Отиди на
Форум "Наука"

Руско-украинската война 2022-2023 година.


Recommended Posts

  • Потребител

Fhy3FqZX0AAv9fe?format=png&name=900x900

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 14k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • scaner

    2628

  • Пандора

    1252

  • sir

    1237

  • resavsky

    968

  • Потребител

На левия бряг на Херсонска област има също толкова мощно движение на съпротива срещу окупаторите, както и това, което работи отдясно. Това каза в ефира на националния телетон на 18 ноември Наталия Гуменюк, говорител на ОК "Юг".

- Военната операция продължава в много големи райони, особено като се има предвид установяването на контрол на огъня. Противникът се опитва да установи позиции на различни разстояния от водата - това е миниране директно на брега и следващите отбранителни линии са изтласкани с 15-20 км, както и движението на най-ценното от сътрудници в посока към Крим, - каза Гуменюк.

Тя отбеляза, че Въоръжените сили наблюдават всичко това и според обстановката монтират елементи за управление на огъня, така че тяхното транспортиране и каквато и да е логистика да е невъзможно. Според нея украинските защитници използват вече натрупания опит в контранастъплението в региона.

- Също така окупаторите хвърлят фейкове за освобождаването на определени населени места, за да се покажат хората и да се държат по съответния начин. След това тези хора се прехвърлят в списъците на "неблагонадеждни" и се отвеждат неизвестно къде. Освен това агресорите се установяват в гъсто населени райони, за да се прикрият с местното население като жив щит, каза говорителката.

https://fakty.com.ua/ua/ukraine/20221118-na-livomu-berezi-hersonshhyny-praczyuye-potuzhnyj-ruh-sprotyvu-okupantam-gumenyuk/

  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Как может действовать украинская армия дальше после освобождения Херсона: прогноз The Economist.

Наиболее интересные моменты публикации:

1. У Украины есть три направления дальнейшего наступления. Можно попытаться форсировать Днепр в нижнем течении, но это сложная задача - то, что так осложняло положение российских войск вокруг Херсона, теперь будет мешать украинской армии.

Можно развивать наступление на северо-востоке, пользуясь низким моральным духом российских военных на этом участке. И наконец, можно начать наступление со стороны Запорожья в сторону Азовского моря, но это тоже крайне амбициозная задача.

Российское командование давно ожидает украинского наступления на этом направлении и строит многослойные линии обороны. Эти укрепления "статичны и старомодны, но при этом свою задачу выполняют", сказал автору "западный" источник.

2. Это говорят регулярно уже много месяцев, но западные источники по-прежнему считают, что у России заканчиваются боеприпасы, и не только ракеты, о чем чаще говорят, но и артиллерийские снаряды. "Искандеров", по их словам, осталось около 120 штук.

Артиллерийских боеприпасов - на месяц, источники считают, что это одна из главных причин отступления российских войск из Херсона.

3. Но плохая новость для Украины в том, что и у нее переизбытка боеприпасов нет. Особенно это касается ПВО.

4. Из-за этого пессимисты считают, что как минимум на зиму наступления для Украины закончились. Оптимисты, однако, указывают, что украинцы сохраняют значительное численное преимущество - у них 200-300 тысяч боеспособных военнослужащих против меньше 100 тысяч российских.

Моральный дух украинцев высок, это поможет преодолеть тяготы зимнего времени. И у Украины больше высокоточных боеприпасов, таких как GMLRS и корректируемые снаряды Excalibur.

5. При достаточном снабжении украинская армия вполне способна продолжать освобождать территорию страны, но дальнейшие успехи будут меньше похожи на сентябрьский блицкриг под Харьковом и гораздо больше - на войну на истощение, говорит директор российских исследований института CNA в Арлингтоне Майкл Кофман.

6. При этом при наступлении боеприпасов расходуется больше, чем при обороне. Украина уже сейчас расходует большую часть месячного производства GMLRS - ракет для HIMARS - в США, рассказал один из собеседников Economist.

7. США и страны Европы сейчас наращивают производство боеприпасов, но эффект от этого Украина сможет почувствовать не раньше следующего лета.
 
  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, kirasirrav said:

Сега, прекратете малко тези дребни заяжданици. Погледнете общата картинка.

Оказа се в крайна сметка, че ненапразно наричат РФ Империя на злото, Мордор и т.н. И филмите от по отдавна не са били само евтина полуфантастична пропаганда, ами даже доста реално са отразявали нещата. Е, има подобни филми и за Щатите, Германия и други. Както и да е.

В момента голямото зло, големия проблем е инвазията на руснаците, и докато не бъдат изтласкани и принудени да престанат с ескалацията на конфликта, ще трябва да си затваряме очите за това доколко бели са украинците, всъщност също както е било през ВСВ, руснаци-германци и отношението на останалия свят.

Когато тази заплаха бъде в общи линии неутрализирана, бранда ще се смени, и украинците начело със Зеленски няма вече да са на гребена на вълната, а ще им бъдат извадени кирливите ризи. Впрочем Зап-европейците не са толкова прехласнати от тях, също както и от молдовци, румънци, и българи в това число. Е може би правят разлика за няколко мил. души предимно от Зап. Украйна, които евентуално освен западното мислене и начин на живот са и с друг произход. За останалите не им пука особено и ни смятат за по-лоши от тях, обслужващ персонал и тем подобни.

Така че да изчакаме с нападките и крайните изводи. За момента най-важното е да се локализира и деескалира тази война. После ако трябва ще се разследва и обвинява.

Западноевропейците не са прехласнати и едни от други, и какво от това?

Никой не е тръгнал да помага на Украйна, понеже бил прехласнат от тях.

Въобще, тия приказки "не всьо так адназначна" след девет месеца вече идват горница.

  • Харесва ми! 6
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, новорегистриран3 said:

Fhy3FqZX0AAv9fe?format=png&name=900x900

Интересно, какво ще рече "настъпление в района на Попасна". Такова няма.

Ситуацията, която ще наблюдаваме в следващите седмици и месеци, в общи линии се избистря. Очевидно е, че ВСРФ имат условно казано три основни цели - Бахмут, Авдеевка и оста Маринка-Вугледар. Там в момента са най-тежките боеве и навсякъде ситуацията се усложнява заради насищането с чмобики и вагнеровци-пандизчии и прехвърлянето на части от изтеглените от Херсон (поне за Бахмут има що-годе достовернии данни за присъствие на новопристигнали ВДВ). Предполагам, че рано или късно ще налазят сериозно и на Торецк-Ню Йорк. Замисълът очевидно е да се изтласка фронта по-далеч от двата основни логистични хъба, Донецк и Горловка, и от снабдителната артерия за южния фронт, минаваща през Волноваха. И в перспектива - превземане на цялата Донецка област в административните й граници. Сериозно налазване по Запорожкия фронт, към Харков или през Беларус лично на мен ми се струват слабовероятни към момента, но да видим.

ВСУ засега продължават да демонстрират активност там, където са писали от wargonzo (без измислицата за Попасна) - Сватово-Кремина и Лисичанск, т.е. най-общо казано Луганска област. И другото място, където бият здраво в момента по изпитаната рецепта (артилерия, HIMARS, дронове, диверсии и т.н.), е по левия бряг на Днепър и тиловите райони практически чак до Кримския провлак. Към момента все още няма достоверни данни освободилите се от Деснобрежието части (които са повече от руските впрочем) да са пратени някъде на други участъци, тъй че скоро може да ни чакат изненади.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Главное в вечерней сводке украинского Генштаба:

1. Россияне нанесли 5 ракетных ударов и совершил более 10 обстрелов из РСЗО.

2. В результате удара ВСУ по Скадовску Херсонской области потери россиян составили около 50 человек погибшими. В Чаплинке Херсонской области подтверждается уничтожение боеприпасов.

3. В Новоайдаре Луганской области зафиксировано перемещение отдельных подразделений армии РФ с Херсонского направления.

4. Украинская авиация в течение суток нанесла 4 удара по районам сосредоточения личного состава, вооружения и военной техники армии РФ.

-------

Оперативная информация по состоянию на 18:00 18.11.2022 относительно российского вторжения

🔺В течение суток враг нанес 5 ракетных ударов и совершил более 10 обстрелов из реактивных систем залпового огня.

🔺Подтверждены потери противника в Херсонской области за предыдущие дни. Так, в городе Скадовск, в результате поражения района сосредоточения оккупантов, потери личного состава составили около 50 человек погибшими. А в городе Чаплинка подтверждается уничтожение боеприпасов.

🔺По имеющейся информации, в город Новоайдар в Луганской области зафиксировано перемещение отдельных подразделений российских оккупационных войск с Херсонского направления.

🔺С целью наращивания инженерного оборудования оборонных рубежей в районе Михайловки, на временно занятой территории Запорожской области, для изготовления защитных конструкций оккупанты планируют использование мощностей предприятий в Пришибе Запорожской области.

-----

Война накроется снегом, будет ли наступление на Донецк, демарш республиканцев по помощи Украине. Итоги

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, sir said:

Интересно, какво ще рече "настъпление в района на Попасна". Такова няма.

Ситуацията, която ще наблюдаваме в следващите седмици и месеци, в общи линии се избистря. Очевидно е, че ВСРФ имат условно казано три основни цели - Бахмут, Авдеевка и оста Маринка-Вугледар. Там в момента са най-тежките боеве и навсякъде ситуацията се усложнява заради насищането с чмобики и вагнеровци-пандизчии и прехвърлянето на части от изтеглените от Херсон (поне за Бахмут има що-годе достовернии данни за присъствие на новопристигнали ВДВ). Предполагам, че рано или късно ще налазят сериозно и на Торецк-Ню Йорк. Замисълът очевидно е да се изтласка фронта по-далеч от двата основни логистични хъба, Донецк и Горловка, и от снабдителната артерия за южния фронт, минаваща през Волноваха. И в перспектива - превземане на цялата Донецка област в административните й граници. Сериозно налазване по Запорожкия фронт, към Харков или през Беларус лично на мен ми се струват слабовероятни към момента, но да видим.

ВСУ засега продължават да демонстрират активност там, където са писали от wargonzo (без измислицата за Попасна) - Сватово-Кремина и Лисичанск, т.е. най-общо казано Луганска област. И другото място, където бият здраво в момента по изпитаната рецепта (артилерия, HIMARS, дронове, диверсии и т.н.), е по левия бряг на Днепър и тиловите райони практически чак до Кримския провлак. Към момента все още няма достоверни данни освободилите се от Деснобрежието части (които са повече от руските впрочем) да са пратени някъде на други участъци, тъй че скоро може да ни чакат изненади.

Още не мога да си обясня как военната цензура в Русия не спря клиповете с недоволстващи мобилизирани. Чак до толкова ли е бардак путинския режим... Остава по-малко вероятното това да е целенасочена кампания, за да се прикрие мащаба на приготовления в тила.

Отделно, дори руснаците да са търсили бързо да струпат някъде войски, за да постигнат нужното превъзходство, за да настъпят, момента вече го губят, защото украинците прехвърлят силите си от Херсон към Донбас и Запорожието.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 минути, новорегистриран3 said:

Още не мога да си обясня как военната цензура в Русия не спря клиповете с недоволстващи мобилизирани. Чак до толкова ли е бардак путинския режим... Остава по-малко вероятното това да е целенасочена кампания, за да се прикрие мащаба на приготовления в тила.

Отделно, дори руснаците да са търсили бързо да струпат някъде войски, за да постигнат нужното превъзходство, за да настъпят, момента вече го губят, защото украинците прехвърлят силите си от Херсон към Донбас и Запорожието.

Ами как да стане това със спирането на клиповете? Освен да изключат интернета в Русия. За друг начин не се сещам.

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, sir said:

Ами как да стане това със спирането на клиповете? Освен да изключат интернета в Русия. За друг начин не се сещам.

Война е, има си начини. В Украйна как повечето се съобразяват с наложената цензура? Защото знаят какви са последствията. В путлеровия режим явно отговорност не се търси. От там и целия бардак и разпасаност от женералите до крадците на еноти.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, новорегистриран3 said:

Война е, има си начини. В Украйна как повечето се съобразяват с наложената цензура? Защото знаят какви са последствията. В путлеровия режим явно отговорност не се търси. От там и целия бардак и разпасаност от женералите до крадците на еноти.

Ами в Украйна първо, има мобилизационна система, и второ, става въпрос практически за 100% доброволци. Съвсем нормално е да няма подобни повсеместни безумия и бардак като при руснаците. Какво толкова чудно има?

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 23 минути, Втори след княза said:

Украйна силно се заблуждава, че САЩ/НАТО ще тръгнат да воюват с Русия в интерес на режима на Зеленски.

Значи русоробите първо ни обясняват как Русия воюва не с Украйна, а със САЩ и НАТО
... след което ни обясняват, че САЩ/НАТО никога няма да тръгнат да воюват с Русия.

На мама олигофренчетата. 🤣

  • Харесва ми! 3
  • ХаХа 6
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 29 минути, Втори след княза said:

Третата световна война се отменя (засега), Зеленски стана за резил и лази по нервите на Вашингтон

автор: worldissue

Оказа се, че двама мъртви поляци и един трактор не са достатъчни, за да дадат старта на ядрена война. От една страна това е хубаво, тъй като показва, че у западните политици все пак е останал поне някакъв инстинкт за самосъхранение. От друга страна е лошо, тъй като опасността от голям военен конфликт в Европа е по-голяма от всякога и искрата може да бъде подпалена именно от украинските нацисти.

И така, в Полша падна украинска зенитна ракета. Това е факт. Не руска, не беларуска, не иранска, нито даже натовска. Именно украинска ракета от съветския комплекс С-300.

Как реагираха медиите, преди всичко западните? Още преди да е станало ясно какво се е случило, всички написаха, че Русия обстрелва с ракети Полша (българските сайтове също просто копипейстнаха новината). И, естествено, моментално се сетиха за точка 5 от устава на НАТО, сиреч се приготвиха да обявят война на Москва.

Има едно голямо НО. Украйна силно се заблуждава, че САЩ/НАТО ще тръгнат да воюват с Русия в интерес на режима на Зеленски. Именно Зеленски трябва да воюва с Русия в интерес на Вашингтон, а не обратното. Шахматистът мести пешките по дъската, а не пешките шахматиста.

Дори ракетата да се беше оказала руска, това пак нямаше да задейства точка 5 от натовския устав. Полша със сигурност няма да тръгне да воюва открито с Русия, имайки предвид какви катастрофални последствия би имало това. САЩ също нямат интерес украинския конфликт да излиза извън контрол.

Да, Полша воюва с Москва хибридно – полската територия е основен транспортен хъб през който минава всичкото западно въоръжение за Украйна (включително българските боеприпаси) и поляците са най-многобройния наемнически контингент, който воюва на страната на украинската армия. Но дотук. По-сериозно да се въвличат в конфликта Варшава или който и да е друг от европейците не искат. Мръсната работа трябва да се върши от украинците, те и съответно изпълняват ролята на пушечно месо.

Цялата украинска схема започна да се руши още с публикуването на снимката от мястото на инцидента – там се виждаше фрагмент именно от ракета С-300. Истеричната реакция на украинците и опитите на Киев да отрича очевидното, когато дори от Вашингтон директно посочиха виновника, тотално обърка всичко. Провокацията на Зеленски не проработи, но той продължи упорито да отрича провала си, което сериозно раздразни самия Байдън и накара Белия дом да напомни на украинците кой е господаря.

Че падането на украинската ракета на полска земя не е случайност, а преднамерена провокация, косвено подсказват два факта – първо, в района, където е била изстреляна украинската зенитна ракета, не е имало въздушна атака. Второ, ракетата е летяла не срещу евентуална руска въздушна цел, а точно в обратна посока, където се намира именно полската граница. При това инцидента се случи точно преди края на срещата Г-20 и дни преди срещата на членовете на НАТО.

Единствената полза, която извлече Киев, е това, че има медийно оправдание за поредния транш западна военна помощ, който включва и зенитни системи. Този транш щеше да бъде получен и без случката в Полша, но подходящата картинка в телевизора позволява да се отвлече публичното внимание от факта, че западната военна помощ няма да секне дори икономическите последствия да станат нетърпими за редовите европейци.       

Що се отнася до прословутите западни зенитни системи, то те особено няма да повлияят на баланса на силите – руските ракети както достигаха целите си, така и ще продължат да го правят. Западното ПВО вече действа на територията на Украйна, но някакъв особен ефект няма. Първо, че количеството установки е недостатъчно, а създаването на ешелонирана система е прекалено скъпо и западните спонсори не искат да харчат толкова големи средства. Второ, руските ракети и дронове се справят успешно и със съвременните западни системи, особено когато ударите са масирани и ПВО-то просто се претоварва.

Общо взето, съдейки по публичната реакция на САЩ/НАТО и Полша в частност, можем да направим заключение, че историята с падналата ракета е инициатива на Зеленски и не е била съгласувана със западните шефове. Да, в крайна сметка Русия я изкараха виновна по принцип, но това е просто фонов шум. Режима на украинския клоун-президент искаше много повече от това, но остана с пръст в устата.

На Зеленски му се иска НАТО да се намеси директно и да започне да воюва с руската армия, тъй като в Киев прекрасно осъзнават, че не могат да спечелят войната дори въпреки локалните си успехи в Харковска област и Херсон. Във Вашингтон не са глупаци и никой няма намерение да рискува само за да може Зеленски да остане на власт. Зеленски и самата Украйна са пионките, които при необходимост ще бъдат пожертвани, а не господарите във Вашингтон.     

Що се отнася до вероятността да избухне глобална война в Европа, която задължително ще прелее в ядрен апокалипсис, то за съжаление това е напълно възможен сценарий. Дори във вашингтонските кабинети има достатъчно луди, които искрено смятат, че може да нанесат ядрен удар по Москва и после спокойно да отидат да играят голф.

За да започне война няма нужда от реален повод. Няма значение дали някъде е паднала руска ракета или не. Пример е войната в Ирак – поводът за началото й бе абсолютно фалшив, но никой не понесе за това отговорност и даже не се извини. В случая на Украйна войната ще се разпространи в Европа само в случай, че западните спонсори на Зеленски решат, че подобен сценарий им е изгоден.

"Що се отнася до прословутите западни зенитни системи, то те особено няма да повлияят на баланса на силите – руските ракети както достигаха целите си, така и ще продължат да го правят. Западното ПВО вече действа на територията на Украйна, но някакъв особен ефект няма. Първо, че количеството установки е недостатъчно, а създаването на ешелонирана система е прекалено скъпо и западните спонсори не искат да харчат толкова големи средства. Второ, руските ракети и дронове се справят успешно и със съвременните западни системи, особено когато ударите са масирани и ПВО-то просто се претоварва."

Какво им е успешното???? Че разрушават панелките, къщурките на хората и други цивилни инфраструктури? Браво! великата РФ барабар с убийци, кадировски и други мърши успешно унищожават къщурки, трансформатори...Браво! Брависсимо!!! Докато на реалната фронтова линия орките се въртят на украинският хуй като агънце на шиш в селският събор....

Няма как, ще трябва да се свалят всички самолети излитащи от кримските и други военни бази в Русия и да се унищожи и тяхната погранична жп и енергийна инфраструктура, летища...

Ще получат годно затова оръжие украинците от дядо Мраз и ще теглят майнята на тази проазиатска пъплеч....

Слава Украина.🤠

  • Харесва ми! 4
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Главное из утренней сводки Генштаба ВСУ:

1. Отражены атаки россиян в районе Белогоровки, Зеленополья, Клещеевки, Первомайского, Водяного и Новомихайловки (Донецкая область).

2. На правом берегу Днепра в Херсонской области под обстрел попали Херсон, Берислав, Антоновка и Чернобаевка.

3. РФ понесла большие потери ранеными в Майорске (район Горловки) и под Скадовском (Херсонская область) после ударов ВСУ.

----

Оперативная информация по состоянию на 18:00 18.11.2022

🔺В течение суток враг нанес 5 ракетных ударов и совершил более 10 обстрелов из РСЗО.
🔺Подтверждены потери противника в Херсонской области за предыдущие дни: в Скадовске, в результате поражения района сосредоточения врага, потери личного состава составили около 50 человек погибшими; в Чаплинке подтверждается уничтожение склада боеприпасов.
🔺Зафиксировано перемещение отдельных подразделений войск РФ с Херсонского направления в город Новоайдар в Луганской области.
🔺Для изготовления защитных конструкций РФ планирует использовать мощности предприятий в оккупированном Пришибе Запорожской области.
🔺Украинская авиация в течение суток нанесла 4 удара по районам сосредоточения личного состава и техники противника.
🔺Подразделения ракетных войск и артиллерии ВСУ за текущие сутки поразили 2 пункта управления, 9 районов сосредоточения живой силы и техники, 2 склада боеприпасов и ж.-д. мост.

------

ISW, 18 ноября

▪️РФ готовится к продолжению скрытой мобилизации не смотря на призыв, что еще больше снизит уровень подготовки мобилизованных и призывников.
▪️МАГАТЭ объявило, что не признает незаконный захват ЗАЭС.
▪️На кадрах, опубликованных в соцсетях 18 ноября, видно, как солдат РФ открывает огонь по украинцам, когда другие российские солдаты сдаются.
▪️Войска РФ укрепили тылы в Луганской области и попытались вернуть утраченные позиции, в то время как ВСУ продолжали наступать на линии Сватово-Кременная.
▪️Силы РФ продолжали атаковать в районе Бахмута и Авдеевки, а также на западе Донецкой области.
▪️Оккупационные чиновники и военное руководство все больше обеспокоены возможным контрнаступлением ВСУ на юге Украины.
▪️РФ по-прежнему сталкивается с чрезвычайно низким моральным духом и плохой дисциплиной на фоне реакции на частичную мобилизацию.
▪️Оккупанты усиливали фильтрационные мероприятия и подрывали украинскую национальную идентичность.

------

Сводка МО Великобритании

▪️16 ноября 2022 года Россия провела крупнейшую в истории эмиссию долговых обязательств за один день, собрав 820 рублей (13,6 млрд долларов США). Это важно для России, поскольку выпуск долговых обязательств является ключевым механизмом поддержания расходов на оборону, которые значительно увеличились после вторжения в Украину.
▪️Объявленные расходы России на «национальную оборону» на 2023 год запланированы на уровне примерно 5 триллионов рублей (84 миллиарда долларов США), что более чем на 40% превышает предварительный бюджет на 2023 год, объявленный в 2021 году.
▪️Выпуск долговых обязательств обходится дорого в периоды неопределенности. Размер этого выпуска, скорее всего, указывает на то, что Министерство финансов России оценивает текущие условия как относительно благоприятные, но ожидает все более неопределенной налогово-бюджетной ситуации в следующем году.
 

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Говорителят на командването "Юг" Наталия Гуменюк съобщи в ефира на националния телевизионен и радио маратон, че въоръжените сили на Украйна са унищожили един от районите, където са били съсредоточени силите на руската армия на Кинбурнската коса, пише UNN .

„ Това е точно клетката, която стреля по влекачи и зърнени шлепове в устието на Днепър-Бузка. Тази база е напълно унищожена“, каза Наталия Гуменюк. По отношение на военноморската групировка на Черноморския флот на Руската федерация, говорителката съобщи, че към 18 ноември вечерта в Черно море има една подводница на дежурство с 4 ракети "Калибър". Но в готовност са два надводни ракетоносеца, които през предходните дни незабавно се присъединиха към корабната група в открито море и нанесоха поражения. Виталий Ким съобщи, че руските военни все още са на Кинбурнската коса в Николаевска област.

https://day.kyiv.ua/uk/news/191122-na-kinburnskomu-pivostrovi-zsu-znyshchyly-punkt-bazuvannya-viysk-rf

На левия бряг на Днепър предварителните загуби на противника възлизат на 26 души и два танка в района на Олешок

https://10minut.info/2022/11/zsu-zavdali-udaru-po-okupantam-na-kinburnskijj-kosi-ta-v-rajjoni-oleshok/

В Мариупол са пристигнали нови части на кадировците, които са съсредоточени в централния район. Пристигането им съвпадна с началото на работата на нов де факто гаулайтер - еленовъд от Русия.

https://v-variant.com.ua/novi-pidrozdily-kadyrivtsiv-prybuly-v-mariupol/

Под Бахмутом украинские военные сбили новейший российский истребитель Су-35 с помощью норвежского комплекса Nasams.

https://www.ostro.org/video/652458/

Редактирано от Пандора
  • Харесва ми! 6
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пригожин создаёт партию | Российские военнопленные | Стратегия Залужного | Цугцванг элит | Иноагенты

00:00 ВСТУПЛЕНИЕ

00:31 ПРИГОЖИН СОЗДАЁТ ПАРТИЮ

02:26 КАРТА БОЕВЫХ ДЕЙСТВИЙ

07:20 ЯДЕРНАЯ РАКЕТА ПОД КИЕВОМ

08:00 НОВОСТИ ВОЙНЫ

08:09 ВОЕННЫЙ ПРОСИТ УБЕЖИЩЕ В ИСПАНИИ

09:15 МИНОБОРОНЫ И ФЕЙКИ

10:08 МЕТОДИЧКА ОБ ОБСТРЕЛАХ ДЛЯ ДЕТСКОГО САДА

10:45 ГРЯЗНАЯ БОМБА

11:00 РОССИЙСКИЕ ВОЕННОПЛЕННЫЕ

11:57 ОБОРОНА КРЫМА

12:08 ГЕНЕРАЛ ВАЛЕРИЙ ЗАЛУЖНЫЙ

14:16 РОССИЙСКИЕ ЭЛИТЫ В ЛОВУШКЕ

16:22 МИРОВЫЕ НОВОСТИ

16:28 КРИПТОБИРЖА FTX

17:50 ВЫБОРЫ В КАЗАХСТАНЕ

18:33 ПОЛИЦИЯ ИГНОРИРУЕТ НАСИЛИЕ

18:59 СМЯГЧЕНИЕ ПРИГОВОРА ВОЕННЫМ

19:16 НОВЫЕ ИНОАГЕНТЫ

19:41 ХИРУРГИ ОПЕРИРУЮТ В ТЕМНОТЕ

19:51 ОПРАВДАЛИ ЗА НАРИСОВАННЫЕ ГЛАЗА

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Только написал что будут атаки с моря как на следующий день это произошло в Новороссийске.
Мнение местных:
""Привет, я сам из Новороссийска. 17 ноября примерно в 04:00 что-то .... в бухте. Мне скидывали видео, вроде как с этого безпилотника. Так вот:
1. В 04:00 в Новороссийске в ноябре месяце темно.
2. Примерно в это время был ливень, на кадрах это незамеченно.
3. Вертушку не кто не видел, даже сменный инжинер нефтерайона, который видел столб воды.
Наше местное мнение, что это либо мина со времён ВОВ .., либо что-то где-то откапали сапёры и решили ночью ликвидировать в бухте. А так у нас само спокойствие. ""

Если исключить видео с камеры дронолодки, которое сразу же появилось, то версия об атаке все равно более чем очевидна.
1-Когда в последний раз была детонация мины ВОВ в районе порта да и вообще в прибрежной зоне города.
2- разминирование в нефтерайоне крайне опасно, на грани безумия.

Выводы - я не нагнетаю. Моя информация всегда подтверждалась.
На Новороссийск была пробная атака, позволяющая кроме как определить глубины поражения, а так же определить степень безопасности объектов.

https://t.me/mototroopers_205/640

Новороссийск это способ определения реальной дальности.
Возможности теперь понятны.
Отсчет по Крымскому мосту и Севастополю пошел.

https://t.me/mototroopers_205/639

Редактирано от Пандора
  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Във Фейсбук пишеше следното:

"Вчера над Киев е свалена руска ядрена ракета Х-55 със снета ядрена бойна глава и завит на нейно място имитатор. Предполага се,че причината Русия да прибягва до разглобяване на ядрения си арсенал е да осигури ракети-мюрета,с които да пренапряга ПВО на Украйна по време на масирани въздушни удари."

Това възможно ли е и по-точно има ли смисъл?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 30 минути, deaf said:

Във Фейсбук пишеше следното:

"Вчера над Киев е свалена руска ядрена ракета Х-55 със снета ядрена бойна глава и завит на нейно място имитатор. Предполага се,че причината Русия да прибягва до разглобяване на ядрения си арсенал е да осигури ракети-мюрета,с които да пренапряга ПВО на Украйна по време на масирани въздушни удари."

Това възможно ли е и по-точно има ли смисъл?

Жданов пусна клип по този повод. Според него главата е учебно-бойна. Т.е. не е мюре, а  има реални възможности да нанася поражения.  

Или с подобни ракети се тества възможността да нанесат реален ядрен удар (нещо като тренировка) или просто другите конвенционални ракети привършват и се налага да използват учебно-бойни за допълване на арсенала. 

Редактирано от Atom
  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Fh3EOlcWAAAqg6G?format=jpg&name=large

Фото, достойное International Photography Awards

Раненные, но не сломленные. российская ракета разрушила их дом в
Бахмуте, но не смогла убить любовь, уважение и силу этой семейной пары.

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Интервюто е с Валерий Соловей. Прави много добър и завършен анализ за войната, и нейното развитие и изход . Разказва  от първо лице и за мотивите и намеренията на Путин *(имал е срещи и разговори с Путин до 2020-та),

Забележка: Заглавията на роликите на хохлите са по Чехов :), но съдържанията  общо взето са добри
 

 

Редактирано от nik1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Костянтин Машовець

Командването на войските на противника продължава изпълнението на комплекс от мерки, насочени към укрепване на бойните способности на своите тактически и оперативно-тактически групировки на войските в „проблемните“ направления и райони. По същество това води до прехвърляне на тези места на части от състава на бившата Херсонска УВ.

Така вече трето денонощие продължава придвижването и съсредоточаването на силите и средствата на 106-а ппд от ПДВ на противника в района на Луганск. Предните части на дивизията вече са пристигнали там и се съсредоточават в определени позиционни райони  на местността. Продължава и развръщането на ТПУ на поделението, като пристигат частите и подразделенията на поделението, изграждащи системата за управление и връзка на това съединение. Негови части са забелязани и в района на Мариупол по време на марша им в североизточна посока...

Освен това противникът продължава постепенно да увеличава числеността на тактическите резерви в Свативското и Краматорското направление. И така, северозападно от Старобилск е регистрирано разполагането на нова БТГр  на противника (вероятно от състава на 1гв на TA) - до 46-48 единици танкове, самоходни оръдия и моторни превозни средства.

В момента врагът активно работи по възстановяването на прелеза на Керченския мост - от 4-те разрушени участъка на пътната настилка, на 2 вече са положени 60-метрови, 300-тонни конструкции (все още се монтират в проектно положение), още 1 е готов за движение, четвъртият е в производствената база на етап антикорозионна обработка. В същото време руснаците активно възстановяват кабелните комуникации, местните пречиствателни станции и друго спомагателно оборудване на мостовия прелез. Очакваната дата за пълно възстановяване е 20 декември 2022 г. Ремонтът на жп прелеза (смяна на 2 участъка), който претърпя основно термични повреди, поради сложния си характер (необходимост от извършване на ремонтни дейности на височина около 30 метра при зимни условия...), както и липсата на спешна необходимост, беше решено да бъде завършен в средата на 2023 година. Още повече, че в момента той работи пълноценно само с ограничение на скоростта за движение на товарни и пътнически влакове в този участък...

На участъка от държавната граница на Украйна (ДКУ) с Република Беларус (Деражичи – Лоев, Гомелска област) противникът укрепва групировката си със силите и средствата на 103 опдбр (+ до 1 батальонно ниво). В същото направление се регистрира работата на РЛС на противника и поне една станция за РЕБ.

В авиобаза Мачулишке се регистрира повишаване на летателната активност на подразделение на ВВС на Русия, въоръжено с хиперзвуков авиационен ракетен комплекс Х-47М2 „Кинжал“. Подразделението работи по въпроса за поразяване на цели на територията на Украйна от зони за изстрелване във въздушното пространство на Република Беларус, като изпълнява регулярни полети на самолети МиГ-31К от комплекса.

В периода от 15 до 18 ноември руското командване достави за нуждите на дислоцираните си части за ПВО на територията на Беларус 4 военнотранспортни самолети тип Ил-76, поредната партида зенитни управляеми ракети (ЗКР) за зенитно-ракетен комплекс тип С-300 \400 (от 20 до 30 ТПК). Това вероятно са модифицирани ракети, пригодени за стрелба по наземни цели...

В самата Република Беларус се провежда т. нар. „масова проверка на военнорегистрационните данни“, която уж ще продължи „до края на тази година“. Според министерството на отбраната на страната „от средата на ноември до края на текущата година тези данни ще бъдат проверени за всички, без да се изключват военнослужещите, които са регистрирани. В тази връзка през месец ноември значителен брой граждани на страната ще участват в тези събития (т.е. ще получат съответните призовки и предписания...)“.

Веднага в няколко участъка на фронта е регистрирано издаване на лично военно оборудване иранско производство (по-специално каски и бронежилетки...) на личния състав на руските окупационни войски. Според украински експерти тези образци имат занижени бойни свойства и качества в сравнение с подобни образци западно или украинско производство... Така в района на Бахмут, Креминная и в определени райони на направленията Мелитопол и Мариупол в части със значителен брой „частично мобилизирани“ руски граждани (т.нар. „чмобики“) това оборудване се издава на личния състав в малки партиди и в ограничени количества.

В района на ПБ(ГБ) на руския ЧФ (Севастопол) командването на флота, след атаката на корабите на флота с безпилотни надводни дронове, засили патрулната служба на външния рейд поради увеличаване на на силите и средствата, предназначени за охрана/отбрана на акваторията. Отсега нататък на Севастополския залив и прилежащите акватории на Черно море е организирано , постоянно хидрозвуково и сонарно разузнаване на акваторията, участват най-малко 2 охранителни/патрулни кораба проект 22460 „Охотник“ и екип от сили, състоящ се от противодиверсионни катери проект 21980 „Грачонок“ и други плавателни средства.  Освен това с определени сили и средства постоянният контрол на надводната и въздушната обстановка в районите, прилежащи към ПП Севастопол, се организира от ЧФ.

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, deaf said:

Във Фейсбук пишеше следното:

"Вчера над Киев е свалена руска ядрена ракета Х-55 със снета ядрена бойна глава и завит на нейно място имитатор. Предполага се,че причината Русия да прибягва до разглобяване на ядрения си арсенал е да осигури ракети-мюрета,с които да пренапряга ПВО на Украйна по време на масирани въздушни удари."

Това възможно ли е и по-точно има ли смисъл?

Смисълът е, че това е крилата ракета, способна да носи различни бойни глави. Също както и повечето други крилати ракети ползвани от руснаците. 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...