Отиди на
Форум "Наука"

Комунистическата идеология ли е виновна?


Recommended Posts

И до кога – вие как мислите.? Второ, имало ли е комунизъм въобще, според теоретическите основи, на които се базира ? Кои, защо и кога финансира този нечовешки експеримент? Колко милиона хора и съдби бяха унищожени за и против тази, нереална утопия ? Кои са виновните, защо не са в медиите ? Какво може един манипулиран, необразован, с робска психика народ да направи ? Рано или късно историята трябва да отговори обективно на тези въпроси, за да се продължи напред.

След освобождението от турско робство, българина загубил родовата "синя кръв", тръгва по Европа и довежда за цар на народа си, австриеца Фердинанд ... Повелята на Ботев и Левски за "чиста и свята република" е забравена. Той, сина му Борис и внука Симеон донасят на България доста национални катастрофи. Народа, явно благодарен, признателен и богат , в най- новата история им връща в реални и нереални граници, имоти за много милиони.

Като "по-бедни " народите около нас, не го правят, обратно, конфискуват ги.

След това Чърчил ни разменя пазарно със Сталин (Стоманения) и ставаме подчинени на СССР. Трябва да се отбележи, че ние с творчество и ентусиазъм въвеждаме всички, съветски порядки, за разлика от Югославия, Полша, Унгария... и живота там. За по-младите уточнявам, че югославяните можеха да ходят, работят и учат по целия свят свободно, поляците и унгарците нямаха ТКЗС и пр....При тези уточнения трябва да се знае, че независимо от военната мощ на СССР и намеса във вътрешните работи на всички соц. страни, светът се управляваше от парите и война се водеше денонощно, ето каква:

В началото на "Студената война" – 1947 г. - Алън Фостър Дълес – първият шеф на ЦРУ - заявява:

"Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ".

________________________________________

През 1992 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър заяви пред техния конгрес: "Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в студената война срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив".

Трябва да се признае, че наистина успяха.За съжаление не опазиха и себе си от горните предначертания. Най после, дългоочакваната демокрация избухна и в България. Подготвяна щателно от десетки години. От дупките изпълзяха т.н. демократи, малтретирани и репресирани. Всички усетиха, че ще има келепир и грабеж . Измислиха маскировъчни цветове и така до днес. Сред тях имаше и достойни хора, действителни десиденти, като Жельо Желев, които в онези години бе интерниран и не се уплаши да напише и публикува "Фашизмът", Радой Ралин и др.... За съжаление те бяха употребени в името на разграбването. Луканов на принципа – аз съм привърженик на печелившия отбор,смени ориентацията от съветска на американска цитирам:

"След избухването на демокрацията правителството на Андрей Луканов кани екип от 22-ма специалисти от Фондацията на националната камара на САЩ, начело с Ричард Ран и Роналд Ът, за да разработят "Проект за прехода към пазарна икономика и демократичен капитализъм". Към тях се присъединява и екип от 29 български специалисти.

Това е практическата програма, по която се измени обществения строй в България. Още през март-август 1990 г. с този документ са предопределени всички бъдещи процеси в икономическия и обществения живот у нас. В него се залага стопанското, културното и духовното съсипване на страната. От самото начало новите управници са знаели всичко, което ще последва в България.

Интересно е да се знае, че докладът по "Проекта Ран-Ът" е приет от Народното събрание с ръкопляскания, а по един екземпляр от него е получил всеки от депутатите.

При представянето на проекта в пленарната зала, Андрей Луканов заявява: "Програмата съдържа рационални елементи и от двете платформи – на БСП и СДС, както и съгласуваните между двете основни политически сили идеи в периода преди и след изборите".

И сини, и червени са работели заедно с екипа на националната камара на САЩ в ущърб на България."

Явно инстинкта за забогатяване е изключително силен. 20 години, многоцветно се създава "законова" база за разграбване и продажба на национални интереси. Резултатите са очевидни навсякъде, във всички сфери. Няма стратегическа програма за развитие на България, по -скоро обратното. Не се допуска референдум по никакви въпроси от национално значение. "Неустоимо изкушена" е всяка партия, получила власт. Примерите са безкрайни и Герб започнаха. Не е трудно да се промиват мозъците на окаяни, бедни и примирени хора.

Държавната баница се оказа най-вкусната и търсена от всички партии. За

20 и повече години никой не бе осъден, като корумпиран политик. В Конституцията няма такъв текст. Чл. 11 определя как да се води политическият живот в България -чрез партии .В алинея 4 са записани и ограничителни условия за образуване на партии като: „...етническа,расова или верска основа,...както и насилствено завземане на държавната власт".

Чудесно и демократично, български политици, но защо пропуснахте такъв текст:-„както за лично и партийно облагодетелствуване". Бяхте се събрали стотици юристи при изготвянето на Конституцията. Какъв"незначителен" пропуск, ами оправете го сега, това са само няколко думи !.Народа на драго сърце ще ви разреши тази поправка без свикване на „Велико"народно събрание с което от години ни плашите. За съжаление това съвсем не е пропуск, а голяма, юридическа врата- портал към корупция и безнаказано разграбване.

Доста материали излязоха, колко струва на различните партии един депутат. Даже се състезават по "скромност". Пак се задават разни избори, "демократична" надпревара – разходи. Българите отново ще ги платят, какво може да се направи?

Изход от ужастната ситуация има - той трябва да бъде предшествуван от промени в Конституцията – член 11 –Политическите партии в България не могат да издигат депутати, това се прави по териториален принцип, напълно мажоритарно от неполитически сдружения или подписка от определен процент граждани. Кандидатите се избират едномандатно и да отговарят на определени изисквания от закон. Парламента в състав не по-голям от 150 души и заплата до 3-4 средно статистически за страната, без привилегии и имунитет. Избирателите да могат да ги подменят, преди изтичане на мандата, ако накърняват техните интереси.

Какво ще доведе прилагането на подобна система: За мандат от 4 години на несвързани, партийно депутати е трудно, почти невъзможно да създадат, корупционна схема и организирана престъпност. Работата в Парламента ще има основно, обществен и престижен характер, а не място за забогатяване и далавери.Ще се гласува по-съвест и недирижирано. Интересите на България ше бъдат над всичко, така може да се спаси малкото останало. За нашия манталитет и интелект само това е възможната система.

Сегашните партийни партиини ръководства ще се опитат единно да се противопоставят на подобно решение. Кокала, макар и оглозган не се пуска лесно.От триста кладенци ще се донесе вода да се докаже, че мажоритарния избор е лош, че стотиците партии за 7 милионна България са "жизнено важни". Външните покровители и реално управляващи и те ще се намесят активно, защото ще изгубят водещите позиции в грабежа. Ние все чакаме, някай да се влюби в нас и да ни помогне. В светът на капитала няма безплатен обяд. Другата възможност са резерватите за развлечение на туристите. Вината няма да бъде на свръхлошите комунисти, а лично наша!

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 1,3k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

Тая глупост вече се обсъждаше тук преди няколко години, мисля.

Навсякъде намери вината горния текст, чак в някаква кой знае каква литература и в митични изказвания на Дълес, само не в следните няколко простички факта:

1/ Унищожаване на основните права и свободи - в частност свободата на словото, и то брутално.

2/ Одъжавяване на всички стопански фондове и отчуждаване на хората от стопанскте активи с последващата демотивация;

3/ Отричане на естествените стоково-парични отношения и произтичащата от това икономическа демотивация за развитие

4/ Концентриране на икономическия ресуср в ръцете на няколко висши управленски структури и произтичащата от това стагнация;

5/ Безконтролност на властта и неизбежна криминализация на последната;

6/ Липса на стопанска, технологична и иновационна ефективност и оттук - динамично изоставане от водещите световни тенденции

7/ Глупава, плоска пропаганда, посегателство, грубо и некомпетентно, върху културното творчество и процеси, с неизбежно настъпилата от това деморализация и социален цинизъм.

Всичкото това да не би Алън Дълес да ги би по главата да го направят последователите на др. Сталин?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За мандат от 4 години на несвързани, партийно депутати е трудно, почти невъзможно да създадат, корупционна схема и организирана престъпност.

Деденце, пробелмът е, че депутатите са свързани не от партията, с която ка влезли в Парламента, а от бившата ДС. Сега доносниците просто менкат партиите и си седят депутати - вж. агент Бончо (СДС, БББ, Атака), агент Тервел (БСП, ГЕРБ) ... Сменят се партиите, но не и хората на депутатските столове. По-скоро трябва да се махне 4% бариера за влизане в парламента и имотния ценз (наричат го изборен депозит, но си е същото - нямаш парици, нямаш право да участваш в изборите). Докато БДС с мерните каси определя кой може да участва в изборите промяна няма да има.

Link to comment
Share on other sites

Галахад песента за ДС е подобна на тази за комунистите, да не забравяме ,че ДС има и сега под друго название, има го по целия свят. Но ти даваш една велика идея, без да я виждаш подробно, а това е 4 % бариера и имотния ценз, ако това действително отпадне, може по най- прост път да се стигне до мажоритарен избор изцяло определен от хората по местоживеене. Регистрират си нещо - партия и издигат нужния кандидат.При болшинство в парламента, лесно стават останалите промени. Интересно !!!

Коментара на т.н. КГ125 също е интересен и нахъсан, но всички точки от него са валидни и за най- развития капитализъм, няма да губя време за отговор и просвещение само ще дам пример за "свободата" на словото: На много американски актьори бяха анулирани договорите с Холивуд за несъгласие с войната в Ирак. Сега върви национализация-одържавяване на банки.

Явно не се чете и мисли достатъчно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не, не са виновни комунистите - виновни са извънземните, птичия грип и глобалното затопляне!

Деденце, не ми се сърди, но много глупости си написал! И банализми! И ми е много интересно да узная, с какво толкова е страшен планът "Ран-Ът"? Защото съм го чел и ми писна от лошо скроени плашила!

Link to comment
Share on other sites

Политиката може да се оприличи с айсберг на който малка част се вижда над водата, затова не трябва много да се вярва на приказки и обещания.Пределно ясно е, че никой политик, особено американец, няма да каже унищожение на България(даже и подробно да го замисля), напротив това е една силно ангажирана "откровена и искрена загриженост" за българите и тяхното бъдеще. Относно т.н. свобода на словото, сега, в капитализма - опитайте се да намерите текста на Плана Ран -Ът, особено "секретната" част, аз не успях. Може би г-н Михов, който го е чел,има нужните връзки и информационни канали и може да го качи в сайта. Понеже разпалено се опитвате да игнорирате и умаловажите темата ще добавя и едно мнение на друг българин за Плана.Материала е с по-стара дата, към днешния ден могат да се добавят още десетки неща:

"В него има и специална - поверителна част, за която малцина знаят. Това е разделът за "цената на прехода". Ето какво представлява тя:

„Труд" от 9 декември 2000 г. публикува коментара на Георги Тамбуев за програмата Ран-Ът, в съгласие с която започва българският Мирен преход към гробищата:"Чета я и косите ми настръхват. Все едно чета Откровението на Йоан или предсказанията на Ностарадамус за Апокалипсиса... Очаква се невиждан глад. Българинът все по-трудно ще се изхранва. На пазара ще се появят всякакви ментета. Най-уязвимата част от населението - децата и възрастните ще получават тежки хипотрофични увреждания от системното недояждане. Непрекъснато ще се увеличава дистанцията между цените на стоките и заплатите… покупателната способност на населението неспирно ще спада и ще стигнем нивото, нужно само за биологично оцеляване. Ще се появи безработица. Предвижда се нивото й да достигне около един милион. Най-квалифицираните млади българи ще напуснат страната. Ще възкръснат отдавна погребани болести… Всички тези "благини" могат да породят силни обществени сътресения. Затова трябва да се въвеждат постепенно, като се държи непрекъснато сметка за прага на издръжливостта на народа. Мизерия, глад, болести, нищета - това прокобва поверителната част от плана Ран - Ът. Да работиш за осъществяването на този план, значи да станеш палач на собствения си народ. Признавам, че ако ме блъснеше кола, нямаше да ме разтърси така, както ужасяващата картина на Прехода. Американските специалисти и българските експерти ни казват в очите какво ни чака."

Георги Тамбуев:

"...секретна част, която засяга социалния ефект на реформите у нас. Когато я прочетох - а аз я поисках лично от Луканов тогава и той ми я даде - ми се изправиха косите!..."На шефа на фирмата “Програмни продукти и системи” – Рашко Ангелов е възложено бързо да организира превода на български език и да издаде доклада по проекта Ран и Ът. От него също се научава, че проектът има и поверителна част.

Намаляване на българите до 5 млн. На 117-а страница от поверителната част на програмата се казва, че българската икономика, в условията на пазарен принцип е предназначена да изхранва 5 милиона души.

Генезисът на злото или заговорътсрещу България

"През този период не може да се мисли за запазване на досегашното жизнено равнище. – пише в явната част на доклада. - То неминуемо ще спада, каквито и мерки да се вземат."

Последователно бяха ликвидирани селското стопанство, промишлеността, транспорта (речен, морски и въздушен), военно-промишления комплекс, телекомуникациите и атомната ни енергетика.

Резултатите

От 1990 г. та до днес, жертвите на плана “Ран-Ът” се изчисляват на малко повече от един милион души. Тези хора или са измрели, или са се изселили от държавата български граждани.

Резултатите се наричат винетки, здравни осигуровки, въвеждането на различни и нови видове данъци и такси, непрекъснатото покачване на цените на най-важните консумативи - ток, вода, и отопление.

Излиза, че на българския управленски елит му се плаща за прилагането на една геноцидна схема за изтребление на населението на държавата по икономически път.

Някои от 29-членния български екип, взел участие в подготвянето на плана “Ран-Ът”, вече получиха своите награди. Те се превърнаха във водещи фигури в обществения живот.

През 2003 г. Симеон Сакскобургготски, имаше среща с Ричард Ран - единия от двамата бащи на програмата. Същата година беше премахнато взаимно-спомагателното здравно осигуряване, при което работещия съпруг осигурява безработния. В резултат днес около 1 200 000 български граждани са с прекъснати здравни права.

Какво ще се случи след оптималната реализация на програмата “Ран-Ът”?

Благата в държавата ще запазят постоянното си ниво, но ще се разпределят между по-малко хора и делът на всеки един ще е по-голям. По този начин ще дойде и прословутото повишаване на жизнения стандарт. То ще е за сметка на изключеното от “системата” консумиращо население.

Из страниците на разрухата:

1. Определена е посоката на промените

В увода на проекта е казано: "България е избрала пътя към демократичния капитализъм и е направила редица важни стъпки в тази насока, но има да се вършат още много и много неща. Признавайки този факт, новото правителство на България се обърна за съдействие към Фондацията на националната камара"...(2-1) Следователно Лукановци, Младеновци и Лиловци още в първите месеци след промяната са поели път към "демократичния капитализъм", направили са "редица важни стъпки" по него, поискали са и външно съдействие.

В програмата "Ран и Ът" е записано: "Предизвикателството на приватизацията, пред която е изправена България, е героично по своите размери и ако тази приватизация бъде осъществена, ще представлява без съмнение най-амбициозното начинание, което някоя страна е правила.

Докато успешните приватизационни програми в други страни включваха не повече от две дузини пълни приватизации за един период от няколко години, България трябва да приватизира хиляди предприятия за кратък период от време..." (4-3) Вижда се: В 1990 г. управляващите са дали съгласие България да бъде превърната в опитна мишка, за да се провери дали може да понесе "най-амбициозното начинание, което някоя страна е правила." В страните от ЕС държавната собственост се запазва в границите от 35% (Франция) до 65% (в скандинавските страни).

2. Разкрита е истината за приватизацията

"Приватизацията е преди всичко и най-вече политически процес с икономически последици и пренебрегването на този прост постулат често е било и най-важната причина за провала на една програма за приватизация." (4-3) Тези редове зачеркват изписаните върху тонове хартия, че приватизацията е икономически акт. Тези редове дават яснота на мъглявите понятия "структурни реформи", "преструктуриране на икономиката" и пр. Истинското им съдържание е - чрез приватизация частни лица да присвоят "държавните средства и предприятия". Който успее, ще получи реалната политическа и икономическа власт.

3. Уточнени са инструментите за осъществяване на приватизацията

Всеобща приватизация: "България трябва бързо да приеме всеобхватна програма за приватизиране на своите повече от 2200 държавни предприятия, на земеделските стопанства и на хилядите малки обекти от сферата на търговията и на услугите..."(4-1) Такава 100-процентна приватизация не е осъществявана в нито една друга държава на планетата!

Светкавична приватизация: "Например ако целта на Агенцията е да приватизира всички ресторанти в срок от две години и броят им е 16 000, то може да се определи като норма приватизиране на 2000 ресторанта за три месеца. Ако този брой бъде достигнат или надхвърлен, служителите... би трябвало да получат някакво допълнително парично възнаграждение след края на съответното тримесечие".(4-10) Тук се чувства участието на групата българи в екипа на Ран и Ът, приложили опита си по тримесечното планиране и по наднормените възнаграждения, придобит в практиката им от "тоталитарното" време.

Използване на всички средства, включително и принудата: "Във възможно най-висока степен да се положат усилия да бъде принуден парламентът или неговата специална комисия да постигне съгласие по съдържанието на една подробна, дългосрочна приватизационна програма, която да обхваща възможно най-много предприятия. След което да бъде установен някакъв процедурен механизъм, който да направи трудно (но не невъзможно) изменението на общия план в процеса на действието му. Ако не се възприеме такъв подход, България лесно може да изпадне в положение, при което плановете за всяко отделно предприятие ще стават обект на обсъждане в парламента".(4-11)

Тази рецепта продължава със съвети как най-важният за обществото въпрос за приватизацията да се изземе от парламента и да се остави в ръцете на чиновниците от агенции, министерства, общински и управителни съвети. Така се роди самочувствието на една личност, която по-късно се провикна: "Мога да приватизирам всичко и веднага, стига да не ме питат за колко и на кого го продавам".

Обявени са "процедурите"

"Процедурни" (4-12) са наречени най-важните приватизационни въпроси, засягащи и държавата, и всеки гражданин. Първият от тях е озаглавен: "Заблудата за стратегическия сектор".(4-13)Това са предприятията от енергетиката, телекомуникациите, транспорта и експлоатацията на природните ресурси. Много развиващи се страни "по странна логика" ограничавали приватизационните си програми само в рамките на предприятията, определени като нестратегически. "Изключение направили само Ямайка и Аржентина... България би трябвало просто да прояви същата смелост, като включи в приватизационната си програма колкото може повече предприятия и онези, които се смятат за стратегически, би трябвало да бъдат първи в списъка."(4-17) Всъщност "странна логика" е прокарана в проекта "Ран и Ът". В 1990 година България е била на 20-о място в света по производство на електроенергия и на човек от населението е имала 3 пъти по-голям енергодобив от Аржентина! Ямайка изобщо не е в класацията по този показател.

Като "процедурен" е поднесен и въпросът за използване при приватизацията на "мръсни пари". "Подобни ограничения биха имали смразяващ ефект върху приватизацията, създавайки неправилно подозрение към всички инвеститори и принуждавайки много от тях да се въздържат от участие в приватизационната програма поради опасения, че никой няма да повярва на обясненията им. Като се има предвид потискането на частната инициатива в България в миналото, много иначе честни хора може да са въвлечени в незаконни действия просто защото това е бил единствен начин да си осигурят материално благополучие в едно общество, което се опитваше да направи всички еднакво бедни. Въпреки това този въпрос си остава деликатен и нищо от това, което бе казано по-горе, не би трябвало да се тълкува като оправдание за незаконните начини за забогатяване. По-скоро с горните думи се препоръчва разследването и съдебното преследване на незаконните действия да бъдат изцяло отделени от процеса на приватизация. Приватизационният процес е достатъчно сложен и труден, за да се обременява допълнително с цели, свързани със спазването на законите".(4-20) Този дълъг цитат от програмата "Ран и Ът" добре показва защо е безплоден дългогодишният шум за "мръсните пари". Оказва се:

"Мръсни" са парите до 1989 г. и те не са другаде, а у "иначе честни хора", въвлечени в незаконни действия, просто защото това е бил единствен начин за осигуряване на материално благополучие; Приватизацията не трябва да се обременява с цели, свързани със спазването на законите.

4. Паричната реформа, банковата система, данъчната политика

Това са кратки, но ясни раздели: "България би могла да реши изцяло да се откаже от контрол и емисия на собствени пари и да премине към използването на парични единици на други държави или на емисиите на частни банки".(5-1)

"Някои малки държави винаги са го правили. Най-често я използват страните, които са били част от колониални империи като британската или френската. Щатският долар например се използва в редица страни като Либерия и Панама".(5-9) "А е възможно необходимите за него (за бърза степен на икономически растеж - б.а.) условия да се създадат почти веднага след прилагането на тъй наречената "шокова терапия", каквато наскоро изпита Полша. "Шоковата терапия" има очевидни предимства, но има и някои "жестоки" страни. Трябва да се повтори, че положението в Полша е добър пример за предимствата и недостатъците й".(5-6)

"В дългосрочен план данъчната система на България трябва да включва данък върху добавената стойност (ДДС), вероятно моделиран по подобие на данъците в Европейската общност и подоходен данък (или данъци) на частни лица и предприятия".(8-7)

За промени в Конституцията и други основни държавни документи

В действителност проектът "Ран и Ът" направо предлага "Модел за Конституция на Народна република България".(7-20)

В 1879 г. България е намерила сили да избере Учредително събрание с личности, приели една от най-демократичните конституции в Европа. 111 години по-късно правителството поискало проекта и 29 българи, научно титуловани участници в разработката му, не са почувствали неудобство да ни се предлага вносен готов проект за Конституция. Той, според предложителите е: "Моделът има за основа най-вече конституцията на САЩ и някои щати на Съюза. В много случаи американските клаузи са променени или са добавени нови, а в други - просто са сложени заглавия за по-лесно ориентиране".(8-7) "Защита единствено на негативните права... Конституцията на САЩ не признава позитивни права на жилище, образование, медицинско обслужване, чиста околна среда, достатъчно добър стандарт на живот или на периоди за почивка и отдих".(8-4) "Юридическата философия на реформите, представени в настоящата глава, изключва държавата от участие в практическата икономика на България".(9-22)

"В една свободна пазарна икономика държавата няма място в стопанската дейност".(9-19)

Да се отмени чл.19 от Конституцията на НРБ - "Този член определя кооперативната собственост като принадлежаща на колектив от трудещи се и упражнявана в интерес на обществото. Тази комунистическа догма няма място в Конституцията на една свободно избрана демокрация, чиято икономика се основава на свободно предприемачество и на пазарна икономика".(9-18)

5. Социалното дело

Това е разделът в проекта "Ран и Ът", който най-пълно разкрива неговата политика към острите въпроси на милионите българи. Още във въвеждащото резюме се казва: "Непосредствената задача на реформата на социалното дело в България е да позволи на страната да осъществи прехода към пазарна икономика в условията на дълбока икономическа криза. През този период не може и да се мисли за запазване на досегашното жизнено равнище. То неминуемо ще спадне, каквито и мерки да се вземат. Основната задача на българското правителство в социалната област е да осигури на всички българи достатъчно храна, покрив над главата и елементарно медицинско обслужване, но така, че това да не попречи на осъществяването на икономическите реформи".(13-1) По-нататък в проекта следват ред важни откровения: "Икономическата криза в България, подробно описана в този доклад, има мрачни последици върху системата за социално осигуряване. Предвижданията за безработицата са, че през 1991г. тя ще обхване между 200 000 души (според ЦРУ) и 470 000 (според Световната банка). Някои от българските експерти, с които разговаряхме обаче, се страхуват от много по-високо ниво на безработицата - около 1 000 000. Що се отнася до инфлацията, икономистите на българското правителство предвиждат, че нивото й ще достигне 80-90 % през 1990 г. и над 200 % през 1991 год. Тези изчисления обаче са направени, преди да влезе в сила сегашният план на индексация на заплатите и пенсиите и те трябва да се считат за остарели".(13-3)

"През последните 45 години българите, както и останалите народи в комунистически режими, живяха при твърде неблагоприятни условия: посредствено здравеопазване, спартанска храна, мизерни жилища, но всички тези неща бяха много евтини. Заплатите бяха ниски, но работните места бяха осигурени; пенсиите бяха ниски, но пенсионната възраст също беше ниска. Пазарната икономика, към която България се стреми, предлага чудесно здравеопазване, обилна храна, удобни жилища, високи заплати и пенсии, но с цената на две неща, характеризиращи пазара - несигурност и пазарни цени".(13-3)

(Никой от българските участници не си е направил труда да обясни на чужденците смехотворността. Селско стопанство

1 март 1991 г. да бъде крайният срок, до който цялата селскостопанска собственост (земя, структури, добитък, оборудване) да е в частни ръце.

Вижда се коренът на последвалата трагедия - неговото унищожаване доведе до ликвидация на 40 хиляди трактора, 10 хиляди комбайна, хиляди селскостопански сгради, съоръжения за напояване на 10 милиона декара земя, поголовна загуба на животни: 1 млн.говеда, 2,5 милиона свине, 5,5 милиона овце, рязко намаляване на селскостопанските добиви, и по същество откри пътя за проблемното изхранване на българския народ, превръщайки този проблем във важен, ако не и в главен инструмент за неговото манипулиране.

Забравеното от проекта "Ран-Ът"

То не е по-малко съществено отколкото самите му разработки:

1. Пропуснати са проблемите за външните ни пазари Българската икономика беше силно обвързана с външната търговия.

Към 1988-1989 година:

o Външният ни стокообмен се изравни с националния доход;

o Основните ни отрасли изнасяха 70-90 % от продукцията си;

o Експортът доближи 20 % от обществения продукт;

o Основните ни отрасли изнасяха 70-90 % от продукцията си;

o Дори през 1989 г. износът ни по II направление стигна 3,13 млрд.долара.

Какво ни очакваше при загуба на традиционните пазари? Какво да се направи, да не ги загубим? Как да се задържим на стратегическия пазар Русия? Как да осигурим нови пазарни позиции след промяната? Тези и ред други въпроси очакваха отговор в проекта "За икономически растеж и преход към пазарна икономика", обаче няма и дума по тях.

2. Липсва анализ по външния ни дълг

Единственото казано е: "България страда и от огромен външен дълг. Размерът на дълга в конвертируема валута през март 1990 г. наближаваше сумата 9,2 млрд.долара"(5-3). (Тази цифра е точна. В същото време нашето правителство заблуждаващо я обяви като 10,5 млрд.щ.д., а някои вестници тогава свободно я раздуха на 12,5 млрд.щ.д.- б.а.).

И тук крупни въпроси не са получили отговор:

o Кой и защо допусна да се удвои дългът през 1986-1989?

o Какви са пътищата за бързото му погасяване?

o Защо от валутния резерв, възлизащ към 1.1.1990 г. на 1,38 млрд.щ.д. не се погасиха 600 млн.щ.д. от дълга, за да не се отиде към катастрофалния мораториум?

o Кой и за какво пропиля резерва?

o Кой и защо трансформира в държавен дълг задълженията на отрасловите ни банки пред чуждестранните частни банки? Нали в доклада "Ран и Ът" се препоръчва изключването на държавата от практическата икономика?

***

Едно от най-характерните явления около от проекта "Ран и Ът" е, че той е реализиран изцяло, а в някои случаи дори е преизпълнен.

Проектът може да се определи като Технология за взривяване на България, защото неговите препоръки имат действието на бомба, заложена в основите на икономиката ни. Ето какво бе заредено в нейните невралгични възли:

По приватизацията на държавната собственост

o 100% приватизация на държавната индустрия (всичките 2200 предприятия!);

o Да се започне от стратегическите направления: енергетика, транспорт, комуникации, експлоатация на природни ресурси;

o 100 % приватизация на търговията (всичките 13 000 обекта в 2-годишен срок, по график, включващ 2000 обекта на тримесечие!;

o Изключване на парламента от обсъждане на приватизацията на обектите, независимо от тяхната значимост;

o Превръщане на приватизацията в най-амбициозното начинание, което някоя страна е правила;

o Обръщане гръб на успешните приватизационни програми на други страни, защото включвали не повече от две дузини предприятия за период от няколко години.

Приватизационният взрив унищожи материалната база на цялата индустрия

Две трети от предприятията не работят. Голямата част от тях са обявени в ликвидация. Основната част от приватизираните обекти преминаха в стадий на вторична разпродажба. Изобретена бе приватизационна форма "продажба с опрощаване на дълговете", с което става двойно ограбване на гражданите. Замря обновителният процес. За 10 години и физически съхранената техника вече остаря морално. Повсеместно се разпродава уникално оборудване. Изчезват стратегически отрасли. България вече няма машиностроене и електроника. Днес не могат да се произведат елементарни машини, които не бяха проблем за производство още през 1950-1951 г. До 1955 г. България обзаведе със свои машини Пектиновия завод, Циментовия завод в Димитровград, Заводът за трас, бирени фабрики, ВЕЦ-овете "Студена", "Батошево" и "Бързия". Днес това е невъзможно. Можеше да се приложи много по-рационален модел за приватизация:

Да се приватизират с чуждестранно участие още в 1990 г.15-20 големи индустриални обекти. С постъпленията да се изплати основната част от външния дълг. Това можеше да бъде реално, ако не бяха трансформирани в държавен дълг задълженията на търговските ни банки към чуждестранните частни банки. За да приберат вземанията си, те щяха да участват в тази приватизация. Приватизационният процес да се предостави на банките, имащи вземания от съответните предприятия, а не на изкуствено сътворени агенции и комисии от чиновници. Това е световна практика - собственик на предприятието-длъжник става банката-кредитор и тя може да го обяви за продажба, за да си прибере вземанията. Така нямаше да се развихри корупцията, защото скритата приватизационна сделка ще бъде за сметка на самата банка. Държавата нямаше да бъде активен участник в процеса, а контрольор на неговата акуратност и чистота. Тези и ред други подходи можеха да ускорят приватизацията и да я направят наистина ефективна за българската икономика.

Реформата, включваща приватизация на банковата система

Тази мъглява препоръка на проекта "Ран и Ът" роди пълен банков хаос:

o Унищожени бяха стабилни банки;

o Изникнаха и умряха още в пелените си стотици банки-фантоми;

o В кратковременния си живот те ограбиха милиони граждани и стотици хиляди новосъздадени частни фирми;

o От това безумие останаха само стотици банкови офиси с безсмислен лукс и милиарди дългове, обогатили неколкостотин кредитни милионери.

Банковият взрив съсипа друга част от българската икономика не само с изброените щети, но и с нарушаване на задължителната ритмика между банки, производители и потребители. Не може "съставителите" на проекта да не знаят, че:

o Фирмите - производители и потребители, частни и държавни, имат не дневна, а часова връзка със своите банки;

o Само седмица-две са достатъчни да замре стопанският живот, ако се наруши тази връзка;

o Изчезването на обслужващата банка и появата на нова автоматично предизвиква паника в чуждестранн

Паричната реформа по проекта "Ран и Ът" включва:

o Незабавно осигуряване свободното обръщение на чужди валути на вътрешния пазар;

o Либерализиране на валутните търгове. Това беше гибелно за нашия вътрешен валутен пазар.

Вместо реформа се получи паричен взрив в икономиката ни довел до:

o Стихийна инфлация на лева над 1000 пъти;

o Ограбване на средства от населението в размер над 10 млрд.щ.долара;

o Нахлуване на чужди стоки и изгонване на нашите производители от собствените ни пазари;

o Невиждан разцвет на спекула, корупция, престъпност до разбойничество.

Цели десетилетия наши съседни страни не си позволяваха, а и никой не ги принуждаваше, да извършат подобна авантюра. Въпреки че принадлежаха към западната пазарна система и имаха много по-ефективен имунитет, те знаеха сложността на такъв процес и съпровождащите го опасности. Даже и днес те поддържат много по-строг паричен режим отколкото нашия "либерализиран подход".

Социалните реформи

Проектът "Ран и Ът" съветва:

o Да се приложи принципът на непризнаване на позитивни права: жилище, образование, медицинско обслужване, чиста околна среда, почивка и отдих;

o При прехода да се осигури само достатъчна храна, покрив над главата и елементарно медицинско обслужване, и то така, че да не се пречи на икономическите реформи;

o Да се премахне понятието "кооперативна собственост, принадлежаща на колектив от трудещи се";

o Да се изключи държавата от участие в икономиката на страната - следователно и в голяма степен от социалната сфера; Тези съвети бяха приети, а много от тях се изпълняват предсрочно и в излишък. Това естествено доведе до огромен социален взрив.

o Безработните надхвърлиха 700 хиляди души;

o Образователната система е в колапс;

o Медицинското обслужване рухна;

o Чистата околна среда е мираж;

o Почивките и отдихът са в забранената зона на носталгията по миналото;

o Жилищното строителство стана висша привилегия на 5% нови милионери;

o Кофите за отпадъци станаха елемент на социалната сфера;

o Върнаха се отдавна забравени болести: туберкулоза, сифилис. В добавка са новите: СПИН, наркомания.

o Случи се и непредвиденото в проекта - смаляване на нацията с 500 хиляди млади емигранти и непознат отрицателен прираст над -10 % на 1000.

Тези четири взрива, заложени от проекта "Ран и Ът" в основите на България, бяха достатъчни за нейното сриване за по-малко от 10 години.

Доколко това е бил благонамерен или добре маскиран унищожителен проект, всеки може да направи своята си преценка.

Мъртвата хватка на "победилите реалности" вече е отворила коридора към виртуозно жестоката скотобойна на утрешния ден.

Имената на българските икономисти, участвали в Проекта "Ран - Ът":

1. Професор Иван Ангелов - старши икономически съветник на министър-председателя Венцислав Антонов (ВИИ "Карл Маркс")

2. Румен Аврамов - Икономически институт, БАН

3. Валери Борисов - юридически съветник в Министерството на икономиката и планирането

4. Д-р Венцислав Димитров - Икономически институт, БАН

5. Д-р Генчо Димов - старши икономист в Министерство на външноикономическите връзки

6. Стою Дулев - заместник-министър на икономиката и планирането

7. Д-р Никола Гълабов - Икономически институт, БАН

8. Професор Илия Георгиев - Икономически институт, БАН

9. Д-р Румен Георгиев - генерален директор, Минералбанк

10. Димитър Костов - заместник-министър на финансите

. Д-р Иван Костов - ВМЕИ "Ленин"

Емил Хърсев - ВИИ "Карл Маркс"

13. Татяна Хубенова - Икономически институт, БАН

14. Д-р Димитър Иванов - Икономически институт, БАН

15. Професор Лилия Каракашева - главен директор, Министерство на външноикономическите връзки

16. Д-р Найден Найденов - заместник-министър на икономиката и планирането

17. Д-р Невяна Кръстева - научен сътрудник, Министерство на външноикономическите връзки

18. Георги Панков - заместник-министър на икономическата реформа

19. Професор Огнян Панов - директор, Институт по държавно и стопанско управление

20. Атанас Папаризов - генерален директор, Министерство на външноикономическите вр

21. Д-р Огнян Пишев - старши икономически съветник на президента

22. Д-р Иван Пушкаров - Икономически институт, БАН

23. Професор Димитър Шопов - заместник-председател, Комитет по труда и социалното осигуряване

24. Боян Славенков - Икономически институт, БАН

25. Професор Стефан Стоилов - министър на икономическата реформа

26. Професор Милчо Стоименов - ВИИ "Карл Маркс"

27. Професор Тодор Вълчев - Икономически институт, БАН

28. Христина Вучева - Научно-изследователски институт, Министерство на финансите

29. Венцислав Антонов - ВИИ "Карл Маркс"

Край на цитата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Деденце, това е така, защото бандитите-болшевики, по точно техните отрепки в България, никога не се махнаха от нас. А те единственото, което знаят е да крадат и показно да убиват. В България храната винаги е била проблем. Тази държава, въпреки че хранеше цяла Русия, не може да изхранва своето собствено население. От 9-тий септември 44-та, надолу, надолу и пак надолу! Преди девети хранеше Македония, Беломорска тракия и Германия, но пак е имало за народа! Факт е, че семействата са имали по 3-4 деца!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Комунистите безспорно са виновни и то за много неща от текущите проблеми на България. Но не за всички все пак!

Носят ли вина комунистите за Финансовата криза след 2007 г.? Неее, изобщо,поне за това не са виновни. :lac:

Тук вина носят англо-американските плутократи :biggrin: (и не само англо-американските!).

Те са виновни за ипотечната криза в следствие на надценяване стойността на обезпечението, както и за изкуствения, спекулативен икономически растеж в САЩ и световната практика за спекулации в областта на кредитирането.

За това болшевизмът няма вина!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Панцергренадир, разбира се, че са бандитите-болшевики-дупедайци! Те, моето момче, никога не слязоха от сцената в България. Имало световна криза? Че тя в България, от както съм се родил (1960-та), не помня да е спирала! Ако някой не е съгласен, да ми приведе аргументи, но да се приготви, защото аз имам контра-аргументи!

Ех, то на леваците (не се отнася до тебе, де) и вълната им пречи. Да бяха сложили няколко косъма, че да мога да се ориентирам бе (вица за гинеколога)!

Комуниста няма родина, няма националност и няма съвест!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Деденце, това, което си дал като информация за проекта Ран-ът, си го взел оттук, а не от "24 часа" (ако правилно съм прочел)

http://www.bgsviat.narod.ru/

"Нова зора" е вестник с меко казано съмнителна репутация откъм достоверност на изнасяните факти, защото повечето се произвеждат на "Позитано 20". Затова пък добре известно е, че "Нова зора" добре служи на пропагандните цели на същата партия с централа "Позитано 20".

За мен обаче е много интересно твърдението на Тамбуев "...секретна част, която засяга социалния ефект на реформите у нас. Когато я прочетох - а аз я поисках лично от Луканов тогава и той ми я даде - ми се изправиха косите!..." Много ми е интересно как точно Луканов, който е тарторът и строителят на червената мафия у нас ще изтъпани пред Тамбуев такъв документ, в който се показва, че България е обречена на пълна мизерия в резултат на реформите. Значи или на дисидентът Тамбуев не му е чиста работата и е измислен дисидент или чрез него Луканов е осъществявал активно мероприятие на червените по дискредитирането на наложителните и неизбежни реформи с цел да се настрои народът срещу тях.

Забравеното от проекта "Ран-Ът"

То не е по-малко съществено отколкото самите му разработки:

1. Пропуснати са проблемите за външните ни пазари Българската икономика беше силно обвързана с външната търговия.

Към 1988-1989 година:

o Външният ни стокообмен се изравни с националния доход;

o Основните ни отрасли изнасяха 70-90 % от продукцията си;

o Експортът доближи 20 % от обществения продукт;

o Основните ни отрасли изнасяха 70-90 % от продукцията си;

o Дори през 1989 г. износът ни по II направление стигна 3,13 млрд.долара.

Какво ни очакваше при загуба на традиционните пазари? Какво да се направи, да не ги загубим? Как да се задържим на стратегическия пазар Русия? Как да осигурим нови пазарни позиции след промяната? Тези и ред други въпроси очакваха отговор в проекта "За икономически растеж и преход към пазарна икономика", обаче няма и дума по тях.

2. Липсва анализ по външния ни дълг

Единственото казано е: "България страда и от огромен външен дълг. Размерът на дълга в конвертируема валута през март 1990 г. наближаваше сумата 9,2 млрд.долара"(5-3). (Тази цифра е точна. В същото време нашето правителство заблуждаващо я обяви като 10,5 млрд.щ.д., а някои вестници тогава свободно я раздуха на 12,5 млрд.щ.д.- б.а.).

И тук крупни въпроси не са получили отговор:

o Кой и защо допусна да се удвои дългът през 1986-1989?

o Какви са пътищата за бързото му погасяване?

o Защо от валутния резерв, възлизащ към 1.1.1990 г. на 1,38 млрд.щ.д. не се погасиха 600 млн.щ.д. от дълга, за да не се отиде към катастрофалния мораториум?

o Кой и за какво пропиля резерва?

o Кой и защо трансформира в държавен дълг задълженията на отрасловите ни банки пред чуждестранните частни банки? Нали в доклада "Ран и Ът" се препоръчва изключването на държавата от практическата икономика?

Тази мъглява препоръка на проекта "Ран и Ът" роди пълен банков хаос:

o Унищожени бяха стабилни банки;

o Изникнаха и умряха още в пелените си стотици банки-фантоми;

o В кратковременния си живот те ограбиха милиони граждани и стотици хиляди новосъздадени частни фирми;

o От това безумие останаха само стотици банкови офиси с безсмислен лукс и милиарди дългове, обогатили неколкостотин кредитни милионери.

Банковият взрив съсипа друга част от българската икономика не само с изброените щети, но и с нарушаване на задължителната ритмика между банки, производители и потребители. Не може "съставителите" на проекта да не знаят, че:

o Фирмите - производители и потребители, частни и държавни, имат не дневна, а часова връзка със своите банки;

o Само седмица-две са достатъчни да замре стопанският живот, ако се наруши тази връзка;

o Изчезването на обслужващата банка и появата на нова автоматично предизвиква паника в чуждестранн

Паричната реформа по проекта "Ран и Ът" включва:

o Незабавно осигуряване свободното обръщение на чужди валути на вътрешния пазар;

o Либерализиране на валутните търгове. Това беше гибелно за нашия вътрешен валутен пазар.

Вместо реформа се получи паричен взрив в икономиката ни довел до:

o Стихийна инфлация на лева над 1000 пъти;

o Ограбване на средства от населението в размер над 10 млрд.щ.долара;

o Нахлуване на чужди стоки и изгонване на нашите производители от собствените ни пазари;

o Невиждан разцвет на спекула, корупция, престъпност до разбойничество.

1. За тези неща, Деденце, недей обвинява демокрацията у нас (доколкото я има). И недей повтаря разпространявания от комунистите мит-лъжа, че видите ли преди 1989 г. нашата икономика работела, цъфтяла, изнасяла на поразия и дойдоха гадните демократи и съсипаха всичко. Вземи прочети книгата на Христо Христов "Тайните фалити на комунизма", за да си наясно с тези лъжи. Авторът работи САМО с документи от държавните архиви и показва, че към 1987 г. още България е фалирала... за трети път, откакто я управлява Живков.

Към 1985 г. 90% от предприятията й са на дотации, тоест работят на загуба, някои са били на загуба от самото си създаване. Това обаче не попречи на комунягите след 1997 г. да реват, че предприятия били приватизирани за 1 лев. Ами да, за 1 лев ще ги приватизират, след като в течение на 20-25 години са генерирали загуби, покривани от държавата, тоест от данъците на хората.

2. В книгата на Христов има и отделна глава за увеличаването на дълга на държавата и той е тясно свързан с нейния фалит, защото от 1985 г. тя се крепяла изцяло на външни заеми, иначе да е изгърмяла още преди ХІІІ конгрес на БКП. Голяма част от външния дълг е натрупана не толкова да се дотират губещите предприятия, защото те се дотирали с левове, а за закупуване на потребителски стоки за населението - храна, дрехи и т.тн. Така че за този дълг нямат вина демократите, а комунистите. В тази връзка обаче аз бих попитал червените другари, а и твоя милост, след като нашата икономика така чудесно е работела и изнасяла, защо са потрошени около 7 милиарда лева за закупуване на храна и дрехи от чужбина????

3. Кой създаде, източи и фалира куп банки у нас между 1990 и 1996 г? Питам те. Костов ли? Или онези, у които бяха парите преди и след 1989 г? Сещаш се кого имам предвид.

4. Тези кредитни милионери на коя партия бяха чада? На БКП май...

5. За инфлацията в размер 1000 пъти се замисли кой имаше интерес от изчистване на задължения и лоши кредити. Същите, които ги бяха получили и натрупали - другарите от БКП.

6. За 10 милиарда долара ограбени от населението - виж. точки 1,2,3.

7. Питаш (цитираш) горе защо са нахлули чужди стоки на нашите пазари. А нашите стоки конкурентноспособни ли бяха на западните? Доколкото ги имаше, защото към 1988 г. България дори капачки за буркани не можеше да се намерят без връзки. И ако не са били, чия е вината, че 45 години у нас нямаше стимулираща качеството конкуренция, основана на частната собственост.

Ще те попитам нещо, но не реторично. Корупцията планът Ран-ът ли я насади у нас или мат'риалът у нас не струва, много е крадлив. А е крадлив в значителна степен, защото за 45 години комунизъм се научи каквото може да отмъкне от държавата, която пък на свой ред го експлоатираше по най-гнусен феодален начин. И затова мат'риалът започна да гледа на държавата като на враг.

В заключение: информацията около плана Ран-ът е типична и очевидна комунистическа лъжа, целяща да прикрие безбройните кражби и престъпления на родните комунисти. Които продължават и сега.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да се твърди, че комунистите са виновни е само върхът на проблема, и по същество повърхностно и политизирано. Пак ли комунистите са виновни за положението в Чехия, Германия, Словакия, Словения, и тн. днес?

Не много важно трябва да се каже. Комунизмът е плод на западната култура. Основите му и концепциите му могат да се разберат само в контекста на западната култура и история, която го е създала. Той само е привнесен на изток, но същността му, в най-голяма дълбина, е неразривно свързана със западноевропейската култура.

Link to comment
Share on other sites

Благодаря alvassareiro за коментара - това и според мен е истината ! Далеч съм от мисълта за реабилитация и оправдание на псевдокомунизма в който сме живели и трудили, без право на избор. Целта е да се покажат истинските виновници, а не българските клакьори и проводници на чужди интереси. Сега са "демократично" много повече от времето на Т Живков с мощна финансова и методична помощ отвън.За съжаление това трудно се разбира или умишлено се прехвърля в други посоки. Не бива и с лека ръка да задраскаш труда и постиженията на милиони хора, постигнати действително в трудни условия без средства. Вашите и моите родители и близки са били лишени от избор и въпреки всичко са направили много неща, те не са били сбор от малоумници, както се опитват да ги изкарат някои нахъсани бъбривци. Историята по- понятни причини мълчи. Това, което наричаме съвременна история третира все още събития от преди 50-100 години.Всеки нов строй особено у нас, отрича всичко предишно а това не е правилно, защото обслужва тесни новопартийни интереси.

България никога не е била богата и преди и след 9 ІХ и сега, винаги обаче е била грабена под чужда, деригентска палка. Това трябва да разбере и усети от по-младото поколение, преди да бъде напълно унищожена. Бързо трябва да се търси и изход от ситуацията. Това е целта на написаното от мен, а не защита на комунистическите идеи. Към днешния етап на развитие те са неприложими! Капитализма също не е най-доброто решение, но друго за момента няма. Обикновено от две злини се избира по-малката. Американският социален модел не е подходящ за България и цивилизацията, световната криза еднозначно го доказва. Сред европейските страни има по- добри примери- четете и търсете!

Истинските виновници трябва да се посочат в световен мащаб, ясно и точно!Не сега да ни подхвърлят трохи и помощи!Когато си експериментирал и 50-70 години си гледал сеир, сега трябва да си платиш. Да интегрираш в световната икономика тези изстрадали хора, а не да планираш тяхното доунищожение.

Една малка стъпка в това отношение, направи Германия, като даде над 10 милиарда за построяване на градове, оборудване и технологии, при оттегляне на съветските войски от ГДР. Можеше ли прехода да бъде друг с по- малко жертви и без разграбване - можеше! Прехваленият Горбачов допусна първите грешки и продаде соц. лагера за жълти стотинки. Нашите "демократи" надминаха всички представи. В многовековната история на България няма описан подобен грабеж.

За това пишете!Търсете факти и конкретни данни, които умишлено се крият! Живота не свършва с нас, поколенията трябва да знаят, за да могат да направят парвилния избор!

Link to comment
Share on other sites

Малко разяснение за българските "комунисти". В началото БКП беше партия на работниците, хора с висше обазование и интелектуални професии в нея не се приемаха. Портията наброяваши няколко стотин хиляди. Предусещайки краха на утопията Т Живков (който никога не е бил реален комунист) измисли един, много хитър ход - направи БКП масова партия. Към края на 1989 г. в нея членуваха над 1200000 !Второ- падна бариерата за висшисти и интелектуалци, точно обратно, за да се развиваш и работиш нормално, трябваше да си член на БКП- така партията стана елитарна. Много малко от партийните членове имаха реални комунистически убеждения и слава богу, защото те извършиха прехода, с дългогодишна предварителна подготовка и външна помощ. Тези, елитарните, преминали в други печеливши партии и до днес управляват.Пак подчертавам - те никога не са били реални, идейни комунисти. Без тях не беше възможен прехода, просто защото други нямаше. Лумпените от улицата и митингите бяха умно употребени. Така, че реално става дума за морал и достойнство, а не за комунизъм.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пък аз бих казал, че макар комунизмът да е творение на двама евреи - Маркс и Енгелс ("германци"), които по някакви причини не са били в час, не означава, че е западно творение. Факт е, че той не намери корени там, на Запад, а тук, при голаните - на Изток. Ако аз измисля някаква утопия, кой е виновен за това - аз или България? И недей да даваш примери с Чехия, Словения и Словакия, защото нашият манталитет не пасва с техния, освен ако не се отнася до петнадесетгодишната аудитория на форума!

Ей, на вас, червените може да се завиди! Винаги сте като котки - никога не падате по гръб!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добре, да анализираме точка по точка.

Политиката може да се оприличи с айсберг на който малка част се вижда над водата, затова не трябва много да се вярва на приказки и обещания.Пределно ясно е, че никой политик, особено американец, няма да каже унищожение на България(даже и подробно да го замисля), напротив това е една силно ангажирана "откровена и искрена загриженост" за българите и тяхното бъдеще.

Какво означава "никой политик, особено американец, няма да каже унищожение на България(даже и подробно да го замисля)"? Защо американецът замисля унищожението на България? Защото според дървените комунистически тикви НРБ е изпреварвала САЩ по всички показатели ли (нямам сили да се смея вече!)? Всъщност на тиквите не им харесва фактът, че сме зависими от САЩ, като удобно пропускат да споменат обстоятелството, че преди бяхме зависими пък от СССР. И ето, стигаме до същината - пречи им не това, че сме зависими, а че господарят ни в момента не е СССР (Русия).

Относно т.н. свобода на словото, сега, в капитализма - опитайте се да намерите текста на Плана Ран -Ът, особено "секретната" част, аз не успях. Може би г-н Михов, който го е чел,има нужните връзки и информационни канали и може да го качи в сайта. Понеже разпалено се опитвате да игнорирате и умаловажите темата ще добавя и едно мнение на друг българин за Плана.Материала е с по-стара дата, към днешния ден могат да се добавят още десетки неща:

"В него има и специална - поверителна част, за която малцина знаят. Това е разделът за "цената на прехода". Ето какво представлява тя:

„Труд" от 9 декември 2000 г. публикува коментара на Георги Тамбуев за програмата Ран-Ът, в съгласие с която започва българският Мирен преход към гробищата:"Чета я и косите ми настръхват. Все едно чета Откровението на Йоан или предсказанията на Ностарадамус за Апокалипсиса... Очаква се невиждан глад. Българинът все по-трудно ще се изхранва. На пазара ще се появят всякакви ментета. Най-уязвимата част от населението - децата и възрастните ще получават тежки хипотрофични увреждания от системното недояждане. Непрекъснато ще се увеличава дистанцията между цените на стоките и заплатите… покупателната способност на населението неспирно ще спада и ще стигнем нивото, нужно само за биологично оцеляване. Ще се появи безработица. Предвижда се нивото й да достигне около един милион. Най-квалифицираните млади българи ще напуснат страната. Ще възкръснат отдавна погребани болести… Всички тези "благини" могат да породят силни обществени сътресения. Затова трябва да се въвеждат постепенно, като се държи непрекъснато сметка за прага на издръжливостта на народа. Мизерия, глад, болести, нищета - това прокобва поверителната част от плана Ран - Ът. Да работиш за осъществяването на този план, значи да станеш палач на собствения си народ. Признавам, че ако ме блъснеше кола, нямаше да ме разтърси така, както ужасяващата картина на Прехода. Американските специалисти и българските експерти ни казват в очите какво ни чака."

Георги Тамбуев:

"...секретна част, която засяга социалния ефект на реформите у нас. Когато я прочетох - а аз я поисках лично от Луканов тогава и той ми я даде - ми се изправиха косите!..."На шефа на фирмата “Програмни продукти и системи” – Рашко Ангелов е възложено бързо да организира превода на български език и да издаде доклада по проекта Ран и Ът. От него също се научава, че проектът има и поверителна част.

Намаляване на българите до 5 млн. На 117-а страница от поверителната част на програмата се казва, че българската икономика, в условията на пазарен принцип е предназначена да изхранва 5 милиона души.

Мда, Георги Тамбуев е изключително надежден източник!!! Вестник "Нова Зора" също! Тук Аспандиат ме е изпреварил, за което му благодаря, нямам какво повече да добавя.

Из страниците на разрухата:

1. Определена е посоката на промените

В увода на проекта е казано: "България е избрала пътя към демократичния капитализъм и е направила редица важни стъпки в тази насока, но има да се вършат още много и много неща. Признавайки този факт, новото правителство на България се обърна за съдействие към Фондацията на националната камара"...(2-1) Следователно Лукановци, Младеновци и Лиловци още в първите месеци след промяната са поели път към "демократичния капитализъм", направили са "редица важни стъпки" по него, поискали са и външно съдействие.

В програмата "Ран и Ът" е записано: "Предизвикателството на приватизацията, пред която е изправена България, е героично по своите размери и ако тази приватизация бъде осъществена, ще представлява без съмнение най-амбициозното начинание, което някоя страна е правила.

Докато успешните приватизационни програми в други страни включваха не повече от две дузини пълни приватизации за един период от няколко години, България трябва да приватизира хиляди предприятия за кратък период от време..." (4-3) Вижда се: В 1990 г. управляващите са дали съгласие България да бъде превърната в опитна мишка, за да се провери дали може да понесе "най-амбициозното начинание, което някоя страна е правила." В страните от ЕС държавната собственост се запазва в границите от 35% (Франция) до 65% (в скандинавските страни).

2. Разкрита е истината за приватизацията

"Приватизацията е преди всичко и най-вече политически процес с икономически последици и пренебрегването на този прост постулат често е било и най-важната причина за провала на една програма за приватизация." (4-3) Тези редове зачеркват изписаните върху тонове хартия, че приватизацията е икономически акт. Тези редове дават яснота на мъглявите понятия "структурни реформи", "преструктуриране на икономиката" и пр. Истинското им съдържание е - чрез приватизация частни лица да присвоят "държавните средства и предприятия". Който успее, ще получи реалната политическа и икономическа власт.

3. Уточнени са инструментите за осъществяване на приватизацията

Всеобща приватизация: "България трябва бързо да приеме всеобхватна програма за приватизиране на своите повече от 2200 държавни предприятия, на земеделските стопанства и на хилядите малки обекти от сферата на търговията и на услугите..."(4-1) Такава 100-процентна приватизация не е осъществявана в нито една друга държава на планетата!

Светкавична приватизация: "Например ако целта на Агенцията е да приватизира всички ресторанти в срок от две години и броят им е 16 000, то може да се определи като норма приватизиране на 2000 ресторанта за три месеца. Ако този брой бъде достигнат или надхвърлен, служителите... би трябвало да получат някакво допълнително парично възнаграждение след края на съответното тримесечие".(4-10) Тук се чувства участието на групата българи в екипа на Ран и Ът, приложили опита си по тримесечното планиране и по наднормените възнаграждения, придобит в практиката им от "тоталитарното" време.

Използване на всички средства, включително и принудата: "Във възможно най-висока степен да се положат усилия да бъде принуден парламентът или неговата специална комисия да постигне съгласие по съдържанието на една подробна, дългосрочна приватизационна програма, която да обхваща възможно най-много предприятия. След което да бъде установен някакъв процедурен механизъм, който да направи трудно (но не невъзможно) изменението на общия план в процеса на действието му. Ако не се възприеме такъв подход, България лесно може да изпадне в положение, при което плановете за всяко отделно предприятие ще стават обект на обсъждане в парламента".(4-11)

Тази рецепта продължава със съвети как най-важният за обществото въпрос за приватизацията да се изземе от парламента и да се остави в ръцете на чиновниците от агенции, министерства, общински и управителни съвети. Така се роди самочувствието на една личност, която по-късно се провикна: "Мога да приватизирам всичко и веднага, стига да не ме питат за колко и на кого го продавам".

Обявени са "процедурите"

"Процедурни" (4-12) са наречени най-важните приватизационни въпроси, засягащи и държавата, и всеки гражданин. Първият от тях е озаглавен: "Заблудата за стратегическия сектор".(4-13)Това са предприятията от енергетиката, телекомуникациите, транспорта и експлоатацията на природните ресурси. Много развиващи се страни "по странна логика" ограничавали приватизационните си програми само в рамките на предприятията, определени като нестратегически. "Изключение направили само Ямайка и Аржентина... България би трябвало просто да прояви същата смелост, като включи в приватизационната си програма колкото може повече предприятия и онези, които се смятат за стратегически, би трябвало да бъдат първи в списъка."(4-17) Всъщност "странна логика" е прокарана в проекта "Ран и Ът". В 1990 година България е била на 20-о място в света по производство на електроенергия и на човек от населението е имала 3 пъти по-голям енергодобив от Аржентина! Ямайка изобщо не е в класацията по този показател.

Като "процедурен" е поднесен и въпросът за използване при приватизацията на "мръсни пари". "Подобни ограничения биха имали смразяващ ефект върху приватизацията, създавайки неправилно подозрение към всички инвеститори и принуждавайки много от тях да се въздържат от участие в приватизационната програма поради опасения, че никой няма да повярва на обясненията им. Като се има предвид потискането на частната инициатива в България в миналото, много иначе честни хора може да са въвлечени в незаконни действия просто защото това е бил единствен начин да си осигурят материално благополучие в едно общество, което се опитваше да направи всички еднакво бедни. Въпреки това този въпрос си остава деликатен и нищо от това, което бе казано по-горе, не би трябвало да се тълкува като оправдание за незаконните начини за забогатяване. По-скоро с горните думи се препоръчва разследването и съдебното преследване на незаконните действия да бъдат изцяло отделени от процеса на приватизация. Приватизационният процес е достатъчно сложен и труден, за да се обременява допълнително с цели, свързани със спазването на законите".(4-20) Този дълъг цитат от програмата "Ран и Ът" добре показва защо е безплоден дългогодишният шум за "мръсните пари". Оказва се:

"Мръсни" са парите до 1989 г. и те не са другаде, а у "иначе честни хора", въвлечени в незаконни действия, просто защото това е бил единствен начин за осигуряване на материално благополучие; Приватизацията не трябва да се обременява с цели, свързани със спазването на законите.

4. Паричната реформа, банковата система, данъчната политика

Това са кратки, но ясни раздели: "България би могла да реши изцяло да се откаже от контрол и емисия на собствени пари и да премине към използването на парични единици на други държави или на емисиите на частни банки".(5-1)

"Някои малки държави винаги са го правили. Най-често я използват страните, които са били част от колониални империи като британската или френската. Щатският долар например се използва в редица страни като Либерия и Панама".(5-9) "А е възможно необходимите за него (за бърза степен на икономически растеж - б.а.) условия да се създадат почти веднага след прилагането на тъй наречената "шокова терапия", каквато наскоро изпита Полша. "Шоковата терапия" има очевидни предимства, но има и някои "жестоки" страни. Трябва да се повтори, че положението в Полша е добър пример за предимствата и недостатъците й".(5-6)

"В дългосрочен план данъчната система на България трябва да включва данък върху добавената стойност (ДДС), вероятно моделиран по подобие на данъците в Европейската общност и подоходен данък (или данъци) на частни лица и предприятия".(8-7)

За промени в Конституцията и други основни държавни документи

В действителност проектът "Ран и Ът" направо предлага "Модел за Конституция на Народна република България".(7-20)

В 1879 г. България е намерила сили да избере Учредително събрание с личности, приели една от най-демократичните конституции в Европа. 111 години по-късно правителството поискало проекта и 29 българи, научно титуловани участници в разработката му, не са почувствали неудобство да ни се предлага вносен готов проект за Конституция. Той, според предложителите е: "Моделът има за основа най-вече конституцията на САЩ и някои щати на Съюза. В много случаи американските клаузи са променени или са добавени нови, а в други - просто са сложени заглавия за по-лесно ориентиране".(8-7) "Защита единствено на негативните права... Конституцията на САЩ не признава позитивни права на жилище, образование, медицинско обслужване, чиста околна среда, достатъчно добър стандарт на живот или на периоди за почивка и отдих".(8-4) "Юридическата философия на реформите, представени в настоящата глава, изключва държавата от участие в практическата икономика на България".(9-22)

"В една свободна пазарна икономика държавата няма място в стопанската дейност".(9-19)

Да се отмени чл.19 от Конституцията на НРБ - "Този член определя кооперативната собственост като принадлежаща на колектив от трудещи се и упражнявана в интерес на обществото. Тази комунистическа догма няма място в Конституцията на една свободно избрана демокрация, чиято икономика се основава на свободно предприемачество и на пазарна икономика".(9-18)

5. Социалното дело

Това е разделът в проекта "Ран и Ът", който най-пълно разкрива неговата политика към острите въпроси на милионите българи. Още във въвеждащото резюме се казва: "Непосредствената задача на реформата на социалното дело в България е да позволи на страната да осъществи прехода към пазарна икономика в условията на дълбока икономическа криза. През този период не може и да се мисли за запазване на досегашното жизнено равнище. То неминуемо ще спадне, каквито и мерки да се вземат. Основната задача на българското правителство в социалната област е да осигури на всички българи достатъчно храна, покрив над главата и елементарно медицинско обслужване, но така, че това да не попречи на осъществяването на икономическите реформи".(13-1) По-нататък в проекта следват ред важни откровения: "Икономическата криза в България, подробно описана в този доклад, има мрачни последици върху системата за социално осигуряване. Предвижданията за безработицата са, че през 1991г. тя ще обхване между 200 000 души (според ЦРУ) и 470 000 (според Световната банка). Някои от българските експерти, с които разговаряхме обаче, се страхуват от много по-високо ниво на безработицата - около 1 000 000. Що се отнася до инфлацията, икономистите на българското правителство предвиждат, че нивото й ще достигне 80-90 % през 1990 г. и над 200 % през 1991 год. Тези изчисления обаче са направени, преди да влезе в сила сегашният план на индексация на заплатите и пенсиите и те трябва да се считат за остарели".(13-3)

"През последните 45 години българите, както и останалите народи в комунистически режими, живяха при твърде неблагоприятни условия: посредствено здравеопазване, спартанска храна, мизерни жилища, но всички тези неща бяха много евтини. Заплатите бяха ниски, но работните места бяха осигурени; пенсиите бяха ниски, но пенсионната възраст също беше ниска. Пазарната икономика, към която България се стреми, предлага чудесно здравеопазване, обилна храна, удобни жилища, високи заплати и пенсии, но с цената на две неща, характеризиращи пазара - несигурност и пазарни цени".(13-3)

(Никой от българските участници не си е направил труда да обясни на чужденците смехотворността. Селско стопанство

1 март 1991 г. да бъде крайният срок, до който цялата селскостопанска собственост (земя, структури, добитък, оборудване) да е в частни ръце.

Вижда се коренът на последвалата трагедия - неговото унищожаване доведе до ликвидация на 40 хиляди трактора, 10 хиляди комбайна, хиляди селскостопански сгради, съоръжения за напояване на 10 милиона декара земя, поголовна загуба на животни: 1 млн.говеда, 2,5 милиона свине, 5,5 милиона овце, рязко намаляване на селскостопанските добиви, и по същество откри пътя за проблемното изхранване на българския народ, превръщайки този проблем във важен, ако не и в главен инструмент за неговото манипулиране.

Абсолютно некоректно поднесена информация! Типично за "Работническо дело" и новите му производни!

Първо, планът Ран-Ът не е някакво чудодейно лекарство, че да очакваме чудеса. Макар, че през 1990 ги очаквахме. Всичко в тази държава си дойде на мястото и българите, за съжаление, получихме каквото си надробихме. Платихме си и за глупостта и наивността, и за комунистическата носталгия!

Второ, планът съдържа общи положения, прилагането му зависи от кадърността на нашите икономисти, а те както се видя, не са блестящи, макар вината изобщо да не е само тяхна.

Основните положения са:

- започване на приватизация (нещо, умишлено забавяно и протакано от комунистическите правителства до 1997 г.)

- постигане конвертируемост на лева (задължителна мярка)

- освобождаване на цените (задължителна мярка)

- социална защита на най-бедните слоеве (и това го има!)

- осъвременяване на законодателството (задължителна мярка)

За този митичен план се срещат какви ли не глупости - например, че Ран и Ът искали да лишат хората от собственост над апартаментите и други небивалици. Пълни тъпотии! Дори в самия план фактът, че голям процент от българите имат недвижима собственост е оценено положително.

И тук крупни въпроси не са получили отговор:

o Кой и защо допусна да се удвои дългът през 1986-1989?

o Какви са пътищата за бързото му погасяване?

o Защо от валутния резерв, възлизащ към 1.1.1990 г. на 1,38 млрд.щ.д. не се погасиха 600 млн.щ.д. от дълга, за да не се отиде към катастрофалния мораториум?

o Кой и за какво пропиля резерва?

o Кой и защо трансформира в държавен дълг задълженията на отрасловите ни банки пред чуждестранните частни банки? Нали в доклада "Ран и Ът" се препоръчва изключването на държавата от практическата икономика?

За тези неща, чини ми се, най-малко Ран и Ът са ни виновни. Май тогава властта я държаха комунистите. Което пък отговаря на въпроса по темата...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да се твърди, че комунистите са виновни е само върхът на проблема, и по същество повърхностно и политизирано. Пак ли комунистите са виновни за положението в Чехия, Германия, Словакия, Словения, и тн. днес?

Не много важно трябва да се каже. Комунизмът е плод на западната култура. Основите му и концепциите му могат да се разберат само в контекста на западната култура и история, която го е създала. Той само е привнесен на изток, но същността му, в най-голяма дълбина, е неразривно свързана със западноевропейската култура.

Алва, пак си пуснал дългосвирещата плоча на Лили Иванова!

Нали вече в други теми, прекалено подробно разгледахме технологичното изоставане на комунизма? Сравнявахме ГДР и ФРГ, КНДР и Южна Корея.

Казваш Чехия са добре, добре, но на наш фон, още не са стигнали стандарта на една Испания. Докато преди ВСВ са били развити като Холандия. Спекулираш, човече. Нима комунизмът не ги "дръпна" назад?

А какво да кажем за източната част на Германия - че те още са значително по-бедни от западната...

Една малка стъпка в това отношение, направи Германия, като даде над 10 милиарда за построяване на градове, оборудване и технологии, при оттегляне на съветските войски от ГДР. Можеше ли прехода да бъде друг с по- малко жертви и без разграбване - можеше! Прехваленият Горбачов допусна първите грешки и продаде соц. лагера за жълти стотинки. Нашите "демократи" надминаха всички представи. В многовековната история на България няма описан подобен грабеж.

За това пишете!Търсете факти и конкретни данни, които умишлено се крият! Живота не свършва с нас, поколенията трябва да знаят, за да могат да направят парвилния избор!

Г-н Върбев, това за Германия, не го давайте за пример! Истината е, че германците бяха буквално изнудени от СССР и затова платиха. Руснаците виждаха, че са пътници и решиха още да поизкярят! Това беше част от сделката, за да се разреши обединението.

Бихте ли ми обяснили, какво означава да "продаде соц. лагера за жълти стотинки"? Кой щеше да го купи за бели стотинки? И как?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Алва, пак си пуснал дългосвирещата плоча на Лили Иванова!

Нали вече в други теми, прекалено подробно разгледахме технологичното изоставане на комунизма? Сравнявахме ГДР и ФРГ, КНДР и Южна Корея.

Казваш Чехия са добре, добре, но на наш фон, още не са стигнали стандарта на една Испания. Докато преди ВСВ са били развити като Холандия. Спекулираш, човече. Нима комунизмът не ги "дръпна" назад?

А какво да кажем за източната част на Германия - че те още са значително по-бедни от западната...

Виж сега, Испания е в ЕС од 1984, а Чехия от 2004. Не може да сравняваш несъвместими неща. Имат различни ресурси, големини, територии и тн. Много спекулативно сравнение от твоя страна.

Трябва да ти кажа, че Словения пък мина Испания.

Напредъкът, който Испания едва успя да постине за 30 години, Чехите го постигнаха за 10, а Словенците за 5.

Източна Германия не съществува. Има Германия. Тя не само не дръпна назад след обединението, ами стана суперсила в икономиката на Европа.

Никой не говори за технологично изоставане. Говоря за по-сериозни неща. Култура например.

Комунизмът дръпна назад страните икономически, технологически, политически. Но не ги промени съществено, не ги направи по-корумпирани, по-малко религиозни или по-малко демократи от онова, което е било преди него.

Хайде да не му приписваме чудеса, които не заслужава този човеконенавистен строй.

И да се върна назад към основното. Комунизмът като доктрина е роден от и в Запада, и отразява неговото обществено и историческо развитие. Беше привнесен на изток.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз те питам, "доктрината, родена от и в Запада", задържа ли развитието на страните? Чехия, а и целия източен блок изостанаха ли значително от Запада?

Иначе, знаеш много добре, съгласен съм с теб за културните особености. Но аз говоря за икономика и технологии. В крайна сметка, Чехия и Словения заслужават много по-добро място в Европа. И ще го получат де, именно благодарение на културата си. А в момента го нямат, именно благодарение на комунизма. Мисля, че за това сме на едно мнение.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Въобще не е вярно, че комунизмът е западна работа. Това е поредния мит.

Теорията първоначално е родена на запад, обаче веднага след това се разделя на две. На запад взима връх Бернщайн и неговият ревизионизъм, но на изток - Ленин и всичките руски радикали от 19 век с бомбите им и пр. изпълнения.

На запад и дори в Източна Европа той си остана радикална, но неприета от нито един народ теория.

Комунизмът се разви в болшевизъм и намери почва да стане реалност само и единствено на Изток, но то не във всеки Изток - само в Русия и Албания той победи сам. За останалие източен свят му трябваха цели ВСВ и РККА.

Той си е класическа източна политическа доктрина, статична и диктаторска.

Дедо, ти да не би да ни предлагаш пак да се опитаме да строим конунизъм? Тоя път без интелигенция?

Е те оно съвсем нема да стане.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Целият източен блок изостана значително от Запада благодарение на комунизма.

Само че Русия и Източна Европа в частност България, Румъния и тн. са изостанали традиционно от Европа още преди да има комунизъм. Чрез него малко ама съвсем малко дръпнаха.

В своята основа, комунизмът, като философия, роден на запад и от запад, се стреми да допринесе за развитието на страните. Да, това е целта му. Но, както и друг път се е случвало, това е една сгрешена теория. Както и геоцентричната теория на Църквата. Или идеите на Платон. Следователно, напълно нормално и дори задължително е да се срещат сгрешени философии, които, искайки да помогнат, пречат. Проблемът с комунизма обаче е, че за разлика от геоцентричната теория, имаше сериозни икономически последици. На второ място, имаше сериозна свръхсила която насилствено пречеше на всеки опит за реформи и корекция на идеите - а такива изобилстваха.

Сега, Чехия е по-зле от запада временно. Въпрос на време е и то на кратко време да навакса. Защото - това е по-точно от твоята гледна точка - Чехия и Словения напредват сто пъти по-добре от България в наваксването си, именно поради културата си, която комунизмът не успя да промени.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въобще не е вярно, че комунизмът е западна работа. Това е поредния мит.

Теорията първоначално е родена на запад, обаче веднага след това се разделя на две. На запад взима връх Бернщайн и неговият ревизионизъм, но на изток - Ленин и всичките руски радикали от 19 век с бомбите им и пр. изпълнения.

Комунизмът се разви в болшевизъм и намери почва да стане реалност само и единствено на Изток, но то не във всеки Изток - само в Русия и Албания той победи сам. За останалие източен свят му трябваха цели ВСВ и РККА.

Той си е класическа източна политическа доктрина, статична и диктаторска.

Дедо, ти да не би да ни предлагаш пак да се опитаме да строим конунизъм? Тоя път без интелигенция?

Е те оно съвсем нема да стане.

Ти сигурно за първи път чуваш, че комунизмът е роден от Маркс и Енгелс, а те са типични чистокръвни немци. Те са теоретическият фундамент на комунизма по целия свят. И днес в Пхенян има техни портрети. И в главата на тези двама германски чистокръвни западноевропейски Херен стои западноевропейската култура, не руската или корейската. Ленин учи в Германия и Швейцария техните трудове, преди да го пратят в Русия с брониран блак през ЕВропа.

Опитът да се наложи такъв комунизъм на запад се провали през 1919. Беше обаче привнесен на Изток, където победи, смеси се с руските особености на културата на незачитанене на отделния човек, и с китайските и корейски такива на жертвоготовност и фанатизъм и се изроди. И този източен и брутален комунизъм беше в този си вид привнесен и насаден насила повторно на Германия и другите страни.

Идеята за комунизма като западен продукт е на Тойнби. В Цивилизацията пред изпитание.

КГ - чети Тойнби. Тука трябва да се чете и да се мисли. Не да се говорят празни приказки.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...