Отиди на
Форум "Наука"

Древните българи. Старата Велика България.


Recommended Posts

  • Потребител

По принцип е безочие е да се критикува Р.Рашев, и други учени, че не можели да формулират точно какво значел символът IYI и по тази причина говорят хипотетично и с хипотези, а не с постулати като - "IYI е на Дуло", и същевременно да се говори, че по принцип прабългарския род бил от 1000 души и 10 колена и т.н.! Г-н Добрев трябват ни доказателства, и заради това кажете в кой извор се говори за това каква е бройката на българите в прабългарските родове и по колко колена имат. Защото иначе вашия метод на прилагане на разни данни за тюркски племена върху прабългарите не е научен, доколкото не е научно доказано че прабългарите са били тюркоезични и тюрки. Имаме сведения от изворите за великите боили че българите са разделяли властта си чрез бройките 6 и 12, а не чрез десетичната система. Това гениално заключение с колената на Дуло които имали различни тагми, някък не върви хармонично с другото твърдение че българския род Дуло и племето къй имали един и същ символ. :)

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 263
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребители

Аз добре, че си направих ДНК тест, та няма нужда да ходя напразно да "копам" в Азия, след като се оказа, че хаплогрупата ми си е зародена на балканите.

Който има подозрения у себе си или да "копа" или да направи теста :)

А тестът казва ли през кой век се е зародила на Балканите?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Уважаеми, проф. Добрев!

Благодаря за отговора. Ще ми бъде интересно да разгледам Вашата таблица.

Общоприето е, че българите са имали родова организация. Родовете са имали различна големина и тяжест/участие в управлението на дължавата. Доколкото ми е известно е имало няколко основни български рода (до десетина) с основни знаци като „тризъбец“, знак IYI, знак Т.5 и др. Основните родове са имали разклонения, което се вижда от различните разновидности/варианти на основните знаци. При някои родове се е посочвало мястото на владетеля в рода (разгърната схема се наблюдава при Боспорските владетели).

Вижда се, че името и знакът на племето Кайъ (вероятно другото название на това племе е било „огузи“, само от което са били избирани владетели) се е запазил без изменения в продължение на векове – от първите знаци на тюркските колена, през Осман І до съвремието. Според мен това говори, че наследството се е предавало само по мъжка линия. Тази неизменност на знака се вижда и при други български родове.

Интересното е, че при македонците се наблюдават десетки разновидности на знаци на български родове – вероятно това говори, че наследството е вървяло и по женска линия.

Бихте ли отговорили на моя въпрос.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А тестът казва ли през кой век се е зародила на Балканите?

Хаплогрупа I2 води началото си Югоизточна Европа преди 17 000 години и се развива в 4 субгрупи: I2a1, I2a2, I2b1 и I2b2. Хаплотип I2a1 е често срещан сред сардинците и баските, и е рядко срещан извън Иберия, Западна Франция, западния бряг на Италия и средиземноморския бряг на Магреб. Тази хаплогрупа съставлява приблизително 40% от всички мъжки линии на сардинците. I2a1 е приблизително на възраст от 8000 години.

I2a2 е типична за динарските славяни (хървати, сърби и босненци). Най-висока плътност на тази хаплогрупа се наблюдава в бивша Югославия и Молдова, но се среща в по-ниски стойности и в Албания, Северна Гърция, България, Румъния, Украйна, Беларус и Северозападна Русия. Най-високата концентрация на I2a2 в Североизточна Румъния, Молдова и Централна Украйна съвпада с максималното разпространение на Кукутени-Триполската култура преди зараждането на арийската Курганска култура. Кукутени-Триполската култура била създадена от местни европейски групи от ловци-събирачи, които се адаптират към земеделието след контакт с левантските фермери, населяващи Балканите (хаплогрупи E-V13, J2b и Т). Днешните територии на I2a1 и I2a2 (Илирия, Италия, Сардиния, средиземноморския бряг на Франция и Испания) съвпада с разпространението на културата на Рисуваната керамика (5000-1500 г. пр. Хр.), чието начало произтича от пристигането на фермерите принадлежащи към E-V13 и G2a от Тесалия (Северна Гърция). Тя била последвана от културата Терамер (1500-1000 г. пр. Хр.) през Бронзовата епоха. Келто-италийските народи от R1b, които пресичат Алпите и нахлуват в Италийския полуостров около 1000 г. пр. Хр., заменят местните хора, принадлежащи към I2a, G2a и E-V13 (особено в северната част). I2b се асоциира с пре-келто-германските народи от Северо-западна Европа, такива като мегалитните строители. I2b е на възраст от 13 000 години. Хаплогрупа I2b се среща в цяла Западна Европа, оцеляла да оцелее след индо-германската инвазия в Северна Германия, но силно редуцирана при германските инвазии от късно-римския период. В наши дни I2b се среща в Северна Германия (10-20%), Беналюкс (10-15%), както и в Северна Швеция. Среща се и сред 3-10% от жителите на Дания, Източна Англия и Северна Франция. Има два основни подтипа : I2b1 (М223+) и I2b2 (L-38/S154+). Подтип I2b1а (М284+) се среща най-вече в Британия, където се развива преди около 3000 години.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мироки, може и да си кюрдистанец, щото и при тях I2 я има към 20%, или може да си перс, щото в Техерн е 33%. Съвременната география на хаплогрупите не трябва да бъде примена за актуална за състоянието на народите преди 2; 5; 10 или 17 хиляди години. :)

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е да, но тя групата си има разклонения при определени години.

Които в повече доближават до съвремието.

Като последното разклонение е от 6 ти век.

Просто зависи, кой кое разклонение на основната група е, т.е. пак е наследник, но има данни за него от по-ново време при възникнала промяна на хаплогрупата. Но не съм специалист аз да обяснявам това.

Важното е че конкретна наследственост на една част от Азия липсва.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
конкретна наследственост на една част от Азия липсва.

Коя точно част и с какви хаплогрупи трябва да я свързваме ?

Редактирано от Пандора
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Двата народа много се заобичали един друг, т.е. готите, а те са и славяни, и българите, а най-вече за това, че и двата народа били езичници и те имали същия този език. Скоро българите, вече бидейки в безопасност от всички страни си построили хутор и села и заселили завзетата от тях страна до наши дни".

Да питам г-н прафесор Добрев,дали е правилно да приемем, че и готите са говорили тюркски език, както споделя с читателите си дуклянския презвитер.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тъй, тъй, даже в началото на шести век от братска обич си устроили една дружеска война. Просто с уважаемия професор творите в различни направления на жанра Великобългарско фентъзи.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Професоре, с този кръчмарски език честно казано не знам кой се опитвате да убедите в правотата си, но определено този начин го оставете за фейсбук, форумите на АБВ и където там още спамите. Колкото до голословното Ви заявление, че Аспаруховите българи 'знаят и говорят единствено и само прабългарски език, който е тюркски език', мога само да използвам лафа на моите приятели римляните: quоd erat demonstrandum.

Следващия път не лепете етикети на опонентите си, да не ви лепна едномесечна ваканция.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Коя точно част и с какви хаплогрупи трябва да я свързваме ?

За мен е интересно, че не съм C, N или Q, както и друго нещо, но то е важно за мен.

Но аз мисля, че по-скоро пропускаме това:

Хаплогрупа I2 води началото си Югоизточна Европа преди 17 000 години

Т.е. къде после някой е ходил, не е толкова от значение, а от къде е тръгнал.

А това отговаря на едни други въпроси свързани с, по-далеко и по-далеко.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

темата се превръща лека полека в буламач с намесени хаплогрупи и се правят генерални изводи от това /което е тотална глупост, защото тук специалисти по популационна генетика няма. Правете разлика между генетика и история. Това че имаш еди какви си гени, които са характерни за еди какъв си хаплотип, не те прави тракиец, славянин, тюрк и пр. Въпросът е какво самосъзнание имаш и на какъв език говориш /това се формира не от гените ти, а от социалната среда в която живееш/. Иначе всички сме потомци на кроманьонците колонизирали Европа преди 30 000 години. Ей го - Дарвин бил пряк потомък на кроманьонците:

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=475980

Това прави ли го кроманьонец обаче?:)))

Но дотук с офтопика. Отворете си тема в Биология и там нищете кой е J, кой е R и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Отговорих на зададени въпроси, относно нежеланието ми да "копам" из Азия.

По никакъв начин не преча на желаещите да го правят.

Нищо повече.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Отговорих на зададени въпроси, относно нежеланието ми да "копам" из Азия.

По никакъв начин не преча на желаещите да го правят.

Нищо повече.

А мнението на Римлянина показва, че трябва да се копа, според мен. Което е и моето мнение, но по-добре да замълча по този въпрос, за да не увеличавам спама.:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

През Късната Античност и Ранното Средновековие племената и народите от

Огуротюркската или от вътрешна гледна точка, от Българската група на

Тюркското етнолингвистично семейство наброяват тридесетина.

През тази епоха те се разпростират от линията Алтай-Байкал до линията Балкани-Централна Европа.

От началото на Н.Е. та чак до най-ново време отделните родове и племена от тази група се смесват,

преливат или чисто и просто биват асимилирани от съседни племена и народи, така че

понастоящем единственият жив представител в нея е чувашкият език.

Към настоящия момент в Тюркологията изобщо и в Прабългаристиката/Болгаристиката в частност, от древнокитайските летописи са издирени, събрани, анализирани, систематизирани и описани

предостатъчно на брой не само отделни думи и имена, но и цялостно-свързани текстове.

Всичките тези езикови единици по най-недвусмислен начин показват и доказват, че даже и

късноантичните централноазиатски хунну/сюнну говорят прабългарски език, което

означава същевременно, че и самите те са прабългари/болгари.

attachicon.gifЯзык центрально-азиатских хунну - болгарский.pdf

attachicon.gifXiongnu.pdf

Понеже става въпрос за много изследвани думи и текстове, имам въпрос относно българския /китайски 60 год./ календар. Въпросът ми е има ли друг източник освен Именника, който да показва, че българите са имали такъв календар например волжките българи и въобще на територията между Кавказ и Урал преди 12 век.

Натъкнах се на някои текстове които породиха у мен известно съмнение :

И. Бюри, исследовавший «Именник» князей дунайских болгар (VIII в. н. э.), утверждает, что булгары, переселившиеся к берегам Дуная (VII в. н. э.) «стали придерживаться шестидесятилетнего лунного цикла. Каждый лунный год состоял из 12 лунных месяцев и содержал 354 или 355 дней»1. В. Н. Златарский, продолжая расшифровку терминов «Именника», находит, что его первая часть от Авитохла до предводителя дунайских булгар Аспаруха оперирует не с лунными, а с солнечными годами, имея исходным пунктом византийскую эру от Рождества Христова. Вторая же часть «Именника» дает не солнечные, а лунные годы; новая эра с Аспаруха начинается по истечении 680 лунного года или 660 солнечного года от Рождества Христова2. Исходя из этих данных, можно предположить, что и в Волжской Булгарии первоначально бытовал лунно-солнечный календарь. В IX в. вместе с распространением арабской письменности и ислама, к булгарам стали проникать системы летосчисления лунной (арабской) и солнечной (персидской) хиджры. Особенно широкое распространение эти календари получили в XI-XIII вв.

Ш. Марджани писал, что в среде российских мусульман солнечные годы исчислялись по трем системам: первая называется «фарси», ей пользовались жители Булгарии; вторая солнечная система называлась «румской», ей пользовались христиане; третья система называлась «хамаль»I , ей пользовались мусульмане, живущие в городах3. Отсюда всем мусульманам предписывается, и они обязаны соблюдать ее, систему «хамаль», ибо молитва, прием пищи происходят по этой системе. О том, что городские мусульмане-татары пользовались системой «хамаль», т. е. солнечной хиджрой, писал К. Насыри4.

В арабском календаре лунной хиджры тридцатилетний лунный цикл состоял из 19 обычных лет по 354 суток и 11 високосных лет по 355 суток (354 х 19 + 355 х 11 = 10 631). Для того чтобы фазы луны приходились на одни и те же числа календарного месяца, лунный год периодически необходимо было удлинять, вводить дополнительные (лунно-високосные) годы в 355 суток; они приходились на 2, 5, 7, 10, 13, 16, 18, 21, 24, 26 и 29-й годы каждого цикла.

http://www.archive.gov.tatarstan.ru/magazine/go/anonymous/main/?path=mg:/numbers/2004_2/11/09_1/

Освен това намерих и един текст за чувашкия календар, в който се твърди:

Древний чувашский календарь был сходен с тюрко-монгольским лунно-солнечным летоисчислением. В 19-летнем цикле чередовались по 12 месяцев (в году 254 дня) и 7 лет по 13 месяцев (в году 384 или 285 дней).

На обнаруженных археологами металлических зеркалах волжских болгар встречаются изображения циклических животных — барса, зайца, собаки, мыши. В Именнике болгарских (дунайских) болгар содержится 9 названий годов животного цикла и расшифрованы они именно с помощью чувашского языка.

Месяцы (уйах) чувашского календаря отражают связи предков чувашей с племенами и народами Центральной Азии, Казахстана и Северного Кавказа.

Не ми стана ясно 19 годишния цикъл арабски ли е или друг и съвместявали ли са двете системи 19 годишния и 60 годишния цикъл.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Календарът много вероятно е бил използван от българите и в Кавказ, но доказателства няма. Напълно възможно е да са го заели от авари, тюрки или други, или да са го донесли от Средна Азия, но всяко заключение в тая насока си остава хипотетично.

19-годишния цикъл от години не е арабски, а при лунно-слънчевите календари е използван за синхронизиране на лунния календар със слънчевия годишен цикъл, и няма нищо общо с 60-годишния източен календар, който е свързан със следенето на Юпитер. Древните астрономи забелязали че началото на 12 месечния лунен календар през 3 години избързвало от слънчевата година с около 1 месец (3х11 дена) а също установили че за 19 слънчеви години има кръгло число от 235 лунни месеца.

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не ми стана ясно 19 годишния цикъл арабски ли е или друг и съвместявали ли са двете системи 19 годишния и 60 годишния цикъл.

19-годишният цикъл е гръцки - казва се Метонов цикъл, по името на астронома, който пръв го въвежда. Употребяван е обаче от много народи.

Makebulgar е обяснил подробностите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Понеже става въпрос за много изследвани думи и текстове, имам въпрос относно българския /китайски 60 год./ календар. Въпросът ми е има ли друг източник освен Именника, който да показва, че българите са имали такъв календар например волжките българи и въобще на територията между Кавказ и Урал преди 12 век.

Интересен и за мен въпрос. Аз до сега само именника знам, от който е видно, че са ползвали такъв календар.

Link to comment
Share on other sites

Понеже става въпрос за много изследвани думи и текстове, имам въпрос относно българския /китайски 60 год./ календар. Въпросът ми е има ли друг източник освен Именника, който да показва, че българите са имали такъв календар например волжките българи и въобще на територията между Кавказ и Урал преди 12 век.

Доколкото прабългарският календар е модифициран китайски календар, то той очевидно-безспорно е

използван от българите през цялото време и по целия път на тяхната миграция от

Централна Азия до Балканите и Централна Европа.

При наличието на Именника е напълно излишно да се търси друг източник, който да

потвърди неговото съществуване и употреба.

Но през Късната Античност и Ранното Средновековие българските племена наброяват тридесетина, а

със сигурност се знае само това, че Календарът е използван от Кубратовото племе на Оногурите и

по-точно от рода Дуло в него.

При някои колена от този род обаче Календарът показва някои различия като терминология.

Прабългарският календар при коляното на Авитохол-Атила от рода Дуло.pdf

Редактирано от проф. Добрев
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По-скоро китайците са заели българския календар, а след това тюрките са го заели от китайците. Няма доказателства този календар да е бил използван преди Кубратовото време, тъй че всичко по-назад са спекулации. Календарът е български доколкото българите през 7 век са го използвали, но това не значи че те са го създали и че са го ползвали столетия преди 7 век. Няма данни за някакви разновидности на календара при някакви други десетки и стотици български колена, като Л.Базен, който е направил солидно проучване върху тюркските календари твърди че прабългарския няма нищо общо с тюркските, а има само далечни допирни точки в някои названия на термините, но не при всички.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересен и за мен въпрос. Аз до сега само именника знам, от който е видно, че са ползвали такъв календар.

И то преди 12 в. - за мен това е по-важно. Иначе такъв календар ползват и монголите, а както се вижда влияния от други народи се пораждат постоянно.

Доколкото прабългарският календар е модифициран китайски календар, то той очевидно-безспорно е

използван от българите през цялото време и по целия път на тяхната миграция от

Централна Азия до Балканите и Централна Европа.

При наличието на Именника е напълно излишно да се търси друг източник, който да

потвърди неговото съществуване и употреба.

Но през Късната Античност и Ранното Средновековие българските племена наброяват тридесетина, а

със сигурност се знае само това, че Календарът е използван от Кубратовото племе на Оногурите и

по-точно от рода Дуло в него.

При някои колена от този род обаче Календарът показва някои различия като терминология.

И все пак би било добре да има и друг източник и то свързан с българите конкретно в по-ранна епоха. Още повече, че в Иминника не е указан целия календар със всички термини. Чии термини тогава да ползваме щом има различия в наименованията.

Редактирано от Пандора
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На първо време защо не вземете да използвате малко по-коректни наименования. Всеки притежава талант да фантазира и нАучната каша е пред преливане, като неподдържан общински и малко известен язовир.

Пример:

Заглавието на темата - Велика да се замени с Голяма или по-правилно Далечна. - за да се избегне у някой разбирането за величие в сегашния му смисъл. Много ора се подлъгват - искат не искат и си въобразяват, че е Бг по това време е била от Велика нагоре - направо единствената - "The Empire". :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тя, че си е била била е. Няма никакъв начин подобен термин да се изпусне от византийско перо, ако нямаше нещо повече от написаното. Дали велика, дали голяма, си е въпрос на гледна точка. За нас българите може и 2 те да е. За някой нито едното.

Както съм писал и по-рано от много сведения има основание да се счита, че се простира и по-на запад от споменатото. Т.е. може да е била доста голяма наистина. А ако беше само голяма, нямаше да "я" вика империята на помощ във войната с готите и после и доста други пъти. Това означава две неща поне. Първо е голяма и силна за да искат помощ, второ е съвсем на близо да се отзове помощта. И да в очите на хронистите е била и двете щом е помогнала на ромейската империя.

Явно и Кубрат е направил туй онуй за империята, за да го тачат. Случайни работи няма.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Заглавието на темата - Велика да се замени с Голяма или по-правилно Далечна. - за да се избегне у някой разбирането за величие в сегашния му смисъл. Много ора се подлъгват - искат не искат и си въобразяват, че е Бг по това време е била от Велика нагоре - направо единствената - "The Empire".

Всеки човек, който изказва определено мнение счита, че то е истинно. Но същото считат и другите. Това се вижда и в настоящия форум. Възниква въпросът: има ли критерий за истинност, който би бил приемлив за всички. Според мен такъв критерий за истинност е знакът, който върху твърд носител се пренася през хилядолетия без изменения.

В конкретния случай: Величието на България се свързва с достъпната ни историческа информация. Но има и друга. Например за Япония. От публикации се вижда, че по време на срещата между Тодор Живков и император Хирохито през 1970 г., императорът го посреща с думите „Добре дошъл, братовчеде“ и му обяснява, че 1000 години пр.н.е. в Япония са дошли конници (български), от които е потеклото на самия Император.

Моите изследвания показват, че през V в. Япония е била управлявана от представител на рода Дуло. Това е показано в темата/файла: 3.5.41. Япония - http://www.za-balgarite.com/3.5.41.Japan.html от е-страницата: www.za-balgarite.com

Въпрос: може ли някой да подскаже как бихме могли да се запознаем с документите от тази среща?

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...