Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Екзотични храни и генетична съвместимост: мит или реалност?


Препръчано мнение

  • Потребител
Публикувано

Използвам това, че темата доста разшири обхвата си, за да попитам какво мислите за т. нар. "екзотични" плодове, зеленчуци, ядки, семена -  тоест такива, които поради неблагоприятен за тях климат, не виреят в България. Дали е вярно, че те са вредни за нас, тъй като организмите ни са генетично непригодни да ги преработват/усвояват/...

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 6 часа, Шпага said:

Използвам това, че темата доста разшири обхвата си, за да попитам какво мислите за т. нар. "екзотични" плодове, зеленчуци, ядки, семена -  тоест такива, които поради неблагоприятен за тях климат, не виреят в България. Дали е вярно, че те са вредни за нас, тъй като организмите ни са генетично непригодни да ги преработват/усвояват/...

Грешиш относно това, че организмите ни не могат да ги преработват. Могат и то много добре. Ако беше така - да не могат, то тогава нямаше да можем да усвояваме нищо от боб, тикви, домати и пипер, голяма част от ядките и семената, които не са родни за държавата и региона ни и прочее. 

Да не си чела нещо свързано с чревния микробиом и вариациите му по света, които са в следствие на местен климат и основни храни най-вече, които се ядат там? 

Ако говориш за това - да. Има вариации на микробиома в нашите черва, а отделно той се променя в някаква степен от различни заболявания, при употребата на антибиотици, променя се и при силна промяна на диетата ни. За щастие хората са вид, който лесно се адаптира към нови и различни източници на храна - това сме го обсъждали в темата "Неандерталци, денисовци и съвременни човеци", като също сме засягали въпроса с адаптивността ни към нови храни и местообитабия и микробиома в червата и телата ни. 

Любопитно и за мен е че има 3 ентеротипа биом при хората, като тип 1 усвоява много лесно мазнини, белтъчини, аминокиселини и мастни киселини, докато въглехидратите се усвояват доста по-трудно, а при втория не могат да се метаболизират добре мазнини и протеини. 

Надявам се, че успях отчасти да отговоря на въпроса ти. @scaner и @Gravity мисля че могат да ти отговорят по-точно и да споделят и различни изследвания свързани с този въпрос, понеже имат достъп до различни ресурси и активно ползват бази данни и чатботове. 

Ето и нещо доста информативно свързано с него. 

https://toshkina.com/izsledvane-chreven-mikrobiom/

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Администратор
Публикувано
Преди 7 часа, Шпага said:

Използвам това, че темата доста разшири обхвата си, за да попитам какво мислите за т. нар. "екзотични" плодове, зеленчуци, ядки, семена -  тоест такива, които поради неблагоприятен за тях климат, не виреят в България. Дали е вярно, че те са вредни за нас, тъй като организмите ни са генетично непригодни да ги преработват/усвояват/...

Отделих в отделна тема, за да можем спокойно да си обсъждаме тук въпроса.

Ето и още малко информация по въпроса:

Не, екзотичните плодове и зеленчуци не са вредни поради генетична несъвместимост. Тази идея е мит.

Човешкият организъм е еволюционно адаптиран да усвоява разнообразни храни - затова можем да ядем домати, картофи, боб (които са "екзотични" за Европа историически), както и местни храни. Комплексът от органи, които обработват храната в нашето тяло разгражда всички храни до едни и същи основни хранителни вещества.

Микробиомът в червата наистина варира географски и се адаптира към диетата, но това е по-скоро е полезно за нашия организъм. Различните ентеротипове (1, 2, 3) определят как усвояваме мазнини срещу въглехидрати, но не правят определени храни "вредни" - просто различните хора могат да се справят по-добре с различни диети.

Реалните съображения при екзотичните храни са алергии (рядко), цена и екологичен отпечатък, но не генетична несъвместимост.

Разнообразната диета е по-полезна от ограничената.

  • Потребител
Публикувано (edited)

Свързват развитието на кръвните групи с разпространената дейност и от там с най- често използваната храна. http://www.zdrave.bg/?c=n&id=731

Така при пастирите група Б не можеш без мляко или млечни продукти, а при ловците от група 0 често има непоносимост. 

Редактирано от Мълчаливец

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.