Отиди на
Форум "Наука"

Кой е събрал мощите на св. Йоан Кръстител?


Recommended Posts

 • Потребители

Историята на Йоан Предтеча и Кръститител е подробно разказана в евангелията. Много художници са претворявали в картини фрагменти от нея. Несъмнено най-ефектни са композициите със Саломе и главата на Кръстителя. Накратко разказът за събитието е следният:

Цар Ирод, син на другия Ирод, който убил витлеемските младенци, се развел с жена си и се оженил за Иродиада, жена на брат му Филип. Понеже това се забранявало от Мойсеевия закон, Йоан упрекнал Ирод, че не е редно да има жената на брат си. Разгневеният Ирод заповядал да затворят Йоан в тъмница. Иродиада още повече от царя ненавиждала Йоан и искала неговата смърт.Скоро след затварянето на Предтечата Ирод празнувал рождения си ден и направил голямо угощение на велможите и началниците галилейски. На тоя празник дъщерята на Иродиада танцувала и така се понравила на царя, че той във възторг се заклел да й даде каквото пожелае – дори и половината си царство. Девойката се посъветвала с майка си, която я подучила да поиска главата на Йоан Кръстител. Ирод се натъжил, но поради клетвата не се решил да й откаже и пратил в тъмницата да отсекат главата на Йоан. Донесли на блюдо главата на пророка, дали я на девойката, а тя я занесла на майка си.

post-2642-12808258285979_thumb.jpg

Йоановите ученици погребали тялото на светия си учител в Севастия, а Иродиада скрила главата му в Иродовия дворец. Тя била взета след това от жената на домоуправителя на Ирод. За да спаси главата от поругание, тя я вложила в съд и я скрила на Елеонската планина. След известно време главата била намерена там от един свет мъж, който отново я скрил пред смъртта си. Намерена по времето на Константин Велики, тя била пренесена и скрита в една пещера до гр. Емеса.

Интересни факти за мощите на Йоан Кръстител се привеждат в „bTV Новините”, където се казва:

„След мъченическата смърт мощи от тялото на св. Йоан са пренесени в различни краища на света. Според мюсюлманите главата на светеца се съхранява в джамията Уммаяд в столицата на Сирия. Католиците вярват, че главата е в римската църква "Сан Силвестро Ин Капите". Четинският манастир в Черна гора пази дясната ръка на светеца, но двореца Топкапъ в Истанбул също претендира да съхранява десницата на св. Йоан.”

Хайде да оставим тези „подробности”, че скривана и намирана няколко пъти, главата на светеца (вероятно череп) е припозната днес, както намираща се в Сирия, така и в Италия. Това е проблем на притежателите на тези мощи. Не можах да намеря сведение, обаче, кога и къде е било възможно да се е създала „нашата” комбинация от свети мощи на Предтечата - част от черепа, зъб и ключица от ръката, които уж се съхраняват в открития в Созопол реликварий. Все пак главата и тялото са погребани по различно време и на различно място?

Богатите пенсионерки от ЕС, които ще се юрнат към Созопол, ще повярват ли на „сертификата” за новооткритите мощи? По някакъв начин трябва да се посочи как се е получила комбинацията от части от главата и тялото. Македонците ни подсещат да пишем „стъпало”, а не „лицева част”. Ама и те споменават за „зъби” (в-к „Македония”).

Защо да не опитаме да поработим с възможността мощите да са на евангелиста свети Йоан? За мощи на св. Иван Рилски е малко вероятно да става дума. Макар той на времето също да се е наричал Йоан, а и руснаците да си го наричат така и днес. Надписът на кутийката е на гръцки език. За друг св. Йоан не се сещам.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Махам глупостите от тоя си постинг.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Покрай откриването на тези кости поне се вдигна доста шум и това ще привлече туристи в Созопол.

До момента, според официална статистика с оглед претенциите на различни "свети" места, които твърдят, че имат части от тялото на Йоан Кръстител, излиза, че приживе човекът е имал:

1. общо 12 пръста на ръцете си;

2. два черепа;

3. два леви крака.

и още нещо му се дублираше, но сега не мога да се сетя.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Ама и вие си нямате работа. Е, мързеливо отпускарско време е, де... :bigwink:

Какво да им се чудим на мощите на Йоан Кръстител? В Дамаск е главата му, когато е бил малък, а в "Сан Силвестро" - главата му като голям.

Така се казваше и за главата на Нерон в един много стар скеч.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Всъщност аз съм идиот. Ето я новината:

Откриха мощи на Йоан Кръстител на остров край Созопол?:

На 20 юли научен екип с Ръководител проф.д-р Казимир Попконстантинов и Зам. ръководител н.с. Цоня Дражева започна новия археологически сезон за проучване на средновековния манастир "Св. Йоан Предтеча" на остров "Св. Иван" до Созопол, предаде репортер на Burgas24.bg. Бяха извършени сондажни изкопи в основите на най- старата църква на острова, построена в края на ІV - нач. на V в.

На 28 юли в 13,30 ч при разчистването на основата на олтарната маса на дълбочина 0,6 м под пода беше открит мраморен реликварий / мощехранилница/ с форма на малък саркофаг, дълъг 18 см и висок 14 см. Той беше внимателно изваден от леглото му и пренесен в касата на Археологическия музей в Созопол. Според характеристиките му и другите находки в пласта около него, той се датира в края на ІV век.

При проучване на хоросановата му подложка беше открита втора малка кутийка, изработена от бледожълт пясъчник / характерен за територията на Палестина / . По външните й стени има надпис на старогръцки, който все още се разчита от проф. Попконстантинов. Засега със сигурност е разчетено името на Св. Йоан , което означава , че в тази кутийка са пренесени мощи на светеца и са поставени в реликвария при издигането на раннохристиянския храм.

Това откритие ни дава уникалната възможност за първи път в България да проследим целия процес на свещенния ритуал , извършван в зората на християнството в нашите земи. То доказва голямото значение на древния град Аполония- Сизиполис/ града на спасението / и в частност най- стария манастир по Черноморското крайбрежие и единствения , който носи името на "Свети Йоан Предтеча и Кръстител".

Наговорил съм куп глупости.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Според мен излиза, че строителите на новата църква в манастира не са знаели за наличието на мощи в старата.

В манастира има две църкви: по-ранната е базилика и построяването и датира от времето, когато се датира и фамозната мощехранителница - ІV - V век (още не съм открил план!). Мощехранителницата е открита в тази църква и двете са едновременни. Следователно мощите са заложени вероятно още с основаването на манастира и строителството на църквата или малко след това.

Новата църква, която е по-известна заради по-добрата запазеност a26d116c14ea847f7360e25cd512a718.jpg е от втората половина на ХІІІ век и според мен щом при освещаването й мощите не са преместени там - или поне част от тях - значи са били забравени и недокоснати от момента на полагането им. За това има достатъчно време например от присъединяването на града към България до покръстването.

Но може и да не е така, разбира се.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Скоро след затварянето на Предтечата Ирод празнувал рождения си ден и направил голямо угощение на велможите и началниците галилейски. На тоя празник дъщерята на Иродиада танцувала и така се понравила на царя, че той във възторг се заклел да й даде каквото пожелае – дори и половината си царство.

Това място от евангелския текст винаги ще се оспорва за недостоверно. На пир в дворците в Близкия изток са танцували единствено танцьорки или блудници. Няма как дъщерята на Иродиада да танцува пред полупияни мъже.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Най-хубавото, излязло в родните медии по темата:

http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/08/04/942329_imeto_na_baobaba/

- много жестока и тежка, но абсолютно справедлива присъда на авторката над българската научна общност.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

За откритието на тук има съвсем смислено интервю с Казимир Попконстантинов, в което няма малоумни изцепки и може да се разбере за какво става дума:

http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/205408354-Obyaviha_che_moshti_otkriti_kray_Sozopol_sa_na_Sv_Yoan_Predtecha.html

Както се вижда новината си е интересна и без да се украсява с лунатични изблици когато е съобщена от човек със знания и преди всичко да е с всичкия си.

В интервюто на Попконстантинов вече наистина добре е обяснено за какво става дума. Т.е. че в моещехранителницата най-вероятно има мощи и на други светци, но на колко (т.е. дали всички частици са на един светец или всяка е на отделен) ще може да се каже след изследването на антрополозите. Практиката е в Св. престол да се вграждат мощти на свети мъченици заради по-раншната практика черквите да се правят на гробовете на мъченици или на местата където са убити. Свети Йоан Кръстител макар да е наричан "последният от пророците и първият от светците" не е убит като мъченик за християнската вяра. Това означава, че в реликвария най-вероятно се намира частица от мощите на някой друг светец, който е загинал мъченически като християнин. Вграждането на мощи на мъченик обаче е станало задължително едва след решението на VІІ вселенски събор, макар да се е практикувало и по-рано, но не винаги са били влагани мощи в престола (особенно в иконоборческия период, когато мощите са били отричани; на осветените тогава храмове без полагане на мощи, това било направено по-късно със спе. молитви).

Иначе този случай е показателен защо мощите на св. Йоан Кръстител са станали повечеко. Просто някой "специалист" е онкрил не само кой е вторият Йерусалим, ами и вторият череп на Йоан Продром.

Защо да не опитаме да поработим с възможността мощите да са на евангелиста свети Йоан? За мощи на св. Иван Рилски е малко вероятно да става дума. Макар той на времето също да се е наричал Йоан, а и руснаците да си го наричат така и днес. Надписът на кутийката е на гръцки език. За друг св. Йоан не се сещам.

Йоановци има много - напр. св. ап. и еванг. Йоан Богослов (Теолог), един от отците на църквата Йоан Хризостом (Златоуст), та и сред нашите има още Йоан Кокузел, Йоан Търновски, Йоан Владимир ... ще ми е трудно да ги изброя всички. Не всички обаче са живели преди ІV-V (св. Иван Рилски, Кукузел, Йоан Търновски), което стеснява кръга.Но пак не са малко - Йоан Теолог, Йоан Хризостом, Йоан Касиан Римлянин ...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Йоановци има много - напр. св. ап. и еванг. Йоан Богослов (Теолог), един от отците на църквата Йоан Хризостом (Златоуст), та и сред нашите има още Йоан Кокузел, Йоан Търновски, Йоан Владимир ... ще ми е трудно да ги изброя всички. Не всички обаче са живели преди ІV-V (св. Иван Рилски, Кукузел, Йоан Търновски), което стеснява кръга.Но пак не са малко - Йоан Теолог, Йоан Хризостом, Йоан Касиан Римлянин ...

Свети Йоановци дал Господ, но изрично написаната дата 24 юни ясно посочва Кръстителя. :)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Свети Йоановци дал Господ, но изрично написаната дата 24 юни ясно посочва Кръстителя. :)

Абе не беше лошо да се довърши разчитането на надписа, пък после да се говорят големи приказки, че да не стане пак като със "Спасителят на Азия", който се оказа Севт. Севт може и да е велик цар, ама друго си е да си спасителят на най-големият континент.

Защото в случая кутийските са две, като тази с надписа е празна, а тази с мощите е без надпис. Тъй че като нищо може да се окаже, че някой си Тома по случай храмовият празник на манастира е донесъл като подарък "на [манастира на]свети Йоан" мощи на друг светец или пък друга реликва, която поради разрушаването на кутийката е изгнила вече. А названието на реликвата примерно да е било върху липсаващия капак или написано на пергамент вътре. Но по принцип в надписите се дава не датата на празника на светеца, а датата на изготвянето, подаряването и т.н. на съответния обект - икона, реликва, можехранителница, фреска и т.н.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Глобален Модератор

едно обективно мнение на археолог за панаира с мощите:

http://www.blitz.bg/news/article/85670

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

едно обективно мнение на археолог за панаира с мощите:

http://www.blitz.bg/news/article/85670

Репортер на в. "Шоу" се срещна с Иван Петрински - един от най-големите наши специалисти по средновековна история, по повод...

Боже :doh:

Иван Петрински е посмешище за българската наука. На феновете му препоръчвам "Истинската история на България", много интересно четиво. Особено интересно в частта си отнясяща се до Борис "Кървавия" (нещо като Стив Остин "Ледения") и отмъщението на 52 болярски рода, което преследва българския народ през вековете!

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Конкретно по твърденията му в статията имаш ли да кажеш нещо, че само с argumentum ad hominem и баба знае.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Ако някой има информация дали е истина това с разбиването на олтарната маса - нека да сподели; понеже, ако е така както го описва Иван Петрински - цялата история вече изглежда по друг начин.

Иначе, офтопик, но от интервюто - радвам се, че той така открито се обявява против тезата, че редовият учен сам трябва да обикаля да търси пари - това се прокламра сега като нещо от само себе си разбиращо се - докато единственият резултат от това може да е чалга-наука.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Конкретно по твърденията му в статията имаш ли да кажеш нещо, че само с argumentum ad hominem и баба знае.

Какво твърди Петрински? Каквото и абсолютно всички други историци и археолози с изключение на кликата около Божо.

Едва ли очакваш да коментирам подмятанията му от рода на "иманяр с пистолет" и "всички археолози, които не седят и избиват комплекси по вестниците (б.м. като мен) са платени/частни археолози на мутрите".

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Какво твърди Петрински? Каквото и абсолютно всички други историци и археолози с изключение на кликата около Божо.

Едва ли очакваш да коментирам подмятанията му от рода на "иманяр с пистолет" и "всички археолози, които не седят и избиват комплекси по вестниците (б.м. като мен) са платени/частни археолози на мутрите".

Ами хубаво е, че си археолог и ти, та можеше да си напишеш мнението.

БТВ, опитвам се да направя реконструкция на тракийски воин, но срещнах твърденията, че изобразените по вазите траки са едва ли не стилистичен похват на колониите от Велика Гърция в Италия, с който елините изобразяват варварите, съюзници на персийската империя. Т. е. типичната ни представа за тракиец като тази:

http://www.thracians.net/components/com_datsogallery/sub_wm.php?src=/home/thracians/www/www/components/com_datsogallery/img_pictures/med_Jug_Apollonia.jpg

е погрешна.

тъй като от тракийска страна имаме единствено стенописите в Александровска и Казанлъшката гробница, то се налага мнението, че те изглеждали като елини /с хоплити и пр./

Разбира се, тук става дума и за друг период и за лов, а не война:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1f/Aleksandrovska_grobniza.JPG/800px-Aleksandrovska_grobniza.JPG

Всъщност ще пусна отделна тема, и ако проявяваш интерес, може да дискутираме.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Ами хубаво е, че си археолог и ти, та можеше да си напишеш мнението.

БТВ, опитвам се да направя реконструкция на тракийски воин, но срещнах твърденията, че изобразените по вазите траки са едва ли не стилистичен похват на колониите от Велика Гърция в Италия, с който елините изобразяват варварите, съюзници на персийската империя. Т. е. типичната ни представа за тракиец като тази:

http://www.thracians.net/components/com_datsogallery/sub_wm.php?src=/home/thracians/www/www/components/com_datsogallery/img_pictures/med_Jug_Apollonia.jpg

е погрешна.

тъй като от тракийска страна имаме единствено стенописите в Александровска и Казанлъшката гробница, то се налага мнението, че те изглеждали като елини /с хоплити и пр./

Разбира се, тук става дума и за друг период и за лов, а не война:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1f/Aleksandrovska_grobniza.JPG/800px-Aleksandrovska_grobniza.JPG

Всъщност ще пусна отделна тема, и ако проявяваш интерес, може да дискутираме.

Хах, не съм археолог, историк съм. Ама от тия с жълто около устата :laugh: , демек бакалавърче скромно.

Но до колкото съм разглеждал, от любопитство, изображения по гробници и вази/амфори, то има резон тия по вазите да са стилистични изображения.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

ето една по-умерена статия във весник 'Сега', пак от твоя любимец:

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=6729&sectionId=5&id=0001301

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Вчера бях в Созопол и ги видях тез прочути мощи в църквата св. Георги. Показват ги без много церемонии, просто влизаш и те са насреща. Вярващите целуват стъклото отгоре на сребърната мощехранителница. Има оставен от страни памук за почистване на предишните целувки.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

едно обективно мнение на археолог за панаира с мощите:

http://www.blitz.bg/news/article/85670

И какво му е обективното? Та той оплю всеки, когото спомена. Звучи точно като злобар, който не е намерил мощите и го е яд - ровил там 20 години и накрая друг да обере овациите. Държи се като дете, на което са взели близалката.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...