

Не същата съдба е сполетяла неговия брат-близнак "Лонгчян 1". Той е трябвало да проведе корекция на курса си на 21-ви май, няколко часа след изстрелването, но след корекцията сигналът от него е загубен. До този момент опитите да се възобнови радиоконтактът със спътника не са се увенчали с успех, макар че усилията продължават. 

Радиолюбителите докладват, че "Лонгчян 2" излъчва ясен и силен радиосигнал от окололунна орбита [1]. За съжаление загубата на "Лонгчян 1" ще доведе и до известни загуби за науката, тъй като двата спътника трябваше да работят в тандем, за да проведат интерферометрични опита.

Но пък ако "Лонгчян 2" продължи да работи, на борда му има камера и е възможно екипът да направи забележителни снимки на Земята и Луната. 

"Лонгчян 1" и "Лонгчян 2" са експериментални спътници. Загубата на нито един от тях няма да се отрази на основната мисия на Китай, която ще включва кацане на обратната страна на Луната. Положителното от тази история е, че с изстрелването им Китай се присъедини към все още малкия клуб на страните, изпратили микроспътници отвъд околоземна орбита. На 5-ти май тази година НАСА изпрати два CubeSat-а "МарКО" на път към Марс, а сега с успеха, макар и само на "Лонгчян 2", имаме първи малък спътник, благополучно достигнал окололунна орбита със собствени двигателни системи! Преди това само Япония е извеждала около Луната микроспътници - "Окина" и "Оуна" през 2007 година, но тези спътници бяха вторичен товар на мисията "Кагуя" и бяха освободени вече след като корабът-майка влезе в орбита около Луната, т.е. не самостоятелно. 

Малките спътници доведоха до истинска революция в космонавтиката и днес всеки човек може за около $100 000 долара да построи собствен спътник, а за още толкова - да го изстреля. В близко бъдеще се очаква те да започнат да навлизат все повече в лунните и междупланетните изследвания. 

Междувременно основната мисия на "Чьечиао" продължава по план. Вчера китайските медии оповестиха, че комуникационният спътник успешно е прелетял край Луната, изпълнил е критична маневра и в близките часове очакваме позиционирането му в точката на Лагранж Л2. 

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2229-2018-one-chinese-microsatellite-enters-lunar-orbit

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Комуникационният лунен спътник Чьечиао влезе в окончателната си орбита!

2018-quequao-satellite.jpg

Илюстрация на спътника "Чьечиао", който ще излети към Луната идната седмица. Photo credit : CNSA

14 юни 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Китайските медии официално оповестиха, че комуникационният спътник "Чьечиао", който в края на годината ще осъществява радиовръзката между Земята и кацащия на обратната страна на Луната апарат "Чанг'e 4", днес влезе успешно в своята окончателна орбита

Напомням на читателите, че "Чьечиао" бе изстрелян успешно на 21-ви май. Той влезе в т.нар. хало орбита около втората точка на Лагранж Л2, намираща се на разстояние 65 000 разстояние от Луната. Пътешествието на комуникационния спътник отне повече от 20 дни. 

"Този спътник е първият комуникационен спътник, работещ в тази орбита, и ще положи основите за "Чанг'e 4", която се очаква да се превърне в първата меко кацаща и самоходна мисия от обратната страна на Луната", съобщи Чжан Хонтай, президент на Китайската академия по космически технологии.

Концепцията за хало орбита около Л2 е разработена за пръв път от космически експерти през 50-те години. Това е стабилна орбита, което ще рече, че "Чьечиао" би следвало да остане в нея дълго време без да изразходва гориво. 


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2253-2018-queqiao-arrives-target-orbit

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Китайският микроспътник Лонгчян 2 направи прекрасни снимки на Земята и Луната от окололунна орбита!

2018-lj-2-earth-moon-1.jpg

Една от снимките на Земята и Луната, направени преди броени дни от спътника "Лонгчян 2". Photo credit : HIT/KACST

14 юни 2018 г. 16:56 ч.

Светослав Александров. На 21-ви май в 00:28 ч. българско време китайската ракета "Лонг Марч-4С" изведе на път към точката на Лагранж Л2 комуникационния спътник "Чьечиао". Тази точка лежи на 64 000 километра отвъд обратната страна на Луната. Днес беше съобщено, че спътникът успешно се е позиционирал в т.нар. хало орбита около Л2 и в края на 2018-та ще осъществява връзката между Земята и бъдещия апарат "Чанг'e 4". Това ще е първата мисия в историята на човечеството, която ще извърши кацане върху невидимата от човешко око страна на естествения ни спътник.

Но "Чьечиао" не полетя сам. Като вторичен полезен товар на ракетата бяха монтирани и два микроспътника - "Лонгчян 1" и "Лонгчян 2". Спътниците бяха построени от Харбинския технологичен институт и всеки един от тях трябваше да се позиционира в орбита около Луната. "Лонгчян 1" и "Лонгчян 2" тежат по 45 килограма, стабилизирани са по трите оси и са с размер 50 на 50 на 40 сантиметра.

Поради все още неясни до този момент проблеми "Лонгчян 1" загуби радиовръзка със Земята и не успя да извърши спирачните си маневри около Луната. "Лонгчян 2" обаче постигна успех и днес спътникът работи около Луната в орбита с параметри 350 на 13 800 километра.

Днес бяха публикувани първите снимки от "Лонгчян 2"! Снимките са заснети с помощта на малка камера, разработена в Саудитска Арабия, в Града за наука и технологии "Крал Абдулазиз". Няма как да не обърнем внимание - снимките твърде много напомнят на тези, получени от мисиите "Аполо". Ето как е изглеждала Земята по време на експедицията "Аполо 11" с астронавти Армстронг, Олдрин и Колинс:

apollo-11-earth-comparison.jpg

Photo credit: NASA

Така че, за последен път получаваме ясно и категорично доказателство, този път от Китай, за това колко автентични са били пилотираните лунни експедиции на НАСА. Китайските снимки наподобяват американските и са също с толкова високо качество! 

Още снимки от "Лонгчян 2":

2018-lj-2-earth-moon-2.jpg

2018-lj-2-earth-moon-3.jpg

2018-lj-2-earth-moon-4.jpg

Photo credits : HIT/KACST

ИЗТОЧНИК: BG2BHC Twitter account

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2255-2018-chinese-longjiang-2-photographs-earth-moon

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Китайският спускаем апарат Чанг'е 3 все още работи четири и половина години след кацането!

3 юли 2018 г. 00:45 ч. Спомняте ли си за китайския спускаем апарат "Чанг'e 3", който кацна на Луната в края на 2013-та година? Невероятно, но факт - сега сме средата на 2018-та, а "Чанг'e 3" все още работи. Уебсайтът UHF Satcom потвърждава, че в края на месец юни апаратът е излъчил успешно радиосигнали от лунната повърхност [1].

Научната апаратура на борда е в доста окаяно състояние. Оптичните камери отдавна са се повредили и няма как спускаемият апарат да изпраща нови снимки. Но по последна информация ултравиолетовият телескоп продължава да е в изправност.

Луноходът "Юту", който беше доставен от "Чанг'e 3", за съжаление вече се е повредил и не излъчва радиосигнали. 

Иначе е чудесна новина, че стационарният "Чанг'e 3" все още комуникира със Земята, но вече за китайските специалисти приоритетна е следващата мисия - "Чанг'e 4". В рамките на тази мисия през месец 2018-та отвъд орбитата на Луната, в точката на Лагранж Л2, Китай изпрати благополучно комуникационния спътник "Чьечиао". Този спътник ще осъществява радиовръзката между Земята и предстоящия спускаем апарат, който ще кацне на обратната страна на Луната в края на годината. 

Chang'e 3 lander

Китайският спускаем апарат "Чанг'e 3", заснет от лунохода "Юту" ("Нефритен заек"). Credit : Chinese Academy of Sciences

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2277-2018-chang-e-3-still-working

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Първата мисия на Израел до Луната ще лети през декември

11 юли 2018 г. 12:30 ч. Изненадващо добра новина! Едва няколко месеца, след като Гугъл оповести, че прекратява лунното състезание ЕксПрайз, вчера единият от отборите оповести, че тази година ще изпрати мисия до Луната [1]. Става въпрос за израелския отбор СпейсИЛ.

Излитането ще е през декември, като лунният апарат на СпейсИЛ ще лети като вторичен товар на борда на ракета "Фолкън 9". След като се отдели, апаратът ще се отправи самостоятелно към Луната. Кацането е насрочено за 13-ти февруари 2019 година.

Да пожелаем успех на СпейсИЛ! 

spaceil-israel.jpg

Снимка на спускаемия апарат, който ще лети в края на тази година. Photo credit : SpaceIL 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2290-2018-space-il-launch-december

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Китайският спътник Лонгчян 2 работи около Луната, позволява на радиоаматьори да свалят снимки!

2018-lj-2-earth-moon-1.jpg

Снимка на Земята и Луната, направена от спътника "Лонгчян 2". Photo credit : HIT/KACST

4 септември 2018 г. 21:30 ч. 

Светослав Александров. На 21-ви май тази година ракетата "Лонг Марч-4С" изведе на път към Луната комуникационния спътник "Чьечиао", с което започна първата фаза на китайската мисия до обратната страна на Луната "Чанг'e 4". Ако всичко мине наред, в края на 2018-та година ще излети и самият спускаем апарат, което ще е втората фаза от мисията. Но засега фокусът е върху тази първоначална фаза. Вероятно си спомняте, че "Чьечиао" не излетя сам - на борда на ракетата като вторичен полезен товар полетяха два микроспътника "Лонгчян 1" и "Лонгчян 2".

За съжаление "Лонгчян 1" претърпя авария скоро след изстрелването, но "Лонгчян 2" успешно влезе в орбита около Луната. И днес научихме една любопитна подробност - "Лонгчян 2" продължава да работи, нещо повече - той излъчва на радиоаматьорски честоти и позволява на любители от цял свят да свалят снимки!

Новината бе съобщена от Ендрю Джоунс за GBTimes. До този момент данни от китайската мисия са свалени от радиолюбители, живеещи във Флорида, Бразилия, Китай, Нидерландия и Италия. 

Микроспътниците доведоха до истинска революция в космонавтиката през последното десетилетие и половина, но съвсем доскоро те не бяха използвани за междупланетни мисии. Това се промени през 2018-та година, като в началото на май първо САЩ изпрати два микроспътника "МарКО А" и "МарКО Б" на път към Марс като вторичен полезен товар на мисията "ИнСайт", след което последва Китай със своята мисия до Луната през втората половина на същия месец. 

И това е само началото. Тепърва предстоим да станем свидетели на истинската революция в безпилотните междупланетни полети! 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2352-2018-longjiang-2-amateurs

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

В понеделник СпейсЕкс ще обяви името на първия космически турист, който ще лети до Луната

15 септември 2018 г. 19:55 ч. Частната компания СпейсЕкс съобщава, че е подписала договор за изпращането на турист в орбита около Луната. Полетът ще бъде проведен посредством ракетата от ново поколение BFR, която се очаква да започне своите първи атмосферни изпитателни полети през втората половина на 2019-та година. 

Името на туриста ще бъде официално оповестено на 17-ти септември (в понеделник). 

big-falcon-rocket.jpg

На илюстрацията: ракета "Биг Фолкън" по време на нейното изстрелване. Image credit : SpaceX

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2365-2018-spacex-first-lunar-touritst

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Радиолюбители свалиха нови снимки на Земята и Луната от китайския окололунен спътник Лонгчян 2

2018-10-oct-earth-moon-photo.PNG

Тази снимка на Земята и Луната бе даунлоудната днес, на 10-ти октомври, с помощта на радиолюбителска техника от китайския спътник "Лонгчян 2", който понастоящем работи около естествения ни спътник. Photo credit : Harbin Institute of Technology

10 октомври 2018 г. 22:15 ч.

Светослав Александров. На 21-ви май тази година ракетата "Лонг Марч-4С" изведе на път към Луната комуникационния спътник "Чьечиао", с което започна първата фаза на китайската мисия до обратната страна на Луната "Чанг'e 4". Като вторичен полезен товар на ракетата бяха качени и два микроспътника "Лонгчян 1" и "Лонгчян 2". За съжаление "Лонгчян 1" претърпя авария скоро след изстрелването, но "Лонгчян 2" без проблеми влезе в орбита около Луната. Самият "Чьечиао" се отправи към точката на Лагранж Л2, откъдето ще осигурява връзката между Земята и спускаемия апарат на "Чанг'e 4" в рамките на втория етап от експедицията.

Това, което е любопитно за "Лонгчян 2", е че сигналът му не е кодиран, което ще рече, че всеки човек с радиолюбителска техника може да насочи антените си към Луната и да свали данни и снимки. Точно това направиха през последните няколко дни холандският астроном Сийс Баса и негови приятели. Те се похвалиха за това в Туитър.

2018-earth-moon-2.jpg

Тази снимка на Земята и Луната бе получена на 8-ми октомври. Photo credit : Harbin Institute of Technology

Живеем в много интересни времена. По-рано през годината Китай изпрати в орбита около Луната спътник и днес всеки човек с нужната техника може да сваля снимки от него. Същевременно има и едни други хора - които не правят нищо друго, освен да се ровичкат в конспиративните клипове на Ютуб и да спамят форумите с абсурдните си твърдения, че космическите мисии са голяма конспирация и че Земята е плоска. Парадоксите на съвремието...

Междувременно китайците продължават да се справят навреме с подготовката на втората фаза от мисия "Чанг'e 4". По последна информация спускаемият апарат ще излети в периода около 8-ми декември. Кацането на обратната страна на Луната ще е факт през последните дни от годината. Ако то е успешно, Китай ще влезе в историята. До този момент нито САЩ, нито Русия, нито коя да е друга държава не е изпращала мисия до невидимата за човешко око страна на естествения ни спътник. Всички мисии на НАСА "Аполо" и съветски "Луна" са кацали от видимата страна. 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2403-2018-oct-china-moon-mission-image

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On ‎15‎.‎09‎.‎2018 at 19:58, SAlexandrov said:

В понеделник СпейсЕкс ще обяви името на първия космически турист, който ще лети до Луната

 

Името на туриста ще бъде официално оповестено на 17-ти септември (в понеделник). 

 

 

Коя година ще е тоя понеделник ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, JImBeam said:

Коя година ще е тоя понеделник ?

Един готин японски милиардер. Имаше събитието по всички медии, баш за когато си беше обявено. Ще вземе с него и 7 човека, приятели, учени и хора на изкуството.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Успех: Индия проведе последния тестов полет на най-мощната си ракета GSLV MKIII. Следващото изстрелване ще е на мисия Чандраян 2 към Луната.

14 ноември 2018 г. 18:11 ч. Днес в 13:38 ч. българско време Индия изстреля своята най-мощна ракета - GSLV MKIII. Ракетата е способна да извежда 8 тона в околоземна орбита. Това бе третият и най-важен демонстрационен полет на GSLV MKIII. Предишните два бяха през 2014 година (суборбитален) и през 2017 г. (орбитален). В рамките на днешната мисия ракетата благополучно изведе в космоса комуникационен спътник.

Така след три демонстрационни успеха GSLV MKIII бе одобрена за оперативни мисии. Първата от тях ще е в началото на 2019-та година, когато ракетата ще изведе на път към Луната мисия "Чандраян 2". А пък по-нататък, през 2021-2022 година, Индия възнамерява да изпрати пилотирания кораб "Гаганян" в околоземна орбита. Това ще е дебютната пилотирана експедиция на страната. Очаква се тя да продължи около седмица, а броят на изстреляните астронавти ще е трима. 

2018-14-nov-gslv-launches.jpg

Снимка от днешното изстрелване на ракетата GSLV MKIII на фона на Луната. Photo credit : ISRO

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2452-2018-14-nov-gslv-launches

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Китай ще изстреля мисията си до обратната страна на Луната на 7-ми декември

Chang-e-3-on-Moon.jpg

На снимката: автоматичната лунна станция на Китай "Чанг'e 3", която кацна на видимата страна на Луната през декември 2013 година и все още работи. Credit : Chinese Academy of Sciences

5 декември 2018 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Ако всичко мине по план, този петък, на 7-ми декември в 20:30 ч. българско време, ще излети космическата ракета "Лонг Марч 3B" с автоматичната лунна станция "Чанг'e 4". Тя се състои от спускаем апарат, който ще трябва да извърши първото кацане в историята на човечеството на обратната страна на Луната, и от луноход, който ще е първият, "разходил" се там. 

За съжаление според първоначалните слухове китайците вероятно няма да излъчват изстрелването в реално време. В такова положение сме от 2-ри юли 2017 година, когато тежкотоварната ракета "Лонг Марч 5" аварира, докато излъчването на старта й течеше на живо. Китайските власти не обичат да показват пред света провалите си. 

Така светът ще е лишен от възможността да се чувства съпричастен с тази историческа и важна мисия. Никоя държава до този момент не е изпращала спускаем апарат на тази страна, която не се вижда от Земята. Съветските луноходи и спускаеми апарати, както и пилотираните експедиции на САЩ "Аполо", са се спускали само на видимата страна. Причината за пренебрежението на обратната страна е проста: всеки спускаем апарат там би се намирал извън радиообхват. 

Затова през май Китай изстреля комуникационния спътник "Чьечиао", който се отправи към втората точка на Лагранж Л2, намираща се на разстояние 65 000 километра от Луната. Спътникът ще осъществява радиовръзката между "Чанг'e 4" и Земята. 

На борда на спускаемия апарат и лунохода има общо осем научни инструмента. Но може би най-интересният от всички експерименти, които ще бъдат проведени, е т.нар. мини биосфера. На повърхността на Луната ще бъде спуснат контейнер с биологични организми - картофи и арабидопсис. Учените се надяват, че растенията ще се развият до етап на цъфтеж.

Китай продължава да развива амбициозната си лунна програма. Ако мисия "Чанг'e 4" е благополучна, следващата ще е "Чанг'e 5", а нейната цел ще е да отиде от естествения ни спътник, да кацне там, да вземе проби и да ги върне на Земята за по-нататъшен анализ в лаборатории. Напомням на читателите, че астронавтите от мисиите "Аполо" донесоха 380 килограма лунни скали в периода между 1969 и 1972 година, а съветските роботизирани мисии - 330 грама в периода между 1970 и 1976 година. 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2483-2018-chang-e-launch-friday

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Китай изстреля към Луната спускаема мисия, която ще кацне на обратната й страна!

2018-7-dec-chang-e-4-launch.jpg

Кадър от днешното излитане. Изгледайте цялото видео на този линк (в Twitter). Photo credit : Yunnan Amateur Astronomers Association

7 декември 2018 г. 23:00 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 20:23 ч. българско време космическата ракета "Лонг Марч 3B" излетя от китайския космодрум Сичан. На борда й се намираше спускаемият апарат към мисия "Чанг'е 4".

Ако всичко мине по план, "Чанг'e 4" ще влезе в орбита около Луната към края на декември, след което в началото на януари ще извърши меко кацане върху обратната й страна - за пръв път в историята на човечеството.

За съжаление днешното излитане не беше отразено на живо в официалните медии, но въпреки това космически ентусиасти предоставиха стриймове, благодарение на които всеки можеше да следи полета в реално време. 

Напомням на читателите, че на 21-ви декември този месец ще отбележим 50 години от изстрелването на кораба "Аполо 8" с астронавтите Франк Борман, Джим Ловъл и Уилям Андерс. На Рождество Христово 1968-ма тримата станаха първите земляни, които видяха със собствените си очи обратната страна на Луната, докато корабът им обикаляше около нея. 

Но за съжаление през следващите пет десетилетия никой не успя да кацне на тази страна, която е невидима за човешкото око. Всички последващи мисии от програмата "Аполо", както и съветските автоматични лунни станции, извършиха кацания откъм видимата страна на нашия естествен спътник. Причината, поради която толкова време сме пренебрегнали обратната страна, е проста - всеки спускаем апарат би се намирал извън радиообхват.

Затова през месец май тази година Китай изстреля комуникационния спътник "Чьечиао", който се отправи към втората точка на Лагранж Л2. Този спътник ще осъществява радиовръзката между Земята и мисия "Чанг'e 4", която излетя днес.

Ако кацането е успешно, стационарният апарат и луноходът към него ще изучават обратната страна на Луната със своите осем научни инструмента. Но може би най-интересният от всички експерименти, които ще бъдат проведени, е т.нар. мини биосфера. На повърхността на Луната ще бъде спуснат контейнер с биологични организми - картофи и арабидопсис. Учените се надяват, че растенията ще се развият до етап на цъфтеж.

Източник: CNSA

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2487-2018-chang-e-4-launches-to-the-moon

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Китайската лунна мисия Чанг-е 4 коригира успешно курса си

11 декември 2018 г. 08:00 ч. Китайските медии оповестиха, че автоматичната лунна станция "Чанг'e 4" е коригирала успешно курса за втори път. Всичко на борда на космическия апарат функционира нормално. Следващата маневра ще приведе "Чанг'e 4" в орбита около Луната. 

А по-късно мисията ще извърши първото в историята на човечеството кацане на обратната страна. 

2018-chang-e-4.jpg

На илюстрацията: спускаемият апарат на Китай (изстрелян вчера, на 7-ми декември), който ще извърши първото кацане върху обратната страна на Луната. Image credit : Chinese Academy of Sciences

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2492-2018-chang-e-corrects-course

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Успех: китайската мисия Чанг-е 4 влезе в орбита около Луната

2018-chang-e-4.jpg

На илюстрацията: спускаемият апарат на Китай (изстрелян на 7-ми декември), който ще извърши първото в историята на човечеството кацане върху обратната страна на Луната. Image credit : Chinese Academy of Sciences

12 декември 2018 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. Автоматичната лунна станция на Китай "Чанг'е 4" е успяла да пристигне в орбита около Луната, което е важна стъпка преди предстоящото кацане на повърхността. Новината бе съобщена на страниците на Синхуа

Бордовият двигател на роботизираната мисия се е запалил, докато тя се е намирала на височина 129 километра над лунната повърхност. Инструкциите от Земята били изпратени по-рано днес в 10:39 ч. българско време. Двигателят е работил в продължение на 356 секунди, а като резултат от маневрата "Чанг'e 4" се намира в елиптична окололунна орбита с най-ниска точка, отстояща около 100 километра от повърхността.

През следващите няколко дни ръководството на полета ще коригира орбита около Луната и ще тества радиокомуникациите между спускаемия апарат и изстреляния през пролетта комуникационен спътник "Чьечиао". Спътникът работи в околностите на втората точка на Лагранж (L2) на системата Земя-Луна.

След като тези стъпки бъдат изпълнени, екипът на мисията ще пристъпи към кацането на обратната страна на Луната - първото в историята на човешката космонавтика. 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2496-2018-chang-e-4-enters-lunar-orbit

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

 

Преди 1 час, SAlexandrov said:

След като тези стъпки бъдат изпълнени, екипът на мисията ще пристъпи към кацането на обратната страна на Луната - първото в историята на човешката космонавтика. 

Китайското колонизиране на Луната започва?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 41 минути, Б. Киров said:

 

Китайското колонизиране на Луната започва?

Не, ще идат един два пъти с пропагандна цел и с това ще се ограничи всичко. Няма нито една смислена причина да се строи база на Луната.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Б. Киров said:

 

Китайското колонизиране на Луната започва?

Да, че и са големи тарикати, кацат на обратната страна да не ги гледаме какво правят 😁

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Китайската лунна мисия Чанг-e 4 снижи орбитата си преди предстоящото кацане

30 декември 2018 г. 18:25 ч. Роботизираната лунна мисия на Китай "Чанг'e 4" е снижила орбитата си днес, съобщи китайската информационна агенция Синхуа. След корекциите, направени тази сутрин, най-близката точка до повърхността (перилун) отстои на едва 15 километра, а най-далечната - на 100 километра.

Всичко това показва, че кацането може би ще е факт през следващите няколко дни. Това ще е първото в историята на човечеството спускане върху обратната страна на Луната. До този момент нито една друга държава, включително СССР и САЩ, не са изпращали роботизирана или пилотирана мисия на обратната страна. 

2018-chang-e-4.jpg

На илюстрацията: спускаемият апарат на Китай (изстрелян на 7-ми декември), който ще извърши първото в историята на човечеството кацане върху обратната страна на Луната. Image credit : Chinese Academy of Sciences

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2522-2018-chang-e-4-lowers-orbit

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Китайски спускаем апарат извърши първото в историята на човечеството кацане на обратната страна на Луната!

2018-chang-e-4-first-photo-surface.jpg

Една от първите снимки, заснети от спускаемия апарат "Чанг'e 4" след успешното му кацане днес. Photo credit : CNSA/CLEP

3 януари 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Днес е исторически ден за космонавтиката, а Китай успя да извърши нещо безпрецедентно, което нито една космическа държава не е правила! Тази сутрин в 04:26 ч. българско време автоматичната лунна станция "Чанг'e 4" извърши меко прилуняване върху обратната страна на Луната. 

2018-chang-e-4-first-photo-surface-1.jpg

Още една от първите снимки, заснети от спускаемия апарат "Чанг'e 4" след успешното му кацане днес. Photo credit : CNSA/CLEP

Самото кацане не беше излъчено в реално време, а кадри от контролната зала бяха показани чак след успеха. Докато американските колеги отпразнуват планетарните успехи, скачайки и прегръщайки се, радостта в китайската контролна зала беше изразена само чрез учтиво пляскане в такт от десетките работещи. 

Според информация от китайските медии "Чанг'e 4" се е спуснал в предварително подбрана зона, намираща се на 177.6 градуса източна дължина и 45.5 градуса южна ширина.

Четвъртата лунна мисия на Китай е и четвъртият пореден успех за страната. Първата, "Чанг'e 1", е реализирана през 2007 г. и представлява обикновен орбитален апарат. Втори, по-мощен орбитален апарат ("Чанг'e 2") е изстрелян през 2010 година. Той не просто изучава Луната, но през 2012 г. е изпратен на вторична мисия към близкоземен астероид - тя също завършва успешно. През 2013 г. "Чанг'e 3" извършва първото китайско кацане на Луната откъм видимата страна. Това е първото кацане на естествения ни спътник след 37-годишно прекъсване - преди това за последен път мисията "Луна 24" на СССР се спуска на Луната през 1976 година. 

Днес обаче Китай успя да направи нещо, което нито САЩ, нито СССР са постигали. Кацането на обратната страна е трудно предизвикателство, защото всеки спускаем апарат би се намирал извън радиообхват. Затова миналата година на 21-ви май първо бе изстрелян комуникационен спътник "Чьечиао", който бе вмъкнат в хало орбита около втората точка на Лагранж Л2, намираща се на разстояние 65 000 километра от Луната. Това позволява на наземните екипи да осъществяват радиовръзката с "Чанг'e 4".

Самият спускаем апарат е изключително самостоятелен - той можеше да избягва опасностите по време на спускането му към лунната повърхност. "Чанг'e 4" бе построен като резервно копие на "Чанг'e 3" - вероятно щеше да бъде изстрелян към видимата страна, ако случайно "Чанг'e 3" бе претърпял провал. Тъй като мисията от 2013-та бе успешна, китайците се решиха на по-нататъшна амбициозна стъпка. "Чанг'e 4" също е екипиран с 140-килограмов луноход, който ще се "разходи" по лунната повърхност през следващите няколко дни. 

Една важна вметка: противно на израза, който медиите често пъти погрешно изпозват, това не е "тъмната страна" на Луната. Няма такова нещо като "тъмна страна" - и двете страни на Луната получават еднакво количество слънчева светлина по време на лунния ден. Казваме "обратна страна", защото Луната винаги е обърната с едната си страна към нашата Земя, а другата не може да бъде забелязана с просто око от планетата ни. 

Няколко думи за научните инструменти на борда - спускаемият апарат е екипиран с две камери, нискочестотен спектрометър (англ. low-frequency spectrometer или LFS) за изучаване на слънчевите изригвания, инструмент LND (lunar lander neutrons and dosimetry) за изучаване на космическата радиация. Луноходът има една камера, един радар за изучаване на района под повърхността, един спектрометър, който работи във видимата и близката инфрачервена област (VNIS = Visible and Near-Infrared Imaging Spectrometer), инструмент ASAN (Advanced Small Analyzer for Neutrals).

Вероятно най-интересният експеримент е мини-биосфера, доставена на Луната от стационарния спускаем апарат. В 3-килограмов контейнер учените се надяват да отгледат копринени буби, картофи и арабидопсис - популярно моделно растение от сем. Brassicaceae, използвано в растителната биология и генетика. 

Китай се надява до края на годината да изстреля и "Чанг'e 5" - възвръщаема мисия, която ще кацне на видимата страна на Луната, ще вземе проби и ще ги достави за по-нататъшно изучаване в наземните лаборатории. "Чанг'e 6" е възвръщаема мисия, планирана за малко по-далечното бъдеще - тя ще кацне от обратната страна и пак ще вземе проби за доставка на Земята. По-нататъшните планове през следващото десетилетие включват пилотирани лунни мисии и строеж на обитаема лунна база през 2030 г. 

За повече информация относно днешния успех: Планетното общество

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2532-2019-3-jan-chang-e-4-lands-on-moon

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...