Отиди на
Форум "Наука"

Най- лютите растения и вещества


Recommended Posts

 • Глобален Модератор

Преди няколко години си засях тринидадски скорпион в саксия. Ако някой се чуди какво пък е това - люта чушка. Като казвам люта, наистина е такава. В продължение на три години този сорт на Capsicum chinense държа рекорда за най- люта чушка в света. А три години са доста време, защото ентусиастите - специалисти не спят и всеки иска да запише името си сред рекордьорите, така че постоянно се създават нови хибриди. Според скалата на Сковил ( ще ви я постна по- натам ) тази чушка има 1 463 700 единици за лютивост( Scoville heat units ). Някои от тези сортове се използват в производството на отблъскващи лютиви спрейове и се берат със специална екипировка- ръкавици и противогаз.

tr-s.jpg

типичен тринидадски скорпион

Спомням си, че след като засях семената си измих обилно ръцете със сапун и вода и то три пъти подред, след това си близнах пръстта и разбрах, че с три пъти работат е наполовина свършена :)

От август 2017 г. сорта Carolina Reaper  беше признат за най- лют с 1 641 186 SHU. Към днешна дата рекорда вече е скочил до 3 180 000 SHU! и принадлежи на сорта Pepper X ( прилича на модел Тесла )

  Carolina_Reaper.jpg

сорта Carolina Reaper

pepper-x-worlds-hottest-pepper.jpg

Pepper X

Ето и една доста интересна и ценна класация на лютите чушки:

shu.jpg

 

В следващия пост ще ви запозная с някои растения, пред които тези чушки са като бонбони лукчета :)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 40 минути, Шпага said:

Тези растения сигурно нямат врагове:) в смисъл че едва ли има животни, които да си "похапват" от тях.

Птиците нямат проблем.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
On 11.04.2021 г. at 15:18, fixxxsers said:

От август 2017 г. сорта Carolina Reaper  беше признат за най- лют с 1 641 186 SHU.

Имаше някакъв изверг в тубата, дето си правеше експерименти с това чудо. Сипва една купчинка стрито на прах, половината я гълта, половината я шмърка, а каквото остане - втриваше си го в очите. После пет минути нокаут :D

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
On 11.04.2021 г. at 16:36, Gravity said:

Птиците нямат проблем.

Не знам дали ще повярвате но им действа по определен начин, не зная за всички но на кокошките. Имам доста голям двор и си сея разни работи. Среди растенията които си сея е Capsicum chinense. Преди по-малко от месец се върна от отпуск съпругата ми и реши да наведе порядък в моите "авгиеви обори". Имах две малки низи люти чушлета /нанизани на конец и изсушени/ – аз обичам много люто а от споменатия сорт харесвам заради аромата  /на мой вкус ваниле/. Та жена ми да вземе и да ги хвърли на кокошките. Разбира се съобразила че конеца е вредно и начупила чушлетата за да извади и махне конеца. Като ми каза не паднах от стола а се затичах към волиера на кокошките, те са ми ценни от порода амераукана /снасят сини и синьозеленикави яйца/, та на кокошките външно нищо им нямашеу но четири дни след това редовно преизпълняваха плана по яйценосност – от осем кокошки девет до дванадесет яйца, при това където й дошло, носачката там снесла яйце, вообще не са се замисляли за гнездо и удобства. Та прочее явно все пак им действа на митницата. И понеже стана дума имам приятел състудент - руснак, всяка събота след 18 часа си пием водката в моя дом – прадиция. Та Витя, след третата водка става смел и също като мен понякога си замезва с моите чушлета, кога мариновани, кога свежи. Веднъж си взе шепичка и отнесе на жена си. На другия ден тя му заявила че неще той да носи в къщи такива неща от които сутрин е принудена да "вади кинжали от задното си отверстие".

Можете да си го възприемете като шега, приувеличение но си е жив факт.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Тук ще се съберем феновете на лютото :)

Всяка есен си правя мариновани люти чушки:

Последния път дори в общата туршия си сложих люти чушки и стана уникална :) (люта).

И последно време съм голям фен на Халапеньо (Jalapeno):

Jalapeno.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Най-лютото растение е Смолистата млечка (Euphorbia resinifera). Съдържа резинифератоксин, който е 1000 пъти по лют от капсицина на лютите чушки. 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 1 час, Р. Теодосиев said:

Последния път дори в общата туршия си сложих люти чушки и стана уникална :) (люта)

Аз съм ти казвал навремето че имам голяма градина в Кипър. Много дървета маслини, даже орех пекан, всяккави по чифт цитруси че даже гуава и маракуя и етцетера. Сея си и бахча, гледам си животинки, даже три кучета имам. Та прочее правя си туршия регулярно два пъти в месеца. Всеки път различна, според сезона. Мариновам кнот израстя и квот купя. Марината ми винаги е еднаква и винаги слагам люти чушлета  Capsicum chinense като есенция да е. Да речем мариновани яйца, или смес туршийка тип "царска салата" или туршия "златна ябълка" Нали съм голям педагог научих и жената да яде люто. Тя е рускинче блондинче, с манекенски форми и крака, бивща олимпийская надежда, бивша от сборная с прекратена спортна кариера. Аз! Та представи си тази мацка си сяда с мене на верандата наливаме си водчица кога има и ракийка пийваме си и си мезим с я златна ябълчица туршийка  я мариновано ячи;е то пъдпъдъче то кокоше, щраусово не съм пробвал, няма да влезе в буркана. Ние пием по руски. Освен туршийка има и"закуска" черен гляб с сланинка или селедка или с червено хайверче; След третата стопка, рюмка е със столче а стопката е права чашичка, нашите са по петдесет грама, замезваме чушле мариновано от сорта  Capsicum chinense. Аз много го харесвам защото усещам вкус на ванилно докато ми горят ушите от люто. Представи си "Красавица, спотсменка, комсомолка отличница"  пердаши лютото чушле и съска така й е люто а аз винаги казвам "не съскай аз от пепелянки не плаша"!

Опитай следната туршийка тя е бърза по приготвяне. а може и да я смесиш златни ябълки може да сложиш още що душа обича, между ябълчиците всъщност нарязани на парчета за една двойна хапка слагам чушлета но не всички са от любимия ми сорт, е така е защото съм готин и пия в компания а не всички държат на това люто. Та в един буркан измити, почистени ябълки на парчета със кожата заедно, после заливам с кипяща марина, затварям веднага тип амния с винтова капачка, обръщам наопъки да се херметизира капачката а след като поизстине поставям вече нормално но слънчево и топличко. След два дни на дъното на хладилника. След още три извади буркана, отвори, насипи си в чинийка налей си ракийка задържително в две чашчици, чукни едната в другата чашка с думите "наздраве капитане" пийни замези и се наслади на живота След третата чашчица можеш да земезваш само с чушлета.Марината ми е простичка.  на два буркана омния ми отива половин чаша малко по малко от половината оцет винен 6 % аз харесвам винен ароматен, балсамико. Чаша и половина вода две чаени лъжички сол едра, каменна, до десетина зрънца домашен цветен пипер имам си дърво. До пет шест зрънца чер пипер, едно две зрънца бахар, листче дофиново, няколко листчета целина барабар със стръкчето, две три склидки чесън две лъжици захар три мед. Всичкото това кипи и докато закипи се сещам че съм забравил да мушна няколко почистени чесънчета и стръкчета от стеблото целина в буркана. Понеже целината я правя в чаеварката налага се втори път да закипя марината докато набутам чесънчета   стръкчета цебина губя време и се охлажда. Кипящата марина заливам каъто се старая всичко що трява да влезе в буркана.

Наздраве от капитана!

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 5 часа, Р. Теодосиев said:

И последно време съм голям фен на Халапеньо (Jalapeno):

И на мен са ми любимите. Не са прекалено остри и същевременно имат достатъчно за ядене, че да ги ядеш като зелени чушки.   Много вървят със сирене. Освен това 5-8000 е приемлива лютивина, дори за деца.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

И така част втора:

Най- лютото растение (беше споменато ) е вдин вид млечка- Euphorbia resinifera. Това растение се среща по склоновете ( до 1500 м) на Атласките планини в Мароко. Макар и да прилича на кактус, това всъщност е многогодишно сукулентно растение, което достига до около 1 - 1.2 м височина, а на ширина може да се разпери на повече от 2 метра. То е около 8 000 пъти по- люто от най- лютите чушки.

475529d2491e3058dcb4ba2c7cd868ea.jpg

Веществото, което е отговорно за лютия вкус е резинифератоксин, който всъщност се среща и в една друга млечка от северна Нигерия - Euphorbia poissonii, която обаче съдържа и тиниатоксин - вторият по сила след резинифератоксина.

Да се върнем към резинифератоксина. Докато pepper X има 3 180 000 SHU, то чистия резинифератоксин е с 16 000 000 000 SHU! Токсина убива нервните окончания, което автомачично го прави обект на изследване за негово евентуално използване в медицината.

1024px-Resiniferatoxin.svg.png

резинифератоксин

Резинифератоксина активира ванилоидните рецептори TRPV1, които участват във възприемането на болка, температура и във възпалителния процес. Стимулирането на TRPV1 води до десензибилизация и обезболяване. По подобен начин действа и капсаицина, но тук говорим за 500 до 1000 пъти по- силно действие! При това действието на веществото продължава изключително дълго. Вече са правени опити с приложение на резинифератоксина върху кучета със ставни болки. Установява се, че болката и куцотата при подопитните изчезва средно за около 5 месеца! Един от собствениците на куче дори е съобщил, че неговия любимец не е усещал болка за цели 18 м!

При това резинифератоксина действа само так където е въведен, няма привикване, няма и страничните ефекти каквито имат опиоидите. Все пак има още предизвикателства пред учените:

1. Свръхефективност - токсина обезболява и се губи чувсвото за температура до такава степен, че човек може да се травмира или изгори без да усети ( все пак чувството за болка е много важен еволюционен механизъм за самозащита)

2. Въвеждането на резинифератоксина е изключително болезнено и трябва да се извършва под анестезия!

26c0c8a109d51ab06bd6ceaac1e274c7.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Ето и една класация на най- лютите вещества. На руски е, но добре се разбира кое какво е.

scalla.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...