Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Време? Какво е времето?

Препръчано мнение

• Мнения 508
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 11 часа, insighting said:

...Аз все още си спомням един модел портативно TV с големина на смартфон и с антена. Екранът му заемаше горната половина, а долната беше с тонколона. На гърба му от време на време се появяваха някакви надписи. Видях този апарат в ръцете на странен господин в далечната 1994 г. Разхождаше се най-спокойно в базара в дните преди Коледа и гледаше новини. Ползваше слушалки. Останах изумена от устройството, още повече че тогава продавах черна и бяла техника. И докато решим с още две колежки да го питаме какво е това, той ни хвърли през рамо един диамантен поглед и изчезна. Тогава на шега им казах, че сигурно е гост от бъдещето. После къде ли не търсих "транзистор с екран", но не открих нищо подобно. След години прерових целия интернет и пак... нищо. Но иначе много сънувам неща от бъдещето. :)

Това е ръчен/джобен/преносим) телевизор - Преносима телевизия – Уикипедия. Първите са създадени още през 1970-та, от Panasoniс. През 1980-те има много повече, а Sony изкарва популярната серия Watchman.

Аз имам миниатюрно (седеминчово) лаптопче - съвсем пълноценен лаптоп, с тъчскрийн дисплей, който се обръща назад, допира се в гърба, само дето този лаптоп е миниатюрен. Ограничена серия, доставката му беше скъпа и трудна (както и самия той беше скъп). Пътувам често във влака (затова си го и взех това лаптопче) и докато го ползвах него (година-две), всички ме гледаха, някои дори открито се учудваха на машинката (веднъж минаваха две момчета, студенти и едното възкликна: "Я - какво малко лаптопче!"). В различни части на света се правят неща, за които в България дори и представа си нямаме и който успее някак да си ги достави (или чужденец на екскурзия у нас, който ги ползва), може да предизвика сериозен фурор и внимание.

Достигане чрез подсъзнанието до някакви епизоди от бъдещето (с неизбежните индивидуални изкривявания - всяко подсъзнание "тълкува" регистрациите си по свой си начин, даже когато се "мониторира" подсъзнанието на друг човек), преди всичко при така нареченото "будно сънуване", е съвсем друго нещо. Както вече написах - в тази област не съм специалист и това, че според мен онзи човек с портативното телевизорче (през 1994-та със сигурност е имало цветни такива) ГАРАНТИРАНО не е от бъдещето не означава, че отричам сложните феномени около човешкото подсъзнание.

Редактирано от Станислав Янков
  • Потребител
Публикувано
Преди 13 часа, scaner said:

Колкото и да са лесни обясненията с извънземни, ангели, духове и подобни, в реалният живот е по-продуктивно и смислено да се търсят други обяснения.

"Реалният живот" май е понятие, в което се съдържа претенцията, че вече е известно какво всъщност е "реалността". Все едно да се носиш върху някаква лодчица по повърхността на океана и да твърдиш, че по този начин си го опознал... в дълбочина🫠

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 8 минути, Шпага said:

"Реалният живот" май е понятие, в което се съдържа претенцията, че вече е известно какво всъщност е "реалността". Все едно да се носиш върху някаква лодчица по повърхността на океана и да твърдиш, че по този начин си го опознал... в дълбочина

Реалността е това, което се случва, и не, не твърдя че съм го опознал, просто защото повечето още не се е случило. Но от бедният си опит на тази земя знам, че конспиративните и езотерични обяснения са по-малко полезни от общоприетите, доказани с натрупан много масов опит. Да, ако ти трябва някаква терапия за успокоение, можеш да си вярваш на каквото ти е угодно.

• Потребител
Публикувано
Преди 39 минути, scaner said:

Да, ако ти трябва някаква терапия за успокоение, можеш да си вярваш на каквото ти е угодно.

Пращаш на "терапия" всеки, който ти противоречи. Така дойде и моят ред😂

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 5 минути, Шпага said:

Пращаш на "терапия" всеки, който ти противоречи. Така дойде и моят ред

Не се обиждай на природата!

Нормалното състояние на мозъка е да изисква състояние на кохерентност на обстановката. Това означава, че от разкъсаните факти за реалността, с които разполага, той се опитва да изгради цялостна причинно-следствена картина. Обикновено това става с доизмисляне на "факти" и връзки, за да се попълни картината. Това е и генераторът на конспиративните теории, и на религията - да, в тях може да се проследи общ произход по тази линия.

Трудно е, но не е невъзможно човек да не изгражда такава картина, поне частично. Не е много уютно, но е полезно когато се занимаваш с наука. Да, не всеки го може, и тези дето не го могат не разбират останалите. И даже понякога се обиждат...

• Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, Станислав Янков said:

Аз имам миниатюрно (седеминчово) лаптопче - съвсем пълноценен лаптоп, с тъчскрийн дисплей, който се обръща назад, допира се в гърба, само дето този лаптоп е миниатюрен. Ограничена серия, доставката му беше скъпа и трудна (както и самия той беше скъп). Пътувам често във влака (затова си го и взех това лаптопче) и докато го ползвах него (година-две), всички ме гледаха, някои дори открито се учудваха на машинката (веднъж минаваха две момчета, студенти и едното възкликна: "Я - какво малко лаптопче!"). В различни части на света се правят неща, за които в България дори и представа си нямаме и който успее някак да си ги достави (или чужденец на екскурзия у нас, който ги ползва), може да предизвика сериозен фурор и внимание.

Достигане чрез подсъзнанието до някакви епизоди от бъдещето (с неизбежните индивидуални изкривявания - всяко подсъзнание "тълкува" регистрациите си по свой си начин, даже когато се "мониторира" подсъзнанието на друг човек)

Нещата, които не можем да си обясним или не знаем, придобиват за нас мистичен характер, че и хумористичен! Затова и търсим допълнителна информация за тях. 

И аз съм виждала 7' преносим компютър, Тошиба, много симпатичен на вид, но с особено меню. Не му обърнах много внимание, защото по него време изучавах рекламен мениджмънт и дизайн, та ми трябваше доста по-голям монитор. 

По-късно, когато записах счетоводство, на един РД ми подариха дамски сгъваем мини калкулатор Casio с подвижен екран, под който имаше огледалце и аз кокетно се оглеждах в него. Дори на изпит отидох само с калкулаторчето и една писалка и този мой навик привлече вниманието на квестора. Дойде да види дали имам скрит "пищов". Въртя го това калкулаторче на вси страни, пита ме откъде го имам, най-накрая ми го върна. Никога не съм носила "пищови " в себе си, не мога да преписвам и не знам как става, но имаше моменти, в които дълго размислях по някой казус. 

След изпита една колежка от друга специалност сама се издаде, като започна да подскача от радост, че е успяла. Под плисираната къса пола беше забола на чорапогащника си цели листове със сметки. Смее ли квесторът да я пипне там? :)

Понеже ми бяха подарили и друг калкулатор, избрах за работа по-компактния. Само че той бързо сдаде багажа - изтекоха му кристалите и нито един сервиз не успя да го възстанови. Затова продължих с първия Casio. До днес той все още е пушка - смята като за световно! Никога не му смених батерията, соларните му работят повече от 25 г.

res_52b33a2a5badeda1e7d60b6c55675794.jpg

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Шпага said:

"Реалният живот" май е понятие, в което се съдържа претенцията, че вече е известно какво всъщност е "реалността". Все едно да се носиш върху някаква лодчица по повърхността на океана и да твърдиш, че по този начин си го опознал... в дълбочина🫠

Този тип коментари май съдържат претенцията, че след като не сме 100% сигурни дали има или не свръхестествени нещо, то трябва да ги използваме в обясненията. 😀

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.