Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

  • Потребител
Публикувано (edited)

Черния пипер е една от най-използваните подправки в света, а според някой и най-използваната. 

Черен пипер (Piper nigrum) е растение принадлежащо към семейство Piperaceae (Пипирови). Нарича се още "Царят на поправките". От него се приготвя подправка наречена черен пипер. Произхожда от Северна Индия. Белият пипер не е различно растение, той също е подправка, която се приготвя от зрели плодове на Piper nigrum.

История на черния пипер

"Царят на подправките" се е доказал като един от най-забележителните фактори, влияещи върху човешката култура в историята. Археологически данни за хората, употребяващи черен пипер датират от 2000 години преди новата ера в Индия. Съществуват данни и за използването му в Египет. При мумифицирането на Рамзес Велики, ноздрите му са били напълнени с подправката. Разпространението му в другите държави до някаква степен е загадка. 40 години след Христа римляните са били най-големите търговци на поправки. Те са използвали пипер в широка гама от ястия. Той е бил незаменима част от гозбите, приготвяни за императора. С падането на императорската власт в Рим, други народи поемат търговията с Piper nigrum. Търсенето му нараства и до 10-ти веки той става важен за цяла Европа. Особено значение е имал и в Англия, защото английския крал е искал 10 килограма от него, преди да разреши всякакъв вид бизнес. Поради високите разходи за търговия между Европа и Индия, черният пипер се превръща в търсен лукс и символ на статута на елита през периода на Римската империя и продължава през целия период на Средновековието.

Историческа употреба на черен пипер

Като всички източни подправки, черният пипер е билка и лекарство. Лечебните му свойства са записани в Аюрведата, Сидха и Унани медицината в Индия. Сирийската книга за лекарствата от 5-ти век го предписва за заболявания като запек, диария, отит, гангрена, сърдечни заболявания, безсъние, слънчево изгаряне и зъбобол. Различни източници след 5-ти век го препоръчват за лечение на затруднено зрение и други. Още тогава хората са осъзнали, че пиперът дразни ноздрите и предизвиква кихане. Днес има данни, че растението подпомага изцелението на част от горепосочените заболявания.

Устройство на черен пипер
Пипереното растение е многогодишна дървесна лоза, която расте на височина до 4 метра. Стъблата се разделят на три групи- главни с вегетативен растеж, стъбла с възли и с хоризонтален растеж. Някои от тях развиват корени и могат да се превърнат в ново растение, ако намерят дърво, за което да се захванат. Листата са с яйцевидна форма, цели, с дължина 5-10 сантиметра и 3-4 см ширина. Горната им част е тъмно зелена, а долната бледозелена. Дръжката им е с дължина 1,5 см. Разделени са на 3-5 дяла.

Цветовете са зеленикаво-жълти или бели. Събрани са в съцветия от 70-100 цвята, разположени спираловидно. Цъфтежът започва от основата и достига до върха за 7-8 дни. Дивият черен пипер е с еднополови цветове - мъжки и женски, докато култивираният е с двуполови цветове. Женският орган е изграден от яйчник, който е разположен е център и 3-5 близалца. Мъжкият орган на цвета е изграден от 2-4 тичинки с дължина 1 милиметър, разположен от двете страни на яйчника.

Опрашването се осъществява от съседни растения и от насекоми. Плодовете се развиват 9 месеца след цъфтежа. Те са с овална форма и с дръжки с дължина около 4 милиметра. В процеса на зреене те променят цвета си от зелен, през жълт, червен и накрая черен. Когато узреят те падат с цялото си клонче. Във вътрешността си имат семе, което заема по-голяма част от обема на плода. Те се използват като подправка, след като бъдат изсушени.

Използваема част на черен пипер
Употребяват се плодовете на растението.

Видове подправки, получаващи се от Piper nigrum:

черен пипер. Този вид пипер се произвежда от незрелите плодове на Piper nigrum. Плодовете се варят за кратко, за да се почистят и да се подготвят за сушене. По време на сушенето те потъмняват и се сбръчкват. След като се изсуши се получава подправката черен пипер.;
бял пипер. Този вид пипер се произвежда от семената на зрелите плодове на растението. Има различен вкус от черния пипер, защото липсват някой съединения, намиращи се в плода.;
зелен пипер. Този вид пипер също се произвежда от незрелите плодове на растението, само че се подлага на различна обработка. Те се третират по начин, който запазва зеления им цвят - обработват се със серен диоксид, консервират се или се сушат чрез замразяване. Има пикантен вкус.;
оранжев пипер. Оранжевият обикновено се получава от зрели плодове, които се съхраняват в саламура и оцет. Те могат да бъдат изсушени, като се използват същите техники за запазване на цвета, използвани за производството на зелен пипер.


Разпространение на черен пипер

Произхожда от горите на Югозападна Индия и расте свободно в богата, влажна, покрита с листа почва, в тесни долини, разпространявайки се по земята или чрез разклонени корени. Разпространено е във всички тропически райони. Днес се отглежда също в Индонезия, Бразилия, Малайзия, Шри Ланка и др.

Химичен състав на черен пипер
пиперитон;
пиперин - активното съединение на растението;
манган;
желязо;
цинк;
фосфор;
магнезий;
калций;
бета каротин;
витамин К;
витамин С;
диетични фибри;
смоли;
ароматни вещества;
дъбилни вещества;
етерично масло - съдържащо се в листата;
съдържание на етеричното масло от черен пипер - монотерпенови въглеводороди, сабинен, бета-пинен, алфа-пинен, лимонен, хумулен, катиофилен оксид, кетони и други.

Свойства на черен пипер
апетитовъзбуждащо;
газогонен. Пиперът има силен стимулиращ и газогонен ефект. Той подтиква секрецията на слюнка и стомашен сок, като по този начин повишава апетита. Газогонният ефект е свързан е подсилена стомашно-чревна моторика.
глистогонно;
антиоксидантно;
противотуморно действие. Черният пипер се включва в списъка на противотуморните подправки. Той противодейства на развитието на рака. Това негово действие се дължи на пиперина, който инхибира някои от провъзпалителните цитокини, които се произвеждат от туморните клетки. По този начин се променят механизмите за междуклетъчна сигнализация на раковите клетки и се намаляват шансовете за прогресия на заболяването. Растението предотвратява химическата кацирогенеза чрез стимулиране на ксенобиотични трансформираци ензими. Защитна роля в туморогенезата играят и наличните амиди, които са мощни антиоксиданти. Те предпазват от различни мутагенни фактори и евентуални грешки в ДНК.
сгрява нервите;
диуретично действие;
подобрява храносмилането;
широспектърно антимикробно действие;
стимулира микроцикрулацията;
подобрява имунитета. Растението показва имуномодулиращ ефект върху човешкото тяло. То е в състояние да увеличи броя и ефективността на белите кръвни клетки (лимфоцити) и да помогне на тялото бързо да се пребори с вирусни и бактериални инфекции.
хепатопротективен ефект;
подобрява паметта;
аналгетично действие;
ускорява метаболизма;
повишава потоотделянето;
антидепресант;
стимулира синтезата на меланин от меланоцитите;
антипиретик. Употребата на подправката предизвиква вазодилатация на кожните съдове. Това е основен механизъм за загуба на топлина и понижаване на телесната температура.;
противовъзпалително действие. Възпалението е сложен биологичен отговор на тъканите вследствие увреждане на клетките. Противовъзпалителният ефект на черният пипер се обуславя от съдържащият се в него пиперин. Той инхибира производството на два ключови проинфламаторни цитокини- IL6 и PGE2.;
намалява нивата на холестерола. Черният пипер не съдържа холестерол. Той подобрява храносмилането, подпомагайки по бързото емулгиране на мазнините.
Заболявания, при които се прилага черен пипер
при зъбобол;
помага при скрофулоза;
кашлица;
депресия;
треска;
затлъстяване;
колики;
дизентерия;
възпалено гърло;
чернодробни заболявания;
бактериални инфекции;
висок холестерол;
метеоризъм;
рак;
витилиго;
пърхот;
артрит;
диабет;
ревматизъм.

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано

Черният пипер помага при респираторни заболявания, разрежда кръвта, подобрява кръвообращението, гори калории. Съдържа 3 пъти повече вит.С, отколкото има в портокала. 

Такива сходни свойства срещаме и в чесъна. Научни изследвания показват, че чесънът защитава от рак на стомаха и дебелото черво. Това е природен антибиотик. В съчетание с черния пипер, се получава мощна формула за лечение на възпалителни състояния.

Към това, като прибавим и магданоз, се получава съвършен продукт. Магданозът намалява лошата миризма на тялото, която се усеща при някои заболявания. Действа срещу канцерогени и инфекции на пикочните пътища; важен е и за щитовидната жлеза, укрепва капилярите. 

Такава една комбинация е подходяща при фарингити, тонзилити, отити, артрити, пневмония; атеросклероза, исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, тромбофлебит, инфекции на стомаха, цистит, бъбречно-каменна болест...

 

Като пример мога да дам този продукт:

lus832_capsicum_garlic_w-_parsley_bottle

  • Глобален Модератор
Публикувано (edited)

Искам да разширя леко темата, как черният пипер работи в тандем с куркумата.

Защо куркумата и черният пипер са толкова мощна комбинация?
Куркумата, известна още като златната подправка, е високо растение, което расте в Азия и Централна Америка.

Придава на кърито жълт цвят и се използва в традиционната индийска медицина от хиляди години за лечение на различни здравословни състояния.

Проучванията подкрепят употребата й и показват, че може да е от полза за здравето. Съчетанието на куркума с черен пипер обаче може да подобри нейните ефекти.

Основни активни съставки

През последните години изследванията потвърдиха, че куркумата има лечебни свойства. Както куркумата, така и черният пипер имат ключови активни съставки, които допринасят за техните противовъзпалителни, антиоксидантни и борещи се с болестите качества.

Куркумин в куркумата

Ключовите съединения в куркумата се наричат куркуминоиди. Самият куркумин е най-активната съставка и най-важната.

Като полифенол куркуминът има няколко предимства за здравето. Той е силен антиоксидант и има противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства.

Куркуминът се бори със стареенето и възпалението, отговорно за състояния като артрит. Бори се с болестта на Алцхаймер и деменцията. Други обещаващи ползи включват превенция на рака и подобрение здравето на очите и органите. Куркумата има няколко етерични масла, които засилват нейните ползи против стареене и борба с болестите. Флавиноиди, съединения, борещи се с възрастта и болестите, открити в някои плодове, чайове, вино и шоколад, се намират в куркумата.

Един от най-големите недостатъци на куркумина обаче е, че не се абсорбира добре в тялото.

Пиперин в черния пипер

Черният пипер съдържа биоактивното съединение пиперин, което е алкалоид като капсаицин, активният компонент, открит в чилито на прах и лютия червен пипер.

Доказано е, че пиперинът помага за облекчаване на гадене, главоболие и лошо храносмилане и също така има противовъзпалителни свойства.

И все пак, най-значимата му полза може да бъде способността му да повишава усвояването на куркумина.

Пиперинът подобрява усвояването на куркумин

Черният пипер помага да се спре прекалено бързото разграждане на куркумин в тялото. Това помага на кръвния поток да абсорбира куркума и куркумин, така че да получите всичките им големи предимства. Всъщност проучванията показват, че черният пипер увеличава усвояването на куркума и куркумин с цели 2000 процента. Има две възможни причини, поради които това работи.

Първо, пиперинът действа като мускулен релаксатор, който включва чревните мускули. Това помага на червата да позволят на молекулите на куркумин да преминат през тях и да навлязат в кръвта.

Втората теория е, че пиперинът забавя разграждането на куркумин в черния дроб. Това позволява на тялото повече време да абсорбира куркумин.

Тези две основни причини да комбинирате черен пипер и куркума водят до други причини. Комбинирането им засилва мощните противовъзпалителни свойства и на двете. Това създава лечение на артрит, което е толкова ефективно, колкото всяко лекарство за болка при артрит, без странични ефекти.

Проучванията показват също, че куркумата и черният пипер работят заедно, за да забавят растежа на няколко вида рак. Комбинацията от тези две подправки помага за намаляване на инсулиновата резистентност и помага при диабет.

Бори се с възпалението и помага за намаляване на болката

Куркуминът има силни противовъзпалителни свойства. Всъщност той е толкова мощен, че някои проучвания показват, че съответства на силата на някои противовъзпалителни лекарства, без отрицателните странични ефекти.

Проучванията показват също, че куркумата може да играе роля в предотвратяването и лечението на артрит, заболяване, характеризиращо се с възпаление и болка в ставите. Противовъзпалителните свойства на куркумина често се възхваляват за намаляване на болката и временния дискомфорт.

Доказано е, че пиперинът има и противовъзпалителни и антиартритни свойства. Той помага за десенсибилизиране на специфичен рецептор за болка в тялото, което може допълнително да намали чувството на дискомфорт.

Когато се комбинират, куркуминът и пиперинът са мощно дуо за борба с възпалението, което може да помогне за намаляване на дискомфорта и болката.

Накратко: какви са ползите от прием на куркумин с черен пипер и джинджифил?

Комбинирането на куркума с черен пипер и джинджифил предлага редица ползи за здравето поради синергичните ефекти на тези мощни съставки:

- Куркумин – активното съединение в куркумата, известно със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
- Черен пипер (пиперин) – увеличава усвояването на куркумин с до 2000%, като гарантира, че тялото може да го абсорбира и използва ефективно.
- Джинджифил – допълнително подпомага усвояването и ефективността на активния куркумин.

С тази формула хранителната добавка има следните предимства:

- Противовъзпалителни ползи: и трите компонента имат силни противовъзпалителни свойства, което помага при състояния като артрит и болки в ставите.
- Антиоксидантна защита: джинджифил, куркума и черен пипер е комбинация, богата на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане от свободните радикали и потенциално намаляват риска от хронични заболявания.
- Храносмилателно здраве:  джинджифилът е известен със способността си да успокоява храносмилателната система, да намалява гаденето и да подобрява цялостното храносмилане. Черният пипер стимулира храносмилателните ензими и подобрява здравето на червата.
- Подкрепа на имунитета: комбинацията засилва имунната система и така помага на тялото да се бори по-ефективно с инфекциите и болестите.
- Облекчаване на болката: противовъзпалителните свойства на тази добавка могат да помогнат за облекчаване на болката и дискомфорта, свързани с остеоартрит и мускулни болки.
- Сърдечно здраве: куркумата и джинджифилът допринасят за здравето на сърдечно-съдовата система, като намаляват възпалението, подобряват кръвообращението и понижават нивата на холестерола.
- Здраве на мозъка: доказано е, че куркуминът преминава кръвно-мозъчната бариера, като потенциално помага за превенцията на невродегенеративни заболявания и подобрява когнитивната функция.

Приемането на комбинирана добавка куркумин с черен пипер и джинджифил може да осигури мощен, естествен тласък на цялостното здраве и благополучие, като използва силните страни на всяка съставка за максимална полза.

Подпомага храносмилането

Индийската медицина разчита на куркумата за подпомагане на храносмилането от хиляди години. Съвременните проучвания подкрепят употребата му, показвайки, че може да помогне за намаляване на чревните спазми и метеоризма.

Доказано е, че пиперинът повишава активността на храносмилателните ензими в червата, което помага на тялото да обработва храната по-бързо и лесно.

Освен това, противовъзпалителните свойства на куркумата и пиперина могат да помогнат за намаляване на възпалението на червата, което може да помогне за храносмилането.

Безопасност и дозировка

Куркуминът и пиперинът обикновено се считат за безопасни. Няма официални препоръки за консумация на двете и не е установен максимално допустимият прием (от различни източници: около 1/2 чаена лъжица куркума и щипка черен пипер на ядене).

Някои хора могат да получат странични ефекти като гадене, главоболие и кожни обриви след приема на куркумин в големи дози. Поради това е важно да следвате препоръките за дозиране върху опаковката на добавката.

В индийската култура куркумата и черният пипер обикновено се консумират в чай, често комбиниран със зехтин, кокосово масло, мед и джинджифил. Тъй като куркуминът е мастноразтворим, консумацията му с мазнини може да увеличи усвояването му.

----------------------

И да споделя реално наблюдение.

Имаме пациент, който традиционно поддържа високи нива на възпаление в организма. Количествената мярка за възпаление е кръвен маркер CRP (С-реактивен протеин), количеството на който не трябва да надвишава горна граница от 5 mg/l. При този пациент традиционно обаче тази стойност е над 90. Лечението с куркума и черен пипер започва, когато след сериозни здравни проблеми горната граница на CRP е достигнала 210 mg/l (при което лимфни възли с възпалителни процеси почват да пречат на стандартната образна диагностика), което показва че в организма нещо сериозно си къкри. Лечението продължава три месеца, при следната процедура:

При възможност във всяко ядене, което се топли (важен елемент от схемата) и съдържа някаква мазнина (зехтин, кокосово масло, може и олио, също важен елемент, спомагащ за разтваряне на подправките) се добавя ориентировъчно 1/2 чаена лъжичка куркума и щипка черен пипер (не повече от 1/4 лъжичка), може да се добавя и щипка джинджифил. Това не променя съществено вкусът на съответното ястие. Практикува се един или при възможност два пъти дневно. (по принцип има и други рецепти за съвместно използване на куркумин и пиперин, например приготвяне на "златно мляко", чай, дори само в топла вода...)

След тримесечно редовно приложение на схемата, кръвен анализ дава CRP = 6 mg/l (спаднало от 210, почти нормализирано!). След едномесечно прекратяване на схемата стойността се покачва до 16, с бавна тенденция на растеж - все пак базовите причини за възпалението са неотстраними в краткосрочен план.

 

Редактирано от scaner
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 12 минути, scaner said:

Като полифенол куркуминът има няколко предимства за здравето. Той е силен антиоксидант и има противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства.

Куркуминът се бори със стареенето и възпалението, отговорно за състояния като артрит. Бори се с болестта на Алцхаймер и деменцията. Други обещаващи ползи включват превенция на рака и подобрение здравето на очите и органите. Куркумата има няколко етерични масла, които засилват нейните ползи против стареене и борба с болестите. Флавиноиди, съединения, борещи се с възрастта и болестите, открити в някои плодове, чайове, вино и шоколад, се намират в куркумата.

Един от най-големите недостатъци на куркумина обаче е, че не се абсорбира добре в тялото.

 

Куркумина е инхибитор, тоест намалява действието на един чернодробен ензим наречен CYP2B6 (Цитохром Р450 2В6), който метаболизира някои токсини и лекарства като кетамина и никотина. Ензимът е способен както да детоксикира така и да биоактивира редица проканцерогенни и агенти на околната среда включително пестициди и хербициди. В проучване направено върху мишки [Scientists study links between obesity, age and body chemistry]  е установено, че отсъствието или нефункционирането на ензима CYP2B6 води до затлъстяване на мишките. Този тип ензими освен, че метаболизират някои токсини и лекарства метаболизират и жлъчни киселини, стероидни хормони и полиненаситените мастни киселини. Ето защо при високомазнинна диета лекарства или вещества като куркумина, които инхибират ензима, могат да повлияят на метаболизма на мазнините и стероидите. При мишките онези, при които ензима липсвал, били малко по-дебели, черният им дроб бил малко-по-голям и малко по-малко здрав. Цитохром Р450 и сродните му катализират разграждането на различни вещества чрез хидроксилиране. Според проучване от 2005 г. на Шосуке Каваниши и други, куркуминът е нож с две остриета, като има както антиракови, така и канцерогенни ефекти. Куркуминът има разрушително действие върху човешките клетки, тъй като има пероксидантно действие, основано на действието му върху ДНК. 

Редактирано от makebulgar
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 1 минута, makebulgar said:

Куркумина е инхибитор, тоест намалява действието на един чернодробен ензим наречен CYP2B6 (Цитохром Р450 2В6), който метаболизира някои токсини и лекарства като кетамина и никотина. Ензимът е способен както да детоксикира така и да биоактивира редица проканцерогенни и агенти на околната среда включително пестициди и хербициди. В проучване направено върху мишки [Scientists study links between obesity, age and body chemistry]  е установено, че отсъствието или нефункционирането на ензима CYP2B6 води до затлъстяване на мишките. Този тип ензими освен, че метаболизират някои токсини и лекарства метаболизират и жлъчни киселини, стероидни хормони и полиненаситените мастни киселини. Ето защо при високомазнинна диета лекарства или вещества като куркумина, които инхибират ензима, могат да повлияят на метаболизма на мазнините и стероидите. При мишките онези, при които ензима липсвал, били малко по-дебели, черният им дроб бил малко-по-голям и малко по-малко здрав. Цитохром Р450 и сродните му катализират разграждането на различни вещества чрез хидрокилиране. Според проучване от 2005 г. на Шосуке Каваниши и други, куркуминът е нож с две остриета, като има както антиракови, така и канцерогенни ефекти. Куркуминът има разрушително действие върху човешките клетки, тъй като има пероксидантно действие, основано на действието му върху ДНК. 

Маке, ти виждал ли си затлъстял индиец? :) 

Маке, всичко извън полезната си доза е отровно. Затова гледай ползите, така и така няма да живееш над 100 години - ползите ще ти компенсират недостатъците. 80% е вероятността да хванеш рак поради стареенето, няма да избягаш от този риск, тук вече всичко лежи на генетиката, а не на здравословно хранене и глезотии.

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 6 минути, scaner said:

Маке, ти виждал ли си затлъстял индиец? :) 

Бедните индийци са слаби, заради беднотията, и липсата на храна и калории. 

Богатите индийци са тлъстаци. 

 

Въздействието на куркумина върху ензима CYP2B6 (Цитохром Р450 2В6) е доказано, и проучванията върху мишки са реални факти, така че какво повече да говорим. Японеца също се е изказал, че куркумина е нож с две остриета. 

 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 5 часа, makebulgar said:

Бедните индийци са слаби, заради беднотията, и липсата на храна и калории. 

Богатите индийци са тлъстаци. 

 

Въздействието на куркумина върху ензима CYP2B6 (Цитохром Р450 2В6) е доказано, и проучванията върху мишки са реални факти, така че какво повече да говорим. Японеца също се е изказал, че куркумина е нож с две остриета. 

 

А ти гледай дали нещо самостоятелно или в комбинация с други съединения, респективно храни носи повече ползи или повече вреди. И съответно в какви количества и съотношения ползите са максимални спрямо вредите. Това се гледа при всяка една храна, при всяка една добавка, при всяко едно лекарство или химично съединение, което приемаме външно и не се си тезира естествено от организма ни. А в някои случаи и за тези, които синтезираме сами, но приемаме и чрез храна, лекарства или от други източници. 

За всичко, което ядем, пием или ни лекува - важно е количеството. Това, количество, което носи максимум ползи и минимум вреди приемаме за нормално за нас. Но във всички случаи ползите трябва да са повече от потенциалните вреди. А почти всяка една храна, напитка или добавка в определени дози или комбинации може да бъде безполезна, опасна, токсична или смъртоносна за нас по някаква причина. Важна е ДОЗАТА. 

  • Потребител
Публикувано

Само за интересно. Черният на стара възраст почна да ми дразни правото черво. При консумиране на по-голямо количество се появява кръв. Два вида кървене има. Едното е прясна кръв смесена с урината, означава някъде в червото кърви, или чиста кръв на краят на резултата, тогава това трябва да е някъде към в края на червото. Нищо, както трябва се изплашва човек, защото си визира най-лошото. Рак и то на най-лошото място /майка му почина на 57 г. от саркома в стомашният корем/. Или си отиваш с ужасни болки/и морфинът не помага/ или те оперират и ти правят стома чувал на корема, ако не е обхванал ракът всичко в стомашният тракт....

Както трябва, бягане при лекар, проверки, впрочем на мъже над 50 им предпоръчват годишно да си правят простата преглед и колоноскопия. До инфарктът, този вид рак надпреварва вече ракът на дробовете. 

На края нищо не намириха, но аз пък почнах да следя какво ям. И излезе, че черният пипер е виновен. От белият нямам такива проблеми. 

  • Потребител
Публикувано
On 12.07.2025 г. at 8:46, Skubi said:

На края нищо не намириха, но аз пък почнах да следя какво ям. И излезе, че черният пипер е виновен. От белият нямам такива проблеми. 

А вегетативно-резонансна диагностика правихте ли си?

  • Потребител
Публикувано

Bсякакви тестове, ми правиха нищо не откриха. Сам се диагностизирах и толкова. Но ще ти кажа още нещо. Имам алергия срещу ГМО продуктите. Поне при зеленчуците. Знаеш тези патлажани, чушки които ако ги сложиш в чушкарник само дръжката вадиш и всичко друго е вода...Значи когато си направя нещо от такива плодове, сякаш съм ял сурова сланина с топъл хляб намазан с мас.....Трябва да вземам бикарбонат.... Но ако си купя от бабичките на пазаря същите и си направя едно кьопаво или шопска или пиперки с доматен сос....Нищо ми няма...Умирам за луканка, суджук, пъстърма, топчета чорба но ако прекалено е олютена с чер пипер...Край. На другият ден идва проблемът....И никой не му се иска едно кървящо полипче един ден да се хване и почне да ръсте.....

  • Потребител
Публикувано
Преди 57 минути, Skubi said:

Трябва да вземам бикарбонат

Защо пиете сода? Тя действа като абразив в стомаха, а 2-3 кристалчета морска сол, разтворени в чаша вода е естествен антибиотик за червата.

  • Потребител
Публикувано
Преди 49 минути, insighting said:

Защо пиете сода? Тя действа като абразив в стомаха, а 2-3 кристалчета морска сол, разтворени в чаша вода е естествен антибиотик за червата.

Защото обичам когато ми отлекне след едно голямо оригване. За морската сол не съм чувал.

  • Потребител
Публикувано
Преди 9 часа, Skubi said:

Защото обичам когато ми отлекне след едно голямо оригване. За морската сол не съм чувал.

Джиндифилът има подобно действие. Няколко къса сушен джинджифил - подсладен или не. 

  • Потребител
Публикувано
Преди 28 минути, Изчезнал said:

Джиндифилът има подобно действие. Няколко къса сушен джинджифил - подсладен или не. 

1. Незнам какво е джиндифил.

2. Има много подправки, билки които също ги има в панонската долина, НО.

3. Ефектът, не е такъв както при нас. 

Например и тук има чубрица, но някак си не действа така в яденетата както наща. Или копривата. Имах приятел много обичаше да си набере коприва и майка му правече манджичка като от спанак. И тук има коприва, но листата са много по-малки и практически не я консумират. И тнт.

 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 часа, Skubi said:

1. Незнам какво е джиндифил.

2. Има много подправки, билки които също ги има в панонската долина, НО.

3. Ефектът, не е такъв както при нас. 

Например и тук има чубрица, но някак си не действа така в яденетата както наща. Или копривата. Имах приятел много обичаше да си набере коприва и майка му правече манджичка като от спанак. И тук има коприва, но листата са много по-малки и практически не я консумират. И тнт.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Ginger

Сигурен съм, че ще го намериш сушен в магазините за ядки. Струва си да опиташ. При мен оправя киселините в стомаха и е по-приятно от содата.

Редактирано от Изчезнал

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.