Отиди на
Форум "Наука"

Произход на аварите


Recommended Posts

  • Потребител

Публикация в Cell твърди, че произхода на аварите е изяснен. Според резултатите аварите са мигрирали на 5 000 км. жужани. Секвенирани са 66 индивида от Карпатския басейн (включително от осемте най-богати аварски гроба) преди и по време на аварската епоха. Сред елита от 7-ми в. има 20-30 % от допълнително неместно потекло, вероятно свързано със Северен Кавказ и Западно-азиатската степ. Предполагат аварски елит, управляващ разнообразно население с помощта на хетерогенен местен такъв.

Според авторите (сред които и Johannes Krause) това е най-бързата миграция на дълги разстояния в човешката история, която може да бъде реконструирана до този момент.

https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(22)00267-7?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867422002677%3Fshowall%3Dtrue

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Това е твърде стара хипотеза.Жужаните са автентичните носители на титлата "каган".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Покрай руско-украинските събития нямаме време да обърнем внимание на такива наистина важни и инетересни събития.  А тази публикация свързана с аварите е без съмнение важна. 

Преди 22 часа, boyko said:

Според резултатите аварите са мигрирали на 5 000 км. жужани.

Contemporaries have disagreed about whether they were, as they claimed, the direct successors of the Mongolian Steppe Rouran empire that was destroyed by the Turks in ∼550 CE.

Съвременниците на аварите от онова време не са вярвали много на версията че аварите са наследници на Руран империята . (Унищожена от тюрките).

Our results provide support for a rapid long-distance trans-Eurasian migration of Avar-period elites. 

Резултатите от това генетично изследване напълно потвърждават версията за източно-азиатски произход на аварите.

These individuals carried Northeast Asian ancestry matching the profile of preceding Mongolian Steppe populations, particularly a genome available from the Rouran period. 

Ако обаче се опитаме да го преведем на по-разбираем език:  аварите са пришълци от район в който се формират монголи, евенки, манджури..  От там в него район, но от север , от към сибир се формират също тюрките. В тази борба за надмощие в приблизително съвпадащ период и някъде по това трасе са се включили и прабългарите..  За момента е много трудно да кажем къде точно и какви са прабългарите..

Но това изследване ни дава много добра идея за това кои са аварите и откъде са минали.. Генетически те формират една права линия, свързваща западна Европа с Манджурия.. Изследваните проби от това изследване се позиционират много ясно и точно в една такава права линия . 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 23 часа, resavsky said:

Това е твърде стара хипотеза.Жужаните са автентичните носители на титлата "каган".

Да, преди се изказваше хипотеза за връзка с жужаните по археологическите находки, например златен нагръдник-полумесец, характерен за погребенията в техния район. 
По повод аварите, хипотезата е, че или са били многобройни, а не само дружина мъже, при което бързо ще се претопят, или са поддържали непрекъсната връзка и миграции със старата родина на север от Китай. Има находки на чисти източноазиати както при мъжете, така и при жените. Подобна бе картината и при хазарите - даже при мъжете са намерени повече хетерогенни - както азиати, така и кавказци, докато богатите женски погребения са изключително източноазиатки.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...