Отиди на
Форум "Наука"

43 години след полета на Георги Иванов: все още не правим достатъчно, за да имаме нов космонавт


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

43 години след полета на Георги Иванов: все още не правим достатъчно, за да имаме нов космонавт

soyuz-33-crew-onboard.jpg

На снимката - Георги Иванов (вляво) и Николай Рукавишников в космическия си кораб "Союз 33"

10 април 2022 г. 10:30 ч.

Светослав Александров. Днес отбелязваме 43 години от изстрелването на пилотирания космически кораб "Союз-33" с екипаж, състоящ се от космонавта на СССР Николай Рукавишников и българския му колега Георги Иванов. С този полет България става шестата държава в света след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР със свой гражданин в околоземното пространство. След само още една мисия (тази на "Союз ТМ-5" с българина Александър Александров), нашата пилотирана космическа одисея приключва. И макар че днес имаме научни прибори в околоземна орбита и около Марс, няма изгледи да станем свидетели на полет на трети българин в космоса в обозримо бъдеще. 

Най-логичното, което бихме могли да направим, е да затвърдим нашето членство в Европейската космическа агенция (ЕКА). Агенцията притежава свой собствен отряд, който понастоящем се състои от общо седем активни астронавти. Истината обаче е, че нито един от тях не е представител на Централна или Източна Европа, както с неудоволствие подчертах още през 2019 г. в моя англоезична статия за The Space Review. Всички европейски астронавти без един са избрани по време на селекцията през 2009 г., освен Матиас Маурер - немец, селектиран през 2015-та. Освен него, в отряда има още един немец - Александър Герст, двама италианци - Лука Пармитано и Саманта Кристофорети, един великобританец - Тим Пийк, един французин - Тома Песке и един датчанин - Андреас Могенсен. 

През 2022 г. ЕКА ще избере между четирима и шестима кандидати, които ще се присъединят към отряда. Селекцията започна още през 2021-ва. Нека да разгледаме каква е настоящата структура на агенцията и кои имаха право да кандидатстват: 

esa-current-structure.jpg 

Както е видно на тази карта, ЕКА се състои от 22 страни-членки (оцветени в тъмно-сиво): Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния (!!!), Испания, Швеция, Швейцария и Великобритания. Всички те съставляват управляващия съвет на агенцията. Канада е със статут на кооперираща държава и също участва в съвета.

Сред държавите в светло-сиво има три асоциирани страни-членки: Словения, Латвия и Литва. И накрая има пет други държави-членки на ЕС, които са подписали споразумение с ЕКА за европейска кооперираща държава: България, Хърватия, Кипър, Малта и Словакия. 

Нека да видим гражданите на кои от страните имаха право да участват в селекцията на астронавти: тези на членките и асоциираните членки. Не и на коопериращите държави. Действително сред кандидатите ще забележите представители на Литва (общо 80), Латвия (83) и Словения (62), но не и на България или Хърватия например. 

На 16-ти февруари т.г. беше оповестено, че България и ЕКА са подписали ново, разширено споразумение за европейска кооперираща държава. Макар че това безспорно е добра възможност за нашите фирми и научни институции да участват в проекти за космически проучвания, като по този начин отрасълът ни ще придобие готовност, позволяваща превръщането ни в асоцииран или пълноправен член на ЕКА, ние вече изпуснахме настоящата селекция за астронавти. Следващата ще е след години. 

Разбира се, Европейската космическа агенция не е единственият начин, по който бихме могли да разширяваме сътрудничеството си със света в сферата на космическите изследвания. САЩ понастоящем изпълнява програма за усвояване на Луната, която се нарича "Артемис". През 2020 г. американската агенция НАСА обяви т.нар. "Споразумение Артемис" заедно с още осем държави-инициаторки: САЩ, Австралия, Канада, Италия, Япония, Люксембург, ОАЕ, Великобритания. Впоследствие към споразумението се присъединиха Украйна, Южна Корея, Нова Зеландия, Полша, Мексико и Израел, а на 1-ви март последната държава, сложила подписа си, бе Румъния

Аз отправих запитване в социалните мрежи към Министър-председателя на България г-н Кирил Петков дали изобщо възнамеряваме да разширяваме сътрудничеството си и да последваме примера на Румъния, особено във времена като настоящето, когато старите международни космически партньорства между запада и Русия рухват и трябва да се търсят нови възможности. Отговор не получих. 

Може би единственият шанс, който ни остава, е да се надяваме, че заможен българин ще полети с американски космически кораб като турист. Знам, че поне един такъв българин има - Шефкет Чападжиев, който още през 2007 г. оповести, че е платил място на борда на "СпейсШипТу" - кораба на Ричард Брансън. Но през 2020-та година американски медии ни информираха, че Чападжиев е изморен и разочарован от чакането и безкрайните отлагания на Брансън. За щастие корабът най-накрая беше завършен през 2021-ва година, като самият Брансън летя в космоса, а до края на 2022-ра може би ще започнат самите туристически полети. 

Кой знае? Може би на ниво частно предприемачество ще станем свидетели на българи-туристи, които излитат в космоса - дори когато собствената ни държава не прави достатъчно да си имаме наш астронавт.  

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4483-2022-43-years-georgi-ivanov

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Колко би ни струвало летенето в космоса в момента с различните варианти ракети и самолето-ракети на Мъск, Безос, Брансън, НАСА, Русия, Китай или Индия?! 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

Колко би ни струвало летенето в космоса в момента с различните варианти ракети и самолето-ракети на Мъск, Безос, Брансън, НАСА, Русия, Китай или Индия?! 

Не е само до пари... Съфорумецът Александров преди каза,че България трябва да даде поне малко принос в развитието на космическата технология,за да има "очи" да поиска български космонавт да участва в полетите на НАСА и ЕКА...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 40 минути, deaf said:

Не е само до пари... Съфорумецът Александров преди каза,че България трябва да даде поне малко принос в развитието на космическата технология,за да има "очи" да поиска български космонавт да участва в полетите на НАСА и ЕКА...

Е това е ако България иска без да дава пари български космонавт да лети. Тоест с пари на НАСА и ЕКА да лети.

А иначе явно 55 милиона долара са достатъчни, за да летиш със СпейсХ и да изкараш 10 дни на МКС. Това са към 100 милиона лева или 7 км от строежа на пътя Видин - Ботевград. Тъй че пари явно България има, ракети също има по света готови за пари да пратят космонавти в космоса. Въпросът е да се оправдае пред данакоплатеца защо и е на България да харчи тия пари за някой си, който иска да лети 10 дни из космоса, а да не ги изхарчим за асфалт, социална помощ, за нови мерцедеси за парламента или за заплати на пилоти на медицински хеликоптери. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За мен и сега, но и когато Георги Иванов е полетял в космоса цялата тази история на България участваща в космически експедиции е нищо повече от приказката "Видяла жабата че подковават коня и тя вдигнала крак". 

Почти и само държави от G20 си позволяват да правят космически програми, и то не всичките и то не всякакви програми. А българите напираме и ние... За къде?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...