Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Замяната на разработчиците с AI се оказа скъпа грешка

Препръчано мнение

• Потребители
Публикувано

През 2026 г. обещанието, че изкуственият интелект ще замени 80% от програмистите, се сблъсква с жестоката реалност — вместо революция в продуктивността, индустрията е затънала в криза на техническия дълг за 61 милиарда долара и вълна от нефункционален, нечетим код, генериран от AI (т.нар. „slop code"). Скандали като този с Builder AI и случаи на катастрофални грешки в продукционни среди показват, че заместването на опитни софтуерни архитекти с AI промптове води не до спестяване, а до натрупване на огромни задължения, които никой не може да поправи.

Това видео разкрива как наративът за „AI продуктивност" се използва от компаниите като инструмент за потискане на заплатите на разработчиците, докато в действителност генерираният от машини код изисква повече човешки усилия за поддръжка, отколкото спестява. Основният извод е ясен — човешката отговорност, експертизата и способността за критично мислене стават по-ценни от всякога, а сляпото доверие в AI като заместител на квалифицирани специалисти е рецепта за провал.

• 3 месеца по късно...
  • Потребител
Публикувано

Един човек помолил изкуствения интелект Claude да направи Windows 12 без грешки... И той наистина го направил.

Сега е ясно защо Microsoft реши да спре да плаща на служителите си, работещи в Claude.

t.me/retra/34601

• Потребител
Публикувано

Хората масово отнемат работни места от ИИ – компаниите започнаха да съкращават или елиминират ИИ и да връщат хора, тъй като това често е по-евтино и по-ефективно.

Много корпорации внедриха ИИ, за да намалят разходите и да автоматизират работата, но се оказва, че невронните мрежи поглъщат огромни бюджети с разходи за изчисления и токени, а резултатите не винаги оправдават разходите:

— Microsoft постепенно премахва вътрешното си използване на Claude Code и вече не плаща за някои лицензи за служители, защото е твърде скъпо.

— Ръководството на Uber призна, че годишният им бюджет за Claude Code е изчерпан до април и увеличеното потребление на токени „не дава ясна възвръщаемост под формата на специфични функции за потребителите“.

— Starbucks затвори системата си за инвентаризация с ИИ, защото обърква продукти или изобщо не ги забелязва, докато хората се оказаха по-ефективни.

— Duolingo замени част от екипа си с ИИ инструменти за превод, създаване на упражнения и писане. След това потребителите започнаха да се оплакват от грешки и спадащо качество на обучението, така че компанията трябваше да смекчи реториката си за ИИ.

— IBM искаше да замени някои от служителите си с изкуствен интелект, но след това стана ясно, че много процеси не функционират правилно без хора. Сега компанията планира драстично да увеличи наемането на младши инженери.

— Вицепрезидент на Nvidia открито заяви, че цената на изчисленията с изкуствен интелект за неговия екип вече е по-висока от цената на служителите му.

t.me/retra/34495

• Глобален Модератор
Публикувано

Неизвестна компания случайно е похарчила 500 милиона долара за Claude AI само за един месец — не е успяла да наложи ограничения за ползване на лицензите от страна на служителите

Според информации, една мистериозна, неназована компания случайно е похарчила половин милиард долара само за един месец за изкуствения интелект „Claude“, след като е пропуснала да зададе ограничения за използването на лицензите за „Claude“ от страна на служителите. Това шокиращо разкритие бе направено в рамките на нов доклад на Axios, в който се твърди, че американските корпорации започват да усещат тежестта от прекомерните разходи за изкуствен интелект.

Докладът твърди, че корпоративните лидери „започват да се питат дали растящите разходи за изкуствен интелект носят значими ползи“, което е един от най-новите обрати в продължаващата вълна от масивно разширяване и разходи за изкуствен интелект, в резултат на което през последните месеци изкуственият интелект стана по-скъп от наемането на работници.

В доклада се посочва: „Консултант по изкуствен интелект разказва на Axios, че един от клиентите им наскоро е похарчил половин милиард долара за един месец, след като не е успял да постави ограничения за използването на лицензите за Claude от служителите.“ Последните доклади показват, че е доста лесно да се натрупат разходи за ИИ, ако не следите какво правите, но половин милиард долара едва ли е грешка при закръгляването. През април клиент на Google Cloud се събуди с сметка от 18 000 долара, въпреки че имаше само 7 долара в бюджета си след нарушение на сигурността. По-рано през май създателят на OpenClaw разкри, че са изразходвали 1,3 милиона долара за токени на OpenAI API само за един месец.

По-обширният доклад твърди, че компаниите, които преди бързо приемаха разходите за ИИ, сега започват да виждат огромни разходи, без непременно да получават някаква съществена възвръщаемост. Наскоро главният изпълнителен директор на Uber заяви, че няма връзка между „токенмаксирането“ на ИИ и пускането на пазара на полезни продукти. Това е феномен, за който може би най-остро се съобщава в Amazon (за която някои потребители на X спекулират, че може да е въпросната мистериозна компания), където се твърди, че служители са били хванати да надуват потреблението на AI токени, за да постигнат вътрешни цели. Всъщност, доклад на Financial Times от четвъртък посочва, че Amazon е премахнала вътрешната си класация за използване на AI, за да спре служителите да извършват ненужни задачи, за да се изкачат в таблицата.

По-скорошният доклад сочи, че при въвеждането на изкуствен интелект в корпоративната среда са открити няколко проблема, като служителите се обръщат към автоматизиране на скучни и рутинни задачи, които не обичат да вършат, вместо към ценна или значима работа. Други са открили, че служители дори използват модели на изкуствен интелект, за да проверяват времето. Не помага и фактът, че инструментите за агентен изкуствен интелект изразходват 1000 пъти повече токени, отколкото при запитване към LLM.

• Потребител
Публикувано

Преди около две седмици ме помолиха да тествам Claude. До тук ми изглежда, като една огромна измама. Като цяло нещото е десктоп, или web интерфейс, върху AI на Гугъл. Връща същите резултати до последната запетая. Като цяло обобщава теми, основно от stackoverflow.com и още няколко по-малки програмистки клуба. Накарах го да направи тест кейс на една моя функция и бях ето така -> 😱. Стотина реда спагети код, за нещо което изисква десетина реда. Дори автоматичните тестова на VS на Майкрософт, дават много по-добра и стегната постановка (и за разлика от това работят), да не говори ако го напише човек. Зададох му да реши мрежови проблем (който вече бяхме решили) и започна да излива тонове информация, вместо да посочи очевидното решение. Част от отговорите биха били полезни и образователни, но само ако си наясно с материята. 

Чудя се дали това с AI, няма да се окаже най-големият финансов балон създаван някога... 

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 22 минути, Amazonski said:

Преди около две седмици ме помолиха да тествам Claude. До тук ми изглежда, като една огромна измама. Като цяло нещото е десктоп, или web интерфейс, върху AI на Гугъл. Връща същите резултати до последната запетая. Като цяло обобщава теми, основно от stackoverflow.com и още няколко по-малки програмистки клуба. Накарах го да направи тест кейс на една моя функция и бях ето така -> 😱. Стотина реда спагети код, за нещо което изисква десетина реда. Дори автоматичните тестова на VS на Майкрософт, дават много по-добра и стегната постановка (и за разлика от това работят), да не говори ако го напише човек. Зададох му да реши мрежови проблем (който вече бяхме решили) и започна да излива тонове информация, вместо да посочи очевидното решение. Част от отговорите биха били полезни и образователни, но само ако си наясно с материята. 

Чудя се дали това с AI, няма да се окаже най-големият финансов балон създаван някога... 

Не знам с какво си се блъскал.

Моите впечатления от Claude са съвсем противоположни. Според мене това е изключително силен звяр, който разсъждава по-добре от огромното мнозинство от хората около мен. 

В момента работя по един софтуерен проект в здравната сфера, където се обработват здравни документи, епикризи и оплаквания, имаме информация от геномен анализ на част или целия геном на пациента, и с ИИ вадим (на няколко стъпки) няколко документа, сред които като начало автоматична анамнеза, после препоръки за пациента, за лекаря, и и още куп други. И всичко това интерактивно, а и трябва да се направи за половин година (такива са условията на договора), а още трябва да покрива изискванията на GDPR. След като поради организационни проблеми пропуснахме почти 2 месеца (през които организаторите спореха какво всъщност трябва да прави системата), аз измислих една хитра и гъвкава схема за управление на работния поток, и седнах да я реализирам с Claude. И на инат, въпреки наличното финансиране, я правя с безплатен акаунт, с всичките му ограничения (а това значи минимален разход на токени). Вече съм на половината срок, проектът вече се изправя да ходи, повечето от възлите му работят, и има всички шансове да стане един месец предсрочно. Без Claude бих го правил година и повече, ако не и две, само кода (пък и не познавам добре езика му), а тук имаме и обработка на здравни документи от самият ИИ. За сега резултатите са повече от потресаващи, държи се (и на мен ми звучи по резултатите, а аз имам много сблъсъци с такива) като ерудиран доктор :) Разбира се, реалните доктори трябва да оценят лъже ли и къде и колко (а и за това системата е интерактивна, за да го озаптяват), макар че с разни хватки съм му стиснал гърлото... Е, ако ме притиснат сроковете, ще седна и с платен акаунт, но ми е любопитен експеримента... Claude изобщо не е за подценяване.

Но все пак избегнах уловката с препоръките да направя няколко ИИ агенти, може би пак щеше да работи, но с голям разход на токени... В случая не получавам никакъв спагети код, аз преглеждам всеки модул който получавам от ИИ, много са изчистени. 

Финансов балон най-вертоятно може да се окаже от прекомерните и непремислени очаквания, но при обмислена употреба върши перфектна работа, и това ще е бъдещето, няма да изчезне с пукането на балона, просто ще го развиват по-бавно.

• Потребител
Публикувано (edited)

Аз съм програмист и вече редовно ползвам ИИ.

В работата ни дадоха да тестваме Cursor като среда за програмиране, но се видя се, че няма да ни върши работа. Прави излишни промени, пише лош код и т.н.. Не става.

От друга страна непрекъснато питам Джемини за това или онова и съм доволен. Отговаря ми добре и ми дава примери с код, което много ми върши работа. 

Също така в работата пуснаха някакъв ИИ да ни сканира целия код за уязвимости в сигурността. Не знам кой ИИ беше това, но направо ме разби. Все едно сме наели кадърен консултант да ни консултира. Не знам как го бяха научили, но се справи блестящо.

Като цяло не бих разчитал ИИ да пише код вместо мен, но като помощник изглежда доста полезен.

Редактирано от gmladenov

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.