Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, makebulgar said:

Намесвам всички алкалоиди, за да не забравяте че и кофеина е алкалоид и че растенията го произвеждат не за друго, а като отрова срещу насекоми, гъбички и тревопасни. Затова и е горчив, така че да отблъсне животните инстинктивно. 

Ако не искаш да намесвам никотина и пушенето защо ме караш да намесвам всичко останало?! Намесил съм ги, защото са алкалоиди като кофеина. 

Има разлика между никотин и пушене. 

Защо пропускаш това за ядките? Ако си последователен би трябвало да проповядваш и колко е вредно да се ядат ядки.

  • Мнения 86
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, Gravity said:

Защо пропускаш това за ядките? Ако си последователен би трябвало да проповядваш и колко е вредно да се ядат ядки.

Сам казваш по-горе "Някои ядки също съдържат такива отрови. ", а после пък искаш да ти проповядвам, че е вредно да се ядат всички ядки.  Манипулираш тук нещо ми се струва. 

Ако ти се ядат отровни и горчиви ядки с цианид и други отрови никой не те спира, но съответно ще си носиш здравословните последствия. Предците ти маймуните преди милион години са подбирали само подходящите за ядене ядки, които не са горчиви и съответно не са отровни.

Ядките, които са без отрови или са с изчистени отрови, може да си ги ядеш без да се притесняваш. Даже има проучване, че ако ядеш ядки, дори и печени, всеки ден, ще ти се удължи живота с 2 години. (Проучване от Лома Линда и "Сините зони".)

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, makebulgar said:

Ядките, които са без отрови или са с изчистени отрови, може да си ги ядеш без да се притесняваш. Даже има проучване, че ако ядеш ядки, дори и печени, всеки ден, ще ти се удължи живота с 2 години. (Проучване от Лома Линда и "Сините зони".)

Отново липса на основни познания. 

https://www.uhhospitals.org/blog/articles/2023/01/can-you-overdose-on-nuts

Ето тук е обяснено само за няколко от видовете ядки колко е допустимото количество и колко често могат да се ядат. 

Жалко че не мога да открия една статия в която за около 50 видове ядки и семена ползвани основно от вегетарианци и вегани беше описано какви вредни  съединения съдържат и над какво количество еднократен или редовен прием стават опасни или смъртоносни. 

А думите ти в кавичките - "Ядките, които са без отрови или са с изчистени отрови, може да си ги ядеш без да се притесняваш." показват незнание или директна лъжа  - сам кажи кое от двете е. 

Много видове ядки или семена естествено съдържат токсични съединения, които да попречат на животните да ги изядат. Защо тогава не напишеш нещо против приема на ядки и семена? 

  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Димитър Йорданов said:

Отново липса на основни познания. 

https://www.uhhospitals.org/blog/articles/2023/01/can-you-overdose-on-nuts

Ето тук е обяснено само за няколко от видовете ядки колко е допустимото количество и колко често могат да се ядат.

От ядките така или иначе е трудно да ядеш по много, тъй като са мазни и скъпи. Доста са мазни при това, и много лесно могат да ти объркат сметките на калориите. А и като преядеш от тях ти се отяждат. Така че е трудно да се натровиш с ядки. 

Лесно е само в случай, че приемеш, че горчивината на алкалоидите в бадеми, кайсиеви ядки, кафе и други, е полезна за здравето и е панацея. 

Преди 1 час, Димитър Йорданов said:

Жалко че не мога да открия една статия в която за около 50 видове ядки и семена ползвани основно от вегетарианци и вегани беше описано какви вредни  съединения съдържат и над какво количество еднократен или редовен прием стават опасни или смъртоносни. 

Жалко е наистина, че не помниш и че не си записваш. Може и да е деменция от натрупването на желязо или от действието на някой алкалоид. 

 

Преди 1 час, Димитър Йорданов said:

А думите ти в кавичките - "Ядките, които са без отрови или са с изчистени отрови, може да си ги ядеш без да се притесняваш." показват незнание или директна лъжа  - сам кажи кое от двете е. 

Много видове ядки или семена естествено съдържат токсични съединения, които да попречат на животните да ги изядат.

Еми има и ядки и семена без алкалоиди и отрови, но има и ядки и семена, на които сме се научили да махаме отровите.

Безкофеиновото кафе е подходящия пример в случая. Малко накисване във вода и други химични мантри и отровата се извлича. 

Така се прави и с други семена и ядки. Кашуто например трябва да се обели, тъй като отровата е в обвивката. 

  • Потребител
Публикувано

@makebulgarВ доматите има токсични вещества като соланин особенно в неузрелите домати. Ако си последователен ще говориш за вредата от доматите и ще проповядваш въздъражние. Но не го правиш! Само ще намериш някакво оправдание защо домати е добре да се ядат, но кафето е смъртен грях.

  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Gravity said:

@makebulgarВ доматите има токсични вещества като соланин особенно в неузрелите домати. Ако си последователен ще говориш за вредата от доматите и ще проповядваш въздъражние. Но не го правиш! Само ще намериш някакво оправдание защо домати е добре да се ядат, но кафето е смъртен грях.

 

За да сме точни, в доматите има томатин, който е сходен със соланина, но не е същия. Съдържа се обаче основно в листата, а в плодовете го няма. Служи като фунгицид и пестицид да гони гъби, бактерии и насекоми. Ако изядеш половин кило листа от домати може и да те натрови. В плодовете може и да го има в зелените домати, но в узрелите го няма. Или поне в сортовете, които ядем. Зелените домати някои хора ги ядат, но си е техен проблем, че го правят. А като ги пържат или ги мариноват вероятно томатина се преобразува и става нетоксичен. 

  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Gravity said:

Ти си калкулатор ли ядеш!

По-горе говорихме за това, че в ядките има много калории. И ако ги ядеш много, ще ти объркат калорийния и енергийния баланс, тоест ще си прескочиш енергийните разходи и ще си в излишък, което ще те накара да трупаш килца. 

Тоест, ако замениш пържолата си, която е 300 грама с 300 грама ядки, ще си супер надебелял в края на годината. Пържолата ти е 500 калории, а ядките 2000. 

Който е неадекват относно сметките на килокалориите в храната си обикновено малко по-малко през годините трупа килца и в един момент се оказва, че е станал дебелак и се чуди как да се спасява. 

Ако килокалориите нямат значение нямаше и да ги пишат по етикетите на храните. 

  • Потребител
Публикувано

А цитрусите например не е добре да се смесват с някои видове лекарства, особено грейпфрута. Кое да забраним - лекарствата или грейпфритите, понеже някой не знае за това или не е дочел и може да стигне до болница или да умре? 

Или да забраним всички лекарства, понеже комбинации между 2 или повече различни могат да се обезсилят едно друго, да увеличат силно ефекта на едното или дори да те убият? 

Прост пример как не може което и да е съединение, лекарство или храна просто да го зачеркнеш, понеже ако си прост или бързаш ще умреш. Всичко е в дозировките, правилните комбинации и умереноста. 

А дано някой ден @makebulgarго разбере. 

  • Потребител
Публикувано
Преди 11 минути, Димитър Йорданов said:

А цитрусите например не е добре да се смесват с някои видове лекарства, особено грейпфрута. Кое да забраним - лекарствата или грейпфритите, понеже някой не знае за това или не е дочел и може да стигне до болница или да умре? 

Или да забраним всички лекарства, понеже комбинации между 2 или повече различни могат да се обезсилят едно друго, да увеличат силно ефекта на едното или дори да те убият? 

Прост пример как не може което и да е съединение, лекарство или храна просто да го зачеркнеш, понеже ако си прост или бързаш ще умреш. Всичко е в дозировките, правилните комбинации и умереноста. 

В случая използваш логическата манипулация или заблуда "фалшива дилема". Без причина искаш да убедиш останалите, че някои иска да забрани, две неща, които поотделно са полезни, а реално трябва да се забрани само приемането им заедно.

Използването на подобна манипулация или е целенасочено, но и твърде елементарно, или е просто от неадекватност в сферата на логиката.  

  • Потребител
Публикувано
Преди 36 минути, Димитър Йорданов said:

А цитрусите например не е добре да се смесват с някои видове лекарства, особено грейпфрута.

Особено с лекарства за високо кръвно.

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 часа, makebulgar said:

В случая използваш логическата манипулация или заблуда "фалшива дилема". Без причина искаш да убедиш останалите, че някои иска да забрани, две неща, които поотделно са полезни, а реално трябва да се забрани само приемането им заедно.

Използването на подобна манипулация или е целенасочено, но и твърде елементарно, или е просто от неадекватност в сферата на логиката.  

В случая написах това, защото сами по себе си съединенията (Фуранокумарини), които взаимодействат с лекарствата са токсини. А в комбинацията с лекарства могат да се стигне и до животозастрашаващи състояния. 

Или казано с друго думи - предпазват грейпфрута от бозайници, насекоми и прочее. А го ядем нали? Става въпрос за ДОЗИРАНЕ и избягване на ПРЕДОЗИРАНЕ. Както и за избягване на комбиниране с лекарства, което може да доведе до опасност за човека. 

Освен това те се срещат и в пащърнак, лайм, магданоз, моркови. Просто в грейпфрутите са повече. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Furanocoumarin

По абсолютбо същия начин месото, животинските продукти, млечните, яйцата са безопасни и необходими при правилно дозиране и избягване на ПРЕДОЗИРАНЕ. А в някои случай избягване на комбинации от отделните заедно. 

Пак по абсолютно същия начин капсацина от лютите чушки, пиперина от черния пипер, никотина, морфина, кокаина, хинина от хининовото дърво и още много видове токсични  съединения създадени от растенията за защита от вредители по тях са полезни и нужни в определени случаи и състояния и при правилно дозиране за човека, бозайниците, птиците и още редица животни. 

Дали като лекарство, дали като подправка, за облекчаване на състояния или подобряване на вкуса на храната - няма значение. ВАЖНОТО е, че много видове ги използват за да подобрят своя живот, хранене или здраве. 

Пример и с друго - пеницилина. Създаван от плесени, когато са под стрес за защита от различни бактерии, използван от човека и не само от него за защита или лечение, както и от самите плесени, които го създават. Токсин за бактериите, опасен за хората при предозиране или за около 1% от населението, но използван. При правилно дозиране и в подходящи ситуации. 

Ако не схванеш и това ибяснение - много си зле. 

П. С. Коментара ми е по-подходящ за темата за храненето на човека. Моля модератор да премести коментара ми при възможност. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано
Преди 18 часа, Димитър Йорданов said:

Става въпрос за ДОЗИРАНЕ и избягване на ПРЕДОЗИРАНЕ.

И как ще разбереш дали си дозирал правилно токсините?! Чичо доктор ли ще ти каже? Или ЧатGPT? 

Или пък ще разчиташ на вкусовите си усещания, които са еволюирали милиони години. За тях Горчиво е равно на Отровно. И Люто е равно на Отровно. Съответно трябва да се избягват. Така е при нас, така е и при животните.

  • Потребител
Публикувано

Той Теофраст Бомбаст фон Хокенхайм отдавна го е казал -,, ...всяко нещо може да бъде отрова...", и това си е така. В конкретния индивид, от определен вид, навлизането на чужди вещества в организма винаги може да причини и натравяне покрай безспорните ползи. Това ,,натравяне" всъщност може да се изразява в подтискане на някои процеси и да е в много ограничен мащаб. Важно е като цяло да превалират благоприятните реакции и процеси обуславящи относителното здраво състояние на организма. Когато вредните са в повече и неподдаващи се на корекция, тогава имаме болести, живото застрашаващи моменти и смърт. Затова равновесните биохимични реакции са много важни за живите организми. Просто трябва равновесието да се накланя в нужната посока. Но трябва и да се знае че най различни в-ва могат да повлияват в разни точки метаболитните пътища. Тези пътища принципно не са праволинейни както примерно са написани опростено в учебниците, а могат да са доста усложнени, кръстосани и зависещи от много фактори.

 

  • Потребител
Публикувано
Преди 19 минути, kirasirrav said:

,, ...всяко нещо може да бъде отрова..."

 

Всяко нещо може да бъде отрова в зависимост от дозата, но въпросът е, че произвежданите от растенията токсини като кофеина, пиперина, капсаицина, кокаина, стрихнина и останалите алкалоиди, растенията си ги произвеждат специално, за да тровят и отблъскват всякакви насекоми, гъби, бактерии и растителноядни. Растенията са ги създали и дозирали сами така, че да навредят дори при консумация на малка част от растението. И тези отрови не е задължително да убият животното, а е достатъчно да му объркат нервната или кръвоностана система, и така да стане уязвимо за хищници. 

  • Потребител
Публикувано

Точно така. Антибиотиците ( природни ) също са токсини за неприятели на създаващите ги организми, но ги ползваме, и понякога освен за непосредствения ефект, вършат и странична дейност ( като избиват или подтискат вредна микрофлора ). Разбира се покрай вредните трепят и други, тогава разчитаме на специфичната устойчивост на полезните а напоследък добавяме и пробиотици.

  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 1 час, makebulgar said:

Или пък ще разчиташ на вкусовите си усещания, които са еволюирали милиони години. За тях Горчиво е равно на Отровно. И Люто е равно на Отровно.

Маке, това е твоя заблуда. Пълна измислица. 

Птиците (и фазани, и гълъби) също обичат лютото, кълват люти чушки и разнасят семената им - това е еволюционен механизъм за размножаване на чушките. Имам наблюдения над папагалите - умират си за люто, като им капна някъде табаско чили, не спират да го чегъртат докато не го изядат. И с лютите чушки е така. Чета, че и други бозайници, особено маймуни, гледайки от човека, употребяват люто. Без да мрат, естествено. Котките и кучетата които са с повишено обоняние го избягват заради остара миризма, не за друго. За горчивото просто се огледай - освен кофеина, хинина, колко още горчиви природни препарати се ползват от човечеството, помагайки му да живее, а не да умира. 

Метаболизма и преработката на алкалоидите при насекоми и топлокръвни бозайници е много различна. Това което е отровно за насекоми, в общият случай не е отровно за хора. На тази база има много противонасекомни препарати, без особена вреда за бозайниците. Ето ти пример, широкоразпространен  инсектицид против всякакви насекоми, Bio Kill, за хората е безвреден, може да пръскаш себе си и домашни животни. С горчивите и люти продукти на растенията е същото, още повече че е проверено от милиони хора за много дълъг интервал от време :) 

Излез от кутията си и погледни реалният свят :) 

Преди 32 минути, makebulgar said:

Всяко нещо може да бъде отрова в зависимост от дозата, но въпросът е, че произвежданите от растенията токсини като кофеина, пиперина, капсаицина, кокаина, стрихнина и останалите алкалоиди, растенията си ги произвеждат специално, за да тровят и отблъскват всякакви насекоми, гъби, бактерии и растителноядни.

Така де. Гъбите, насекомите и бактериите не са топлокръвни, и действието на тези "токсини" върху хората не е като отрови. 

Заблуждаваш се, както обикновено. Имаш проблеми с източниците си на знание, твърде бедни са, а ти работиш по инерция и аналогия, които нямат място тук. Вярваш на представите си, не на фактите.

Ти май си забравил какво е псевдонаука, и си я бълваш на поразия?

  • Потребител
Публикувано
Преди 21 минути, scaner said:

Маке, това е твоя заблуда. Пълна измислица. 

Птиците (и фазани, и гълъби) също обичат лютото, кълват люти чушки и разнасят семената им - това е еволюционен механизъм за размножаване на чушките. Имам наблюдения над папагалите - умират си за люто, като им капна някъде табаско чили, не спират да го чегъртат докато не го изядат. И с лютите чушки е така. Чета, че и други бозайници, особено маймуни, гледайки от човека, употребяват люто. Без да мрат, естествено. Котките и кучетата които са с повишено обоняние го избягват заради остара миризма, не за друго. За горчивото просто се огледай - освен кофеина, хинина, колко още горчиви природни препарати се ползват от човечеството, помагайки му да живее, а не да умира. 

Метаболизма и преработката на алкалоидите при насекоми и топлокръвни бозайници е много различна. Това което е отровно за насекоми, в общият случай не е отровно за хора. На тази база има много противонасекомни препарати, без особена вреда за бозайниците. Ето ти пример, широкоразпространен  инсектицид против всякакви насекоми, Bio Kill, за хората е безвреден, може да пръскаш себе си и домашни животни. С горчивите и люти продукти на растенията е същото, още повече че е проверено от милиони хора за много дълъг интервал от време :) 

Излез от кутията си и погледни реалният свят :) 

Така де. Гъбите, насекомите и бактериите не са топлокръвни, и действието на тези "токсини" върху хората не е като отрови. 

Заблуждаваш се, както обикновено. Имаш проблеми с източниците си на знание, твърде бедни са, а ти работиш по инерция и аналогия, които нямат място тук. Вярваш на представите си, не на фактите.

Ти май си забравил какво е псевдонаука, и си я бълваш на поразия?

 

Защо тогава не си спретнеш една салата от татул, блян, беладона, тютюн, листа от домати, и да я подправиш с пъпки от картофи и зелени кори от картофи, а за финал да я посолиш с малко прах от червена мухоморка. Чудна салата ще стане, все с полезни здравословни алкалоиди, които за теб сигурно са "токсини" в кавички и нищо няма да ти направят, тъй като си топлокръвен. Малко ще ти горчи, ама нали се привиква към горчивото и лютото, така че да не ти пука. 

  • Потребител
Публикувано
Преди 29 минути, scaner said:

Птиците (и фазани, и гълъби) също обичат лютото, кълват люти чушки и разнасят семената им - това е еволюционен механизъм за размножаване на чушките. Имам наблюдения над папагалите - умират си за люто, като им капна някъде табаско чили, не спират да го чегъртат докато не го изядат. И с лютите чушки е така.

Птиците и фазаните са динозаври и нямат голяма част от вкусовите ни рецептори. Затова и ядат без проблем и сурови горчиви маслини. Метаболизма и отделителната им система са съвсем други. 

  • Глобален Модератор
Публикувано (edited)
Преди 17 минути, makebulgar said:

Защо тогава не си спретнеш една салата от татул, блян, беладона, тютюн, листа от домати, и да я подправиш с пъпки от картофи и зелени кори от картофи

Какво общо има това с употребата на горчиви вещества като хинин, кофеин, и люти като капсаицин, за които е доказано че могат да се употребяват без проблеми? Опитваш се да бягаш от темата.

Запомни, това че на тебе не ти се нравят някакви вкусове изобщо не означава, че те са свързани с отрови. В общия случай означава наличие на недостатъчно развит вкусов апарат.

Ти отново ни демонстрираш мисленето по сбъркани аналогии, Защо го правиш, като е толкова лесно да попрочетеш повече вместо да си измисляш?

Преди 13 минути, makebulgar said:

Птиците и фазаните са динозаври и нямат голяма част от вкусовите ни рецептори. Затова и ядат без проблем и сурови горчиви маслини. Метаболизма и отделителната им система са съвсем други. 

Пак измислени обесняния...

Няма проблем и ти да ядеш сурови горчиви маслини, лично аз много ги обичам и си похапвам винаги като имам възможност. Не, не са отровни, има няколко различни вкуса в тях :) Тук всичко е въпрос на вкус, а не на глупости и заблуди като отровно/неотровно, прочетено в някаква поп литература.

Отново безумни аналогии...

Редактирано от scaner
  • Потребител
Публикувано
Преди 18 минути, makebulgar said:

 

Защо тогава не си спретнеш една салата от татул, блян, беладона, тютюн, листа от домати, и да я подправиш с пъпки от картофи и зелени кори от картофи, а за финал да я посолиш с малко прах от червена мухоморка. Чудна салата ще стане, все с полезни здравословни алкалоиди, които за теб сигурно са "токсини" в кавички и нищо няма да ти направят, тъй като си топлокръвен. Малко ще ти горчи, ама нали се привиква към горчивото и лютото, така че да не ти пука. 

Ще ти отговоря със твоята сбъркана логика. 

А защо ти не си спретнеш една закуска от 20-30 бразилски ореха, 20-30 горчиви бадеми (все пак хората са ги култивирали за да бъдат безопасни за ядене, в природата естествено те са еволюирали за да бъдат опасни и токсични точно за да не бъдат изяждани) и да добавиш една или две шепи ядки от зарзали и да си хапнеш това? 

 

  • Потребител
Публикувано
Преди 9 минути, scaner said:

Какво общо има това с употребата на горчиви вещества като хинин, кофеин, и люти като капсаицин, за които е доказано че могат да се употребяват без проблеми? Опитваш се да бягаш от темата.

Доказано е, че дозите в които се употребяват няма да те убият. Но също така е доказано, че са и вредни и вредят на нервната система, храносмилането и други системи. Употребяват се заради някакви ползи, но същевременно вредите от тях си остават. Ако пиещш много кафе, което не е невъзможно, а е реалност за много хора, почват разни неврологични проблеми (мравучкания, хипер активност) и проблеми с кръвоносната система (високо кръвно). Ако не вземеш мерки и не се лекуваш, или не спреш кафето, от проблеми могат да се превърнат в нелечими болести. 

 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.