Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

Повече от явно е че Иран няма технологичния и научен потенциал да създаде и произведе ядрено оръжие. Но Израел угодно си затваря очите пред този факт. Ако Иран можеше да направи ядрени ракети,отдавна щеше да го е сторил. 

Иран помага на Русия,но само защото преди това САЩ и Запада му наложиха ембарго. На принципа врагът на моя враг е мой приятел... 

• Мнения 192
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикувано (edited)

Ирански ракети полетяха срещу Катар и Ирак: Техеран обяви операция срещу военни бази на САЩ 

Звукът от няколко експлозии е чут над катарската столица Доха, съобщиха очевидци пред "Ройтерс". 
Това става след заплахите на Техеран да отвърне на ударите на САЩ по ирански ядрени обекти.

Иран потвърди, че е нанесъл удари по американската база Ал-Удейд в Катар. Катар от своя страна обяви,
че затваря въздушното си пространство за полети.

--

Ще видим какво ще стане. Някои анализатори са на мнение, че САЩ може да не отвърнат на ударите, 
за да не се влиза в нов цикъл на ескалация. Да се надяваме. 

Анатолий Несмиян: 
"Възможно е да сме свидетели на чисто карнавална картина на заплашителен отговор, но такъв, който
би свел до минимум всякаква възможност за щети.
Търговците на петрол също сметнаха иранската
атака за цирк, така че цените на петрола паднаха с 3 процента през тези минути.

Накратко, третата световна война пак не се състоя. Благодаря на всички, може да си разотивате."

Редактирано от gmladenov
  • Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 10 часа, scaner said:

Иранската ПВО е изградена на база руски и китайски технологии и системи. И фактът, че по време на американската атака нито една зенитна ракета не е била изстреляна от тези системи показва безполезността им срещу оръжията, които демонстрират САЩ. Тоест това показва, че собствените територии - на Русия и Китай - на практика не са защитени. Това не е ли за уплашване?

Мисля, че който има акъл в Русия е наясно, че трудно ще удържат срещу мощна комбинирана атака, с модерни оръжия. Това беше показано и от сегашната война в Украйна, където най- модерните руски ПВО системи не могат да опазят основни бази и дори територията на самата Русия. А често сами са жертва. Но още преди това в Сирия, ИАФ си правиха каквото искат, без да се притесняват от Панцир и С 300.

А в конкретния случай, Израел свърши основната работа. Така, че по-скоро трябва да ги е страх какво може да направи една малка държава с много планиране, разузнаване и въображение. Всъщност, те го виждат и от Украинците. Има един момент-чиста моя спекулация, че самите иранци не са искали(а и едва ли са могли)

да свалят Б2, особено след като ще излезе, Фордо е бил опразнен. За това говори и доста половинчатата им реакция, която е в стил да запазят честта си.

А за Китай, нямам никаква идея какви са модерните китайски системи за ПВО и ПРО, но се съмнявам, че в Иран  имат пълен достъп до тях и самата въздушна отбрана е организирана, както китайците са направили.

Редактирано от др-бр
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 17 минути, др-бр said:

Китай, нямам никаква идея какви са модерните китайски системи за ПВО и ПРО

Иранското ПВО предимно е изградено от руССки и китайски системи. Но няма значение, защото нито един изстрел не успяха да осъществят....

Мълчаха като дупи при нападенията на цахал. 

Но, преди това  евреите доста много време прекараха в Украйна с разузнаване и опознаване на най новите руски оръжия. Така, че БуММ джага, джага, motherfucker

• Потребител
Публикувано (edited)

Извънредно.

Тръмпанзето е писал в сошал медията, че от вторник влиза в действие процесът на прекратяване на военните действия между иран-израел-САЩ.

Редактирано от Skubi
  • Потребител
Публикувано (edited)

Ето и моят коментар.

КАТ дъвчещите ще бъдат илиминирани и други подобни изроди в региона спонсорирани от Иран. руССия губи позиции, за авторитета му да не говорим.

Ще почне изграждане на нефто и газопроводи в посока Индийският океан и средиземно норе. С цел да елиминират от опасностите за затваряне на Хормузкият и Суетският морски път.  Америка доказа, че с подходящи прокси партньори и за сега са още е №1 на света. Тръмпанзето ликува!!!!! Не за 3 дена но за 2 седмици клекна една горда на 10 000 годишната си история, и  близо 100 000 000 нация, макар и безграничните и финансови приходи. Турция ще стане №1 на исламските държави, но арапите не ги обичат заради историята им. Един пъдар остана. Големият ИЗРАЕЛ. Който пред очите ни ще стане, с поглъщането на Газа и с това подгонване на нова вълна бежанци този път от палестинци.... Индия, Китай спръст в уста а руССия се насхрарарара.🤪

Хммммм. Става интересно.

Редактирано от Skubi
  • Глобален Модератор
Публикувано

И по повод уталожването на конфликта, коментар от А.Дугин, показващ в пълнота неговата кръвожадна философия:

Screenshot Dugin 2025-06-24.png

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано

Мен лично ме отвращава лицемерието на такива като Дугин,които се радват на (световна) война,но когато тя избухне,ще направят всичко възможно да се скатаят от нея. Докато в миналото лидерът лично е повеждал войските си в битките...

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикувано

Когато разчиташ на Русия за съюзник:

513336896_1715434742672318_5741187057003260532_n.jpg

• Харесва ми! 2
  • Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикувано

На всякакви безсмисленяци са я давали тая награда за мир, но досега не я бяха давали на някого за хвърляне на бомби по ядрени обекти 😅

Може би ако евентуално режима в Техеран падне и дойде такъв, който сключи реален мир със САЩ и Израел. Ама това ми се струва много малко вероятно, опозицията е прекалено слаба.

• Харесва ми! 1
  • Неясен 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 42 минути, Warlord said:

На всякакви безсмисленяци са я давали тая награда за мир, но досега не я бяха давали на някого за хвърляне на бомби по ядрени обекти 😅

Може би ако евентуално режима в Техеран падне и дойде такъв, който сключи реален мир със САЩ и Израел. Ама това ми се струва много малко вероятно, опозицията е прекалено слаба.

Хенри Алфред Кисинджър

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Skubi said:

Тръмп му развалиха празника като миротоворитев. 

Сигурно ще се нападат взаимно още известно време, но като цяло войната ще затихва.
Нито една от страните няма достатъчно сили да я продължи.

Коментари от мрежата:

Един от изводите от израелско-иранския конфликт е потвърждението на факта, че на настоящия етап от
развитието на военните технологии, системите за ПВО са значително по-слаби от ударните възможности
на противника.

Това се демонстрира и от руско-украинския конфликт „в двете посоки“. Разбира се по-модерните израелски
системи, подкрепени от американските, изглеждаха по-убедителни от иранските, които почти престанаха да
изпълняват функциите си след първия ден на конфликта. Но като цяло същността остава същата: в момента
никой няма надеждна защита от въздушни атаки. 

Изводът важи и за евентуален конфликт между Русия и НАТО.

• Харесва ми! 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.