Отиди на
Форум "Наука"

Руско-украинската война 2022-2023 година. (2)


Recommended Posts

  • Потребители
Преди 10 минути, sir said:

Не говори, понеже е отстранен от вземането на решения във военната сфера, а задачите му са сведени до публични прояви в птицеферми и предприятия за обработка на шишарки. ;)

Там ходи двойник. Напоследък предпочитат онзи с кривата физиономия.

 

Screenshot 2023-03-17 181614.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 5,4k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор
Международният наказателен съд (МНС) в Хага е издал заповед за ареста на руския президент Владимир Путин, се казва в прессъобщение на трибунала.
Путин е обвинен, че е отговорен за военнопрестъпления, извършени в хода на инвазията на Русия в Украйна. Според досъдебната камара на МНС има "основателни причини да се вярва, че всеки заподозрян носи отговорност за военното престъпление на незаконно депортиране на население и това на незаконно прехвърляне на население от окупирани райони на Украйна към Руската федерация във вреда на украински деца".
Нито Украйна (която обаче засили взаимодействието със съда), нито Руската федерация са страни по Римския статут на МНС. Съдът обаче има юрисдикция в Украйна, в съответствие с две декларации, подадени от Украйна.
Издадена е и издадена заповед и за ареста на упълномощената за правата на децата Мария Лвова Белова, заради случаите на "незаконни депортации" на деца от Украйна. Русия настоява - и повтори тезата си вчера - че депортациите представляват евакуации на цивилно население, пожелало доброволно да се прехвърли в страната от съображения за сигурност. Украйна отхвъпя тази теза.
За плановете на съда да започне първите дела за войната в Украйна се говори от миналата седмица, когато за това писа и "Ню Йорк таймс", но дали Путин ще бъде на прицел, не бе известно.
Днес МНС заявява, че е обмислян вариантът заповедите да се издадат, без да се оповестяват, но е решено, че публичното потвърждаване ще "допринесе за това да се предотврати по-нататъшното извършване на престъпления".
  • Харесва ми! 5
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Главное в вечерней сводке украинского Генштаба:

1. На Бахмутском направлении враг идут постоянные позиционные бои в Бахмуте. Также ВСУ отразили атаки в районах Клещеевки и Ивановского.

2. На Авдеевском, Марьинском и Шахтерском направлениях армия РФ безуспешно наступала в направлении Каменки, Невельского, Авдеевки и Марьинки Донецкой области.

3. На Купянском и Лиманском направлениях россияне также безуспешно пытались прорвать оборону украинской армии.

4. На Запорожском и Херсонском направлениях российская армия обороняется.

5. На Волынском, Полесском, Северском и Слобожанском направлениях без изменений. Россияне продолжают осуществлять инженерное оборудование местности в приграничных районах Брянской и Курской областей.

6. Армия РФ нанесла 19 авиаударов и совершила 26 обстрелов из РСЗО.

7. Авиация ВСУ нанесла 6 ударов.

-------

Почему Гаага выдала ордер на арест Путина, зачем Си Цзиньпин летит в Москву. Итоги

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, Incorrectus said:

Песимист съм не защото смятам, че Русия ще победи, а защото смятам, че войната ще се проточи и в крайна сметка ще натиснат Украйна да отстъпи територии. Тази война Русия я загуби още в началото. Тук подкрепям мнението на Пионтковски, че Путин загуби третата световна война, сега води четвъртата и т.н. Аргументите му общо взето се въртят около това, че ако беше взел Киев за три дни щеше да продължи към Молдова, Балтика и т.н. Освен това се разбра, че ядрената плашилка, с която изнудваше в началото вече не работи. Последният му силов аргумент вече не плаши запада.

Путин става все по-токсичен , и все по-вреден (и заради самата война, която еоди) за голяма част от "болярите" (висшата администрация) и богаташите извън неговия сравнително ограничен кръг (Ротенберг, клана Чайка и още няколко клана).
Болен е,  и това е огромна слабост, защото разрушава образът му на силен физически и компетентен автократ (образът който си създаде  чрез медиите, или по-скоро държавните  медии създадоха)

Той не е лидер, човек когото хората му следват заради убеждения. Ако изгуби лоялността на няколко ключови фигури, (една или две) от Съвета за сигурност на РФ, дните му ще са преброени. 
Свалянето му тогава ще бъде придружено с отхвърляне, заклеймяване и обвиняване (и за войната), а новият лидер ще се откаже от войната/СВО. (И вероятно ще построи в Москва паметник на украинците)

 

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От Александър Коваленко: (автоматичен превод)

Предвид стабилността на сегашните загуби в редиците на руските окупационни сили командването на РСО няма да може да събере нови ударни сили и ще бъде принудено да засили мобилизационните дейности в близко бъдеще.

Настоящите загуби в състава на РОВ трябва да бъдат компенсирани с 50 000 жертви на месец.

Става дума за загиналите, ранените, пленниците, както и за ротационните нужди. Като цяло месечната компенсация е 50 хил. и повече, като няма изгледи за намаляване, а напротив - за увеличаване.

По този начин командването на РОВ ще бъде принудено да разгърне мобилизация между 50 000 и 100 000 души месечно.

Мобилизация от 100 000 на месец би позволила не само да се закрие месечната компенсация, но и да се разгърне формирането на нови подразделения за създаване на ударна сила, ако в плановете на РОВ има настъпление.

Но в тази система на натрупване и формиране има един нюанс.

Чрез такъв процес би било възможно да се съберат 200 000 души за 4 месеца. Процесът на подготовка ще отнеме до 6 месеца, като се вземе предвид набирането на последната 4-та група (2-3 месеца за всяка мобилизирана група). Но ако мобилизацията бъде спряна след 4 месеца, кой ще я компенсира?

Това е порочен кръг. Ако процесът на мобилизация спре, групите, предназначени за формиране на ударна група, ще трябва да бъдат изпратени не за нова мащабна офанзива, а за компенсиране на загубите.

Но има и друг много важен нюанс.

Да предположим, че руското командване е успяло да събере 200 хил. тела. Какво следва? Следва не само обучение, но и окомплектоване. Ще бъдат окомплектовани повече от 300 БТГ. А какво е 300 BTGr? Това са 3300 танка, 9900 бойни бронирани машини, 3600 артилерийски установки, 3600 РСЗО и т.н.

Разполага ли РФ с всичко това?

Не само че го няма, но дори нещо повече, дори и да е на склад, за половин година ще е невъзможно да се окомплектоват толкова много машини от склада. И не само оборудване, но и подходящи, пропорционални боеприпаси.

Например, да се осигурят 3300 танка с експлоатационен срок от 600 патрона. Това означава 1,98 милиона патрона. За 3600 артилерийски оръдия трябва да има минимална пропорция от 2,88 милиона патрона. Минимум! И така нататък.

А има ли ПСО тази възможност, да осигури тази групировка от всички горепосочени БК?

По този начин, дори и така преувеличено, както се нарича "отгоре", може да се каже, че сега няма възможност Русия да създаде пълноценна ударна групировка от 200 хил. души. И дори повече от това. Нейната сегашна групировка е загубила нападателния си потенциал.

В сегашното си състояние въздушно-десантните войски са способни да провеждат само локални настъпателни/щурмови операции, при това нерядко ограничени до тесен фронт на действие. И което е важно, дори тези възможности постепенно, но сигурно намаляват.

https://t.me/zloyodessit/18609

 
  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мобилизации; десетки хиляди убити, ранени, осакатени, пленени; световна ненавист, изолация, санкции, президент-военнопрестъпник...

Какво още трябва да го сполети този народ, за да се разбунтува? Как е възможно Русия да се превърне в такава безропотна скотобойна... И докога ли ще е така?!

  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 24 минути, Шпага said:

Мобилизации; десетки хиляди убити, ранени, осакатени, пленени; световна ненавист, изолация, санкции, президент-военнопрестъпник...

Какво още трябва да го сполети този народ, за да се разбунтува? Как е възможно Русия да се превърне в такава безропотна скотобойна... И докога ли ще е така?!

Редовно протестират руски майки. В стил: Уважаемый Владимир Владимирович, моля обучавайте нашите синове, мъже и братя преди да ги изпратите на фронта, осигурете им защитни каски...

Давам пророческа статия на Михаил Ходаренок от 03.02.2022г. Въпросът за мен е защо този още не е разстрелян за фейкове срещу великая и защо все още е редовен гост при Скабеева, където говори в същия „фейков“ стил срещу великая. Отговарям си на въпроса така: в Русия сега е кипеж и котило на всякакви клики и банди. Прав е sir дето пише, че пути е отстранен от вземане на решения. Очевидно Ходаренок е представител на някаква здрава част в командването на руската армия, която няма нищо общо с идиотите Шойгу и Герасимов или има нещо задкулисно общо и се бори на свой ред за надмощие в хаоса от интереси. Превод с препоръчания DeepL Translate.

Цитирай

                                                                                         Прогнозы кровожадных политологов

Някои представители на руската политическа класа твърдят, че ако се стигне до военен конфликт, Русия ще може да нанесе съкрушително поражение на Украйна за няколко часа (споменават се и по-кратки срокове). Нека да проверим дали тези твърдения са верни.

В руската експертна общност напоследък доста силно се наложи мнението, че дори няма да е необходимо да се въвеждат войски на територията на Украйна, тъй като въоръжените сили на тази страна са в плачевно състояние.

Някои политолози подчертават, че мощният руски огнен удар ще унищожи практически всички системи за наблюдение и комуникация, артилерийски и танкови формирования. Нещо повече, някои експерти стигат до заключението, че дори един-единствен руски съкрушителен удар ще бъде достатъчен, за да се сложи край на подобна война.

Като черешка на тортата някои анализатори наблягат на факта, че никой в Украйна не би защитил "киевския режим".

Нека започнем с последното. Да се твърди, че никой в Украйна не би защитил режима, на практика означава пълно непознаване на военната и политическата ситуация и настроенията на широките народни маси в съседната държава. Освен това степента на омраза (която, както е известно, е най-ефективното гориво за въоръжена борба) в съседната република по отношение на Москва е откровено подценявана. В Украйна никой няма да посрещне руската армия с хляб, сол и цветя.

Изглежда, че събитията в югоизточната част на Украйна през 2014 г. не научиха никого на нищо. Тогава също очакваха, че цялата лява Украйна ще се обърне към Новорусия с едно движение и за броени секунди. Те вече чертаеха карти, изчисляваха щатовете на бъдещите градски и областни администрации и проектираха държавни знамена.

Но дори рускоезичното население на тази част на Украйна (включваща градове като Харков, Запорожие, Днепропетровск и Мариупол) в огромното си мнозинство не подкрепяше подобни планове. Проектът "Новорусия" някак тихо се издъни и тихо умря.

Накратко, освободителен поход през 2022 г. по модела и подобието на 1939 г. няма да се състои. В този случай думите на класика на съветската литература Аркадий Гайдар са по-верни от всякога: "Изглежда, че сега ни очаква не лесна борба, а трудна битка.

Сега за "мощния руски огнен удар", който уж ще унищожи "практически всички системи за наблюдение и комуникации, артилерия и танкови формирования на ВСУ".

Само от този израз виждаме, че това могат да го кажат само политически офицери. За сведение: в хода на хипотетични военни действия от театрален мащаб се нанасят удари по приоритетни цели и масирани огневи удари. Обърнете внимание, че в оперативното и стратегическото планиране епитетите "мощни" (както и "средни", "слаби" и т.н.) не се използват.

Военната наука подчертава, че ударите могат да бъдат стратегически (това се отнася най-вече за стратегическите ядрени сили), оперативни и тактически. По отношение на броя на участващите сили и цели ударите могат да бъдат масови, групови и единични. А други понятия, дори и в есетата от политологичен характер, все пак е по-добре да не се въвеждат или използват.

Ударите по приоритетни цели и масираните огневи удари могат да се нанасят в състава на фронт (фронтове по западните граници на Русия все още не са създадени) или на главното командване на въоръжените сили в даден театър (такова командване все още не е създадено и в Югозападното стратегическо направление). Всичко, което е по-малко от това, вече не е масиран удар.

А какво например е фронт за масирана огнева атака (МФО)? Като начало нека отбележим, че в масирания огнен удар се включва максималният брой боеспособни въздушни, ракетни, артилерийски и ЕЗП средства, с които разполага командирът на фронта (оперативният стратегически съюз). ИМА представлява един масиран полет на самолети, два или три изстрела на ракетни комплекси MLRS и TR и няколко артилерийски огневи удара. Добре е, ако степента на поразяване на противника е 60-70%.

Кое е най-важното нещо по този въпрос във връзка с конфликта с Украйна? Несъмнено СВУ ще нанесат големи загуби на вероятния противник. Но да се очаква, че само един такъв удар ще смаже въоръжените сили на цяла една държава, означава да се прояви безграничен оптимизъм при планирането и провеждането на бойните операции. В хода на хипотетичните стратегически операции на театъра на военните действия би било необходимо да се нанесат не един или два, а много повече такива удари.

Към това задължително трябва да добавим, че запасите от съвременни и високоточни оръжия на руските въоръжени сили в никакъв случай не са безгранични. На въоръжение все още няма хиперзвукови ракети от типа "Циркон". А броят на ракетите "Калибър" (морски ракети), "Хингал", "Х-101" (въздушни ракети) и "Искандер" се измерва в най-добрия случай със стотици (десетки в случая с "Хингал"). Този арсенал съвсем не е достатъчен, за да унищожи държава с размерите на Франция и с население от над 40 милиона души. А това са параметрите на Украйна.

ЗА ПРЕВЪЗХОДСТВОТО ВЪВ ВЪЗДУХА

Понякога в руската експертна общност се твърди (от почитателите на доктрината Due), че тъй като хипотетичните военни действия в Украйна ще се проведат в условията на пълно въздушно превъзходство на руската авиация, войната ще бъде изключително кратка и ще приключи в най-кратки срокове.
Някак си се забравя, че по време на конфликта през 1979-1989 г. афганистанските опозиционни въоръжени формирования не разполагаха с нито един самолет или боен хеликоптер. А войната в тази страна се проточи цели 10 години. Чеченските бойци също не разполагаха с нито един самолет. Борбата срещу тях продължи няколко години и беше много кървава и скъпа за федералните сили.

Украинските въоръжени сили все пак разполагат с някакъв вид бойна авиация. Както и средства за противовъздушна отбрана.

Между другото, украинските контингенти от зенитно-ракетни войски (съвсем не грузински) нанесоха значителни щети на руските военновъздушни сили по време на конфликта през 2008 г. След първия ден на бойните действия ръководството на руските ВВС беше в откровен шок от понесените загуби. И това не бива да се забравя.

ПРЕДВАРИТЕЛНО ОПЕЧАЛЕНИ

Сега за тезата "Въоръжените сили на Украйна са в плачевно състояние". Няма съмнение, че ВСУ има проблеми с авиацията и съвременните средства за противовъздушна отбрана. Но трябва да признаем и следното. Ако преди 2014 г. ВСУ беше фрагмент от съветската армия, то през последните седем години Украйна създаде качествено различна армия, на съвсем различна идеологическа основа и до голяма степен базирана на стандартите на НАТО. А в Украйна вече пристигат и продължават да пристигат много модерни оръжия и оборудване от много страни от Северноатлантическия алианс.

Що се отнася до най-слабото място на ВСУ - военновъздушните сили. Не е изключено колективният Запад доста бързо да снабди Киев с изтребители, както се казва, от запасите на въоръжените сили - просто казано, втора ръка. Тези самолети втора ръка обаче ще бъдат напълно съпоставими с повечето руски самолети по отношение на техните тактико-технически характеристики.

Несъмнено днес ВСУ значително отстъпва по своите бойни и оперативни възможности на Въоръжените сили на РФ. Никой не се съмнява в това - нито на Изток, нито на Запад.

Но никой не бива да се отнася лекомислено към тази армия. В тази връзка винаги трябва да помним завета на Александър Суворов: "Никога не презирай врага си, не го считай за глупав и по-слаб от теб.

Сега, що се отнася до твърдението, че западните държави няма да изпратят нито един войник да умре за Украйна.

Трябва да се отбележи, че това вероятно ще бъде така. Това обаче в никакъв случай не изключва в случай на руско нахлуване масирана помощ за ВСУ от страна на колективния Запад с най-разнообразни образци оръжия и военна техника и обемни доставки на всякакъв вид материални средства. В това отношение Западът вече показа безпрецедентно консолидирана позиция до момента, която изглежда не е била предвидена в Москва.

Няма никакво съмнение, че САЩ и страните от Северноатлантическия съюз ще започнат превъплъщение на лизинга по модела и подобието на Втората световна война. Не можем да изключим приток на доброволци от Запада, които може да са много.

ПАРТИЗАНИ И НЕЛЕГАЛНИ БОЙЦИ

И накрая, относно продължителността на една хипотетична кампания. В руската експертна общност се споменават няколко часа, а понякога дори няколко десетки минути. Някак си се забравя, че ние вече сме минали през всичко това. Фразата "да превземеш града с един парашутен полк за два часа" вече се е превърнала в класика на жанра.

Струва си също така да припомним, че могъщото сталинско НКВД и милионната съветска армия се сражаваха с националистическия ъндърграунд в Западна Украйна повече от 10 години. А сега има вероятност цяла Украйна лесно да премине в партизанско отношение. Нещо повече, тези формации лесно биха могли да започнат да действат и в Русия.

Въоръжената борба в големите украински градове е трудно да се предвиди. Добре известно е, че големият град е най-доброто бойно поле за по-слабата и по-малко развита в техническо отношение страна във въоръжения конфликт.

Сериозни експерти подчертават, че в един мегаполис е възможно не само да се концентрира група от хиляди или дори десетки хиляди бойци, но и да се прикрие от превъзхождащата огнева мощ на противника. А също и да я снабдява с припаси за дълго време и да компенсира загубите на хора и техника. Днес нито планините, нито горите, нито джунглите предлагат такава възможност.

Експертите са убедени, че градската среда помага на защитниците, забавя придвижването на нападателите, дава възможност да се настанят рекорден брой бойци на единица площ и да се компенсира изоставането в живата сила и технологиите. А в Украйна има повече от достатъчно големи градове, включително такива с милионно население. Така че руската армия в една хипотетична война с Украйна може да се изправи пред много повече от Сталинград и Грозни.

ЗАКЛЮЧЕНИЯ

Като цяло няма да има украински блицкриг. Твърденията на някои експерти като "Руската армия ще разгроми повечето части на ВСУ за 30-40 минути", "Русия е способна да разгроми Украйна за 10 минути в случай на пълномащабна война", "Русия ще разгроми Украйна за осем минути" нямат сериозна основа.

И накрая, което е най-важното. Въоръженият конфликт с Украйна в момента принципно не е в националния интерес на Русия. Ето защо някои превъзбудени руски експерти по-добре да забравят за своите кап-закадъчни фантазии. И за да предотвратят по-нататъшни репутационни загуби, никога повече да не ги споменават.

 

  • Благодаря! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Incorrectus said:

Очевадно е, че това не е така. Украинците имат възможност да обстрелват руски граждански обекти, но не го правят. 

Аз пиша за битки и убити стотици хиляди войници, ти за руски граждански обекти... 

Цитирай

Путинската пропаганда не обозначава истини. Разбира се, че никой няма нищо против народа, но цивилизованият свят има много против путинския режим. Ако народът вярва, че ще изчезне в небитието заедно с бункерния, рано или късно ще бъде разочарован. А това за путинския елит изобщо не подлежи на коментар. Бандитски елит, със застопорени сметки, яхти и навуходоносоровски дворци... как би променил икономически и политически статуквото в света?!

Аз ти пиша, че Путин съвсем целенасочено изолира Русия и ѝ отряза пътя за връщане, ти за путлеровата пропаганда. Дипломацията, която Путин води в месеците преди 24.02.2022 е именно това, не някакви пропагандни клишета, а конкретни действия. Винаги когато Русия се е самоизолирала за външния свят е следвала голяма война. Това е то причината.

Очакването тъполюдието да се самоосъзнае и да прояви субективност спрямо управляващите петербургски мафиоти, е наивно.  

Цитирай

Песимист съм не защото смятам, че Русия ще победи, а защото смятам, че войната ще се проточи и в крайна сметка ще натиснат Украйна да отстъпи територии.

Тази война няма как да приключи само с териториални отстъпки. Тя не се води, защото на Путин не му харесва Зеленски или защото някой в Кремъл се е събудил на криво, тя се води защото Украйна изобщо я има. И докато я има Москва не може да претендира да е властелин на Източна Европа. А без контрол над Източна Европа Москва няма как бъде глобална сила и ще си остане само регионален играч. На едно ниво с Франция и Италия...

Цитирай

Тази война Русия я загуби още в началото. Тук подкрепям мнението на Пионтковски, че Путин загуби третата световна война, сега води четвъртата и т.н. Аргументите му общо взето се въртят около това, че ако беше взел Киев за три дни щеше да продължи към Молдова, Балтика и т.н. Освен това се разбра, че ядрената плашилка, с която изнудваше в началото вече не работи. Последният му силов аргумент вече не плаши запада.

Да, съгласен съм, че руснаците се провалиха в големия си замисъл. Дори да спечелят в Украйна (а аз още от началото на войната съм на мнението, че те ще спечелят) руснаците ги чака бавно, но гарантирано икономическо, демографско, социално, културно и политическо деградиране - краят на СССР ще се повтори рано или късно. 

За нас е важно да не попаднем в руския мир, защото той не може да спечели срещу Запада.

Цитирай

Русия в момента не е фактор за нищо и на нищо. Бандитска държава, която няма нито един приятел, освен Мабонго. Във вътрешен план т.нар. руско общество деградира във варварски праисторически мъгли - частни бандитски армии, дискредитирана законност, пандизчии-герои... Разрушени градове се възстановява за 20 години, но поразено общество ще има нужда от поколения.

Вече писах по-горе, че това е желания ефект - самозатваряне, деградиране на масите до първобитност и хвърлянето им като пушечно месо в поредицата войни за възстановяването на Руската империя/СССР или както го нарекат. След Украйна следват Молдова, Беларус, Централна Азия... В Балтика и Финландия няма да посмеят, поне докато американците имат ресурса да поддържат Нато. 

Цитирай

Да попаднеш в руский мир не е печалба. По-добре е да те изравнят със земята англо-американците, както изравниха Германия и Япония. Защото после те възстановяват.

Ми, в по-ново време сринаха Афганистан, Ирак, Сирия, Либия и Йемен. Нещо да се е чуло за тяхното възстановяване?! 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 10 минути, новорегистриран3 said:

Ми, в по-ново време сринаха Афганистан, Ирак, Сирия, Либия и Йемен. Нещо да се е чуло за тяхното възстановяване?! 

Те не искат да се възстановяват. Харесва им тоягата - Средновековието. Както и ние в БГ отказахме плана „Маршал“. Насила добро не се дава.

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Шпага said:

Мобилизации; десетки хиляди убити, ранени, осакатени, пленени; световна ненавист, изолация, санкции, президент-военнопрестъпник...

Какво още трябва да го сполети този народ, за да се разбунтува? Как е възможно Русия да се превърне в такава безропотна скотобойна... И докога ли ще е така?!

Абсолютно винаги са си били така. 

  • Тъжен 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 18 минути, Incorrectus said:

Те не искат да се възстановяват. Харесва им тоягата - Средновековието. Както и ние в БГ отказахме плана „Маршал“. Насила добро не се дава.

Изпадаме в безсмислен офтопик. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, Incorrectus said:

Очевадно е, че това не е така. Украинците имат възможност да обстрелват руски граждански обекти, но не го правят. 

Путинската пропаганда не обозначава истини. Разбира се, че никой няма нищо против народа, но цивилизованият свят има много против путинския режим. Ако народът вярва, че ще изчезне в небитието заедно с бункерния, рано или късно ще бъде разочарован. А това за путинския елит изобщо не подлежи на коментар. Бандитски елит, със застопорени сметки, яхти и навуходоносоровски дворци... как би променил икономически и политически статуквото в света?!

Песимист съм не защото смятам, че Русия ще победи, а защото смятам, че войната ще се проточи и в крайна сметка ще натиснат Украйна да отстъпи територии. Тази война Русия я загуби още в началото. Тук подкрепям мнението на Пионтковски, че Путин загуби третата световна война, сега води четвъртата и т.н. Аргументите му общо взето се въртят около това, че ако беше взел Киев за три дни щеше да продължи към Молдова, Балтика и т.н. Освен това се разбра, че ядрената плашилка, с която изнудваше в началото вече не работи. Последният му силов аргумент вече не плаши запада.

Русия в момента не е фактор за нищо и на нищо. Бандитска държава, която няма нито един приятел, освен Мабонго. Във вътрешен план т.нар. руско общество деградира във варварски праисторически мъгли - частни бандитски армии, дискредитирана законност, пандизчии-герои... Разрушени градове се възстановява за 20 години, но поразено общество ще има нужда от поколения.

Да попаднеш в руский мир не е печалба. По-добре е да те изравнят със земята англо-американците, както изравниха Германия и Япония. Защото после те възстановяват.

По добре един першинг на чердака ми, от колкото един руснак върху дъщеря ми....Казваха на времето унгарците....😂🤣😂

 

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 40 минути, Skubi said:

По добре един першинг на чердака ми, от колкото един руснак върху дъщеря ми....Казваха на времето унгарците....😂🤣😂

 

Гледам сега искат обратното.

 troll dancing GIF

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Absurde said:

Гледам сега искат обратното.

 troll dancing GIF

Дай ми 90% от медиите в България и Ти гарантирам, че след година 40% от населението  ще са за турците. Ще гласуват за присъединяването към могъщата Турска Империя...😂🤣🤣

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Skubi said:

Дай ми 90% от медиите в България и Ти гарантирам, че след година 40% от населението  ще са за турците. Ще гласуват за присъединяването към могъщата Турска Империя...😂🤣🤣

Сори не се сдържах да те тролна :) не се засягай.

Да знам как работи пропагандата. (В момента може би са 40% ако броим Кърджали и Търговище 🤣)

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 часа, Skubi said:

Дай ми 90% от медиите в България и Ти гарантирам, че след година 40% от населението  ще са за турците. Ще гласуват за присъединяването към могъщата Турска Империя...😂🤣🤣

Медиите са част от виртуалния свят,(като изкуството,например) и не могат да влияят на реалния свят...

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 минути, deaf said:

Медиите са част от виртуалния свят,(като изкуството,например) и не могат да влияят на реалния свят...

Могат. Известният случай с радио "Хиляда хълма", спомогнало много за геноцида в Руанда. Сега в Хага съдят собственика му. Оказало се, че най-малко кланета имало в селата, в които радиото не се приемало - там са убивали само приходящи, слушали радиото в съседните градове.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 минути, deaf said:

За геноцида трябва да е имало реални причини. Със или без радиото,той е щял да се случи.

За раздухване на някакви причини - колко лоши били едните (което е ежедневие навсякъде),  с които са съжителствали столетия - огромна роля изиграва това радио. За това и съдят собственика му, без радиото е нямало да се стигне до такова масово клане - информацията се е пренесла много бързо и навсякъде.

Ето накратко какво се е случило.

А ето една по-научна статия, която подробно изследва проблема.

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, scaner said:

без радиото е нямало да се стигне до такова масово клане

Това ми напомня на един случай в САЩ,когато родители на самоубило се тяхно дете съдеха хеви-метъл група,обвинявайки я че тяхна песен е подтикнала детето им да се самоубие. Съдът разбира се оневини музикалната група.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, deaf said:

Това ми напомня на един случай в САЩ,когато родители на самоубило се тяхно дете съдеха хеви-метъл група,обвинявайки я че тяхна песен е подтикнала детето им да се самоубие. Съдът разбира се оневини музикалната група.

Да де, но в случая с радиото става дума за над милион жертви. Никакво сравнение не може да има. Затова и има международен съд.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сутрешната сводка на Генщаба на ВСУ (автоматичен превод):

Врагът е нанесъл 34 въздушни удара. 11 от тях са извършени с помощта на безпилотни летателни апарати Shahed-136. Десет от тези БЛА бяха унищожени от нашите части за противовъздушна отбрана, но един от тях, за съжаление, порази обект от промишлената инфраструктура. За щастие нямаше жертви сред цивилното население. Противникът извърши и една ракетна атака и стреля 57 пъти от множество ракетни установки, като една от тях попадна в село Велитенское в Херсонска област.  Снарядите повредиха 7 частни къщи и сградата на местна детска градина. За щастие и тук няма пострадали.

Вероятността от ракетни удари в цяла Украйна остава висока.
Основната цел на противника през изминалото денонощие останаха опитите за достигане на административните граници на Донецка и Луганска област. За тази цел окупаторите насочиха основните си усилия към провеждане на настъпателни действия в направленията Лиман, Бахмут, Авдийвка, Марийка и Шахтарск. Благодарение на професионалните и координирани действия нашите защитници отблъснаха повече от 100 вражески атаки в тези райони.

Оперативната обстановка в секторите Волин, Полисия, Сиверск и Слобожански остана непроменена. Руската федерация продължава да поддържа военно присъствие на територията на Република Беларус, но без явно формиране на настъпателни групи. В същото време противникът продължава да оборудва с инженерно оборудване района в пограничните райони на Брянска и Курска област. През изминалото денонощие врагът изстреля минометни и артилерийски снаряди в близост до 14 населени места. Сред тях са Стариково, Волфине и Солянки в Сумска област, както и Стрилеча, Хлибоке, Старица, Вовчанск, Колодязно, Красне Перше, Куткивка, Дворична, Захидно, Тернова и Тихово в Харковска област.

На направленията Купянск и Лиман врагът безуспешно се опита да пробие отбраната на нашите войски през предишния ден. Те обстрелваха районите на 13 населени места по линията на съприкосновение, сред които Весела, Хряниковка, Вилшана, Крохмалне, Берестово, Диброва и Андрийвка в Харковска област; Новоехоровка, Невское, Белохоровка, Новоселивское и Червонопопивка в Луганска област и Новоселивка в Донецка област.

В Бахмутския сектор врагът не спира да атакува град Бахмут. В същото време нашите защитници отблъснаха атаките на окупаторите в районите на Клишчиевка и Иванивское. В близост до линията на съприкосновение врагът обстрелваше населени места като Минкивка, Орихово-Василовка, Зализнянское, Васюкивка, Бахмут, Грихоровка, Иванивское, Озаряновка, Олександър-Шултине, Предтечин и Часив Яр в Донецка област. Общо 11 населени места в сектора Бахмут са пострадали от обстрела на окупаторите.

На Авдиевското, Мариинското и Шахтарското направление противникът проведе неуспешни настъпателни действия по направлението Каменка, Невелске, Авдиевка, Мариинка, Северне и Первомайске в Донецка област. Многобройни вражески нападения бяха извършени в района на 21 населени места. Сред тях са Каменка, Авдийвка, Водяне, Краснохоровка, Георгиевка, Максимиляновка, Маринка, Вухледар, Велика Новосилка, Золота Нива, Парасковиевка, Тоненке, Северне, Първомайске, Невелске, Победа, Новомихайловка, Новоукраинка, Причистивка, Нескучное и Шахтарске в Донецка област.

В направленията Запорожие и Херсон противникът продължи да се отбранява. В същото време той провеждаше интензивен обстрел на Малиновка, Гуляйполе, Зализничне, Билохиря, Мала Токмачка, Новоандрийвка, Мали Щербаки, Камянске, Олховске, Червоне, Чаривне, Орихов, Новоданиловка и Степово в Запорожка област; Времивка и Новопил в Донецка област; Добра Надежда в Днепропетровска област, както и Дудчани, Качкаривка, Весела, Козацке, Ивановка, Микилско, Днепровско, Берехово, Велетинско, Кизомис, Михайловка, Републиканска, Новобериславска, Херсонска, Новосилка, Шилова балка, Обрадокамянка, Николаевка, Тяхинци, Садово и Розлев в Херсонска област. Общият брой на населените места, които са били подложени на вражески обстрел, е почти 40.

Местните т.нар. власти във временно окупираните и завзетите територии на Луганска област обявиха началото на мащабни военни учения, в които участват всички наборни жители от мъжки пол на Старобилск, Щастлие, Нови Айдар, Новопсков и Нижнитеплеве, които имат паспорти с надписи "лНР" и "Руска федерация". По този начин окупаторите се опитват да прикрият тоталната мобилизация в гореспоменатите населени места.

Между селищата Ишун и Воинка във временно окупираната територия на Автономна република Крим врагът е започнал изграждането на укрепления и окопи. Цивилните граждани са принудително включени в работата безвъзмездно.

През изминалото денонощие авиацията на украинските отбранителни сили нанесе 6 удара по районите на съсредоточаване на окупаторите, а ракетните и артилерийските подразделения поразиха 2 района на съсредоточаване на личния състав на противника и 1 позиция за разполагане на неговите системи за противовъздушна отбрана.

----------

ISW, 17 март ключови моменти (автоматичен превод)

  • Китайският президент Си Дзинпин ще се срещне с руския президент Владимир Путин по време на държавното си посещение в Русия от 20 до 22 март, като вероятно ще обсъдят схемите за заобикаляне на санкциите и китайския интерес към посредничество за постигане на споразумение за уреждане на войната в Украйна.
  • Президентът на Беларус Александър Лукашенко потвърди, че беларуската промишленост доставя на Русия електронни компоненти, което може да подкрепи предишни оценки на ISW, че Беларус може да помага на Русия да заобикаля западните санкции.
  • Реториката на сръбския президент Александър Вучич относно отказа на Белград да наложи санкции на Русия се смекчава.
  • На 17 март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова за предполагаеми военни престъпления, свързани с депортирането на украински деца в Русия.
  • Руският вестник "Независимая газета" съобщи, че не е подал искане за пресконференция до финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин относно слуховете за заговор на руския президент Владимир Путин и секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев срещу него.
  • Руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки по линията Купянск-Сватове-Кремина.
  • Руските сили продължиха настъпателните операции във и около Бахмут.
  • Руските сили продължиха настъпателните операции в покрайнините на град Донецк.
  • Руски източници твърдят, че руските сили са отблъснали украинските сили по протежение на фронтовата линия в Южна Украйна.
  • Кремъл продължава да свиква резервисти в цяла Русия.
  • Руските власти съобщиха, че са задържали трима украински партизани в окупираната Запорожка област.

По-подробно: Луганска област.

На 17 март руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки по линията Купянск-Сватово-Кремина. Украинският генерален щаб съобщава, че руските сили са провели неуспешни настъпателни действия край Хрянкивка (17 км североизточно от Сватове), Кременна, Кузмине (3 км югозападно от Кременна), Верхнокамианске (7 км източно от Сиверск) и Спирне (11 км югоизточно от Спирне).15 Известен руски милблогър твърди, че руските сили са изтласкали украинските сили край Хрянкивка през река Оскил на западния (десния) бряг.  Говорителят на бившата Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин твърди, че позиционните сражения продължават северозападно от Кременна в района на оврага Журавка и южно от Кременна в района на Серебрянската гора.  Руски източник твърди, че руските сили са провели неуспешни нападения край Макиевка (22 км северозападно от Кременна), Невске (18 км северозападно от Кременна), Ямполивка (17 км западно от Кременна) и Билохоровка (10 км южно от Кременна). Друг руски източник обаче твърди, че руските сили са спечелили територия по тази линия и край Червонопопивка (6 км северно от Кременна).

Руски източници твърдят, че украинските сили са провели неуспешна сухопътна атака в близост до Червонопопивка на неуточнена скорошна дата и трупат сили за бъдеща контраофанзива.

Донецка област:

На 17 март руските сили продължиха настъпателните операции в и около Бахмут. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отблъснали руските нападения край Бахмут, на 11 км северозападно от Бахмут край Орихово-Василовка и Грихоровка и на 6 км югозападно от Бахмут край Иванивское и Клишчиевка.21 Руски миблогъри твърдят, че бойци от групата "Вагнер" са атакували украински позиции край Хромове (на 2 км западно от Бахмут) и Богдановка (на 6 км западно от Бахмут).  Геолокационни кадри, публикувани на 17 март, сочат, че руските сили са си осигурили незначителни успехи в северната част на Бахмут.  Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин твърди, че руските сили са напреднали по-дълбоко в комплекса АЗОМ в северната част на Бахмут, въпреки че ISW не е наблюдавала визуално потвърждение, че руските сили действат на територията на комплекса.  Украинската държавна гранична охрана съобщи, че украинските сили са влезли в бой с бойци на "Вагнер" в индустриална зона в Бахмут, но не уточни дали става въпрос за комплекса АЗОМ.  Руски военни блогъри твърдят, че руските сили са продължили нападенията в южните части на Бахмут и че бойците на Вагнер са достигнали до магистрала Т0504 в югозападните покрайнини на Бахмут и са прекъснали украинска линия за снабдяване. към момента на публикуване на тази публикация ISW не е наблюдавала визуално потвърждение, че силите на групата Вагнер са прекъснали магистрала Т0504 в южните покрайнини на Бахмут. Украинските сили в Бахмут все още ще могат да имат достъп до участъци от магистрала Т0504 през селски пътища между Хромове и Иванивское, дори ако настоящите руски твърдения са верни.

--------

Сводка МО Великобритании   (автоматичен превод)

  • Руските власти вероятно се подготвят да улеснят по-широката военна повинност, за да осигурят ресурси за военните си нужди.
  • На 13 март 2023 г. депутати от руската Дума внасят законопроект за промяна на възрастовата граница за наборна военна служба от сегашните 18-27 години на мъжете на възраст 21-30 години. Законът вероятно ще бъде приет и ще влезе в сила през януари 2024 г.
  • Русия продължава да провежда цикли на наборна военна служба два пъти годишно още от съветско време. Те се различават от извънредната "частична мобилизация" на ветераните, провеждана от септември 2022 г. насам.
  • Русия продължава официално да не допуска наборни военнослужещи до операции в Украйна, въпреки че поне стотици вероятно са служили поради административни недоразумения или след като са били принудени да подпишат договори.
  • Понастоящем много мъже на възраст 18-21 години претендират за освобождаване от наборна военна служба поради това, че са във висше учебно заведение. Много е вероятно властите да променят възрастовата граница, за да увеличат броя на войниците, като гарантират, че студентите в крайна сметка ще бъдат принудени да служат.
  • Дори и Русия да продължи да се въздържа от изпращане на наборни войници във войната, допълнителните наборни войници ще освободят по-голяма част от професионалните войници, за да се бият.

 

-------

Общи руски загуби:

https://t.me/besarabskifront/7313

780x1037.jpg

Редактирано от scaner
  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 11 часа, новорегистриран3 said:

Изпадаме в безсмислен офтопик. 

Кое е офтопик преценяват модераторите, а не ние. И нека безмилостно трият.

Преди 11 часа, новорегистриран3 said:

Аз пиша за битки и убити стотици хиляди войници, ти за руски граждански обекти... 

Видя се, че такива правила има. Украйна воюва само срещу войници, а Раша убива жени и деца - обстрелва украински граждански обекти, в които живее мирно население.

Преди 11 часа, новорегистриран3 said:

Аз ти пиша, че Путин съвсем целенасочено изолира Русия и ѝ отряза пътя за връщане, ти за путлеровата пропаганда. Дипломацията, която Путин води в месеците преди 24.02.2022 е именно това, не някакви пропагандни клишета, а конкретни действия. Винаги когато Русия се е самоизолирала за външния свят е следвала голяма война. Това е то причината.

А на какво се основават „конкретни действия“, които не водят до изпълнение на заложената цел? А заложената от Путин цел се чете в речта му от 24.02.: реабилитация заради загубената Студена война, възстановяване на СССР, което е по същество Трета световна война; стъпка първа от този план е превземането на Киев за три дни, продължаване на четвъртия ден към Полша, Балтика и т.н.

Отговор: такива „конкретни действия“, които не доведоха до заложената цел се основават не на трезви преценки, а на собствената пропаганда, чиято жертва стана Пути.

Путин не се самоизолира, Русия не се самоизолира. Със сигурност сте чували за доктрината Горчаков. Преди ВСВ СССР неистово търсеше съюзници и другарят Сталин беше много щастлив от пакта с Германия. Затова в първите часове от войната не искаше да вярва, че Хитлер го е нападнал. Лавров обикаляше из Африка да се среща с БРИКС - мрикс, срещи с Лукашенко и Си, Медведев в Китай..., широко разтръбявани в Яндекс... Русия беше изолирана, което никак не й понася. 

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...