Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Именник на българските владетели - дискусия

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, makebulgar said:

Европейските индоевропейски езици са им били много по-познати.

Познати са им били понеже е имало натрупано знание за сравнение. Като ги е нямало повечето археологически български находки пак те питам въз основа на какво ще стъпиш? Стига си го игнорирал този факт - това е все едно да изучаваш Вселената без телескоп. Да ще стигнеш до някъде и толкова.

Но е вярно, че сме офф-топик и ще те помоля да си отправиш (макар и да знам, че няма да го направиш) критиката директно към някоя от другите теми, където повече се дискутира лингвистика.

• Мнения 867
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, makebulgar said:

Европейските индоевропейски езици са им били много по-познати. Дето се вика на сън са ги знаели. Все едно днес да сравняваш думи като дог, кат, елефант, чикен и разни подобни. Ако намериш ръкопис с някакъв календар със сходни термини няма да се зачудиш от кой език са.

От друга страна азиатските индоевропейски езици са им били доста по-непознати.

Има съществена разлика. 

Микола е познавал добре френски, немски, латински и славянски, но не и памирските и тохарски диалекти.

Няма значение кои езици са им били познати и кои не. И това е така, поради простата причина че не може да се направи изрядна работеща версия на календара въз основа на лингвистичните анализи. Факт е че не може да се направи такава и въз основа на игнориране значението на термините. Разбираш ли? Не може. А когато набъркаме разни змии, говеда и конеговеда, става още по-зле. Така че спрете да си упражнявате лингвистичната некомпетентност и публикавайте поне една табличка за която няма да ми трябват минимум три дни да изброявам забележките си по нея. И без "може", "възможно е". Само - това е така защото: 1.........., 2........., 3....... и т.н.

• Потребител
Публикувано

Винех 7 години. Родът му Укил, а годината му имен шегор алем.

Дори и да имаме календара в най-точната му версия: какво ще промени това?

" В годината на коня или кравата, в месец 6-ти възцари се владетеля Винех.    Винех е от рода на Уакилите.."

Да речем че сме превели точно датата, не само месеца.. 

През 923 година, месец март, 23 дата..  възцари се владетеля Винех,  от рода на Уакилите  ...

Тези години, месеци и дати ги давам в случая почти произволно..  Не съм ги смятал и не съм ги приравнявал.

С какво обаче датата ще ви помогне да узнаете нещо в повече за Винех или за рода на Уакилите ?

С нищо.. Евентуално ще се навържат по-добре тези имена и сведения с календарни събития.. И толкоз.

Дайте да си го кажем по-просто: разчитането на календара на прабългарите / или българите от времето на първата държава/  не е с нищо революционно събитие. 

Световната, че и българската история няма да се променят от това. Това си е най-обикновена малка подробност. Дето ги записват  "за протокола". Никой няма да тръгне после да се напъва да ги разучава тези дати.. Но по-проблемното е друго:

- Имената са също доста проблемни. Дали са ги записали точно. Дали същото име вече не е записвано в друга разновидност ?

Тоест календара е дефакто по-малкия проблем. Календарните събития по-лесно могат да бъдат "настроени", уточнени. По-проблено е липсата на сведения за владетелите от този "тъмен" период. 

• Потребител
Публикувано

Tveri.JPG.98eb542c6efbc0817c82c89e215e72b7.JPG

• Авитохол живя 300 години. Родът му Дуло, а годината му дилом твирем
  • Ирник живя 150 години. Родът му Дуло, а годината му дилом твирем.
  • Гостун, наместникът бидейки, 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем

• Тервел 21 години. Родът му Дуло, а неговата година теку читем.    
  • ..................................................................твирем.........................................      (Тервинги, Тервел)

alans.thumb.jpeg.c563d18ff7701028d9b5a45edbfecfa2.jpeg

• Исперих княз 61 години. Родът му Дуло, а годината му верени алем.

„Тия Кракровци, Елемаговця, Кавхани2) и т. н. сѫ били потомци на „bulgarici rectores“ (българскитѣ управители, M.), каквито князътъ Омортагъ въ 827 г.,“

А ему  lead(v.1)    води, ръка, ръководи, управлява 

rex(n.)  "a king," 1610s, from Latin rex (genitive regis) "a king," related to regere "to keep straight, guide, lead, rule" (from PIE root *reg- "move in a straight line," with derivatives meaning "to direct in a straight line," thus "to lead, rule;" source also of Sanskrit raj- "king;" Old Irish ri "king," genitive rig).

"to guide," Old English lædan (transitive) "cause to go with oneself; march at the head of, go before as a guide, accompany and show the way; carry on; sprout forth, bring forth; pass (one's life)," causative of liðan "to travel," from Proto-Germanic *laidjanan (according to Watkins from PIE *leit- (2) "to go forth").
Germanic cognates include Old Saxon lithan, Old Norse liða "to go," Old High German ga-lidan "to travel," Gothic ga-leiþan "to go."

Eastern Syriac : ܠܲܥܬܵܐ ' la: ta:

[Human → Body English :    see ܟܢܘܼܢܬܵܐ / ܟܲܦܬܵܐ : the palm of the hand ;

Eastern Syriac : ܟܢܘܼܢܬܵܐ ' knu:n ta:

[Human → Body]
English :    1) carpus , the joint of the wrist and of the ankle ; ܟܢܘܼܢܬܵܐ ܕܪܸܓ݂ܠܵܐ : tarsus / the anklebone ; 2) Lishani : a comb ; 3) see also ܫܵܟܘܿܠܵܐ / ܬܵܩܘܿܠܵܐ / ܩܵܛܵܐ / ܩܵܐܬܹܝܛܵܐ : a plumb-line / a plummet , a lead-line / a sounding-line ; 4) Bailis Shamun ; see also ܟܲܦܬܵܐ / ܦܲܣܬܵܐ : the palm of the hand ; 5) see also ܦܲܣܬܵܐ / ܕܵܘܫܵܐ / ܬܲܚܬܵܝܵܐ / ܐܸܫܬܵܐ : the bottom of the foot / the sole of the foot ; 6) see also ܡܣܲܪܓܕܵܢܵܐ / ܡܲܣܛܵܪ : a rule / a criterion , , a standard by which judgment can be made , a yardstick / a canon of beauty... , a ruler , a carpenter ruler ; 7) its law , see ܩܵܢܘܿܢܵܐ ;

• Потребител
Публикувано

Тома, добре продължаваш да се развиваш и да разучаваш древността по "твой си начин". Похвала за което.

Но и доста се луташ.

От какъв зор ги намесваш сега: Eastern Syriac . Асирийските и арабските източници ли ? Преди не знам къде ни беше запратил, май че някъде в Кавказ , подобно на търсенията на дуета Стамов-Чобанов. Сега Асирия/ Сирия/ и арабите ли ?

Наякак си обаче не се навръзват асирийци с Германците, не мислиш ли ?

Не че няма германска връзка с арабите. Такава установяват Вандалите в Северна Африка, дори и държава си създават там. Донякъде тунизийците са носители на смесени гени, тоест араби + бербери + германци.  Да добавя само че арабите са също придошло население за Севрна Африка. Арабите поначало са от Арабския полуостров. Докато берберите са коренното население. Дори и езиците на бербери и араби са напълно неразбираеми едни други. Но впоследствие тези бербери научават доста арабски. Докато арабите (не-бербери) не разбират нищо от берберския. 

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, Янков said:

И това е така, поради простата причина че не може да се направи изрядна работеща версия на календара въз основа на лингвистичните анализи. Факт е че не може да се направи такава и въз основа на игнориране значението на термините. Разбираш ли? Не може. А когато набъркаме разни змии, говеда и конеговеда, става още по-зле. Така че спрете да си упражнявате лингвистичната некомпетентност и публикавайте поне една табличка за която няма да ми трябват минимум три дни да изброявам забележките си по нея. И без "може", "възможно е". Само - това е така защото: 1.........., 2........., 3....... и т.н.

Изрядна работеща версия на календара има в първата част на Именника. А това, че някой иска системата да е приложима в целия Именник, тоест във втората му част да не съществуват грешки в отчитането на циклите, е проблем на искащия, а не на календарната версия. 

Иначе табличката не е ясно каква трябва да е?! С владетелите и хронологията им, с лингвистични обяснения или друга? 

Желанието всичко да е доказано и да няма "може", "възможно е" и "вероятно" не е адекватно съотнесено към историческата наука, а по-скоро може да се изисква в математиката, физиката и други точни науки. 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 23 минути, tantin said:

Наякак си обаче не се навръзват асирийци с Германците, не мислиш ли ?

Елита, Тантине, елита, Хуни, Хазари, акад-цири, Аси(пишат ги Алани, ама май не са баш,а по-скоро Цар-асини, Цар-мати) Много съм писал, а ти сега сякаш за пръв път чуваш:)

Ето, виж какъв е езикът.

Online English Assyrian Dictionary : crown

Редактирано от Tomata
  • Потребител
Публикувано
Преди 16 минути, Tomata said:

Елита, Тантине, елита, Хуни, Хазари, акад-цири, Аси(пишат ги Алани, ама май не са баш,а по-скоро Цар-асини, Цар-мати) Много съм писал, а ти сега сякаш за пръв път чуваш:)

Ето, виж какъв е езикът.

Online English Assyrian Dictionary : crown

Асирийският език е семитски език, говорен от асирийците, които наброяват около 2 милиона души. С асирийски език в асириологията в исторически план и контекст се означава мъртвият акадски език, с който новоасирийският не бива да се бърка.

Цар-мати / сармати/ Аси-язиги/ - там връзката се търси с други централно-азиатки народи, които са в общи линии индо-европейци.

Аси/язиги/ - повече съм склонен да вярвам на връзката с "усуни". Все пак усуните са от групата на "ирано-езичните".

Да докажеш присъствие на "асирийски" езиков компонент, а това е Афро-азиатска езикова група. Съвсем различни са. 

По принцип в кавказ до към Армения се простира зоната където са били тези асирийски царства и последното им разклонение: Акадски език .

Но пък чак да докажеш присъствие на подобни и връзката им с прабългарите: това вече надминава фантазията на дуета С-Ч.

Както и да е,  ако ти е интересно и си вярваш - продължавай .

• Потребител
Публикувано
Преди 35 минути, makebulgar said:

Изрядна работеща версия на календара има в първата част на Именника. А това, че някой иска системата да е приложима в целия Именник, тоест във втората му част да не съществуват грешки в отчитането на циклите, е проблем на искащия, а не на календарната версия. 

Да, ама не. Ако има грешка в първата част, то и грешките във втората част започват да изчезват една по една. Аксиоматичното приемане че първата част на "Именника" е абсолютно достоверна и в нея няма грешки, води до погрешното тълкуване на термините от втората част. И води до поредната стъкмистика.

Преди 40 минути, makebulgar said:

Иначе табличката не е ясно каква трябва да е?! С владетелите и хронологията им, с лингвистични обяснения или друга? 

Имена на владетели, години на управление съвпадащи с годините от календарните термини. Тогава почваш с лингвистичните обяснения.

Преди 43 минути, makebulgar said:

Желанието всичко да е доказано и да няма "може", "възможно е" и "вероятно" не е адекватно съотнесено към историческата наука, а по-скоро може да се изисква в математиката, физиката и други точни науки. 

Така е когато не ни изнася. Ако приемаш за доказателство термините може, възможно е и вероятно е, то следва поне да предложиш поне някакви доказателства в тяхна подкрепа, а не "може, възможно е и е вероятно това да е така, защото в противен случай не ми излизат бакалските сметки".

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Янков said:

Ако има грешка в първата част, то и грешките във втората част започват да изчезват една по една.

🤨 що за нелепо изказване

Преди 1 час, Янков said:

Аксиоматичното приемане че първата част на "Именника" е абсолютно достоверна и в нея няма грешки, води до погрешното тълкуване на термините от втората част. И води до поредната стъкмистика.

Не е никакво аксиоматично приемане, а е чисто и просто точно съвпадение на термините и периодите със 60-годишния календар.

Преди 1 час, Янков said:

Имена на владетели, години на управление съвпадащи с годините от календарните термини. Тогава почваш с лингвистичните обяснения.

Е няма как да оставиш лингвистичните обяснения накрая, при положение, че те са календара. Таблицата е перфектна за първите 6 владетели, а по-натам има грешки. 

Преди 1 час, Янков said:

Така е когато не ни изнася. Ако приемаш за доказателство термините може, възможно е и вероятно е, то следва поне да предложиш поне някакви доказателства в тяхна подкрепа, а не "може, възможно е и е вероятно това да е така, защото в противен случай не ми излизат бакалските сметки".

Бакалските сметки са супер важни за теб, който искаш някаква таблица с владетелите, така че да е ясна хронологията, и така че календарните термини да обясняват всичко безгрешно и точно. За мен сметките не са толкова важни, доколкото са важни единствено календарните термини, а не хронологията. За термините е ясно какви са и откъде са, и те изясняват календара, а останалото с търсенето на всички грешки във втората част на Именника са банални подробности, за които не виждам смисъл да се отделя твърде много време.

• Потребител
Публикувано
Преди 13 минути, makebulgar said:

🤨 що за нелепо изказване

Не е нелепо изказване, а факт.

Преди 14 минути, makebulgar said:

Не е никакво аксиоматично приемане, а е чисто и просто точно съвпадение на термините и периодите със 60-годишния календар.

За да бъдем по-конкретни, само половината от термините съвпадат с 60 годишен календар. Останалите нещо не се подчиняват на идеите ти.

Преди 16 минути, makebulgar said:

Е няма как да оставиш лингвистичните обяснения накрая, при положение, че те са календара. Таблицата е перфектна за първите 6 владетели, а по-натам има грешки. 

Не, не е вярно. Календара може да си работи и без лигнистични обяснения. Освен това, таблицата изглежда перфектна само за първите 5 владетели, а не за първите 6. Даже и това не знаеш.

Преди 18 минути, makebulgar said:

Бакалските сметки са супер важни за теб, който искаш някаква таблица с владетелите, така че да е ясна хронологията, и така че календарните термини да обясняват всичко безгрешно и точно. За мен сметките не са толкова важни, доколкото са важни единствено календарните термини, а не хронологията. За термините е ясно какви са и откъде са, и те изясняват календара, а останалото с търсенето на всички грешки във втората част на Именника са банални подробности, за които не виждам смисъл да се отделя твърде много време.

Точно за това говоря. Не виждаш никакъв смисъл да се занимаваш с факти които опрегават хипотезите ти. Просто игнорираш всичко което не ти изнася.

• Потребител
Публикувано (edited)

„Петнадесетият индиктион по византийското летоброение е продължавал от 1 септември 821 до 31 август 822 година и следователно годината сигор елем се отнася за близък до този период.“

ΧΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΓΑΛΙΟΜΕΝΟC ΖΙCΙΝ ΕΤΙ ΕΚΑΤΟΝ ΙΤΟ ΔΕ ΚΕ Ο ΚΕΡΟC ΟΤΑΝ ΕΚΤΙΣΤΑΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙCΤΙ CΙΓΟΡ ΕΛΕΜ ΚΕ ΓΡΙΚΙCΤΙ ΙΝΔΙΚΤΙΟΝΟC ΙΕ 

„Тия Кракровци, Елемаговця, Кавхани2) и т. н. сѫ били потомци на „bulgarici rectores“ (българскитѣ управители, M.), каквито князътъ Омортагъ въ 827 г.,“

Tantine,  ???

Редактирано от Tomata
  • Потребител
Публикувано
Преди 41 минути, Tomata said:

„Петнадесетият индиктион по византийското летоброение е продължавал от 1 септември 821 до 31 август 822 година и следователно годината сигор елем се отнася за близък до този период.“

ΧΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΓΑΛΙΟΜΕΝΟC ΖΙCΙΝ ΕΤΙ ΕΚΑΤΟΝ ΙΤΟ ΔΕ ΚΕ Ο ΚΕΡΟC ΟΤΑΝ ΕΚΤΙΣΤΑΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙCΤΙ CΙΓΟΡ ΕΛΕΜ ΚΕ ΓΡΙΚΙCΤΙ ΙΝΔΙΚΤΙΟΝΟC ΙΕ 

„Тия Кракровци, Елемаговця, Кавхани2) и т. н. сѫ били потомци на „bulgarici rectores“ (българскитѣ управители, M.), каквито князътъ Омортагъ въ 827 г.,“

Tantine,  ???

Не знам какви са ти очакванията ?

По твоята логика всичките български управляващи от първото царство са били едва ли не „bulgarici rectores“  - намесници, назначенци на някаква си външна власт.  Тайните сили от Асирия , Шумерия и Вавилон си избират кой да управлява света. Добре го вплиташ в теорията на заговора и  масонството. (Но аз се дистанцирам надалече от подобни внушения). 

• Потребител
Публикувано
Преди 8 минути, tantin said:

Не знам какви са ти очакванията ?

По твоята логика всичките български управляващи от първото царство са били едва ли не „bulgarici rectores“  - намесници, назначенци на някаква си външна власт.  Тайните сили от Асирия , Шумерия и Вавилон си избират кой да управлява света. Добре го вплиташ в теорията на заговора и  масонството. (Но аз се дистанцирам надалече от подобни внушения). 

Аз за „шегор алем“ питам, за масонството вече съм писал на 7 стр. в тази тема ако не си го прочел, хвърли му един бърз поглед.

• Потребител
Публикувано
Преди 11 минути, Tomata said:

Аз за „шегор алем“ питам, за масонството вече съм писал на 7 стр. в тази тема ако не си го прочел, хвърли му един бърз поглед.

Тоест питаш кога се пада "сигор елем" ?

• Потребител
Публикувано

„шегор алем“ 

Годината на вола или кравата. Започва някъде януари-февруари 822 и приключва приблизително година по-късно - някъкъде януари-февруари 823 .

Петнадесетият индиктион е продължавал от 1 септември 821 до 31 август 822

Засичането с 15 индиктион е приблизително в месеците от януари-февруари 822 до август 822 .

• Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, tantin said:

„шегор алем“ 

Годината на вола или кравата. Започва някъде януари-февруари 822 и приключва приблизително година по-късно - някъкъде януари-февруари 823 .

Петнадесетият индиктион е продължавал от 1 септември 821 до 31 август 822

Засичането с 15 индиктион е приблизително в месеците от януари-февруари 822 до август 822 .

Значи сигор елем и шегор алем е едно и също?

• Потребител
Публикувано
Преди 5 минути, Tomata said:

Значи сигор елем и шегор алем е едно и също?

Мисля че да.  Алем може да бъде и числото на месеца. Да не те излъжа. В трите преписа на Именника има разлики в записванията на тези термини. 

• Потребител
Публикувано
Преди 1 минута, tantin said:

Мисля че да.  Алем може да бъде и числото на месеца. Да не те излъжа. В трите преписа на Именника има разлики в записванията на тези термини. 

Имаше една подробност там: зависи как го смятаме. Възможно е началото на тази година на Кравата / или вола/ да не е в 822, а да е в 821 година.

Трябва за по-сигурно да се сравни пак с китайския календар, щото прабългарсия е версия на китайския. Аз си правех сметките преди няколко години и отдавна не съм гледал по тях. Ако годината на вола е 821 до януари-февруари 822г - то засичането с Индиктиона беше проблемно.

А следващата година след кравата е годината на тигъра.  Имаше една версия че Имен-шегор е коня. 

Но така или иначе: това са вече от детайлите, дребни подробности. В общи линии календара се знае какъв е и кое какво значи по него. 

• Потребител
Публикувано
Преди 7 минути, tantin said:

А,  имен шегор алем как се смята?

• Потребител
Публикувано
Преди 6 минути, Tomata said:

имен шегор = годината на коня

алем = числото на месеца

• Потребител
Публикувано
Преди 6 минути, Tomata said:

Тома, всичко е смятано и пресмятано по 20 пъти. Ето ти материали:

1. Именник на Българските владетели

2. Dating Manuscripts

3. What chinese year is it?

4. Кирилски цифри – Уикипедия

Както Янков каза, сядаш и смяташ и правиш таблици. Без таблици няма да стане - т.е. да е онагледена математиката. Без може, не може, би могло, ама зависи и т.н.

• Потребител
Публикувано
Преди 4 минути, D3loFF said:

Тома, всичко е смятано и пресмятано по 20 пъти. Ето ти материали:

1. Именник на Българските владетели

2. Dating Manuscripts

3. What chinese year is it?

4. Кирилски цифри – Уикипедия

Както Янков каза, сядаш и смяташ и правиш таблици. Без таблици няма да стане - т.е. да е онагледена математиката. Без може, не може, би могло, ама зависи и т.н.

Мерси за уточнението:

https://chinese-year.com/821

Like the Ox:   Chinese New Year date is 16 February 0821, next year starts at 01 June 0822

Точните дни за годината на Вола/Кравата през периода 821 - 822 г.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 16 минути, tantin said:

Мерси за уточнението:

https://chinese-year.com/821

Like the Ox:   Chinese New Year date is 16 February 0821, next year starts at 01 June 0822

Точните дни за годината на Вола/Кравата през периода 821 - 822 г.

Е? Следващата е годината на тигъра 822 г. 15-ти индикт влиза и в двете.

Даже тука Макето трябва да ми се зарадва много: на алански е цигд/цигди - cigd/cigdi. Уж било така и на... сарматски...

Разбира се, това са реконструкции през осетински и дали наистина аланите и сарматите са имали такава дума не е ясно, но явно осетинците я имат, идваща от прото-индо-европейския корен - *(s)teyg

Редактирано от D3loFF

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.