Отиди на
Форум "Наука"

Истината за прабългарите - тюркско говорящи или индо-европейци - Част 4

Recommended Posts

• Потребител

Нова Година - Нов Късмет !!

Да продължим на чисто.

Какво ново и какво позабравено и все още актуално старо?

На първо място  - предлагам да погледнете още веднъж трудовете на Татяна Славова.

Неизвестни прабългаризми от военната терминология. – Българска реч, 2009, 1–2, 104–110

В статията на Славова се разглежда подробно термина: ичиргу - чръг - ичръгъйя ..

image.png.4c9ea62bac305acc68def6809484b0f8.png  image.png.3bffcda7ffd767c61d222f4de1b96e69.png , image.png.24ff1106eeede0d11628584766cd6478.png

Мен определено  ме впечатлява увереността и последователността с която Славова доказва същността на прабългаризмите, връзката им с други алтайски и прото-тюркски езици и съответно как те са се вплели в ранния старо-славянски / старо-български/ писмен език.. 

Според мен Т. Славова е недооценена като специалист, нейните статии трябва да бъдат прочетени  препрочетени, анализирани и коментирани , за да може да се продължи със следващи стъпки в тая посока.  Има още доста какво може да се направи. 

• Модератор История
Преди 8 часа, tantin said:

Нова Година - Нов Късмет !!

Да продължим на чисто.

Какво ново и какво позабравено и все още актуално старо?

На първо място  - предлагам да погледнете още веднъж трудовете на Татяна Славова.

Неизвестни прабългаризми от военната терминология. – Българска реч, 2009, 1–2, 104–110

В статията на Славова се разглежда подробно термина: ичиргу - чръг - ичръгъйя ..

image.png.4c9ea62bac305acc68def6809484b0f8.png  image.png.3bffcda7ffd767c61d222f4de1b96e69.png , image.png.24ff1106eeede0d11628584766cd6478.png

Мен определено  ме впечатлява увереността и последователността с която Славова доказва същността на прабългаризмите, връзката им с други алтайски и прото-тюркски езици и съответно как те са се вплели в ранния старо-славянски / старо-български/ писмен език.. 

Според мен Т. Славова е недооценена като специалист, нейните статии трябва да бъдат прочетени  препрочетени, анализирани и коментирани , за да може да се продължи със следващи стъпки в тая посока.  Има още доста какво може да се направи. 

Ок дай линк към трудовете и.

• Потребител

Тантине, алтаизмите в старобългарския не са дошли само с ранните българи, а може да са аварски дошли при Крум или по-рано, може да са кумански и печенежки... Защо трябва всеки алтаизъм да го пишем български и на база подобна каша от 30-40 заети от тук от там думи да се създава изкуствено някакъв прабългарски алтайски език? За термините от Именника вече е сигурно, че са заети.

В маджарския език, за който знаем със сигурност, че е наследил лексика от тюркоезичен народ влял се в маджарския етнос алтаизмите са над 300, като при това не са само някакви военни титли, оръжие, шарани или календарни термини като при нас, а са битови термини използвани всекидневно в живота до днес. 

Редактирано от makebulgar

• Потребител
  • Потребител

Аз пак се чудя, просто един въпрос да задам за експертите, надявам се не е офтопик, Джагфар Тарихи дава много точни отговори на тези въпроси. Има ли някакъв абсолютен довод за невалидността му?

Ако е офтопик само един единствен бърз отговор и насока?

• Потребител
Преди 28 минути, Кибик said:

Аз пак се чудя, просто един въпрос да задам за експертите, надявам се не е офтопик, Джагфар Тарихи дава много точни отговори на тези въпроси. Има ли някакъв абсолютен довод за невалидността му?

Ако е офтопик само един единствен бърз отговор и насока?

Фалшификат е.

Редактирано от Mirolub

• Потребител

След като в предишния им разговор с Нешева и Чобанов не успяха да си изкажат мненията или да поспорят по същество, Стамов прави едно по-подробно изложение по неизказаната част, а именно изводи по пробите след публикациите по Южната Дъга.

До голяма степен твърденията му са си негова собствена интерпретация. Особено това че съвременните българи имат 35% прабългарски гени като на индивида от Самоводене.  

Относно това че самоводенеца е прабългарин - и аз съм на същото мнение. Но как ги извади тия 35% така и не ми стана ясно. Отделно че ако това беше така, с тази хаплогрупа Q  и с цели 35% представяте ли си как щяхме да изглеждаме сега? Ими че ние щяхме да сме нещо казахите ...

PCA графиката не знам по какви данни беше базирана,  най-вероятно е от Глобал-25, която пък не е особено надеждна за такива цели. 

А освен това твърде малко са индивидите включени в този конкретен PCA анализ. От първоначалното въведение човек може да остане с впечатление че имаме някакви нови данни. Но не.. Данните са си същите, дето обсъждахме по темите в Южната Дъга и Сарматския произход. 

• Потребител
Преди 1 час, tantin said:

Относно това че самоводенеца е прабългарин - и аз съм на същото мнение. Но как ги извади тия 35% така и не ми стана ясно. Отделно че ако това беше така, с тази хаплогрупа Q  и с цели 35% представяте ли си как щяхме да изглеждаме сега? Ими че ние щяхме да сме нещо казахите ...

PCA графиката не знам по какви данни беше базирана,  най-вероятно е от Глобал-25, която пък не е особено надеждна за такива цели. 

А освен това твърде малко са индивидите включени в този конкретен PCA анализ. От първоначалното въведение човек може да остане с впечатление че имаме някакви нови данни. Но не.. Данните са си същите, дето обсъждахме по темите в Южната Дъга и Сарматския произход. 

Пак караш отгоре , отгоре (като с хилядолетията при хети и Гьобекли тепе) като чукча.

Прочети си кое как е с генетиката при казахите и тогава прави изводи и ,,открития,,.

• Потребител

Той не е казал на кого приличат аспаруховите образци, та да се счита, че приличайки на тях 35% приличаме на Казахи.

Каза, че тези образци са участвали в конфедерацията (на хуните), което нищо не значи. А склавите с български примеси изглеждат по западно от склавите с готски примес (които имат малко, но повече от на нашите склави, азиатски примес)

На плота, са близки всички. Та, както 35% са Аспарухови, така са 35% склавски и останалото от тези под тях. Ей така ги определи. В близост са до 3 групи. Третата си я вижте сами, да не създавам полемики.

В история Бг се изразиха различни тези, но всички се съгласиха с тях. Хем се опонираха, хем съгласяваха. Не им се говореше т.е.казваше.

Тогава спомена, че всичките идват от Днепърският регион. Включително тракийските коне.

Изрази едно интересно мнение, кой първи и кой втори. Или стар произход и вече раздалечени. Включително и на гърците.

• Потребител

Публикацията по Южната дъга мина отпреди повече от месец.  Дейвид Райх и екипа му не са се занимавали с изследване на съвременните българи, а още по-малко с прабългарите.

Имало дадени 100-тина други проби, но за тях едва ли щяло да чуем допреди 2024.

Според Стамов другите проби щели да бъдат подобни на самоводенеца. /Което пък определено не е вярно/.

Вместо да дава такива интервюта с доста лошо техническо качество и с некомпетентни въпроси на водещите, по-добре Стамов да седне да напише една статия или да си направи едно видео в Ю-тубата.

Но и това няма да стане, щото е по-лесно да приказваш и после да замиташ. 

Да се твърди че съвременните българи били носители на 35% такива или онакива гени са празни приказки ако не бъдат подкрепени с доказателствата и съответни анализи. Само с едната размазана графика - не става за нищо и си губим и ние времето.

• Потребител
Преди 5 часа, ДеДо Либен said:

Пак караш отгоре , отгоре (като с хилядолетията при хети и Гьобекли тепе) като чукча.

Прочети си кое как е с генетиката при казахите и тогава прави изводи и ,,открития,,.

Дедо Либене, кратуно, видя се че ти си тоя дето не чете. Ти се изложи по 4000-те  хиляди пне с хети.

13 хиляди пне се свързва с друго знаменателно събитие:топенето на ледниците и края на последната ледникова епоха.

Затова Гьобекли тепе възниква малко по-късно.

Като те гледам и ти я караш отгоре отгоре? Ако си толкоз запознат и си навътре в нещата, дай линк към твоята публикация и после ще те обсъждаме..

А така само да намираш кусурите на всички и за всичко - това и баба го може, и даже по-добре .

Редактирано от tantin

• Потребител

Дори с просто око се виждаше (въпреки бруталното интервю), че съвременните българи са по-близо до склавите и траките, отколкото до даречем Аспаруховите. 

• Потребител
Преди 2 часа, tantin said:

Дедо Либене, кратуно, видя се че ти си тоя дето не чете. Ти се изложи по 4000-те  хиляди пне с хети.

13 хиляди пне се свързва с друго знаменателно събитие:топенето на ледниците и края на последната ледникова епоха.

Затова Гьобекли тепе възниква малко по-късно.

Като те гледам и ти я караш отгоре отгоре? Ако си толкоз запознат и си навътре в нещата, дай линк към твоята публикация и после ще те обсъждаме..

А така само да намираш кусурите на всички и за всичко - това и баба го може, и даже по-добре .

4000 пр.н.е. хети в Анотолия няма археологически - къде са били - в бъдеще я разберем , я не.

13000 пр.н.е. в Гьобекли тепе няма нищо - само в твойта глава има бръмбари.

При казахите основната Y хаплогрупа не е Q , тъй че те нямат общо с темата.

п.с. Все пак ако искаш да се правиш на Дора Откривателката , иди в околностите на Сигишоара и виж как изглеждат наследниците на аварите - секеи и чангоши.

Подсказка - не приличат ни на казахи , ни на  буряти , ни на  чукчи.

п.п.с. Кратуна е това кое се крепи на врата на БГ Трак-а.Празна при това.

Редактирано от ДеДо Либен

• 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Докато чакаме да се появят някакви проби за прабългари вижте:

Титулът сампсис в средновековна България. – Във: Филология. История. Изкуствознание. Сборник изследвания в чест на дфн Стефан Смядовски. С., 2010, 30–43

Tatyana Slavova

image.thumb.png.c9c6316e879d791810ff8c6ccd516c81.png

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...