Отиди на
Форум "Наука"

Руско-украинската война 2022-2023 година.


Recommended Posts

  • Мнения 14k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • scaner

    2628

  • Пандора

    1252

  • sir

    1237

  • resavsky

    968

  • Потребител

Костянтин Машовець

В Изюмската посока напредналите части на Силите за отбрана на Украйна не само спряха настъплението на противника северозападно, северно и североизточно от Славянск, но и го принудиха да отстъпи на някои места. Къде, как и кога.... разбира се, няма да пиша по разбираеми причини, но ще кажа, че ситуацията в този район, напоследък, на тактическо ниво е доста "интересна" за противника. Неговата най-мощна групировка от войски, насочена към Славянския укрепен район на Силите за отбрана на Украйна, съдейки по всичко, вече е "прегрупирана" до степен, че отделните й напреднали части могат да бъдат напълно разбити в близко бъдеще. .. 
Сега за Юга. 
През последните 3 дни, БТГр на руските Въздушно-десантни войски , се придвижиха към плацдарма Херсон-Берислав в състава на групата "Юг", 
По-голямата част от железопътните ешелони се движат през Керч и Джанкой към двете главни товарни станции съответно за Херсонско и Запорожско направление - Брюливка и Сокологирне...

 

По пътя М-14 в посока Мариупол - Бердянск - Мелитопол - Нова Каховка колоните на войските на Централния военен окръг също се движат една след друга почти непрекъснато... 
Обемът и скоростта на движение на жива сила, ОВТ, материални средства и предмети на материално-техническата поддръжка са такива, че комуникациите просто не могат да издържат. 
Така например Руската дирекция на Кримския мост беше принудена да отмени движението на всякакви цивилни влакове през железопътния мост за половин ден, поради необходимостта да премине през него в точното време и в точния брой военни ешелони... 
Както предвидих, основата на тази групировка ще бъдат войските на Източния военен окръг.....35-та сборна армия ... 
В численост до 10-12 БТГр∖ТГр пристигна при групата "Изюм" в оперативната тилова група "Юг" (Софиевка - Горностаевка - Кривий Рог - район Воскресенске), в това число 64-та отделна мотострелкова бригада,....освен това, тук се събраха батальонно-тактически и тактически групи от 38-а МСБр, 69-и „Казашки“ полк, 107-ма РБР, 165-а АБР и 71-ва ЗРБр. Те дори доведоха със себе си 82-ри ремонтно-възстановителен батальон и "Медико-тактическата" група... 
Така например „старите приятели“ след настъплението на Попасна „възстановиха и превъоръжиха“ БТГр от 40-а и 155-а обрмп тоф-а, както и части от 68-ми АК и 104-та обр на окръга. 
....днес е напълно възможно да се стигне до извода, че руските военното командване извършва оперативното разгръщане в тази зона на може би най-мощната оперативна групировка на своите войски от момента на масираната инвазия на Руската федерация в Украйна...Лично за мен, например, движението и дислокацията на 35-та общовойскова армия от Източния военен окръг на РФ в този смисъл е своеобразен маркер, индикатор за това къде точно е насочено вниманието на Генералния им щаб.... но по време на първата фаза на нахлуването именно 35-та армия, в сравнение с други групи руски войски, като 1-ва ТА или 20-та ЗВА, демонстрира най-висока степен на адекватност на възприемане на ситуацията и агресивност в настъплението. 
За да осигури прехвърлянето на ДОПЪЛНИТЕЛНИ сили и средства в "зоната на отговорност" на своята групировка войски, действащи в Кривойрошко направление, и след поражението на Антоновския мост от Силите за отбрана на Украйна, противникът проведе понтонен преход през река Днепър в района на н.п. Лвов. 
Освен това, в същото време в района на Даривка, командването на вражеските войски просто ДЕМОНТИРА понтонния преход над река Ингулец, тъй като успя да ВЪЗСТАНОВИ моста наблизо, като покри повредените участъци със стоманени плочи. 
От своя страна на 28 юли т.г врагът, след като извърши инженерни работи на шлюза на Каховската ВЕЦ (те покриха пътната настилка с армирани плочи с дебелина 160 mm), продължава да прехвърля ОВТ в посока Веселе - зап. Широка Балка – евентуално Чарівне. 
За водене на ефективна отбрана дори на оперативно или оперативно-тактическо ниво всичко това е ТВЪРДЕ МНОГО... 
Комбинация от 35-та, 36-та и 5-та ЗВА на Източния военен окръг и 2-ри армии (49-та и 58-ма ЗВА) на Южния окръг + ... + не по-малко от 3 МП бригади + 3 бригади със специално предназначение, при мен лично предизвиква известно усещане за дежавю... 
Дори ако вземем предвид, че "ширината на фронтовия участък", която противникът трябва да поддържа в южната оперативна зона, е, да кажем, "достатъчно значителна", то дори и в този случай почти съсредоточената и разгърната групировка на противника войски очевидно е твърде голям за активна отбрана с тактически контраатаки или някакво ограничено оперативно-тактическо настъпление. Явно е за нещо повече...
 
  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, scaner said:

По потерям российских оккупационных войск на 30.07.2022

Александр Коваленко

По потерям российских оккупационных войск на 30.07.2022

По имеющейся информации санитарные потери российских оккупантов по состоянию на утро 30.07.2022 превысили 79,5 тыс человек. Невозвратные санитарные потери (погибшие), согласно данным Генштаба ВСУ составили 40 670, согласно оценке с учётом смертности в лечебных учреждениях превысили 42,5 тыс человек.

Таким образом, суммарные потери российских оккупационных войск в Украине убитыми и раненными превысили 122 тыс чел.

Фактически, за полные 5 месяцев и неполную неделю полномасштабной войны в Украине, российский оккупационный контингент потерял убитыми, раненными и пленными 70% от своей первоначальной численности, которой намеревались оккупировать территорию страны за считанные дни.

Напомню, что накануне вторжения в Украину, 23 февраля, у границ Украины россия сконцентрировала от 170 до 180 тыс войск.

Теперь по подсчётам потерь.

Мы ведём эти подсчёты фактически с первой недели вторжения в Украину и благодаря возможности получения информации из лечебных учреждений Беларуси и ВОТ Крыма, могли оценивать потери не только с учётом фактических данных ряда официальных источников, но и по тех, что отмечались в Л/У.

Погрешность количества ликвидированных оккупантов с учетом, не обнаруженных тел (в лесу, на обочине дороги, в поле) и не идентифицируемых без медицинской экспертизы, это редко когда более 5% от общего количества. Но, примерно столько же и порою даже больше – это потери в Л/У.

Например, за 5 месяцев ведения данного анализа мы установили, что наилучшие условия лечения раненных оккупантов были в Л/У Буларуси. В среднем выживаемость раненных россиян в Л/У Беларуси, из числа тяжёлых и средних составляла 1/7 и 1/10. Очень высокий показатель.

В лечебных учреждениях россии этот показатель был в среднем 1/6 и 1/8. В ВОТ Крыма 1/5 и 1/8, что было обусловлено отсутствием достаточной оперативности оказания экстренной помощи и необходимого количество специализированных препаратов и оборудования. Кстати, именно в крымских Л/У первых стал возникать дефицит альбумина, как 10% так и 5%. В Л/У так называемых «ДНР» и «ЛНР» показатель был 1/3 и 1/5.

После вывода российских оккупационных войск с северного плацдарма показатель смертности в Л/У обсчитывать стало сложнее. Информация с ВОТ Крыма поступала редко и требовала уточнения, а в российских Л/У обслуживающих мо рф сейчас и вовсе тотальный контроль исходящей информации. С другой стороны, транзитный поток раненных через Л/У на временно оккупированных территориях Херсонской, Харьковской и Запорожской областей дают общее представление о ситуации с 300-ми в РОВ.

Данните са напълно реалистични, даже може би подценени.

Цитирай

В целом, такие цифры объясняют и то, почему РОВ до сих пор не могут восстановить свою изначальную боеспособность хотя бы по личному составу и переходят от наступления в оборону по целому ряду направлений, а кое-где даже ориентируются на неизбежный «жест доброй воли».

Эти данные так же говорят о том, что реальная численность 200-х может быть выше, чем уже упомянутые данные.

Украинците да не бързат със заключенията, щото техните загуби вече може да са към 100 000 човека... 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 минути, новорегистриран3 said:

Украинците да не бързат със заключенията, щото техните загуби вече може да са към 100 000 човека... 

Според щатските оценки украинските загуби са по-малко от руските. Макар че щатските оценки за руските убити са около 20000 души.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, scaner said:

Според щатските оценки украинските загуби са по-малко от руските. Макар че щатските оценки за руските убити са около 20000 души.

Това от някакви официални източници ли е? Украйна проведе N мобилизации вече без да успее да проведе що-годе голяма контранастъпателна операция.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 33 минути, haunted said:

Това от някакви официални източници ли е? Украйна проведе N мобилизации вече без да успее да проведе що-годе голяма контранастъпателна операция.

Какво сочи това, че не е провела голяма контранастъпателна операция? Сочи, че играе основно в отбрана, а тоя режим обикновено намалява жертвите - повече жертви дават нападащите. Все пак не е физически закон, а само статистика.

А изказването за броят жертви беше на шефа на ЦРУ Уилям Бърнс, в момента не го помня, но ако трябва може да го намеря.

P.S. намерих, например ТУК., от 20-ти юли. Цитирам:

"Последние по времени оценки от разведывательного сообщества США составляют в районе 15 тысяч убитых и где-то в три раза больше раненых, - заявил он. - И украинцы тоже пострадали - вероятно, немного меньше, но все же вы знаете, это значительные потери".

Редактирано от scaner
  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ключевое из вечерней сводки Генштаба:

1. Основные направления по Донбассу, где Россия готовится к наступлению - Бахмут, Авдеевка и Новопавловское направление (из Донецка в сторону Красногоровки и Покровска).

2. К востоку и югу от Бахмута враг наступал на Покровское и на Травневое. Рядом с Травневым россияне смогли войти в Семигорье и закрепляются на его окраинах.

3. Были атаки на Авдеевку со стороны Спартака, и на Красногоровку. Под Угледаром атаковал Павловку, но безуспешно.

------

Дух Махно, атаки под Бахмутом и Донецком, тотальная эвакуация, звонок Блинкена Лаврову. Итоги 157-го дня

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, scaner said:

Според щатските оценки украинските загуби са по-малко от руските. Макар че щатските оценки за руските убити са около 20000 души.

Ясно, че американците ще подценяват украинските загуби. Но няма как армия, която е подложена на такъв силен и постоянен обстрел, да има по-малко жертви. Руснаците, след загубите до май месец, смениха тактиката и вече напредват само след много силна артилерийска подготовка. Т.е. цени се, малко повече от преди, живота на войниците. А и не е като да има изобилие от желаещи да умрат за руския свят. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, новорегистриран3 said:

Ясно, че американците ще подценяват украинските загуби. Но няма как армия, която е подложена на такъв силен и постоянен обстрел, да има по-малко жертви. Руснаците, след загубите до май месец, смениха тактиката и вече напредват само след много силна артилерийска подготовка. Т.е. цени се, малко повече от преди, живота на войниците. А и не е като да има изобилие от желаещи да умрат за руския свят. 

Руските пропагандисти обявяват 100000+ украински жертви. Ясно е,  че на тези източници не може да се вярва по определение. Украинците обяснимо мълчат. Остават другите що годе експертни оценки, щатските и на Великобритания, които са доста близки. Всичко останало е смучене на пръсти: не можело, щото не можело...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, новорегистриран3 said:

Ясно, че американците ще подценяват украинските загуби. Но няма как армия, която е подложена на такъв силен и постоянен обстрел, да има по-малко жертви. Руснаците, след загубите до май месец, смениха тактиката и вече напредват само след много силна артилерийска подготовка. Т.е. цени се, малко повече от преди, живота на войниците. А и не е като да има изобилие от желаещи да умрат за руския свят. 

новорегистриран3 😮🤔🤪

  • ХаХа 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, sir said:

новорегистриран3 😮🤔🤪

Забравих си паролата... 😅

  • ХаХа 2
  • Тъжен 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 часа, scaner said:

Руските пропагандисти обявяват 100000+ украински жертви. Ясно е,  че на тези източници не може да се вярва по определение. Украинците обяснимо мълчат. Остават другите що годе експертни оценки, щатските и на Великобритания, които са доста близки. Всичко останало е смучене на пръсти: не можело, щото не можело...

И едните и другите губят стотици войници всеки ден. Украинците що народ изгубиха само по херсонско направление. Ами руснаците при бездарните опити да форсират реката в Донбас... Май и руските загуби са към 100 000... 

 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 часа, новорегистриран3 said:

Забравих си паролата... 😅

Записвай на външна памет - хартиен носител :) 

 

  • Харесва ми! 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, новорегистриран3 said:

И едните и другите губят стотици войници всеки ден. Украинците що народ изгубиха само по херсонско направление. Ами руснаците при бездарните опити да форсират реката в Донбас... Май и руските загуби са към 100 000... 

 

Заедно със санитарните може. Иначе силно ме съмнява която и да е от двете страни да има 100 хиляди безвъзвратни загуби, т.е. убити, изчезнали, пленени, тежко ранени и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По-рано днес Русия обяви "атака на въоръжените сили на Украйна" срещу щаба на Черноморския флот, разположен в окупирания Севастопол. При удара са пострадали петима души. По-късно говорителят на ОДВ на Одеса Сергей Братчук опроверга изявленията на окупаторите за "удара на въоръжените сили на Украйна" по щаба на Черноморския флот в Крим

От пресцентъра на ВМС нарекоха информацията за обстрела измислица. „Всъщност врагът не посмя да прекара деня на Черноморския флот на Руската федерация и за да не се опозори пред целия свят, страхувайки се от въоръжените сили на Украйна, той измисли причина да отмени събитията по случай т. нар. празник.С подобни изявления врагът признава противовъздушната си отбрана за небоеспособна и още повече поставя под съмнение съществуването на Кримския мост. Те припомниха, че Украйна освобождава окупираните територии, използвайки наличните оръжия за това. "Нашите цели са изключително военни обекти на Руската федерация. Ние не нанасяме удари на територията на Руската федерация. Крим е Украйна", казаха от ВМС.

https://www.unian.net/war/poyavilas-reakciya-vsu-na-obstrel-shtaba-chernomorskogo-flota-v-sevastopole-novosti-vtorzheniya-rossii-na-ukrainu-11923698.html

Твърди се, че днешната атака срещу щаба на Черноморския флот на Руската федерация, разположен в окупирания Севастопол, е извършена от територията на града. Това заяви т. нар. "сенатор" от Крим Олга Ковитиди..„Нападението, разбира се, не е извършено отвън, а от територията на Севастопол. В града се извършва оперативно-издирвателна работа за откриване на организаторите на този терористичен акт, те ще бъдат открити до вечерта“, каза тя . 

https://www.unian.net/war/v-gosdume-otreagirovali-na-udar-vsu-po-shtabu-chf-rossii-novosti-vtorzheniya-rossii-na-ukrainu-11923659.html

Редактирано от Пандора
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 16 часа, scaner said:

Какво сочи това, че не е провела голяма контранастъпателна операция? Сочи, че играе основно в отбрана, а тоя режим обикновено намалява жертвите - повече жертви дават нападащите. Все пак не е физически закон, а само статистика.

А изказването за броят жертви беше на шефа на ЦРУ Уилям Бърнс, в момента не го помня, но ако трябва може да го намеря.

P.S. намерих, например ТУК., от 20-ти юли. Цитирам:

"Последние по времени оценки от разведывательного сообщества США составляют в районе 15 тысяч убитых и где-то в три раза больше раненых, - заявил он. - И украинцы тоже пострадали - вероятно, немного меньше, но все же вы знаете, это значительные потери".

Руските загуби може би са там някъде, но украинските са много повече, защото руснаците ги дънят с артилерия и много рядко атакуват челно. Украинската армия изоставя позициите си едва след като загубите станат големи и с наличните сили вече не могат да ги удържат.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 18 минути, haunted said:

Руските загуби може би са там някъде, но украинските са много повече, защото руснаците ги дънят с артилерия и много рядко атакуват челно. 

За коя война говориш?

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 33 минути, haunted said:

Руските загуби може би са там някъде, но украинските са много повече, защото руснаците ги дънят с артилерия и много рядко атакуват челно. Украинската армия изоставя позициите си едва след като загубите станат големи и с наличните сили вече не могат да ги удържат.

Ежедневно има челни атаки. От няколко дни атакуват челно укрепрайоните около Донецк (Авдеевка, Писки, Маринка, Красногоровка).

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 38 минути, sir said:

Ежедневно има челни атаки. От няколко дни атакуват челно укрепрайоните около Донецк (Авдеевка, Писки, Маринка, Красногоровка).

Може би най класическия пример си остава Чернобаевка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Най-митична според мен е отбранителната линия под Изюм. Подозирам, че там са и сумарно най-големите руски загуби в хора и техника, изключая разбитите колони от началото на войната.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 10 минути, sir said:

Най-митична според мен е отбранителната линия под Изюм. Подозирам, че там са и сумарно най-големите руски загуби в хора и техника, изключая разбитите колони от началото на войната.

Руските загуби в тази война ще си останат засекретени още дълги години. И до ден днешен мълчат за загубите на крайцера " Москва ".А вероятно говорим за стотици загинали. 

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, haunted said:

Руските загуби може би са там някъде, но украинските са много повече, защото руснаците ги дънят с артилерия и много рядко атакуват челно. Украинската армия изоставя позициите си едва след като загубите станат големи и с наличните сили вече не могат да ги удържат.

Игор Стрелков е на друго мнение - че непрекъснатите челни атаки срещу украинските позиции обезкървяват непрекъснато руските сили. И неговото мнение съвпада с това на Арестович - че стратегията на украинските сили е насочена към смилане на руската мощ, при съхраняване на собствената. Мизерният напредък на руснаците го показва.

Това че руснаците дънели, не е ясно как конкретно (а не само теоретично) е свързано със съответните загуби на украинците. Затова и казвам, такива оценки са изсмукани от пръстите, по-добре да се ограичим с експертните, колкото и неточни да са. Зеленски призна нещо, което и британското разузнаване посочи: май и юни украинците са губели по 100-300 човека на ден, последният месец - средно по 30 на ден. Руснаците доста повече.

Оноева хубаво число, 40000+ само убити руснаци, се потвърждава и по други канали - само до юни във руските военни окръжия са подадени над 44000 молби за издирване на изчезнали войници. И наполовина да са, вече надхвърлят доста щатските оценки.

Редактирано от scaner
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, scaner said:

Игор Стрелков е на друго мнение - че непрекъснатите челни атаки срещу украинските позиции обезкървяват непрекъснато руските сили. И неговото мнение съвпада с това на Арестович - че стратегията на украинските сили е насочена към смилане на руската мощ, при съхраняване на собствената. Мизерният напредък на руснаците го показва.

Това че руснаците дънели, не е ясно как конкретно (а не само теоретично) е свързано със съответните загуби на украинците. Затова и казвам, такива оценки са изсмукани от пръстите, по-добре да се ограичим с експертните, колкото и неточни да са. Зеленски призна нещо, което и британското разузнаване посочи: май и юни украинците са губели по 100-300 човека на ден, последният месец - средно по 30 на ден. Руснаците доста повече.

 По принцип е добре да се вярва на експертите, но в случая не виждам независими експерти. Всеки си има страна, която подкрепя. Стрелков например обича само ЛДНР, но изключително много критикува руснаците и омаловажава и малкото им успехи, като ги приписва на ЛДНР. Такова отношение към ВСУ няма от негова страна.

 Мнението му може и да съвпада с истината, но самия той изобщо не е независим експерт и определено не е проруски.

  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...