Отиди на
Форум "Наука"

13-тата поправка или защо 25% от всички затворници по света са в САЩ?


Recommended Posts

  • Потребители

Интересен документален филм описващ проблема със затворниците в САЩ и конкретно умишленото вкарване на огромно количество хора по затворите.

Цитирай

Официално краят на Гражданската война в САЩ слага край и на робството в Америка. Но така ли е на практика? Какво представлява 13-тата поправка в Конституцията на САЩ и свързана ли е тя с факта, че в Америка има най-голям процент затворници на глава от населението в света? Този документален шедьовър на Ава ДюВерней разказва за тези и още много други изключително интересни и премълчавани факти от историята и настоящето на Съединените щати.

САЩ приютява 5% от световното население, но 25% от затворниците по света.

През 1972 г. броят на затворниците в САЩ е 300 хиляди, а днес те са 2.3 милиона.

Източник на филма: http://www.dokumentalni.com/archives/7903

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

А някой знае ли колко са затворниците в Китай и Индия?Плюс минус един милион.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Филма наистина е интересен и поставя доста въпроси. Предполагам, че филма иска да предизвика някаква обратна реакция спрямо бедните (черните, латиносите и другите малцинстава) в Америка, но точно каква реакция се търси е въпроса :animatedwink:

От този филм останах с впечатление, че е много опасно да се живее в Америка :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 5 часа, mnogoznaiko said:

 

 

 

1) По въпросът със осъжданията и затвранията за скитничество и други на черни след отмяната на робството

Ами просто е: скитничеството в САЩ е криминално престъплние и днес

 (В САЩ има доста брутални и куриозни закони, а освен това легалната система им много консервативна)

 

2) По въпроса със застреляните и убити черни от  полицията:

Полицаите в САЩ биха застреляли и бели или индиански престъпници и бели деца и жени в подобни ситуации,

 

 

 

Ключът към бараката може би в това, че е в народопсихологията на черните в САЩ е заложено се изживяват немалко като борци и жертви на системата, и като такива да не изпълняват полицейските заповеди (това в САЩ е главната причина  за фаталните убийства на цивилни от полицаи).

 

Черните освен това са сред най-бедните, и като при всички бедни словете, престъпността при тях е голяма

Та поставете се на местото на офицера от полицията - офицерът (полицаят казано на български) вижда човек, който може да е потенциален престъпник ,примерно опитва контакст с него (полицията има право на разговори) ,човекът обаче не ебава да изпълнява нарежданията, и го дава малко като Спартак, какво да прави офицера тогава?

 

Офицерът действа не толкова отлични подбуди, от обществени, да пази обществото- ако този човек тръгне да гърми по гражданите (било също черни), след това?

 

Ако говорим за белите и индианците/ескимосите, дори и латиносите - те са по-склонни се подчиняват на заповедите и нарежданията на офицерите от полицията, това им в народопсихологията и културата.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 4 часа, resavsky said:

А някой знае ли колко са затворниците в Китай и Индия?Плюс минус един милион.

300 000 са затворниците в цяла Индия

В САЩ има по-висока битова престъпност отколкото в Ориента, може би най-важното че т.н. "войната срещу наркотиците" и драконовските закони срещу тях правят  всеки американец криминален престъпник  - всеки американец е употребявал дрога, или в момента взима нещо, тук включвам и злоутребата с законни лекарства, Законите срещу тях (внасяне,диструбуция) са подобни по бруталност като тези срещу наркотиците..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 4 часа, Р. Теодосиев said:

Предполагам, че филма иска да предизвика някаква обратна реакция спрямо бедните

 

Черните се изживяват на народопсихилогично ниво като жертви на системата, филмът повтаря тезите
 

Цитирай


От този филм останах с впечатление, че е много опасно да се живее в Америка :animatedwink:

 

В гетата, и в гетоизираните селища или квартали с чернокожо население  е кофти.. при белите общности няма проблем със сигурността

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпросът опира до това, че в САЩ си спазват законите, имат ефективен съд, и имат пари за издръжка на затвори. Ако тук при нас всички крадци и престъпници от цигански, български и друг произход ги вкараме в затвора според престъпленията и заслужената от тях присъда, то затворите ни ще се окажат доста тесни и ще трябва да построим поне още 20-30. Ситуацията обаче е такава, че по ред причини сред които са малкото средства за издръжка на затвори, у нас има безброй рецидивисти със множество висящи дела, изпълнението на присъдите се отлага, и съответно присъдите които дават съдиите са доста кратки. При нас за три престъпления получаваш само най-високата присъда, а в САЩ за три престъпления получаваш сумата от трите присъди като години за излежаване!!! Тоест моделът там е много по-ефективен, а тук нямаш никаква сигурност, и убиеца на някой твой близък може да излезе след 7-10 години!

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Очевидната причина е върховенството на закона и работеща правоналагаща система. Разбира се такива тривиални обяснения, са силно недолюбвани от любителите на конспирацията. Също така затворите са американско изобретение и както и примерно религията, са си плътно преплетени в социума.

Друга прични както се спомена, е заради огромно малцинство със собствени принципи и ценностна система. 

Третото е голямото чуство на свобда и липсата на строги правила и канони, които някой явно възприемат като слободия. Примерно няма нищо по естествено от това да се настаниш на мекия килим в книжарницата и да сичетеш цял ден - никой копче няма да ти каже. Обаче ако решиш, че всичко е айляк и откраднеш въпросната книга, не само че ще те хванат, но и до края на седмицата ще си лице в лице със съдията. И тъй като на ниско ниво практически няма корупция, ще си получиш няколко дни в някоя колония с лек режим.

Интересен е въпроса, ако примерно в България, всички които заслужават някакво наказание са в затворите, каква ще е ситуацията?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не съм копирал мнението на makebulgar, просто сме писали едновременно. :ag: 

Колкото до черните nik1 го е написал. В гетата положението е пенлеве. Познати българи се набутали в някакво гето, защото имало хубава сладкарница. Полицията веднага дошла и ги екскортирали до безопасен район.

Черните извън гетата пък са най-добрите американци. Освен че уважават закона и са работливи, са и топли хора. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това е точно така , но с тези закони срещу наркотиците Чичо Сам, според мен се олива

Не нам дали е конспиративна теория, но има виждане че след края на сухия режим, за да не остане маса народ от Службите без работа или за да не ги закрият се изнамира или по-скоро се разгаря войната срещу наркотиците - марихуаната, билка употребвана хилядолетия  на Старият континент и в Азия е взета под прицел...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Като говорим за закони и законност - в момента над главата ми съседката "приобщава тераса", и е бутнала стената на кухнята си към терасата без да има разрешително за строителство, и там зее една огромна дупка (все още не е направен външния тухлен зид) . Все едно се намирам в Пакистан или Шекер махала, и всички съседи, които са направили такова приобщаване си мълчат като п...тки.

 

Приобхщаването на тераса (с тухлена стена, не с остъкляване) според ЗУТ и съдебните решения се приема за строителство - променя се натовареността на сградата и предназначначението на частите - от тереса площадката става става част от стая

http://www.admcourt-bs.org/CMS_ADM/images_content/995_2015R.htm

Въпросът е че дори и да се пусне  сигнал до общината (смятам да го направя) най-много да я глобят с някопко стотин лева, и да постановят че строежът е незаконен (което обаче няма да довде до въстановяване на първоначалното положиние)

Мисля си че какво щеще да стане, ако в това беше се случило в голям град в САЩ ?

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, nik1 said:

Мисля си че какво щеще да стане, ако в това беше се случило в голям град в САЩ ?

Предполагам, че трудно ще се получи чисто практически. Контракторите си пазят задниците и не биха започнали такава критична модификация без разрешение на инспектор. Те дори са длъжни да докладват, когато правят някакви подобрения, защото това се отразява на данъците на имота. Така че съседката ти ще трябва да грабне кангото и сама да си разбива стената, или да намери някой нелегален латиноамериканец с ниски нива на чувството за самосъхранение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А да,намекът във филма (по скоро е теория, чувал съм и на други места) че борбата срещу крека е измислена и подета от някакви зли бели южняци, с цел да се разстрои черната общност, е нон-сенс.


Не знам как хората могат да вярват на такива неща. Това е все едно да кажем че промените в НК в България срещу нелегелната продажна на тютюн (без бандерол и платени акцизи), са приети за да се разстрои ромската общност.

/най-евтиния и качествен нелегален нарязан тютюн в Пловдив може да се намери в Шекер Махала или Столипиново. Когато пушех нелегален тютюн, си го купувах от моята доставчица от Шекера, на цена два пъти по-ниска за същия нелегален от тази на български "бял" продавач от борсата/

Проблемът е че в САЩ война с наркотиците ескалира, а вредите и опустошенията от нея днес, многократно превъзхождат вредите от самите наркотици. Това лесно се верифицира в сравнението с Европа В Европа наркотиците също са забранени (с някои изключения и облекчения при марихуаната, но таклива има и САЩ), въпросът е че никой не води война срещу наркотиците и на този проблем се гледа по-прагматично от страна на закона . Затова вредите  върху обществата са по-малки: в Европа и има по малко: нарко-престъпност и наркобанди, и по малко осъдени и излежаващи присъди по затворите!

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

ПС

В мейнстрийма на САЩ според  мен се изполва терминология която е извън и далече обичайната днес за БГ и Европа, що се отнася до "раси". Според мен би следвало да се говори за "етноси" (те са квази етноси,но все пак са етноси ), и тогава всичко ще си дойде на място: Проблемите и различията са етнически (на база културни различия) и социални, вотът е етнически и т.н. условно имаме етнос на чернокожи, етнос на бели, етнос на латиноси, етнос на коренни,

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 16 часа, nik1 said:

В гетата, и в гетоизираните селища или квартали с чернокожо население  е кофти.. при белите общности няма проблем със сигурността

Проблемът е изцяло в огромното социално неравенство в САЩ. Единствено в по-заможните общности няма проблем със сигурността.

По принцип и в доста бизнесквартали/даунтаун след 17:30 си е бая страшничко, защото прииждат всякакви бездомни и наркомани, сред които преобладават белите.

Като бях в Калифорния през 2012 г. се шашнах колко бездомни скитат из центъра на Сан Франциско - и колко бидонвили има в непосредствена близост до доста централни места. 2015 г в Сиатъл също видях паркове, в които живеят бездомни в шатри, кашони и найлони. Основно бели.

В провнцията също има много места, където важи "надежда всяка тука оставете" - щатите Калифорния, Вашингтон (погледът ми е от западния бряг, понеже съм пътувал там по работа). Не знам какво е положението в Дакота, Небраска или Алабама, може и да е по-зле.

На всичкото отгоре в момента тече тих процес на изселване на бездомните от северните градове към местата с по-топъл климат. Затова Сиатъл и Сан Франциско са пълни с бездомни - там зимата не става -25 градуса.

Но експлоатация на затворнически труд има навсякъде - и немци са робували на Икеа в заворите на ГДР-то .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 часа, nik1 said:

никой не води война срещу наркотиците и на този проблем се гледа по-прагматично от страна на закона . Затова вредите  върху обществата са по-малки: в Европа и има по малко: нарко-престъпност и наркобанди, и по малко осъдени и излежаващи присъди по затворите!

На границата Тексас-Мексико войната с нарко-бандите е твърде реална.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
1 hour ago, Perkūnas said:

Проблемът е изцяло в огромното социално неравенство в САЩ. Единствено в по-заможните общности няма проблем със сигурността.

По принцип и в доста бизнесквартали/даунтаун след 17:30 си е бая страшничко, защото прииждат всякакви бездомни и наркомани, сред които преобладават белите.

Като бях в Калифорния през 2012 г. се шашнах колко бездомни скитат из центъра на Сан Франциско - и колко бидонвили има в непосредствена близост до доста централни места. 2015 г в Сиатъл също видях паркове, в които живеят бездомни в шатри, кашони и найлони. Основно бели.

В провнцията също има много места, където важи "надежда всяка тука оставете" - щатите Калифорния, Вашингтон (погледът ми е от западния бряг, понеже съм пътувал там по работа). Не знам какво е положението в Дакота, Небраска или Алабама, може и да е по-зле.

На всичкото отгоре в момента тече тих процес на изселване на бездомните от северните градове към местата с по-топъл климат. Затова Сиатъл и Сан Франциско са пълни с бездомни - там зимата не става -25 градуса.

Но експлоатация на затворнически труд има навсякъде - и немци са робували на Икеа в заворите на ГДР-то .

Бездомниците (по скоро бездомните) са предимно бели, но престъпността е предимно черна, което ме води на мисълта, че това е свързано и с култура и народопсихология (тя е доста различна от тази на западноеворпейците, вкл. на скандинавци или немци, да не говорим за източноевропейците).

Прието е да се смята, че главната причина за тези социални патологии в САЩ е голямото социалното неравенство  , но ако погледенем по-общо изглежда и трябва  и други причини: Индексът на Джини преди облагане в Щатите е  по-малък от този в Германия да кажем, а след облагане, е близък до този на Норвегия, Гърция и Израел..

Да, но в Гърция и Израел няма бездомни, както и в бедна и ошмулена България /с нейните 45-50 процента бедни или заплашени от бедност, и със многото селиюа в които важи "надежда всяка забравете"/ просто защото си влагаме всичките пари в жилище, и жилището е на първо място, а в Норвегия се разчита че обществото трява да се грижи за неуспелите.

Т.е изглежда ми че въпросите са свързани със "софтуера"  ("чиповете") на хората

Както и да е..

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
1 hour ago, nik1 said:

 

Да, но в Гърция и Израел няма бездомни, както и в бедна и ошмулена България /с нейните 45-50 процента бедни или заплашени от бедност, и със многото селиюа в които важи "надежда всяка забравете"/ просто защото си влагаме всичките пари в жилище, и жилището е на първо място, а в Норвегия се разчита че обществото трява да се грижи за неуспелите.

 

 

Ето този човек например не съществува! 

 

Тези хора също не съществуват.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Фружине защо не хващаш за нещо, което не се коментира тук. Не говорим дали можем да намерим бездомни хора в България - в големите градове има тук таме по няколко. Аз съм от Добрич и никога не съм виждал бездомни в Добрич. В София има не малко, във Варна, Бургас и Пловдив има, но те не са толкова много, че да бъдат феномен или нещо, което цялото общество засяга. Не това са частни случай и много от тях има къде да се приютят, но предпочитат улицата. Правили сме изследване сред клушарите в София и се оказва, че много от тях са от съседни градове или села и предпочитат да бъдат бездомни в София от колкото да си живеят в родните къщи.

В Америка през 2008 година над 100 000 остават на улицата, а над 1 мил губят домовете си, там това е голям проблем, които очевидно засяга цялото общество.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Ник написа "няма бездомни", което не е вярно. Ако беше написал "малко са" (както ти сега) щеше да е вярно.

 

Бандите. Основно чернокожи и латиноси. Още нещо което го няма не само сред българите, но и сред ромите. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 21 часа, nik1 said:

Това кърти мивки (за съжаление няма да се случи в България през оставащия ми живот)

+ Гледах ги по 2 пъти, трябва са се изучават като учебни от полицаи:): и в двата случая имаше висок професионализъм от страна на полицаите и много добро познаване на законите от страна на младежите /точно второто е дефицит в България/. Очевидно филмчетата са заснети от страна на проверяваните, в първия полицаят уточни, че и те снимат. Всяка от страните си знае много добре правата и задълженията и твърдо си ги отстоява. Във втория клип двамата полицаи просто бяха матирани от младежа, обаче той им цитира точно две поправки в конституцията и едно решение на съда в негова полза, освен това ги просветли, че в Охайо, откъдето явно е, законите разрашават купуване и носене на оръжие от 18-годишни, а не от 21-годишни, какъвто е закона, където го спират за проверка. От друга страна, полицаите се държаха абсолютно коректно и професионално, но не оставиха никакъв шанс на проверявания, ако е престъпник, да ги хване неподготвени, единият винаги подкрепяше колегата си и беше готов за стрелба, докато другият изясни ситуацията с разговор, в който се убедиха, че имат работа с нормален и образован човек, който не е опасен; разкараха и сеирджията, който щеше да нагнети напрежение и можеше да доведе до скандал. Защо младежът не си каза името, за мен остава под въпрос, но той имаше право да не го направи и каза, че е заради принципа, очевидно принцип на самоуважение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 час, Б. Киров said:

+ Гледах ги по 2 пъти, трябва са се изучават като учебни от полицаи:): и в двата случая имаше висок професионализъм от страна на полицаите и много добро познаване на законите от страна на младежите /точно второто е дефицит в България/. Очевидно филмчетата са заснети от страна на проверяваните, в първия полицаят уточни, че и те снимат. Всяка от страните си знае много добре правата и задълженията и твърдо си ги отстоява. Във втория клип двамата полицаи просто бяха матирани от младежа, обаче той им цитира точно две поправки в конституцията и едно решение на съда в негова полза, освен това ги просветли, че в Охайо, откъдето явно е, законите разрашават купуване и носене на оръжие от 18-годишни, а не от 21-годишни, какъвто е закона, където го спират за проверка. От друга страна, полицаите се държаха абсолютно коректно и професионално, но не оставиха никакъв шанс на проверявания, ако е престъпник, да ги хване неподготвени, единият винаги подкрепяше колегата си и беше готов за стрелба, докато другият изясни ситуацията с разговор, в който се убедиха, че имат работа с нормален и образован човек, който не е опасен; разкараха и сеирджията, който щеше да нагнети напрежение и можеше да доведе до скандал. Защо младежът не си каза името, за мен остава под въпрос, но той имаше право да не го направи и каза, че е заради принципа, очевидно принцип на самоуважение.

++

Полицаите (главните герои) според мен бяха освен това (професионалисти) и доста интелигентни мъже и хора..

При такъв подобен случай един по-повърхностен човек (полицай) и по-слабо подготвен психологиески и ментално, би зациклил, или би си изпуснал нервите..

 

Една вметка: и ако човекът отсреща си знае правата и знае как да реагира , полицаят може да постада финансово, загубвайки бонуси или дори плащайки част от съдебните обещетния, които не са малки, Което в България мисля няма как да стане с този зависим съд и всесилна прокуратура (свръх-оправомощен главен прокурор, който е и неизменна част от ВСС), и с нагласата на част от съдиите, че са част от държавната система и "воля". Що се отнася до обезщетенията от ЕСПЧ, те се плащат от нашия общ джоб, а не джоба на некадърния и корупмиран държавен служител - полицай, прокурор,чиновник, или съдия.

За "зациклянето" - младият полицай в по-долното видео зацикли и започна да се държи непрофесионално (за 1-та поправка се приема и сред голяма част полицейските авторитети, шефове на участъци например, че тя позволява снимането на публични места и на публини личности ,това не е като намеса в личния живот на нечий гражданин,полицаят е публично лице). Възрастният му колега го спаси, и го изкара от затрудението.

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

До това водят идиотщините с приватизацията на всичко, в т.ч. на затворите .... 

От държавна репресия подчинена на генералната и специална превенция и на постигане на целите наказанието и охраната на обществото, това нещо е превърнато в БИЗНЕС. Но този бизнес е лишаване на хората от свобота. 

Говорите за корупция в българската съдебна система, ама не ми казвайте, че като има частен затвор, съдиите не са обект на .... 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, nik1 said:

Бездомниците (по скоро бездомните) са предимно бели, но престъпността е предимно черна, което ме води на мисълта, че това е свързано и с култура и народопсихология (тя е доста различна от тази на западноеворпейците, вкл. на скандинавци или немци, да не говорим за източноевропейците).

Прието е да се смята, че главната причина за тези социални патологии в САЩ е голямото социалното неравенство  , но ако погледенем по-общо изглежда и трябва  и други причини: Индексът на Джини преди облагане в Щатите е  по-малък от този в Германия да кажем, а след облагане, е близък до този на Норвегия, Гърция и Израел..

Да, но в Гърция и Израел няма бездомни, както и в бедна и ошмулена България /с нейните 45-50 процента бедни или заплашени от бедност, и със многото селиюа в които важи "надежда всяка забравете"/ просто защото си влагаме всичките пари в жилище, и жилището е на първо място, а в Норвегия се разчита че обществото трява да се грижи за неуспелите.

Т.е изглежда ми че въпросите са свързани със "софтуера"  ("чиповете") на хората

Както и да е..

 

Картината за САЩ не е чернобяла, тоест престъпността не е предимно черна.

69% от арестуваните за насилствени престъпления са бели, според статистиката тук:

https://ucr.fbi.gov/crime-in-the-u.s/2016/crime-in-the-u.s.-2016/topic-pages/tables/table-21

Зависи и коя престъпност. При убийствата да речем разликата е шест-седем процента.

Но в населението на затворите е основно черно.

По множество причини, вкл. напр. защото за крак кокаин (използван основно от черните, щото нямат пари за чист) присъдата е по-продължителна.

Тоест за същото нещо белият ще е влязъл и излязъл. Черният обаче ще е останал в затвора.

https://www.aclu.org/sites/default/files/assets/141027_iachr_racial_disparities_aclu_submission_0.pdf

 

"Jaimie Davenport, left, and Billy Cassell were serving a maximum of six years for burglary, had served a prior sentence for theft and had other similarities. Mr. Cassell was set free, while Mr. Davenport was not.":

 

 https://www.nytimes.com/2016/12/04/nyregion/new-york-prisons-inmates-parole-race.html

 

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...