Отиди на
Форум "Наука"

Българската армия днес


Recommended Posts

  • Потребител

Брях, 4 Шабли имам. Беше ми приятно да видя "Огледалото" пак ;). Ма по мое време освен цафки (оръдия де) стреляха само стрили 2 и 10, като за 10-ката отцепваха периметъра (т.е. стояхме си в спалните). Големите ЗРК-ата стреляха в Астрахан. Интересно е по какво стрелят. Тогаз имаше освен по авиони (на огледало разбира се) и по снаряд (122мм гаубица с трасьор), но за 4-те Шабли само Стрела 2М успя да го умери в 10-ката (да го удари де). Това беше 30дни отпуска за операторите или мерачите при цафките ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 128
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Трябваше да стрелят по мишени П-500 но тъй като беше облачно и авиацията не летеше стреляха по 122 мм снаряди и по останките на "Волхов" след сработване на самоликвидатора.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Последно инфо, ще има 2 механизирани бригади, 1 елитен полк, 1 артилерийски полк. Задължени сме да даваме 1 бригада при война на НАТО и 1000 души (батальон) за окупационни сили в чужбина.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

е логистика и свръзка няма ли да има?

Малко е.

Хехе , че малко , малко . А КГ , нали знаеш , че след като куфарите са две бригади , свързочниците не могат да сформират и батальон дори ... Моят 25- отделен свързочен полк към щаба на флота , например е трансформиран в някакъв си ''стационарен'' корпус , долу-горе десет години си запази състава с изменена организация , сега и тук ще има рязане.

В Ловеч, Сливен и Загорите( Нова и стара) отдавна редуцираха свръзките сега са нещо като батальон .

Въобще всички ребаджии и свързки едва ли ще имат и една бригада общо. Химици , гесеемчици и тиловаци или по новому логисти , също едва ли могат да сформират и те един батальон . Надявам се инжинерните войски да съхранят нещо.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

командир

- щаб

- 2 механизирани бригади

- логистичен полк

- артилерийски полк

- инженерен полк

- полк за специални операции

- разузнавателен батальон

- отделен механизиран батальон

- батальон ЯХБЗ

- батальон за гражданско-военно сътрудничество CIMIC, географско осигуряване и психологични операции

- учебен полигон "Корен"

- представителен духов оркестър

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Българската армия - по-малка и (дано!) по-модерна

- 13 800 души ще служат в сухопътните войски през 2014 г.

- 6500 души ще наброява съставът на военновъздушните ни сили.

- 3 400 души ще са на служба във Военноморските сили.

- 2% от БВП е минималният бюджет за провеждане на реформата в армията.

- 450 млн. лв. са нужни за поддръжка и усъвършенстване на военната инфраструктура в страната.

26 000 д. ще наброява бъдещата българска армия, 750 души администрация, 3000 резервисти, обща численост на въоръжените сили (включително военната и военномедицинската академия, военната полиция, разузнаването) - не по-малко от 37 000 души. Такава ще е картината през 2014 г. според намеренията на Министерството на отбраната.

За съпоставка сега Чехия с население малко над 10 милиона има 25-хилядна армия по официални данни, а Унгария поддържа 24 хил. армия при 10 млн. население. Новите съкращения са описани в Бялата книга за отбраната и въоръжените сили, която правителството вчера одобри и която влиза за приемане в парламента. При общественото обсъждане на документа мнозина военни са запитаха дали това ще е последната или поредната реформа в армията.

Целта на документа, подготвен от екипа на военния министър Аню Ангелов и обхващащ 37 страници, е да бъде завършена реформата на въоръжените сили. Трима предишни министри твърдяха след поредните съкращения, че са последни, но реалността ги опроверга, напомни ген. Съби Събев, член на управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" и бивш военен в Главната квартира на НАТО.

Амбициите на военния министър сега са да свие състава на въоръжените сили и със спестените средства да модернизира въоръжението, за което вече получи одобрението от подкрепящите правителството парламентарни групи на "Синята коалиция" и "Атака".

Съкращения, но все още много генерали

Сега числеността на въоръжените сили е 44 100 души, от които около 1000-1500 щатни бройки са незаети, каза неотдавна военният министър. Намеренията му са през 2014 г. въоръжените сили да бъдат сведени до 37 000 души. Ще бъдат съкратени 5700 военнослужещи на активна служба и 1300 цивилни.

Те обаче ще запазят правото си да получат обезщетения до 20 работни заплати в зависимост от годините на служба. Освен 26-хилядната армия през 2014 г. в състава на въоръжените сили ще останат и не повече от 750 души администрация, сега са 980. С около 20% ще бъде намален и броят на генералите - в момента са 32, ще бъдат 25 или 26. Критиците отбелязват, че при всяко съкращаване на армията се запазва съотношението между служещи и генерали.

Депутатът от "Атака" Венцислав Лаков се обяви за по-сериозно свиване на висшия офицерски състав и посочи, че по време на Балканската война, когато армията е осигурила сама отбраната на страната, е имала 12 генерали. И според ген. Събев при състав на въоръжените сили от 37 хил. души 32 генерали са много, още повече, че само във видовете въоръжени сили техният брой едва ли ще превиши 15.

Нужен е ясен принцип и критерий за числеността на командния и висшия офицерски състав. Засега разчетите са през 2014 г. командването да бъде свито и да не надвишава 2.5% от числеността на армията. Ще има нова командна структура, единна за мирно време и по време на кризи, като очакванията са това да даде възможност да бъдат по-боеспособни, по-мобилни, смята военният министър.

Обясни, че с новия принцип на строеж и подготовка на сухопътните войски няма да са нужни "шест месеца да ги събираме отвсякъде и да ги готвим за участие в някаква мисия на НАТО, а това ще става много по-бързо, те да бъдат окомплектовани с всичко необходимо и да могат да се издържат самостоятелно, да се издържат в хода на бойните действия в една мисия".

Президентът Георги Първанов, който е в конфликт с Аню Ангелов покрай назначаването на нов шеф на военното разузнаване, вече критикува, че Бялата книга са "поредните промени, които се свеждат до съкращаване на личен състав". Възпротиви се, че армията ни ще бъде два пъти по-малка от служителите на МВР с единствена цел да изпълнява чужди мисии, като ще се разчита само на НАТО да гарантира сигурността.

Според бившия военен представител в Главната квартира на НАТО ген. Съби Събев обаче за първи път страната ни е в съседство предимно със съюзници от НАТО, което е безпрецедентно благоприятна регионална среда за сигурност.

Модернизация - кога и с какви пари

По-боеспособната армия обаче се нуждае и от модернизация на въоръжението. Този въпрос е оставен за дългосрочния инвестиционен план, който ще бъде готов едва догодина - в средата на мандата. От критична важност за успешното изпълнение на плана за развитие на въоръжените сили е бюджетът да не пада под 1.5 % от БВП, а със социалните плащания към военните и пенсиите им - 2%.

Такъв бюджет обаче не е достатъчен, смятат експерти. Петнайсет процента от бюджета ще се насочват за капиталови разходи - модернизация на армията и по-добрата текуща издръжка на въоръжените сили, изчисли министърът. Разчетите му са през 2014 г. за всеки военнослужещ да има 43 500 лв. вместо сегашните 29 хил. лв.

Според ген. Съби Събев обаче би следвало след отпадането на валутния борд да се търсят и други начини за финансиране на модернизацията на армията, тъй като само от военния бюджет, както показа и досегашният опит, това е практически невъзможно. Той посочи, че така Полша е купила 48 изтребителя Ф-16.

Военният министър намекна вече, че е възможно да бъде продадено остаряло въоръжение като хеликоптерите Ми-17 и Ми-24, които са в т.нар. оперативен резерв и трябва да заменят някой от другите вертолети, ако излезе от строя. Тъй като имаме вече 11 транспортни вертолета "Кугър" и се планира купуването на още три "Пантера", това означава, че няма да има нужда от този оперативен резерв.

Средствата за въоръжаването и оборудването на хеликоптери за участие в мисии може да дойдат именно от продажбата на ненужните вертолети. Ще се наложи да бъдат сменени и изтребителите МИГ-29, чиято поддръжка излиза твърде скъпо. На всеки 350 полетни часа трябва се сменя двигателят, за сравнение - ремонтните работи по Ф-16 са след 3000 полетни часа, а за "Юрофайтър" - 5000 полетни часа, обясниха експерти. Военният министър вече каза, че конкурсът за нов боен изтребител ще бъде обявен следващата година, а договорът ще бъде подписан в средата на 2012 г.

Резервистът

За пестене на средства екипът на военния министър залага на "доброволния резерв", който "ще дава увеличен принос в мирно време и ще се използва в широк спектър от мисии и операции, включително и по защита на населението при бедствия и аварии". В резерва могат да влязат граждани с военна подготовка, които поемат ангажимента да съчетават военната и цивилната кариера.

По предварителни сметки доброволният резерв ще струва на бюджета между 10 млн. лв. и 12 млн. лв. Той ще бъде подчинен на военния министър, а извикването на служба в него ще става чрез военна администрация, която ще замени сегашните военни окръжия. Идеята е резервистите да се ползват с всички права на военнослужещите и да получават допълнително възнаграждение за активна служба. В почивни дни пък ще бъдат викани на подготовка.

От подкрепящите правителството партии вече изразиха опасения, че обученията може и да излязат по-скъпи. Димо Гяуров от "Синята коалиция" посочи, че по-подходяща би била старата идея за национална гвардия по американски модел с постоянно обучение. В отговор на подобни критики министърът обеща в закон да бъде уредено "как българските граждани ще получават конкретна подготовка, за да могат да защитават отечеството си", като бъде създадена система от курсове във висшите и средните училища за военна подготовка на желаещите.

Военни експерти коментираха, че при малка армия наличието на високо подготвен резерв е задължително, затова е и похвално намерението на министерството. Отговорите за това как ще бъдат уредени отношенията между военното ведомство и работодателите, включително и запазването на работните места, докато са привлечени на активна служба, кога и как ще се извършва обучението трябва да бъдат дадени в новия закон за резерва.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/10/13/976240_bialata_kniga_za_otbranata_armiiata_-_po-malka_i/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Значи 26 000 армия, плюс още 11 000=37 000. Тия 11 000 кви са бе? Значи армията 26 000, останалите 11 000 на държавна ясла какво правят,не са ли процентно чудовищно много спрямо армията?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мхм, ще трябва яростно да се оптимизира управлението и тежестта да се прехвърли на капитаните. Както преди Сливница.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ми тия 11 000 спокойно могат да станат да речем 7000 и армията да не се пипа. И общата бройка на Въоръжените пак ще е 37 000, както се планира. И вълкът сит и агнето цяло.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Значи 26 000 армия, плюс още 11 000=37 000. Тия 11 000 кви са бе? Значи армията 26 000, останалите 11 000 на държавна ясла какво правят,не са ли процентно чудовищно много спрямо армията?

26 000 д. ще наброява бъдещата българска армия, 750 души администрация, 3000 резервисти, обща численост на въоръжените сили (включително военната и военномедицинската академия, военната полиция, разузнаването) - не по-малко от 37 000 души. Такава ще е картината през 2014 г. според намеренията на Министерството на отбраната.

Не е чак толкова 26 000 +750+3000 е 29750 горе долу 30 000 остават още 7000 не 11 000 , които не са упоменати :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

За събитията, които са предопределени да се случат на Балканите през следващите няколко десетилетия няма да има значение дали си в НАТО или ЕС.

Здравейте, чета коментарите по темата................Интересни са и са правдиви повечето, но само това последното мнение на Еньо НЕ ГО РАЗБРАХ!

Какви са тези паники ?

какво според Еньо е предречено да се случи на Балканите през следващите десетилетия??????????

интересно ми е.на почти 27 години съм и очаквам, предполагам да ги дожиея....та, затова питам.

Поздрави!

Иначе БА в момента е особено, дори бих казал критично слеба, разтренирана и материално и финансово НЕобезпечена!

Най-важното стъпка според мене е конкурса за нови изтребители, защото, както по-горе написахте РЕАЛНА Е ОПАСНОСТТА ДА СЕ НАЛОЖИ СЪСДНА НА НАС ДЪРЖАВА ДА НИ ОХРАНЯВА ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО!

Ситуацията в държавата става все по-зле!Дано това правителство да успее някак да заздрави държавността и да върне поне отчасти доверието хората !

Дано ситуацията в БА не остане съшщата, защото в този и формат е безслислена и безполезна!

Иначе , РЕАЛИСТИЧНО СПОРЕД МЕН еи

1.Да купим една ескадрила изтребители.

2.Да измолим от Германия 100-на Леопард 2А4 на ,,политичаска цена", с които да се спасят бронираните войски като род войска от състава на СВ.

3.някакви читави БМП-нца западно производство.

ЕДНО ДА Е ЯСНО- ПРИ ДНЕШНАТА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ОРИЕНТАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ ОСТАВАНЕТО НА СЛУЖБА НА РУСКАТА ВОЕННА ТЕХНИКА Е ПОВЕЧЕ ОТ БЕЗСМИСЛИНО!

Да останат само АК-47.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Мъка ....мъка .............

какво ги интересува тия горе :post-70473-1124971712::whistling:

"1... една ескадрила изтребители.

2... 100-на Леопард 2А4 на ,,.....

3..... БМП-нца западно производство.

Добре казано но ще се купи нещо с добра комисионна .... М1117 или Кугар или .... :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Времето на комисионните понамаля, но и парите също :))

Инак нашето уверено се приближава до един армейски корпус, и то недобре комплектован.

В такава ситуация е особено важно да има качество на всичко - оръжие, хора, програми и т.н. Ако е така, количествата са въпрос на възможност, време и ситуация. Но ако се загуби армейския дух и нивото, всичко отива на кино.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Какъв ти копрус! Ние имаме войска за една недоокомплектована дивизия!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Доколкото чувам от брат си, кадрови военнослужещ духът си е на място! Нашите войници са мотивирани, с висок патриотичен заряд и професионализъм.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Доколкото чувам от брат си, кадрови военнослужещ духът си е на място! Нашите войници са мотивирани, с висок патриотичен заряд и професионализъм.

Радвам се за брат ти.

Къде са дислоцирани, с какво въоръжение разполагат и срещу кои съседни държави са насочени отбранителните стратегии ако не е тайна?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз 4 Шабли имам.

А аз имам един Корен.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...