Отиди на
Форум "Наука"

Война Сърбия - Косово


Recommended Posts

  • Администратор

Косово: Русия опитва да дестабилизира Западните Балкани чрез Сърбия
Усилията на Путин ще се провалят, заяви Вьоса Османи

0000538985-article2.jpg

Винтервю за Би Би Си президентката на Косово Вьоса Османи каза, че напрежението в северната част на страната е било подготвяно от Сърбия от дълго време с помощта на Русия с цел дестабилизиране на Западните Балкани, съобщи албанската агенция АТА.

Русия заяви подкрепа за Сърбия при създалата се ситуация в Косово
Османи заяви, че усилията на руския президент Владимир Путин да дестабилизира региона няма да успеят и Косово никога няма да допринесе за каквато и да било ескалация на насилието.
„Напрежението се увеличава. От страна на Сърбия обаче от дълго време тече подготовка с помощта на Русия за ескалация на ситуацията в Западните Балкани в цялост и конкретно в Косово през последното десетилетие, през което (Александър) Вучич управлява Сърбия, и особено през последните месеци, в които Сърбия продължава да подкрепя незаконни структури в Северно Косово. Тези структури са съставени от криминални банди“, каза президентката на Косово.

Тя подчерта, че Косово граничи със съсед, който е напълно контролиран от Русия. „Косово никога не е допринасяло и никога няма да допринася за каквато и да било ескалация на насилието. Трябва обаче да разберем, че граничим със съсед, който е изцяло контролиран от Русия. Те се борят с нашия демократичен начин на живот и с ценностите, които стоят в основата на нашата суверенна държава“, каза Османи.

Тя заяви още, че усилията на Путин да дестабилизира региона чрез Сърбия ще се провалят и че никой не трябва да става жертва на руската и сръбската пропаганда.

В края на миналата седмица напрежението в северните райони на Косово, населени със сърби, рязко се увеличи, след като косовското правителство реши да приложи реципрочни на сръбските мерки по отношение на личните документи и регистрационните номера на автомобилите. Впоследствие правителството в Прищина отложи прилагането на решението и блокадите, организирани от косовски сърби на границата със Сърбия, бяха вдигнати.

/БТА/

Прочети още на: https://www.dnes.bg/balkani/2022/08/03/kosovo-rusiia-opitva-da-destabilizira-zapadnite-balkani-chrez-syrbiia.538985

 

--------------

 

Анализатор: Конфликът Сърбия-Косово е латентен и ще остане такъв дълго време

 

Според Адела Пъшкова сега той събужда страхове за региона заради войната в Украйна

Конфликтът Сърбия-Косово е латентен и ще остане такъв дълго време. Това е мнението на международния наблюдател Адела Пъшкова. В ефира на "Твоят ден" на NOVA NEWS тя припомни, че подобни сблъсъци и ескалация на напержението в региона е имало и през септември 2021 година, като причината отново е била сходна. Ето защо и случващото се на границата между Сърбия и Косово в момента не я е изненадало. 

„Може би тази година това направи малко по-силно впечатление у нас, заради ситуацията в Украйна и войната там, което създава логични страхове и опасения, че Балканите, които са известни като буре с барут, може да бъдат разтърсени от нов регионален конфликт. Предполагам, че това няма да се случи, тоест аз не го очаквам”, посочи Пъшкова.

"Ние не сме страна по конфликта – това на първо място трябва да бъде казано", смята наблюдателят. В същото време тя изрази учудване от липсата на реакция от българските власти. "Досега аз не чух реакция на София по тази тема. Факт е, че нямаше никаква реакция”. 

Според нея, докато няма договор за взаимно признаване между Сърбия и Косово, няма как да има спокойствие около границата. "Конфликтът може да се използва като лост за натиск върху различни държави, включително и върхуЕС да приеме по-скоро държави-кандидати с цел избягване на по-сериозен конфликт", допусна още Адела Пъшкова.    

Целия тразговор гледайте във видеото.

https://nova.bg/news/view/2022/08/02/378241/анализатор-конфликът-сърбия-косово-е-латентен-и-ще-остане-такъв-дълго-време/

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Война Сърбия - Косово заради номерата на колите? Не – ето за какво става дума


Сръбски камиони и коли са препречили пътя при Жупче

© Reuters

Сръбски камиони и коли са препречили пътя при Жупче

Сърбия и Косово отново са на ръба на въоръжен сблъсък" - това заглавие не е от днешните български медии, а от 7 юли и е на московския в. "Комерсант". В последвалите седмици имаше още много такива в руските издания. Както впрочем беше преди година - и тогава сърбите от Косово препречиха с барикади два гранични пункта, албанската полиция изпрати тежко въоръжени части, сръбски самолети пикираха покрай границата.

Някой да помни днес за онова напрежение от есента на 2021 г.?

А някой да знае какви са точно мерките на властите в Прищина, заради които скочиха сърбите и Сърбия?

Или какво точно означава съобщението на мисията на НАТО в страната, че "ще се намеси"?

На първо място, Сърбия и Косово не са пред война. Това е по-скоро типичната тактика на президента Александър Вучич да ескалира ситуацията, за да я деескалира и да изглежда като миротворец. Случвало се е неведнъж и преди, просто този път продължи по-кратко.

Цялата статия: https://www.dnevnik.bg/sviat/2022/08/01/4375475_voina_surbiia-kosovo_zaradi_nomerata_na_kolite_ne_eto/
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Косово отлага мярката, която провокира протести на етническите сърби

Тя касае регистрационните табели на автомобилите и картите за самоличност

 

След обсъждания с партньорите ни от Европа и САЩ, решихме да отложим прилагането на реципрочната мярка, касаеща регистрационните табели на автомобилите и картите за самоличност, с един месец, до 1 септември, заяви правителството на Косово, предаде Асошиейтед прес.

Тревога и въздушни сирени в Косово, Русия реагира

Етнически сърби блокираха пътни артерии, по които се стига до границата на Косово със Сърбия в израз на недоволство от решенията на правителството в Прищина.

Вчера в Косово се стигна до демонстрация на недоволство от страна на сърбите, която бе провокирана от решението на правителството на Косово от днес (1 август) да заменя личните им документи, издадени от сръбските власти, с такива, издадени от властите на Косово. Освен това властите на Косово бяха обявили, че ще заменят регистрационните табели на автомобилите на сърбите, които са издадени от сръбските власти, с табели, издадени от косовските власти.

Вучич: Диалог между Белград и Прищина няма да има докато в него участва премиерът на Косово

Косовският премиер Албин Курти заяви вчера, че става дума за реципрочна мярка, тъй като властите на Сърбия, която не признава независимостта на Косово, изискват същото от косоварите, които влизат на сръбска територия.

US дипломат: Браво на Лавров за целувката на смъртта

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел приветства решението на косовските власти да отложат прилагането на мерките с един месец и изрази надеждата си блокирането на пътища да приключи, предаде Ройтерс.

https://www.vesti.bg/sviat/kosovo-dade-zaden-shte-se-stigne-li-do-konsensus-6148462

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Войната между Косово и Сърбия е абсолютно неизбежна погледнато в в времето. Също така както беше въпрос на време и Втората карабахска война и тази в Украйна. 

  • Благодаря! 1
  • Тъжен 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 минути, resavsky said:

Войната между Косово и Сърбия е абсолютно неизбежна погледнато в в времето.

Е,то и войната между България и Северна Македония е неизбежна в далечното бъдеще,но не може да сме сигурни на 100%...

Не виждам допирни точки между Карабахските войни и тази на Путин срещу Украйна и сръбско-косовският конфликт...

  • Харесва ми! 2
  • Благодаря! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, deaf said:

Е,то и войната между България и Северна Македония е неизбежна в далечното бъдеще,но не може да сме сигурни на 100%...

 Съвсем "избежна" е. При големия и нарастващ дял на албанците скоро РСМ може и да не е държава на македонците.

 При Сърбия и Косово положението също е предотвратимо. Сърбия ще става все по-слаба и по-слаба, колкото и да искат реалностите ще ги принудят просто да не опитват.

 Никой не може да избяга от демографията, включително и България.

Редактирано от Konche
  • Харесва ми! 5
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, Konche said:

Съвсем "избежна" е. При големия и нарастващ дял на албанците скоро РСМ може и да не е държава на македонците.

Имах предвид,че ако те конкретно македонците продължават да крадат от българската история,това може някога да стане Casus belli между България и Северна Македония. Никое търпение не е безгранично...

Преди 8 минути, Konche said:

При Сърбия и Косово положението също е предотвратимо.

"Случаят Косово" е как да кажа? Логично развитие на Историята. И емоционално е "логично". Милошевич се опита да проведе етническо прочистване в Косово,но косоварите привлякоха на своя страна единствената свръхсила САЩ и с тяхна помощ си извоюваха независимост и собствена държава. С това спорът трябва да е приключил. И струва ми се,че сърбите го разбират...

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

Преди 5 часа, deaf said:

Е,то и войната между България и Северна Македония е неизбежна в далечното бъдеще,но не може да сме сигурни на 100%...

Мда... Ще им изпратим и двата си танка, ако евентуално и трите ни войника не са на някой п*дерастки прайд и тях ще изпратим. Представям си, ако Росен Плевнелиев беше действащ президент ? Тоя ще ръководи държава във война... Боже мили !

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 минути, Кимон Георгиев said:

Ще им изпратим и двата си танка, ако евентуално и трите ни войника не са на някой п*дерастки прайд и тях ще изпратим.

Съвременната българска армия има няколко войни зад гърба си и солиден боен опит от Ирак,Афганистан,Камбоджа и т.н. Онази "армия" от времето на комунистическия режим у нас,знаеше само как да мете плаца и опъва "по конец" чаршафите на леглата,съвсем по педерастки. 🙂

  • Харесва ми! 1
  • ХаХа 2
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Преди 13 минути, deaf said:

Съвременната българска армия има няколко войни зад гърба си и солиден боен опит от Ирак,Афганистан,Камбоджа и т.н. Онази "армия" от времето на комунистическия режим у нас,знаеше само как да мете плаца и опъва "по конец" чаршафите на леглата,съвсем по педерастки. 🙂

Ти усети ли кви глупости изписа току що ? За комунизма няма да споря, очеизбождащо тоя комунизъм ви бара по дупките на огромна част от писачите тук. Ама това, че сегашните наши солдати имали солиден боен опит и били "голямото дубрутру" беше доста забавно. За твое сведение брат ми се познаваше с един от момчетата, които станаха част от "данъка за да влезем в НАТО". Мисля, че тоя цитат беше или на Иван Костов, или на Соломон Паси. Все тая, и двамата са за разстрел, аз за друго говоря. Това, което аз знам и това, което майката на покойния Николай Саръев му е разказвала е, че тогавашната българска армия е била пълен дизастър. Общо-взето банда младоци, които и понятие си нямат за какво иде реч, отишли да изкарат някой лев там. На няколко пъти Саръев, който е имал по-голям опит от тях ги е предупреждавал, да бъдат възможно най-внимателни, възможно най-наблюдателни и т.н. Отиват в база, която няма, ни стъкла, ни пердета, ни дограма, да не говорим за климатици. Понеже в Ирак жегата е чудовищна са спали на покрива. Защо се случи атентата и защо толкова млади момчета загинаха ? Ми, защото армията ни е пълна с безхаберници, ето защо... Как според теб камион-бомба, може да си влезе най-спокойно в нашата база ?! Това как си го обясняваш ? А това, което е чула майка му е, че "терористите" се паникьосали и това фактически е попречило бомбата да отнеме живота на всички наши момчета. Като дълбоко вярващ човек, тук прозирам за Божията намеса. Просто се е смилил над тях, нека да не са всички, а да са само пет...

  • ХаХа 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В Чехословакия през 1968г. "българската" армия въпреки че не участва във военни действия,дава две жертви - един е неволно убит при пиянски запой в казармата и безразборна "сватбарска" стрелба с калашници от пияните войници. Вторият е убит от чехи привечер,когато се връщал в казармата.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 14 часа, Кимон Георгиев said:

Ти усети ли кви глупости изписа току що ? За комунизма няма да споря, очеизбождащо тоя комунизъм ви бара по дупките на огромна част от писачите тук. Ама това, че сегашните наши солдати имали солиден боен опит и били "голямото дубрутру" беше доста забавно. За твое сведение брат ми се познаваше с един от момчетата, които станаха част от "данъка за да влезем в НАТО". Мисля, че тоя цитат беше или на Иван Костов, или на Соломон Паси. Все тая, и двамата са за разстрел, аз за друго говоря. Това, което аз знам и това, което майката на покойния Николай Саръев му е разказвала е, че тогавашната българска армия е била пълен дизастър. Общо-взето банда младоци, които и понятие си нямат за какво иде реч, отишли да изкарат някой лев там. На няколко пъти Саръев, който е имал по-голям опит от тях ги е предупреждавал, да бъдат възможно най-внимателни, възможно най-наблюдателни и т.н. Отиват в база, която няма, ни стъкла, ни пердета, ни дограма, да не говорим за климатици. Понеже в Ирак жегата е чудовищна са спали на покрива. Защо се случи атентата и защо толкова млади момчета загинаха ? Ми, защото армията ни е пълна с безхаберници, ето защо... Как според теб камион-бомба, може да си влезе най-спокойно в нашата база ?! Това как си го обясняваш ? А това, което е чула майка му е, че "терористите" се паникьосали и това фактически е попречило бомбата да отнеме живота на всички наши момчета. Като дълбоко вярващ човек, тук прозирам за Божията намеса. Просто се е смилил над тях, нека да не са всички, а да са само пет...

В голяма грешка си.Пълен дизастър  беше нашият контигент в Камбоджа / основно криминално проявени/ а не в Ирак.Там си бяха професионални войници и то отишли доброволно. При атентата в Кербала камиона бомба въобще не влезе в сградата  а беше спрян на външните укрепления. Мислиш ли че е толкова лесна работа да се спре камион натъпкан с няколкостотин килограма експлозив и управляван от самоубийци?При подобна атака в Ливан през 1982 година американците дадоха повече от 200 убити.  

  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

По сръбските групи чета конспиративни теории, че САЩ стоят зад мярката с картите и номерата в Косово и така наказвали Сърбия заради колебливата ѝ политика по отношение на Украйна. 

Иначе сравнението между наборни и професионални войници е малко смешно. Професионалните, дори и да са от криминален контингент, вършат някаква практическа работа по време на мисии, а не просто наряди и маршировки. 

Колкото до великата БНА всички я знаем какво е представлявала, някои оттук и на живо са я видели. Накратко: 85% 18-годишни келеши с калашници, 10% дебели, крадливи старшинки и 5% офицерски състав, назначен по партийна линия. Ако и 10% от всичкото това са ставали за нещо пак добре. 

Редактирано от Warlord
  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 26 минути, Warlord said:

По сръбските групи чета конспиративни теории, че САЩ стоят зад мярката с картите и номерата в Косово и така наказвали Сърбия заради колебливата ѝ политика по отношение на Украйна. 

По НВО пуснаха американски документален филм за Тито. Той е излъгал американците и специално НАСА,че Югославия е разработила действаща ракетна космическа технология и е готова да им я продаде срещу $50млрд. Американците се съгласяват,но после след като разбират,че космическата технология не работи,си искат парите обратно. Тито отказва. Мисля си,че е възможно след разпада на Югославия,Щатите да са си отмъстили на Сърбия,(защото само тя отказва да върне своята част от онези $50млрд.),като са подтикнали косоварите да се отделят от Сърбия. Свръхсила като САЩ никога не прощава измамите извършени към нея.

Преди 35 минути, Warlord said:

сравнението между наборни и професионални войници

Всичко си има плюсове и минуси на този свят. Минусът на професионалната армия е,че тя често пъти е склонна да извърши преврат срещу държавният лидер. Примерно защото не е доволна от заплащането или просто не одобрява политиката на държавният водач. Такива примери има много в историята. От античността та до днес в...България. Да,точно така. Не забелязахте ли,че премиерът Борисов всъщност беше свален от власт (мирно и тихо) от българската професионална армия. Президентът Радев е военен,който свали Борисов и назначи военен - генерал Стефан Янев - за служебен премиер.

Link to comment
Share on other sites

Преди 2 часа, resavsky said:

При атентата в Кербала камиона бомба въобще не влезе в сградата  а беше спрян на външните укрепления. Мислиш ли че е толкова лесна работа да се спре камион натъпкан с няколкостотин килограма експлозив и управляван от самоубийци?При подобна атака в Ливан през 1982 година американците дадоха повече от 200 убити.  

Ааааа, те го спрели на външните укрепления ? Тц-тц-тц... ама те наш'те били голяма работа, бе. Ти имаш ли представа, че пред военна база трябва да има зигзагообразен път, за да може тия, дето минават, да стигат по възможно най-бавен начин до базата ?! Аз ви казвам, какво е разказвала майката на войника на брат ми, това е нещо, което тя знае от момчетата от първо лице. Оттам нататък оправдания много...
Колкото до американския солджър, за него ми е през оная работа. Щом жълтурите от Виетнам им еб*ха майката, кво да говорим... "Най-силната армия в света" !? ;)

Link to comment
Share on other sites

Преди 1 час, Warlord said:

Колкото до великата БНА всички я знаем какво е представлявала, някои оттук и на живо са я видели. Накратко: 85% 18-годишни келеши с калашници, 10% дебели, крадливи старшинки и 5% офицерски състав, назначен по партийна линия. Ако и 10% от всичкото това са ставали за нещо пак добре. 

Мда, сега ще излезе и че сегашната армия е по-добра от тая през социализма. Не съм учуден... Щом разни фекални медии като "Свободна Европа" и "Дойче Веле" оплюха и спортните успехи през социализма, кво да говорим...

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

Преди 52 минути, deaf said:

Не забелязахте ли,че премиерът Борисов всъщност беше свален от власт (мирно и тихо) от българската професионална армия. Президентът Радев е военен,който свали Борисов и назначи военен - генерал Стефан Янев - за служебен премиер.

Ква армия е свалила тиквата, бе ? Ти да не закусваш с бърбън ? Свали го българския народ, понеже им писна от постоянните далавери, тоталната ГЕРБерска некомпетентност и т.н. А най-лошото е, че заради ей такива л*йнари като Слави, Киро Харварда, Кокорчо и останалата пасмина, най-вероятно Тиквата отново ще се върне на власт. И жална ни майка... Тя наш'та вече е ясна, де. До 20-25 години циганската сган ще ни задмине, така, че всеки да се спасява, кой как може...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Кимон Георгиев said:

Ааааа, те го спрели на външните укрепления ? Тц-тц-тц... ама те наш'те били голяма работа, бе. Ти имаш ли представа, че пред военна база трябва да има зигзагообразен път, за да може тия, дето минават, да стигат по възможно най-бавен начин до базата ?! Аз ви казвам, какво е разказвала майката на войника на брат ми, това е нещо, което тя знае от момчетата от първо лице. Оттам нататък оправдания много...
Колкото до американския солджър, за него ми е през оная работа. Щом жълтурите от Виетнам им еб*ха майката, кво да говорим... "Най-силната армия в света" !? ;)

Мда, те виетнамците същото сториха и с китайската армия след това. При това без в Китай да има такова нещо като обществено мнение, с което да се съобразяват и което беше причината американците да се изтеглят. Пък преди това се оправиха  и с французите.  Виетнам армия номер 1 в света. Победили три велики сили. Само афганистанците могат да им съперничат. Изгониха съветите, след това американците.

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Warlord said:

По сръбските групи чета конспиративни теории, че САЩ стоят зад мярката с картите и номерата в Косово и така наказвали Сърбия заради колебливата ѝ политика по отношение на Украйна. 

Иначе сравнението между наборни и професионални войници е малко смешно. Професионалните, дори и да са от криминален контингент, вършат някаква практическа работа по време на мисии, а не просто наряди и маршировки. 

Колкото до великата БНА всички я знаем какво е представлявала, някои оттук и на живо са я видели. Накратко: 85% 18-годишни келеши с калашници, 10% дебели, крадливи старшинки и 5% офицерски състав, назначен по партийна линия. Ако и 10% от всичкото това са ставали за нещо пак добре. 

Достатъчно е ставало, за да накара сърбите да се изтеглят от фиром, да не допуснат разделянето на същата държавица между Сърбия и Гърция и 2001 албанците да не шават към нашата граница. 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 55 минути, новорегистриран3 said:

Достатъчно е ставало, за да накара сърбите да се изтеглят от фиром, да не допуснат разделянето на същата държавица между Сърбия и Гърция и 2001 албанците да не шават към нашата граница. 

Е тогава все още беше голяма и добре въоръжена, а сърбите тепърва започваха боевете с хърватите в Босна. Така че по настояване на Ратко Младич всички сръбски сили се съсредоточават натам като приоритет, за да не се пръскат по новоотворени фронтове към Македония и България.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 3 часа, Кимон Георгиев said:

Ааааа, те го спрели на външните укрепления ? Тц-тц-тц... ама те наш'те били голяма работа, бе. Ти имаш ли представа, че пред военна база трябва да има зигзагообразен път, за да може тия, дето минават, да стигат по възможно най-бавен начин до базата ?! Аз ви казвам, какво е разказвала майката на войника на брат ми, това е нещо, което тя знае от момчетата от първо лице. Оттам нататък оправдания много...
Колкото до американския солджър, за него ми е през оная работа. Щом жълтурите от Виетнам им еб*ха майката, кво да говорим... "Най-силната армия в света" !? ;)

Ами добре се справиха момчетата.А че дадохме жертви - просто няма как да е по друг начин .Операцията си беше рискована и който отиваше там много добре го знаеше.Войник си е рискована професия особено по време на мисия.Близките на загиналите ги разбирам- те също имат своята гледна точка.

П.П.а базата не беше атакувана през официалния вход .имаше също така и атака с минохвъргачки.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 51 минути, Warlord said:

Е тогава все още беше голяма и добре въоръжена, а сърбите тепърва започваха боевете с хърватите в Босна. Така че по настояване на Ратко Младич всички сръбски сили се съсредоточават натам като приоритет, за да не се пръскат по новоотворени фронтове към Македония и България.

Значи БНА си е свършила работата. А прехвалената ЮНА се саморазпадна още в началото на славонската си офанзива в битката за Вуковар. 

Link to comment
Share on other sites

Преди 17 минути, resavsky said:

Операцията си беше рискована и който отиваше там много добре го знаеше.

Ами не, никой не го е знаел, там е работата. Това го твърди майката на Саръев, това го твърдеше и майката на Иван Христов Инджов в предаването на Карбовски. Думите на Иван при заминаването били: "Войната там отдавна е свършила!" Това какво ти говори ? А писмата, които Саръев е пращал на майка си са потвърждение на думите ми, че става дума за пишман военни... На всичкото отгоре тоя Петко Маринов получи и някаква награда. Съгласно бойния устав е задължение на командира да осигури базата си във фортификационно отношение. Нещо, което определено не се е случило... Две от бетонните заграждения ,предпазващи базата от врязването на камион-камикадзе са били махнати , за да може да дойде оня кавал Слави Трифонов, понеже няколко дни по-рано е имал концерт там. След това не се били върнати своевременно и камионът камикадзе се е врязал в базата. Освен това пред портала се слагат бетонови блокове, за да може всеки, който влиза, да се движи на зиг-заг. Някой много умен е нарушил правилата за безопасност. Това ще е вероятно, понеже солдатите ни "са се справили добре"...

П.С.
Мога още доста подробности да дам, ама няма никакъв смисъл... Особено за начина, по който са се придвижвали из Ирак.

 

Цитирай

Като бивш военен бащата на загиналия лейтенант Саръев - Ангел, смята, че политиците и военните не са оценили реалната обстановка в Кербала и не са си давали съвсем ясна сметка за какво е изпратен първият ни контингент.
"Обстановката реално е била много сложна, но били ли са взети всички мерки да се защитят хората", пита мъжът.Кого укриват? Какви са грешките, има ли персонално виновни, 10 г. минаха и никой не излезе да каже?", не сдържа болката си Надежда Саръева и продължава: "Явно има неща, които не трябва да бъдат казани за базата, за инцидента, за неправилните разпоредби, които са получавани от най-високо място? Не мога по друг начин да си обясня защо документите и след 10 г. не са публични", категорична е почернената жена. Родителите на Ники смятат, че няма да има осъдени. "Моят син с риск за своя живот и на неговите момчета е заповядал да запазят командира Петко Маринов! И те са го направили. Днес Маринов е жив, но Ники го няма", вайка се Саръева - сигурна, че неадекватни решения на командирите са довели до трагичния инцидент в база "Индия". И продължава да пита - защо делото е замразено и най-вероятно приключено по давност срещу неизвестен извършител. Защо не стана ясно досега колко души са разпитани? Какви са пропуските на отговорните лица?" Трябва да се знае цялата истина, дали става въпрос за трагично стекли се обстоятелства или сериозни грешки от висшето командване", смята Ангел Саръев и си спомня, че последният опит на сина му да се свърже по телефона с тях е около 10 декември. Николай се опитал да говори с баща си, но връзката била лоша. В гласа му усетил безпокойство, спомня си Ангел. Брат му - отец Боян Саръев, смята, че 10 г. по-късно никой не е разбрал урока, който ни бе даден. "Настояваме за цялата истина и за търсене на отговорност от виновните за трагедията", заявява Кръстителя от Родопите.

 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
В последните десет години спорът между Сърбия и Косово се разгаря нееднократно. В повечето случаи искрата тръгва от въвеждането на нови гранични правила за хората или за стоките, но дълбоката причина е в неизяснените отношения между Белград и Прищина, пише "Нойе цюрихе цайтунг". Политиците и от двете страни рутинно се позовават на опасността, произтичаща от другата страна, и размахват саби. След което нещата бързо се успокояват.
Този път обаче геополитическите рамки, в които се разиграват тези отработени конфликти, са по-различни - войната на Русия срещу Украйна и нейният неясен изход създадоха у Запада чувство на застрашеност, което засяга и Балканите...
 
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Още стабилокрация с Вучич

Сръбският президент запазва пълната си доминация в страната. Навън е под все по-силен натиск да се откъсне от Русия

Вучич продължава с опитите да лавира между Запада и Изтока
 Вучич продължава с опитите да лавира между Запада и Изтока    ©  Reuters
 

След изборите три в едно в Сърбия в неделя хем всичко е същото, хем е различно. Президентът пак се казва Александър Вучич, спечелил още на първия тур. Неговата Сръбска прогресивна партия (СНС) отново е първа на парламентарните избори и пак ще управлява. Тя се представя добре и в 13 от 14-те местни вота, като само в Белград все още не е сигурно дали ще има мнозинство в общинския съвет, който избира кмета на столицата.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2022/04/04/4332396_za_vuchich_spechelvaneto_na_izborite_beshe_po-lesnata/

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...