Отиди на
Форум "Наука"

Месояден хищник или тревопасен е по природа човекът, или епизод от научната дезинформация в новия свят


Recommended Posts

  • Потребител
Преди 3 минути, SSlava said:

Между другото, добро ястие е бульон от варено месо или кости (пилешко, свинско и говеждо). Зелени, варени яйца, сол, черен пипер на вкус могат да бъдат нарязани в този бульон. И се оказва много вкусно)) 

Ще ти е вкусна ли супата без сол.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, makebulgar said:

Ще ти е вкусна ли супата без сол.

Без сол вкусът не е достатъчно силен. Но много зеленчуци салати без сол също не са много вкусни)). Така че това не е аргумент.

Въпреки че напоследък готвя супа почти без сол.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 16 часа, Atom said:

Това дали една диета е здравословна или не, зависи от здравословното състояние на конкретния индивид.  

 

 

И не само от това, разбира се

Илюстрацииm които показват че състоянието не играе (за дискусията приемаме, че е добро)

Първа:

Няма как да изядем 1 килограма месо наведнъж, дори и да сме в най-доброто здраве, и да очакваме че общото ни състоянние ще продължи да е добро.

Ако не получим сплитане на червата или протеиново отравяне (месото е пилешко или заешко без мазнини), ще получим запек, газове и отпадналост.

(Това - поради "определената същност":

първо -месото  няма да може да се разгради напълно в стомаха ни 

второ - в дебелото черво ще започнат процеси, при които се  отделят много газове и токсини

трето - поради липса на фибри, материалът ще се придвижи в в дебелото черво с 2-3 пъти по-малка скорост, ако в храната имаше фибри)

 

Изяждането  на 1 килограма кайсии в най-критичния случай ще ни докара непатаогенно разстройсто.

Изяждането на 1 килограм хляб, би ни "успало" (заради инсулиновия шок), и не би имало друго никакво негативно влияние.

 

Втора:

Ферментиралите за 24 часа житни могат да се консумират без опасност за здравето и така че да се усвоят пълноценно (дадох линк).

Ферментиралите меса остават опасни, защото ферментацията не убива патогените, свързани с месото.

 

Трета:

Плодове, зеленчучи и хляб не  изискват съхранеие в хладилник или камера за да останат безопасни в продължение на няколко дни.

Готвени меса, яйца или мляко "преминали през огъня", (ястия с тях) изискват последващо съхранение в хладилник или камера, и това е така защото в тях се развъждат нови патогенни бактерии.

 

 

Цитирай

 

Това не означава обаче, че човекът по природа е веган или вегетарианец.   

Природата на човека не е и месоядна.  Ако има изобщо някаква природа, то тя е "природа на всеяден готвач"

 

Така е, с забележката че изглежда че е по-малко месоясен, отколкото вегетарианец

(Веганството е краен случай, като месоядството)

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 53 минути, nik1 said:

И не само от това, разбира се

Илюстрацииm които показват че състоянието не играе (за дискусията приемаме, че е добро)

Първа:

Няма как да изядем 1 килограма месо наведнъж, дори и да сме в най-доброто здраве, и да очакваме че общото ни състоянние ще продължи да е добро.

Ако не получим сплитане на червата или протеиново отравяне (месото е пилешко или заешко без мазнини), ще получим запек, газове и отпадналост.

(Това - поради "определената същност":

първо -месото  няма да може да се разгради напълно в стомаха ни 

второ - в дебелото черво ще започнат процеси, при които се  отделят много газове и токсини

трето - поради липса на фибри, материалът ще се придвижи в в дебелото черво с 2-3 пъти по-малка скорост, ако в храната имаше фибри)

 

Изяждането  на 1 килограма кайсии в най-критичния случай ще ни докара непатаогенно разстройсто.

Изяждането на 1 килограм хляб, би ни "успало" (заради инсулиновия шок), и не би имало друго никакво негативно влияние.

 

Втора:

Ферментиралите за 24 часа житни могат да се консумират без опасност за здравето и така че да се усвоят пълноценно (дадох линк).

Ферментиралите меса остават опасни, защото ферментацията не убива патогените, свързани с месото.

 

Трета:

Плодове, зеленчучи и хляб не  изискват съхранеие в хладилник или камера за да останат безопасни в продължение на няколко дни.

Готвени меса, яйца или мляко "преминали през огъня", (ястия с тях) изискват последващо съхранение в хладилник или камера, и това е така защото в тях се развъждат нови патогенни бактерии.

 

 

Така е, с забележката че изглежда че е по-малко месоясен, отколкото вегетарианец

(Веганството е краен случай, като месоядството)

Между другото, открих научна работа за диетата на човешките предци. Те дори направиха схеми с дела на месото в диетата. В някои периоди тя достига 60-80 процента, съдейки по зъбния камък)) 

Ако сме вегетарианци, как са оцелели нашите предци, хранейки се десетки хиляди години подред само с месо))? 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, nik1 said:

И не само от това, разбира се

Илюстрацииm които показват че състоянието не играе (за дискусията приемаме, че е добро)

Първа:

Няма как да изядем 1 килограма месо наведнъж, дори и да сме в най-доброто здраве, и да очакваме че общото ни състоянние ще продължи да е добро.

Ако не получим сплитане на червата или протеиново отравяне (месото е пилешко или заешко без мазнини), ще получим запек, газове и отпадналост.

(Това - поради "определената същност":

първо -месото  няма да може да се разгради напълно в стомаха ни 

второ - в дебелото черво ще започнат процеси, при които се  отделят много газове и токсини

трето - поради липса на фибри, материалът ще се придвижи в в дебелото черво с 2-3 пъти по-малка скорост, ако в храната имаше фибри)

 

Изяждането  на 1 килограма кайсии в най-критичния случай ще ни докара непатаогенно разстройсто.

Изяждането на 1 килограм хляб, би ни "успало" (заради инсулиновия шок), и не би имало друго никакво негативно влияние.

 

Втора:

Ферментиралите за 24 часа житни могат да се консумират без опасност за здравето и така че да се усвоят пълноценно (дадох линк).

Ферментиралите меса остават опасни, защото ферментацията не убива патогените, свързани с месото.

 

Трета:

Плодове, зеленчучи и хляб не  изискват съхранеие в хладилник или камера за да останат безопасни в продължение на няколко дни.

Готвени меса, яйца или мляко "преминали през огъня", (ястия с тях) изискват последващо съхранение в хладилник или камера, и това е така защото в тях се развъждат нови патогенни бактерии.

 

 

Така е, с забележката че изглежда че е по-малко месоясен, отколкото вегетарианец

(Веганството е краен случай, като месоядството)

Между другото, когато нашите предци в сравнително съвременната история (преди 10-12 хиляди години) развиха селското стопанство и делът на месото в храната леко спадна (тъй като успяхме да отгледаме много растения и да направим големи резерви за зимата ), растежът рязко намаля.)) 

Въпреки че, разбира се, има различни версии за причините. Някои казват, че са се натровили с глутен, когато са започнали масово отглеждане на пшеница. И сега човек вече се е адаптирал към глутена и уж растежът на човек сега се увеличава отново с всяко поколение. Или може би не беше така. Но има факти в доста бърза промяна в някои антропологични параметри. 

Редактирано от SSlava
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 16 часа, Димитър Йорданов said:

Може и да може. Някои се чувстват добре при вегетарианска диета, други хора тя ги кара да се чувстват като парцали. 
Ник, има ли изследвания за дела на вегетарианците по света - не заради мода или принудителна заради религиозни забрани, бедност, войни или поредица от лоши години ? Любопитен съм в исторически план какъв е бил дела им в различните части на света и каква е връзката с тяхното местоживеене. Защото то със сигурност е оказало и все още оказва голямо влияние. Географска ширина, надморска височина, специфичен местен климат и природни условия, температура, дължина на сезоните, флора и фауна, които са били достъпни, големина на териториите, които са населявани, броя и гъстотата на населението в тях И куп други фактори определящи наличието и достъпността до растителна и животинска храна. 
Интересно ми е за периода преди глобализирането на света и масовата търговия правеща достъпна почти всяка една храна във всяка една точка на света. Ако си попадал на подобни данни ще можеш ли да ги споделиш или да дадеш линк към тях? 
Питам те това понеже отбора в северните ширини, на голяма надморска височина или в тропиците, островите или пустините действа по различен начин. В едни природно-климатични условия и при една гъстота на населението може да стимулира вегетарианството в много по-голяма степен и там то да е един вид наследствено. Просто да са оцелели и да са се размножили тези, които могат да се справят с по-малко и по-бедна храна. В други условия където да си вегетарианец силно ще понижи шанса да достигнеш зрялост и да оставиш поколение може да е насочило отбора към диети с много по-голям прием на месо, риба, всякакви насекоми и други животински продукти.

П.С. Защо повечето от пишещите тук гледат на хората като една хомогенна маса с еднакви нужди и живеещи едва ли не при еднакви условия, а не като сбор от хиляди общности свързани в по-малка или по-голяма степен една с друга, оцеляващи и развиващи се при различни условия, наличие на хранителни ресурси и фактори на околната среда, които ни формират, помагат ни и ограничават непрестанно? Като наченки на появата на различни подвидове на вида ни преди цивилизацията, а днес и глобализацията да обърне процеса и да започне най-голямото смесване и движение на хора от хилядолетия насам, ако не и в цялата ни история ?

Твърдението че сме месоядни е невярно..

Иначе, еди какви си  може да доказва (нещо си) , е всъност "нищо не доказва"

 

 

Скептичен относно някакви други глобални изследвания, иначе вярвам частни изследвания за диетите и здавето на специфичните общности могат да се намерят:

- за различните ловци и събирачи, запазени и познати днес;

Чел съм някакви материали за храненето на   двете Южноамеринански квази-"племена" (квази-етноса),

/племена в кавички, защото при тях, както при всички неуседнали ловци и събирачи  не е позната(няма) племенната, или , "Big Man"организация/ 

- за хортикултуристите

- за пасториалистите,  доколкото в Азия все още има запазени общности при якути, чукчи, за монголи не знам

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, nik1 said:

Така е, с забележката че изглежда че е по-малко месоясен, отколкото вегетарианец

р(Веганството е краен случай, като месоядството)

При наличието на категорията "всеяден", категориите "по-малко вегетарианец", повече вегетарианец, по-малко месояден и повече месояден губят смисъл.  Обратно, ако има категории от рода по-малко месояден и т.н., то категорията "всеяден" е тази която губи своя смисъл. 

Човекът е заел всевъзможни ниши от екватора до Арктика благодарение на всевъзможни храни. Няма една единствена човешка диета.  Ето една картинка която илюстрира диетата на разни ловци-събирачи:

 

"paleo-diet-half-baked_3.jpg

 

В тази връзка въпросът кога възниква готвенето и каква е еволюцията на различните техники за приготвяне на храна е много по-важна и интересна отколкото безкрайния спор месо vs растения.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Как найстина е започнало готвенето, как вобще на някой наш прародител му хрумва да сготви месо? Вероятност е след пожар да е имало много изгорели животни и “човека” като лесен източник да е изял някое от тези изгорели животни и да е усетил че храната(месото) е по-апетитна така, след което (иска се мислене) сме опитвали да изгорим някое животно преди да го ядем, и с течение на време това се е преобразило в готвене.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, nik1 said:

Твърдението че сме месоядни е невярно..

Иначе, еди какви си  може да доказва (нещо си) , е всъност "нищо не доказва"

 

 

Скептичен относно някакви други глобални изследвания, иначе вярвам частни изследвания за диетите и здавето на специфичните общности могат да се намерят:

- за различните ловци и събирачи, запазени и познати днес;

Чел съм някакви материали за храненето на   двете Южноамеринански квази-"племена" (квази-етноса),

/племена в кавички, защото при тях, както при всички неуседнали ловци и събирачи  не е позната(няма) племенната, или , "Big Man"организация/ 

- за хортикултуристите

- за пасториалистите,  доколкото в Азия все още има запазени общности при якути, чукчи, за монголи не знам

Не твърдя, че сме месоядни. Ако някой го твърди това значи е пълен глупак. Както и твърдящите, че сме растителноядни ( вегани ) или вегетарианци по природа. Мисля, че няма нормален човек, който да не осъзнава, че ние ядем от всичко. Растения, месо, риба, яйца, млечни продукти, мед, плодове, корени, гъби и още какво ли не. Всички данни от нашата история потвърждават това отново и отново. Спора какви сме ние по природа на хранене и достигането на някоя от двете крайности е глупаво. 
Въпроса ми беше за вегетарианството в исторически план, където то е било възможно. Предполагам са много малко местата по света позволяващи подобна диета в миналото и тя пак е била поради комбинация от фактори стимулиращи този начин на живот. И пак подчертавам - да не е основана на някакви религиозни забрани или принудителна поради войни, бедствия или някакви други подобни причини непозволяващи пълноценна диета включваща и месо, а да е поради наличието на достатъчно други източници позволяващи не само оцеляване, но и пълноценно хранене. Ако ти или някой друг е попадал на нещо по този въпрос ще се радвам да прочета. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 40 минути, Димитър Йорданов said:

ние ядем от всичко. Растения, месо, риба, яйца, млечни продукти, мед, плодове, корени, гъби и още какво ли не.

Еми пробвай всеки ден за 1 месец да ядеш сурово месо, прясно отрязано, без подправки и сол, и после ела кажи месото дали ни е храна. Ама няма да го режеш много с ножа, а ползвай зъби те си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

Еми пробвай всеки ден за 1 месец да ядеш сурово месо, прясно отрязано, без подправки и сол, и после ела кажи месото дали ни е храна. Ама няма да го режеш много с ножа, а ползвай зъби те си.

Маке, по твоята логика пробвай да ядеш един месец боб и леща и да си ги хрупаш без да ги киснеш и готвиш. Ти си фанатик, Маке.  
П.С. Прясното сурово месо може и се яде. Без подправки, без обработка. За повечето широко използвани растителни храни това не може да се каже!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

Еми пробвай всеки ден за 1 месец да ядеш сурово месо, прясно отрязано, без подправки и сол, и после ела кажи месото дали ни е храна. Ама няма да го режеш много с ножа, а ползвай зъби те си.

Това, което човек яде (и без забележими видими последици за здравето), е нашата храна. Всеядният човек може да яде както растителна, така и животинска храна без забележими последици за здравето (че тези, които ядат месо, според тези изследвания уж умират 3-5 години по -рано - това вече са невидими и неочевидни последици). Диетата на човешките предци се промени - от предимно растителни храни до 60-80 процента от животински храни. Ако човек ядеше само растения, неговото местообитание щеше да остане, като това на шимпанзетата. и най-вероятно човек не би имал толкова развит мозък, какъвто е сега. В северните и дори умерените ширини, 6-9 месеца от 12, има очевиден недостиг на растителна храна, човек просто не може да оцелее там, яде само растения. Сега, благодарение на съвременната логистика, можете да ядете банани и да живеете някъде близо до Северния полюс)). Но това е скорошна иновация в ерата на потреблението, дори преди 30-40 години не беше така. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 26 минути, Димитър Йорданов said:

Маке, по твоята логика пробвай да ядеш един месец боб и леща и да си ги хрупаш без да ги киснеш и готвиш. Ти си фанатик, Маке.  
П.С. Прясното сурово месо може и се яде. Без подправки, без обработка. За повечето широко използвани растителни храни това не може да се каже!

Между другото, прясното говеждо мирише вкусно и най -вероятно вкусно)).
Но аз не го ям, защото все още има опасност от червеи, различни заболявания и така нататък (хищниците, между другото, също са много често заразени с червеи). Освен това нечестивите продавачи могат да импрегнират месото с всякакви вещества, за да накарат вече застоялото месо да изглежда добре.
И така, човек е напълно способен да яде прясно месо)) И човекът се научи да прави огън преди няколко милиона години, между другото. 

Редактирано от SSlava
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

Еми пробвай всеки ден за 1 месец да ядеш сурово месо, прясно отрязано, без подправки и сол, и после ела кажи месото дали ни е храна. Ама няма да го режеш много с ножа, а ползвай зъби те си.

Еми пробвай всеки ден за 1 месец да ядеш сурови картофи, прясно отрязани, без подправки и сол, и после ела кажи картофите дали са ни храна.

Аз съм великодушен, може да си ги нарежеш на ситно с ножа за да ги дъвчеш по лесно.

Маке примера който си дал е дървен.  

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

Еми пробвай всеки ден за 1 месец да ядеш сурово месо, прясно отрязано, без подправки и сол, и после ела кажи месото дали ни е храна. Ама няма да го режеш много с ножа, а ползвай зъби те си.

Както ви писаха тук, опитайте да ядете суров твърд ориз, зърнени храни, боб и така в продължение на няколко месеца)).
Още по -добре, опитайте да се храните като горила - дъвчете килограми прясна зеленина направо от дърветата. Мит е, че приматите ядат плодове целогодишно - просто ги няма в такива количества. По -голямата част от диетата им е изключително жилава растителност, която хората не могат да усвоят)). Растенията са нашата храна))? 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е айде сега, прясното месо можело да се яде. Еми що го печете тогава, що го меляте на кайма? Много са ви приказките, но когато опре до това да експериментирате всеки бяга по тъча. 

Едно всеядно животно било то мечка или прасе може спокойно да си яде сурово месо и хем си има зъби за това, хем няма да умре от бацили. 

Ако сте много смели пробвайте месец на сурово месо, което сами да си го дъвчете и разкъсвате. Гарантирам ви, че още на третия ден ще се чудите как да се откажете. Вероятно ще сте си изпочупили зъбите и ще са ви изпадали пломбите. Дъха ви ще е ужасен, тъй като месото ще ви остава между зъбите и ще гние там. То при печените пържоли остава, а като е сурово ще се мъчите тотално. 

Ама само приказвате май. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 58 минути, SSlava said:

Както ви писаха тук, опитайте да ядете суров твърд ориз, зърнени храни, боб и така в продължение на няколко месеца)).
Още по -добре, опитайте да се храните като горила - дъвчете килограми прясна зеленина направо от дърветата. Мит е, че приматите ядат плодове целогодишно - просто ги няма в такива количества. По -голямата част от диетата им е изключително жилава растителност, която хората не могат да усвоят)). Растенията са нашата храна))? 

Абсолютно нищо няма да ми стане ако ям суров твърд ориз, жито или боб в продължение дори и на година. Мога цяла година да карам на сурови моркови, зеле и картофи и пак нищо няма да ми стане. А суровите плодове въобще никой не се и замисля да ги пече или пържи, а се ядат винаги сурови. Приматите не ядат груба растителна храна, тоест не ядат трева или листа на дървета, а ядат плодове, ядки и семена, като горилите ядат и меката сърцевина на някои растения, която е мека и богата на въглехидрати, но е бедна на целуоза. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 36 минути, Vvurbanov said:

Еми пробвай всеки ден за 1 месец да ядеш сурови картофи, прясно отрязани, без подправки и сол, и после ела кажи картофите дали са ни храна.

Аз съм великодушен, може да си ги нарежеш на ситно с ножа за да ги дъвчеш по лесно.

Маке примера който си дал е дървен.  

А защо само картофи? Растителната храна е много по-богата. Мога един ден да ям сурови картофи, а останалите 29 дни мога да ям други 29 вида растителна храна. Не е никакъв проблем такъв начин на хранене. Обаче месото е едно и също и 1 месец на сурово месо ще е мъчение. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 28 минути, makebulgar said:

Абсолютно нищо няма да ми стане ако ям суров твърд ориз, жито или боб в продължение дори и на година. Мога цяла година да карам на сурови моркови, зеле и картофи и пак нищо няма да ми стане. А суровите плодове въобще никой не се и замисля да ги пече или пържи, а се ядат винаги сурови. Приматите не ядат груба растителна храна, тоест не ядат трева или листа на дървета, а ядат плодове, ядки и семена, като горилите ядат и меката сърцевина на някои растения, която е мека и богата на въглехидрати, но е бедна на целуоза. 

Ами отидете и яжте сух ориз)).

Поне такава храна ще бъде безвкусна, може да наруши храносмилането и дори да съсипе зъбите)) 

А за приматите пишете лъжа. Откъде получават толкова много зърна и плодове? В природата няма такова нещо. Четох за това. Основната диета на горилите са именно листата. Шимпанзетата имат малко по -разнообразна диета, дори ядат малки животни, яйца и т.н. Тоест нашите тревопасни роднини ядат сурово месо)). 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 40 минути, makebulgar said:

Е айде сега, прясното месо можело да се яде. Еми що го печете тогава, що го меляте на кайма? Много са ви приказките, но когато опре до това да експериментирате всеки бяга по тъча. 

Едно всеядно животно било то мечка или прасе може спокойно да си яде сурово месо и хем си има зъби за това, хем няма да умре от бацили. 

Ако сте много смели пробвайте месец на сурово месо, което сами да си го дъвчете и разкъсвате. Гарантирам ви, че още на третия ден ще се чудите как да се откажете. Вероятно ще сте си изпочупили зъбите и ще са ви изпадали пломбите. Дъха ви ще е ужасен, тъй като месото ще ви остава между зъбите и ще гние там. То при печените пържоли остава, а като е сурово ще се мъчите тотално. 

Ама само приказвате май. 

Същото може да се каже и за растителната храна. Човешките зъби вече не са адаптирани към груба растителна храна. И още повече - тревата съдържа вещества, които бързо изтриват и унищожават човешките зъби)).
След няколко години ядене на такава храна ще имате износени зъби, докато горила може да се храни спокойно и зъбите й ще бъдат здрави)) 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 50 минути, makebulgar said:

Е айде сега, прясното месо можело да се яде. Еми що го печете тогава, що го меляте на кайма? Много са ви приказките, но когато опре до това да експериментирате всеки бяга по тъча. 

Едно всеядно животно било то мечка или прасе може спокойно да си яде сурово месо и хем си има зъби за това, хем няма да умре от бацили. 

Ако сте много смели пробвайте месец на сурово месо, което сами да си го дъвчете и разкъсвате. Гарантирам ви, че още на третия ден ще се чудите как да се откажете. Вероятно ще сте си изпочупили зъбите и ще са ви изпадали пломбите. Дъха ви ще е ужасен, тъй като месото ще ви остава между зъбите и ще гние там. То при печените пържоли остава, а като е сурово ще се мъчите тотално. 

Ама само приказвате май. 

И между другото, не дъвча много жилаво месо - просто го поглъщам. Основното нещо е да задържите дъха си и да не се задавите)). 

Няма смисъл да дъвчете твърдо месо, докато венците не са кървави. Вече ядох лошо сварени кебапчета, когато месото беше вискозно вътре)). И изядох всичко бързо и добре)). Да не говорим за голямото количество изядена свинска мас, месото в което всъщност е сурово (само поръсено със сол, тя е вискозна - можете да дъвчете много дълго като дъвка. Но в това няма смисъл - просто дъвча за десет секунди и преглъщане). 

Редактирано от SSlava
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

Абсолютно нищо няма да ми стане ако ям суров твърд ориз, жито или боб в продължение дори и на година. Мога цяла година да карам на сурови моркови, зеле и картофи и пак нищо няма да ми стане. А суровите плодове въобще никой не се и замисля да ги пече или пържи, а се ядат винаги сурови. Приматите не ядат груба растителна храна, тоест не ядат трева или листа на дървета, а ядат плодове, ядки и семена, като горилите ядат и меката сърцевина на някои растения, която е мека и богата на въглехидрати, но е бедна на целуоза. 

Аз ядях 400 грама твърда пържола наведнъж, като я дъвчех малко и преглъщах на парчета. И нищо не ми се случи, след час и половина отново бях гладен и стомахът ми изглеждаше празен.
Но яденето на толкова много месо е, разбира се, вредно. Наднорменото тегло набира бързо. Но нищо не е невъзможно и месото, между другото, бързо се усвоява, въпреки че казват, че се твърди, че е трудно смилаемо. Кашата и картофите очевидно отнемат повече време за смилане, защото не искам да ям повече време. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

Е айде сега, прясното месо можело да се яде. Еми що го печете тогава, що го меляте на кайма? Много са ви приказките, но когато опре до това да експериментирате всеки бяга по тъча. 

Едно всеядно животно било то мечка или прасе може спокойно да си яде сурово месо и хем си има зъби за това, хем няма да умре от бацили. 

Ако сте много смели пробвайте месец на сурово месо, което сами да си го дъвчете и разкъсвате. Гарантирам ви, че още на третия ден ще се чудите как да се откажете. Вероятно ще сте си изпочупили зъбите и ще са ви изпадали пломбите. Дъха ви ще е ужасен, тъй като месото ще ви остава между зъбите и ще гние там. То при печените пържоли остава, а като е сурово ще се мъчите тотално. 

Ама само приказвате май. 

Между другото, и като цяло, в различно време искате да ядете различни храни. Понякога изобщо не искам да ям месо, но искам да ям плодове в килограми)). Или яжте картофи за една седмица)). И понякога искате да ядете много месо наведнъж. Не знам от какво зависи)). 
При горещо време изобщо не искате да ядете нищо, а само да пиете. 

Наскоро имахме топлина от около 38 градуса на сянка)). 

Редактирано от SSlava
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, makebulgar said:

Еми пробвай всеки ден за 1 месец да ядеш сурово месо, прясно отрязано, без подправки и сол, и после ела кажи месото дали ни е храна. Ама няма да го режеш много с ножа, а ползвай зъби те си.

😀

 

Като цяло около 60 процента от диетата ми са пържени и варени картофи, лук, моркови, ориз, зеле,тиквички,  краставици и домати,репички, цвекло, чушки, слънчоглед, грах, царевица,  елда, пшеница, грис (е, това са основните съставки на ястията, които готвим, плюс всичко е направено с парчета месо или бульон).

От зелените листа това обикновено са копър, магданоз, листа от мента (добавени към чай). 

Но очевидно тези зеленчуци са в основата на диетата на всички, живеещи в умерен климат))? 

Още двадесет процента - мляко, кефир, сирене, кисело мляко.

Хм, както си мислех, наистина е така)).

Месото е около 20 процента (отделно или като част от готови ястия ). Ям грис каша на всеки една или две седмици, или други зърнени храни. Плодовете (грозде, кайсии и т.н.) обикновено са през лятото, а аз подкупвам банани през цялата година. 

Ям риба нередовно. Понякога не ям риба няколко седмици. Вероятно трябва да ядете повече риба, тъй като е полезна.

Редактирано от SSlava
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, makebulgar said:

А защо само картофи?

Защото ти ограничаваш храненето само до един продукт. 

 

Преди 6 часа, makebulgar said:

Мога един ден да ям сурови картофи, а останалите 29 дни мога да ям други 29 вида растителна храна. Не е никакъв проблем такъв начин на хранене. Обаче месото е едно и също и 1 месец на сурово месо ще е мъчение.

А един месец на сурови картофи ще е кеф, викаш.

Милион пъти се написа вече, че ескимосите (думата означава "ядящ сурово месо") ядат сурово месо и то повече от един месец.Така , че експеримента който караш да направим отдавна е извършен многократно. Ама не съм чувал някой да яде само сурови картофи.

Преди 6 часа, makebulgar said:

Е айде сега, прясното месо можело да се яде. Еми що го печете тогава, що го меляте на кайма? Много са ви приказките, но когато опре до това да експериментирате всеки бяга по тъча.

Айде сега, пресни картофи можело да се ядат.Еми що ги печеш тогава? Хайде давай дъвчи ги сурови!

Много са ти приказките, но когато опре до това да експериментираш  бягаш по тъча.

И отново ти напомням, че ескимосите папкат сурово месото,  докато ти ядеш картофите печени, пържени и варени.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...