Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Глобален Модератор
  • 2 years later...
  • Потребител

Общи сведения

Анатомията на вълка се отличава по някои белези от тази на домашното куче. Вълкът обикновено има златистожълти очи, по-дълги крака, по-големи лапи, по-изявена челюст, по-дълга муцуна и мозък, който обикновено е с 30% по–голям от този на кучето. Трябва да се спомене и предопашната жлеза от горната страна на опашката, близо до основата, която отсъства при кучетата. И последно, докато лактите на много кучета са насочени настрани, тези на вълците са обърнати навътре към корема им, като почти го докосват. Това им позволява да тичат със скорост до 70 km/h.

Вълците и повечето едри кучета имат една и съща конфигурация на зъбите. Горната челюст има 6 резеца, 2 кучешки зъба, 8 предкътника и 4 кътника, а долната - 6 резеца, 2 кучешки зъба, 8 предкътника и 6 кътника. Кучешките зъби са много по-важни при вълците, тъй като се използват за улавяне и задържане на плячката. Честа причина за гладуването на вълците е повреда на зъбите при удар от по-едра плячка.

Вълците са високи около 66-80 cm при рамото, а теглото им е около 25-52 kg, като женските са с приблизително 20% по-дребни от мъжките. Дължината на тялото е 1,0-1,5 m, от които 30-50 cm е опашката. Телосложението на вълците е подходящо за дълго бягане - те имат сравнително тесни гърди и силни мускули на гърба и краката. Вълците могат да пътуват на големи разстояния, а широките им лапи им позволяват да затъват по-малко в снега, отколкото тяхната плячка. Обемът на мозъка на вълка е с около 30 % по-голям от този на домашното куче, докато обема на мозъка на чакала е също с толкова проценти (около 30) по-малък от този на кучето.

Вълците често изглеждат по-масивни от куче със същото тегло, заради допълнителния обем на козината. Тя е съставена от два пласта, твърда защитна козина, предпазваща от водата и калта, и по-гъста и мека, която поддържа топлината на тялото. Вълците сменят козината си два пъти в годината, през пролетта и през есента. Женските често имат по-гъста зимна козина, отколкото мъжките, и я запазват по-дълго през пролетта.

Козината на вълците обикновено няма някаква изразена шарка, с изключение на белег около очите. Оцветяването на вълците обикновено е от сиво до сиво-кафяво, но може да варира през целия спектър, характерен за кучетата - бяло, червено, кафяво и черно. То често наподобява цветовете на околната среда. Например, в регионите с продължителна снежна зима белите вълци са далеч по-често срещани. Със стареенето вълците придобиват сивкав нюанс на козината си.

Разпространение

В миналото вълците са разпространени почти по целия свят, но днес се срещат главно в Северна Америка, Евразия и Близкия Изток. Те живеят в широк кръг природни условия - гори, тундра, тайга, равнини и планини. В Северното полукълбо ловът и унищожаването на естествената им среда значително са ограничили техния ареал и днес вълците са застрашен вид.

Глутници

Вълците са социални хищници и ловуват на глутници, организирани в стриктна обществена йерархия и водени от алфа мъжки и алфа женска. Първоначално се смята, че целта на тази социална структура е ловуването на животни, много по-едри от вълка. Според някои нови теории функциите на глутницата са свързани не толкова с ловуването, колкото с успешното размножаване.

Размерът на глутницата може да се променя с времето и зависи от няколко фактора, включително жизнената среда, характера на отделните вълци и наличието на храна. Глутниците включват от 2 до 20 вълка, като средните по размер се състоят от 6 или 7. Йерархията в глутницата е относително строга, от алфа животните на върха до омега вълците на дъното. Тя засяга всички дейности на глутницата, от това кой вълк се храни първи до това кои се допускат до размножаването (обикновено само алфа двойката).

Нови глутници се образуват, когато вълк напусне родната си глутница и си извоюва територия. Вълци, търсещи други вълци, с които да образуват глутница, могат да изминат много големи разстояния, докато намерят подходяща територия. Разпръснатите индивиди трябва да избягват териториите на други вълци, тъй като нашествениците в чужда територия са прогонвани или убивани. Това вероятно обяснява преследването на кучета от вълците. Повечето кучета, освен може би едрите, специално развъждани, бойни кучета, нямат особени шансове срещу вълк, защитаващ територията си от нежелано нашествие.

Лов и хранене

Вълкът е хищник. Глутниците вълци ловуват всички едри растителноядни в своята територия, докато самотните вълци са по-склонни да се хранят и с по-дребни животни. Методите за ловуване варират от изненадващи нападения до продължителни преследвания. Чрез взаимодействие в глутницата вълците могат да преследват едра плячка с часове, преди да се забавят, но успехът е сравнително нисък. Самотните вълци хващат дребни животни, като скачат и ги притискат към земята с предните си лапи, техника, характерна също за лисиците и койотите.

При нападение вълците обикновено се насочват към врата, гърлото и страничните части на животното. Глутниците най-често убиват слабите, възрастни и болни животни, тъй като едрите и здрави екземпляри им отвръщат, като понякога нараняват и дори убиват ловуващите вълци. Някои изследвания показват, че едва един от десет опита за убиване на лос от глутница вълци завършват с успех.

Диетата на вълците включва, но без да е ограничена до това, едри бозайници, като елени и лосове. Те ловят също и бобри, зайци, гризачи и други дребни животни. Вълкът се нуждае от 1,5–5 kg месо на ден, за да оцелее, но тъй като не винаги има възможност да се храни всеки ден, може да изяде до 10 kg наведнъж.

Вой

Вълците са известни със своя отличителен вой. Има няколко възможни причини за виенето. Първо трябва да се отбележи, че вълците не вият, когато нападат плячката си. Всъщност е известно, че другите животни дори не реагират на звука. Може би те просто не правят връзка между него и хищника.

Най-очевидната причина за виенето на вълците е, че те контактуват помежду си. Трудно е да се измисли по добър начин за комуникация във вълчата глутница при големи разстояния или в гъсто залесен район. Воят се използва и за извикване на членове на глутницата на дадено място. Въпреки това воят се наблюдава и когато глутницата е заедно, така че той трябва да има и друго предназначение. Наблюдения на глутници подсказват, че виенето често става по залез лятно време, преди възрастните да тръгнат на лов. Това се повтаря при завръщането им по изгрев.

Според някои хипотези груповото виене заздравява социалните връзки и другарството между вълците, подобно на груповото пеене при хората. Воят може да бъде и форма на обявяване на права върху територията. Изследвания показват, че за доминиращите животни в глутницата е по-вероятно да отговорят на човешка имитация на съперническа глутница, когато са в собствената си територия.

Вълците вият по-често вечер и рано сутрин, особено през зимата и пролетта. В края на лятото малките вече са поотраснали и вият и при най-малкия стимул. Може би те се опитват да влязат в контакт с отсъстващ член на глутницата.

Вълците често вият, когато защитават нещо, например прясно убита плячка. Когато се опитват да избегнат конфликт с друга глутница, те вият по-рядко.

Смъртност

Обикновено вълците живеят 6–9 години в диво състояние, като затворени достигат средно до 16 години. Рекордната продължителност на живота на вълк е около 20 години. Смъртността сред малките е висока и малко от тях оцеляват до първата зима.

Основните фактори за смъртността на възрастните вълци са ловът от хората, автомобилните катастрофи и нараняванията от ловувана плячка. Всички болести по домашните кучета засягат и вълците, включително краста и бяс, като понякога предизвикват срив в популацията в даден район. Вълците се адаптират сравнително лесно към промени в числеността на плячката, така че масовият глад е необичаен. Могат да запазват популацията си под силен натиск, стига алфа двойката да не бъде убита.

Размножаване

Обикновено само алфа двойката в глутницата се размножава. Такава организация се наблюдава и при други видове кучета, ловуващи на глутници. Чифтосването става веднъж годишно, между февруари и май. Интересен факт от социалната организация на вълците е, че те обикновено са моногамни - алфа двойката се чифтосва само помежду си. В някои случаи един от алфа вълците се чифтосва с подчинен вълк и, ако партньорът му не успее да го предотврати, се раждат няколко котила. Това обикновено става в големи глутници при изобилна плячка.

Бременността продължава от 60 до 63 дни и малките се раждат слепи и напълно зависими от майка си. Раждат се по 1–14 малки, средно 6 или 7. Те остават в бърлогата, в която са родени, докато станат на 8–10 седмици. Майката обикновено е сама с малките през първите три седмици, но след това всички членове на глутницата помагат при отглеждането им. Малките консумират храна, повърната от по-възрастните, докато станат на 45 дни. След това се хранят с месо, донасяно от членовете на глутницата.

Женските достигат полова зрялост на 2 години, а мъжките - на 3 години. Повечето вълци напускат родната си глутница, когато са на 1–3 години.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Потребител

Имам слабост към вълците. Красиво и интелигентно животно е; не е като комуниста!

Този уолпейпър (тапет) стои на моя монитор.

post-4826-12748273224568_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

И опасно. Много хубава тема, интересни линкове. Благодаря, Историк! Вълкът винаги ще си остане привлекателно животно, но и винаги ще ни е страх от него. И двете чувства са оправдани.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Вълкът е от семейство кучета.

Названието на кучето на латински е canis canis (куче куче), а вълка е canis lupus lupus(куче вълк вълк).

Семейство Кучета има доста интересни представители:

- питомните породи кучета (canis canis/ canis lupus familiaris)

- дивите кучета (динго и др.)

- вълците

- койотите

- чакалите

Ето малко повече информация:

http://en.wikipedia.org/wiki/Canis

http://bg.wikipedia....%8A%D0%BB%D0%BA

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD_%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BA

http://bg.wikipedia....%B0_Canis_lupus

http://www.google.bg...ved=0CEcQsAQwAw

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Историк, аз нарочно вмъкнах политиката в една тема, която на пръв поглед няма нищо общо с политика.

Точно политиката на тези, които ние нарича(х)ме комунисти, доведе до почти пълното изтребление на вълка в България. Вълкът беше обвинен едва ли не в прозападни настроения, защото "нанася непоправими щети на народното стопанство"! С други думи, той пречеше на червените да настигнат американците(!).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Имаме тема, посветена на интересните уолпейпъри.

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=3664

Ако искаш, прибави вълчата снимка и там. Тъкмо темата ще мръдне нагоре и ще се съживи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нямам нищо против, но ми намалява лимита!

Администратор: Няма никакъв смисъл да се качва и да се пълни дисковото пространство на форума с едни и същи снимки, може просто да я копира като линк от тук и да сложи връзка там... :lightbulb:

Редактирано от Р. Теодосиев
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Биология

Историк, аз нарочно вмъкнах политиката в една тема, която на пръв поглед няма нищо общо с политика.

Точно политиката на тези, които ние нарича(х)ме комунисти, доведе до почти пълното изтребление на вълка в България. Вълкът беше обвинен едва ли не в прозападни настроения, защото "нанася непоправими щети на народното стопанство"! С други думи, той пречеше на червените да настигнат американците(!).

Не политиката на едно или друго партийно управление е довела до намаляване численоста на вълците.

Това се дължи на едно не правилно разбиране на биологичните закономерности и псевдонаучни измислици за "вреден" и "полезен" дивеч, но това схваща, пак повтарям, не е прокарано от политически разбирания, а от невежество!

Тази, така да я наречем, "програма" е имала за цел да държи популациите на доста видове на един определен минимум.

Проблема се е коренил в методите с които се е реализирала тази "стратегия": стрихнинови примамки, материални поущрения и други. Към това не трябва да забравяме и липата на каквато и да е биологична и екологична съобразителност. В онези години, като цяло, в света не се говори за опазване на видовете, антропологично влияние и други подобни, което довежда до критичен минимум популациите на много видове.

Третиането на огромни площи с ДДТ, залагането на стрихниново примамки, почти не повлияват популацията на вълка. От тези неща страдат други животни като чакали, лисици, различни мършояди (лешояди, гарвни, мечки и др.), много хищни птици!

Дори засилените хайки, които са се провеждали, не са били особено резултатни!

Вълка е труден за лов и наблюдение обект, поради доста скрития си начин на живот, свиването на жранителната му база и изтласкването му планините, създава впечатление за рязкото му намаляване.

та, с всико изписано по - горе, eMGeto, искам да подчертая, че става въпрос за простичкото човешко невежество, а не за политичска идеология!

П.П.: не защитавам ничии политически интереси! не съм живял много и нямам кой знае какви спомени от тава управление на България!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

goshawk, не си съвсем прав.

Проблемът на комунистическото управление е, че смяташе, че човекът може да управлява природата и тя да му служи съобразно неговите потребности. Така, от антропоцентрична гледна точка определени видове биваха квалифицирани като "вредни" и бяха безмилостно избивани. На Запад също имаше известни залитания, но поради факта, че там съществуваше политически плурализъм и гражданско общество бяха създадени силни екологични сдружения, които противодействаха успешно и принуждаваха властите да се съобразяват с природата. Разбира се, екологичните сдружения също имат своите кусури, но не затова е темата.

Така че, не е обикновено невежество - породено от идеология си е, при това непризнаваща коректив и чуждо мнение.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Модератор Военно дело

Вижте този филм. Заразените околности на Чернобил са се превърнали в чудесен резерват. Отсъствието на човека е довело до истински бум на природата. Вълците си хапват лоове, чиито кости са радоактивни 50 пъти над нормата. Орлите пък ядът огромни риби, също силно заразени. Въпреки всичко обаче, техните популации се развиват отлично. Учените се боят да докоснат вълците по козината, която е силно радиоактивна, но вълците незнаещи колко е опасно да живеят там не им пука и се размножават без проблем. Макар да се признава, че броя на родените болни животни е два пъти по голям отколкото в други резервати, то популациите като цяло са здрави и се размножават много успешно.

За мен беше неочаквано да науча, че радиацията така слабо влияе на природата. Очаквах в филма да видя пустинни места лишени от растителност, хилави популации от разни животни, пълни с болни индивиди и мутации. А то се е получил един отличен резерват, в който растителния и животинския свят се развиват чудесно.



Волк (Canis lupus)

Считается, что численность волков в пределах чернобыльской зоны отчуждения постепенно увеличивается. Причиной этому является отсутствие человека, как лимитирующего фактора, а также наличие хорошей кормовой базы для данного хищника. Несмотря на отсутствие учетов, считается, что на сегодня в зоне может обитать до двухсот волков.

Лиса (Vulpes vulpes)

Лиса обыкновенная является обычным, достаточно распространенным, видом животных в зоне отчуждения. Считается, что количество этого животного в пределах Чернобыльской зоны отчуждения может достигать 1000-1200 особей.

Енотовидная собака (Усcурийский енот) (Nyctereutes procyonoides)

Обыкновенный, но не очень многочисленный вид животного в зоне отчуждения. Енотовидная собака была завезена с Дальнего Востока и искусственно заселена человеком на Полесье. Несмотря на не очень подходящие условия для оптимального существования вида, енотовидная собака достаточно хорошо адаптировалась к условиям зоны отчуждения.

Барсук европейский (Meles meles)

Барсук европейский (Meles meles) считается обычным видом в зоне отчуждения. Зоологами отмечается три барсучьих городка в чернобыльской зоне. Расселение вида по территории зоны дает возможность заключить, что животное обитает практически у всех видах лесов зоны отчуждения.

Лошадь Пржевальского (Equus przewalskii)

Лошади Пржевальского были искусственно внедрены в природную среду Чернобыльской зоны отчуждения в 1999 году. Со временем наблюдается рост численность данного животного в зоне отчуждения. Лошади держаться несколькими табунами. По результатам учетов 2004 года в зоне отчуждения было зафиксировано 60 лошадей Пржевальского.

Лось (Alces alces)

Лось является самым большим млекопитающим, обитающим в Чернобыльской зоне отчуждения. Животное достаточно многочисленно. Любопытно отметить, что в рационе питания волка, лось занимает третье место после кабана и косули.
Численность зверя в зоне отчуждения может достигать полутора тысяч особей.

Косуля roe (Capreolus capreolus)

Зоологи считают, что косуля европейская является вторым по численности крупным животным в Чернобыльской зоне и общая численность этого вида может достигать 2000-3000 особей.

Дикий кабан (Sus scrofa)

Дикий кабан является наиболее многочисленным видом копытных в зоне отчуждения. Хорошая плодовитость животного, оптимальные кормовые условия обитания в зоне отчуждения способствовали интенсивному росту населения данного вида. Современные оценки позволяют заключить, что численность кабана в зоне отчуждения может достигать 4000 особей.

Благородный олень (Cervus elaphus)
В середине прошлого века благородный олень был завезен (интродуцирован) в охотничьи хозяйства чернобыльского района и прилегающих территорий.
На сегодня благородного оленя можно встретить практически в любом месте Чернобыльской зоны отчуждения. Поголовье этого животного в зоне составляет около 200-300 особей.
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами нормално. Природата се приспособява. Предполагам и след ядрена война ще има оцелели висши организми, а не само хлебарки и скорпиони.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Естествения радиоактивен фон варира значително и съвсем не е еднакъв повсеместно, както и съвсем не е задължително да е под нормите, които са определине като рискови за човека. По-високата радиоактивност не значи, че природата се превръща в пустиня. В БГ също има места където естествената радиоактивност, която е свързана със скалите е по-висока от нормите, но там си живеят хора и много от тях дори не подозират това.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Някой май е попрекалил с Чернобилските дневници :)

Шегичка без лоши чувства :)

Бай дъ уей, природата наистина се нагажда /естествен процес е/, но страничният наблюдател не вижда евентуалната смъртност от 60-80% /може пък и да няма?!/, до появата на поколение от такива индивиди.

Ще ми се да итам колко е фонът, но няма да го направя преди да съм гледал клипчето

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Има още какво да се проучва... Адаптация някаква ли е, или това са само здравите индивиди, или ефектите не са каквито са ни казвали, че са?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ами по-скоро са здравите индивиди. Да не говоря глупости преди да съм гледал видеото...

Ефектите са добре изучени, еда ли някой ивма интерес да лъже

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

В филма, учените замерват кости на изяден лос, които показват радиация 50 ПЪТИ !!! над допустимите нива.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Може би, става въпрос за политика (отново) и във връзка с борбата между ядреното и нефтеното лоби, нефтовиците преувеличават. Както се казва във филма, няма сериозни научни изследвания как влияе постояното подлагане на малки дози радиация (50 ПЪТИ !!!) както на отделните индивиди, така и на популациите.

Ако в филма не лъжат нагло (което ме съмнява) дори високи дози радиация за дълги периоди от време влияят слабо на природата, която успява да се адаптира успешно.

Та учените ги беше страх да пипнат козината на вълка или костите от елена с голи ръце !!!, популациите на вълците и елените са устойчиви, размножават се отлично и са в отлично здравословно състояние, с такава плътност както и в незаразени райони.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Въпросът е изцяло научен и експертен.... много съм любопитен дали наистина в масовата информация има преувеличение за радиацията и пр. ядрени въздействия.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Няма преувеличение в общи линии.

Изследвани са ефекти в-ху хора, изследвания се правят или правиха в-ху плъх /относително много се доближава до човек/.. Има зависимости Доза ефект (криви), Доза (J/kg - енергия погълната на маса тъкан), Има еквивалентна (доза X фактор качество на лъчението /алфа, бета и гама примерно/), ефективна доза (еквивалентната по тегловния фактор на вида тъкан /знае се различната чувствителност на различните видове тъкани/) и колективна доза /статистически, по групата хора/, ако не ме лъже паметта... Почти всички от опит / измерване се знаят... Има изследвания за различни дози в-ху поколения.. Показатели като LD50 и LD100 /летална доза при 50 % от индивидите и -/-/.. Тези неща не са само от теория,

Аз мисля съм ги писал някъде из форума тези, ако не - пак ще ги постна, сега не мога.

Ефектите са стохастични /вероятностни/ може да се случи да не Ви увреди, но с дозата вероятността нараства... По-натам ще постна цифри и графики ако намеря и имам време...

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Жоре, ето един много интересен сайт за чернобил, има много хубави материали за чернобилския резерват. Виж тук за глиганите.

http://chornobyl.in.ua/simvoly-prirody-kaban.html

Судить о здоровье кабанов, обитающих в зоне, можно только относительно того как они выглядят и какова их численность. Исследований на эту тему почти никто не проводил (известны только паразитологические исследования, проводимые в Белоруссии). Внешне: у кабанов нет никаких признаков радиационного воздействия, активны и здоровы, при этом, отдельные особи имеют массу не менее 200-250 кг!

В первые годы, в самых сложных радиационных условиях, численность кабанов просто подскочила! Этому способствовали их высокая плодовитость, брошенные зернохранилища, отсутствие человека и небольшое количество волков. Через 5-7 лет только в украинской части зоны обитало не менее 2500 кабанов! Но, не все так было гладко. На пути дальнейшего роста встала чума свиней, она уничтожила большую часть популяции. И, похоже, что за 25 лет такие взлеты и падения повторялись неоднократно. Волки брали лишь часть «урожая», переключаясь на более обильных копытных.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 2 years later...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...