Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
  On 24.05.2022 г. at 14:13, skiahtro said:

Дай пример! Какъв предмет са мощите? Глава, ръка, кост, нокът, зъб? Избери си, да видим що за вещ-фетиш е и колко е ценно за религиозните...!

Expand  

Реликварият с мощите на Св. Йоан Кръстител, открит при разкопките в Созопол:

2011-01-06-070_1.jpg.11cf531b0499a780e404ce121c2f042f.jpg

• Мнения 50
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

Публикувано
  On 24.05.2022 г. at 14:32, gmladenov said:

Реликварият с мощите на Св. Йоан Кръстител, открит при разкопките в Созопол:

2011-01-06-070_1.jpg.11cf531b0499a780e404ce121c2f042f.jpg

Expand  

😇

Недовиждам...

Какви фетиши има вътре? Кокали ли?

Що не кажеш тогава просто кокали, ами се обясняваш, какво и що?

• Потребител
Публикувано
  On 24.05.2022 г. at 14:36, skiahtro said:

Що не кажеш тогава просто кокали, ами се обясняваш, какво и що?

Expand  

Чакай сега, ти наистина ли не знаеш какво са мощи? Аз мислех, че ме изпитваш
дали аз знам какво са мощи.

Мощите са останките от светец. Най-вече кости.

Публикувано
  On 24.05.2022 г. at 14:38, gmladenov said:

Чакай сега, ти наистина ли не знаеш какво са мощи? Аз мислех, че ме изпитваш
дали аз знам какво са мощи.

Мощите са останките от светец. Най-вече кости.

Expand  

🙂

Ами от теб, сега го научавам, че било така просто...

Ми да ти дам още едни кости тогава, ей така за фетиш, да ти вършат работа?

• Потребител
Публикувано
  On 24.05.2022 г. at 14:42, skiahtro said:

Ми да ти дам още едни кости тогава, ей така за фетиш, да ти вършат работа?

Expand  

Да де, ама трябва да са на светец. Иначе не става.

Именно това различава фетиш от не-фетиш. Костите на светец са чудодейни (тоест, фетиш),
а тези на дядо ми не са. Значи те не са фетиш. 🙂

Публикувано
  On 24.05.2022 г. at 14:46, gmladenov said:

Да де, ама трябва да са на светец. Иначе не става.

Именно това различава фетиш от не-фетиш. Костите на светец са чудодейни (тоест, фетиш),
а тези на дядо ми не са. Значи те не са фетиш. 🙂

Expand  

😇

Виш ти... Значи не били просто кости, а имало нещо друго определящо, различно от кости (тоест фетиш)...🤗

• Потребител
Публикувано
  On 24.05.2022 г. at 14:53, skiahtro said:

Виш ти... Значи не били просто кости, а имало нещо друго определящо, различно от кости (тоест фетиш)...🤗

Expand  

Разговорът почна с това, че мощите са фетиш ... и те са.

А сега разговорът стигна до мястото, където се раказва следният виц:
Манго отива да си купи безалкохолно и поръчва:
- Една кока кола и двама-трима швепса.
- Какви да бъдат швепсовете - бели или жълти?
- Няма смисъл, няма смисъл.

😎

Публикувано (edited)
  On 24.05.2022 г. at 14:58, gmladenov said:

Разговорът почна с това, че мощите са фетиш ... и те са.

А сега разговорът стигна до мястото, където се раказва следният виц:
Манго отива да си купи безалкохолно и поръчва:
- Една кока кола и двама-трима швепса.
- Какви да бъдат швепсовете - бели или жълти?
- Няма смисъл, няма смисъл.

😎

Expand  

Ми точно за това те накарах да дадеш пример за мощи-фетиш и ти ми даде кости.. Съответно аз ти предложих други също така кости като фетиш, пък ти ми отказаш, с оправданието, че не било същото... Не можеш да ми обясниш обаче, защо не е същото, въпреки че не можеш да отречеш. че аз ти давам същото...

Вица в случая е за твоя употреба и обърни внимание по-особено на последното изречение...

🙂

Редактирано от skiahtro
  • Потребител
Публикувано
  On 24.05.2022 г. at 17:12, skiahtro said:

Той и гмладенов не разбра, дали става въпрос, за кости или шфепс.... Бъркат му се понятията...🙂

Expand  

На циганите понякога не може да им се разбере точно какво искат да кажат...🙂 Във вицът ромът казва,че му е все тая дали ще му даде жълт или бял швепс...

Публикувано
  On 24.05.2022 г. at 17:18, deaf said:

На циганите понякога не може да им се разбере точно какво искат да кажат...🙂 Във вицът ромът казва,че му е все тая дали ще му даде жълт или бял швепс...

Expand  

Значи, може да му дадеш и фанта, едва ли ще забележи разликата....🙂

• Потребител
Публикувано (edited)
  On 24.05.2022 г. at 17:18, deaf said:

Expand  

Точно това му е смешното на вица.

Вместо да каже "няма значение" (дали швепсовете са бели или жълти), Манго казва "няма смисъл"
... което придава неподозиран екзистенциален смисъл на репликата му. 😛

Редактирано от gmladenov
Публикувано (edited)
  On 24.05.2022 г. at 17:46, gmladenov said:

Точно това му е смешното на вица.

Вместо да каже "няма значение" (дали швепсовете са бели или жълти), Манго казва "няма смисъл"
... което придава неподозиран екзистенциален смисъл на репликата му. 😛

Expand  

🙂

Бе ти ного го подценяваш тоя Манго... Ти едва ли си ходил казарма, като те усещам колко ти е розово по повърхността, ма я питай Манго, за смисъла на значението, кога екзистенциално му се е налагало с искрени фетишиски чувства, да целува знамето, уместо нечии пражки... Питай го, па може и да научиш нещо ново и значението да придобие неподозиран смисъл, що касае шфепса, кокалите, фетишизма и екзистенциализма, както и що търсиш ти измежду тях...🙂

Редактирано от skiahtro
  • Потребител
Публикувано (edited)
  On 24.05.2022 г. at 11:07, skiahtro said:

Хората са склонни да изработват някакви автоматизми, като понякога се стига до психиатрични състояния и изработването на цели ритуали...

Кръстенето е автоматизъм, който се възприема за нормално и е допустимо, като традиция.

Напълно съвместимо, няма нищо общо с вещоманството или кумиропоклоничеството... Не е важна вещта, предмета, важна е божията сила която притежава или божието чудо

Expand  

Допустимо, но според кого? 
Православните и католиците приемат поклонението пред мощи, почитането на светци, при православните и моленето на икони. Но протестантите отричат всичко това, както и всички религиозни царемонии присъщи за католици и православни. За мнозина от тях това е идолопоклонничество, вещерство или вяра в магичното и съответно е строго забранено. А хората, които се молят на икони, почитат светци, палят свещи или извършват нкакви църковни ритуали са неверници, заблудени от дявола или обикновени безбожници, които ще отидат в ада.

Редактирано от Димитър Йорданов
Публикувано
  On 24.05.2022 г. at 22:36, Димитър Йорданов said:

Допустимо, но според кого? 
Православните и католиците приемат поклонението пред мощи, почитането на светци, при православните и моленето на икони. Но протестантите отричат всичко това, както и всички религиозни царемонии присъщи за католици и православни. За мнозина от тях това е идолопоклонничество, вещерство или вяра в магичното и съответно е строго забранено. А хората, които се молят на икони, почитат светци, палят свещи или извършват нкакви църковни ритуали са неверници, заблудени от дявола или обикновени безбожници, които ще отидат в ада.

Expand  

Допустимо е според Нашите традиции.

...Да това което казваш, горе-долу е така, но това не променя нас, като православни. Различни хора, различни ценности, а например китайците в това отношение, могат да се разглеждат, като отделен човешки вид...

Ние си имаме свой бит и култура от хилядолетия и едвали заради някой друг, че мислил или интерпретирал различно, ще трябва да ги променяме. Реално всички са наши деца и творение и на запад и на изток...🙂

• Потребител
Публикувано
  On 25.05.2022 г. at 5:44, skiahtro said:

Допустимо е според Нашите традиции.

Expand  

Какво имаш предвид под "нашите"? Чии са тези "наши"? Май слагаш всички в един кюп🙄

И за какво ли уважение - почит - към светците може да става дума в тези случаи? Взимаш с одобрението на църквата части/кости/ от тялото на покойника и тръгваш да ги разнасяш насам-натам, съпроводен от тълпи фанатизирани поклонници. Грубо, но точно казано, това е оскверняване на труп. И никой не ги е питал светците, например Кирил и Методи, дали са съгласни тленните им останки да служат за такива... ритуали🥴

Публикувано
  On 27.05.2022 г. at 5:42, Шпага said:

Какво имаш предвид под "нашите"? Чии са тези "наши"? Май слагаш всички в един кюп🙄

И за какво ли уважение - почит - към светците може да става дума в тези случаи? Взимаш с одобрението на църквата части/кости/ от тялото на покойника и тръгваш да ги разнасяш насам-натам, съпроводен от тълпи фанатизирани поклонници. Грубо, но точно казано, това е оскверняване на труп. И никой не ги е питал светците, например Кирил и Методи, дали са съгласни тленните им останки да служат за такива... ритуали🥴

Expand  

Под "наши" имам в предвид нашите традиции и нашите ценности, характерни за нас християните и по-специално в случая, тук на Балканите...

А ние нямаме нищо против Вас и Вашите ценности, стига да заставате зад истинските си имена и да не се криете зад чужди. Само така можем да си имаме уважението.

Публикувано (edited)

Не знам какво не ти е ясно.. Мнението ти може да се характеризира единствено като антихристиянско. Изясни си позицията, гледната точка!

Правиш някакви интерпретации, изказваш мнение, обвиняваш, което е характерно..

По същия начин, като променяш смисъла,  могат да се обвиняват, както и да се характеризират, всичко и всички...

Разбира се предполагам, че на теб ти липсва разбирането за същността, реакцията ти е спонтанна и ти липсват лошите намерения. За щастие това е поправимо, стига да не се поддаваш на облъчване от чужди влияния, които имат лоши намерения...

Редактирано от skiahtro
  • Потребител
Публикувано
  On 27.05.2022 г. at 8:03, skiahtro said:

Не знам какво не ти е ясно.. Мнението ти може да се характеризира единствено като антихристиянско. Изясни си позицията, гледната точка!

Правиш някакви интерпретации, изказваш мнение, обвиняваш, което е характерно..

По същия начин, като променяш смисъла,  могат да се обвиняват, както и да се характеризират, всичко и всички...

Разбира се предполагам, че на теб ти липсва разбирането за същността, реакцията ти е спонтанна и ти липсват лошите намерения. За щастие това е поправимо, стига да не се поддаваш на облъчване от чужди влияния, които имат лоши намерения...

Expand  

Благодаря ти, че не ме обвини в заяждане и лоши намерения. Просто изразих мнението си - то е крайно негативно и граничи с отвращението, но, разбира се, съвсем не е насочено срещу теб.

• Глобален Модератор
Публикувано
  On 24.05.2022 г. at 14:07, Шпага said:

Е, защо Светия дух ще зарежда с мощ и Божествена сила някакви си тленни останки?🙄 В крайна сметка това принизява - опредметява - самата същност на християнството.

Expand  

Не разбираш ти нещата... :)

Логиката е обратна. След като Бог е съхранил тленните останки от разложение, това е знак че той е вложил в тях своята сила (без такава сила останките естествено се разлагат), и с това сигнализира че това са останките на светец. Който не е светец, не му се полага такава чест.

И от тук божествената енергия в мощите на светците, както и възможността те да творят чудеса ако им се молиш или ги целуваш... И вече нататък зависи от интерпретацията и изданието на съответната Библия...

• Потребител
Публикувано
  On 27.05.2022 г. at 13:21, scaner said:

Не разбираш ти нещата... :)

Логиката е обратна. След като Бог е съхранил тленните останки от разложение, това е знак че той е вложил в тях своята сила (без такава сила останките естествено се разлагат), и с това сигнализира че това са останките на светец. Който не е светец, не му се полага такава чест.

И от тук божествената енергия в мощите на светците, както и възможността те да творят чудеса ако им се молиш или ги целуваш... И вече нататък зависи от интерпретацията и изданието на съответната Библия...

Expand  

Е, не. Ти грешиш🙃 Не на всички светци Бог е съхранил тленните останки от разложение. Явно и той си има своите фаворити. Или някои са се уредили с връзки... да не им съхранява останките, та после и да не ги разнасят ритуално миряните😉

• Глобален Модератор
Публикувано (edited)
  On 27.05.2022 г. at 14:11, Шпага said:

Е, не. Ти грешиш🙃 Не на всички светци Бог е съхранил тленните останки от разложение. Явно и той си има своите фаворити. Или някои са се уредили с връзки... да не им съхранява останките, та после и да не ги разнасят ритуално миряните😉

Expand  

На всички, на всички ги е съхранил. Това е едно от правилата на църквата при обявяване на светец - ако няма мощи, значи Господ не го е признал. Това е част от индиректният език между Бог и Църквата. Там където не са съхранени е виновен човешкият фактор и небрежността на хората.

Е, стават и грешки, така Църквата е обявила за светец крал Стефан Урош II (Милутин). Той е бил доста своенравен, войнолюбив и голям пияница и гуляйджия, никакъв праведен живот не е водил . Обявен е обаче за светец и мощите му се намират в черквата Света Неделя в София. Съвременната наука обяснява наличието на мощи в случая с голямата консумация на алкохол - човекът просто се е хербаризирал... :) 

Редактирано от scaner

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

Научи повече  

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.