Отиди на
Форум "Наука"

Топ 20 на забранените книги


Recommended Posts

 • Потребители

Британският вестник “Телеграф” направи класация на най-известните книги, които са били забранявани по света. Ще се изненадате от заглавията сред тях. Поводът за селекцията е опитът на бившия президент на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан да спре книгата “Красавицата и звяра”, посветена на него от бившата му любовница Марсела Якуб. Миналата седмица френски съд отхвърли молбата на Строс-Кан и разреши продажбата на произведението. Заради обидните названия на главния герой – “полумъж, полупрасе”, “кралят на прасетата” и изобразеното прасе на корицата, му беше присъдено обезщетение от 50 хил. евро.

Ето останалите книги от Топ 20:

“Ловецът на шпиони” от Питър Райт

Бившият агент на британското контраразузнаване МИ5 принуди правителството да забрани книгата му в Англия през 1987 г. Тя обаче се продава навсякъде другаде, включително в Шотландия и Австралия, които са част от Обединеното кралство. Вече са купени 2 млн. броя.

“Диви лебеди” от Чжун Чанг

Семейният мемоар на три поколения китайски жени за първи път отвори очите на много западни жени за случващото се в управляваната от комунистическата партия на диктатора Мао азиатска държава. Книгата е продадена в 13 млн. тираж и е може би най-продаваната документална творба. В Китай е забранена от излизането й през 1991 г.

Любовникът на лейди Чатърли” от Д. Х. Лоурънс

Историята за сексуалната авантюра на омъжена жена (с парализиран съпруг, ранен във войната) и техния пазач на дивеча е забранена в Обединеното кралство от 1928 до 1960 г. Забраната пада, след като издателство “Penguin” завежда дело в съда. След процеса, в който прокурорът пита издателя: “Бихте ли искали жена Ви и домашният Ви персонал да прочетат тази книга?”, само в първия ден след публикацията са продадени 200 хил. броя.

На Западния фронт нищо ново” от Ерих Мария Ремарк

Нацисткото правителство забранява романа през 1933 г. заради бруталността при описанието на Първата световна война.

Доктор Живаго” от Борис Пастернак

Епосът на Пастернак за Русия след болшевишката революция е забранен в Съветския съюз от написването му до 1988 г. заради критицизма му. Романът му носи Нобеловата награда за литература през 1958 г., но под натиска на властите писателят отказва да я получи.

Вълшебникът от Оз” от Л. Франк Баум

Невинната детска приказка излиза през 1900 г. 30 години по-късно е забранена в повечето американски библиотеки и училища. През 1950 г. следва нова забрана. Причината е главната героиня Дороти, която демонстрира независимост, сваля един диктатор, властващ с измама, а помощниците й са още по-странни.

1984” на Джордж Оруел

Антиутопията, публикувана през 1949 г., е забранена от Американската асоциация на библиотеките заради тоталното си черногледо пророчество на тоталитарното управление и цензурата. По ирония на съдбата книгата е забранена и в Съветския съюз, чиято критика е имплицитно заложена в нея.

Одисей” на Джеймс Джойс

Като едно от най-важните произведения на модернистичната литература, романът на Джойс среща отпор в САЩ. Американски съд го забранява през 1921 г. и решението е в сила до 1933 г. Подобна е и съдбата му във Великобритания – там забраната е до 1930 г. Романът всъщност е публикуван първо в Париж.

Дневникът на Ане Франк

Тетрадките на германското момиче, което загива в концентрационен лагер, са продадени в над 30 млн. тираж от публикуването им през 1952 г. досега. Дневникът обаче е забранен и в момента в Ливан, тъй като описва позитивно евреите. Там са забранени още “Списъкът на Шиндлер” и “Изборът на Софи”.

“Сатанински строфи” от Салман Рушди

Заради тази книга, разказваща за живота на пророка Мохамед, иранският аятолах Хомейни прокле писателя и го осъди на смърт. Романът предизвика масови демонстрации в арабския свят и подпалване на книжарници. Ужасът стигна върха си, след като преводачът на Рушди на японски беше убит, италианският – наръган с нож, а норвежкият му издател – прострелян.

“Сциентологията, Холивуд и затворът на вярата” от Лорънс Райт

Носителят на “Пулицър” Райт, който показа сциентоложката секта отвътре, получи отказ от британския си издател да бъде публикуван. В “Transworld” получили “правен съвет”, че е по-добре да не се замесват с тази книга.

“Операция “Тъмно сърце” на Антъни Шафър

Първият тираж от 10 хил. броя на мемоарите на офицера от американската армия полк. Антъни Шафър през 2010 г. беше иззет и изгорен от Пентагона. Книгата разказва за 5-месечната мисия на автора в Афганистан., като разкрива тайни операции на ЦРУ.

Шифърът на Леонардо” от Дан Браун

Феноменалният бестселър, разкриващ семейния живот на Исус Христос и Мария Магдалена и раждането на тяхното дете, е забранен в Ливан от 2004 г. През 2008 г. и католическата църква се противопостави на романа и на филма по него.

Лолита” от Владимир Набоков

Разкрепостената история за мъж на средна възраст и 12-годишно момиче излиза през 1955 г. и веднага е забранена във Великобритания. През 1959 г. все пак романът е издаден и предизвиква скандал. Репутацията на издателя и политик Найджъл Никълсън е съсипана.

“Моята борба” от Адолф Хитлер

Хитлеровата брошура – едновременно автобиография и манифест, е забранена в Германия през 1945 г. През 2010 г. беше съобщено, че съкратена и обяснена версия ще бъде издадена през 2015 г. Книгата е забранена на много места по света. В Полша например не е издавана до 1992 г., а разпространяването й в Аржентина е незаконно.

Хари Потър” от Джоан Роулинг

Продадената в тираж 450 млн. поредица беше забранена в Америка като “шедьовър на сатанизма”. Горена е в много щати, а училищните библиотеки са принуждавани да я унищожават.

“Кладенецът на самотата” от Радклиф Хол

За първи път е публикувана през 1928 г., разказва за любовта между две жени, което вероятно е опит на авторката да изясни собствената си сексуалност. Въпреки че няма любовни сцени, овен целувка, книгата е забранена като аморална. Издадена е отново през 1949 г. и е продадена в милионен тираж.

“Мракът” от Джон Макгахърн

Това е вторият роман на писателя, излиза през 1965 г. Описва проблемите в Ирландия и веднага е забранен от местните власти. Авторът губи работата си като учител и му е забранено да публикува в следващите 5 години. Известни творци като Самюъл Бекет го защитават и забраната за “Мракът” пада през 1972 г. Писателят издава още 4 романа, като за единия – “Сред жени”, е номиниран за “Букър”.

Алиса в страната на чудесата” от Луис Карол

За повечето читатели това е чудна приказна история, обичана от поколения след издаването й през 1865 г. За губернатора на Китай през 1931 г. обаче е опасна и той я забранява, защото има герои говорещи животни. За него е катастрофално хора и животни да бъдат поставяни на едно ниво.

Източник: http://lira.bg/?p=41692

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Ами у нас 45г. де факто беше забранена Библията. Един познат свещеник ми разказваше, че за да си набави екземпляр е трябвало да пише на патриарха писмо с молба да му се предостави. Говореше се, че на черния пазар се е продавала за цена от 100лева - по това време това беше повече от минималната работна заплата, а най-скъпите книги не надхвърляха 10в.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Това да се забраняват книги е едно от най-малоумните неща,но все пак в миналото се е случвало далеч по-често от днес.

Редактирано от Gloster
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

днес най-голяма заплаха за неудобните книги са политическите коректковци.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Абсолютно - скрити зад добри каузи, срещу които трудно се възразява, бавни, мили и постъпателни спасители на човечеството от собственото му знание!

Link to comment
Share on other sites

 • 6 месеца по късно...
 • Потребител

Първата зряла книга която прочетох се казва " Декамерон" на Джовани Бокачо. Тя отвори страстта ми към книгите :)): . Тя също е била забранена. Ето малко инфо:

Декамерон е сборник от 100 новели, създаден от Джовани Бокачо през 14 век(между 1348 и 1353 г.) и считан за шедьовър на литературата. Бокачо използва литературния похват "разказ в разказа", като цели да изобличи множество негативни социални явления, сред които лицемерието на римокатолическите духовници. Чрез серия от анекдоти, легенди и действителни случки от живота във Флоренция, Бокачо обрисува духовния климат на Италия от епохата късното Средновековие и ранния Ренесанс.

„Декамерон“ е реалистично огледало на живота, обществото и човешките страсти с всичките им смешни и безобразни страни, енциклопедия на ренесансовата плът, която не желае повече да се съобразява със средновековните норми.

Отхвърлян от църквата, забраняван, четен като апокриф, дори дистанциран от самия Бокачо, „Декамерон“ е велика книга, оцеляла през вековете като творение-присмехулник спрямо човешките нрави.

До колкото знам, по скоро чула в България е била забранена 20 г. Но не мога да потвърдя със сигурност.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Аз пък почнах от Пайсий и продължих с "Война и Мир". Брях, акселерация, какво да се прави:. Интересното е, че дъщеря ми определя Декамерон като пълна порнография, а не съм и извадил разказа за Мазето. Но разни хора, разни възпитания ;)!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Не виждам, нищо порнографско в нея. Няма така тлъсти описания за някакъв акт, както в повечето любовни романи. Всичко написано, е според мен до някакви граници. Няма никакви подробности. А и 100 новели се разделят на 10 части с по 10 новели. Като всяка си има определена тематика. Повечето изобщо даже не опират до сексуална тематика. Примерно има 10 новели свързани с ревност, 10 с любов с щастлив край, 10 любов с нещастен край и т.н. Много хора на времето са я определяли за порнография защото са били с по ограничени представи. Но разказите написани вътре ( които уж се водят за неморални) са направо детско четиво в сравнение с много други книги, предлагани днес на пазара. :v: До някъде дори я определям историческа. Започва с разпространението на чумато в Флоренция по онова време и така. :)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Може! Аз не съм спец баш по Декамерон и Бокачо. Амааа, и аз така кат' теб по-скоро не де, просто се интересувам какво мислят по-младите де.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...
 • Потребител

Къде я има тая книга, че май скоро навсякъде ще я забранят...

Има я в други книжарници. Една книжарница или даже верига не може да забрани книга.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Щом я има на пазара, значи не е забранена. Отделният търговец има право сам да определя какво ще продава според собствените си вкусове и интереси и спазвайки закона. Това право може да не се хареса на някой, но не е забрана.

Според мен книгите с политическа тематика не са много продаваеми в момента.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Темата е за забранени книги, а не за обсъждането на такива, които някой не е искал да продава...

Ще помоля повече в тази тема да не се пускат разни линкове и обсъждания по книги, които нямат нищо общо с темата.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...