Отиди на
Форум "Наука"

Произход на аварите


Recommended Posts

  • Потребител

Публикация в Cell твърди, че произхода на аварите е изяснен. Според резултатите аварите са мигрирали на 5 000 км. жужани. Секвенирани са 66 индивида от Карпатския басейн (включително от осемте най-богати аварски гроба) преди и по време на аварската епоха. Сред елита от 7-ми в. има 20-30 % от допълнително неместно потекло, вероятно свързано със Северен Кавказ и Западно-азиатската степ. Предполагат аварски елит, управляващ разнообразно население с помощта на хетерогенен местен такъв.

Според авторите (сред които и Johannes Krause) това е най-бързата миграция на дълги разстояния в човешката история, която може да бъде реконструирана до този момент.

https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(22)00267-7?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867422002677%3Fshowall%3Dtrue

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Това е твърде стара хипотеза.Жужаните са автентичните носители на титлата "каган".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Покрай руско-украинските събития нямаме време да обърнем внимание на такива наистина важни и инетересни събития.  А тази публикация свързана с аварите е без съмнение важна. 

Преди 22 часа, boyko said:

Според резултатите аварите са мигрирали на 5 000 км. жужани.

Contemporaries have disagreed about whether they were, as they claimed, the direct successors of the Mongolian Steppe Rouran empire that was destroyed by the Turks in ∼550 CE.

Съвременниците на аварите от онова време не са вярвали много на версията че аварите са наследници на Руран империята . (Унищожена от тюрките).

Our results provide support for a rapid long-distance trans-Eurasian migration of Avar-period elites. 

Резултатите от това генетично изследване напълно потвърждават версията за източно-азиатски произход на аварите.

These individuals carried Northeast Asian ancestry matching the profile of preceding Mongolian Steppe populations, particularly a genome available from the Rouran period. 

Ако обаче се опитаме да го преведем на по-разбираем език:  аварите са пришълци от район в който се формират монголи, евенки, манджури..  От там в него район, но от север , от към сибир се формират също тюрките. В тази борба за надмощие в приблизително съвпадащ период и някъде по това трасе са се включили и прабългарите..  За момента е много трудно да кажем къде точно и какви са прабългарите..

Но това изследване ни дава много добра идея за това кои са аварите и откъде са минали.. Генетически те формират една права линия, свързваща западна Европа с Манджурия.. Изследваните проби от това изследване се позиционират много ясно и точно в една такава права линия . 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 23 часа, resavsky said:

Това е твърде стара хипотеза.Жужаните са автентичните носители на титлата "каган".

Да, преди се изказваше хипотеза за връзка с жужаните по археологическите находки, например златен нагръдник-полумесец, характерен за погребенията в техния район. 
По повод аварите, хипотезата е, че или са били многобройни, а не само дружина мъже, при което бързо ще се претопят, или са поддържали непрекъсната връзка и миграции със старата родина на север от Китай. Има находки на чисти източноазиати както при мъжете, така и при жените. Подобна бе картината и при хазарите - даже при мъжете са намерени повече хетерогенни - както азиати, така и кавказци, докато богатите женски погребения са изключително източноазиатки.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител
On 2.04.2022 г. at 0:29, boyko said:

Според авторите (сред които и Johannes Krause) това е най-бързата миграция на дълги разстояния в човешката история, която може да бъде реконструирана до този момент.

Специално за Тома Неверни:  нека да подчертаем че в това изследване участва и един от най-добрите генетици, признат от Харвард и лидер на Германската школа- института Макс Планк. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, tantin said:

Специално за Тома Неверни: 

Ок, прочетох го. Ново е за мен, ще имам едно наум и ще чакам да се изкаже официално становище по въпроса. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Tomata said:

Ок, прочетох го. Ново е за мен, ще имам едно наум и ще чакам да се изкаже официално становище по въпроса. 

Официалното становище е вече факт: това си е официална научна публикация в най-добрите среди.  Данните им са много сериозни и аргументирани. По-официално от това едва ли има да стане. От тук нататъка ще изскачат нови факти за други групи като прабългарите например. Аз също им прегледах данните, тествал съм по тях и мога да те уверя че всичко е така като те го представят. Все още има да циркулират и от старите данни, но това ще отнеме време докато новата информация се абсорбира и приеме като 'официална' и всепризната.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето едно по-нагледно видео по въпроса. Става въпрос, обаче за произхода на елита, а не на обикновения поданик на аварите. Това трябва да се има предвид и по въпроса за произхода на прабългарите. Само дето не сме открили още гробове с килограми злато по българските земи от съответния период, както при тях.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Елитните ранни авари са хаплогрупа N1a1a1a1a, която се среща в Сибир. Ето го вече качени на дървото YFULL:
https://www.yfull.com/tree/N-Y16323*/

 

Редактирано от genefan
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Общо взето всички са азиатци, и то от по-източните. Остава въпроса дали този елит е ранно обединение на две племена ( примерно ) и миграция към З. Европа или  едните са забърсани по пътя.

Очакваме нашите. От досегашните като цяло, такива Q и N са по-скоро изключение. Но както се установи не са секвенирани типични прабългарски.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не виждам да се коментитат българите, като втори елит в Аварския каганат. Дали елитните гробовете на изток от Тиса (TYCA) не са техни? За втората, съпътстваща миграция, авторите на анализа не могат да фокусират конкретно племе, но ние добре си знаем, че местата от където изхожда тя, са места на старите Българии - СВБ и по-наизток Кангюй и средна Азия.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това с елитите е малко странно. В това изследване побликувано в американско издание за физческа антропология изнасят данни за пред хуно-аварски смесвания с ИЕ население. Припокрива се според мен с историческите данни за вековната доминация на Масагетите над Xiongnu. Явно са били смесено общество. 

 

Ние анализирахме митохондриална ДНК (mtDNA), Y-хромозомни единични нуклеотидни полиморфизми (Y-SNP) и автозомни къси тандемни повторения (STR) на три скелета, намерени в 2000-годишно елитно гробище Xiongnu в Duurlig Nars в Североизточна Монголия. Това изследване е един от първите доклади за подробен генетичен анализ на древни човешки останки, използвайки трите вида генетични маркери. ДНК анализите разкриха, че единият субект е древен мъжки скелет с хаплогрупи U2e1 по майка и R1a1 по баща. Това е първото генетично доказателство, че мъж от отличителни индоевропейски линии (R1a1) е присъствал в Xiongnu от Монголия. Това може да означава миграция на индоевропейци в Североизточна Азия преди 2000 години. Други екземпляри са жена с mtDNA хаплогрупа D4 и мъж с Y-SNP хаплогрупа C3 и mtDNA хаплогрупа D4. Тези хаплогрупи са често срещани в Североизточна Азия. Между тях нямаше близко родство. Генетичните доказателства за U2e1 и R1a1 могат да помогнат за изясняване на миграционните модели на индоевропейците и древните контакти Изток-Запад на империята Сюнну. Артефактите в гробниците предполагат, че хунну са имали система на социална стратификация. Мъжът от Западна Евразия може да покаже расовата толерантност на империята Сюнну и известна представа за обществото на Сюнну.

A Western Eurasian Male Is Found in 2000-Year-Old Elite Xiongnu Cemetery in Northeast Mongolia | Request PDF (researchgate.net)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...