Отиди на
Форум "Наука"
П. Теодосиев

Завзети ли са българските земи окончателно от oсманците през 1396 година?

Recommended Posts

Завзети ли са българските земи окончателно от oсманците през 1396 година?

Общоприето е, че краят на Второ Българско Царство идва през 1396 година когато турците нахлуват във Видин и пленяват цар Иван Срацимир. Това събитие е предшествано от превземането на Търново, столицата на Търновското царство, на 17 юли 1393 год. и окончателното падане на царството със смъртта на Иван Шишман и превземането на последната крепост, Никопол, през 1395 год. Последователното превземане на България (1388, 1393, 1395, 1396...) и изникването на нови извори, неизвестни до преди 50 години, подлагат под съмнения дали всъщност 1396 година е последната година от османското превземане на България – всички ли български земи губят свободата си и независимостта си? И за щастие, и за съжаление има голям избор от години предложени от различни историци, които можем да приемем за край на Българската държава. Пламен Павлов и Иван Тютюнджиев предлагат като крайна година 1422, а пък скептиците (В. Златарски и др.) са на мнение, че за реално съществуваща българска държава може да се говори най-много до 1413 год., когато е сключен договор между Видинското царство и турците след битката при Чамурли. Има и такива обаче, които казват, че България е просъществувала 50 години след 1396 и предлагат години като 1430 (от тогава Видин присъства като османски санджак в архивите), 1444 (Битката при Варна и освобождаването на северна България) или пък 1453 (превземането на Константинопол) като крайни дати. Но коя всъщност е наистина годината или поне коя е най-правдоподобната? Този въпрос е много спорен и може би няма конкретен отговор, но основното нещо е, че свободни български територии просъществуват и след 1396 г.

Цялата статия тук - http://nauka.bg/inde..._page&pid=12409

Share this post


Link to post
Share on other sites

Относно края на българската държавност и кога са заети българските земи окончателно от oсманците – това са два различни въпроса, на които може да се отговори като се определи :

Кокво разбираме под “българската държавност”

Може ли да има “българската държавност” при васалитет – турски, сръбски, унгарски, на Свещената римска империя.

Що е Угровлахия и какъв е Йоан Мирчо – все пак той е поставен за воевода и владетел от български цар.

Българската Охридска епископия носител ли е на “българската държавност” след 1453 г., и превземането на Константинопол.

И пак стигаме до св. Пимен и забележимото движение от средата/края на ХVI и началото на ХVII век, духовно, христоцентрично движение, което можем да наречем Дълбокото Възраждане. Кой дава парите и разрешенията за въздигането на Софийката “Света гора” и може ли това да е продължение или част от “българската държавност”.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Най-достоверна е 1413г., която се сочи в турските, сръбските и гръцките извори, като латинските също говорят в полза на тази дата. След нея Константин Видински вече живее в Буда, като умира по време на едно свое посещение в Белград през 1422г.

През 1393г. пада Търново, но правителството се мести в Никопол. Ситуацията напомня ПБЦ, когато пада преслав, но царската резиденция се мести в Охрид. Сърбия също губи Белград, до това не е края на ср. държава, тъй като правителството се мести в Смедерево. Или пък както когато англичаните превземат Париж, но това не е краят на Франция, а правителството се мести в Бурж/е. За Видин през 1396г. знаем само, че Еван Страцимир е пленен, но не е ясно дали след отстраняването му царството не е продължил да управлява Константин. За Александър е по-ясно, защото има сведение, че управлява Самсун. При всички случаи както много от турските емирати, най-вероятно и в бълг. държавици са се завърнали на власт владетелите им след битката при Анкара. Що се отнася обаче до края през 1413 - там вече извори бол.

От 1413г. може да има някакво самоуправление, но това дори не е васалитет, а просто християни са включени в турския управленски апарат. По принцип в Осм. империя на най-ниско ниво винаги е имало доста развито самоуправление (да не се бърка с днешното местно самоуправление, защото това сега е такова повече по име, отколкото по същност).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пламен Павлов и Иван Тютюнджиев и тяхната теза , че краят на българската държавност е около 1420 година със смъртта на Константин е изказана от преди 15 години поне. Мисля, че може да се намери и в нет-а.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не е само Видин.Кюстендил запазва някаква автономия до 1431 година Ловеч дори до по късно.Чипровци до края на 17 век.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 2 часа, Staski said:

Пламен Павлов и Иван Тютюнджиев и тяхната теза , че краят на българската държавност е около 1420 година със смъртта на Константин е изказана от преди 15 години поне. Мисля, че може да се намери и в нет-а.

Повече. От 90-те години е. Но заключението им е по-скоро патриотично, отколкото вярно. Все едно да смятаме, че Латинската империя съществува до 1373, когато умира последният носител на титлата "константинополски латински император".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Отговорът на въпросът много зависи от това, що той значи. Какво значи завземане и какво значи български земи. Защото примерно след битката при Анкара Сюлейман връща някои територии и на практика между 1402г. и 1453г. днешният Бургаски окръг е част от византийски апанаж. Казвам византийски апанаж, но владетелят му е син на дъщерята на Константин Деян и е женен за Асеневка (дъщерята на Павел Асен).

Сходно е положението и с дн. Северна България между 1402 и 1413г. В изворите съвсем ясно се говори за турски военни кампании срещу Българите. Т. нар. въстание на Константин и Фружин изобщо не е въстание, а наказателен поход срещу тях, защото помагали на някой си Каралюк (един от прототипите на Крали Марко), а той пък ги ядосал, защото освободил трите синджира роби, които обаче исторически не били българи, а маджари. По-скоро инцидента е бил използван като повод за турското нападение де.

Share this post


Link to post
Share on other sites

За мен е до 1422, като Контантин е изгонен от Видин някъде към 20-21. Първото споменаване на санджакбей на Видин е през 1430. Иначе, българска държавност имаме до края на 17 век /работил съм по тия въпроси, но не ми стигнаха знания тогава да го обоснова както трябва, може би е време отново да се заема с темата/.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз също съм на мнение, че българска държавност има поне до края на размириците в Османската държава предизвикани от злополучната битка при Анкара през 1402 година. Същевременно нека и да видим от кои години датират първите османски регистри, било то за тимари или джезие регистри. Повечето изследователи ги отнасят към 50-те години на 15 век.

Share this post


Link to post
Share on other sites

За мен годината не е от голямо значение, но когато преподавам тази тема освен 1396г отбелязвам и алтернативния вариант - 1421/22г., пояснявайки на учениците събитията след 1402г. и размириците в Османската държава. Според мен Мурад II слага окончателно край на Видинската държава. Вероятно в София имаме полунезависима държава унищожена от Мехмед Фатих през 1454г. Въпроса е българска или сръбска е? Съществуването и трябва да се отнесе между 1443 и 1454г. и пряко следствие от походите на Владислав Ягело. По това време сериозни отстъпки получават сърбите, но след 1456г. са ударени здраво. Воеводата Радич е вероятно васал на Османците, но след превземането на Константинопол Фатих ликвидира владенията му. Въпроса е какво по характер е владението? Отговора за мен е ромейско по модел на управление, сръбско по отношение на елита и българско по население.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...