Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

За или против влизането в еврозоната 2024  

58 потребители са гласували

1. 1. За или против влизането в еврозоната 2024

• За влизането в еврозоната 2024
      35
    • Против влизането в еврозоната 2024
      23

Препръчано мнение

• Администратор
Публикувано

https://www.dnevnik.bg/sviat/2025/03/29/4762833_es_iska_da_otkradne_spestiavaniiata_ni_da_proverim/?ref=oshteotsviat

ЕС иска да "открадне" спестяванията ни? Да проверим фактите

Брюксел иска спестяванията на европейците, за да закупи с тях оръжия? Не, това не отговаря на истината.

В социалните мрежи се твърди, че ЕС иска да отчужди спестяванията на хората в Европа и да инвестира парите във въоръжаване. Така ли е? Проверка на фактите.

През последните дни две инициативи на Брюксел предизвикаха особено вълнение и разпалиха разгорещени дискусии в социалните мрежи. Европейската комисия (ЕК) представи своята Бяла книга за европейската отбрана "ReArm Europe/Готовност 2030" - инициатива, която има за цел да позволи на държавите членки да инвестират повече и по-бързо в своята отбрана. ЕК представи и стратегията си за Съюз на спестяванията и инвестициите, чиято цел е да се създадат повече стимули за инвестиции - например да бъдат създадени общоевропейски фондове, които да улеснят хората в това да инвестират парите си в различни области като околна среда, дигитално развитие или отбрана.

Твърдение: Все по-често в социалните мрежи се твърди, че новите планове на ЕС са заплаха за личните спестявания на европейските граждани. "ЕК планира да вземе 10 трилиона евро от спестяванията на гражданите, за да ги използва за отбраната на ЕС. Това е икономическо самоубийство. Изтеглете парите си от европейските банки. В противен случай ще ви ги вземат", пише потребител в Х. Подобни публикации се споделят и от други хора. "Демокрацията остана в миналото - сега Брюксел и Урсула фон дер Лайен ще определят какво става с парите ни. Принудителни инвестиции за война?", се казва в заплашителни видеа, които се разпространяват в YouTube и Telegram.

• Потребител
Публикувано (edited)

Здравейте казвам се Аврам Бакалина. Темата ме вълнува  от доста време и ще споделя мнението си . Към темата за или против еврото подходих като към математическа задача. Началното условие на задачата е ясно , налични са два варианта на действие . Кой ще ни направи по богати и кой по бедни.  

На 01.01.2026 всеки българин отива в банката дава 100лв и получава 50 евро. Всеки който  плаши с курса на обмяна е или тъпак или изманик. Конструкцията на Валутният борд е непробиваема . Ако в държавата се въртят 100лв. , в БНБ винаги има огледални 50евро. Колко лева желаем да заменим за евро в БНБ ги има.Курса не може да се промени.  На 01.01.2026 даваме 100 на европейската централна банка и тя ни дава 50евро. И тогава онези 50 евро в бнб остават излишни . Де факто валутният борд отива в историята. С тези пари в БНБ можем да направим чудеса  ( В момента действителната сума в БНБ ,огледалото на валутният борд е около 50 000 000 000 евро) . Порой от думи валят в общественото пространство. Но темата с тези 50 млрд. е табу. Проблема за нас е че бидейки хипер корумпирана държава , финала е ясен. Много е верятно да наблюдаваме филма " обирът на века".  Тоест за сега е по добре да не влизаме в еврозоната,въпреки всички позитиви. Има и подвариант . Приемаме еврото  а парите от валутният борд в БНБ обменяме в долари. Защитен резерв в случай че се наложи да излезем от Еврото. Връщаме лева и валутният борд,обезпечени с долара. Настоящата обективна реалност обаче е ,че ще станем част от еврозоната и ще ни откраднат   

50 000 000 000 евро. Краен резултат : по добре е да не се приема еврото и валутният борд в този му вид остане. До тогава когато успеем да преборим корупцията

Редактирано от SMOKE
грешка в смисъла
  • Глобален Модератор
Публикувано (edited)

благодаря троле. Фактите ги видяхме горе. Иначе умрялият през 97-ма лев е вързан към марката и след това към еврото. Доларът изобщо не играе никаква роля. Особено след като Тръмп лично е решил да се погрижи за девалвацията му.

Редактирано от Last roman
  • Потребител
Публикувано

Дори и теоретично да имаше възможност да се процедира по този начин и еврата се обменят за левовете на хората. След датата на решаване, че няма да се ползва лев, той става хартия на стилажи в банката. Не знам дали и за разпалки ще са годни.

...

С две думи, тези примерни 50 милиарда по-изгодно да се сменят, а не обменят. Тогава и те остават и в джоба на гражданите остават.

...

Няма как хем да ти дадат 50 евро, хем да останат в банката. Освен разбира се, ако има магическа пръчка, хем 50 евро да се обменят със 100 лв на гражданите, хем и да останат в банката, както се показва в примера през две мнения нагоре.

Резерва всъщност е в голяма степен в ценни книжа. И е далеч по-малък от споменатите цифри. Също така си има специална процедура как може да се пипа. И ще трябва и други страни от съвета да са съгласни.

Но теоретично приемането на еврото може да отключи малко евра, които нама да има нужда да се държат като валутен резерв, понеже вече няма да са валута. Може би около 600 милиона е евровият резерв.

• 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикувано

При такова изобилие от невежество и продажност в БГ референдумът е последното, което би донесло нещо добро.

А "прокобното" изказване на С. Ханке малко /или много/ напомня дърдоренето на К. Копейкин. Жалко, но факт.

• Потребител
Публикувано

То едно към едно. Все пак го ползват точно те. Иначе няма нищо на против да се обвържем с долара. Но еврото е проблем. 

Единственото което е възможно е и това което пиша тук няколко пъти. Курса да стане друг, след като се отвърже борда, поради нечия намеса. За това е желателно, ако ще се приема да нямаме излишни пари в левове.

• Потребител
Публикувано
On 31.05.2022 г. at 11:39, makebulgar said:

1. С евро са по-богатите страни от Западна Европа;

2. Еврото е по-стабилно;

3. Еврото премахва нуждата да ходиш до банки и да обменяш валута, когато пътуваш из Европа; 

4. Стокообмена на бизнеса ни е основно с Европа и с еврото ще е по-лесен...

Има хора, които все още обвързват лева с долара, те трудно ще свикнат с еврото. 

А дизайнът на българските евромонети вече е готов:

768x432.jpg?_=1744193661

• Потребител
Публикувано
On 22.03.2025 г. at 14:49, mnogoznaiko said:

Сравняваме се с Полша и Чехия при положение, че ситуацията при тях няма нищо общо с нашата.

Ние сме във валутен борд. Полша и Чехия печелят милиони от превалутиране, ние сме тези, които губим милиони от превалутиране.

Хайде да излезем от емоциите и да погледнем реално на нещата. Ние не сме зависими или независими по-малко или повече като приемем еврото. Ние ще сме малко по-богати. С това и малко по-независими и малко по-свободни като личности.

Аз пък се чудя на шведите и датчаните? Те през ден ходят в Европа. Все трябва да чеинчат. Досадно! Да губят време и каквито са пинтии да губят и пари? Що се дърпат от еврото.. иди ги разбери?  :)  

Пък бизнесът им мале, мале, да беше микроскопичен като нашия. Нашите ако губят 1 те губят 101? И бизнесът им се инати бре?

А обяснете ми?

• Потребители
Публикувано
Преди 5 минути, Exhemus said:

А обяснете ми?

България е на 60 място по БВП на човек.

Дания с по-малко население от България е на 10 място, а Швеция е на 17 място с близо 10 мил. човека население и 3 пъти по-голяма икономика от нашата.

Дания и Швеция печелят от валутата си, а ние такава нямаме. Ние само плащаме. Образовайте се малко повече по темата, за да не си дъвчем едни и същи неща.

Повече има ли да обяснявам?

Ние сме на последно място по всичко, което искаме в ЕС, но ако може да някой друг да го направи вместо нас. 

• Потребител
Публикувано
Преди 29 минути, mnogoznaiko said:

Дания и Швеция печелят от валутата си, а ние такава нямаме. Ние само плащаме.

Как?

Питам КАК ще стане за всички декларации-лозунги, които изтърсихте, като същевременно оплюхте разумните доводи на Стив Ханке, дето веднъж е спасявал България.

Всъщност вие не коментирате доводите му. Директно го оплювате. Да не говорим за Копейката и др. Те и звезди да свалят, все ще са оплюти.

• Потребител
Публикувано

Какво има да се коментира.

Каза вижте как Гърция задлъжня.  И го каза на три пъти на три места, повтаря като мантра. Плаши. Показа наличие на корупция. Да и ние сме съучастници като мълчим за това. Има я. А Гърция не задлъжня понеже има евро, а защото изтегли малоумни заеми по 100 милиарда няколко пъти. Той и Бойко изтегли 30. Но все пак сме по-обрани в тегленето. Искаха да се пенсионират на 10 г трудов стаж и го правеха дълго време.  И лека полека издиша системата. Дори една голяма част българи са гръцки пенсионери. 10г се изкарват.

Заплаши с КТБ. и това 2 пъти. И какво? Той не каза нищо съществено, освен това, което коментирах и аз.  Само плаши. Той не иска да свършва валутния борд. Той е от авторите му.

И отново ще кажа, за мен е все тая на каква валута ще сме. Аз не пътувам често на вън и рядко купувам и се прежалва неудобството да вися в чейнч бюро. А фирмите да му мислят, които внасят и се разплащат в еврозоната.  Аз имам един софтуер да сменя да стане в евро и съм готов и без това е стар още на dBase. Проблемът у нас е, че има инфлация и трябва скоро да печатаме нови пари. Вече 100 лв. са джобни пари, а е най-голямата банкнота.

Преди 20 лв. беше най-голямата банкнота и пенсията на баба ми беше толкова. На дядо ми беше 40, две банкноти. Вече 100 лв са малко за банкнота и малко за една пенсия. И идва удобен момент с еврото да "увеличим" малко номинала. Или скоро пак трябва да сменяме на нов-нов лев. Понеже сегашния не е ЛВ както се казваше преди, а е BGN (нов лев), Понеже го сменихме с деноминацията.

Та предстои смяна. На какво? Ще решите Вие. Според Ханке и на долар може, съгласен е. Естествено, да не е приятел на еврото.

Има едни неща които трябва да се изчистят за да не се вкараме в някакъв филм. Въпрос на подписани документи е, които никой не знае какви ще са. За които и Ханке нищо не каза, явно и там няма проблем иначе нямаше да пропусне.

• Потребител
Публикувано

Има, има!

Какво ще кажеш за следната заплаха:

- Всички плащат солидарно, нали? Понеже Евросъюза е социално предприятие, бенефициенти са болните държави. Тези, които харчат и задлъжняват и после крещят - Помагайте, умираме. Както са на умиране, поддържат 10 пъти по-висок стандарт от нашия.  

От друга страна нас ни бият през пръстите, ако леко изскочим от финансовата рамка. Второ - всеизвестно е, че не можем да усвояваме евросредства. Те отлежават, докато им изтече срока. Точно обратно на гърци, французи и др. Те експлоатират всяка най-малка формална възможност за изсмукване на пари.

При това положение ние ще сме донори на високия гръцки стандарт. Ще получаваме от Евросъюза колкото за реанимация. За висок стандарт - нанай!  :)

Нашият бизнес щял да спечели от превалутиране? Ще спечели, ако остане жив. Той е нискотехнологичен и за 0 време ще бъде изметен тотално.

След еврото остава ли ни някакъв суверенитет? -Никакъв! Вие казвате - за какво ни е суверенитет, важното е да сме сити. 

Тогава ми отговорете - за какво да сме българи?  (нека отговорят само българите по паспорт) 

• Потребител
Публикувано

Това което не разбирам е защо хора за които няма абсолютно никакво значение каква валута имаме, имат толкова силно мнение за това, че не трябва да е еврото!

• Потребител
Публикувано
Преди 39 минути, Gravity said:

Това което не разбирам е защо хора за които няма абсолютно никакво значение каква валута имаме, имат толкова силно мнение за това, че не трябва да е еврото!

Напротив. За всеки в БГ има значение дали ще приемем еврото, или не. Обаче са много тези, които си въобразяват, че лично за тях няма значение. Както се казва "Не виждат по-далече от носа си". И пасуват, или крякат в хор с кумирите си "копейкини".

• Потребител
Публикувано
Преди 47 минути, Gravity said:

Не ви ли омръзна само лозунги?

Аз например, имам полза от еврото (спред вашите критерии). Ще спестя от превалутиране. Но логистичните и технологични проблеми с партньорите са толкова големи и понякога носят такива загуби, че превалутирането е нищо.

• Потребител
Публикувано
Преди 7 минути, Шпага said:

Напротив. За всеки в БГ има значение дали ще приемем еврото, или не. Обаче са много тези, които си въобразяват, че лично за тях няма значение. Както се казва "Не виждат по-далече от носа си". И пасуват, или крякат в хор с кумирите си "копейкини".

Какво е значението за теб? Каква ще е разликата?

Преди 3 минути, Exhemus said:

Не ви ли омръзна само лозунги?

Аз например, имам полза от еврото (спред вашите критерии). Ще спестя от превалутиране. Но логистичните и технологични проблеми с партньорите са толкова големи и понякога носят такива загуби, че превалутирането е нищо.

С други думи ползата ще е пренебрежимо малка. Което означава, че за теб няма значение, нали?

• Потребител
Публикувано
Преди 7 минути, Gravity said:

Какво е значението за теб? Каква ще е разликата?

С други думи ползата ще е пренебрежимо малка. Което означава, че за теб няма значение, нали?

Точно така.

Чакай да ти разкажа случка: Един европейски партньор в началото не ми обръща внимание (как ще ми обръща, като аз му искам 2 тона, а той на ден товари 2 кораба?). Отговарят учтиво и писмата в коша  :) Договори отиват на провал.. Хеле намерих посредник, на който не може да откажат. И защо? Защото им е доставил (от Русия) много важна суровина.

Вашите утопични, идеалистични крясъци нямат нищо общо с естествената целесъобразност.

• Потребител
Публикувано
Преди 12 минути, Exhemus said:

Точно така.

Значи няма значение ако приемем еврото? Тогава защо се пениш като талигарски кон!

Преди 12 минути, Exhemus said:

Чакай да ти разкажа случка: Един европейски партньор в началото не ми обръща внимание (как ще ми обръща, като аз му искам 2 тона, а той на ден товари 2 кораба?). Отговарят учтиво и писмата в коша  :) Договори отиват на провал.. Хеле намерих посредник, на който не може да откажат. И защо? Защото им е доставил (от Русия) много важна суровина.

Вашите утопични, идеалистични крясъци нямат нищо общо с естествената целесъобразност.

Това какво общо има с еврото!?

• Потребител
Публикувано
Преди 14 минути, Gravity said:

Значи няма значение ако приемем еврото? Тогава защо се пениш като талигарски кон!

Това какво общо има с еврото!?

Подвел съм се - не е така.

Общото е, че приемайки еврото, трябва да приема всичките им идиотизми. За някои, дето не виждат по-далеч от носа си, може да им изглежда спасителен пояс. Но той е пробит!  

За всички нормални хора вече е съвсем ясно, че ни налагат със сила един противоестествен строй, който бидейки такъв, няма да устиска дълго. Вижте какво стана със най-силната икономика - Германия? Как я съсипаха за 0 време. И това е само началото. 

Евросъюзът може да ви изглежда мощен и стабилен, но това се дължи на предишната Европа, която се развиваше по естествен път.

Евросъюзът само подяда постиженията на Европа от миналото. Те бяха планина, а сега са само хълм, но от нашата мравешка гледна точка не се вижда тенденцията.  :)

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Exhemus said:

Подвел съм се - не е така.

Общото е, че приемайки еврото, трябва да приема всичките им идиотизми. За някои, дето не виждат по-далеч от носа си, може да им изглежда спасителен пояс. Но той е пробит!  

Какви идиотизми трябва да се приемат за преимане на еврото?

За всички нормални хора вече е съвсем ясно, че ни налагат със сила един противоестествен строй, който бидейки такъв, няма да устиска дълго. Вижте какво стана със най-силната икономика - Германия? Как я съсипаха за 0 време. И това е само началото. 

Какъв строй се налага с еврото? И ако не приемем еврото в какъв строй ще сме?

Какво е е на исонамиката на Германия?

Евросъюзът може да ви изглежда мощен и стабилен, но това се дължи на предишната Европа, която се развиваше по естествен път.

Евросъюзът само подяда постиженията на Европа от миналото. Те бяха планина, а сега са само хълм, но от нашата мравешка гледна точка не се вижда тенденцията.  :)

Май ти премина на лозунги.

• Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, Exhemus said:

Има, има!

Какво ще кажеш за следната заплаха:

- Всички плащат солидарно, нали? Понеже Евросъюза е социално предприятие, бенефициенти са болните държави. Тези, които харчат и задлъжняват и после крещят - Помагайте, умираме. Както са на умиране, поддържат 10 пъти по-висок стандарт от нашия.  

От друга страна нас ни бият през пръстите, ако леко изскочим от финансовата рамка. Второ - всеизвестно е, че не можем да усвояваме евросредства. Те отлежават, докато им изтече срока. Точно обратно на гърци, французи и др. Те експлоатират всяка най-малка формална възможност за изсмукване на пари.

При това положение ние ще сме донори на високия гръцки стандарт. Ще получаваме от Евросъюза колкото за реанимация. За висок стандарт - нанай!  :)

Нашият бизнес щял да спечели от превалутиране? Ще спечели, ако остане жив. Той е нискотехнологичен и за 0 време ще бъде изметен тотално.

След еврото остава ли ни някакъв суверенитет? -Никакъв! Вие казвате - за какво ни е суверенитет, важното е да сме сити. 

Тогава ми отговорете - за какво да сме българи?  (нека отговорят само българите по паспорт) 

Да ти кажа всичко това, което пишеш се случва и сега. И няма връзка с еврото. Пак плащаме изработена с левове евро субсидията и те превеждат евра на който и да е.   С две думи заплахата е кьор фишек. Само,че не зависи само от нашия дирибей, ами му пречат да краде хептен и това е в полза на нас, обикновените хора.

Сега ще плащаме направо в евра. Разлика никаква. Само в+

Проблемът при нас е, че в опитите са откраднат не могат да изберат нищо. Понеже все някой е ощетен и не е бръкнал в кацата при конкретна сделка и я проваля. За това не вземаме всички пари. Което не е във връзка с валутата. И не е проблем на съюза. Ние сме си проблема. За това и не работи законът за обществени поръчки.

Сега има опция да вземем парите (които не могат да усвоят) за железопътен транспорт, но нашите не искат, понеже повечето са в автомобилното лоби. И им дреме, за хората, че се возят в кошници. Дори блокираха поръчката на 35 шкоди. И вероятно ще ги пренасочат за бомби.

...

Каза, че си внасял нещо, би ли сподели колко е таксата от превалутирането, която ти удържаха? Тези пари няма да се плащат при сделки от ЕС. Питам само за ориентир.

Понеже аз също плащах наскоро и платих 150 горница само разлика от курс купува и курс продава. Тези пари при сделка от ЕС нямаше да ги има, ако сме в евро. Та доставката поевтинява с тази разлика.

...

Понеже се спомена, че нямало да имаме суверенитет.

В момента левът е предоставен за управление от валутния съвет, а не от нас.  И той не ние суверенитет, а сме зависими.

Може да ни бъде суверенитет нашето евро, което няма да се управлява от валутния съвет, а от нас, заедно с нашите евро-партньори.

А голямата заплаха Гърция, научиха малко гърците да работят.  Целият свят в криза, те са в подем сега. Но ги карат да работят.......

https://www.dw.com/bg/bum-na-ikonomikata-v-grcia-no-horata-sa-nedovolni/a-70954225

Както виждате, няма нужда да коментирам повече.

• Потребител
Публикувано

най-силния аргумент е, че борда на левчето е на едни избори разстояние от "реформа" и девалвации, вие този филм не сте ли го гледали ми е чудно. Ханке е един американец, който разбира от финанси, но хабер си няма от българска политика и на всичкото отгоре не е безпристратен, понеже борда е негов проект . 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.