Отиди на
Форум "Наука"

Българската армия днес


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

И така, какво знаем за българската армия в този момент... Численост - 32 000 души, но от тях заети са едва 29 000 и поради кризата Бойко Борисов каза, че няма да се допълва бройката. Авиацията е в състав около 10-15 МиГ-21, които вече са на края на живота си и няма да бъдат модернизирани. Имаме всичко 20 МиГ-29, от които се поддържат в годност 12-16 броя. В ударната авиация работа е много зле, от общо 44 Су-25 някога, днес една част са продадени, друга част са нарязани а в годност се поддържат не повече от 12-16 машини. Тяхната съдба не е ясна, но май скоро ще ги снемат от въоръжение. Ми-24 след няколко провалени ремонта в началото на 2010 беше снет от въоръжение.

Танковете ни са още по зле, оставени са 2 танкови батальона по 40 машини и още 80 машини в консервация. При артилерията ситуацията е подобна. Не ми е известно колко акации са останали, но не са много, освен тях стоят и известен брой стари 152 мм гаубици. При бронетранспортьорите ситуацията е аналогична, ако някой знае колко МТЛБ, БТР-60 и БРДМ-2 са останали, да каже! От новите самолети летят почти всички, учебните швейцарски, транспортните Спартан и транспортните вертолети Кугар. Заради кризата закупуването на нова техника е преустановено. Даже се чуват гласове за нови съкращения в числеността на армията.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 128
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

Знаем, че дори и това било много!

Т.е че нещата са доведени до ужасно състояние. Трябва да ви кажа, че май както е тръгнало единственото, което ще спаси българската армия би била безвъзмездна военна помощ от САЩ или Германия....

Да се съкращава повече би било лудост - това не е армия вече. Да се превъоръжи с качествено оръжие без пари просто няма как да се случи. Единствената възможност би била да се поиска в особено чувствителните направления безвъзмездно техника от някоя "братска" страна.

Е дотука е докарана откачената 20 годишна българска военна политика, или по-скоро престъплното управление на МО в последните 8 години.

Преди време ген. Колев каза нещо в смисъл: "Съкращавахме, съкращавахме, а къде отидоха парите не знам".

Още стъпки в посока намаляне на армията трябва да доведат до един голям съдебен процес за подриване на отбранителната способност на страната.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имам един сигурен източник ;). Той твърди, че искат да съкратят още 12 000 солдати. Както и това, че 29-ките, които могат да летят, са само 3 и е било голям проблем на миналогодишния военен парад, когато едната се е развалила. От друга гледна точка пък, имаме ангажименти в НАТО, за поддържане на боеготовност срещу евентуални терористи, най-малкото - за защита на АЕЦ-а. И ако не може да поддържаме бойната готовност, особено - във въздуха, това си е отказ от сувернитет (каквото, според него, ще се случи, ако безумията в армията ни продължат).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В обозримо бъдеще много европейски армии ще се окажат в нашето положение. Само че те не са на топа на устата.

Ние имаме около 200 самолета на хартия. Включително - и президентския Ту-154М . Все пак, бедна България ще трябва да отдели след време около 1-2 млрд. за закупуване на десетина съвременни изтебители.

Получава се и яснота по въпроса с подводниците. Поради скъпата им експлоатация и факта, че ефикасността им е сведена до абсолютния минимум (говоря за конвенционалните субмарини), то се разбира, че няма никаква финансова и военна ефикасност от тяхната експлоатация. Въоръжението и качеството на нашата подводница "Слава" е под всякаква критика.

На едно учение в края на 90-те години на миналия век, в което взех участие, нашата подводница, ръководена от нейния командир, успя да улови едно от подводните течения, които се появяват през лятото, и успя да остане неуловима за локаторите на натовските есминци и фрегати. Това беше голямо чудо, но само с чудеса не са достатъчни за постигане на военна победа.

България трябваше да се откаже от стратегически и тактически комплекси, може да се откаже и от подводници и от големи надводни кораби. Но трябва да съхрани останалите (или да намери техни адекватни заместители) единици нападателно бойно оръжие, като щурмовите самолета Су-25 и хеликоптера Ми-24 . Бойните изтребители и ПВО въоръжението трябва да запазят своя висок потенциал.

Жалко е, че в момента заради кризата армията ни отново изпада в поредния тотален колапс - няма учения, походи, всичко е на компове, няма стрелби - стреля се едва 1-2 пъти годишно, военните дават пари за служебни автобуси, спират се всякакви модернизации, По 3 месеца си събират пари за различни офис консумативи - хартия за принтер, тонери, химикали и каквото още се сетите. А, бе - трагедия, вече се успокояват, че поне все още са на работа.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За да има пари, първо трябва да се започне с разкарването на големия брой чиновници, щабни плъхове и прочее безделници с партийно назначение, които обаче получават заплата. После най-накрая да започне да се следи кой за какво харчи пари и кой колко краде. В това число и от храната на войниците. Давам пример: в последния ми ден на военната служба за първи път ни дадоха пържени кюфтета. Трябваше на обяд да отстъпя от стойка и като се разоръжих и отидох в столовата, се оказа, че вместо по 2 на всеки войник от смяната се пада само по 1 кюфте, защото началникът на караула и старшината решили да замезят, като си насипят по една пълна чиния с кюфтета всеки.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Еми по едно сега, ти пък по две. Дебелият войник каква работа върши?

Чак пък дебел. С 5 кила по-лек се уволних, отколкото влязох. Друг е въпросът, че оттогава насам съм навасал с 15 кила. biggrin.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Леле, какво са ви правели вас там? Аз излязох с 12 кила отгоре, а не мога да кажа, че съм стоял и ял, защото 55-цата ядене не признава, а само боен чук, лост метър и половина и 5 см. дебел, ключове от 6 до 36 и др. таквиз екстри.

Каквото и да е, духът на българската войска си е жив и възраждането й е въпрос на време!

Ето един поздрав, с много интересни документални кадри от една клетва през 30-тте години и две атаки през Балканската война... На втората мисля, че се вижда командира на един полк начело, макар, че камерата е в редиците на войската..

http://vbox7.com/play:9c721c98

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Като стана въпрос за корупция и наказания...

Искренно се надявам че ще бъде съден не само з корупция, но и за национално предателство, защото да затриваш армията си не е нищо друго освен предателство.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Военно дело

Допълвам. Прочетох че са останали 120 танка общо от които 80 са на въоражение, а останалите в запас. Общо има 2 танкови батальона по 30 машини и един учебен от 20 Т-72. БРДМ-2 са останали 12 машини и още 50 се водят в резерва, но както прочетох само на книга, част са продадени, а други в неизползваемо състояние. Имаме 24 БРДМ с ПТ ракети конкурс. БМП-1 са останали всичко 20 броя, колко са БМП-23 незнам. Град и 152 мм гаубици са останали само в артилерийския полк в Асеновград и едва ли са повече от по 30 тина машини.

В авиацията, останал е летящ 1 (един) Су-25. Ако и него го свалят от въоражение оставаме само с престалерия МиГ-21 и МиГ-29.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

За МиГ-21 ситуацията е трагична защото вече наистина са престарели и няма смисъл да се пипа нищо по тях. МиГ-29 отвреме на време минават ремонти. Доколкото знам са 16 машини като 5-6 от тях могат да летят, в смисъл преминали са ремонт. Но това е нормално, догодина други 5-6 бройки ще преминат ремонт и така. Новото е че министър Аню Ангелов е заявил твърдо че въпреки кризата ще има нови самолети. Няма какво да си кривим душата, руската техника е недолюбвана от политиците и мисля умишлено не се правеше нищо за нейната поддръжка та да се скапе.

Имаме и нова сухопътна техника 25 джипа Мерцедес (бронирани),7 патрулни машини М 1117, 52 хъмъра и най новото 25 пустинни котки. Ще ми се към тях да прибавят и истински бронетранспортьори, БМПта и най вече танкове.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това не е армия. Някакъв не особено боеспособен корпус може би. И всичко това - без война...

Поздравления за целия български естаблишмент и българския народ в цялост. Нямат равни когато трябва да опустошат себе си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В началото на 90-те и брат ми се върна от армията добре охранен. Абе изглежда, че повечко момчета нямат нищо против службата и сега, ама пък нея вече я няма. Аз примерно бих се навил да служа след първото висше за някакво звание, ама иначе ми звучи безобразно глупаво. Цивилен до мозъка на костите си, това е.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

angelmr "Ако се интересуваш сам ще получиш много повече знания за военната специфика то колкото би получил в една казарма."

Не става само с четене. То ако ставаше с гледане само е като на кучешка сватба, едното куче работи, другите се правят, че участват.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това възражда един стар спор. Аз пък мисля, че ти трябва и доста така пообучава на това - онова.

Дааа, така е, този спор сме го водили по много форуми ;). За сегашната армия или добро или...нищо. Но е факт, че редовни армии могат да поддържат само великите сили (или големи, както и богати д-ви), не става въпрос за соц. вкаменелостите, които ще си идат мирно и кротко (силно се надявам). Както е факт, че наемните могат да спечелт много битки, но много рядко война (с/у редовна). Ако някой сега се е засилил да става войник не го съветвам (даже и офицер). Пенсионната реформа реже глави (сигурно няма да се приеме, ама знае ли човек). По отношение на соц. казармата....хмм, аз имам двояко отношение. Че беше губене на време беше, но аз не съжалявам. Просто попаднах на такава среда. Познавах 10-на набори от които 6-7 в полка. Не е вярно обаче, че са назначавали най-некомпетентните за "шефове", а и цигани както е извесно нямаше, те служеха в Кралските Елитни Части, по известни като КЕЧ ;). Освен "мачкането" (че в американската армия няма ли го?), и строевата (повечето през първите 45 дни известни, като новобрански роти и батареи), казармата учеше на работа в екипи и то на хора дето понятие си нямат от "работата", която изпълняват. Учеше, че сгрешиш ли поставяш живота на другаря си в опастност (не само на "фронта", а и в ученията, аз например три пъти съм "умирал", като единия път ми го "причини" най-добрия ми приятел, а другия път той ме "спаси" ;)). Сега има много информация, но по "военни въпроси" само там можеше да се получи, ако желаеш де. Соц. "облъчването" си беше в рамките на нормалното (за 83та-85-та), т.е. те си "пееха", ама повече разказваха пикантерии (е ся, че сме най-добри и съв. техника тоже е в рамките на нещата, но получавах възможност за сравнение). Както например, че нашия зен.а.п. (зенитно-артилерийски полк) има една основна задача: да свали поне една ракета "Круз" по пътя и за София. И после добавяха, че това случи ли се, полка се счита за унищожен ;). Както и много други де (и досега помне сказките на ВКР-то (военното-контраразузнаване), за Египет, за Израел за Сирия и Виетнам. Не че е бил там де, ама споделяше опита на "големия брат".

Сериозни опити за вербовка също нямаше. Едно напористо офицерче обеща да ни направи сержанти (срочнослужещи де), ако влезем в Партията, ама ние срамежливо отговорихме - млади сме още ;). Батарейния реши да ни направи ушета (разбира се заехме ръководните постове в Комсомола (3-ма софианци бяхме) и то за да спасяваме от затвор "издънките", като моменталически ги изключвахме от Комсомола (за да не ги пратят в затвора за глупости от типа - заспал при знамето), а после преди уволнение тихомълком ги възстановявахме), ама не се поддадохме ;), затова "макетата" (останалите от набора, бяха от Бл-град) и до днес ни уважават ;).

Извращения при нас нямаше. Не смятам за извращение, "стария" да прати "младия" за дърва или да свърши повечето работа. То така беше и по устав. При равни длъжности и чинове, старши е този с повече стаж.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

angelmr "Ако се интересуваш сам ще получиш много повече знания за военната специфика то колкото би получил в една казарма."

Не става само с четене. То ако ставаше с гледане само е като на кучешка сватба, едното куче работи, другите се правят, че участват.

Хич даже не става с четене. Макар последното инак да разширява кръгозора ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз служих през 2001 г. Само 6 месеца вярно, но наистина нямам идея как мога да си загубя по-безполезно времето! И това, че като служиш само 6 месеца, нищо не виждаш не е вярно, защото след третия, четвъртия нататък що-годе интелигентния човек се адаптира и може да бичи и пет години така - вече не му прави впечатление. Всъщност след новобранското обучение ежедневието е едно и също. При нас освен цигани имаше и богоизбрани връзкари, които се прибираха да си спят у тях след края на работния ден, като кадровите шапкари!!!

За БНА мога да говоря каквото знам от баща ми и вуйчо ми. Баща ми е бил в Звездец и ми е разказвал за страшни извращения. Истински мазохизъм е човек да иска да преживява такова нещо!

А това, че в армията те учели на ред и дисциплина и "възмъжаваш" са пълни тъпотии! Човек е организиран или не съобразно редица фактори като семейна среда, характерологични особености, културни особености и т.н. В казармата може и да се имитира някаква външна форма на дисциплинираност с цел адаптация към условията, но когато човек излезе се връща към устойчивите модели на поведение, които е възприел в детството и юношеството си. Така после някои пак са мърлячи, други стриктни, трети с криминални нагласи. Смешно е да се мисли, че на зряла възраст (от 18 нагоре) и за сравнително кратко време (дори да е три години), човек коренно се изменя. Всичко това е възприемане на конформистко социално приемливо поведение, за да може да се впише адекватно в средата, докато траят необичайните и екстремални условия, нищо повече.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Вижте, сложно е да се дава мнение за наборната служба от времето на БНА; от една страна - това бяха две тотално загубени години, изпълнени с безумни тъпотии - ама "безумни" да се разбира най-буквално; от друга страна - още тогава веднага си личеше кои момчета не са минавали казармата - а пък за днешния ден да не говорим.

Що се отнася до днешната ни професионална армия, нямам претенции на достатъчно запознат с проблема, но не ми е много ясно за какво ни е - ако е само заради задграничните мисии (каквато идея непрекъснато се прокарва през последните години) - няма ли да ни излиза по-евтино, ако обявяваме открито набиране на немници за тях, вместо да поддържаме постоянно един огромен поддържащ апарат?

(Ама пък като чуя някой военен да каже как българският войник не бил губил битка - и побеснявам - ама то е друга тема...)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На България не и е нужна армия! Няма ли да го разберете това? Момчета, вие (с някои изключения, сте най-интелигентната част на тая факъна държава). Вие, наистина ли смятате, че на България и е нужна армия? Една ибана държава, която не може дори да изхрани оредялото си население! Вие смятате ли, че аз ще се бия за съдии, които в същото време ще купуват парцели на безценица, като "крайно нуждаещи се"? Ха, ха, ха! Фак оф!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

България е фронтова държава. Трябва й модерна и силна армия. Лично аз не бих се поколебал да я защитавам. Служил съм в БНА. Всъщност бях последния набор служил изцяло в БНА.Наборната служба е необходима ако искаме да защитим държавата си. Всяка работа си има положителни и отрицателни черти. Особенно когато става дума за работа с оръжие и при голям стрес. Проблема е че в последните години продажните марионетни политици се скъсаха да ни убеждават че службата в армията е просто професия. Е не е! Службата в армията е дълг. Както дължим данъци и сме задължени да спазваме закона така и дължим защита на държавата!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз служих през 2001 г. Само 6 месеца вярно, но наистина нямам идея как мога да си загубя по-безполезно времето! И това, че като служиш само 6 месеца, нищо не виждаш не е вярно, защото след третия, четвъртия нататък що-годе интелигентния човек се адаптира и може да бичи и пет години така - вече не му прави впечатление. Всъщност след новобранското обучение ежедневието е едно и също. При нас освен цигани имаше и богоизбрани връзкари, които се прибираха да си спят у тях след края на работния ден, като кадровите шапкари!!!

За БНА мога да говоря каквото знам от баща ми и вуйчо ми. Баща ми е бил в Звездец и ми е разказвал за страшни извращения. Истински мазохизъм е човек да иска да преживява такова нещо!

А това, че в армията те учели на ред и дисциплина и "възмъжаваш" са пълни тъпотии! Човек е организиран или не съобразно редица фактори като семейна среда, характерологични особености, културни особености и т.н. В казармата може и да се имитира някаква външна форма на дисциплинираност с цел адаптация към условията, но когато човек излезе се връща към устойчивите модели на поведение, които е възприел в детството и юношеството си. Така после някои пак са мърлячи, други стриктни, трети с криминални нагласи. Смешно е да се мисли, че на зряла възраст (от 18 нагоре) и за сравнително кратко време (дори да е три години), човек коренно се изменя. Всичко това е възприемане на конформистко социално приемливо поведение, за да може да се впише адекватно в средата, докато траят необичайните и екстремални условия, нищо повече.

В такива случаи с усмивка казвам, че всеки е спечеили по нещо. И този който е бил, и този, който не е бил там.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Службата в армията е дълг. Както дължим данъци и сме задължени да спазваме закона така и дължим защита на държавата!

Грешиш! Длъжни сме да служим на родината, а не на скапаната (пост)комунистическа държава, каквато е нашата.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...