Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

25% анатолийско-византийски компонент в съвременните българи.

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 16 часа, tantin said:

Ако грубо кажем:  40 % за прабългари и  40 % за славяни  останалите 20 % къде отиват ?

Българите и славяните ще ги разграничат, завареното късноантично население ще му намерят място, ето и готски сигнал улавят.

На мен ми е интересно какво стана с кавказката връзка. До скоро прабългарите идваха директно от Кубан, а сега вече са черняховци. А на нас ни трябва кавказка връзка, за да обясним как дворецът в Плиска е строен по сасанидски модел. Отделно ни трябва прабългарите да са близо до ираноезичните групи, за да докажем, че са говорили ирански език, а не омразния тюркски. :)

Редактирано от Александър 333
  • Мнения 674
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикувано
Преди 15 минути, Александър 333 said:

На мен ми е интересно какво стана с кавказката връзка

Кавказка връзка е логично да има и то по оношение на кремациите. Особено тези в касетите. За съжаление там май няма какво да се направи към този момент.

ПС. Някой знае ли какво става в Плиска последния археологически сезон ? Май пак екип десетина човека са копали площ колкото два селски двора. Ако изобщо нещо са копали. Никакви сведения, нищо. Андрей Аладжов в някакъв подкаст беше споменал, че с лидар са засечени некрополи и още тази година щели да ги разкопават. Тук се чу недоволство, че няямало образци за изследване от погребения на елита. Ами то някой търси ли ги ?

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, Atom said:

Кой знае. "Българите" може да не са етнос, а стил на живот.

А замисляте ли се че може да е просто екзоним дошъл от името на областта, която е от Днепър до Волга (тоест по тия места) и реално етническия състав да няма нищо общо с името? Или че това местно население там си се е наричало така и идва някой и го завзема с областта и името остава, пък този някой който управлява си е такъв какъвто е.

Даже може още по-от изток да идва понятието и да се е лепнало като продължение на по-западни области и после тия области като са завзети да си стои.

Италия като е превзимана толкова пъти да не си е сменила името? Както и много други области.

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 минута, D3loFF said:

А замисляте ли се че може да е просто екзоним дошъл от името на областта, която е от Днепър до Волга (тоест по тия места) и реално етническия състав да няма нищо общо с името? Или че това местно население там си се е наричало така и идва някой и го завзема с областта и името остава, пък този някой който управлява си е такъв какъвто е.

Италия като е превзимана толкова пъти да не си е сменила името? Както и много други области.

Това също е опция. Имаме ли обаче данни, че областта се е казвала точно така и ако имаме данни от кого се е наричала по този начин. Една подобна хипотеза все трябва да се опира на нещо. 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 4 минути, Atom said:

Това също е опция. Имаме ли обаче данни, че областта се е казвала точно така и ако имаме данни от кого се е наричала по този начин. Една подобна хипотеза все трябва да се опира на нещо. 

Имаме реката, и да, има исторически източници, които казват, че името идва по името на реката.

Мен ми е минавало неведнъж през акъла, когато се занимавах с лингвистиката от камъните великото историческо светотатство, за което бих бил разпнат на кръст, че реално я има възможността такова нещо "българи" да няма като етнос изобщо, ами да е просто по името на област. Все едно италиици - от Италия, пък те вече разнородни.

Сега, разбира се, това е просто предположение.

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, Atom said:

Кой знае. "Българите" може да не са етнос, а стил на живот. Подобно на казаците.

Такива мнения са изказвани и за аланите. Тях някои историци ги рисуваха като русокоси, двуметрови и тежковъоръжени рицари. Българите ги представяха като някакви кривокраки монголоиди по метър и петдесет. Унтерменш и башибозук. Та и при аланите е мътна и тъмна работата. Но то в този котел на Барбарикума племена в чист вид едва ли бихме открили. Да изчкаме и с траките. Там също можем да очакваме геномен паприкаш. Да не говорим пък за даки и гети. Те северните римляни/карпатските македонци поради същата причина май не са много ентусиазирани от археогенетиката. 

• Потребител
Публикувано
Преди 13 часа, D3loFF said:

The beginning of the Migration Period in the Ukraine region is associated with the arrival of Germanic tribes such as Goths, and the formation of the multiethnic Chernyakhiv culture, which included other peoples who already inhabited the region.

Имай предвид че готи е много общо понятие.

Не ми се търси, но по спомен един гот погребан някъде в Украйна с копие и щит с умбон генетично го бяха изкарали близък до съвременните турци от Трабзон. Пречи ли нещо да почита Тор и Один и да говори германски ? Някои като чуят готи и си представят Харалд Хардрада и Сигурд Магнусон. Нещата изглежда не са стояли точно по този начин. 

• Потребител
Публикувано
Преди 8 минути, tervel said:

Не ми се търси, но по спомен един гот погребан някъде в Украйна с копие и щит с умбон генетично го бяха изкарали близък до съвременните турци от Трабзон. Пречи ли нещо да почита Тор и Один и да говори германски ? Някои като чуят готи и си представят Харалд Хардрада и Сигурд Магнусон. Нещата изглежда не са стояли точно по този начин. 

Абсолютно нищо не пречи, разбира се. 

Специално за този гот, спекулирам, но ако е вярно най-вероятно е бил сикамбриец.

• Потребител
Публикувано

Някой може ли да уточни какво му е тракийското на този "Фракійський Гальштат" ? "Thraco-Cimmerian culture" ? Халщат, келти, кимерийците един Господ ги знае какви са, но идват някъде от дълбините на Азия. И изведнъж - хооп... съвременните българи били Тракийски Халщат, даки гети демек и хилещи емотикончета.

• Потребител
Публикувано

Това предполагам би изправило косите на автохтонците. 

The features of the artefacts and the burial rite indicate that Kartal III belongs to the ThracianCimmerian culture. The population of the settlement consisted of two main ethnocultural
components – Thracian and Iranian. Possibly, they represented the tribal world of the Western
(South-Western) Balkans (Illyrians, Paeonians, Dardanians), as well as the local people as a relic
of the Indo-Aryan Late Bronze Age community (Zrubna-Sabatynivska and Bilozerska cultures).

Кимерийците археологически показват връзка с Аржан / Тува. Един от любимите географски райони на Тантин.

The Thraco-Cimmerian culture still does not have the status of a distinct archaeological culture in
historiography. It was described in 1920–1930 based on horse ammunition items from hoards
belonging to the late Urnfield and early Hallstatt period in Central and Eastern Europe. The Kartal
III burial ground is the only complete monument of Thracian-Cimmerian culture to date. 

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, tervel said:

Някой може ли да уточни какво му е тракийското на този "Фракійський Гальштат" ? "Thraco-Cimmerian culture" ? Халщат, келти, кимерийците един Господ ги знае какви са, но идват някъде от дълбините на Азия. И изведнъж - хооп... съвременните българи били Тракийски Халщат, даки гети демек и хилещи емотикончета.

Хм.

The population of the settlement consisted of two main ethnocultural components – Thracian and Iranian. Possibly, they represented the tribal world of the Western (South-Western) Balkans (Illyrians, Paeonians, Dardanians), as well as the local people as a relic of the Indo-Aryan Late Bronze Age community (Zrubna-Sabatynivska and Bilozerska cultures).

ZyhGKgn.png

• Потребител
Публикувано
Преди 3 минути, tervel said:

Кимерийците археологически показват връзка с Аржан / Тува. Един от любимите географски райони на Тантин.

Кимерийците са авангарда на скитите. А скитите мигрират от този район. По-точно от Алтай.

• Потребител
Публикувано (edited)

Този компонент Bulgaria EIA веротно е присъствал (и) в Украйна, а не попада там като миграция от територята на днешна България. Щото автохтонците май си го представт като ранна миграция на траки от Странджа в посока север. Демек "наши" хора колонизират степите и цивилизоват местните варвари.

Редактирано от tervel
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 минута, tervel said:

Този компонент Bulgaria EIA веротно е присъствал (и) в Украйна, а не попада там като миграция от територята на днешна България.

Нещо подобно явно е присъствало. Прототраки и протогети. Дали е точно Bulgaria EIA - доста съмнително. Горният модел е условен. Не исках да пускам македонско желязо, че излиза 100% :D 

• Потребител
Публикувано (edited)

Иначе на мен ми харесва този микс. 30 % скити, кимери. Но това Алтай, кошмар. Чудя се Павката Серафимоф как ще го извърти за пред неговото павство. 

Преди време мислих да пускам една алтернативка "Дионис и тракийския поход към Алтай". Ама май има хляб и в друга "Тенгри и кимерийския поход към Тракия".

https://sparotok.blog.bg/politika/2009/10/15/dionis-i-trakiiskiia-pohod-kym-indiia.416191?reply=1529774

1347330791_e267.jpg

Рис. 73. Стелы предскифского времени; 1 — из кургана у с. Белоградец в Болгарии (лицевая и левая стороны); 2— из Оренбургской области (лицевая и левая стороны); 3 — из Ольвин.

Источник: https://historylib.org/historybooks/Terenozhkin-A-I_Kimmeriytsy/9

Редактирано от tervel
  • Потребител
Публикувано
Преди 7 часа, Александър 333 said:

Отделно ни трябва прабългарите да са близо до ираноезичните групи, за да докажем, че са говорили ирански език, а не омразния тюркски. :)

Имената на ядрото са ирански, така че не трябва много да се напъваме нещо да доказваме.

• Потребител
Публикувано (edited)

Тук започва да се завихря някаква научна фантастика на прото-гети, алтайски траки, кимерийци и ирански имена завършващи на -рих отзад. Черняховци говорещи ирански език и прото-тракийски племена (ние траките не знаем какво са, но вече сме на прото-траки).

След малко и Троянската война ще дойде, после ще се върнем до Скития отново и сигурно ще приключим накрая в някой от ахаеменидските дворци на Ксеркс на по ритон медовина внос от Норвегия.

Тотално несериозно.

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 7 часа, D3loFF said:

Тотално несериозно.

Кое е сериозното според теб?

Имената на Дуло ирански ли са?

Прабългарските погребения сарматски тип ли са, или са някакъв друг тип? Знаеш ли конкретните археологически причини да са определени като късносарматски?

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано

Тя Троянската вече дойде. :)

С Ахил и Мирмикрия. Те и Персите идват в Скития, тъкмо през Тракия за по-напряко. Пък от "Норвегия" (Островите) идат готите в Меотида, може да са носили ритон. Пък траки са си се заселвали в региона, описани от старите хронисти, от къде са дошли само не помня. 

Малко шеговито, но като се търси нещо се намира. С "две думи" всичко може да се натъкми.

• Потребител
Публикувано
On 21.09.2025 г. at 21:22, D3loFF said:

Е за какво да те лъжа. То видеото ще излезе след няколко дни за всички така или иначе и ще го чуеш сам.

Но то това не е най-фрапантното. След това казва, че Черняховската култура е (пра)българо-славянската и че там се били смесили 200 г. преди Аспарух.

За това съм склонен да се съглася понеже логиката би била, че те вече са се славянизирали до някаква степен. Но какво става, ако ги сравниш с Черняховската култура и тогава излизат еднакви? Какво правим тогава?

Чобанов все едно ми е чел постовете отпреди 10 - тина години.... 😀

• Потребител
Публикувано
Преди 27 минути, БатеВаньо said:

Чобанов все едно ми е чел постовете отпреди 10 - тина години.... 😀

Защо, това ли сте коментирали тогава? То 100% по някое време е станало на въпрос.

• Потребител
Публикувано
Преди 14 минути, D3loFF said:

Защо, това ли сте коментирали тогава? То 100% по някое време е станало на въпрос.

Коментирали сме това смесване преди Аспарух, много пъти тук. Тъкмо и годините 200. Ей така за кратност използвахме.

Аз му бях много голям фен, докато не го гледах на една лекция как разказва, как българите тръгнали от към Краснодарския район. Това ме провокира да се захвана с онова за Кубан.

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, miroki said:

Аз му бях много голям фен, докато не го гледах на една лекция как разказва, как българите тръгнали от към Краснодарския район. Това ме провокира да се захвана с онова за Кубан.

Върхушката може и точно оттам да тръгва. Но пък ти имаш явно някаква фобия към Кавказ и все дърпаш чергата на запад. Няма лошо, всеки си има  мнение.

Дори при славяните и известното съкровище от Велестино се открива каквказко влияние. Наред с палчатата фибула има и фигури на хишници подобни и (несъмнено) свързани с тези от Мартиновка. Отделно при българите има едни амулети кончета характерни за Кавказ.

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, tervel said:

Върхушката може и точно оттам да тръгва. Но пък ти имаш явно някаква фобия към Кавказ и все дърпаш чергата на запад. Няма лошо, всеки си има  мнение.

То не е до мнение. Кубан се доказа, че не е Куфис. И с това пропадна някакъв вариант България при Кубрат да е била там. Не, че не ми харесваше да е там. Дори исках да е цялото това място. Не ми пречи да е Кавказ, не ми пречи и в Хиндокуш да е била. Но Куфис е описана в района на Днепър до некрополите.  НО за сметка на това пречи на всички с написани книги, че е от Кавказ. Там е проблема.

При внимателен прочит на Теофан дори се вижда, че казва от изток на Керч е Фанагория (и евреите които живеят в нея) и в земята там има много най-различни  народи (а не българи), а от другата страна към Куфис, българите. С това става съвсем ясно, че българи на изток от Керч по времето на Кубрат не е имало.

Имахме предпоставена теза. С невярната добавка за овнешката глава, която била на устието на Кубан, както пише в превода на ГИБИ. Поради която много мислеха, че наистина там се влива Куфис, и се правеха, че не виждат за Некрополите. Премахнатия текст на Багренородни от ГИБИ, за да не си личи това, беше решаващ.

И Аспарух се видя, че не е тръгнал (избягал) от там, а от много по-на север. Между Волга и Дон след сбора на двата притока на Волга и завоят ѝ наляво.

Единствената връзка с българи при Кавказ е от по-ранно време, около 250-300 година, когато са описани българи в Ашхарацуйц и в арменските хроники. Но те нямат върза с Кубрат и Аспарух. Те са уж Ванандци. Ако от там е българската върхушка, не споря. Но да не се свързва с Кубрат. Обаче ще е конфликт с другата върхушка оттатък Дунав от 125-135г според именника. И тази върхушка кавказката е описана, че отишла във Вананд това е на юг към Турция, т.е. пак излиза извън Кавказ.

Докато Дунавската е описана многократно от Зеноново време насам, как се "разхожда" из сегашна България.

Аз търся по-правилното. Предполагам и Вие.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.