Отиди на
Форум "Наука"

Стартиране на бизнес с 20 000 лева ?


emkata

Recommended Posts

  • Потребител

Привет на всички икономисти ! Въпросът ми е какъв бизнес бихте стартирали , ако получите гранд от 20 000 лева ? Условието е да назначите още 2-ма работници , на които ще осигурите работа за поне 1 година. Бизнесът трябва да започне да генерира приходи веднага след 3-тия месец, защото парите за заплати са гарантирани само за първите 3 месеца . Нека дискусията започне сега !

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 67
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител
Чудя се с какво да започна ?

С подходяща идея и бизнес план поне за две години напред. Ориентир: пирамида на потребностите и сектор, в който ще работите - долен или горен (напр., масови или луксозни стоки). Ако имате хоби, можете да го превърнете в бизнес. Tака ще се занимавате с това, което най-много обичате да правите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма да стане с хоби , защото хората все по-малко си печатат снимки . Предпочитат да си ги гледат на компютъра. Вие , ако имате тези пари, какъв бизнес бихте започнали ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Наличните пари не са идея за бизнес.

Идеята за бизнес търси налични пари.

Просто се застанали от другата страна на каруцата.

Коригирайте с хората търсещи такива и сте готов.

Преди години почнах с 500 долара и един приятел и с моята кола и доста време вървя и персонал после и т.н. и т.н.

От мен бяха колата и 500 те долара. И малко работа. Другото беше от приятеля с идеята.

Понякога пари от малко се правят много, но от много вместо още повече може да станат малко.

Та по-добре с малко.

Успех.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Трите въпроса, на които трябва да си отговорите, са:

- Какво?

- Как?

- За кого?

Тоест:

- Какво ще произвеждате, какво ще продаате или каква услуга ще предлагате?

- Как ще бъде организирана дейността ви?

- Кои ще бъдат вашите клиенти? Какъв ще бъде демографският им профил?

- Къде ще бъде разположен вашият производствен цех, вашият магазин (аптека, бар, кафене, ресторант...), къде ще бъде разположен вашият офис?

- Колко и кои са вашите конкуренти?

На тези (и на още много) питания ще тряба да си отговорите.

Имайте предвид, че ще трябва да имате готова регистрирана фирма (за регистрация на юридическо лице - ЕТ, ЕООД, ЕАД, ООД, АД, СД, КД - са ви необходими около 200-500 лв), с която да кандидатствате за финансирането. Понеже нито лев от 20-те хиляди не е предвиден за регистрацията на фирмата, май...

Мисля, че ако си извадите електронен подпис - като на физическо лице - създаването на фирмата ще ви излезе по-евтино. После и за юридическото лице (фирмата) пак ще ви трябва електронен подпис, различен от този за физ. лице. Ще трябва да са ви платени всички дължими данъци, осигуровки, такси и глоби, които дължите на държавата.

От друга страна, финансирането НЕ е 20 000 лв на всеки, а - ДО 20 000 лв. на предприемач.

Ако нямате икономическо образование, ще трябва да изкарате обучение за част от професия (служител в малък и среден бизнес / бизнес услуги) - за 300 часа, вместо - за 600, 660 или 900. Ако имате икономическо образование, ще трябва да минете няколко часа (5-6 часа) някакви консултации относно кандидатстването и бизнес плана.

Първият транш е 20% (максимално 4 000 лв). Следват още траншове - до достигане на 80% от одобрената сума (може и да не е всичките 20 000, а - значително по-малко!). Накрая се дават последните 20%.

През първите 3 месеца заплатите и осигуровките на служителите и работниците са осигурени от програмата. После... вече - не.

За устойчиво развитие на фирмата може да се говори, ако тя продължи да плаща заплати и осигуровки поне 12 месеца след последния транш (до 100% от одобрената сума).

Добре е възвръщаемостта на вложените средства да бъде постигната до 3 г. (изискване, заложено в държавите от ЕС).

Такива неща...

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да ! Всичко , което сте написали е вярно . Изкарал съм един курс от 500 часа . Сега съм на края на още един . От тези курсове научаваме само общи неща без да има подробности , защото лекторите са преподаватели в средни училища . А и експертите , които трябва да дават разяснения още не са в час ... Остава само да намеря някаква пазарна ниша , която не е разработена все още .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пич, стига пита, а мисли и рискувай, ако прецениш!

Ако някой има идея - няма да ти я сподели, а ще развива собствен бизнес, ако няма - нищо няма и да направи.

С питане по форумите не става тая работа, но си прави добре сметката! И когато си правиш разчетите, вземи предвид и фактора "междуфирмена задлъжнялост", с който ще се сблъскаш вероятно. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хаха, да разбира се много неща стават с питане, ма баш това няма начин да стане! Михов е прав разбира се. По принцип, ако не вкараш 'свои' пари няма начин да успееш, т.е. тези 20к трябва да ги приемеш като свои. Нишагта е едно от най-важните неща в бизнеса, сериозно ли смяташ, че някой ще сподели идеята си, ако има такава? Единственото полезно нещо са някои съвети и идей (в зачатък), които да можеш да развиеш. Съветите обаче няма много да помогнат, а върху идеите трябва да се помисли (и то при у-вие, че има споделени идеи). За сега не виждам такова развитие. Това дето е постнал Историк са общи положения и се оказва, че ги знаеш (иначе щеше да е много несериозно начинанието ти). Поживьом увидим как ще се развие темата, но аз лично смятам, че е мъртвородена.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да ! Всичко, което сте написали е вярно. Изкарал съм един курс от 500 часа . Сега съм на края на още един. От тези курсове научаваме само общи неща, без да има подробности, защото лекторите са преподаватели в средни училища. А и експертите, които трябва да дават разяснения, още не са в час ... Остава само да намеря някаква пазарна ниша, която не е разработена все още .

Aми старая се да пиша верни неща. :-)

Прелюбопитен съм за какви курсове става дума.

Колкото до маркетинговите стратегии, те са много и просто трябва да си изберете някоя, в зависимост от избрания бизнес.

Пазарната ниша може да е както съвсем празна (да наложите нещо съвсем ново и революционно), така - и препълнена (да предложите нещо, което вече го има, но - на по-изгодна цена, с по-високо качество, с по-висока безопасност, в по-добра опаковка, с повече или с по-добри съставки, с по-голям или с по-малък размер от този на конкуренцията, с различна форма и така нататък).

А в кое селище смятате да развиете бизнеса си (какъвто и да е той)?

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Курсовете са Икономика и мениджмънт . Така сме щели да придобием част от професия ИКОНОМИСТ :biggrin: . Същите неща , които споделяте сме ги минали . Теорията на пръв поглед е лесна , но трудно е да се приложи на практика . Мисля проекта да се реализира в София, защото тук има повече потенциални клиенти , отколкото в някой малък град.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

emkata,

Да питаш е хубаво. Да вземеш под внимание отговорите, но не задължително да се съобразиш - още по-хубаво.

Вече ти казаха, че никой не може да ти даде правилен отговор. И аз ще ти отговоря. Но не с идея, а начен да ти дойде такава.

Отговори си на въпросите:

- Какво можеш - къкъв специалист си? инженер, икономист, юрист, дърводелец, автомонтьор, жикаЖия, художник, музикант...

- Какъв ценз /диплома, правоспособност/ имаш? Може да е различна от способностите / интереса ти.

- Дадености там където живееш - наследствен имот /или такъв дето лесно можеш да придобиеш/позваш/ - земя, ателие, стопанска сграда...

- Нишата там където живееш - какво се търси/ /харчи...

- След претегляне на възможностите - комбинации от отговорите, помисли и тръгни за София /останах с впечатление, че не си в Сф/;

- Макар, че за разлика от поечето хора дито имат "много идеи ама..." при тебе идеите са проблем, това е добре. Работата е, че не трябват идеи, а лакти, ако ме разбираш. Хващаш нещо дето ти е на сърце /като прецениш горните въпроси/ и дерзаеш. Всички идеи /ако са осмислени/ работят. При всички случаи трябва много да четеш. И да работиш много.

Успех!

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Йессс! Кой беше, дали Форд, дали Рокфелер? :punk:

Ако имаш предвид това което написах, просто го мислех, не знам дали някой го е казал :)

Иначе показах, как стартирах преди около 12 години.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Курсовете за придобиване на част от професията "икономист" са различни от онези, които се учат чрез последничеството на бюрото по труда - за част от професията "сътрудник в малък и среден бизнес", ако правилно съм разбрал.

Да, в София наистина има най-много платежоспособни потребители.

Доколкото в медиите се разпространяват всякакви слухове по темата, дочувам (споделено по БТВ), че най-много проекти имало в сферите услуги, търговия, нови медии (любопитно - какви по-точно?).

Някои определения поставят акцента в определението на предприемачеството върху елемента иновативност. Тя може да включва:

- Нови продукти

- Нови производствени методи

- Нови пазари

- Нови форми на организация

Да, теорията не е много трудна за усвояване. Претворяването й в практиката е по-трудно.

Между другото, снощи попаднах на нещо прелюбопитно - някакви ученически олимпиади за съставяне на бизнес план за учебно-тренировъчна (въображаема) фирма. Ето двете методики на оценяване на бизнес плановете:

Вариант 1:

- Основни елементи и структура, обем, яснота, прегледност, грамотност - до 10 т.

- Резюме - до 5 т.

- Оценка на пазара и възможности за реализация - до 15 т.

- Финансов план - до 15 т.

- Ползи от реализирането на проекта - до 10 т.

- Формулирани решения за управление на риска - до 5 т.

- Максимален брой точки - 60.

Вариант 2:

- Обосновка на избора на бизнес идеята до 10 т.

- Иновативност на бизнес идеята - до 20 т.

- Реалистичност на финансовия план (вкл. - на стартовите разходи) - до 5 т.

- Дефиниране на целевите групи - до 10 т.

- Очаквани ползи от реализирането на проекта - до 10 т.

- Прегледност, яснота и грамотност на изложението - до 5 т.

- Максимален брой точки - 60.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И в София и в който и да е от по-големите градове, единственото нещо, което върви и в което човек може да се намърда са заведеняита за бързо хранене, обедно меню (това ще ти излезе солено и 20к няма да му стигнат), хамбургери, палачинки, дюнери. Всичко останало е шуро-баджанащина и след неуспешния опит ще разебреш, колко малка може да бъде България.

Излъгах има още нещо, можеш да въшиш разни услуги на някой западняк.

Редактирано от В.Павлов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Гледам дават кафе под наем 65 квадрата( неработещо) за 800 лева .

Като прибавим и другите разходи(заплати , ток и вода ) се получава около 3 000 лева на месец . Или трябва да имам 100 лева чисти всеки ден , за да покривам разходите. Какъв оборот трябва да имам , за да остават 100 лева чисти ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е сега и бакалските сметки ли да правим?

Има ли кафе машина поне, а маси, а столове, чаши кърпи за бърсане, водомер и електромер, стъкла над покривките, пепелници, за пушене ще има ли места, с лицензите как е? Нощно дневно? Блокове на близо шум и т.н.

Смятай бре човек, няма ние да отваряме кафе.

И в рамките на шегата:

Виж по улицата минават ли хора. Ако е към края до гората и минават повече козички от хора, може за пункт за изкупуване на мляко да стане.

пп. кафе се отваря, като го отвориш ти. Като си надвиеш на масрафа и почне да печели добре си вземаш персонал. И най важното да си направиш смеската за кафе. Която всеки кафеджия си прави и не казва и на жена си.

Редактирано от miroki
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може би вече си от категорията, която ще търси още пари

То една кафе машина е 3000 - 5000лв. хладилници, осветление и интериор и не на последно място зареждането.

Виж някое кафе бутка, като за начало. После разшири ако върви. Тъкмо ще инвестираш по-малко.

Или поне обзаведено кафене. /барче/.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А има ли възможност по тази програма да използваш франчайзинг? Ако програмата разрешава франчайзинга, можеш да станеш франчайзополучател и да станеш част от някаква верига кафенета? Разбира се, ти може да създадеш нова марка кафенета и сам да станеш франчайзодател.

Разходите са лесни - електричество, материали, консумативи, полуфабрикати, компютър/лаптоп, програмни продукти (софтуер), заплати, осигуровки, абонамент за счетовдител, абонамет за адвокат (ако се наложи), абонамент за интернет (за лично ползване и за клиентите), разходи за служебен стационарен телефон или джиесем (абонамент към досавчик на услугата), абонамент за вестници и списания, които клиентите да четат, разходи за разни игри, на които клиентите да си играят - не се сърди човече, карти, табла, шахмат, монополи... Пред заведението (ако има място) може да се сложат детски катерушки (една общинска фирма ги слага, мисля, че - по заявка) или - надуваем замък или надуваема пързалка (или - и двете). Хубаво е да се свържеш с някоя чаена къща, откъдето да взимаш висококачествени видове чай (зелен, черен, бял, билков и др.) и кафе (ако предлагат и кафе). Трябва да предвидиш разходи за реклама, за охрана (камера, СОТ), застраховка... За наем (ако не е собствено мястото)... Такса "смет", тротоарно право...

Както казах, разходите са лесни за набелязване. Проблемът е откъде и за колко време ще дойдат ПРИХОДИТЕ!

Трябва да решиш за КОГО е кафенето - за клиентите или - за теб; за какъв тип клиенти - бедни, средно богати или много богати; млади или стари, за ученици и студенти, за майки с деца, за цялото семейство или - за кварталните пенсионери.

Трябва да решиш КЪДЕ ще бъде разположен обектът ти - на оживено място, до някой университет или училище, в квартал с по-млади хора или в квартал с повече пенсионери, или на някое по-тихо и спокойно място.

Трябва да избереш стила на интериора и основната музика - дали ще бъде примерно хард-рок кафе или ще се слуша италианско диско от края на миналия век, дали ще се слуша медитативна музика или класическа музика, или кънтри и блуграс (блуграс - синя трева - кънтри с преобладавашо банджо) и така нататък. Може да потърсиш някое интернет радио, което по цял ден да върви. Например - френското радио Nostalgie, някое кънтри или блуграс радио, някое рок радио и така нататък. Не забравяй, че музиката е за клиентите, а не - за собственика (освен, ако не успееш да наложиш своя музикален вкус на клиентите си!).

Трябва да предвидиш колко служители ще имаш, дали ще бъде семейна фирма... Какви ще са длъжностите, какви заплати и осигуровки ще плащаш...

Бузнес идеята трябва да се отхвърли, ако рентабилността на предприятието е по-ниска от лихвата по банковите депозити (банковата лихва е около 7-10%) или ако възвръщаемостта на вложените средства е по-дълга от 3 години.

Печалбата за годината трябва да бъде по-голяма от годишните разходи на семейството при НОРМАЛЕН жизнен стандарт.

Според Гай Кавазаки (един икономист) за да бъде щастлив един човек, на месец са му необходими по 5 000 лв. (обърнато в наши пари).

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе тъпа е темата ;). Той (питащия де) си има строги правила, тук се изсипва безполезна информация.

Да обобщя ;), ако с питане ставаше, ако отговарянето помагаше, ееех щеше да настане такъв живот!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...