Отиди на
Форум "Наука"

Руско-украинската война 2022-2023 година. (2)


Recommended Posts

  • Потребител

Forwarded from Сито Сократа

Триумф за китайската партия

Тридневното посещение на Си Дзинпин в Русия няма прецедент в съвременната история на китайско-руските отношения. Непосредствено след преизбирането му за трети мандат китайският номер едно отиде в Москва за прием в антураж със съветска помпозност. За Путин срещата е от архивно значение. Не напразно тя се представя почти като издаване на княжески етикет. Русия става част от Pax Asiatica.

За да бъдем справедливи, пристигането на китайците се възприема в Кремъл като чудо. В крайна сметка то идва на фона на катастрофално провалената "СВО" и съпътстващите я последици. По справедливо решение на Международния наказателен съд заповедта за арест на Путин като военнопрестъпник беше издадена само няколко часа преди заминаването на Си. Да го ръкуваш след това с него би означавало да се опетниш със съучастие в кръвопролитие. Всеки загрижен за имиджа си политик би преценил хиляди пъти рисковете от подобни действия. Освен ако не е за много големи бонуси. Изглежда, че Пекин се е превърнал в общия бенефициент на войната. Китайската партия в Русия включва суровинни олигарси, чрез които Поднебесната империя получава руски петрол, газ и дървен материал с фантастични отстъпки. Например "Силата на Сибир", построена за сметка на руския бюджет, ще доставя на Китай поне 98 милиарда кубически метра газ до 2030 г.!

Шойгу, който стои начело на партията, е почти от една и съща кръв с великия кормчия на Китай. Благодарение на Пекин тувинецът е непотопяем вече повече от 30 години и дори имаше план да бъде номиниран за наследник на Путин. Ето защо Пригожин ненавижда ръководителя на руското министерство на отбраната и по-специално китайците.
ЧВК "Вагнер" беше използвана, за да бъде осуетено посещението на Си в Русия. Факт е, че Вагнер контролира ситуацията в ЦАР и прави опити да изтласка китайците от страната. На 20 март стана известно за убийството на девет китайски граждани в златната мина Чимболо край град Бамбари в ЦАР. Районът отдавна е под контрола на "музикантите" и клането може да е извършено само от тях. Местната бунтовническа групировка Коалиция на патриотите за промяна отрича да е замесена в трагедията и препраща всички въпроси към руските наемници. Толкова суров поздрав към китайците и Шойгу от страна на Пригожин. Именно с ресурсите на "готвачите" тайно се финансират антикитайските групировки в Русия, готови, ако се наложи, да избавят страната от жълтата чума.

Не всички в Русия са доволни от неоколониалното овладяване на страната от пъргавите китайци и техния агент на влияние. Руската аудитория е в пълно неведение за това, което обсъждат Путин и Си. В публичното пространство няма наистина интересна и смислена информация. Всичко е претъпкано с клюкарски материал : нищо не е ясно, но е много интересно. Всички тези сюжети за вечния мир и приятелството, за "скачането в един и същи окоп" или за сапун, за хотелските стаи и тоалетните за китайската делегация отвличат вниманието от същността.

В атмосфера на повишена секретност се обсъждат темите за ликвидиране на войната в Украйна. На унизителните искания на Путин китайците отговарят, че това не е тяхната история. Този конфликт няма нищо общо с Тайван. В най-добрия случай той може да бъде сравнен по някакъв начин с Мианмар. Но китайската армия няма никакво намерение да анексира територията на тази страна, която е населена с етнически китайци. Китайците категорично отричат да са участвали във "възстановяването" на окупираните територии.

Китайската страна се възползва от слабостта на Путин и поставя още по-строги условия. В допълнение към обикновеното изпомпване на ресурси, в играта влизат и искания за териториални отстъпки. Това са пристанищата на Северния морски път и редица проекти в граничната зона. Тези обекти трябва да получат статут на екстериториалност. Си повдигна и въпроса за формиране на китайски автономен регион в Далечния изток в бъдеще. Засега идеята за присъединяване на Китай към Съюзната държава е в застой заради жалбите на Лукашенко. Триумфалното шествие на китайската партия през Русия продължава.

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 5,4k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Това много почва да ми напомня историята от социализма, когато бай Тошо обещаваше, че тая година открива завод за полупроводници, а догодина - за цели проводници... :)

"Президент Беларуси Александр Лукашенко отреагировал на заявление Британии о намерении поставлять Украине снаряды из обедненного урана.
Итогом передачи станет то, что "Россия поставит нам снаряды с настоящим ураном", заявил Лукашенко."

https://t.me/stranaua/96562

-------

По този повод от Александър Коваленко:

Вече втори ден руските пропагандисти се надъхват от новината, че Украина🇺🇦 ще получи от Великобритании🇬🇧120 боеприпаси с обеднен уран. Най-вероятно става дума за бронебойните подкалибрени патрони L26A1 и L27A1.

Но се чудя с какъв разказ се е ангажирала руската пропаганда.

Сега руската пропаганда разпространява манипулацията, че използването на боеприпаси с обеднен уран е като използването на ядрено оръжие и че последиците от тези изстрели са катастрофални за околната среда.

Изобщо, сред руските пропагандисти се е включила колективната Грета Тунберг.

Всъщност нещата са далеч по-интересни.

Руснаците говорят за вредата от снарядите с обеднен уран, за това, че те превръщат земята в радиоактивно поле, макар че до момента всички тези твърдения остават на нивото на теориите на еколозите, без конкретика.

Руснаците говорят за вредата от снарядите, които самите те произвеждат и използват. По-специално, серията 125-милиметрови бронебойни подкалибрени снаряди "Свинец" включва снаряд 3ВМ59 със сърцевина от обеднен уран.

Снарядите 3БМ60 "Свинец-2" вече са попаднали в ръцете на ВСУ като трофеи. Използването на 3БМ59 не е регистрирано, но като се има предвид широкото използване на цялата гама от патрони, с които разполага РСО, може ли някой да се съмнява, че окупаторите не са използвали запасите от 3БМ59?

И най-важното... Руснаците говорят за вредата от снарядите с обеднен уран, защото бронята на почти всички използвани от тях танкове е уязвима за този тип снаряди. Просто няма ефективни средства за противодействие и защита от снаряди с уран. И това е самата причина.

Екологията, грижата за околната среда и други хуманистични прояви, чужди на руския манталитет. Не. това е страхът от изстрел, който нищо не може да спре и който гарантирано ще порази и подпали всеки руски танк.

Това е причината, поради която пропагандистите днес повръщат. А утре ще разкъсват танковете си.

https://t.me/zloyodessit/18652

 

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 1 час, scaner said:

Вторая армия мира :)

Видео: https://t.me/stranaua/96582

Към фронта се придвижват ешелони с танкове Т54, чието производство започва 1947 г....

А колко ми се смяха и тукашни и тамошни копейки, като казвах преди време, че и до тях ще опрат накрая. 

  • Харесва ми! 6
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 минути, Warlord said:

А колко ми се смяха и тукашни и тамошни копейки, като казвах преди време, че и до тях ще опрат накрая. 

Ако екстраполираме тази тенденция, лятото ще вадят от музеите T-34 :)

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Преди 4 часа, scaner said:

Вторая армия мира :)

Видео: https://t.me/stranaua/96582

Към фронта се придвижват ешелони с танкове Т54, чието производство започва 1947 г....

Сега тук на мен ми е интересно дали това е танк и има някакво зомби, което да гърми вътре е по-добре от колкото без нищо ;)

И очевидно са се спряли на варианта, че е по-добре Т54 от колкото нищо ;)

И сега това "нещо" какво може да направи?

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Днес Зеленски е посетил Бахмут.Пордено доказателство ме градът няма да бъде оставен и вероятно предстои контраатака.

Редактирано от resavsky
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 18 часа, Skubi said:

Интересно. Китаецът в Москва а японецът в Киев....От години не са идвали тук на дивият запъд японците...А сега? И те си имат отворени сметки с Руснаците. И не само с тях....И украинската армия има единственно пряка практика в реално време за бой с руснаците използвайки западно оръжие....Неплатим опит....Набран с десетки хиляди жертви...

Японецът по-добре от американеца знае как да говори с китаеца, за да го сдържа. Тази година Япония е домакин на Г7 и се разбра, че Зеленски е поканен на срещата в Япония през май тази година, което е  пореден удар за изгонения от съюза бункерен карлик. 

Жалкото е, че преди Си Китай изглеждаше симпатичен, заради желанието за модернизиране и развитие. Сега Пу и Си все повече заприличват на политически братя близнаци. Това обаче активира тихоокеанските съседи на Китай, които тръгват към съвместни действия на защита, с подкрепата на англо-американската дипломация и военноморска мощ. Т.е., ако императорът тръгне по идиотския път на Пу ще трябва да се изправи срещу потенциално заплашените САЩ, Англия, Япония, Тайван, които му стигат. Отделно Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, по всяка вероятност дори и Индия. Та толкова за вечната дружба между великите Пу и Си, които чуваме, искат да създадат нов политически ред.

Преди 20 часа, gmladenov said:

Посещенито мина без гръмки изявления или някакви съществени събития.

Сега вървят сред руснаци и украинци анализи и гадания какво е искал да каже другарят Си за преизбирането на Пу и др. подобни. Ето какво е казал - лъжа и глупост. А речите на Пу няма какво да ги коментираме. За него лъжата е истина, а войната е мир.

Цитирай

Си: Китай готов вместе с Россией стоять на страже миропорядка, основанного на международном праве. 
Я знаю, что в будущем году в вашей стране произойдут очередные президентские выборы. Благодаря вашему сильному руководству за последние годы Россия добилась значительного прогресса в деле достижения успеха и процветания страны. Уверен, что российский народ сильно вас поддержит в ваших добрых начинаниях.

Въпросът е кои са приятелите на Китай в света, с които ще създаде новия ред: единият е Пу - издирван престъпник, другият е Ким - същата стока, чийто народ не измира от глад заради китайските подаяния, третият е Иран, на който Израел му е достатъчен.

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, scaner said:

Вторая армия мира :)

Видео: https://t.me/stranaua/96582

Към фронта се придвижват ешелони с танкове Т54, чието производство започва 1947 г....

Чакам ги с нетърпение....image.jpeg.4fcf05a6f38720a81a6f806655bdbfa8.jpeg и ние също....Csenyéte ahol mindenki cigány - Északhírnök

 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Главное в вечерней сводке украинского Генштаба:

1. На Бахмутском направлении армия РФ продолжает попытки захватить Бахмут – самые тяжелые бои идут в южной и северной частях города. Также ВСУ круглосуточно отбивают многочисленные атаки противника в районах Бахмута, Богдановки и Предтечино.

2. На Авдеевском, Марьинском и Шахтерском направлениях россияне пытаются захватить Авдеевку и Марьинку. Наступали в районах Новокалиново, Степного, Бердичей, Авдеевки, Ласточкино, Северного, Водяного, Первомайского, Марьинки и Победы, но безуспешно.

3. На Купянском и Лиманском направлениях российская армия безуспешно наступала в районах Макеевки и Белогоровки.

4. На Запорожском и Херсонском направлениях противник обороняется.

5. На Волынском, Полесском, Северском и Слобожанском направлениях оперативная обстановка без существенных изменений.

6. Россияне нанесли ракетный удар по Запорожью и 41 авиаудар (в т. ч. 21 БПЛА типа «Шахед-136», 16 из которых были сбиты). Также они совершили более 30 обстрелов из РСЗО.

7. Авиация ВСУ нанесла 13 ударов.

----------

Сильные прилеты по всей Украине: новая тактика ударов россиян, в чем военная стратегия РФ. Итоги

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От Александър Коваленко (автоматичен превод):

За "безкрайния" танков потенциал на Русия!

Тъй като се занимавам с темата за танковете във въоръжението на РОВ, много често се сблъсквам с мнението на "експерти", които мъдро твърдят, че танковият потенциал на Русия е практически безкраен.

И изглежда, че това не е неоснователно.

Например, в открити източници има следната информация за броя на танковете на съхранение в Русия:
Т-62 - 2 500
Т-72 - 8 000
Т-80 - 3 000
Т-90 - 200

Това означава, че само тези видове танкове на съхранение в Русия са повече от 13 хиляди! Или...

Факт е, че един танк, съхраняван дълго време, особено такъв, който се съхранява в условия, които са, меко казано, незадоволителни, невинаги е възможно да се възстанови до нивото на експлоатационна годност. А в Русия има много повече такива танкове, отколкото могат да бъдат върнати в експлоатация.

По предварителни оценки потенциалът за връщане на танкове от склада чрез възстановяване на бойната им способност е:
Т-62 - от 500 до 800 единици
Т-72 - около 1 300 бр.
Т-80 - максимум 600
Т-90 - 200

Т.е. реално могат да бъдат възстановени до 2900 танка. Останалите са скрап и донори.

Много по-интересно е обаче, че сега има видеоклипове с ешелони от танкове Т-54/55, които се изваждат от склада на 111-ия Централен танков резерв (ЦБРТ) в Хабаровска област. И възниква съответният въпрос - защо и по каква причина се случва това?

Нека обясня.

Ако разполагате с 2 900 танка от различни типове, защо вместо да реактивирате танк Т-72 или Т-80, защо отнемате ресурси на завода, харчите човекочасове, за да ремонтирате танк, който е приет на въоръжение през 1946 г.? Не е ли защото реалната ситуация със складовете е много по-лоша?

И не само това. Факт е, че танковете Т-72 и Т-80 имат много по-трудоемък период на възстановяване, отколкото Т-62 (поради простотата на конструкцията) и Т-90 (преди всичко поради относителната им новост). Затова те се връщат в експлоатация по-бързо от Т-72 и изключително капризния Т-80.

По този начин Русия вече разполага с много по-малко танкове, които могат да бъдат приведени отново в експлоатация след извеждането им от експлоатация. Няма достатъчно ресурс за възстановяване на сравнително модерни танкове и затова се концентрират върху стари модели.

Очевидно е, че случаят е такъв. И това е причината, поради която сумрачният "гений" на руския военнопромишлен комплекс е принуден да изважда танкове Т-54/55 от прашните мазета, за да компенсира липсата на танкове в зоната на бойните действия, защото възстановителните възможности на Русия са много по-лоши, отколкото може да се предположи.

https://t.me/zloyodessit/18656

Редактирано от scaner
  • Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 минути, scaner said:

От Александър Коваленко (автоматичен превод):

За "безкрайния" танков потенциал на Русия!

Тъй като се занимавам с темата за танковете във въоръжението на ПСО, много често се сблъсквам с мнението на "експерти", които мъдро твърдят, че танковият потенциал на Русия е практически безкраен.

И изглежда, че това не е неоснователно.

Например, в открити източници има следната информация за броя на танковете на съхранение в Русия:
Т-62 - 2 500
Т-72 - 8 000
Т-80 - 3 000
Т-90 - 200

Това означава, че само тези видове танкове на съхранение в Русия са повече от 13 хиляди! Или...

Факт е, че един танк, съхраняван дълго време, особено такъв, който се съхранява в условия, които са, меко казано, незадоволителни, невинаги е възможно да се възстанови до нивото на експлоатационна годност. А в Русия има много повече такива танкове, отколкото могат да бъдат върнати в експлоатация.

По предварителни оценки потенциалът за връщане на танкове от склада чрез възстановяване на бойната им способност е:
Т-62 - от 500 до 800 единици
Т-72 - около 1 300 бр.
Т-80 - максимум 600
Т-90 - 200

Т.е. реално могат да бъдат възстановени до 2900 танка. Останалите са скрап и донори.

Много по-интересно е обаче, че сега има видеоклипове с ешелони от танкове Т-54/55, които се изваждат от склада на 111-ия Централен танков резерв (ЦБРТ) в Хабаровска област. И възниква съответният въпрос - защо и по каква причина се случва това?

Нека обясня.

Ако разполагате с 2 900 танка от различни типове, защо вместо да реактивирате танк Т-72 или Т-80, защо отнемате ресурси на завода, харчите човекочасове, за да ремонтирате танк, който е приет на въоръжение през 1946 г.? Не е ли защото реалната ситуация със складовете е много по-лоша?

И не само това. Факт е, че танковете Т-72 и Т-80 имат много по-трудоемък период на възстановяване, отколкото Т-62 (поради простотата на конструкцията) и Т-90 (преди всичко поради относителната им новост). Затова те се връщат в експлоатация по-бързо от Т-72 и изключително капризния Т-80.

По този начин Русия вече разполага с много по-малко танкове, които могат да бъдат приведени отново в експлоатация след извеждането им от експлоатация. Няма достатъчно ресурс за възстановяване на сравнително модерни танкове и затова се концентрират върху стари модели.

Очевидно е, че случаят е такъв. И това е причината, поради която сумрачният "гений" на руския военнопромишлен комплекс е принуден да изважда танкове Т-54/55 от прашните мазета, за да компенсира липсата на танкове в зоната на бойните действия, защото възстановителните възможности на Русия са много по-лоши, отколкото може да се предположи.

https://t.me/zloyodessit/18656

Гледам си информиран. Нещо да ни кажеш и за една от най-големите екологични катастрофи в човешката история, предизвикана от взривяването на норт стрийм, че никъде няма никаква информация...

  • ХаХа 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 минути, cucumerario said:

Нещо да ни кажеш и за една от най-големите екологични катастрофи в човешката история ...

Загрижил се за екологична катастрофа, видиш ли, но приема за нормална хуманитарната катастрофа,
причинена от неговите любими варвари. 🙄

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 20 минути, gmladenov said:

Загрижил се за екологична катастрофа, видиш ли, но приема за нормална хуманитарната катастрофа,
причинена от неговите любими варвари. 🙄

Спокойно! Всички знаем, че путин взриви тръбопроводите, за да избегне санкциите, така че темата не е забранена...

Ти имаш ли си идея от мащабите, вкл. и хуманитарните или още не е достигнало го теб?

Не мога да си представя що така Зелената Норвегия, още не е реагирала и питам знаещите, да ме осветлят.

Редактирано от cucumerario
  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, scaner said:

От Александър Коваленко (автоматичен превод):

За "безкрайния" танков потенциал на Русия!

Тъй като се занимавам с темата за танковете във въоръжението на РОВ, много често се сблъсквам с мнението на "експерти", които мъдро твърдят, че танковият потенциал на Русия е практически безкраен.

И изглежда, че това не е неоснователно.

Например, в открити източници има следната информация за броя на танковете на съхранение в Русия:

Лъжат бре лъжат. Ти виждал ли си руснак да казва истината? Лъжат.🤣😂🤣

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Посещението на Пелози... 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сводка украинского Генштаба на утро 23 марта.

За сутки ВСУ отбили 83 атаки на восточном участке фронта.

На Купянском и Лиманском направлениях - в районах населенных пунктов Макеевка, Белогоровка и Верхнекаменское.

На Бахмутском направлении - в Бахмуте, Богдановке и Предтечино.

На Авдеевском, Марьинском и Шахтерском направлениях - у населенных пунктов Новокалиново, Степное, Бердычи, Авдеевка, Ласточкино, Северное, Водяное, Первомайское, Марьинка и Победа.

------

ISW, 22 март ключови моменти (автоматичен превод)

  • През нощта на 21 срещу 22 март руските сили проведоха ограничена кампания за нанасяне на удари с дронове и ракети в Украйна, което показва, че руските сили продължават да се борят с недостига на прецизни ракети.
  • Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че руското министерство на отбраната (МО) възнамерява да увеличи числеността на руските сили за противовъздушна отбрана на колегиум на руското министерство на отбраната (МО) на 22 март.
  • Шойгу вероятно даде знак на Япония, че не трябва да се ангажира по-активно в подкрепа на Украйна, като обяви разполагането на противокорабна ракетна система на един от Курилските острови.
  • Руският министър на отбраната Сергей Шойгу си тръгна и отказа да отговори на въпрос колко скоро може да се очаква мир в Украйна.
  • Темпото на руските операции около Бахмут изглежда се забавя на фона на западните съобщения, че руските сили може би се опитват да започнат офанзива в други посоки.
  • Възможно е руските сили да разполагат с танкове Т-54/55 от складовете в Украйна, за да компенсират значителните загуби на бронирана техника.
  • Руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки по линията Сватово-Кремина.
  • Руските сили постигнаха незначителни териториални придобивки в рамките на Бахмут и продължиха настъпателните операции в и около Бахмут и в покрайнините на град Донецк.
  • Украински официални лица заявиха, че украинските сили продължават да прочистват район на източния (левия) бряг на река Днепър.
  • Кремъл продължи кампаниите за призоваване на хибридния резерв и криптомобилизацията с цел набиране на руснаци за служба по договор.
  • Руски официални лица и окупационни власти продължиха да се застъпват за законодателни промени в опит да узаконят допълнително депортирането на украински деца в Русия.

По-подробно:

Донецка област:

На 22 март руските сили продължават да провеждат настъпателни операции в Бахмут и околностите му. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отблъснали руските нападения в южната и северната част на Бахмут; на 14 км северозападно от Бахмут в Богдановка, Хриворовка и Орихово-Василовка; и на 21 км югозападно от Бахмут в Предтечене, Иванивское, Клишчиевка и Майорск.  Командващият украинските сухопътни войски генерал-полковник Олександър Сирски заяви, че руските сили продължават да се опитват да напредват към центъра на Бахмут от покрайнините му.  Руски източници твърдят, че руските сили са прочистили по-голямата част от индустриалната територия в Бахмут - вероятно става дума за индустриалния комплекс АЗОМ в северната част на Бахмут.  Руски източник също така твърди, че групата "Вагнер" продължава да напредва в района на Орихово-Василовка, Богдановка и южен Бахмут в районите на Мариуполското гробище и улица "Корсунскохо" Геолокализирани кадри, публикувани на 21 март, показват, че силите на "Вагнер" са постигнали незначителен напредък в южен Бахмут.  Свързан с Кремъл милблогър твърди, че наемниците на Вагнер са възобновили настъпателните операции в посока Предтечене в заявен опит да напреднат към Костянтиновка (на около 21 км западно от Бахмут) и са продължили да атакуват Иванивское.  Руски източник твърди също, че елементи на 132-ра мотострелкова бригада (бивша 3-та отделна гвардейска мотострелкова бригада на 1-ви армейски корпус на Донецката народна република [ДНР]) действат в близост до Майорск.

Украинските сили провеждат тактически контраатаки в северозападните и югозападните покрайнини на Бахмут. Министерството на отбраната на Великобритания (МО) заяви, че украинските сили са започнали контраатака западно от Бахмут, за да облекчат натиска върху магистралата Т0504 (Н-32) към Бахмут. Геолокализирани кадри, публикувани на 21 март, показват украински контраатаки южно от Иванивское и югоизточно от Богдановка. Руски източник също твърди, че украинските сили са се опитали да контраатакуват в близост до магистралата Т0504.

Луганска област:

На 22 март руските сили провеждат ограничени сухопътни атаки по линията Сватово-Кремина. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са провели неуспешни сухопътни атаки в близост до Макиевка (на 21 км северозападно от Кременна), Кременна, Диброва (на 5 км югозападно от Кременна), Билохоровка (на 11 км южно от Кременна) и Весела (на 14 км югоизточно от Сиверск).  На 21 март руски милблогър твърди, че руските сили са извършили наземни атаки в близост до Ямполивка, Терни и Невске (всички на 17-19 км северозападно от Кременна) и са постигнали неуточнен напредък към Билохоровка.  Друг milblogger твърди на 22 март, че руските сили са атакували към Новоселивске (на 14 км северозападно от Сватове) и Макиевка. Други руски източници твърдят, че позиционните сражения продължават и че няма промени в района на Старобилск на фронтовата линия, като вероятно имат предвид северния участък на линията Купянск-Сватове.

-------

Анализ видео с фронта от "Института изучения войны" (США).

Видеозапись с геолокацией, опубликованная 21 марта, показала, что силы "Вагнера"незначительно продвигались в южной части Бахмута.

На других кадрах, опубликованных 21 марта, видны украинские контратаки южнее Ивановского и юго-восточнее Богдановки.

Также, судя по видео, сделанным под Авдеевкой, российские войска продвигались незначительно к северу от Водяного.

------

Сводка МО на Великобритания   (автоматичен превод)

  • От началото на март 2023 г. продължават тежките боеве в части от сектора на фронтовата линия "Сватове-Кремина" в северната част на Луганска област.
  • Русия частично възстанови контрола си върху непосредствените подстъпи към град Кремина, който беше под непосредствена украинска заплаха по-рано през годината.
  • На места Русия е постигнала напредък до няколко километра. Руските командири вероятно се опитват да разширят зоната за сигурност на запад от отбранителните линии, които са подготвили по по-високите места, и да интегрират естественото препятствие на река Оскил.
  • Те вероятно се стремят да си върнат Купянск - логистичен възел.
  • В оперативен план намеренията на Русия в североизточната част на страната вероятно остават отбранителни. Командирите вероятно се опасяват, че това е един от секторите, в които Украйна може да се опита да проведе големи настъпателни операции.

 

--------

Руските загуби (пак доста техника):

780x1037.jpg

  • Харесва ми! 2
  • ХаХа 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"В Чехия няма рублофили и новия им резидент не е рублофил"

 

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 19 часа, scaner said:

Например, в открити източници има следната информация за броя на танковете на съхранение в Русия:
Т-62 - 2 500
Т-72 - 8 000
Т-80 - 3 000
Т-90 - 200

Най накрая да ви светне за какво става въпрос!

Ето какво казват американските източници: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_equipment_of_the_Russian_Ground_Forces

T-72 Main battle tank Active: 2,030 Reserve: 7,000[125

T-80 Main battle tank Active: 480 Reserve: 3000

T-62 Main battle tank Active: 800 Reserve: 1200 ;used in support and reservist positions by Russian military in its invasion of Ukraine

T-90 Main battle tank Active: 417 Reserve: 200 As of 21 March 2023, recorded losses of T-90 in the Russian invasion of Ukraine are as follows: 34 T-90A;1 T-90AK; 6 T-90S; 15 T-90M. Unknown number of T-90A withdrawn from storage in mid-September.  Unknown number of T-90M tanks delivered in 2022 amid the Russian invasion of Ukraine

T-14 Armata Main battle tank Active More than 100 serial models are planned to enter service by the start of 2023 according to Military-Industrial Commission of Russia

 

Преди 19 часа, scaner said:

От Александър Коваленко (автоматичен превод):

За "безкрайния" танков потенциал на Русия!

Тъй като се занимавам с темата за танковете във въоръжението на РОВ, много често се сблъсквам с мнението на "експерти", които мъдро твърдят, че танковият потенциал на Русия е практически безкраен.

И изглежда, че това не е неоснователно.

За непросветените и незаблудените от пропагандата  ВСУ планирали атака и контраофанзива пролетна. По пак американнски данни могат да им се съберат до 800 танка от различни модели Т 72 дарения и украински ремонтирани в Словакия Т 55 дарени Леопард 2 А4 и А5 колесни ударни разузнавателни френнски лекобронирани машини и последно Леопард А 1 неизвестно ми какава модификация. 

В същото време руската групировка в резерв зад фронтовата линия по данни от открити източници вече брои над 3500 танка включая и прочутите Т 62. Сега като ги наситят и с Т 55 според тях ще ги ползвали като артеирийски танкове и "познай кокво ти пее кака ти"?

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 минути, Capitainofmarine said:

В същото време руската групировка в резерв зад фронтовата линия по данни от открити източници вече брои над 3500 танка включая и прочутите Т 62. Сега като ги наситят и с Т 55 според тях ще ги ползвали като артеирийски танкове и "познай кокво ти пее кака ти"?

 

Хич не им личи като да имат 3500 танка.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 8 минути, Capitainofmarine said:

 

В същото време руската групировка в резерв зад фронтовата линия по данни от открити източници вече брои над 3500 танка включая и прочутите Т 62. Сега като ги наситят и с Т 55 според тях ще ги ползвали като артеирийски танкове и "познай кокво ти пее кака ти"?

 

Е като ги бият украинците поне няма да се оплакват че нямали достатъчно танкове.

П.П. С какво са прочути Т 62?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 27 минути, Capitainofmarine said:

В същото време руската групировка в резерв зад фронтовата линия по данни от открити източници вече брои над 3500 танка включая и прочутите Т 62. Сега като ги наситят и с Т 55 според тях ще ги ползвали като артеирийски танкове и "познай кокво ти пее кака ти"?

цялата руска мощ един Бахмут не могат да вземат. Гледам превзели някаква атомна централа, не могат да и осигурят охлаждането, може да направят нов Чернобил. Въобще руснаците не би трябвало да съществуват като организация. Прекалено са опасни.

 

  • Харесва ми! 2
  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...