Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Месояден хищник или тревопасен е по природа човекът, или епизод от научната дезинформация в новия свят


Препръчано мнение

  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 7 минути, makebulgar said:

А кой определя това кое е разумно и кое е неразумно количество?! Докторите, учените, традициите или инстинктите и вкусовете ти. 

Основно традицията. Дозата, при която популацията е оцеляла и се развива, е разумна. 

Докторите и учените описват фактите, за да си направят публикацията :) 

Преди 8 минути, makebulgar said:

Ако разчиташ на инстинктите и вкусовете си значи си за никъде при днешната готвена и готова храна. Ще ядеш до пръсване. 

Чак до пръсване няма да ядеш. Като поработиш малко да си развиеш вкусовите рецептори за лютивото и горчивото, ще разбереш че солта не овкусява, и лесно ще намериш гранците за сол и захар в храната. Да, ако разчиташ на масово приготвена храна, си го загазил. 

Никой не разчита на инстинкти при храненето. Освен може би бебетата.

Преди 12 минути, makebulgar said:

Традициите също са неадекватни и те пращат все към вредни неща. Преди 1000 години е нямало традиции в Европа да се пие 3 пъти на ден кафе, да се готвят бисквити и да се пуши. Днешното "нормално" обаче ти ги позволява и прави традиция от тях.

Кафето, както вече казахме, е полезно. Една отскорошна полезна традиция :) 

Защо все такива неадекватни примери ми даваш?

Преди 13 минути, makebulgar said:

Докторите и учените ти определят дозите, и ако ги слушаш и им спазваш препоръките никога повече не трябва да ядеш пица в пицария или друга манджа в ресторант, тъй като са пресолени. 

Голям праз че са пресолени :) 

Човешкият организъм е много адаптивен, и има способността да се възстановява от всякакви удари. Стига да не се прекалява, разбира се, може да похапваш по нещо вредно веднъж-дваж на седмица. Разбира се, тая норма е индивидуална.

  • Потребител
Публикувано (edited)

Доскоро ги нямаше учените, докторите разчитаха на традициите, а хората на вкусовете си и на инстинктите.

Резултатът беше кратък живот и качване на по килце всяка година. И хранителната индустрия ти диктува какво да ядеш, пълни магазините с боклуци и съответно графиката с ръста на затлъстелите лети нагоре. 

До тогава никой не ти е говорил за дози при храната. Плющиш всакаква храна, дебелееш като прасе, и накрая 40 дена пост, че да се пречестиш, после пак яко ядене, до другия пост. Няма дози, няма научни статии, няма нищо. Така е било до преди 50-100 години. 

Последните десетилетия обаче е модерно да говорим за дози, за умерено хранене, за солта и захарта като "бялата смърт". Все постижения на науката, и на научните статии, които учените пишели, за да правят норматив.

Преди 50-100 години и за месото се приемаше че е полезно, а днес друго говорят учените. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 9 минути, makebulgar said:

Доскоро ги нямяше учените, докторите разчитаха на традициите, а хората на вкусовете си и на инстинктите.

Резултатът беше кратък живот и качване на по килце всяка година. И хранителната индустрия ти диктува какво да ядеш, пълни магазините с боклуци и съответно графиката с ръста на затлъстелите лети нагоре. 

До тогава никой не ти е говорил за дози при храната. Плющиш всакаква храна, дебелееш като прасе, и накрая 40 дена пост, че да се пречестиш, после пак яко ядене, до другия пост. Няма дози, няма научни статии, няма нищо. Така е било до преди 50-100 години. 

Последните десетилетия обаче е модерно да говорим за дози, за умерено хранене, за солта и захарта като "бялата смърт". Все постижения на науката, и на научните статии.

Преди 50-100 години и за месото се приемаше че е полезно, а днес друго говорят учените. 

Ако си мислиш, че хората до преди 50-100 години са ядели когато и колкото могат - в много дълбока заблуда си. 

Ако мислиш, че хората не са се ограничавали от към количества когато е имало моментно или сезонно изобилие от някой видове храна а са ядели до припадък - в много голяма заблуда си. 

Ако мислиш, че многобройните билки, подправки, включително плодове, семена или ядки се ползват единствено с цел храната да стане по-вкусна - в дълбока заблуда си. 

Пак да те питам - ти ядеш ли лук, чесън, праз - те са люти и по твоята логика не бива да се ползват от хората. Аналогично с черния пипер, лютите чушлета, различните видове ряпа и прочее. 

А ядеш ли кисели храни - оцет, кефир или мляко, ферментирали храни и туршии (в голяма част от туршиите се ползва захар, сол и оцет) или лимони, лайм, киселици, кисели ябълки, грейпфрут?

Защо не даваш отговор на този въпрос? Ако ползваш изброените или част от тях - значи си лицемер, защото едни люти или кисели може - други не. Което е двоен стандарт. 

Ако не ги ядеш изобщо - тогава защо просто не отговориш? 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 1 минута, makebulgar said:

Доскоро ги нямяше учените, докторите разчитаха на традициите, а хората на вкусовете си и на инстинктите.

Резултатът беше кратък живот и качване на по килце всяка година. И хранителната индустрия ти диктува какво да ядеш, пълни магазините с боклуци и съответно графиката с ръста на затлъстелите лети нагоре. 

Не знам къде го виждаш този кратък живот. Тенденция още от миналият век е продължителността на живота неотклонно да расте.

Маке, ако разчиташ на индустрията, си го загазил, във всяко отношение. В капитализъм сме, печалбата а не здравето е водещото. И това е в последните 200 години. Да, масовото хранене е вредно. Но това съвсем не значи, да се повторя, че кафето, лютото и горчивото били вредни. :) 

Преди 7 минути, makebulgar said:

До тогава никой не ти е говорил за дози при храната. Плющиш всакаква храна, дебелееш като прасе, и накрая 40 дена пост, че да се пречестиш, после пак яко ядене, до другия пост. Няма дози, няма научни статии, няма нищо. Така е било до преди 50-100 години. 

Не знам, твоята околна среда сигурно така прави. Около мен, откак се помня, хората подхождат съвсем нормално към храната. Естествено, без научни статии - основавайки се на традицията. 

Преди 8 минути, makebulgar said:

Последните десетилетия обаче е модерно да говорим за дози, за умерено хранене, за солта и захарта като "бялата смърт". Все постижения на науката, и на научните статии.

Да, защото се появиха едни страхливи вегани, дето не знаят за какво е животът - мислят си, че е за да преценяваш непрекъснато какво трябва да ядеш, да не би да нарушиш някаква доза от някаква статия. А преди хората просто ядяха, за да живеят :) 

  • Потребител
Публикувано
Преди 23 минути, Димитър Йорданов said:

...

Пак да те питам - ти ядеш ли лук, чесън, праз - те са люти и по твоята логика не бива да се ползват от хората. Аналогично с черния пипер, лютите чушлета, различните видове ряпа и прочее. 

А ядеш ли кисели храни - оцет, кефир или мляко, ферментирали храни и туршии (в голяма част от туршиите се ползва захар, сол и оцет) или лимони, лайм, киселици, кисели ябълки, грейпфрут?

Защо не даваш отговор на този въпрос? Ако ползваш изброените или част от тях - значи си лицемер, защото едни люти или кисели може - други не. Което е двоен стандарт. 

Ако не ги ядеш изобщо - тогава защо просто не отговориш? 

Той не отговаря нищо за това той какво прави. Питай го да ли са полезни или вредни.

@makebulgar тези неща вредни ли са?

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, scaner said:

Не знам къде го виждаш този кратък живот. Тенденция още от миналият век е продължителността на живота неотклонно да расте.

Тенденцията от миналия век не е заради традиционната кухня с месо, сланина, люто, горчиво, алкохол, захар и много сол, а въпреки нея.

Причините за удължаването на живота на хората като цяло, са науката и медицината, които позволяват въпреки лошото хранене, хората да оцеляват с помощта на операции и хапчета.

Удължаването на живота на хората идва и заради откритията на науката по отношение на храненето, които през последния век са наложили ограничения и относно всички вредни неща начело с алкохола, месото, солта и захарта. Тези открития са накарали милиони хора да си променят диетата и да живеят по-дълго, което вдига като цяло средната продължителност на живота на хората. Онези, които не се съобразяват с научните открития умират на 45 от инфаркт, инсулт или рак. 

Преди 1 час, scaner said:

Около мен, откак се помня, хората подхождат съвсем нормално към храната. Естествено, без научни статии - основавайки се на традицията. 

Ти си мислиш, че хората подхождат просто по традиция нормално, без научни статии. Реално още от родилното, ваксините, детската градина, училището, работата всичко което смяташ за традиции относно храненето и здравето, е подчинено на открития направени от науката през последните две столетия. Да си миеш ръцете, да ядеш ябълка на ден, за да държиш доктора далеч, са все научни открития, а не традиции. 

Преди 1 час, scaner said:

Да, защото се появиха едни страхливи вегани, дето не знаят за какво е животът - мислят си, че е за да преценяваш непрекъснато какво трябва да ядеш, да не би да нарушиш някаква доза от някаква статия. А преди хората просто ядяха, за да живеят :) 

Еми веганите не са паднали от небето. Нито са си измислили веганството от въздуха. Просто следват научните открития. Както е било относно захарта, солта, алкохола и други неща, върху които са наложени забрани, такси и ограничения, заради това, че науката е доказала, че вредят, така и сега веганите четат научните открития и се съобразяват с тях. И ако преди хората просто са яли без да мислят, за да живеят, сега хората пак си ядат, но го правят по-осъзнато с мисъл и съобразяване с науката, отново за да живеят, но този път по-дълго и качествено. 

Редактирано от makebulgar
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 4 минути, makebulgar said:

Тенденцията от миналия век не е заради традиционната кухня с месо, сланина, люто, горчиво, алкохол, захар и много сол, а въпреки нея.

Причините за удължаването на живота на хората като цяло, са науката и медицината, които позволяват въпреки лошото хранене, хората да оцеляват с помоща на операции и хапчета.

Така де. Лошото хранене значи не е толкова вредно, колкото се опитваш да го представиш, след като животът се удължава. С добро хранене няма да получиш по-добри резултати - на по-късна възраст така и така ще опреш до медицината. Каква полза тогава от всичките статии и рецепти? :) 

Преди 6 минути, makebulgar said:

Удължаването на живота на хората идва и заради откритията на науката по отношение на храненето, които през последния век са наложили ограничения и относно всички вредни неща начело с алкохола, месото, солта и захарта. Тези открития са накарали милиони хора да си променят диетата и да живеят по-дълго, което дига като цяло средната продължителност на хората. Онези, които не се съобразяват с научните открития умират на 45 от инфаркт, инсулт или рак. 

Милиони може. Обаче статистиката се определя основно и от останалите милиарди, които не са си променили толкова съществено диетата.

Преди 7 минути, makebulgar said:

Ти си мислиш, че хората подхождат просто по традиция нормално, без научни статии. Реално още от родилното, ваксините, детската градина, училището, работата всичко което смяташ за традиции относно храненето и здравето, е подчинено на открития направени от науката през последните две столетия. Да си миеш ръцете, да ядеш ябълка на ден, за да държиш доктора далеч, са все научни открития, а не традиции. 

Точно така си мисля. Защото е грешка да смесваш хранене и ваксини, при това като аргументи тук :) 

Преди 8 минути, makebulgar said:

Еми веганите не са паднали от небето. Нито са си измислили веганството от въздуха.

Така е, нещастни хора е имало и ще има винаги, независимо по какъв признак ще ги наричаме. Нормалното гаусово разпределение по разни качества на популацията за това си има опашки...

Маке, и ние можем да четем и оценяваме научни статии, веганите тук нямат никакво предимство, даже са лаици в много отношения, защото подхождат идеологически, а не разумно. Но защо ли има разлика между нас? Статиите не са достатъчни.

  • Потребител
Публикувано
Преди 12 минути, makebulgar said:

И ако преди хората просто са яли без да мислят, за да живеят, сега хората пак си ядат, но го правят по-осъзнато с мисъл и съобразяване с науката, отново за да живеят, но този път по-дълго и качествено. 

Дали?

Ако беше така в магазините нямаше да има полуфабрикати.

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, makebulgar said:

Тенденцията от миналия век не е заради традиционната кухня с месо, сланина, люто, горчиво, алкохол, захар и много сол, а въпреки нея.

Причините за удължаването на живота на хората като цяло, са науката и медицината, които позволяват въпреки лошото хранене, хората да оцеляват с помощта на операции и хапчета.

Удължаването на живота на хората идва и заради откритията на науката по отношение на храненето, които през последния век са наложили ограничения и относно всички вредни неща начело с алкохола, месото, солта и захарта. Тези открития са накарали милиони хора да си променят диетата и да живеят по-дълго, което вдига като цяло средната продължителност на живота на хората. Онези, които не се съобразяват с научните открития умират на 45 от инфаркт, инсулт или рак. 

Ти си мислиш, че хората подхождат просто по традиция нормално, без научни статии. Реално още от родилното, ваксините, детската градина, училището, работата всичко което смяташ за традиции относно храненето и здравето, е подчинено на открития направени от науката през последните две столетия. Да си миеш ръцете, да ядеш ябълка на ден, за да държиш доктора далеч, са все научни открития, а не традиции. 

Еми веганите не са паднали от небето. Нито са си измислили веганството от въздуха. Просто следват научните открития. Както е било относно захарта, солта, алкохола и други неща, върху които са наложени забрани, такси и ограничения, заради това, че науката е доказала, че вредят, така и сега веганите четат научните открития и се съобразяват с тях. И ако преди хората просто са яли без да мислят, за да живеят, сега хората пак си ядат, но го правят по-осъзнато с мисъл и съобразяване с науката, отново за да живеят, но този път по-дълго и качествено. 

Във веганските групи в които съм бил преди години сме правили анкети. Почти всички вегани и вегетарианци от участващите са станали такива, когато за първи път на около 13-14 годишна възраст са разбрали, че месото идва от убити животни. Дотогава са си мислели че просто идва от фабрики като повечето им храна. Сред тях нямаше нито един израснал на село или живял на село и имал досег с животните. 

Имаше и няколко, които просто не харесват вкуса на някои видове месо, поради което бяха вегетарианци. Ще отбележа, че вегетарианците имаха много по-ясна мисъл, работеха с данни, факти и изследвания, докато при веганите беше просто проповед как използваме и експлоатираме горките животни. Дотолкова примити им бяха главите, че бяха дори против използване на кучета от слепи хора или при спасителни операции и отглеждане на пчели, които се използват и наемат като опрашители от големи собственици на овощни градини или други земеделци отглеждащи продукция нуждаеща от опрашване. 

А положението в чужбина и по чуждите групи и форуми беше още по-отчайващо. И в колкото по-големи градове и по-далеко от природата и животните живееха, толкова по-ограничени им бяха познанията. 

А ти може да прочетеш къде, как и защо се заражда веганството, кой е неговия идеолог (да, това е псевдонаучна идеология, работеща с наукоподобни методи за да "докаже", че веганството е естествено и нормално за хората. Ако "нормалното" е да приемаш редица добавки, минерали и витамини за да бъдеш здрав и да имаш пълноценно хранене, както и да купуваш стоки от целия свят за да нямаш големи хранителни дефицити - давай. Не те спира никой. Но някой да обяснява че това е естествено състояние за човека - моля, не. Когато в една конкретна държава хората могат да се хранят изцяло с растителна храна БЕЗ да им се налага да вземат добавки и без да употребяват несвойствени за територията храни - такива, които са пренесени през последните няколко стотин години или се отглеждат на другия край на света - тогава ще го приема за нормално. 

И тук НЕ Влизат религиозни общности, а нормални хора, чиито хранителен режим не се направлява и контролира от религиозни забрани и табута. 

 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 4 часа, Gravity said:

Той не отговаря нищо за това той какво прави. Питай го да ли са полезни или вредни.

@makebulgar тези неща вредни ли са?

И аз с интерес очаквам отговора му какво мисли за тези люти храни - лук, чесън, праз, ряпа и подобни. Също за карфиол - усеща се изразена горчива нотка в някои от сортовете, също така за броколито. Много от видовете краставици също горчат, ако не са поливани обилно преди бране. Освен това търговските сортове са селектирани от силно горчиви диви краставици, които са почти негодни за ядене. Да не говорим за горчивия сок на патладжаните, който освен това уврежда кожата на ръцете при почистване на самия плодни високото му съдържание на хистамини. Ще допълня и че около 10% от хората яли патладжан в неговата родина на произход са докладвали някакви проблеми след употреба ба патладжани. 

Също така и за киселите - лимон, лайм, киселици, киселите сортове ябълки, различните видове оцет, ферментиралите храни и сосове, туршиите, които съдържат оцет, сол и захар за да се постигне трайност. 

Отговора му ще покаже дали е коректен и последователен - тези растения са еволюирали за да се предпазват от вредители посредством вещества, които горчат, лютят или са кисели. 

Също така миризмата на кисело ни показва че даден плод вече е развален и негоден за ядене, а голяма част от зеленчуковите супи, чорби и яхнии миришат силно на вкиснато, когато са вече развалени, негодни и опасни за употреба. Ето - киселото ни казва "не ме яж". Както @makebulgar посочи преди няколко дни за горчивото и лютото. 🙂

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано

Мисля че тази статия е подходяща и за тази тема. Все пак част от генетичното ни наследството е именно от неандерталците. Добиването на животински мазнини в големи количества. 

https://nauka.offnews.bg/chovekat/neandertaltcite-sa-varili-kosti-vav-fabriki-za-dobiv-na-maznini-202055.html

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.