Отиди на
Форум "Наука"

Легализирането на марихуаната


Recommended Posts

  • Потребител

Поради факта, че ООН обсъжда легализацията на марихуаната доста се заговори по въпроса. Моето мнение е доста раздвоено и смятам евентуално да го споделя по нататък. Какво мислите Вие. За или проти легализирането на леката дрога сте. Какво мислите ще е влиянието. Ще намалеят ли хората които употребяват доста по-силни наркоици и изобщо какво ще е влиянието на тази мярка според вас. Мисля, че ще се заформи една добра сикусия.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 200
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Хммм, никога не съм употребявал "упойващи в-ва" ;) (ако не се броят тютюна и алкохола), но си мисля, че не е правилно - легализацията на марихуаната. Аз това го врьзвам само с идеята едни сиви пари да станат по-светли. "Употребата" на марихуаната не води до пристрастяване (така казват), но пък е трамплин за "по-хард" субстанции, като хероин кокаин и най-достъпното - амфетите. Като се разреши леката дрога ще нарастне потреблението (поне тези дето са се страхували от закона, но са желаели да опитат ще опитат), с което ще нарасне възможността да скочат в "по-дълбоки води", а там вече няма прошка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
:w00t::w00t::w00t: Целия свят ще ходи напушен и всички ще се хилят като олигофрени... Какво по-хубаво...ето ти на "царство небесно"! :smokeing::smokeing::sneaky2::sneaky2: представяте ли си? Легализирането на марихуаната е като да се приеме олигофренията за норма! следващата стъпка е да се обявят за неотровни някои видове неядливи гъби... Редактирано от Lion Queen
  • ХаХа 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

... следващата стъпка е да се обявят за неотровни някои видове неядливи гъби...

Абе по-лошо, неядливите, но неотровни гъби не са вкусни иначе щяха да са ядливи ;). А марихуаната очевидно е...ядлива ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпросът е сложен, по-скоро съм за легализация, но придружена с достатъчно просвета по въпроса.

Като цяло, марихуаната е доста набеден "наркотик".

Митак, трамплинът за амфетите е алкохола, не марихуаната. :)

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е точно така, за амфетите. Имах пред вид, че са най-достъпни. Кокаина скъп. Хероина евтин, ма трябват спринцовки игли и да се бодеш. Алкохола не мож го забраниш (абе може, ама който го е забранил се срутва после ;)). Исках да кажа, че ще има нарастване на амфетите над сегашното.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Митак, амфетите и марихуаната имат много различно действие. Това прави твърде безсмислено последователното им вземане.

Амфети се взимат масово по заведенията и то след алкохол. Те помагат на човек да се "държи", дори и да изпие огромни количества. Затова и са в комплект с алкохола обикновено.

Редактирано от Михов
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Михов не съм спец. в тез неща. Идеята ми е, че с легализацията на Мери Джейн, много хора, дето преди това не биха пробвали ще се пробват на най.....достъпното. Не съм спец по употреба и икономика на това. Но знам за ефектите и на марихуаната и на амфетите и на хероина и на кокаина, за ЛСД тоже. Абе все пак съм химик. Даже мога да спретна лабораторийка. БатБойко и ти Цв. Цв. няма да го направя бре ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Аре бе, пафкаторите от мойте познати отъпяха зверски. Човек не може да е "за" тая глупост. От друга страна, ако се разреши, ще влязат данъци за държавата, а и ще паднат приходите на мафиотчетата. Ама то по тая логика да се узакони и тежката дрога... не, по-добре не.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е решение това! На един акъл сме май? К'во кат влезат приходи, а затъпеят "некоИ" умни хора, въпреки, че посегнат ли там не са особено умни! А младите? Дайте да и дадем револвера с не с руска , а с кубинска рулетка (разликата м/у руската и кубинскта е в броя на птроните, при руската имме един патрон на 5-6 гназда, при куинската едно свободно гнездо, а всичкото патрони) ;).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Много е изписано за и против, като групите поддържащи едното или другото становище си служат яко със спекулации.

Аз лично не мога да се ориентирам кое по-правилното. Като се вземе предвид, че в Холандия е разрешена употребата на марихуана, в щатите се прави опит да бъде легализирана за медицински цели /ако това вече не се случило/, а в някои страни наказанието е много тежко. Ако не се лъжа имаше и смъртно такова.

Каква е истината? Вероятно, някъде по средата. По-средата, но в коя посока по-точно? По-скоро Да? По-скоро Не?

***

В България марихуаната едва ли ще бъде легализирана на този етап. Поне аз не вярвам да доживея това време. /Аз и за комунизма не вярвах../

Това решение няма да бъде взето на база реални за и против медицински причини. Ще се намесят икономически такива, от локалните интереси на производителите до глобалните за страната, като развитие на туризма. А може би греша?

Поздрави Б.

П.С. Затъпяването не е аргумент. Куп народ си е тъп и без да употребява контролирани от закона вещества и по-тъп едва ли е възможно да стане...

П.С. За или Против? Аз съм много любопитен да науча ... просто имам две деца във възраст през която може да се увлекат по използуването на някои бурени, съдържащи психоактивни вещества.

***

И без да бъде легализирана, марихуана може да се намери.

Поздрави Б.

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Узаконяване, глупости. Въобще не мисля, че ще има ползи. Имаше по новините за движения за затваряне на тия кафенета по холандско. Идва им много тоя вид туризъм. Хората искат да ги затварят, ние да отваряме. /"Ние" образно казано, не визирам никого конкретно/. Пък, както знаем, у нас има алкохолен туризъм, секс туризъм, селски туризъм /в преносен и буквален смисъл/. Само наркотуризъм ни трябва. Веднага ще бъде усвоен от съответните предприемчиви елементи и значително ще се подобри имиджът на страната. Това ще е само един от ефектите. Залагам и на други, все толкова завидни.

Има доста интересни неща в статията в Уикито потемата: http://en.wikipedia.org/wiki/Drug_policy_of_the_Netherlands

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Британците идват на алкохолен туризъм в България, други идват заради проститутките. Ще има хора, които биха идвали заради наркотиците. Просто ще станат комплексни услугите в областта на туризма.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз съм легализиране на марихуаната и за криминализиране на употребата и разпространението на тютюневите изделия! :) Незабавно!

ПП: Една анкета ще е намясто, не мислите ли?

Редактирано от Стоедин
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз съм легализиране на марихуаната и за криминализиране на употребата и разпространението на тютюневите изделия! :) Незабавно!

ПП: Една анкета ще е намясто, не мислите ли?

Да, ако авторът е съгласен и има предложения за възможните отговори, може да се обърнем към модовете.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По отношение на тютюнопушенето - успешно излекувахме 3-ма души от тежка хероинова зависимост, но уви - цигарите не можаха да ги разкарат.

Съответно, тютюна е много по-пристрастяващ наркотик и просто не е истина какво причинява на организма. Но уви - легален и таксуван е.

Колкото до марихуаната. Омръзнали са ми тези спорове, поради простата причина, че никой не се вслушва в отсрещната страна. Масите мислят по един и същ начин, че веднъж ако се легализира марихуаната, видиш ли, всички ще станат "наркомани" и ще започнат да се "друсат" с марихуана (пишейки това, наум псувам Фройд и неговите теории за манипулация на масите). Което е абсурдо - че ще има такива, които ще започнат да я използват on daily basis - това е ясно. Но, че ще предизвика wide-spread зависимост е просто абсурдно.

Много пъти съм ходила и оставала в Амстердам за дълги периоди от време. Знаете ли, кои са хората там, които злоупотребяват, в тази държава, в която марихуаната се продава легално? Туристите.

Разберете, че марихуаната има невероятни медицински приложения, и не малко хора страдат от това, че не могат да я използват в легални условия. След тежка детоксификация - физически и психически изтощени, пациентите които минават през ръцете на малцината души, които се занимават с лечение чрез етно медицина (вкл. аз и моето семейство), се нуждаят от марихуана, за да може да ги успокои и да им оправи безсънието, което е страничен ефект на лечението. Аз знам, кое е по-добре за тях, но и вие ми кажете - няколко дръпки марихуана, която ще ги успокои и приспи като бебета, или шепата с бензодиазепами, от която болезнено се нуждаят, за да заспят? Разбира се, че марихуаната, която съвсем естествено и нежно те приспива и се събуждаш свежарка на следващия ден, от колкото бензодиазепамите, които тотално те смазват, да не говорим, че ако (опази боже) се прекали с тях, може и човек да не се събуди.

Благородно завиждам на Сара Глат (практикува в Амстердам), която от 12 години успешно лекува наротична/алкохолна зависимост, както и други емоционални сътресения и има достъп до качествена марихуана, напълно легално и я използва с медицински цели за пациентите си. А останалите, които практикуваме това, трябва да се примирим с разни отровни бензодиазепами, с които ако се злоупотребява, причиняват такава тежка зависимост, от която няма излизане - и както се изрази един познат, ако от хероин караш абстиненция, ще се гърчиш 1 седмица и си разкарал физическата зависимост, докато с бензодиазепамите, ще се мъчиш в агония поне месец и има 50/50 шанс да умреш. :biggrin:

Да се надяваме, че човечеството ще се усети в един момент и ще позволи използването на марихуана и ентеогени с чисто медицинска цел. Ама уви, все ще се намери някоя група от хора, като тъпите хипита навремето, които ще омажат цялата работа от простотията си.

Колкото повече се оглеждам, толкова повече до гуша ми идва от тези дебати. Не искам да обидя никого.

От чиста практика ви казвам - проблема не е в марихуаната, проблема е в нас! Липса на адекватна информация, липса на елементарна култура в употребата на каквото и да е.

Всичко се мери с един ашир и термини като "наркотик" и "наркоман" се изпозлват напред-назад, без хората да се замислят какво наистина означават тези термини.

Наркотик е синтетично вещество, което подтиска централната нервна система и пречупва функцията на рецепторите за болка.

Една огромна част от това, което в днешно време се акредитира с термина "наркотик", няма нищо общо с това, което свъщност е наркотика.

И да тръгна да обяснявам, колко успешни medical trials има с марихуана, MDMA, LSD, да не говорим и за натуралните и абсолютно естествени психоактиви, който виерят около нас, никой няма да ме чуе, заслуша, обърне внимание или поне опита да разбере за какво точно говоря.

Хората масово имат една циментирана представа по въпроса и всичко приключва от там, от където е започнало.

Марихуаната никога няма да я легализират, защото тя никога няма да може да направи същите печалби, които тютюнопушенето, като един от най-силно пристрастяващите наркотици, прави всеки месец. От чисто икономическа точка, това, което най-бързо и ефективно създава зависимост, това ще се легализирва и продава. За всичките тези години, покрай зависими, съм видяла всичко на всичко 4 човека, които имат зависимост към марихуаната - пушат марихуана, вместо тютюн и тялото им е толкова привикнало, че изобщо не усещат ефектите на марихуаната, които са осезаеми при хора с чисти рецептори.

Аз и да съм ЗА легализацията, това няма никакво значение, защото на никой не му пука.

Така, че наздраве!

П.П.: Ако на някой не му се чете много, спокойно игнорирайте поста ми.

П.П.2: Моля, избиите си от главата този абсурден мит, че марихуаната води до хероин! Хероина е опиат, който се взима от много специфичен тип личности (не в добрия смисъл на думата). Недейте да спорите с мен по въпроса, защото от не-малко време се занимавам с хероино зависими и НИТО един от тях не е започнал с марихуана и всички отхвърлят този абсурден мит.

Редактирано от AciDBurn
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аре бе, пафкаторите от мойте познати отъпяха зверски. Човек не може да е "за" тая глупост. От друга страна, ако се разреши, ще влязат данъци за държавата, а и ще паднат приходите на мафиотчетата. Ама то по тая логика да се узакони и тежката дрога... не, по-добре не.

Глишев, някои хора затъпяват от марихуана, други от компютърни игри, трети от порно, а четвърти от чалга! :w00t:

Всъщност съм сигурен, че от чалга са затъпели много повече и то необратимо хора, отколкото от Мария Хуанита! И никой няма да предложи забрана на чалгата, по простата причина, че е достатъчно масова. По същия начин стоят нещата и с алкохола. Защото ако марихуаната затъпява, то алкохолът направо убива.

Освен това, сега, когато е нелегална, какво се постига? Не познавам човек, който е решил да пафка и да не е намерил! ;) И обратното - този, който сега не пуши, едва ли ще запали първата си цигара, щом ги види примерно в аптеката.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Уф, хората са си достатъчно податливи към затъпяване, дори без да взимат марихуана.

Хмела от бирата и всъщност бирата като цяло и нейната злоупотреба също води до затъпяване.

Прочетете историята на тази алкохолна напитка, особено момента, когато църквата е завзела производството и ще видите за какво ви говоря.

Пък то на днешната младеж, ако само марихуаната им е източник на затъпяването, то половината щяха да се дипломират и като ядрени физици, ама сакън...

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Лечебните свойства на марихуаната и легализирането й за ширпотреба са две абсолютно несравними неща.

А с цялото ми уважение, но хора, които се нуждаят от шепи седативи, за да заспят, имат много сериозен проблем, който по мое скромно мнение едното легализиране на марихуаната като лечебно средство едва ли ще реши... Но нека да не коментирам това й приложение, защото най-малкото не съм лекар.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Освен това, сега, когато е нелегална, какво се постига? Не познавам човек, който е решил да пафка и да не е намерил! ;) И обратното - този, който сега не пуши, едва ли ще запали първата си цигара, щом ги види примерно в аптеката.

Именно.

Единствената разлика е, че с навлизането на дизайнерските синтетични канабиноиди като THC и JWH "децата" вместо с марихуана наистина се друсат с наркотик. Пръскат обикновена трева и я продават после. Голям хит, голямо чудо.

Един единствен път направих грешката да купя марихуана, която в последствие се оказа синтетичен канабиноид и това така те удря с чук по главата, супер неестествено и в един момент (ако прекалиш, като мен) те подгонва една ужасна параноя, докато стигнеш до момента, в който си мислиш, че можеш и да умреш.

А с цялото ми уважение, но хора, които се нуждаят от шепи седативи, за да заспят, имат много сериозен проблем, който по мое скромно мнение едното легализиране на марихуаната като лечебно средство едва ли ще реши... Но нека да не коментирам това й приложение, защото най-малкото не съм лекар.

Kuna, след тежка детоксификация и лечение с ибогин, страничен ефект е безсънието. GABA рецепторите ти все още се регулират и човек се нуждае от седатив, за да заспи. Ако оставя пациент 5-6 дена в безсъние, мога да го докарам до психоза, нали се сещаш?

Прочети пак какво точно съм написала. Аз говоря за пациенти, преминали през тежко лечение, а не за такива, които имат проблеми със съня по принцип. Макар и за тях марихуаната също да помага. Тук не говоря наизуст, а от чист опит.

Редактирано от AciDBurn
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хмела от бирата и всъщност бирата като цяло и нейната злоупотреба също води до затъпяване.

Ай, ай, ай...

Много бира пия, пък съм толкова умен! :post-70473-1124971712::laugh:

Правете си сметка, ако не пиех! :tooth::punk:

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

***

Пък то на днешната младеж, ако само марихуаната им е източник на затъпяването, то половината щяха да се дипломират и като ядрени физици, ама сакън...

Какво отношение към ядрената физика! :lac:

Вярно е, че тя не е за особено умни глави, но все пак - нека поне привидно да показваме някакво уважение към труда им през петте години следване.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Kuna, след тежка детоксификация и лечение с ибогин, страничен ефект е безсънието. GABA рецепторите ти все още се регулират и човек се нуждае от седатив, за да заспи. Ако оставя пациент 5-6 дена в безсъние, мога да го докарам до психоза, нали се сещаш?

Прочети пак какво точно съм написала. Аз говоря за пациенти, преминали през тежко лечение, а не за такива, които имат проблеми със съня по принцип. Макар и за тях марихуаната също да помага. Тук не говоря наизуст, а от чист опит.

ОК - това са строго медицински казуси, отново не виждам аргумент за легализирането на широк достъп ;) Ако има легализация, тогава трябва да има много строго регламентирани режими за медицинска употреба, а не въобще.

Да се твърди, че всеки, който желае, може да се ссобие с тая дрога, независимо дали е легализирана или не, е наивно и нереалистично. И просто не е така. Очевидно е, че ако е легализирана, много повече народ би се пробвал, например от любопитство, и не се знае какво би станало по-насетне.

Редактирано от Kuna
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...