Отиди на
Форум "Наука"

ВЕИ революцията залязва


Recommended Posts

  • Администратор

Ще направя доста крайна и ясна прогноза, която ще разочарова много хора – включително и моите студентски надежди – но пък има много основания да се окаже вярна.

ВЕИ революцията се провали: Глобалните инвестиции и инсталациите на ВЕИ – преди всичко слънчева и вятърна енергия – ще започнат да намаляват ежегодно още преди 2020 г. Не мисля, че някога слънчевата и вятърната енергия ще достигнат значим дял в глобалното потребление на енергия.

Ясно помня първите лекции по „Възобновяеми енергийни източници“ в университета в Германия. Беше 2000 г., а преподавателят ни беше супер ентусиаст, който вече имаше и малка фирма за инсталиране на слънчеви панели. Вдъхновено обясняваше как Германия вече действа, за едно десетилетие ще промени енергийната си система и целият свят ще я последва. Субсидиите щели да бъдат нужни само в началото – за до 0.01 марки/квтч идеше реч – а после планетата щяла да има безгранично количество безплатна енергия, която ще я спаси от глобалното затопляне. Помня, че правих курсова работа за потенциала на геотермалната енергия и мечтаех как ще ги случваме тези неща като се върна в България.

Е, върнах се! И след няколко години работа в реалната икономика, особено след бума на ВЕИ в България през 2011-2012 г., изтрезнях. Днес осъзнавам, че ВЕИ имат предимства в определени приложения и места, особено извън мрежата, но никога няма да бъдат в основата на енергийната система на индустриална икономика. Поне докато нямаме изключително евтини решения за складиране и пренос на гигантски количества електричество на огромни разстояния. Последното все още е научна фантастика и според известната ми физика най-вероятно ще си остане там.

Какво се случи? Германският ентусиазъм се съюзи с Холивуд, а оттам заразата плъзна по целия свят. На крилете на приоритетно включване и използване в мрежата, субсидирани тарифи и червен килим за инвеститорите, слънцето и вятърът ежегодно отбелязваха огромен ръст на инсталациите. Стремителният спад на цените на оборудването след като Китай влезе в играта създаде илюзията, че съвсем скоро наистина ще имаме почти безплатна енергия.

Да, ама не! Звучи контра-интуитивно, но се оказва, че колкото по-евтини и масово разпространени са фотоволтаичните панели и ветрогенераторите, толкова по-висока е цената на електричеството за крайния потребител. Защото системата плаща твърде скъпо за ниската им енергийна плътност, нулевата надеждност и безконтролното разминаване между производство и потребление – практически всеки инсталиран ват ВЕИ изисква наличието на подсигуряваща мощност, която на теория би могла да бъде ПАВЕЦ или биомаса, но реално е на газ или даже въглища. Днес жителите на пионерите във ВЕИ – като Германия (зелената добавка там вече стигна 0.07 Евро/квтч и расте ежегодно), Дания и Калифорния – които имат най-много инсталирани мощности, се радват и на най-високите и пълзящи нагоре цени на тока. Разбира се, това води до естествено ограничаване на потреблението на електроенергия в индустрията, отоплението и транспорта, което фосилните горива с удоволствие запълват. Нетният ефект за въглеродните емисии е нулев – в Германия например не са намалели и с един грам след 2009 г., а на глобално ниво въпреки всички рекорди във ВЕИ инсталациите през 2017 г. отново имаме скок с около 1.5%.

Най-неочаквано, първите жертви на ВЕИ революцията се оказаха слънчевите колектори за топла вода. Тъй като са доста по-ефективни и смислени за отделния потребител, техният пазар растеше без много подпомагане и основно в страните с най-голям ресурс като Гърция. В Европа този процес продължи до 2008 г. и оттогава започна странен спад, който продължава до днес без признаци за възстановяване (виж графиката; Solar Heat Europe).

1532581515_4_559x*.jpg

Какво стана? Правителствата в Европа се влюбиха в идеята за тотална декарбонизация, започнаха масово да субсидират фотоволатичните панели и създадоха огромно изкривяване в търсенето. Хората бяха стимулирани да слагат от тях, вместо термални – все пак всеки има ограничен ресурс за инвестиции. Подобен процес се случи по целия свят и днес соларните термални инсталации вече регистрират годишен ръст от само 4% (виж графиката долу), което е под нивото на амортизация, тоест в следващите години вече ще има повече отпадащи, отколкото новоинсталирани термални колектори. Така, целейки се във фосилните горива, слънцето за ток уби слънцето за затопляне на вода, а потреблението на газ даже скочи. Защото нещо трябва да вкарва електрони в мрежата, докато слънцето и вятърът са в платен отпуск без предизвестие, нали?

1532581460_1_559x*.jpg

Пикът в инсталациите на фотоволтаици и изобщо инвестициите във ВЕИ първо удариха тавана в Германия – още през 2010 г. Следващата година се оказа пикова за Европа и след това пазарът се срина до около 30% от върха. Същият типичен boom&bust цикъл се случи в Япония и САЩ. Китай – последният голям пазар за ВЕИ – направи рекорд през 2017 г. като регистрира почти 50% от глобалните инвестиции. През 2018 г. обаче рязко дръпна спирачката на субсидиите и ще запише огромен срив. Не остана икономика, която да ги замести в подобен мащаб. Да, в Индия, Арабския свят, Латинска Америка и Африка пиковете предстоят – вероятно още тази или следващата година – но те ще бъдат много по-малки и няма как да компенсират застоя във водещите икономики. Подобна е и историята на вятърната енергия, която достигна глобалния си пик на нови инсталации през 2015 г. и в следващите няколко години вероятно ще последва кривата на термалните панели.

1532581449_0_559x*.jpg

Според последните прогнози на Goldman Sachs, през 2018 г. ще видим срив в новоинсталираните слънчеви мощности на глобално ниво с 24%, а спадът в инвестициите ще бъде още по-голям. Само за сравнение – инвестициите в нефт и газ тази година отново ще надхвърлят 800 милиарда долара, тоест ще бъдат поне 4 пъти повече от тези във ВЕИ. А делът на фосилните горива (нефт, газ, въглища) от глобалните енергийни инвестиции вероятно отново ще достигне отново около 70%, което ще върне ВЕИ революцията в изходна позиция (виж сивата линия на долната графика; IEA, World Energy Investment, 2018).

1532581477_7_559x*.jpg

Това е началото на краят. И никакви приказки за намаляване на СО2 емисиите, спиране на глобалното затопляне и политически пазарни изкривявания не могат да го отложат твърде задълго. Защото светът е гладен за изобилна, надеждна и евтина енергия, която ВЕИ не могат да осигурят.

***

Авторът Боян Рашев е експерт по управление на околната среда и ресурсите, консултант по устойчиво развитие, основател и управляващ съдружник в denkstatt България.

Оригиналната статия със заглавие "ВЕИ революцията залязва" е публикувана в www.sustainability.bg и ни е предоставена от автора й Боян Рашев.

Източник: http://nauka.offnews.bg/news/Skeptik_3/Boian-Rashev-VEI-revoliutciiata-zaliazva_112166.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пише глупости човека. Анти-новини и псевдонаука. Човека не отбелязва, че спада в Европа е настъпил не заради желанието, а заради изпълнението на договореностите за инсталиране на мощности. България ги е изпълнила предсрочно и затова и разрешителните вече ще се издават много трудно. Китай пък не е преминал никакъв пик, и постояно инвестира във ВЕИ.
 

370px-PV_cume_semi_log_chart_2014_estima

 

800px-China_Photovoltaics_Installed_Capa

 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Знаех си, че ще предизвика интерес материала, но не му разбирам подбудите на автора.

В момента има доста народ по добруджа, които си вкарват парите във ВЕИ и основно във вятърна енергия, което като цяло води до развитие и строеж на все повече и повече вятърни турбини.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ще кажа, но с уговорката, че не споделям на 100% мнението.

Няколко думиза него с уговорката, че може да не са точни, който иска точна инфо - да проверява.

Боян Рашев е мой набор, еколог (и колега), но учил в чужбина, мисля в Германия, а не Австрия където май му е фирмата майка.  Денкщат се казва фирмата на Рашев.  Оставям настрана коментарите относно кой можеше да учи в Чужбина, когато бях студент. В БГ мисля е сред първите с консултантска фирма по Околна среда. Запознавл съм се лично с него на свтба на едната ми шефка, а иначе ми е бил и изпълнител по един проект по най-неприятната ми част.

Какви са му подбудите - има една група "кафяви" еколози, дето казват "Няма парников ефект", "въглеродния диоксид не е никакъв проблем" и т.н. които се харесват на бизнеса. На бизнесът му са по-симпатични еколози "изповядващи" такива "вярвания", съответно шансът да се закачат към поръчка е по-голям.  Това е. Особено ако бизнесът е металургично предприятие, действаю или отваряю се рудник и т.н.

Как ги ползва бизнесът - изготвят доклади по ОВОС, консултират как се правят разни неща съобразно законодателството, дават предписания, анализират информацията Например управлението на отпадъците не е лека материя. Трябва да са наясно с много неща, за съжаление предимно със законодателството. Отделно се гонят стандарти, системи за управление...

С Денкюат допирните ми точки са по компонент "Биоранообразие".

Екологията като наука (май дисциплина е по-правилно да кажа включва следните комоненти:

Въздух,

Води,

Почви (земни недра)

Биоразнообразие,

 

Слагаме и отпадъци

Консултантските фирми се стремят да имат експерти по всичко от изброените.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Тук (групата е отворена, може да се види) изразихме становища :)

https://www.facebook.com/groups/veienergy/?multi_permalinks=1900148753379164&comment_id=1900603153333724&notif_id=1532614908066574&notif_t=feedback_reaction_generic

 

Гледам, че Рашев се е разписал на оюе поне две места, едното е Наука Офнюз..

А да, понякога и еколозите покриват и PR-а.

Редактирано от Joro-01
Допълнение
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Идеята е: ?Ако с електричество се направят дърва за огрев и кюмюр, може да се съхранят под стряхата на баба Гицка, да си има топло за зимата. ?Съвсем "зелено" става, м?!?

И без туй, вятърът вече е на тайфуни, руши всичко и чупи клони и дърве за огрев. Ужас!

(в смисъл Зелено: само био-газ от отпадъци има смисъл в бъдеща "икономика" - затворен цикъл)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако разгледаме кога се публикува некрологът на ВЕИ и какви решения чакат заседанието на Парламента след лятната почивка, май ще има интересни съвпадения....

Нещо се подготвя май, за което плебсът още незнае....?️‍♂️

Що за глобалното затопляне....През лятото повече енергия консумираме вече от зимата.....Само един прост закон /например като задължителната термоизолация на новостроените къщи/, може да се нареди, че х процента от топлата вода или ел енергия трябва домът сам да си произвежда......И веднага панелите за вода или електричесто ще стават вградивни елементи като керимидите или тенекията на реинциг.....

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Здрасти на всички. Моето мнение го знаете, но ще го кажа пак. И отново ще се изразя поетично- С пръдня боя не става. Ако искаме да намалим замърсяването трябва да се намали производството. И да се повиши качеството. На всичко. И една вещ вместо година да се ползва 10 години. Докато съществуват законите на термодинамиката е невъзможно от "нищо" да произвеждаш "нещо".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 27.07.2018 г. at 18:48, Skubi said:

Ако разгледаме кога се публикува некрологът на ВЕИ и какви решения чакат заседанието на Парламента след лятната почивка, май ще има интересни съвпадения....

Нещо се подготвя май, за което плебсът още незнае....?️‍♂️

Що за глобалното затопляне....През лятото повече енергия консумираме вече от зимата.....Само един прост закон /например като задължителната термоизолация на новостроените къщи/, може да се нареди, че х процента от топлата вода или ел енергия трябва домът сам да си произвежда......И веднага панелите за вода или електричесто ще стават вградивни елементи като керимидите или тенекията на реинциг.....

В Анталия отдавна е така . Без никакви закони и задьлжения. 360 сльнчеви дни в годината ! Там проблема нп е трьбите и варелите с вода , а да не стане някакъв сакатлък с вентилите и да се взриви парата , а с нея и блока или къщата и не дай бог хората които там живеят. Екскурзовода каза че такава конструкция - 1 или 2 варела и трьбите за едно семейство е около 400 евро. Има и за 800 има и за 200. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребители
On 26.07.2018 г. at 19:22, makebulgar said:

Пише глупости човека. Анти-новини и псевдонаука. Човека не отбелязва, че спада в Европа е настъпил не заради желанието, а заради изпълнението на договореностите за инсталиране на мощности. България ги е изпълнила предсрочно и затова и разрешителните вече ще се издават много трудно. Китай пък не е преминал никакъв пик, и постояно инвестира във ВЕИ.
 

370px-PV_cume_semi_log_chart_2014_estima

 

800px-China_Photovoltaics_Installed_Capa

 

Китай в 2017-та е инсталирал още...53 000 MW PV мощности, и общо инсталираните PV мощности в Китай в края на 2017 са 131 000  MW..

 

В цял свят се инталират PV мощности , и това е нормално, Там където няма регулации или лимити - PV-инсталациите си намира пазарната ниша, а и не маловажно, че цените стават конкурентни на класическите източници.

 

Статията на Боня Рашев я четох, видях че е писнана много едностранно - или е поръчкова или просто човекът толкова може   -Авторът е гледал  само в една точка като кон с капаци ( в ЕС лимитите на договореностите са достигнати и е ясно, ако се лежи на досеганата регулация и договорености - краят е дошъл) , и не разбира останала игра, а тя е проста:

Там където няма регулации и/или няма лимити на регулациите - PV-инсталациите си намират пазарната ниша,

Китай, САЩ, Индия, Япония японците дори изнасят PV електронергия (?), в края на 2017 имат инсталирани 50 000 МW(?), Австралия, Корея т.е светът, най-големите и развитите (без страните от ЕС) вървят към увеличаване на PV и изобщо ВЕИ мощностите..

За 2017, в света, сa инсталирани само за PV цели 95 000 MW мощности,
От 306 500 MW общо за света  през 2016-та, в края на 2017-та общо инсталираните PV мощности са станали 401 500 MW

В края на 2018 се очаква станат  над 500 000 MW!

================

Та не мога да разбера смисъла на тази публикация- данните ги има публично, да се твърди че е дошъл края на ВЕИ, е просто нон-сенс

Отделно от това най-авторитетните организации, си дават прогнозите за това какво аждеба ще ни топли и грее до 2050-та година /Основно Слънчо и Вятърчо/:

Ето една прогноза, дори и да има неопределености и грешки, то е абсурд да се говори за край на ВЕИ

417cbd5ef069852d2fee851c9f75af59.png

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

220px-Price_history_of_silicon_PV_cells_

30 цента за инсталиран ват силициеви фотоволтаици през 2015 и цената продължава да пада..

 

 
 
 
Цитирай

 

Photovoltaics
 
Price history of silicon PV cells since 1977

Photovoltaic prices have fallen from $76.67 per watt in 1977 to nearly $0.23 per watt in August 2017, for crystalline silicon solar cells.[82][83] This is seen as evidence supporting Swanson's law, which states that solar cell prices fall 20% for every doubling of cumulative shipments. The famous Moore's law calls for a doubling of transistor count every two years.

By 2011, the price of PV modules per MW had fallen by 60% since 2008, according to Bloomberg New Energy Finance estimates, putting solar power for the first time on a competitive footing with the retail price of electricity in some sunny countries; an alternative and consistent price decline figure of 75% from 2007 to 2012 has also been published,[84] though it is unclear whether these figures are specific to the United States or generally global. The levelised cost of electricity (LCOE) from PV is competitive with conventional electricity sources in an expanding list of geographic regions,[6] particularly when the time of generation is included, as electricity is worth more during the day than at night.[85] There has been fierce competition in the supply chain, and further improvements in the levelised cost of energy for solar lie ahead, posing a growing threat to the dominance of fossil fuel generation sources in the next few years.[86] As time progresses, renewable energy technologies generally get cheaper,[87][88] while fossil fuels generally get more expensive:

The less solar power costs, the more favorably it compares to conventional power, and the more attractive it becomes to utilities and energy users around the globe. Utility-scale solar power [could in 2011] be delivered in California at prices well below $100/MWh ($0.10/kWh) less than most other peak generators, even those running on low-cost natural gas. Lower solar module costs also stimulate demand from consumer markets where the cost of solar compares very favourably to retail electric rates.[89]

In the year 2015, First Solar agreed to supply solar power at 3.87 cents/kWh levelised price from its 100 MW Playa Solar 2 project which is far cheaper than the electricity sale price from conventional electricity generation plants.[90] From January 2015 through May 2016, records have continued to fall quickly, and solar electricity prices, which have reached levels below 3 cents/kWh, continue to fall.[91] In August 2016, Chile announced a new record low contract price to provide solar power for $29.10 per megawatt-hour (MWh).[92] In September 2016, Abu Dhabi announced a new record breaking bid price, promising to provide solar power for $24.2 per MWh[93] In October 2017, Saudi Arabia announced a further low contract price to provide solar power for $17.90 per MWh.[94]

With a carbon price of $50/ton (which would raise the price of coal-fired power by 5c/kWh), solar PV is cost-competitive in most locations. The declining price of PV has been reflected in rapidly growing installations, totaling a worldwide cumulative capacity of 297 GW by end 2016. According to some estimates total investment in renewables for 2011 exceeded investment in carbon-based electricity generation.[95]

In the case of self consumption, payback time is calculated based on how much electricity is not brought from the grid. Additionally, using PV solar power to charge DC batteries, as used in Plug-in Hybrid Electric Vehicles and Electric Vehicles, leads to greater efficiencies, but higher costs. Traditionally, DC generated electricity from solar PV must be converted to AC for buildings, at an average 10% loss during the conversion. Inverter technology is rapidly improving and current equipment has reached 99% efficiency for small scale residential,[96] while commercial scale three-phase equipment can reach well above 98% efficiency. However, an additional efficiency loss occurs in the transition back to DC for battery driven devices and vehicles, and using various interest rates and energy price changes were calculated to find present values that range from $2,057.13 to $8,213.64 (analysis from 2009).[97]

It is also possible to combine solar PV with other technologies to make hybrid systems, which enable more stand alone systems. The calculation of LCOEs becomes more complex, but can be done by aggregating the costs and the energy produced by each component. As for example, PV and cogen and batteries [98] while reducing energy- and electricity-related greenhouse gas emissions as compared to conventional sources.[99]

Solar thermal

LCOE of solar thermal power with energy storage which can operate round the clock on demand, has fallen to AU$78/MWh (US$61/MWh) in August 2017.[100] Though solar thermal plants with energy storage can work as stand alone systems, combination with solar PV power can deliver further cheaper power.[101] Cheaper and dispatchable solar thermal storage power need not depend on costly or polluting coal/gas/oil/nuclear based power generation for ensuring stable grid operation.[102][103]

When a solar thermal storage plant is forced to idle due to lack of sunlight locally during cloudy days, it is possible to consume the cheap excess infirm power from solar PV, wind and hydro power plants (similar to a lesser efficient, huge capacity and low cost battery storage system) by heating the hot molten salt to higher temperature for converting the stored thermal energy in to electricity during the peak demand hours when the electricity sale price is profitable.[104][105]

 

 

Официалните данни и прогнози на US енергийната администрация са тези

https://www.eia.gov/outlooks/aeo/pdf/electricity_generation.pdf

https://www.eia.gov/outlooks/aeo/pdf/AEO2018.pdf

Вижте и това:

https://en.wikipedia.org/wiki/Cost_of_electricity_by_source

"Революцията" се извърши през 2022-2023 ( ако говорим за САЩ), когато средната  себестойност (cost) на електроенергията от "offshor  Wind" и "PV" ще се изравни с най-евтината електроенергия в САЩ, тази която добивана от природен газ - 48 долара за МW/h (по цени от 2018),  или 4.8 цента за киловат час..

 

 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ВЕИ имат само един, но затова пък голям, проблем - не произвеждат електричество според нуждите на мрежата, а според метеорологичните условия. Това налага да се държат резервни базови мощности от друг тип (независещи от природата), а това е скъпо. Съхраняването на енергия пък е още по-скъпо. Батерия на "Тесла" в Австралия акумулира 129 мегаватчаса електрическа енергия и има максимална мощност 100 мегавата. Цената не бе официално обявена, но се предполага че е между 25 и 50 милиона долара - безумно скъпо. 

Реално точно поддръжката на тези резервни мощности оскъпяват електроенергията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Така е .

Но да уточня малко - себестойността в горните разчети включва оценва и средната тежест на когенерациите и/или батериите(разбира се за всяка страна тази тежест е различна- в  САЩ PV-та са раположени в регионите с постоянно дневно греене, в България има малко такива места)

Без тези допълнителни тежести себестойността на електроенергията би била 1- 2-3 цента за киловатчас

В Саудитска Арабия, Мексико и Чили, където  слънцето грее постоянно (поне в местата на инсталация), вече има продажби (договорни) цени от под два цента на киловатчас, което значи че себестойността е още по-ниска

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-10-03/saudi-arabia-gets-cheapest-ever-bids-for-solar-power-in-auction

https://www.greentechmedia.com/articles/read/mexico-auction-bids-lowest-solar-wind-price-on-the-planet#gs.SeqwqYU

 

Що се отнася до потребелението през нощта по правило то е по-ниско от това през деня, и може да се подържа от консервативните източници

Например в България, през пролетта, нощната часова консумацията спада до  2 200 MW- реално работят само двата блока на АЕЦ,
/в тази връзка - от АЕС Гълъбово имат планове и намерения си построят акумулаторна станция, Сега по договор им се плаща и "неработенето", но договорът им изтича, и след изтичането му - те излизат на пазара като свободен играч, Тогава неработенето им ще ще води до пропуснати ползи и по-малко приходи

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, Dobri_I said:

ВЕИ имат само един, но затова пък голям, проблем - не произвеждат електричество според нуждите на мрежата, а според метеорологичните условия. Това налага да се държат резервни базови мощности от друг тип (независещи от природата), а това е скъпо. Съхраняването на енергия пък е още по-скъпо. Батерия на "Тесла" в Австралия акумулира 129 мегаватчаса електрическа енергия и има максимална мощност 100 мегавата. Цената не бе официално обявена, но се предполага че е между 25 и 50 милиона долара - безумно скъпо.  

Реално точно поддръжката на тези резервни мощности оскъпяват електроенергията. 

Просто трябва да се измслят по-оригинални начини за съхранение или преобразуване на енергията и слънчевия ток става безалтернативен. Могат да се ползват акумолатори, но могат да се ползват и по-преспективните хидрорезервоари от типа ПАВЕЦ. Примерно през деня със слънчев ток се пълни с морска вода резервоара изграден някъде на високото при Шабла, а през ноща водата се изпуска в морето и произвежда ток. Ще се изгуби малко земеделска земя за изграждането на резервоар, но от него може да се захранва през ноща цяла България. Акумолаторните батерии също са вариант, който не е много скъп. Ако 100 мегавата струват 50 милиона долара, то 5000 мегавата ще са към 2,5 миларда долара, а това е нищожна и поносима сума дори и за България, доколкото би осигурила някаква енергийна независимост и съхранение на слънчевия ток. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нормално, като всяко недоносче.Ако не са държавните аванти, отдавна да бяха баталясали

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On ‎19‎.‎8‎.‎2018‎ г. at 6:43, makebulgar said:

Просто трябва да се измслят по-оригинални начини за съхранение или преобразуване на енергията и слънчевия ток става безалтернативен. Могат да се ползват акумолатори, но могат да се ползват и по-преспективните хидрорезервоари от типа ПАВЕЦ. Примерно през деня със слънчев ток се пълни с морска вода резервоара изграден някъде на високото при Шабла, а през ноща водата се изпуска в морето и произвежда ток. Ще се изгуби малко земеделска земя за изграждането на резервоар, но от него може да се захранва през ноща цяла България. Акумолаторните батерии също са вариант, който не е много скъп. Ако 100 мегавата струват 50 милиона долара, то 5000 мегавата ще са към 2,5 миларда долара, а това е нищожна и поносима сума дори и за България, доколкото би осигурила някаква енергийна независимост и съхранение на слънчевия ток. 

Проблема е че за истинска слънчева електроцентрала, която произвежда много и не изисква скъпи фотоелементи сме прекалено на север. Най-северната такава централа е в южна Испания. По-скоро ще трябва да се работи в посока електропреносна мрежа и електроцентрали в арабските пустини.

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2004793/Pictured-Spains-spectacular-solar-power-plants-channelling-blazing-Seville-sun.htmlhttps://en.wikipedia.org/wiki/Concentrated_solar_power

article-1269253-07AF76F0000005DC-82_634x286.jpg

Crescent_Dunes_Solar_December_2014.JPG

Редактирано от Amazonski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Amazonski said:

Проблема е че за истинска слънчева електроцентрала, която произвежда много...


Кой е казал, че трябва да произвежда много? В България си имаме достатъчно слънце за да се задоволим и презадоволим напълно с ток, без значение, че ще е малко по-скъп от онзи произвеждан в Сахара. От Сахара ще си внасяме само зимата... разбира се ако не сме си купили вече термоядрен реактор за топъл резерв. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...