Отиди на
Форум "Наука"

Поколението на "снежинките" (snowflake generation) или поколението Y


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Попадна на една статия, която нямаше как да не преведа. Статията е със съкращения.

1101130520_600.jpg

Преимуществено (но не само) това са хора родени в страните на златния милиард, принадлежащи към средната и висшата класа, добре образовани, от порядъчни семейства. Те са израстнали в комфорта, безопасноста и удобствата на съвременния свят. И да, те са много по информирани от всички предшестващи поколения, тъй като са заобиколени от многочислени гаджети, които ги обезпечават информативно от най ранна възраст. Това тренирано умение да работят с източниците на информация и да я филтрират, плюс произхода им и семейните връзки им помага лесно да правят кариери. Те вече могат да бъдат срещнати навсякъде, от журналисти, до ръководители на отдели в производството. Но нека видим как си представят своя живот, а и живота на други тези хора "сребърния слой на златния милиард". Най общо се счита, че те;

- убедени са в собствената уникалност и високо оценяват всичко свързано със себе си, при това обаче отсъства уважение към другите "Обкръжават ме глупост и невежество и само аз съм умен и разбирам какво става"

- не са научени на лишения и са капризни. Ако не получат това което желаят започват да мрънкат като малко дете.

-не са готови да поемат отговорност, но пък с удоволствия хвърлят вината върху околните и обстоятелствата

-имат повишена чувствителност, мнителност и впечатлителност. Много лесно се обиждат, но пък с радост разказват и за най интимните си преживявания. Най високо ценят собствената си безопастност, включително емоционалната.

-уверени са, че света е задължен да бъде справедлив с него лично- и при несъвпадение на своите представи с реалния живот изпитва сериозен стрес.

-искат да бъдат босове още на старта, но се боят от конкуренция.

-лошо се оправят в реалния живот, но извънредно ценят виртуалния статус.

-не разбират ценноста на вещите. Безусловно отхвърлят думи като "дълг" и "трябва". Нищо на никого не съм длъжен е основният им лозунг. Вярват в причини, които нямат никакво отношение към реалността.

-чакат щасливия случай и късмета. Не знаят имената на учените, но пък знаят имената на куп дебологъзи певици които "са постигнали много".

-отхвърлят миналото и "консервативното". Считат историята за поредица от убийства и насилие от която следва да се откъснат напълно (в това число и от световното изкуство).

-демонстрират любов към етикетите, стереотипите, клиповото мислене и болезнено реагират на мнения различни от техните. Осъждайки нетърпимоста те се явяват образци на безусловната нетърпимост "Всичко което ми харесва е бяло, всичко което не ми харесва е черно".

Тези хора вече са наречени "поколението на снежинките" (snowflake generation), защото сред снежинките няма две еднакви, и като тях са нежни и чувствителни. Въпреки своята чувствителност обаче те не се отказват от прякото насилие, а просто го делегират на друг. Те са твърде склонни към подигравки и издевателства, когато са убедени в своята безопастност. Насилието което трябва да обезпечи тяхната защитеност, това е прекрасно, правилно насилие. Просто с това трябва да се заеме някой друг. И тук свободата определено не се явява за снежинките приоритет. Особено когато свободата се ползва от тези които не са съгласни със снежинките.

Безусловно приведеният набор характеристики е обобщение, което не се отнася до всички 30 годишни (бих добавил малцина в България имат описаната материална база). Днес снежинките стават една от най мощните, мобилни и значими диаспори в първия свят. У нас (в САЩ) именно те плачеха пред счупения телевизор по който им съобщиха шокиращата новина- за президент е избран Тръмп. Този същия, който за тях е сексист, хомофоб и расист. 

А как да бъде по друг начин, та снежинките израснаха с убеждението, че вече са победили и че прогресивните хора вече са се разправили с мръсните, войнстващи джендърни свине. При това, както в общуването, така и в живота снежинките все повече се оттеглят във виртуалния свят. Те се плашат от това, че реалния свят е различен от техните представи и затова просто отхвърлят спорните или неприятни мнения. Например у нас (в САЩ) вече господства мнението, че за лектори изповядващи други (десни, консервативни, милитаристки, сексистки възгледи- или просто позволили си преди 10 години груба шега с една от тези теми), достъпа до университетите трябва да бъде забранен. Комфорта е най важен.

Както каза един от моите колеги професор по педагогика "Съвременната младеж, това е възхитителна безотговорна младеж". За по общо определение може да се използва и думата инфантилност и даже още по точно ТОТАЛНА ИНФАНТИЛНОСТ!

 

 

 

 

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

И сега аз пак за моето си. Тази статия напълно кореспондира с моето мислене.

Сто пъти съм го писал в този форум, ще го напиша за сто и първи. Защо задължителната служба в армията се отхвърля? Не защото както повторят някой папагали тя унижавала, била безполезна, струвала много и прочее и прочее. Единствената причина е, че тя противоречи на съвременната ценостна система на снежинките- "На никого не съм длъжен за нищо". Тези хора не обичат родината си- всъщност те нямат родина- те са истински интернационалисти. Готови са да идат да работят и живеят навсякъде по света без изобщо да им е жал за мястото където са се родили (било то САЩ, Германия или България). Как така ще му натрапват родина, той пък не иска! Как така ще има вроден дълг към родината! Някой питал ли го е? Той пък не иска! Как така "трябва" да защитава родината. Той пък може да не иска! 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нищо ново под слънцето както се казва. Днес просто богатата средна класа е много повече, и съответно живее в охолство и свобода. По същия начин преди 100 години в големите градове богатите които имат образование са се дистанцирали от бедните и обикновенните, на война са били командири и генерали, и са ходели в клубове достъпни само за такива като тях. Още по-назад във времето е било същото и аристокрацията се е деляла от простолюдието.

Днес може всички за се генерализират в някакъв калъп наречен "снежинки", но напрактика от тези високо образовани и богати снежинки стават най-добрите учени и професионалисти. Няма как да станеш добър учен, ако си постоянно на война или в казармата, или ако по 10 часа в залата да блъскаш за бицепс, така че да си як мъж който да се справя със всичко. Тоест системата днес е такава, че дава сигурност и богатство, и съответно хората се възползват от това. Един ще се възползва така че да не прави нищо и да си живее живота аляши, но други ще се възползват така, че да пращат коли в космоса, или да създават супер роботи или смартфони без зареждане.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Frujin Assen said:

Единствената причина е, че тя противоречи на съвременната ценостна система на снежинките- "На никого не съм длъжен за нищо". Тези хора не обичат родината си- всъщност те нямат родина- те са истински интернационалисти. Готови са да идат да работят и живеят навсякъде по света без изобщо да им е жал за мястото където са се родили (било то САЩ, Германия или България). Как така ще му натрапват родина, той пък не иска! Как така ще има вроден дълг към родината! Някой питал ли го е? Той пък не иска! Как така "трябва" да защитава родината. Той пък може да не иска! 

И що сега тази истерия? Това че някой можел да работи навсякъде, не го прави национален предател.

Вярно, че това е част глобализма - по богатите прилапват повече кадърни хора, но не трябва и да се преекспонира. Има много други факори. Ако беше толкова страшно, в България нямаше да е останал нито един кадърен лекар, или програмист. Да обаче, лекари има, а София и Пловдив се превръщат в IT-хъбовете на Източна Европа. 

Нека вземем за пример един италиански авиоинженер с 20 годишен стаж. Много опитен, много кадърен, идеен, работлив, с IQ колкото килата на преял сумист. Да речем същият пич, конструирал елероните на нашите Спартани. Да, ама в Италия примернно има един единствен голям авиационен концерн, които има нужда от висок клас инженеринг.

Утре концерна вземе, че фалира. Какво прави нашият човек? Ако беше американец, пали джапанките и отива в някоя от стоте фирми свързана с авиационната индустрия, примерно на другия край на континента. Да ама какво е виновен нашият пич, че не се е родил в страната на пушките и пикапите? 

И точно за това едни прагматични и интелигентни хора са създали ЕС. За да може нашият човек да отиде примерно във Франция и да продължи да създава. А когато в Италия отвори врати нов авио концерн, ще се върне още по-опитен от преди. Тук пишат доста образовани хора и вярвам ще се съгласят, че за да се създаде добър специалист, трябва да се съберат много фактори, намесен е много късмет и много труд и много време. 

Та ти какво предлагаш в случая? Нашият човек патриотично да си захвърли професията? И патриотично да удря с юмруци тестото в малка патриотична пицария, че да си изхрани семейството? 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Колкото до казармата, чак жал ми става че очевидно си я изпуснал. За това подарък от мен!

Казармена симулация - БА през 90-те:

- Намери си приятел, задължително много по едър от теб. Вземи от него на заем най-тежките му ботуши, които са ти с три номера по-големи.

- Караш другарчето да те събуди в 6.00 с крясъци в ухото. Късаш на четири един чаршав, увиваш си краката и ги пъхаш в големите ботуши. Обличаш най-грубите и плътни дрехи които имаш, може и сезалов чувал с дупки за кофата и крайниците. Нахлупваш бризентова шапка. На другарчето връчваш пълна бутилка плодова ракия, ама такава от 3.70 лв.

- Оставяш другарчето пред блока да жули сутрешна ракия, а ти отиваш пеша до топливо да купиш две кофи гасена вар и четка. Връщаш се отново пеша...с кофите от по 20 кила в ръце. Вода не пиеш. Започваш прилежно да боядисваш всички бордюри около блока ти. Другарчето дето вече е кютук, се клати около теб, гледа ти в ръцете, обяснява ти какъв си некадъен киртак и от време на време приятелски те плясва със все сила по затвратието (държиш шапката плътно до лицето, за да не изпаднат зъркелите). 

- Към пладне вече, слънцето те е спекло като кюспе, грубите прогизнали от пот дрехи се чустват, като шкурка полята с киселина, а несъръзмерните чепици с взели своето и леко накуцваш. Вода още не си пил и започва да ти се привижда старицата с косата. Половн час почивка. Тичаш към къщи да ядеш и евентуално да пийнеш вода. Молиш другарчето да те спъва, дърпа и ръчка по стълбите. За обяд имаш печена скумрия, една шепа туршия (не те знам откъде ще я намериш лятото, но искам максимално приближение към лято в родната казарма)  и две филии хляб. Не си миеш ръцете. Приятелчето ти взима половината скумрия и едната филия хляб. 

- След половин час си обратно навън в 35 градусовата жега. Отиваш пеша до железарския магазин и купуваш кирка. Ама най-тежката. Връщаш се пред блока и започваш да блъскаш с кирката някой бетонен бордюр. Ако няма такъв, намери някое бетонирано парче около паркинга. Целта е да млатиш с всичка сила, в нещо много твърдо и непотдаващо. Ще разбереш, че постигаш добър резултат, когато след поредният силен удар с кирката, усещаш как от резонанса, зъбите ти постепенно започват да омекват.

 - Прибираш се в 8 часа. Вечеряш скумрия с туршия. Изимиваш си зъбите с крема за бръснене и се обръсваш с пастата за зъби. Пробваш да изпереш партенките със стуена вода и сапун. След 20 минути се отказваш. Лягаш си без да си се къпал и без чаршаф, щото е отишъл за партенки. Нямаш нищо за четене, ама и така заспиваш в секундата в която докоснещ възглавницата.

- По предварителна уговорка, приятелчето те буди под тревога в 3 сутринта. Крещи и дрънчи с хлопатар. Имаш норматив, дето ако успееш да го изпълниш, ще те вземат във вселената на Марвел. Обличаш се, тичаш до тоалетната да вземеш вакумчето за тоалетна. Строяваш се пред входа и стоиш мирно с вакумчето за тоалетна притиснато до юнашката гръд. До момента не си отпушвал тоалетна с вакумчето, но за утре ще има инструктаж как става.

- Не си изпълнил норматива с две секунди и половина и приятелчето те кара да тичаш един час около блока с вакумчето в ръце. И с големите чепици. Този път без чаршафи в тях, щото не си имал време да ги обуеш. Отиваш да си легнеш в 4 часа, щото трябва да ставаш в 6.

- Повтаряш описаната рутина в продължение на 18 месеца...

 

И докато трае симулацията, можеш и да си поръсъждаваш, защо през по-голямата част от историята на Европа, от римските легиони, през ренесансова до съвременна Европа, армиите са били професионални, или полу-професионални, или обвързани с ленни задължения...

 

Редактирано от Amazonski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ей тва ми напълни душата:

"Въпреки своята чувствителност обаче те не се отказват от прякото насилие, а просто го делегират на друг. Те са твърде склонни към подигравки и издевателства, когато са убедени в своята безопасност. Насилието което трябва да обезпечи тяхната защитеност, това е прекрасно, правилно насилие. Просто с това трябва да се заеме някой друг. И тук свободата определено не се явява за снежинките приоритет. Особено когато свободата се ползва от тези които не са съгласни със снежинките."

Майтапи, ирония, дори откровени подигравки - няма нищо лошо. Но при Интернетските всезнайковци подигравката стана същност. При това - често много грозна - например подигравките спрямо родители на деца с увреждания, които смятат, че те са получили тези увреждания заради ваксини.

Едно време се надсмивахме на Запада, че младите германци, англичани,  и пр., ги мързи да учат тежки специалности  и всички искат да стават адвокати и меринджей - та лекари и инженери стават негри, турци и араби. Е, днес ние я стигнахме тази фаза - нашите деца ги мързи да учат тежки специалности. И за да имаме все пак някакво възпроизводство на лекари, инженери, и пр. - длъжни сме да бутаме напред не особено знаещи и интелигентни деца. Ето ви един конкретен проблем (според мен - ОГРОМЕН проблем) за нас, който непосредствена следва от описаното в материала - сиреч - това не е просто рев на дядовци и баби колко са лоши днешните млади - наистина работите отиват на зле. Не можете да си представите на какви прости абсолвенти по медицина съм попадал. Шото умните са записали психология, европеистика или някаква друга щуротия.

makebulgar : "... Още по-назад във времето е било същото и аристокрацията се е деляла от простолюдието..."
Абе, не е баш тъй. Бях попаднал преди време на една много интересна статистика за процента аристократи в армията на Российската империя. Ако при Наполеоновите войни е било самоподразбиращо се всеки дворянин да сложи мундир (за по-кратко или по-дълго време), то този процент върви прогресивно надолу с всяка следваща война и през ПСВ вече на прости селяни им се налага да командват, докато аристократите се забавляват по кръчмите в Москаа и Петроград.

Amazonski "Това че някой можел да работи навсякъде, не го прави национален предател."
Не става въпрос за предателство - разбира се, че в днешния отворен свят всеки може да си избира родината - ама като са си избрали нова - да бъдат така добри да си гледат новата родина и да не ми начукват непрекъснато манерката колко съм тъп и те колко са висши. И да не гласуват на избори за български парламент и български президент! Що за наглост да живееш на другия край на Земята и да си мислиш, че си в правото си да решаваш мен кой да ме управлява. Решили са да не са повече българи - ради Бога. Ама поне да си мълчат и да не ми вменяват във вина, че аз искам да съм си българин.
(За да предваря довода как "успелите българи в чужбина" ни хранят - превежданите от тях пари у нас са малко над един процент от БВП(сиреч - ние - неуспелите българи в България - сме тези, които реално създават БВП на страната - превежданото от миячите на епруветки на техни роднини са трохи в сравнение със създаваното от нас) - за сравнение - за Украйна този процент е единадесет - или точно ДЕСЕТ ПЪТИ повече.)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тук има една програма, с заглавието сбогом Унгария, където правят къси репортажи с млади хора работещи, живеещи в чужбина....Не са подбрани, има във всякакви професии. От програмист, до шофйор на автобус всякакви професии....Всички за това разказват, че там могат да живеят както си искат, защото ако имаш работа, фактически нямаш ежедневни финансови проблеми....Една заплата покрива, даже остава наема на двустаен апартамент, и другите масрафи, а с другата....Един разказва, че практически за два месеца си купува нова кола, за която тук години би трябвало да спестява или изплаща на банката. Или програмист, който работи от къщи, стига до там, че заради бежбожната цена на нужните за работата му хардвери/в Унгария/, отива в Англия, където от заплатата си фактически за месец закупува тези работи с които може да работи.....и тнт.

Дето Андрей казва: "Едно време се надсмивахме на Запада, че младите германци, англичани,  и пр., ги мързи да учат тежки специалности  и всички искат да стават адвокати и меринджей - та лекари и инженери стават негри, турци и араби." Сега ние сме тези негри, турци, араби и се съзтезавеме с индийци, пакистанци, поляци, унгарци....

orvosok-londonban.jpg

Hegedüs Zsolt, Dr Nemes József, Dr Lassú Péter, Marafkó Csaba, Dr Hamza János.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 часа, Андрей Куртенков said:

Не става въпрос за предателство - разбира се, че в днешния отворен свят всеки може да си избира родината - ама като са си избрали нова - да бъдат така добри да си гледат новата родина и да не ми начукват непрекъснато манерката колко съм тъп и те колко са висши. И да не гласуват на избори за български парламент и български президент! Що за наглост да живееш на другия край на Земята и да си мислиш, че си в правото си да решаваш мен кой да ме управлява. Решили са да не са повече българи - ради Бога. Ама поне да си мълчат и да не ми вменяват във вина, че аз искам да съм си българин.

Това, че някой ти е начуквал манерката колко си тъп, си е изцяло между вас двамата. Нямаш право да го лепиш на всеки лекар, инженер, или програмист, решили времено да си изкарват хляба, и да се развиват професионално в ЕС, или дори извън него. 

Разбира се че има примерно някой натурален дупнишки чернозем, дето разнася пици в Чикаго, а по форумите се прави на учител на нацията и натурален американец, ама такива лесно се разпознават.

И заради няколко смешници искаш да отнемеш избирателните права на всички българи в чужбина? Ако мотивацията ти беше, изселниците в Турция, бих те подкрепил. Ама ако просто те е яд, че някой си е навил на масрафа, аз също не бих искал ти да гласуваш, нищо че си си в България.

Пропуска се и нещо друго. По време на разпада наречен "преход", който си беше едни 20 години, доста професии в България станаха излишни. От химици, през геолози до някой инженерни професии. Тия хора ако не бяха отишли да работят в ЕС, в България, щяха просто да се влеят в тогавашната армия безработни. Или да продават на сергия на пазара. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не, Амазонски, точно у нашите изселници в Турция съм виждал такъв чист патриотизъм, както у никой друг българин - точно те са мои сънародници, а тия от Чикаго, Бризбейн и Лъндън - не.

В Турция аз съм като у дома си (както почти навсякъде из Балканите, че и малко нагоре също, а и малко надясно, разбира се) - докато в Брюксел не съм.

Не аз искам да отнемам избирателните права на българските граждани зад граница - те самите би трябвало да се откажат от тях, ако са почтени хора - и знам такива, които съвсем убедено не гласуват и се възмущават как може други в тяхното положение да гласуват в наши избори.
Всеки народ има право да избира управляващите се. Азбучно правило. Другата гледна точка я защитават точно самовлюбените снежинки, щото смятат че (като прекрасни, идеални и съвършени) са в правото си да се разпореждат със съдбините на всички хора по света.

Или да го кажа така - за един "успял българин в чужбина" е голям проблем кой от двама ни е по-прав, по-съвършен, по-близко до Истината, и пр. - за мен, както и за типичният неуспял българин в България - туй изобще не е проблем (да си се кефят колко са велики, щом това ги прави щастливи, ради Бога) - просто си искаме обещаното равноправие, мечтаната справедливост, и други такива дребни нещица, дето нещо никакви ги няма, май.

Около всеки избори (без местните, по понятни причини) все най-най-големият ни проблем е кака щели били да гласуват българите зад граница. Държавата харчи огромни суми, за да им осигури тази възможност. Българските училища в България се изпозакриха от държавата (и сградите им се разпродадоха на цени от порядъка на пет до десет хиляди лева), а същата тази държава харчи сериозни суми за откриване и поддържане на училища зад граница за "успелите българи в чужбина" (дето уж ни хранят, ама идват да просят парички за откриване на училища зад граница).

Мечтая за управляващи, които ще мислят за мен, така както сега обгрижват "успелите българи зад граница".

Няма такава политическа сила към момента.

Всички умират да се подмазват на чужбинските българи.

Ами, да - яд ме е. Що пък да не ме е яд? Аз съм нормален човек, не съм прекрасен и съвършен като "успелите българи в чужбина".

Ама ти пък тъжиш за машинописките, че останаха без работа, щото вече няма пишещи машини... Съчувствам. И на теб, и на тях. На мен, като на неуспял българин в България няма кой да ми съчувства. А и не искам.

Link to comment
Share on other sites

Преди 14 минути, Андрей Куртенков said:

Не, Амазонски, точно у нашите изселници в Турция съм виждал такъв чист патриотизъм, както у никой друг българин - точно те са мои сънародници, а тия от Чикаго, Бризбейн и Лъндън - не.

В Турция аз съм като у дома си (както почти навсякъде из Балканите, че и малко нагоре също, а и малко надясно, разбира се) - докато в Брюксел не съм.

Не аз искам да отнемам избирателните права на българските граждани зад граница - те самите би трябвало да се откажат от тях, ако са почтени хора - и знам такива, които съвсем убедено не гласуват и се възмущават как може други в тяхното положение да гласуват в наши избори.
Всеки народ има право да избира управляващите се. Азбучно правило. Другата гледна точка я защитават точно самовлюбените снежинки, щото смятат че (като прекрасни, идеални и съвършени) са в правото си да се разпореждат със съдбините на всички хора по света.

Или да го кажа така - за един "успял българин в чужбина" е голям проблем кой от двама ни е по-прав, по-съвършен, по-близко до Истината, и пр. - за мен, както и за типичният неуспял българин в България - туй изобще не е проблем (да си се кефят колко са велики, щом това ги прави щастливи, ради Бога) - просто си искаме обещаното равноправие, мечтаната справедливост, и други такива дребни нещица, дето нещо никакви ги няма, май.

Около всеки избори (без местните, по понятни причини) все най-най-големият ни проблем е кака щели били да гласуват българите зад граница. Държавата харчи огромни суми, за да им осигури тази възможност. Българските училища в България се изпозакриха от държавата (и сградите им се разпродадоха на цени от порядъка на пет до десет хиляди лева), а същата тази държава харчи сериозни суми за откриване и поддържане на училища зад граница за "успелите българи в чужбина" (дето уж ни хранят, ама идват да просят парички за откриване на училища зад граница).

Мечтая за управляващи, които ще мислят за мен, така както сега обгрижват "успелите българи зад граница".

Няма такава политическа сила към момента.

Всички умират да се подмазват на чужбинските българи.

Ами, да - яд ме е. Що пък да не ме е яд? Аз съм нормален човек, не съм прекрасен и съвършен като "успелите българи в чужбина".

Ама ти пък тъжиш за машинописките, че останаха без работа, щото вече няма пишещи машини... Съчувствам. И на теб, и на тях. На мен, като на неуспял българин в България няма кой да ми съчувства. А и не искам.

Ха сега де. Какво съм ти направил,от онея чуждоземните българоидни снежинки съм, иии. да...... Ти си ми виновен .

Не съм успял, не съм щастлив , не съм жив, не съм българин, , ............. съмнявам се .......... да ли съм Човек . майната му , вчера напуснах БГ , а в други ден ........... Някой, нещо носещо и част от моето съзнание ще напусне Земята. Времето ще заличи Вашите тревоги, ще има „равновесие„......................

Link to comment
Share on other sites

Проклятие, толкова години и............ нищо , какво ви пълни Съществуването,  националност, религия , миналото на вашето „ тяло“ . Ако с такива  „разделители„ запълваме личностите си .......................... не си струва.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 20 минути, Андрей Куртенков said:

На мен, като на неуспял българин в България няма кой да ми съчувства. А и не искам.

Затуй си последен.....Във всичко.

Но.

Има един шанс който малко се получава от съдбата....Европейският съюз дава субсидии в огромни количества и ако се възползваш добре от тях ще прокопцаш.

Но ако наблягаш всичките да ги "приватизираш" чрез щтромани ще стигнеш /макар и аудита, сузукита, опелчета, мерцедесите, ханкоките и други сглобилници/, ще станеш от водящият по стандарт най-веселата барака, предпоследният лузер.....Примерът е даден....

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Значи, статията е американска и става въпрос за разликата в поколенията.

В САЩ също няма наборна армия. Едва ли заради лошата храна и лошото отношение към войниците. Въпрос на културен светоглед. Първо той не се чувства американец (германец, българин). Второ, за него въпроса "А какво правим когато не дай си Боже избухне война" не стои. Отговора е ясен и очевиден- който иска воюва, който иска отива в друга държава, който иска си стои вкъщи.

За нетърпимостта, още преди доста време бях чел нещо интересно. Ако във фашистки форум (където славят Хитлер) се появи човек с друго мнение отношението към него е по толерантно, отколкото ако в либерален форум се появи консерватор. Тоест дори фашистите са по толерантни от либералите.

Относно неприемането на реалността.

Подобни неща има и в България. Например съвсем наскоро (относително де), когато чрез честни демократични избори на власт дойде Орешарски. Веднага нашите снежинки ревнаха против него и организираха протести. Същото виждаме и с Тръмп в САЩ и брекзит в Англия. Веднага се почнаха ред сълзи, ред сополи. "Избори до дупка", докато "прогресивните сили" не победят. И търсенето на причини там където ги няма. То не бяха руски хакери които фалшифицирали изборите в САЩ, то не беше Путин който докарал брекзит...

Да не говорим за някой обществени тайни, които са табу. Както казваше един приятел живеещ в Швеция "Ако не е полицията местните ще ни удавят в капка вода".  В САЩ е същото положение. Там расовата омраза достига много високи нива. Ситуацията ми напомня донякъде България преди 1989 когато не можеше да се говори за реалните проблеми.

Да не говорим за репресиите над инакомислещите. Както се казва в статията, ако си милитарист, хомофоб, сексист и т.н. ще има репресии. Преди време и южняка който работи в Канада го написа- учените нямат право да противоречат на "Партийната линия"- иначе изхвърчат от работа. Сега и в статията се посочва- университетски преподаватели които не са приобщени към "правилното мислене" не могат да преподават.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 5.08.2019 г. at 21:28, Frujin Assen said:

И сега аз пак за моето си. Тази статия напълно кореспондира с моето мислене.

Сто пъти съм го писал в този форум, ще го напиша за сто и първи. Защо задължителната служба в армията се отхвърля? Не защото както повторят някой папагали тя унижавала, била безполезна, струвала много и прочее и прочее. Единствената причина е, че тя противоречи на съвременната ценостна система на снежинките- "На никого не съм длъжен за нищо". Тези хора не обичат родината си- всъщност те нямат родина- те са истински интернационалисти. Готови са да идат да работят и живеят навсякъде по света без изобщо да им е жал за мястото където са се родили (било то САЩ, Германия или България). Как така ще му натрапват родина, той пък не иска! Как така ще има вроден дълг към родината! Някой питал ли го е? Той пък не иска! Как така "трябва" да защитава родината. Той пък може да не иска! 

 

В България е различно... Тук управляващите комунисти пречат на приемането на задължителна военна служба защото ги е страх една силна и народна българска армия да не извърши преврат срещу тях и да ги свали от власт. В българската история от Освобождението до днес армията винаги е участвала в превратите,включително и в този на 10 ноември 1989г. Тогава командващият БНА Добри Джуров подкрепя превратаджиите Младенов и Луканов.

С другото съм съгласен...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 6.08.2019 г. at 15:35, Андрей Куртенков said:

Българските училища в България се изпозакриха от държавата (и сградите им се разпродадоха на цени от порядъка на пет до десет хиляди лева), а същата тази държава харчи сериозни суми за откриване и поддържане на училища зад граница за "успелите българи в чужбина" (дето уж ни хранят, ама идват да просят парички за откриване на училища зад граница).

Мечтая за управляващи, които ще мислят за мен, така както сега обгрижват "успелите българи зад граница".

Вярно - това с училищата много кофти. Трябва заедно с гласуването от българи в чужбина, да се забрани и създаване на български училища в чужбина. Какъв  е смисъла? Само врякат за безплатни учебници! 

 

Цитирай

Не, Амазонски, точно у нашите изселници в Турция съм виждал такъв чист патриотизъм, както у никой друг българин - точно те са мои сънародници, а тия от Чикаго, Бризбейн и Лъндън - не.

Да не те плаша, но голяма част от твоите сънародници и чисти патриоти не говорят грам български. Та се нналага помошници и преводачи в избирателните секции. Ама няма лошо, където му е сърцето на човек, там е истината. Ще понаучиш малко турски, ще си хортувате. 

 

Цитирай

В Турция аз съм като у дома си (както почти навсякъде из Балканите, че и малко нагоре също, а и малко надясно, разбира се) - докато в Брюксел не съм.

Мое, или твое дясно? Иначе ако си си у дома в Турция, ще се чустваш у дома и в Брюксел. Чувам, че там пришълците от Изток, вече били повече от местните. В което няма лошо, щото местните са задници. 

 

Цитирай

Няма такава политическа сила към момента.

Основи една. Като работно име на новата партия предлагам: "Движение против българите зад граница". 

Цитирай

Всички умират да се подмазват на чужбинските българи.

Такива сме си ние българите - почтителни. Аз само като видя на Витошка чужбински българин и леко се покланям. 

Цитирай

Ами, да - яд ме е. Що пък да не ме е яд? Аз съм нормален човек, не съм прекрасен и съвършен като "успелите българи в чужбина".

Така е, ти си от най-нормалните хора с които съм контактувал. Според мен съвсем малко не ти е достинало, за да си прекрасен, съвършен и успял в чужбина.

Цитирай

Ама ти пък тъжиш за машинописките, че останаха без работа, щото вече няма пишещи машини... Съчувствам. И на теб, и на тях. На мен, като на неуспял българин в България няма кой да ми съчувства. А и не искам.

Според мен не си прав. След тези откровения съм убеден, че поне няколко човека, мен включая, мъничко ти съчувстват. 

Редактирано от Amazonski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 23 часа, Frujin Assen said:

Относно неприемането на реалността.

Точно това според мен, е посоката в която трябва да работиш. :ay:

Редактирано от Amazonski
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...