Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Тръмп - Европа и войната в Украйна. Какво да очакваме?

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 32 минути, mnogoznaiko said:

Кои са тези векове?

През Гражданската война в САЩ,Русия праща кораби с оръжия и пари на Севера,който побеждава и управлява Щатите и до днес..

Хришчов купува жито от САЩ срещу руско ЗЛАТО! Този факт е достатъчен като доказателство,че Студената война е била театър... 

Преди 13 часа, gmladenov said:

европейците са си тръгнали изключително разочаровани от разговора и вече не вярват в никакъв натиск от Тръмп върху Руската федерация.

И? 

• ХаХа 1
  • Мнения 481
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребители
Публикувано
Преди 1 час, deaf said:

През Гражданската война в САЩ,Русия праща кораби с оръжия и пари на Севера,който побеждава и управлява Щатите и до днес..

Хришчов купува жито от САЩ срещу руско ЗЛАТО! Този факт е достатъчен като доказателство,че Студената война е била театър... 

Няма никакви данни за подобни твърдения.

Русия наистина изпраща свои кораби в Ню Йорк и Сан Франциско през 1863 г., но това е било дипломатически ход – демонстрация на сила срещу Великобритания и Франция, а не доставка на оръжие или пари на Севера. Няма исторически доказателства Русия да е въоръжавала САЩ. Подкрепата е била символична и стратегическа, не материална.

Да, през 60-те СССР купува огромни количества зърно от САЩ и Канада, често плащайки със злато или валута, защото рублата не е била конвертируема. Това е факт, но не е признак за „театралност“, а за слабости в съветското земеделие и икономическите възможности на СССР.

Конфликтът не е бил „постановка“ – имало е реални военни конфронтации (Корея, Виетнам, Афганистан), ядрена надпревара и кризи като Кубинската от 1962 г. В същото време обаче е имало и икономически връзки – това е нормално за международните отношения. Това не ги прави партньори или приятели, а два съревноваващи се политически и икономически блога. Реалността е че САЩ не искат Русия да се разпада защото ги е страх от това, че може да стане по-лошо от това, което е в момента. 

• Потребител
Публикувано
Преди 13 минути, mnogoznaiko said:

Конфликтът

Когато ножът опре до кокала,Русия и САЩ се съюзяват. Така е било досега и няма индикации за обратното. Защото географията определя политиката – САЩ и Русия ги делят десетки хиляди километри разстояние една от друга,затова са и могат да бъдат съюзници. (Източна)Европа е съсед на Русия и затова са врагове. 

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, deaf said:

европейците са си тръгнали изключително разочаровани от разговора и вече не вярват в никакъв натиск от Тръмп върху Руската федерация.

Да поясня. Тръмп каза че Украйна е проблем на Европа,а не на САЩ. Кое не е ясно от това негово изказване? Какво има да се умува повече? 

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 56 минути, deaf said:

Да поясня. Тръмп каза че Украйна е проблем на Европа,а не на САЩ. Кое не е ясно от това негово изказване? Какво има да се умува повече? 

Тогава защо не заключиш, че Тръмп е съюзник на Путин!

• Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, Gravity said:

Тогава защо не заключиш, че Тръмп е съюзник на Путин!

В конкретния случай щеше да е съюзник,ако пращаше оръжия на Путин и Русия,(като ленд-лийза през ВСВ),но не го прави... 

• Потребител
Публикувано
Преди 40 минути, deaf said:

В конкретния случай щеше да е съюзник,ако пращаше оръжия на Путин и Русия,(като ленд-лийза през ВСВ),но не го прави... 

Тръмп вече се изявява като съюзник на Путин, при това по доста по-ефективни начини от този - да му праща оръжия...

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, deaf said:

Според теб Тръмп не е съюзник, но САЩ е!

• Потребител
Публикувано
Преди 8 часа, deaf said:

Русия е съюзник на САЩ от векове и Тръмп се опитва да запази този съюз... Като същевременно помогне на Украйна... Трудна задача. Да не кажа невъзможна... 

Не знам доколко САЩ и Русия са били съюзници от векове, но фактът е, че Тръмп в момента иска да има добри отношения с Русия, а не да воюва с нея или пък да я наказва. 

Това не е добра новина за Украйна и Европа, защото Европа в крайна сметка се осланя на САЩ да реши проблемите. Тук определено ние сме си виновни обаче, защото не можем все да чакаме помощ отвън за наши проблеми. 

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано

От мрежата:

Доналд Тръмп става все по-песимистичен относно шансовете за бързо разрешаване на конфликта между Русия и Украйна или за среща лице в лице между лидерите на двете воюващи страни, съобщи NBC News, позовавайки се на двама висши служители на администрацията.

Тръмп не се е отказал от надеждата за разрешаване на конфликта - той участва в конферентен разговор с украинския президент Володимир Зеленски и европейски лидери в четвъртък. Но по-мрачните перспективи на Тръмп за постигане на мирно споразумение подчертават колко далеч е стигнал от кампанията през 2024 г., когато смело предсказа, че ще сложи край на войната в рамките на 24 часа.

Усложнение може да бъде отношението на Тръмп към Путин. Той е казал на съветниците си, че не възнамерява да го унищожава, съобщиха два източника. Тръмп е заявил по време на първия си мандат, че е в интерес на Америка да поддържа цивилизовани отношения с въоръжения с ядрено оръжие руски лидер.

Потенциална полза от поддържането на лични отношения с Путин е, че Тръмп може да се позиционира като доверен посредник и от двете страни, каза западен служител в интервю. Той има влияние както върху Путин, така и върху Зеленски.

• Глобален Модератор
Публикувано

Добрютру от деда ви Доню! 

На въпрос, кого обвинява за загубата на Индия в полза на Китай, Дончо отговори:

"Не мисля, че сме загубили - знаете, много съм разочарован, че Индия купува толкова много петрол, както знаете, от Русия. И аз им го казах. Наложихме много висока тарифа на Индия. 50% тарифа. Много висока тарифа. Разбирам се много добре с Моди, както знаете. Той беше тук преди няколко месеца. Отидохме в розовата градина и тревата беше толкова мокра, беше толкова ужасно място за пресконференция, казах, нека използваме красив бял камък, символичен за Белия дом. Добре? И това беше много добре прието. Но имахме пресконференция на тревата. Това беше последната ми пресконференция на тревата, защото всички потънаха. Вероятно и вие потънахте. Всеки репортер там си съсипа обувките. Направихме тази промяна. Това беше много добре приета промяна."

Личи сe, че знае какво прави. 👌

• ХаХа 4
  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор
Публикувано

Как стигнахме до тук...

547393625_1355841629882022_8998850535947221434_n.jpg

• Глобален Модератор
Публикувано

Казва си го направо, като същевременно направо орязва средствата за университетите. Кой можеше да предположи навремето, че филма Idiocracy ще се окаже пророчески?

• Харесва ми! 1
  • Тъжен 1
  • Глобален Модератор
Публикувано

Нова силна изява на клоуна:

Репортер: Подходящо ли е президентът да се занимава с толкова много бизнес дейности?
Тръмп: Не съвсем. Децата ми управляват бизнеса. Аз съм тук... знаете ли какво? Бизнесът, в който аз... Откъде сте?
Репортер: От Австралия.
Тръмп: В момента вредите на Австралия. Според мен в момента вредите много на Австралия... Знаете ли, вашият лидер скоро ще дойде да ме види и ще му разкажа за вас. Задавате много лош тон... Замълчете!

• ХаХа 4
  • Тъжен 1
  • Глобален Модератор
Публикувано

Доналд Тръмп предизвика изненада, като „наруши“ кралския етикет само секунди след срещата си с крал Чарлз III в замъка Уиндзор. Когато Тръмп се срещна с Чарлз в замъка Уиндзор днес, той реши да не наведе глава. Вместо това, той предложи ръкостискане и продължи да държи ръката си на рамото на краля. Общоприетата норма на учтивост с краля е, че не трябва да се прави повече от ръкостискане, ако такова ви бъде предложено.
След това президентът на САЩ и кралят отидоха заедно, за да направят преглед на Кралската гвардия. По време на обиколката Тръмп беше видян да върви няколко крачки пред монарха, избирайки да разговаря с войник, а не със самия крал. В кралския ред на старшинство никой не е над Чарлз, така че никой не върви пред него.
По-късно президентът на САЩ също потупа Чарлз III по гърба, нарушавайки кралския протокол

546925732_766216852888908_2601325185085458096_n.jpg

550003118_766216816222245_8365392496839377730_n.jpg

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано

Тръмп грубо показва кой командва парада в света... Но това въобще не означава,че има непреодолими търкания между САЩ и Англия...

Крал Чарлз III в изказването си по време на официалната вечеря:

"Днес,когато тиранията отново заплашва Европа,ние и нашите съюзници сме заедно в подкрепа на Украйна,за да възпрем агресията и осигурим мир" 

• Администратор
Публикувано
On 18.09.2025 г. at 13:09, deaf said:

Тръмп грубо показва кой командва парада в света...

Много лидери си мислят, че командват парада в света, ей го Си в Китай, ей го Путин в Русия и Тръмп да не остане и той назад веднага изтъква с подобно държание ;)

А ето какво се случва и в Европа:

🇷🇺❌🇪🇪 Три руски изтребителя са навлезли в естонското въздушно пространство.

Самолетите МиГ-31 са се насочили към столицата Талин. 

Изтребителите са кръжали около 12 минути, докато италиански F-35 бяха изпратени, за да ги отблъснат.

https://t.me/drmjournal/13985

• Харесва ми! 1
  • Администратор
Публикувано

🔴 Още две провокации са докладвани днес с участието на руски самолети. 

В полската част на балтийско море, в екстремна близост до петролна платформа, са навлезли два руски изтребителя. Не е известно дали са прихванати от полски изтребители преди да напуснат въздушното пространство.

В близост до германската част на балтийско море е бил прихванат руски Ил-20М от поне два германски изтребителя, като руският самолет след това се е отдалечил.

https://t.me/drmtalk/209864

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано

Явно НАТО е решило само да отблъсква руските изтребители,а не да ги сваля. Може би за да не нагнетява напрежението допълнително... 

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, deaf said:

Явно НАТО е решило само да отблъсква руските изтребители,а не да ги сваля. Може би за да не нагнетява напрежението допълнително... 

Какво нагнетяване на напрежението... Колкото повече НАТО се опитва да го вмъкне, толкова повече си позволяват руснаците. Ако категорично се каже, че всеки дрон, самолет или друга военна техника навлезе нерегламентирано на територията на НАТО ще бъде сваляне незабавно веднага ще спрат провокациите. Естествено има изключения поради сбъркани координати и насочващи системи, навлизания поради повреда или други проблеми, но това е друго. Толкова ли е трудно да се изгради плътна ПВО по цялата граница и ако доближи самолет или дрон и не обърне веднага назад да бъде свален? Никой не може да държи сметка на която и да е държава, че е свалила чужди самолети или дронове навлезли незаконно в нейното пространство, освен ако не е по независещи от тях причини или авария. 

• Харесва ми! 2
  • Администратор
Публикувано

Каквото и да си говорим Европа е във война, и вече не е просто студена и не засяга някакви крайни предели на континента. 

⚠️ Кибератака, насочена срещу доставчик на услуги за системи за чекиране и качване на борда, е нарушила работата на няколко големи европейски летища, включително Хийтроу в Лондон, Брюксел и Берлин, което доведе до закъснения и отменени полети.

https://t.me/drmjournal/13993

• Харесва ми! 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.