Отиди на
Форум "Наука"

Месояден хищник или тревопасен е по природа човекът, или епизод от научната дезинформация в новия свят


Recommended Posts

  • Потребител

Проблемите при консумацията на месо са много високите нива мазнини, които се отделят в кръвта при разграждането му. Доколкото клетъчните стени на мускулните клетки са изградени основно от мазнини (липиди) резултатът при яденето на месо е повишен липиден профил на кръвта. И се оказва, че някои от тези мазнини влияят пряко на сърдечносъдовите заболявания, затлъстяването, метаболитния синдром и други. Такива са керамините и дихидрокерамините. Керамидите са едни от най-простите липиди в клетъчната стена, като е установено, че създават ефект на липотоксичност в клетката. Керамидите служели за сигнализация между клетките и голямото им количество (при затлъстяване или консумация на месо) водело до стрес в клетката. Този стрес променял функциите и архитектурата на ендоплазмения ретикулум (органела обграждащ клетъчното ядро), който синтезира мазнините и белтъчините в клетката. Съответно в клетката се натрупвали неправилно формирани белтъци, което можело да доведе до смъртта на клетката. В стресирания ендоплазмен ретикулум също се синтезирали повече керамиди, които като сигнални молекули стресирали останалите клетки. По този начин се пораждали и проблемите с метаболизма. 

"Концентрациите на керамиди и дихидрокерамиди в кръвната плазма и тъканите са свързани с редица кардиометаболитни заболявания. Керамидите са идентифицирани като ключови механистични фактори за индуцираното от липотоксичност развитие на мастната тъкан и чернодробната инсулинова резистентност. Появяват се доказателства, че метаболизмът на керамидите в скелетните мускули има ключова роля в регулирането на системната физиология. Керамидите на скелетните мускули са повишени както при пациенти със, така и при животински модели на затлъстяване и диабет и имат отрицателна корелация с инсулиновата чувствителност." [Long-chain ceramides are cell non-autonomous signals linking lipotoxicity to endoplasmic reticulum stress in skeletal muscle. https://www.nature.com/articles/s41467-022-29363-9]

"Хората, които ядат много месо, имат по-висок риск от диабет. Сега за първи път показахме, че високата консумация на червено и преработено месо е свързана с неблагоприятни нива на свързаните с диабета керамиди. Нашите резултати предполагат, че връзката между консумацията на месо и рискът от диабет могат да бъдат медиирани от влиянието на керамидите нива в кръвта", каза първият автор Клеменс Витенбехер, член на катедрата по молекулярна епидемиология в DIfE и Harvard TH Chan School of Public Health. [Ceramides—Blood lipids provide new insights into the link between diet and diabetes and cardiovascular disease. https://medicalxpress.com/news/2022-02-ceramidesblood-lipids-insights-link-diet.html]; [Dihydroceramide- and ceramide-profiling provides insights into human cardiometabolic disease etiology. https://www.nature.com/articles/s41467-022-28496-1]

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Безспорно известен факт на науката е, че човека е всеяден. Може да яде всякаква храна - както от животински, така и от растителен или гъбен произход. Не разбирам защо някои хора избрали да премахнат храните от животински произход от менюто си се стараят да оправдаят това си решение чрез научни изследвания за евентуални вреди от такива храни и да ползват такива аргументи в битка да убедят останалите хора и те да престанат.

Всеки има собствен избор, повечето хора емоционален по-малкото базиран на рационални и научни факти но да се твърди че месото има вредни ефекти върху човешкия организъм при положение че хомо сапиенс е всеяден от първия си  ден е меко казано несериозно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В природата няма нищо задължително и животните си правят каквото си искат, само хората си определят правила.

Котката въпреки , че е перфектен хищник пасе и трева за да си чисти корема. Мечките колкото и страшни да изглеждат, могат дори да пасът трева.

Оцеляването  в природата е трудно действие. Не е като да вземеш заплата и да отидеш на магазин.

Има и друго, но е тъжно:

Хората преди векове са измирали млади. Нямало е време за диабет , за депресия , за криза на средната възраст. До 30 г. максимум и филма приключва ,само по-богатите са имали по дълъг цикъл. До тогава тялото е здраво и съзнанието също.

А сега Байдън пада по стълбите..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 54 минути, esox22 said:

Хората преди векове са измирали млади. Нямало е време за диабет , за депресия , за криза на средната възраст. До 30 г. максимум и филма приключва ,само по-богатите са имали по дълъг цикъл. До тогава тялото е здраво и съзнанието също.

Долу-горе, така е... Някъде вече се спомена - черен хумор:😎 Канибал-веган?! Хранел се само с адамови ябълки...😎

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, esox22 said:

Хората преди векове са измирали млади. Нямало е време за диабет , за депресия , за криза на средната възраст. До 30 г. максимум и филма приключва ,само по-богатите са имали по дълъг цикъл. До тогава тялото е здраво и съзнанието също.

Значи ако ще мреш на 30 значи на 25 тялото ти не е било баш здраво. До 30 години за древните хора вече са се били натрупали доста вредни фактори, които са водели до смъртта, като вероятно и яденето на месо е било един от тези фактори. Ако си цял живот още от малък на месо всеки ден, вероятно още на 25 години ще почнеш да развиваш атеросклероза, високо кръвно, омазнен черен дроб и диабет. Другите фактори, които са състарявали рано хората са стреса от хищници и конкуренти, атмосферните условия и живота на открито, и вируси, бактерии и други болести. 

Интересното е, че днешните големи човекоподобни маймуни - горила, орангутан и шимпанзе, живеят по-дълго от първобитния човек - около 40 години. Тоест вегетарянския им начин на хранене им дава някоя друга година. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, makebulgar said:

Интересното е, че днешните големи човекоподобни маймуни - горила, орангутан и шимпанзе, живеят по-дълго от първобитния човек - около 40 години. Тоест вегетарянския им начин на хранене им дава някоя друга година. 

Това ли е единствената разлика? Ако има и други разлики, как реши, че диета им е причинта за разликата в продьлжителноста на живота? А, и шимпанзетата не са вегитариянци.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 часа, Втори след княза said:

Доколкото разбирам, авторите обръщат внимание да не се яде МНОГО месо.

Много може да означава различни неща от различните гледни точки. За един месото в един дюнер на ден, вдеки ден, е много, а за друг ще е малко. 

Във филма "Променящите Играта" от 23:00 до 26:00 мин. дават онзи интересен експеримент с трима американски футболисти (единия е веган от 4 години), които първо ядат съответно едно бурито с телешко, едно бурито с пилешко и едно бурито с растителни белтъчини и мазнини. След 2 часа при тези яли месо, без значение дали е тлъсто или крехко пилешко, в плазмата на кръвта се наблюдават мазнини като облак от бели капчици холестерол, керамиди и други. Част от тези капчици полепват по артериите и след някоя друга година по дюнер на ядене стават на плаки. Вегана с веганското бурито има бистра плазма. На следващия ден правят същия експеримент, но всички ядат само веганско бурито, като плазмата им вече на всички е чиста от мазнините. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 23 минути, makebulgar said:

Много може да означава различни неща от различните гледни точки. За един месото в един дюнер на ден, вдеки ден, е много, а за друг ще е малко. 

Във филма "Променящите Играта" от 23:00 до 26:00 мин. дават онзи интересен експеримент с трима американски футболисти (единия е веган от 4 години), които първо ядат съответно едно бурито с телешко, едно бурито с пилешко и едно бурито с растителни белтъчини и мазнини. След 2 часа при тези яли месо, без значение дали е тлъсто или крехко пилешко, в плазмата на кръвта се наблюдават мазнини като облак от бели капчици холестерол, керамиди и други. Част от тези капчици полепват по артериите и след някоя друга година по дюнер на ядене стават на плаки. Вегана с веганското бурито има бистра плазма. На следващия ден правят същия експеримент, но всички ядат само веганско бурито, като плазмата им вече на всички е чиста от мазнините. 

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Game_Changers#Reception

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 минути, Gravity said:

Ако игнорираме всички общи приказки и от двете страни - едните хвалебствени, другите критични - в крайна сметка ще остане само фактът, че такъв експеримент е проведен и че резултатите са документирани, неоспорими.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 минути, Gravity said:

Критикуващи ще има винаги, особено по такава тема като яденето и особено когато и другата страна също може да е финансово обвързана с определени храни. Както са критикувани някои от участниците във филма, че продават вегански продукти и рекламират, така и някои от критикуващите описани в Уикипедия вероятно са свързани с месната или млечната промишленост и работят активно против всяка дума срещу месото и млякото.  

Същото е и с критиката за едностранчивостта и пристрастността на участващите във филма. Онези, които критикуват отказа от месото също са пристрастни към идея наложена от традициите и подкрепяна от някои учени. 

Целта на филма не е толкова да се изтъква това, че веганството е най-добрия начин на хрнене, ни най-малко. Тази критика е доста несъстоятелна. Целта на филма е основно да покаже, че има доста хора при това спортисти, които се справят доста добре само на растителна храна. Това е доста объркващо и смайващо за сегашното състояние на представите на хората, а и на много учени, относно храненето, които дълги години са били убеждавани, че е невъзможно подобно нещо. Еми явно е възможно, и това е основната тема на филма.  

***

В случая интересен е експеримента даден във филма, според който дори най-крехкото месо води до значително повишаване на мазнините в кръвта при това с много голяма и очевидна разлика сравнено с растителната храна. Този експеримент е за филма и показва нещата доста повърхностно, но е достатъчен за да се направи извод. Вероятно има и по-подробни проучвания по темата. Онези проучвания, които са цитирани малко по-горе, показват нещо подобно относно керамидите. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, makebulgar said:

Целта на филма не е толкова да се изтъква това, че веганството е най-добрия начин на хрнене, ни най-малко. Тази критика е доста несъстоятелна. Целта на филма е основно да покаже, че има доста хора при това спортисти, които се справят доста добре само на растителна храна. Това е доста объркващо и смайващо за сегашното състояние на представите на хората, а и на много учени, относно храненето, които дълги години са били убеждавани, че е невъзможно подобно нещо. Еми явно е възможно, и това е основната тема на филма. 

Филма го гледах преди време и не си спомням, но не мисля че това е целта. Изглеждаше точно като веганска пропаганда. А, че може само с разстителна храна е ясно още отдавана, буквално от преди хилядолетия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Gravity said:

А, че може само с разстителна храна е ясно още отдавана, буквално от преди хилядолетия.

Но днес ако питаш някой на улицата ще ти каже, че не може. Ще ти каже, че от месото получаваш важни неща и не може без него, а млякото ти дава калций и ако не го пиеш ще ти се счупят костите. Такива са общите нагласи и популярните вярвания основани на съответните научни препоръки и медицински мнения. Затова са направили филма, да пропагандират фактът, че може и само на растителна храна. Този факт днес всъщност не е ясен, а е скрит и дори научно и индустриално прикриван. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 часа, makebulgar said:

вероятно още на 25 години ще почнеш да развиваш атеросклероза

Питай за това някой лекар.

До 25 можеш да плюскащ сладоледи , салами,  вафли, бял хляб с мазни кюфтета, да се напиваш до три сутринта, да гледащ филми, до късно и да пушиш по кутия на ден. Организма ще издържи всичко това ще си мислиш , че си от стомана.

Но след 30 ще започнеш да ходиш по лекар редовно и силата ти да намалява.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, esox22 said:

До 25 можеш да плюскащ сладоледи , салами,  вафли, бял хляб с мазни кюфтета, да се напиваш до три сутринта, да гледащ филми, до късно и да пушиш по кутия на ден. Организма ще издържи всичко това ще си мислиш , че си от стомана.

Но след 30 ще започнеш да ходиш по лекар редовно и силата ти да намалява.

Днес го правят това и на 20 или дори на 15 години. И затова и толкова хора има затлъстели и с високо кръвно. 

Направени са проучвания в Холандия, показващи, че яденето на много месо от децата води до това да са дебели когато пораснат - Too much meat can make children fat, study finds - https://www.foodnavigator.com/Article/2017/07/04/Too-much-meat-can-make-children-fat-study-finds

Други проучвания показват, че децата ядат 4 пъти повече месо/белтъчини от нужните им, което води до надебеляването им - Obesity warning for parents after study finds toddlers 'consume four times too much protein on average'https://www.google.com/amp/s/www.independent.co.uk/news/health/protein-toddlers-consume-four-times-too-much-obesity-body-fat-children-milk-cheese-meat-dairy-a7745566.html%3famp

 

Тоест, излиза, че в опита си да нахраним децата с богата на белтъчини храна, тоест с месо, ги претоварваме с мазнини, от които не само, че стават по-дебели, но и стават по-болни.

Ако днес правим това по толкова безобиден и лесен начин, то какво да кажем за времената преди 100 000 години, когато хората са яли месо от мамути и антилопи. Явно и тогава подобна богата на холестерол и други вредни мазнини храна е правила децата по-дебели и болни, и затова и живота на прачовека е по-къс от този на големите маймуни. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чел съм едно изследване , но в списание:(не всичко е интернет:)

В САЩ правили опит с деца. Оставяли им нещо като шведска маса. Имало почти всичко. Децата в определени дни ядат повече месо и сирене, друг път плодове и дори настъргано червено цвекло и моркови, някой път ядът малко и пият повече вода, друг път се тъпчат.

Накрая ги проверили и били с много по - добри показатели, от децата хранени вкъщи.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

Тоест, излиза, че в опита си да нахраним децата с богата на белтъчини храна, тоест с месо, ги претоварваме с мазнини, от които не само, че стават по-дебели, но и стават по-болни.

Ако днес правим това по толкова безобиден и лесен начин, то какво да кажем за времената преди 100 000 години, когато хората са яли месо от мамути и антилопи. Явно и тогава подобна богата на холестерол и други вредни мазнини храна е правила децата по-дебели и болни, и затова и живота на прачовека е по-къс от този на големите маймуни. 

 

Makebulgar, все пак не трябва да забравяме, че в онези времена натрупването на мазнини е било от решаващо значение за оцеляването. През зимните месеци, когато не е имало плодове, ядки и прочие вегански блага, хората не са имали друг "резервоар" за енергия, освен дебелите си кореми. Стройните индивиди, макар и без повишен холестерол🙃 въобще не са дочаквали пролетта... 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, esox22 said:

Чел съм едно изследване , но в списание:(не всичко е интернет:)

В САЩ правили опит с деца. Оставяли им нещо като шведска маса. Имало почти всичко. Децата в определени дни ядат повече месо и сирене, друг път плодове и дори настъргано червено цвекло и моркови, някой път ядът малко и пият повече вода, друг път се тъпчат.

Накрая ги проверили и били с много по - добри показатели, от децата хранени вкъщи.

 

 

 

Усещали са какво им е необходимо. Като всеки нормален човек, който изведнъж изпитва глад за нещо, което понякога дори не обича да яде или рядко се сеща за него. А нуждите към определени храни зависят от толкова много фактори, че е трудно да се изброят всичките. Ще спомена само няколко от тях.
Сезона, възрастта, физическата и умствена активност, температурата навън или на мястото където си, слънчевото греене, нуждата на тялото от определени хранителни вещества, минерали и витамини. И още много.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 5.04.2022 г. at 10:29, Шпага said:

През зимните месеци, когато не е имало плодове, ядки и прочие вегански блага, хората не са имали друг "резервоар" за енергия, освен дебелите си кореми. Стройните индивиди, макар и без повишен холестерол🙃 въобще не са дочаквали пролетта... 

Хората от доста одавна са се научили да съхраняват храна за зимата в торби, складове и разни съдове, а не по корема си, и да оцеляват с нея. Ако не си слаб, а си с корем, няма как да настигнеш и убиеш антилопа или мамут. Трудно ще ти е и да обикаляш из гората да събираш разни други неща за ядене. Реално един затлъстял прачовек може да изкара примерно 2-3 месецa без да яде нищо и едва ли ще изкара зимата само с мазнини. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 5.04.2022 г. at 9:14, esox22 said:

Чел съм едно изследване , но в списание:(не всичко е интернет:)

В САЩ правили опит с деца. Оставяли им нещо като шведска маса. Имало почти всичко. Децата в определени дни ядат повече месо и сирене, друг път плодове и дори настъргано червено цвекло и моркови, някой път ядът малко и пият повече вода, друг път се тъпчат.

Накрая ги проверили и били с много по - добри показатели, от децата хранени вкъщи.

Вероятно на тези деца са били предлагани само основни здравословни храни без нищо странично. С възрастите тоя експеримент не върви, особено когато имат избор извън здравословните храни. Както знаем, когато възрастните имат свободата да си избират сами какво да си купуват от магазина, само според това какво им е вкусно, резултатът е затлъстяване и инфаркт. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 часа, makebulgar said:

Както знаем, когато възрастните имат свободата да си избират

Голяма част от възрастните са работническа сган която яде консерванти, гледа телевизия , говорят само с примери или клишета . Нагъват много  евтини въглехидрати и евтин алкохол и една бързо отиваща си сексуалност.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 часа, makebulgar said:

 

Ти ни обясняваше как алкохола е вреден за хората във всякакви дози и е клетъчна отрова. Опровергахме те за някои от останалите изброени от теб токсини.
Прочети сега ето тази интересна статия и особено нейния край. 
Извадка: 

Ако има някакво еволюционно предимство на алкохола, предадено в продължение на десетки милиони години от общия ни прародител между нас и съвременните примати, тогава бихте очаквали това да се прояви в ДНК на животните.

И го прави. Гените, кодиращи метаболизма на етанола, са широко разпространени сред бозайниците, които ядат плодове и нектар. Всъщност хората, шимпанзетата, бонобо и горилите споделят мутация в ген, който подобрява ензима, разграждащ етанола 40 пъти.

Цялата статия: https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Kakvo-e-evoliutcionnoto-predimstvo-na-konsumatciiata-na-plodove-s-alko_182860.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Димитър Йорданов said:

Опровергахме те за някои от останалите изброени от теб токсини.
Прочети сега ето тази интересна статия и особено нейния край. 
Извадка: 

Ако има някакво еволюционно предимство на алкохола, предадено в продължение на десетки милиони години от общия ни прародител между нас и съвременните примати, тогава бихте очаквали това да се прояви в ДНК на животните.

И го прави. Гените, кодиращи метаболизма на етанола, са широко разпространени сред бозайниците, които ядат плодове и нектар. Всъщност хората, шимпанзетата, бонобо и горилите споделят мутация в ген, който подобрява ензима, разграждащ етанола 40 пъти.

Цялата статия: https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Kakvo-e-evoliutcionnoto-predimstvo-na-konsumatciiata-na-plodove-s-alko_182860.html

Наличието на подобен ген, който спомага за разграждането на етанола, още един път доказва, че човека по природа е плодояден. В оригиналната статия от проучването: Dietary ethanol ingestion by free-ranging spider monkeys (Ateles geoffroyi) https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.211729, изказват предположения, че този ген се е появил тъй като просто приматите консумират много плодове богати на захари, а това означава, че в някои случаи в тях ще има и ферментирали до алкохол захари. Предполагат, че приматите имат гена, за да използват енергията от етанола, но това е предположение само. Предполагат и че приматите използват етанола в плодовете като маркер за това, че са узрели, но и това е просто предположение, тъй като зрелите плодове имат и други аромати, а и имат и цвят и текстура различаващи ги от незрелите.

Във всеки случай тези открития относно приматите не правят етанола по-слаб клетъчен токсин, и най-вече не опровергават откритията от другите проучвания показващи вредата от етанола за сивото вещество, черния дроб и други органи. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, makebulgar said:

Наличието на подобен ген, който спомага за разграждането на етанола, още един път доказва, че човека по природа е плодояден.


Или че плодовете (евентуално и други неща) са част от диетата му.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В саваните и полупустините на Източна Африка - днешни Кения, Етиопия и Танзания, където е възникнал човешкият род, все още има диви племена, чийто бит не се различава особено от този на прахората. Ако хората по природа са плодоядни, то би следвало и днес живеещите племена в тези района да са плодоядни. Не са претърпели никикакви значими природни катаклизми през последните няколко стотин хиляди години. След като са запазили първобитния си бит, логично е и диетата да не им се е променила. Но, тези хора са на първо място ловци, после събирачи и диетата им е всеядна

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 33 минути, самотния вълк said:

В саваните и полупустините на Източна Африка - днешни Кения, Етиопия и Танзания, където е възникнал човешкият род, все още има диви племена, чийто бит не се различава особено от този на прахората. Ако хората по природа са плодоядни, то би следвало и днес живеещите племена в тези района да са плодоядни.

Другото име на саваната е рядка гора, а не полупустиня. В редките гори на Африка, както вече говорихме, има доста дървета даващи плодове. По-голяма част от хората в саваните са станали земеделци, а не са диви ловци-събирачи. 

Преди 33 минути, самотния вълк said:

Не са претърпели никикакви значими природни катаклизми през последните няколко стотин хиляди години. След като са запазили първобитния си бит, логично е и диетата да не им се е променила.

Основният катаклизъм, който се е случил, е че покрай тях са се народили още 1 милиард хора, които им секат горите, ядат им ресурсите и ги оставят без ядене. 

Тъй че не е много коректно чисто логически да си подбираш днешни изолирани племена и да ги обявяваш че са еднакви с прачовека от преди 100 000 години. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...