Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Коя бира харесвате най-много  

32 потребители са гласували

  1. 1. Коя бира харесвате най-много

    • Загорка
      7
    • Каменица
      8
    • Шуменско
      4
    • Ариана
      1
    • Пиринско
      1
    • Славена
      0
    • Бургаско
      0
    • Туборг
      8
    • Бекс
      4
    • Старопрамен
      3
    • Хайнекен
      0
    • Стела Артоа
      1
    • Астика
      0
    • друга
      10
    • вода
      8


Препръчано мнение

  • Потребител
Публикувано

Истинска бира като онази в древен Шумер и Египет май никой не продава днес. Била е тогава без горчивия хмел и без газиране, и на вкус е била като разредена с вода водка или като вода с добавена малко водка, с малко аромати от житните от които се прави. 

  • Мнения 75
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребители
Публикувано
Преди 1 час, makebulgar said:

Истинска бира като онази в древен Шумер и Египет май никой не продава днес. Била е тогава без горчивия хмел и без газиране, и на вкус е била като разредена с вода водка или като вода с добавена малко водка, с малко аромати от житните от които се прави. 

Това ще е интересно да се опита ;)

  • Потребител
Публикувано

И аз все се оплаквам, че бутилираното пиво е пълно с консерванти и не е точно пиво. И така се сдобих с подарен комплект за домашна направа на пиво. Първоначално се надъхах да опитам, но в рецептата присъстваше и захар. Захарта е скорошно изобретение, така че и т.н.р. домашно пиво не е точно пиво. И вече не знам къде да търся истинско пиво или къде да намеря рецепта за такова, че да си направя сам.

 

Иначе в старобългарски има дума "олъ", която е братовчед на английската "ale", но какво точно са разбирали под "олъ" средновековните българи не зная. Чел съм и за българска напитка "оловина", но едва ли днес съществува все още.

 

А относно въпросника - гласувах за Загорка, защото ми беше първата и има сантиментална стойност 😀 Но най-вкусната, която съм пил, е в гостилницата "Сокол" на центъра на Любляна. Само там се предлага и не се бутилира. Ако някой има път натам, нека опита. Няма да съжалява.

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, makebulgar said:

Била е тогава без горчивия хмел и без газиране, и на вкус е била като разредена с вода водка или като вода с добавена малко водка, с малко аромати от житните от които се прави. 

Само че още 2019 година учени успяват да направят бира от древни дрожди открити в съдове при археологически находки където е била правена или съхранявана. И вкуса ѝ не е бил такъв, какъвто ти твърдиш отново голословно без никакви източници. 

Ей, чети. Спри да пишеш без да си проверил, мамка му. Само вкарваш читателите в поредните заблуди. 

https://nauka.offnews.bg/zhivotat/ucheni-proizvedoha-bira-s-drozhdi-na-5000-godini-129786.html

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано
Преди 4 минути, Димитър Йорданов said:

Само че още 2019 година учени успяват да направят бира от древни дрожди открити в съдове при археологически находки където е била правена или съхранявана. И вкуса ѝ не е бил такъв, какъвто ти твърдиш отново голословно без никакви източници. 

Ей, чети. Спри да пишеш без да си проверил, мамка му. Само вкарваш читателите в поредните заблуди. 

https://nauka.offnews.bg/zhivotat/ucheni-proizvedoha-bira-s-drozhdi-na-5000-godini-129786.html

Квесторите пак се обаждат. 🤣

Бирата се пие открай време заради етанола в нея, а не заради вкус някакъв. Тоест няма значение какви са дрождите, колко древни са и т.н., а е важно колко етанол ще изсерат, така да се каже.

Съвремените газирани бири овкусени с хмел или други подправки са направени заради вкуса, тъй като да пиеш вода с малко етанол е скучно.

  • Потребител
Публикувано
Преди 28 минути, makebulgar said:

Квесторите пак се обаждат. 🤣

Бирата се пие открай време заради етанола в нея, а не заради вкус някакъв. Тоест няма значение какви са дрождите, колко древни са и т.н., а е важно колко етанол ще изсерат, така да се каже.

Съвремените газирани бири овкусени с хмел или други подправки са направени заради вкуса, тъй като да пиеш вода с малко етанол е скучно.

Хем се пиела заради алкохола, а не заради вкуса. Хем се правила така заради вкуса!!!

Последователността не ти е силната страна.

  • Потребител
Публикувано

Човек пие за да се напие,но избира питието по вкуса си. И "Джони",и Балантайнс,и Грантс съдържат алкохол,но на мен ми е най-вкусно Джонито.

Най-любимата ми бира беше Амстел с червен етикет. За последно такава пих в Гърция преди двадесет години. След което тази бира я съсипаха...

П.П.

С уточнението,че едни хора пият от радост,а други да удавят мъката....

  • Потребител
Публикувано

От чужденците с които работим знам че стела и туборг в България са бълвоч. Нд съм я оил в чужбина и не знам.

Последната бира която ме впечатли беше franziskaner weissbier.

Ако има хора от Русе, пих я в някакъв рестоеант до Хепи в Русе.

  • Администратор
Публикувано
Преди 25 минути, vandu said:

От чужденците с които работим знам че стела и туборг в България са бълвоч. Нд съм я оил в чужбина и не знам.

Последната бира която ме впечатли беше franziskaner weissbier.

Ако има хора от Русе, пих я в някакъв рестоеант до Хепи в Русе.

Като студент пътувах на стоп из Европа, попаднахме случайно в Кьолн и там я опитах за първи път.

От тогава като я видя някъде винаги ми е първи избор.

Вече я има на много места в България.

  • Потребител
Публикувано

За рецепти и компоненти да направиш древна бира /до колоко знам има една английска фирма която произвежда бира по древна рецепта/ G_Ebers_ed_Papyros_Ebers_1875_Wellcome_L0016592.jpg, може към тази фирмада се обърнеш. Имат и древна мая. 

https://www.primers-yeast.com/

Дотогава.....

 

  • 1 year later...
  • Потребител
Публикувано (edited)

Древноегипетската бира съдържала тетрациклин, мощен антибиотик, официално открит от учените едва през 1948 г. Това откритие било направено, когато студенти по археология се опитали да пресъздадат рецептата за древната напитка. Хипотезата била потвърдена, когато химичният анализ на мумифицирани останки разкрил високи нива на тетрациклин в костната тъкан и дентина, което показва системна консумация на антибиотика през живота.

 

Armelagos, G.J. (2000). Take Two Beers and Call Me in 1,600 Years: Ancient Nubians and Egyptians had a way with antibiotics. Natural History, 109, 50-53.

 

 

 

Нубийска антибиотична бира

9 декември 2010 г.От Джей Брукс


По неразбираеми причини, освен антиалкохолната пропаганда, бирата е забранена за рекламиране на многобройните ѝ признати ползи за здравето. За хората, които са против алкохола, да кажат, че бирата е полезна или поне не е вредна (в умерени количества), очевидно е същото като да кажат „пий“. И за бога, никога не бихме искали да казваме на хората да правят нещо, което може да е полезно за здравето им, особено ако едно малко малцинство не може да понесе истината... ъъъ, бирата.

Но въпреки нашата особена неспособност да бъдем разумни по отношение на алкохола, бирата и здравето са неразривно свързани още от началото на цивилизацията, когато пиенето на бира е било по-безопасно от водата. Но може би е имало поне още едно медицинско приложение на бирата, поне във вида, който са варили древните нубийци , „етническа група, произхождаща от Северен Судан и Южен Египет, която сега населява Източна Африка и някои части от Североизточна Африка“. И за известно време те дори са управлявали древен Египет, започвайки от 25-та династия.

Според общоприетото схващане, употребата на антибиотици е съвременно изобретение, за което се смята, че е на не повече от осемдесет години, но археолозите са открили в костите на древни нубийски скелети следи от тетрациклин , „широкоспектърен поликетиден антибиотик, произвеждан от рода Streptomyces на Actinobacteria, показан за употреба срещу много бактериални инфекции“. Това предполага, че употребата на антибиотици може да е с 2000 години по-стара, отколкото се смяташе досега.

От репортажите на Discovery News:

Според изследването, някои от първите хора, които са използвали антибиотици, може да са живели по бреговете на Нил в Суданска Нубия, която се простира на границата между съвременни Египет и Судан.

„Като се има предвид количеството тетрациклин там, те е трябвало да знаят какво правят“, каза съавторът Джордж Армелагос, биологичен антрополог в университета Емори в Атланта. „Може да не са знаели какво е тетрациклин, но със сигурност са знаели, че нещо ги кара да се чувстват по-добре.“

Армелагос е бил част от група антрополози, които са разкопали мумиите през 1963 г. Първоначалната му цел е била да проучи остеопорозата при нубийците, които са живели между около 350 и 550 г. сл. Хр. Но докато разглеждал през микроскоп проби от древната кост под ултравиолетова светлина, той видял нещо, което приличало на тетрациклин - антибиотик, който не е официално патентован в днешно време до 1950 г.

И Physorg.com добавя това, от антрополога от Емори Джордж Армелагос и медицинския химик Марк Нелсън от Paratek Pharmaceuticals:

„Склонни сме да свързваме лекарствата, които лекуват болести, със съвременната медицина“, казва Армелагос. „Но става все по-ясно, че това праисторическо население е използвало емпирични доказателства, за да разработва терапевтични средства. Нямам съмнение, че са знаели какво правят.“

Армелагос е биоархеолог и експерт по праисторически диети. През 1980 г. той открива следи от тетрациклин в човешки кости от Нубия, датиращи между 350 и 550 г. сл. Хр. Древното Нубийско царство се е намирало в днешен Судан, южно от древен Египет.

Армелагос и неговите колеги изследователи по-късно свързаха източника на антибиотика с нубийската бира. Зърното, използвано за приготвянето на ферментиралата каша, съдържаше почвената бактерия стрептомицес, която произвежда тетрациклин. Ключов въпрос беше дали само отделни партиди от древната бира съдържаха тетрациклин, което би означавало случайно замърсяване с бактерията.

Резултатите им бяха публикувани в септемврийския брой на Американското списание за физическа антропология. Ето резюмето:

Хистологични доказателства за употреба на тетрациклин са докладвани в древна популация от X-група (350–550 г. сл. Хр.) от Суданска Нубия (Bassett et al., 1980). Когато костни проби са изследвани чрез флуоресцентна микроскопия под UV светлина при 490 Å, са наблюдавани жълто-зелени флуорофорни отлагателни ленти, подобни на тези, получени от тетрациклин, което предполага значително излагане на популацията на антибиотика. Тези доклади са посрещнати скептично с твърдения, че флуоресценцията е резултат от постмортална тафономна инфилтрация на бактерии и гъбички. В настоящото представяме киселинната екстракция и масспектроскопската характеристика на антибиотика тетрациклин от тези проби. Костните проби са деминерализирани в безводен водороден флуорид, който разтваря костно-комплексния тетрациклин, последвано от изолиране чрез твърдофазна екстракция върху среда с обратна фаза. Химичната характеристика чрез масспектроскопски процедури с течна хроматография под високо налягане показва, че времената на задържане и масспектрите на костния екстракт са идентични с тези на тетрациклин, когато е третиран по подобен начин. Тези резултати показват, че в пробата от костта е открит естествен продукт тетрациклин, който е превърнат в киселинно-стабилната форма, анхидротетрациклин, с маса + H от 427,1 amu. Нашите открития показват, че пробата от костта е маркирана от антибиотика тетрациклин и че популацията от NAX е поглъщала и е била изложена на материали, съдържащи тетрациклин, в хранителния си режим.

Както открили, най-вероятният източник на техния „диетичен режим“, който включвал антибиотика, била нубийската бира. През 2000 г. Армелагос разбрал, че най-вероятно е бирата, и публикувал откритията си в списание „ Natural History“ в статия, озаглавена „ Вземи две бири и ми се обади след 1600 години“ .

Но да се върнем към Discovery News:

Първият доклад на екипа му за откритието, подкрепен от още повече доказателства и публикуван в Science през 1980 г., е посрещнат с много скептицизъм. За новото проучване той получава помощ за разтваряне на костни проби и извличане на тетрациклин от тях, което ясно показва, че антибиотикът е отложен и вграден в костта, а не в резултат на замърсяване от околната среда.

Анализите също така показват, че древните нубийци са консумирали големи дози тетрациклин - повече от обичайно предписваната днес дневна доза за контролиране на инфекции, причинени от тежко акне. Екипът, включително химикът Марк Нелсън от Paratek Pharmaceuticals, е публикувал резултатите си в Американското списание за физическа антропология.

Те също така успяха да проследят антибиотика до неговия източник: зърно, замърсено с вид плесеноподобни бактерии, наречени Streptomyces. Често срещани в почвата, стрептококовите бактерии произвеждат тетрациклинови антибиотици, за да убият други, конкуриращи се бактерии.

Зърнените култури, съхранявани под земята, лесно могат да мухлясат, замърсени със Streptomyces, въпреки че тези бактерии биха произвели само малки количества тетрациклин самостоятелно, когато бъдат оставени да престоят или изпечени на хляб. Едва когато хората ферментираха зърното, производството на тетрациклин би се увеличило рязко. Нубийците са яли ферментиралите зърна като каша и са ги използвали за производство на бира.

Учените работят сега, за да установят точно колко тетрациклин са получавали нубийците, но изглежда, че дозите са били високи, консумацията е била постоянна и пиенето е започнало рано. Анализите на костите показват, че бебетата са получавали известно количество тетрациклин чрез майчиното мляко.

След това, между две и шестгодишна възраст, е имало голям скок в нивата на антибиотици, отложени в костите, каза Армелагос, което предполага, че ферментиралите зърнени храни са били използвани като храна за отбиване.

Днес по-голямата част от бирата се пастьоризира, за да убие стрептококи и други бактерии, така че не би трябвало да има антибиотици в ейла, който поръчвате в бар, каза Денис Вангервен, антрополог в Университета на Колорадо, Боулдър.

Но Армелагос е предизвикал учениците си да си приготвят бира у дома, както са правили нубийците, включително добавянето на стрептококова бактерия. Получената напитка съдържа тетрациклин, има кисел вкус, но е подходяща за пиене, и има зеленикав оттенък.

Може би това би могло да се използва за Деня на Свети Патрик? Що се отнася до антибиотиците, те дори не са единствените медицински приложения на бирата в древността, според Армелагос:

Първият от съвременните тетрациклини е открит през 1948 г. Дадено му е името ауереомицин, на латинската дума „aerous“, която означава „съдържащ злато“. „Стрептомицетите произвеждат златна колония от бактерии и ако тя е плавала върху партида бира, сигурно е изглеждала доста впечатляващо за древните хора, които са почитали златото“, теоретизира Нелсън.

Древните египтяни и йорданци са използвали бира за лечение на заболявания на венците и други неразположения, казва Армелагос, добавяйки, че сложното изкуство на ферментиране на антибиотици вероятно е било широко разпространено в древността и се е предавало през поколенията.

Доста интересни неща. Жалко, че днес не можеш да си купиш антибиотици на кашон... или на буре.

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 35 минути, makebulgar said:

Доста интересни неща

Да, ама са и проблем - в бирата се намира и алкохол. Тва не е добре за противниците му и глашатаите на сентенцията 'алкохола е отрова'. ... :)

 И сега  - да пием ли бира, че съвсем се обърках от тия дисонанси и противоречия?

- от една страна в бирата имало антибиотици и... ето как ще си набавим здраве. Сещам се, обаче - има "посланици", които пасторстват сред мейнстрийма именно с посланието "антибиотиците са отрова"... ( както и ваксините... :) )

- От друга страна - в бирата има и 'отровата алкохол"... 

Е... и сега кво да пием?

-------------------

А между другото - водата също става отровна за човека при наднормени количества, но не се сещам някой да е глашатай на посланието "водата е отрова'. Няма ли някой да се сети да стане известен... 🤣 Няма ли някъде "научни данни за това"... 

Отгоре на всичко - бирата се прави предимно с вода.... 

И ми се струва че и с "виното" нещата са по същия начин "объркани"... 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано
Преди 12 минути, ramus said:

Да, ама са и проблем - в бирата се намира и алкохол. Тва не е добре за противниците му и глашатаите на сентенцията 'алкохола е отрова'. ... :)

 И сега  - да пием ли бира, че съвсем се обърках от тия дисонанси и противоречия?

- от една страна в бирата имало антибиотици и... ето как ще си набавим здраве. Сещам се, обаче - има "посланици", които пасторстват сред мейнстрийма именно с посланието "антибиотиците са отрова"... ( както и ваксините... :) )

- От друга страна - в бирата има и 'отровата алкохол"... 

Е... и сега кво да пием?

-------------------

А между другото - водата също става отровна за човека при наднормени количества, но не се сещам някой да е глашатай на посланието "водата е отрова'. Няма ли някой да се сети да стане известен... 🤣 Няма ли някъде "научни данни за това"... 

Отгоре на всичко - бирата се прави предимно с вода.... 

И ми се струва че и с "виното" нещата са по същия начин "объркани"... 

 

Еми тетрациклиновата бира е двойно вредна заради алкохола и заради тетрациклина, който като се предозира води до дълъг списък със странични ефекти. 

 

Логическите заблуди с примера с водата са не на място тук. С вода можеш да предозираш само съзнателно, ако се насилваш да пиеш, иначе организма си има механизми и спираш да пиеш, когато си утолиш жаждата. При антибиотиците и други отрови човека разбира, че е предозирал чак когато вече се е натровил, тъй като организма няма механизми за реакция, или човека ги пренебрегва. 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 17 минути, makebulgar said:

иначе организма си има механизми и спираш да пиеш, когато си утолиш жаждата.

За всяка отрова си има "механизми" - еволюцията никога не спи и оцеляването винаги е било за нея основен приоритет. 

Между другото - последното ви изречение също е доста уклончиво - и ако човека пренебрегне сигналите за 'утоляването на жаждата' пак ще стигне до форми на 'отравяне' от предозиране с вода.

Смях се от сърце на примера "кое било логическа заблуда'... но все пак хитро не се спряхте на основния въпрос - сега какво ще ви е посланието в КАЛДАТА - да пием ли бира, ако в нея има "антибиотици"... ? :) Все пак ВСЕ ОЩЕ анбитиотиците са лекарство с напълно одобрена, проверена  медицинска препоръка.

Някои постулират "алкохола е отрова", ама и за кислорода е така в дишането - в наднормени дози. От друга страна същия "кислород" е доста нужен и спасителен при някои диагнози и обстоятелства. 

Относно "разбирането на човека" кое, кога и колко - това е доста разтегливо... Едни се сещат кога и колко... други - не... 

С МОРФИН е същото - ползват го и е много важен при определени обстоятелства, но други хора - се тровят с него... 

Не е ок това - въобще не е добре. 🤣Няма ли някой да излезе и благо да обясни - не пийте нищо ( след като не можете да се оправите с "какво колко, кога и къде"...) 

Има и друго - познавам хора ( от които съм и аз самият), които се научават - какво, колко, кога и къде... Демек - правят си сметката и си гледат точно техните си "мерки" къде са границите... 

Обаче... се питам, ако "такива хора" са повечето, как тогава да излезе някой и да им дава 'послания" от типа "НЕ СЕ ТРОВЕТЕ, като въобще не ядете, не пиете, не дишате и за всеки случай - не живейте, защото именно така няма да има никакъв риск и ще е пълно щастието"

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 8 минути, deaf said:

Изглежда,че в бирата е вредна само маята... 

За маята също има множество варианти - за едни тя е вредна и не трябва да се употребява. За други - даже е лекарство. 

С ХМЕЛа - е същото... 

Ама много смотана работа е това - за посланията е нужно да е налице еднозначност... Кви истини да са тия, дето "зависели от едно или друго", или от това дали някой можел и се научил да си прави "сметката" и да си знае и спазва границите... щото отгоре на всичкото - това е и крайно индивидуално... Познавам една бивша преподавателка, която дори дишането на алкохолни пари я караше да изпада в безсъзнание и да викат линейка.

А някои в казармата почваха закуската с бири, до обяд бири, после ракия, вино и пак бири... до вечерта от всичкото... Водата явно беше противопоказна. Понеже тогава го видях това за първи път в живота си - направо се изумих как са живи тия хора - с толкова хмел, с толкова мая и толкова етилов спирт в кръвта... 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, ramus said:

За маята също има множество варианти - за едни тя е вредна и не трябва да се употребява. За други - даже е лекарство. 

Един японски учен сериозно са захванал да изследва няколко години дали пурините и бирата като цяло предизвикват подагра. Стигнал до извода че само маята е вредна в бирата... Разбира се при всеки човек може да е различно...

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, ramus said:

За маята също има множество варианти - за едни тя е вредна и не трябва да се употребява. За други - даже е лекарство. 

С ХМЕЛа - е същото... 

Ама много смотана работа е това - за посланията е нужно да е налице еднозначност... Кви истини да са тия, дето "зависели от едно или друго", или от това дали някой можел и се научил да си прави "сметката" и да си знае и спазва границите... щото отгоре на всичкото - това е и крайно индивидуално... Познавам една бивша преподавателка, която дори дишането на алкохолни пари я караше да изпада в безсъзнание и да викат линейка.

А някои в казармата почваха закуската с бири, до обяд бири, после ракия, вино и пак бири... до вечерта от всичкото... Водата явно беше противопоказна. Понеже тогава го видях това за първи път в живота си - направо се изумих как са живи тия хора - с толкова хмел, с толкова мая и толкова етилов спирт в кръвта... 

 

Еми това са логическите ти заблуди, които лансираш. От една страна оспорваш доказаните факти, че етанола е вреден невротоксин. А също така даваш примери с някакви в казармата, които пиели яко. Ясно е, че в казармата са все млади хора и е логично да оцеляват при пиенето, но етанола освен рязко умъртвяване може да причини и дългосрочни вреди върху нервната система, черния дроб и всяка друга клетка от тялото. Ще е интересно да дадеш и справка как са със здравето най-яките пиячи от казармата след 20-30 години пиене... ако са оцелели толкова дълго.

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 4 часа, makebulgar said:

Древноегипетската бира съдържала тетрациклин, мощен антибиотик, официално открит от учените едва през 1948 г. Това откритие било направено, когато студенти по археология се опитали да пресъздадат рецептата за древната напитка. Хипотезата била потвърдена, когато химичният анализ на мумифицирани останки разкрил високи нива на тетрациклин в костната тъкан и дентина, което показва системна консумация на антибиотика през живота.

 

Armelagos, G.J. (2000). Take Two Beers and Call Me in 1,600 Years: Ancient Nubians and Egyptians had a way with antibiotics. Natural History, 109, 50-53.

 

 

 

Нубийска антибиотична бира

9 декември 2010 г.От Джей Брукс


По неразбираеми причини, освен антиалкохолната пропаганда, бирата е забранена за рекламиране на многобройните ѝ признати ползи за здравето. За хората, които са против алкохола, да кажат, че бирата е полезна или поне не е вредна (в умерени количества), очевидно е същото като да кажат „пий“. И за бога, никога не бихме искали да казваме на хората да правят нещо, което може да е полезно за здравето им, особено ако едно малко малцинство не може да понесе истината... ъъъ, бирата.

Но въпреки нашата особена неспособност да бъдем разумни по отношение на алкохола, бирата и здравето са неразривно свързани още от началото на цивилизацията, когато пиенето на бира е било по-безопасно от водата. Но може би е имало поне още едно медицинско приложение на бирата, поне във вида, който са варили древните нубийци , „етническа група, произхождаща от Северен Судан и Южен Египет, която сега населява Източна Африка и някои части от Североизточна Африка“. И за известно време те дори са управлявали древен Египет, започвайки от 25-та династия.

Според общоприетото схващане, употребата на антибиотици е съвременно изобретение, за което се смята, че е на не повече от осемдесет години, но археолозите са открили в костите на древни нубийски скелети следи от тетрациклин , „широкоспектърен поликетиден антибиотик, произвеждан от рода Streptomyces на Actinobacteria, показан за употреба срещу много бактериални инфекции“. Това предполага, че употребата на антибиотици може да е с 2000 години по-стара, отколкото се смяташе досега.

От репортажите на Discovery News:

Според изследването, някои от първите хора, които са използвали антибиотици, може да са живели по бреговете на Нил в Суданска Нубия, която се простира на границата между съвременни Египет и Судан.

„Като се има предвид количеството тетрациклин там, те е трябвало да знаят какво правят“, каза съавторът Джордж Армелагос, биологичен антрополог в университета Емори в Атланта. „Може да не са знаели какво е тетрациклин, но със сигурност са знаели, че нещо ги кара да се чувстват по-добре.“

Армелагос е бил част от група антрополози, които са разкопали мумиите през 1963 г. Първоначалната му цел е била да проучи остеопорозата при нубийците, които са живели между около 350 и 550 г. сл. Хр. Но докато разглеждал през микроскоп проби от древната кост под ултравиолетова светлина, той видял нещо, което приличало на тетрациклин - антибиотик, който не е официално патентован в днешно време до 1950 г.

И Physorg.com добавя това, от антрополога от Емори Джордж Армелагос и медицинския химик Марк Нелсън от Paratek Pharmaceuticals:

„Склонни сме да свързваме лекарствата, които лекуват болести, със съвременната медицина“, казва Армелагос. „Но става все по-ясно, че това праисторическо население е използвало емпирични доказателства, за да разработва терапевтични средства. Нямам съмнение, че са знаели какво правят.“

Армелагос е биоархеолог и експерт по праисторически диети. През 1980 г. той открива следи от тетрациклин в човешки кости от Нубия, датиращи между 350 и 550 г. сл. Хр. Древното Нубийско царство се е намирало в днешен Судан, южно от древен Египет.

Армелагос и неговите колеги изследователи по-късно свързаха източника на антибиотика с нубийската бира. Зърното, използвано за приготвянето на ферментиралата каша, съдържаше почвената бактерия стрептомицес, която произвежда тетрациклин. Ключов въпрос беше дали само отделни партиди от древната бира съдържаха тетрациклин, което би означавало случайно замърсяване с бактерията.

Резултатите им бяха публикувани в септемврийския брой на Американското списание за физическа антропология. Ето резюмето:

Хистологични доказателства за употреба на тетрациклин са докладвани в древна популация от X-група (350–550 г. сл. Хр.) от Суданска Нубия (Bassett et al., 1980). Когато костни проби са изследвани чрез флуоресцентна микроскопия под UV светлина при 490 Å, са наблюдавани жълто-зелени флуорофорни отлагателни ленти, подобни на тези, получени от тетрациклин, което предполага значително излагане на популацията на антибиотика. Тези доклади са посрещнати скептично с твърдения, че флуоресценцията е резултат от постмортална тафономна инфилтрация на бактерии и гъбички. В настоящото представяме киселинната екстракция и масспектроскопската характеристика на антибиотика тетрациклин от тези проби. Костните проби са деминерализирани в безводен водороден флуорид, който разтваря костно-комплексния тетрациклин, последвано от изолиране чрез твърдофазна екстракция върху среда с обратна фаза. Химичната характеристика чрез масспектроскопски процедури с течна хроматография под високо налягане показва, че времената на задържане и масспектрите на костния екстракт са идентични с тези на тетрациклин, когато е третиран по подобен начин. Тези резултати показват, че в пробата от костта е открит естествен продукт тетрациклин, който е превърнат в киселинно-стабилната форма, анхидротетрациклин, с маса + H от 427,1 amu. Нашите открития показват, че пробата от костта е маркирана от антибиотика тетрациклин и че популацията от NAX е поглъщала и е била изложена на материали, съдържащи тетрациклин, в хранителния си режим.

Както открили, най-вероятният източник на техния „диетичен режим“, който включвал антибиотика, била нубийската бира. През 2000 г. Армелагос разбрал, че най-вероятно е бирата, и публикувал откритията си в списание „ Natural History“ в статия, озаглавена „ Вземи две бири и ми се обади след 1600 години“ .

Но да се върнем към Discovery News:

Първият доклад на екипа му за откритието, подкрепен от още повече доказателства и публикуван в Science през 1980 г., е посрещнат с много скептицизъм. За новото проучване той получава помощ за разтваряне на костни проби и извличане на тетрациклин от тях, което ясно показва, че антибиотикът е отложен и вграден в костта, а не в резултат на замърсяване от околната среда.

Анализите също така показват, че древните нубийци са консумирали големи дози тетрациклин - повече от обичайно предписваната днес дневна доза за контролиране на инфекции, причинени от тежко акне. Екипът, включително химикът Марк Нелсън от Paratek Pharmaceuticals, е публикувал резултатите си в Американското списание за физическа антропология.

Те също така успяха да проследят антибиотика до неговия източник: зърно, замърсено с вид плесеноподобни бактерии, наречени Streptomyces. Често срещани в почвата, стрептококовите бактерии произвеждат тетрациклинови антибиотици, за да убият други, конкуриращи се бактерии.

Зърнените култури, съхранявани под земята, лесно могат да мухлясат, замърсени със Streptomyces, въпреки че тези бактерии биха произвели само малки количества тетрациклин самостоятелно, когато бъдат оставени да престоят или изпечени на хляб. Едва когато хората ферментираха зърното, производството на тетрациклин би се увеличило рязко. Нубийците са яли ферментиралите зърна като каша и са ги използвали за производство на бира.

Учените работят сега, за да установят точно колко тетрациклин са получавали нубийците, но изглежда, че дозите са били високи, консумацията е била постоянна и пиенето е започнало рано. Анализите на костите показват, че бебетата са получавали известно количество тетрациклин чрез майчиното мляко.

След това, между две и шестгодишна възраст, е имало голям скок в нивата на антибиотици, отложени в костите, каза Армелагос, което предполага, че ферментиралите зърнени храни са били използвани като храна за отбиване.

Днес по-голямата част от бирата се пастьоризира, за да убие стрептококи и други бактерии, така че не би трябвало да има антибиотици в ейла, който поръчвате в бар, каза Денис Вангервен, антрополог в Университета на Колорадо, Боулдър.

Но Армелагос е предизвикал учениците си да си приготвят бира у дома, както са правили нубийците, включително добавянето на стрептококова бактерия. Получената напитка съдържа тетрациклин, има кисел вкус, но е подходяща за пиене, и има зеленикав оттенък.

Може би това би могло да се използва за Деня на Свети Патрик? Що се отнася до антибиотиците, те дори не са единствените медицински приложения на бирата в древността, според Армелагос:

Първият от съвременните тетрациклини е открит през 1948 г. Дадено му е името ауереомицин, на латинската дума „aerous“, която означава „съдържащ злато“. „Стрептомицетите произвеждат златна колония от бактерии и ако тя е плавала върху партида бира, сигурно е изглеждала доста впечатляващо за древните хора, които са почитали златото“, теоретизира Нелсън.

Древните египтяни и йорданци са използвали бира за лечение на заболявания на венците и други неразположения, казва Армелагос, добавяйки, че сложното изкуство на ферментиране на антибиотици вероятно е било широко разпространено в древността и се е предавало през поколенията.

Доста интересни неща. Жалко, че днес не можеш да си купиш антибиотици на кашон... или на буре.

Благодаря за публикуваното. Поредната положителна черта на бирата, макар и ограничена до едно определено място и времеви период (този от изследването). Макар и не заради Алкохола в нея, а заради плесебите по лошо съхранявано зърно. 

Алкохола в бирата е помагал хората да са изложени на по-малко патогенни в сравнение с водата, а антибиотика е действал на телата им комплексно срещу патогени.. 

От публикуваното не видях и намек, че това излагане е било вредно, опасно или фатално за хората изложени на него. Споменава се, че дозата е повече от дневната препоръчителна днес, но нищо повече. 

На мен ми е любопитно друго. Че при начина им на живот и постоянните неизбежни наранявания, одрасквания по крайниците при ежедневните дейности, наранявания от диви животни или растения, то явно това е било полезно за популацията там. И че този прием се е отразявал по-скоро положително. Както и постоянното излагане на патогенни при много по-ниска хигиена в сравнение с днес. 

Друго, което ми е интересно - при смяната на близо 10 поколения (изследвания период от 200 години) дали дълготрайното излагане на антибиотика е оказало голямо въздействие на хората там и какво влияние е оказал той на бактериите с които те са се сблъсквали в продължение на поколения. Тоест възникнали ли са щамове, устойчиви на този антибиотик и дали са откривани на тази територия от този период устойчиви на тетрациклин бактерии. 

Любопитно ми е друго - при здрави хора без множество регулярни наранявания одрасквания, без постоянния риск от всякакви бактериални инфекции и заболявания ефекта дали би бил много по-различен при тези нива на излагане на антибиотика от ранна детска възраст. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 42 минути, makebulgar said:

че етанола е вреден невротоксин.

:) аха... Много интересно и направо увлекателно. Брей - невротоксин, уау!. Направо са се невротоксикирали сички дето го поглъщат... Добре че това не е "логическа заблуда", но вие си ги редите тия клишета по инерция, за да не се напрягате излишно с "нови понятия".

Но пък... "невротоксин" - супер звучи и добре че не е  никаква "заблуда"... 

Ама весело да става де - аз между другото се забавлявам и вероятно го забелязват и други "колеги по тема". Вие, явно не успявате... все още. 

Обаче.. ми е много важно сега да уточните посланията и особено това - НИКАКЪВ АЛКОХОЛ, щото невротоксина убива секи. Как не са се сетили да го ползват освен за тинктури и дори лекарства, за оръжие на фронта... 

И сега - последно, С БИРАТА кво да правим - стачка, бунт или "може би, от вас да мине", но умерено? . 😂 

 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано
Преди 23 минути, ramus said:

:) аха... Много интересно и направо увлекателно. Брей - невротоксин, уау!. Направо са се невротоксикирали сички дето го поглъщат... Добре че това не е "логическа заблуда", но вие си ги редите тия клишета по инерция, за да не се напрягате излишно с "нови понятия".

Но пък... "невротоксин" - супер звучи и добре че не е  никаква "заблуда"... 

Ама весело да става де - аз между другото се забавлявам и вероятно го забелязват и други "колеги по тема". Вие, явно не успявате... все още. 

Обаче.. ми е много важно сега да уточните посланията и особено това - НИКАКЪВ АЛКОХОЛ, щото невротоксина убива секи. Как не са се сетили да го ползват освен за тинктури и дори лекарства, за оръжие на фронта... 

И сега - последно, С БИРАТА кво да правим - стачка, бунт или "може би, от вас да мине", но умерено? . 😂 

 

Явно е че с купища празнодумие няма как да промениш това, че етанола е невротоксин и поразява нервната система. Нито ще промениш онези изследвания, показващи, че алкохола води до загуба на сиво вещество. Загубата на сиво вещество от алкохола, а и от възрастта, е свързана с празнодумие, деменция, алцхаймер и други подобни. 

  • Потребител
Публикувано (edited)

да, да... Явно е, всичко е доказано, а разни празнодумства на някакви логически Заблудници не са способни да ви замаят. 

Горкото сиво вещество - толкова отрови, толкова атаки... 

И ВСЕ ПАК:

какво е вашето финално послание - Да пием ли бира.. или да й правим стачка?  Защото отлагате или неглижирате този ми въпрос вече за трети път, докато някой си Заблудник рамус сипе некви празнодумства.

Как така хората се били "лекували" с антибиотици отново чрез дрожди и те били в бирата. А толкова хиляди години алкохола продължава да трови бедния ХОМО... и да му намалява "сивото вещество"... 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано
On 31.08.2024 г. at 15:28, Gabraka said:

И аз все се оплаквам, че бутилираното пиво е пълно с консерванти и не е точно пиво. И така се сдобих с подарен комплект за домашна направа на пиво. Първоначално се надъхах да опитам, но в рецептата присъстваше и захар. Захарта е скорошно изобретение, така че и т.н.р. домашно пиво не е точно пиво. И вече не знам къде да търся истинско пиво или къде да намеря рецепта за такова, че да си направя сам.

 

Иначе в старобългарски има дума "олъ", която е братовчед на английската "ale", но какво точно са разбирали под "олъ" средновековните българи не зная. Чел съм и за българска напитка "оловина", но едва ли днес съществува все още.

 

А относно въпросника - гласувах за Загорка, защото ми беше първата и има сантиментална стойност 😀 Но най-вкусната, която съм пил, е в гостилницата "Сокол" на центъра на Любляна. Само там се предлага и не се бутилира. Ако някой има път натам, нека опита. Няма да съжалява.

Мога да ти дам точни инструкции и рецепта как да си направиш бира.. без захар. Трябват ти само селектирани бирени дрожни, защото с дивите дрожди най-вероятно ще се вкисне.

  • Потребител
Публикувано
On 31.08.2024 г. at 15:53, makebulgar said:

Квесторите пак се обаждат. 🤣

Бирата се пие открай време заради етанола в нея, а не заради вкус някакъв. Тоест няма значение какви са дрождите, колко древни са и т.н., а е важно колко етанол ще изсерат, така да се каже.

Съвремените газирани бири овкусени с хмел или други подправки са направени заради вкуса, тъй като да пиеш вода с малко етанол е скучно.

Глупости, бирата се пие открай време, защото е по-чиста, отколкото питейната вода едно време. Съотиветно и алкохола в нея не позволява да се "вмирише" както водата, ако я съхраняваш в съд. А също така и след започване на вкисване бирата е пробиотик

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.