Отиди на
Форум "Наука"

СпейсЕкс постави световен рекорд по брой изведени спътници


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 излетя и постави световен рекорд по брой изведени спътници в хода на една мисия!

2021-21-jan-falcon-9-launch.jpg

Снимка от днешното успешно изстрелване. Photo credit : SpaceX

24 януари 2021 г. 19:14 ч.

Светослав Александров. Третото изстрелване на космическата ракета на СпейсЕкс "Фалкън 9" за 2021-ва година завърши с успех и с нов рекорд - не просто за американската космонавтика или за Илон Мъск, а световен! В орбита бяха изведени 143 частни и правителствени спътника. С това беше разбит предишния световен рекорд, поставен от Индия през 2017 година, когато посредством една ракета бяха изпратени в космоса 104 сателита.

Акцентите от днешната мисия: ракетата "Фалкън 9" излетя в 17:00 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал във Флорида. Нейната първа степен е летяла на четири предходни мисии през 2020-та - първото пилотирано изстрелване на "Крю Драгън", южнокорейския военен спътник, една мисия по програмата за спътников интернет "Старлинк" и първия товарен кораб "Карго Драгън". Осем минути след началото на днешния за степента пети полет, тя извърши благополучно кацане върху платформата "Разбира се, че все още те обичам". Това бе 73-тото безпроблемно връщане на първа степен в историята на СпейсЕкс. Също така в хода на току-що приключилата мисия беше отчетено и безупречно връщане на двете половини от обтекателя посредством специализираните кораби "Мис Трий" и "Мис Чийф". 

143-те спътника бяха изведени в слънчевосинхронна орбита на около 500 километра над земната повърхност. Общото тегло на сателитите възлиза на около 5 000 килограма. Не са ясни подробностите относно това кой е операторът на всеки един от тези спътници, но се знае, че 36 са на частната компания Планет, 30 - на ЕкзоЛонч, 20 - на Д-Орбит, 17 - на Кеплер, 14 - на Спейсфлайт, 10 - на СпейсЕкс по програмата "Старлинк", 9 - на НаноРакс, 3 са на НАСА и 2 на Капела.

Фактът, че има някои неясноти относно предназначението и спецификите на някои от сателитите, повдига опасения, че трафикът в околоземна орбита се увеличава и скоро могат да се наложат регулации, за да предпазим околоземното пространство от потенциални колизии.

Нещо повече - счита се, че понастоящем около Земята кръжат само около 3 000 работещи спътника. Всичко останало е космически боклук. И имайки предвид, че днешното изстрелване завърши с извеждането на 143 спътника, след него броят действащи спътници се увеличи с 5%. 

Мисията беше осъществена съгласно специализираната програма на Илон Мъск за споделено пътуване. Когато множество спътници летят на една и съща ракета, съвсем естествено цената за изстрелване спада. Така че ако искате да изведете 1 килограм полезен товар в космоса чрез "Фалкън 9", ще трябва да платите само $5 000. За сравнение частната компания Рокет Лаб на предприемача Питър Бек таксува извеждането на килограм полезен товар за $20 000.

Това не значи, че СпейсЕкс ще отвее конкуренцията, ще се превърне в монополист и няма да има пазар за ракети като "Електрон" на Рокет Лаб, "ЛончърУан" на Върджин Орбит и ракетата на Астра. Фирмите за специализиран превоз на малки спътници предлагат тяхното въвеждане в специализирани орбити - докато при услугите за споделено пътуване възможностите за избор на орбиталните параметри са ограничени.

Специализираните малки ракети могат да извеждат и междупланетни мисии. Напомням на читателите, че по-късно през годината очакваме "Електрон" да изпрати към Луната мисията на НАСА "Кепстоун", а през 2023-та година компанията ще изстреля към Венера своя собствена роботизирана експедиция. 

Видеозапис от днешния полет - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3767-2021-spacex-world-record-satellite

Link to comment
Share on other sites

<<<<<<<<<<............

Фактът, че има някои неясноти относно предназначението и спецификите на някои от сателитите, повдига опасения, че трафикът в околоземна орбита се увеличава и скоро могат да се наложат регулации, за да предпазим околоземното пространство от потенциални колизии.

Нещо повече - счита се, че понастоящем около Земята кръжат само около 3 000 работещи спътника. Всичко останало е космически боклук. И имайки предвид, че днешното изстрелване завърши с извеждането на 143 спътника, след него броят действащи спътници се увеличи с 5% ...........>>

 

Аха, корпоративнопагонните нагледци замърсяват с ненужни спътници, Старлинк и бъдещия БлекДжак и разни ненужни други комерсиални, а после се оплакваме от боклука и пренаселването. Главните виновници са тези оплаквачи.  Буквално освиниха околоземното пространство, а се точат и за окололунното. Неведнъж ги нарекох - Прасета в Космоса и са точно това, паразити !

Link to comment
Share on other sites

Преди 34 минути, deaf said:

Лапландец,днешните спътници са с размерите на куфарче.

Куфарче , но вместо гардероб имаме Едно към  Сто в полза на Куфарният космически бизнес. Куфарите се нуждаят от чисти орбити , а това не е гарантирано, особенно след като онези над мъскито наситят близкоорбитния пояс с  милиционерските <куфарчета> .

Няма международна глобална стратегия, няма единна система от цели, няма го Земния план, няма обединение...................... нямате бъдеще !...........ТО идва ...........

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 на СпейсЕкс постави нов рекорд по възвръщаемост!

2021-4-feb-starlink-launch.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX 

4 февруари 2021 г. 12:05 ч.

Светослав Александров. Успехите на СпейсЕкс продължават! Днес, на 4-ти февруари, в 08:19 ч. българско време, беше изстреляна поредната ракета "Фалкън 9" и тя отново постави рекорд по възвръщаемост. За последен път първата степен на тази ракета летя преди 27 дни. Никога досега система за многократно използване не е била рециклирана и повторно употребявана в рамките на по-малко от месец! 

Предходната частично възвръщаема система на САЩ беше тази на космическата совалка. При нея периодът на рециклиране между два полета никога не е бил по-кратък от 54 дни - точно толкова време бе нужно на техниците през 1985 година, за да подготвят "Атлантис" за нова мисия след приключването на "STS-51-J". След това през 1986 г. настъпи катастрофата на "Чалънджър", а необходимостта от допълнителни щателни проверки и бюрократични процедури доведе до сериозни отлагания между полетите, които продължиха чак до пенсионирането на совалките през 2011 година. 

С период на рециклиране, вече възлизащ на по-малко от месец, космическите ракети "Фалкън 9" се утвърждават като достоен, по-добър и икономически изгоден заместител на совалковата система. Напомням на читателите, че СпейсЕкс счупи рекорда за периода на рециклиране при совалките през юли 2020 г.

На борда на днешната ракета летя поредната порция от 60 спътника за интернет "Старлинк". Първоначално Илон Мъск планираше да постави още един рекорд днес - да изстреля друга "Фалкън 9" с още спътници "Старлинк" в рамките на 4 часа след сегашната мисия, но заради нуждата от допълнителни проверки, вторият полет бе отложен с 24 часа.

Осем минути след началото на мисията, първата степен извърши благополучно кацане върху платформата "Разбира се, че още те обичам", разположена на 630 километра от стартовата площадка в Атлантическия океан.

Днешният полет беше 107-ми за "Фалкън 9", а кацането на първата степен - 73-то. Последната версия на "Фалкън 9", т.нар. "Блок 5", бе въведена в експлоатация през 2018 г., като Мъск е предвидил всяка първа степен да може да се използва до 10 пъти с минимална поддръжка между полетите и до 100 пъти след по-сериозна профилактика.

Засега Илон Мъск е постигнал общо 8 полета на една и съща първа степен. При добро стечение на обстоятелствата още през тази година може да отпразнуваме 10 успешни излитания и кацания!

Видеозапис от днешното изстрелване - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3782-2021-4-feb-starlink-launches

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...