Отиди на
Форум "Наука"

Талибаните превзеха Афганистан.


Recommended Posts

  • Потребител
Цитирай

Правителствените сили предадоха Мазар-и-Шариф практически без бой, оставяйки позициите и оръжията си.
Завземането на афганистанския град Мазар-и-Шариф, административен център на северозападната провинция Балх, от въоръжени формирования на радикалното движение талибани е станало в резултат на заговор. Това разкри "Ал Джазира".

Що за чудо са тези талибани?
- Казват, че режимът им е по-строг от "Ислямска държава" ?
- Гледам по ТВ, че издават разни документи, пишат регистри, т.е. имат бюрократична машина?
- Колко са многобройни и от къде се взмат?
- Сега как напредват? Чрез фронт или чрез активиране на спящите си местни структури?
- Гледам интервюта със жени и по-малко със държавни чиновници - не щат талибани, естествено, но
какво казва мъжкото население? До колко му пасва талибанския строй?

Дайте да намерим отговори на тези въпроси!

Редактирано от resavsky
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
On 15.08.2021 г. at 15:14, Alexander000 said:

Най-сетне ще въведат ред в тази страна. Дано ударят и по наркотрафрика най-накрая.

Надявай се.Те просто ще овладеят наркотрафика.Но геостратегическото поражение на САЩ е факт.Доста крупно и крайно шокиращо.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз не мога да си обясня, как след толкова години обучение и след толкова наляти пари за оборудване, афганистанската армия просто се предаде! Ей така - срещу противник, който освен че иска да се бие, друго предимство няма. Те дори само хеликоптерите и бронираната техника да бяха използвали и щяха да спрат ташибаните преди подстъпите към всеки по-голям град. Ония не могат да си позволят много жертви, защото нямат резерви.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 11 минути, Amazonski said:

Аз не мога да си обясня, как след толкова години обучение и след толкова наляти пари за оборудване, афганистанската армия просто се предаде! Ей така - срещу противник, който освен че иска да се бие, друго предимство няма. Те дори само хеликоптерите и бронираната техника да бяха използвали и щяха да спрат ташибаните преди подстъпите към всеки по-голям град. Ония не могат да си позволят много жертви, защото нямат резерви.

Грешка.Тя не се предаде а просто избяга.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, Amazonski said:

Аз не мога да си обясня, как след толкова години обучение и след толкова наляти пари за оборудване, афганистанската армия просто се предаде!

Къде видя афганистанска "армия"?! Впрочем и талибаните са същата стока. Ето видео как американски военен инструктор обучава,по-точно се опитва да обучава афганистанските "бойци":

https://twitter.com/Kranzschwinger/status/1426290486394986498

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, resavsky said:

Но геостратегическото поражение на САЩ е факт.

Поражение няма. САЩ само отстъпиха крачка назад. Въпреки изтеглянето на САЩ от варварския Афганистан,те продължават да имат огромно влияние и толерантност в Близкият изток. От Саудитска арабия та до Египет всички те приемат за добро да имат съюзник като САЩ. Каквото и да говори анти-американската пропаганда.

Афганистан може да бъде победен само чрез геноцид,но такава "стратегия" е невъзможно днес през 2021г. да бъде осъществена. Впрочем именно с такава "стратегия" СССР укроти Афганистан през 80-те години. Говори се че съветската армия е избила между два и три милиона афганистанци. Москва заряза Афганистан поради вътрешни причини,(СССР се разпадна зрелищно),а не защото муджахедините бяха по-силни от нея. Същото важи и за САЩ - те напуснаха Виетнам поради вътрешни сътресения в американския елит - президентът Никсън беше свален чрез интриги...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 15.08.2021 г. at 15:14, Alexander000 said:

Най-сетне ще въведат ред в тази страна. Дано ударят и по наркотрафрика най-накрая.

 

Преди 6 часа, resavsky said:

Надявай се.Те просто ще овладеят наркотрафика.

След като практически превзеха 2/3 от Афганистан през 1996 г. талибаните удвоиха и дори утроиха производството на опиум, от който се извлича хероин. Маковите полета бяха безкрайни. Всичко това под покровителството на американските служби. Две-три години по-късно нещо се посбутаха с ЦРУ, намалиха производството на опиум, а през 2001 г. въобще забраниха всякакво производство. 

Последвалите събития в световен мащаб си ги сглобете сами...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Цитирай

Талибаните - раздвояване на личността?

От 2001 г. насам се промени не само тактиката на талибаните, еволюираха техните структури, идеология и самите те. Паула Ханас представя един нов анализ на причините и пътищата на това развитие.

 
 

Информационно отношение към вносните технологии и уреди: касетите и компакт дисковете с джихадистки песни се продават добре на пазара, въпреки, че са забранени от правителството, в боевете се използват видеокамери и командирите вече притежават лаптопи. Революционните песни възхваляват тези, които бяха забранили всякаква музика. Видеофилми представят подвизите в славните битки на тези, които се борят да премахнат всякакви образи на живи неща. Мобилните телефони и интернет подпомагат една организация, която заплашва и бомбардира телекомуникационните компании. Добре дошли в света на неоталибаните.

 

Подобни сцени са картинно описани в новата книга на Антонио Джустоци, посветена изцяло на размириците в Афганистан през периода 2002-2007 г. Джустоци представя разрастващите се бунтове като част от международно джихадистко движение. Според него днешните талибани се различават в идеологическо и тактическо отношение от своите предшественици от преди 2001 г.

 

 

Със заглавието «Коран, Калашников и лаптоп» Джустоци демонстрира, че използването на технологиите от неоталибаните предизвиква промяна на тактиката, както в пропагандата, така и във въоръжаването. Неоталибаните възприемат от радикалните си съюзници от другите страни по-либерален подход към модерните средства, дори когато действат в Афганистан, където токът спира често

 

Пропагандните видеофилми показват признанията и екзекуциите на «шпиони», интервюта с видни командири и епизоди от световния «джихад» (особено в Ирак). От 2003 г. неоталибаните купуват стотици мотоциклети, които използват за транспорт, разузнаване, комуникации, координация на боевете и атаки срещу баражите по пътищата.

 

 

Значението на връзките с чужбина, твърди Джустоци, е, че променя целта на бунтовете от освобождаване към глобален джихад

 

Неоталибаните все още изостават от иракските си съмишленици в производството на самоделни взривни устройства, но от 2006 г. насам разстоянието значително се скъсява..

 

По същия начин сериозното подобряване на технологията на самоубийствените бомбени атентати и на уменията на доброволците намалиха процента на неуспешните актове от 60 – 70 % през 2004 г. на 10 -15 % следващата година. Част от усъвършенстваните оръжия безспорно идват от чужбина и самите талибани признават, че получават техническа помощ и финансови средства от арабите.

 

Тази интернационализация е вторият елемент, който отличава неоталибаните. «Старите» талибани по принцип не застават масово зад новия джихад, но чужденците (особено арабите и пакистанците) го подкрепят.

 

Но Джустоци е скептичен доколко това помага на бунтовниците. Командирите, които винаги са афганистанци, често намират, че чуждите доброволци са недисциплинирани и крайни в поведението си и подканват някои да си идат, за да не отблъснат местното население.

 

И именно сред чужданците, които не понават терена и нямат връзки с местното население, жертвите са най-много. Значението на връзките с чужбина, твърди Джустоци, е, че променя целта на бунтовете от освобождаване към глобален джихад.

 

«Окупаторите» не са основната цел на нападенията на неоталибаните. Това е съзнателна тактика, заета от Ирак, с цел съюзническите войски да останат в страната и постепенно да бъдат изтощени. Тук стратегията на неоталибаните се различава от класическия бунт. Победата или ще е глобална, или няма да е победа.

 

Война, но каква?

Джустоци се опитва да вмести тази променяща се тактика и поведение в познати модели и теории. Дали неоталибаните водят «война на бълхите»? Дали четат Мао Дзе Дун? Може ли да се каже, че бунтовете изграждат четвърти вид военизирано поколение? Или то е комбинация от предишните три?

 

Джустоци колебливо заключава, че «война на бълхите» се е водила до 2005 г., когато започва да се надига интернационалистическата джихадистка тенденция. Но той избягва категоричните изводи и сякаш подканя читателя към дискусия и спор, за да си състави собствено мнение.

 

Той признава, че засега не е ясно дали тази тенденция към международна свещена война ще продължи или ще стане по-регионална, привличаща ислямистките партии в Пакистан, които, макар и реакционни, признават съревнованието в избори.

 

Но дори бунтовете в Афганистан да са част от глобално движение, неоталибаните все още харчат годишно по-малко от един процент от сумите, които американските военни месечно влагат в Афганистан, бойните им радиостанции са в същност обикновени търговски марки с фиксирани честоти, които дават на всеки открит достъп до бойните им планове и дори с подобренията в самоделните взривни устройства, в технологията за самоубийствени атентати и във въоръженията, техният арсенал не може да се сравни с този на НАТО. Защо тогава Джустоци заявява, че има чувството, че борбата с бунтовете е неуспех ?

 

 

Размириците, твърди той, щяха да са дребен проблем, ако не експлоатираха вътрешната слабост на афганистанската държава (и преди, и след 2001 г.)

 

Според Джустоци несъстоятелната стратегия е част от проблема. Той твърди, че усилията на САЩ се колебаят между традиционния подход (системно унищожение на бастионите на талибаните, за да се попречи на укрепването на властта им), и алтернативните мерки за предотвратяване чрез помощ и развитие. Той не е убеден, че която и да е от двете стратегии – дори ако последователно се прилага – може да доведе до безспорно поражение на талибаните.

Размириците, твърди той, щяха да са дребен проблем, ако не експлоатираха вътрешната слабост на афганистанската държава (и преди, и след 2001 г.), и затова техническите решения не могат решат един в крайна сметка политически проблем.

Подобно на операциите срещу бунтовниците, книгата е създадена «в крачка». Макар че е написана само за няколко месеца, тя прави обстоен, далновиден и премерен анализ и само няколкото недоизпипани таблици и диаграми издават прибързаната й подготовка.

Авторът изследва и пише за Афганистан в продължение на повече от десетилетие и допълва богатите си източници със собствените си пространни интервюта с талибани и представители на коалицията. Джустоци отлично познава водещите фигури, племенните системи и съперничества и историята на местните борби за власт.

Макар че не е така четивна като класическото произведение на Ахмед Рашид «Талибани» от 2001 г., силата на книгата е в нейната актуалност – тя не е анализ пост фактум на това, което не е направено, както трябва, или на това, което би трябвало да се направи по-добре. Тя не влиза в полемика, нито излага нормативна теза. Тя е кратка и набързо написана, именно защото засяга едно текущо и постоянно разплитащо се явление. Джустоци нескрито желае да предизвика и стимулира политически дебат, а не да прави аутопсия.

Джустоци е жертвал мащаба на анализа в името на своевременната поява на книгата. Резултатът е творба в процес, един първи опит да се опишат неоталибаните и да се каталогизират бунтовете, за да се стимулира политическа дискусия сред тези, които могат да повлияят върху резултатите от борбата с размириците.

https://www.nato.int/docu/review/2008/04/AP_BOOK/BG/index.htm

 

 

В резюме: Талибаните черпят опит от Ислямска държава, финансират се от арабите и според автора се борят за свтовен джихад. Излиза, че хлабавия режим, който сега обявяват, в сравнение с предишния им трябва за стабилност, понеже имат по-висша цел??

Ето и интервюто с корифея по талибанските въпроси Ахмед Рашид

 

Редактирано от Exhemus
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...