Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Информация относно КОВИД-19

Препръчано мнение

• Глобален Модератор
Публикувано
  On 15.03.2020 г. at 9:08, laplandetza said:

Както казах при нас няма социално дистанциране, не още, повечето училища функционират нормално, барове дискотеки и пр. Магазините също, още се ръкуваме , вече в държавната телевизия не намирам информация за официално доказани с тестовете случаи, явно нареждането е такова да не се паникйосват хората, но предполагам са стотици.Трябва да се има в предвид че финладците са до днес подготвени за война и имат ресурса за врменни болници оборуидвани с каквото трябва, подготвени за война повтарям , имаме във всеки квартал бомбоубежища с филтрационна клим. система, още функционират!

Expand  

Вие сте заложили саможертвен експеримент, който ще покаже така липсващите предполагаеми високи точки от експоненциалните криви...

Публикувано
  On 15.03.2020 г. at 9:11, scaner said:

Вие сте заложили саможертвен експеримент, който ще покаже така липсващите предполагаеми високи точки от експоненциалните криви...

Expand  

Ще видим какво ще покаже. Местните са много дисциплинирани и вярват, повтарям вярват на управлението в държавата, което не е добре, но в този случай , ще помогне по причини местния елит е полицейски, психопатичен, но когато иде реч за феодалния му местен интерес е безкомпромисен с всяка световна тенденция, поток, международен натиск и пр. Така ще изиграят, че хем ще са с останалите, хем ще правят каквото са намислили, по тяхному, без да вдигат шум и без никакви коментари. Ще видим кой крив кой прав на разбора!

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано (edited)
  On 15.03.2020 г. at 9:11, scaner said:

Expand  

Едва ли.

Погледни тези графики:

On 15.03.2020 г. at 8:15, Р. Теодосиев said:

Ако успеем максимално да забавим разпространението на заразата, здравната ни система ще може да се справя по-добре със съществуващите пациенти и процентът на смъртност ще спадне. Ако задържим  това положение достатъчно бързо, ще можем да дочакаме откриването на ваксина и така изцяло да елиминираме риска. Така че целта ни не е да елиминираме новите случаи, а да ги отложим във времето.

1*PZesaMfoPxgYJBoQVtpmjQ.gif

Колкото повече забавим появата на нови случаи, толкова по-добре ще може да функционира здравната система, толкова по-нисък ще е процентът на смъртност и толкова по-голяма част от населението ще може да се ваксинира преди да влезе в досег с вируса.

Как можем да изправим кривата?

Социално дистанциране

Expand  

Площта под кривата на заболелите не се променя, а тя е общия брой на заболелите. Което означава, че баба Меркел е права, като казва че процентът им ще е 70-80 (всъщност това е прогноза на института Роберт Кох). Не само в Германия, но навсякъде. Въпросът е ще издържи ли здравната система при един рязък пик и тук вече има огромни разлики в различните държави. Държави като Германия с мощно здравеопазване могат да си позволят по-слаби мерки за социално дистанциране. Не знам подробности за Финландия, но  фактът, че имат 244 диагностицирани с инфекция от вируса без нито един смъртен случай говори добре за нейното здравеопазване.

Eдни сметки: В този момент Германия с нейните 9 смъртни случая на 80 милиона население е с по-малка смъртност от коронавируса в сравнение с нас - 2 на 7 милиона.

Мисля, че твърде се преувеличава това, че младите и здрави хора били едва ли не неуязвими за коронавируса. Проблемите с белия дроб са сериозно нещо. Много е важна навременната и ефикасна медицинска грижа за всички възрасти. Само  работещо и непретоварено здравеопазване може да гарантира живота и на младите.

Редактирано от Doris
  • Харесва ми! 1
Публикувано
  On 15.03.2020 г. at 10:51, Doris said:

. Не знам подробности за Финландия, но  фактът, че имат 244 диагностицирани с инфекция от вируса без нито един смъртен случай говори добре за нейното здравеопазване.

...

Expand  

Здравеопазването е задоволително , над средното за развития свят. Има важна особенност те са винаги готови за биологична война, война с биологично оръжие и са подготвени за екстремна зараза, армията им е готова да изнесе кризата, повтарям армията със своята здравна армейска служба съвместно с цивилната медицина, само чакат момента да разгърнат необявено военно положение.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано

244 диагностицирани с инфекция от вируса без нито един смъртен случай говори добре за нейното здравеопазване.

Expand  

Смъртните случаи от този вирус със сигурност не са фактор определящ нивото на здравеопазването. Единственото което показват е че починалите не се са успели да оцелеят от вируса.... заради възрастта си основно. 

• Харесва ми! 1
Публикувано

Ече имат 244 диагностицирани с инфекция от вируса без нито един смъртен случай говори добре за нейното здравеопазване.

E..

Expand  

Информацията е стара, в петък вечер бяха към 250 , а вече не ги обявяват като бройка по телевизията, предполагам са над 400 ., няма съобщение за смърт от кпоронавирус, предполагам избягват тази информация, а може и наистина да няма.

• Потребител
Публикувано
  On 15.03.2020 г. at 11:01, makebulgar said:

Смъртните случаи от този вирус със сигурност не са фактор определящ нивото на здравеопазването. Единственото което показват е че починалите не се са успели да оцелеят от вируса.... заради възрастта си основно. 

Expand  

Не само възрастта е фактор. Виж на тази карта какво е станало в Китай:

https://interaktiv.morgenpost.de/corona-virus-karte-infektionen-deutschland-weltweit/

Ето същото и в числа:

Mortality Rate in China as of Feb. 4 (2.1% nationwide, 4.9% Wuhan, 3.1% Hubei, and 0.16% other provinces) reported by the NHC of China

https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-death-rate/

Смъртността в Хубей е много по-голяма отколкото в другите провинции, не защото там  има повече стари хора, а понеже заради претоварване е имало период на недостатъчна здравна помощ.

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикувано
  On 15.03.2020 г. at 11:29, Doris said:

Не само възрастта е фактор. Виж на тази карта какво е станало в Китай:

https://interaktiv.morgenpost.de/corona-virus-karte-infektionen-deutschland-weltweit/

Ето същото и в числа:

Mortality Rate in China as of Feb. 4 (2.1% nationwide, 4.9% Wuhan, 3.1% Hubei, and 0.16% other provinces) reported by the NHC of China

https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-death-rate/

Смъртността в Хубей е много по-голяма отколкото в другите провинции, не защото там  има повече стари хора, а понеже заради претоварване е имало период на недостатъчна здравна помощ.

Expand  

Грешна информация е това и е отклонение от въпроса. 

Твърдението, че във Финландия здравната система е много добра тъй като нямало още умрели е грешно, тъй колкото и добра да е системата ако някой възрастен със слаба имунна система се разболее ще умре без значение каква е здравната система.

В случая нито мерим смъртността, нито правим сравнения, а определяме като грешно твърдението че във Финландия няма починали тъй като здравната им система е най-добра. Няма загинали според данните и в Бразилия, Чехия, Катар и Румъния, и няма как да твърдим че това е защото здравните им системи са перфектни. Финландия си е частен случай и примерно там това че няма загинали може да се определя и от по-ниските температури или от друг фактор.  Във Финландия епидемията тепърва започва с всекидневен ръст на откритите случаи над 40%.

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикувано (edited)

Площта под кривата на заболелите не се променя, а тя е общия брой на заболелите. Което означава, че баба Меркел е права, като казва че процентът им ще е 70-80 (всъщност това е прогноза на института Роберт Кох). Не само в Германия, но навсякъде. Въпросът е ще издържи ли здравната система при един рязък пик и тук вече има огромни разлики в различните държави. Държави като Германия с мощно здравеопазване могат да си позволят по-слаби мерки за социално дистанциране. Не знам подробности за Финландия, но  фактът, че имат 244 диагностицирани с инфекция от вируса без нито един смъртен случай говори добре за нейното здравеопазване.

Expand  

Съгласен съм, но в статията от която е картинката се твърди точно обратното - за да се намали смъртността и удара над здравната система, трябва да се ограничат бързо контактите. Лапландеца описва точно обратната ситуация, и според същата статия прогнозата хич не е благоприятна в близкото бъдеще. Не знам, там може и студът да им помогне, но не съм сигурен доколко е определящ фактор. Може като кихат капчиците веднага да замръзват и да падат на улицата :)

Редактирано от scaner
  • Харесва ми! 2
Публикувано
  On 15.03.2020 г. at 12:25, scaner said:

Съгласен съм, но в статията от която е картинката се твърди точно обратното - за да се намали смъртността и удара над здравната система, трябва да се ограничат бързо контактите. Лапландеца описва точно обратната ситуация, и според същата статия прогнозата хич не е благоприятна в близкото бъдеще. Не знам, там може и студът да им помогне, но не съм сигурен доколко е определящ фактор.

Expand  

Студа по скоро е проблем, другия проблем, финландците в този период пътуват доста и много се завърнаха , примерно от Италия, Испания, Тайланд и пр.

Ще помогне по малката населеност, различния тип градове в сравнение със старите европейски, дисциплината и изпълнителност, огромния брой жируси с които сме свикнали тук, от най екзотични места си имаме пътуващи и всяка година примерно аз боледувам от азиатски вируси, лекувам такива стояли там хора и се заразявам.Най вече ще помогне почти военната мобилизация и организация при кризи, те са свикнали и реагират винаги така, и ако се наложи армията е налице със своите временни болници и изобилие от апаратура, лекарства .

• Потребител
Публикувано
  On 15.03.2020 г. at 12:25, scaner said:

Съгласен съм, но в статията от която е картинката се твърди точно обратното - за да се намали смъртността и удара над здравната система, трябва да се ограничат бързо контактите. Лапландеца описва точно обратната ситуация, и според същата статия прогнозата хич не е благоприятна в близкото бъдеще. Не знам, там може и студът да им помогне, но не съм сигурен доколко е определящ фактор. Може като кихат капчиците веднага да замръзват и да падат на улицата :)

Expand  

На 100 км2 половин човек.....горкият вирус къде да ги търси? Виж братушките и те нямат -много-много в Сибир, или онези в Казастан, пустиня, рядко населени....

• Потребители
Публикувано

На всеки от нас му се е случвало и се случва да казва по някоя глупост, особено ако е поставен под напрежение, но има думи непростими. За мен това е казаното снощи от генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски, че прилаганите.мерки не давали резултат и трябвало втвърдяване. За Бога, за какви заключения за ефекта от прилаганите мерки може да става дума, като те бяха обявени и влезнаха в сила предния ден??!!!??

Пък после - що хората вярвали на конспирационни теории...

• Харесва ми! 1
  • Тъжен 1
  • Потребител
Публикувано
  On 15.03.2020 г. at 12:40, scaner said:

За братушките, има една конспиративна теория, че за да не се провали назначеният за 22-ри април всенароден референдум за новата конституция (която ще узакони още мандати на Путин) умишлено се фалшифицира бройката на заразените. Като им знам здравната система и гъмжилото от народ в Москва и Петербурс, силно съм склонен да и вярвам :)

Expand  

Като при китайците....Ако не бяха мълчали тогаво нямаша да ни шашне толкова....Путин ще мълчи докато ситоацията не стане катастрофална. Виж и другите аутокрации и ще видиш, че или нищо или силно козметирани инфота дават....За съжаление....

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано

Само да вметна, че въздуха в Ухан е сред най-замърсените в Китай.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано

• Потребител
Публикувано

• Потребител
Публикувано (edited)

Case study: Огнището в Холандия е Брабанд-Тилбург, но изолирани случаи през миналата седмица се появиха навсякъде, като броят им се увеличава.

Разказвам конкретно, защото това е илюстрация на важността на самоизолацията. И ефектът от неприлагането й или късното и прилагане.

Вижте тази графика:

https://public.flourish.studio/visualisation/1538873/embed?auto=1

Първият случай за Холандия е констатиран в провинция Брабант, 56-годишен човек, който малко преди това се е върнал от Ломбардия. Понеже (според тогавашните насоки от централната власт) нямал симптоми при завръщането си, не се поставил в карантина. Понеже в Западна Европа краят на февруари - началото на март е времето на карнавалите, той съвсем необезпокоен от каквото и да било отишъл да се повесели на два такива карнавала. Естествено, колкото и непосредствените контакти на болните да се проверяваха в при първите констатирани случаи,  е възможно да се проверят членовете на семейството, колегите, хората, с които човекът е общувал, но е абсолютно невъзможно да се проверят всички хора, които по време на карнавала са били в центъра на Тилбург, по баровете, или дори по улиците, и случайно са вдишали изкихокашляното от 56-годишния човек, ако е кихокашлял, или са се докоснали до части от слюнката му по чашата от поредната изпита бира. Докоснали са стола или масата, на които е бил седнал, изтеглили са пари след него от същия банкомат и т.н.

Държа да отбележа. Това в статистиката не са всички заразени. Това са само положителните тестове на тези, които са се почувствали дотолкова зле, че да бъдат тествани. Останалите може и да знаят, че са носители, може и да не знаят. Може да са в карантина у дома си, защото така са решили, може и да не са.

От петък (13-ти) има насоки хората да си работят от вкъщи, възрастните хора да не използват градски транспорт, хората да си мият ръцете и да не се ръкуват (това е от понеделник, 9 март),  от 12 март насам има и насоки всички, които изпитват каквито и да било симптоми на настинка, да си останат вкъщи, но това няма да спре епидемията.  Най-неприятното е, че от всичките около 900 потвърдено заразени, над 150 са медицински персонал, точно в тази част на държавата.

Само две седмици по-късно (13 март) нещата изглеждат ето така:

429765687_Screenshot2020-03-15at14_27_34.thumb.png.de25c7bc3e0974c64ad1c732db16a960.png

Редактирано от dora
  • Потребител
Публикувано

Кво да им гледам на тези ахмаци? Kитайска мърша....Повече от 2 месеца мълчаха като дупи в гащи, сега пък ще се пишат спасители на Европа....Бих дал под съд отговорниците за това....Предпочитам Южна Корея от тези....

Публикувано
  On 15.03.2020 г. at 13:34, Skubi said:

Кво да им гледам на тези ахмаци? Kитайска мърша....Повече от 2 месеца мълчаха като дупи в гащи, сега пък ще се пишат спасители на Европа....Бих дал под съд отговорниците за това....Предпочитам Южна Корея от тези....

Expand  

Китайците официално обвиниха американското военно разузнаване са <синтез> и разпространение в Китай,Ухан на този вирус.

• ХаХа 2
  • Потребител
Публикувано (edited)
  On 15.03.2020 г. at 13:34, Skubi said:

Expand  

Да беше само тоя вирус...

Редактирано от новорегистриран2
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано
  On 15.03.2020 г. at 13:43, laplandetza said:

Китайците официално обвиниха американското военно разузнаване са <синтез> и разпространение в Китай,Ухан на този вирус.

Expand  

Предвид, че става въпрос за индустриално отглеждане на всякакви екзотични животни - прилепи, броненосци, панди, котки, кучета, змии, катерици и т.н., генериращо около 70 млрд. годишни приходи, с около 5 милиона заети, е логично човек да си помисли, че един от градовете с най-мръсен въздух в Китай ще е мястото, където американците ще пуснат вирус...

• Харесва ми! 1
Публикувано (edited)

Официално обвиняват американски представители в някакви военни игри , край Ухан, нямам си на идея за подробности,Аз съм скептичен в достоверност на обвиненията.........хем е официално, от официален представител обвинение, хем не е по съответните канали, а се излъчва по всияки китайски телевизии, прилича за вътрешна употреба...........

Редактирано от laplandetza
  • ХаХа 1
Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

Научи повече  

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.