Отиди на
Форум "Наука"
ISTORIK

300 000 иманяри разкопават България

Recommended Posts

По официални данни, получени от прокуратурата през последните дни, "армия" от 300 000 иманяри разкопава България. Това обяви вчера археологът Георги Нихризов. Експерти потвърдиха за "Монитор", че действително копаещите са толкова, но само 2-3 хиляди от тях са професионалисти. "Останалите са аматьори: докато жените им хапват барбекю на единия край на поляната, те ровят на другия й край", твърдят експертите.

Всички са единодушни обаче, че щетите, нанесени от иманярите, са невъзвратими. Смята се, че 90% от археологическите обекти вече са с нарушени културни пластове, каза Нихризов. Няма могила от тези 50 000, които са в България, която да не е прекопавана. Няма селища, крепости, които да не са прекопавани поне в горния 1 метър, допълниха негови колеги. Според тях това значително ограничава възможността на археолозите да възстановят историята.

Твърди се, че средствата, които се въртят в нелегалната търговия с културно наследство, са втори или трети по обем, като спорят за първото място с парите, които се въртят в наркотиците и в трафика на хора и проституция, заяви Камен Димитров, член на УС на Асоциацията на българските археолози.

Това, което е известно от данните на прокуратурата, е, че при иманярите има изградена съвсем стройна верига от типа на организираната престъпност, твърдят археолозите. Това са хора, които изкопават находките и които полицията евентуално може да хване на терена, ако има такъв сигнал, и след това стройна верига от няколко нива прекупвачи и дилъри на високо ниво, които са може би 3-4 и които са известни, допълниха експертите.

"Преди около месец бях на разкопките на един колега, който работи на средновековен обект в границите на строго охраняваната резиденция "Евксиноград"", заяви Димитров. "Количеството монети, които излизат от неговия обект, е невероятно, в сравнение с всичко друго, което се намира на другите обекти, които не са били охранявани", разказа той.

Археолозите обявиха също, че има предложения от депутати и питане от омбудсмана до Конституционния съд. Ако те бъдат приети, собствеността върху ценни находки ще може да бъде доказвана и без официален документ, твърдят археолозите. Щяла да бъде въведена и 5-годишна давност за придобиването на такива ценности.

http://www.monitor.bg/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Тази неделя посетих Жаба моила край Стрелча. Там е най-големия иманярски изкоп, който съм виждала, прилича на минна галерия.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мисля, че това, заедно с унищожаване на природните ни ценности, е трагедията, която се сручи на България през последните 20 години... Можеше ли нещо да се направи, за да не е така?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Иманярите не са се появили през последните 20-години. Дори по време на социализма има иманярски структури покровителствани от държавата за търсене на съкровища. За съжаление през последните 20-години това се оказа много по добър (финансово) бизнес от 3/3 от работите който предлага държавата, а беззаконието е невероятен факт, не само за този но и за всички други въпроси.

Нека да помислим и за тези факти! Ще се радвам да дискутираме тази тема като цяло.

Друг факт е че т.нар. иманярство е проблем на много страни със богато културно минало като Италия, но пък супсидирането и препродажбата на археологически артефакти там е сравнително добре уредено, което позволява 99 % от намерените от иманяри неща да отиват в музейте, а не да се изнасят както тук. Въпреки това унищожавнето на архиологическите обекти и там е налице

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kакво се случва в Старосел:

http://threskeia.ucoz.com/forum/6-59-1

Немарливостта на 'реставраторите' понякога е по-лоша от иманярски набег.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Може да прозвучи на някого глупаво и некомпетентно,но все пак искам да попитам.Как,може хора без никакво образование,за дадената област да се правят на иманяри?Как един човек става иманяр?Едва ли е чел някаква приказка за изгубени съкровища и е решил да ги потърси?Сериозно това са въпроси,на един невеж човек,не подигравка...

Share this post


Link to post
Share on other sites

В дъното на всичко, Лора, както обикновено са парите. Тези вещи имат сериозен пазар, освен това са държавни, т.е. ничии. Някога, в по-разумните времена, е имало един закон за имуществата, собствеността и сервитутите, които определя, че собствеността върху тези вещи е на собственика на земята, а ако друг ги намери - наполовина. Днес те са държавни, а при намиране държавата дължи 25% от стойността им, но ... дали плаща или не, е сложен въпрос.

Другият фактор е мафията - това е тънка дейност, свързана с международни връзки и канали и пр., в които най-добре се оправя именно тя, а и не позволява на другиго.

Третият е иманярският фолклор. Психологически го приближавам до комарджийството. Има си у някои хора естествен интерес към миналото, и оттук в народа си има иманярство винаги, от край време, с цялата му легендарност, табута и ритуали, като например да не се говори, докато се копае :))

Четвъртият е бедността, караща някои хора да ходят да ровят къде ли не.

Петият е липсата на сила в българската държава да си въведе страната в ред.

  • Харесва ми! 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Много интересно наистина,но защо му е на някой,както ти каза от мафията,да купува някаква древна вещ,естествено с историческа ценност,за която дава сигурно и милиони?Не трябва ли да има някаква връзка,за какво я ползва,едва ли я слага на някакъв библиотечен рафт?! А относно иманярството и практикуващите го,останах с впечатлението,че хората просто си копаят наляво-надясно,с цел да намерят някакъв артефакт,с който да свързват двата края.Няма никакъв авантюризъм и тръпка,а по скоро отегченост.Е със сигурност,не са като в "Tomb raider".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами предполагам, че което движи археолога да се скъсва да учи и да работи после, движи и някои от иманярите, но на по-ниско ниво. Но голямата част са просто тъпи безпросветни варвари, които за жълти стотинки копаят и унищожават културно наследство и пълнят джобовете на мафиите, които печелят бесни пари.

Ами защо й е на мафията - за да я продаде навън. Крайните получатели са богати колекционери с частни сбирки...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Така и на мен ми се струва,че са прекалено много тези иманяри.Но едва ли всичките са достатъчно компетентни.Четох някъде по интернет,че повечето се водят по митовете и други легенди.Даже си спомням,че и дадоха пример,в който се разказваше за някакво съкровище,на български възрожденец,скрито по Врачанския балкан.Бяха написали,че и до ден днешен не е намерено...и под статията толкова много коментари на въодушавени хора.Чудя се как не са тръгнали да търсят Атлантида

Share this post


Link to post
Share on other sites

Вили като циреи в древно Поморие

Бившият шеф на НИПК разрешил пловдивско НДК върху Античния форум.

3/4 от археологическите ни паметници са изчезнали, няма ги дори на документи.

Три от всеки четири археологически паметника у нас са изчезнали. Поне по документи - от 100 000 разкрити находки в археологическата карта на България са включени едва 21 000, а в Националния регистър на недвижимите културни ценности - 4000. Прокурори и антимафиоти от месец са по дирите на изчезнали документи от архива на бившия Национален институт по паметниците на културата. В хранилищата му липсват огромно количество документи. Оказва се, че НИПК е издавал разрешения за строителство, довели до унищожаване на част от старините. В архива обаче цари хаос, данните за 30-те хиляди културни паметника в Националния регистър са грешни или непълни. 2/3 от документите не са инвентаризирани и не е ясно какво изобщо съдържат. По тези случаи прокуратурата проверява бившия шеф на НИПК Георги Угринов и други служители от института. На него вече му бе повдигнато обвинение за незаконното строителство до църквата “Св. Йоан” в Несебър.

Баровски вили насред ранносредновековен град - така изглежда днес Улпия Анхиало “Палеокастро” в Поморие. От 2007 г. архитектурният резерват е буквално разграден двор. Тогава комисия на Министерството на културата променя режимите на античното селище и некропола и отменя защитената зона “В”. В архива на НИПК не попадат (или изчезват) документите, в които са описани новите граници на териториите. Липсват и данни за мотивите на промените. Ръцете на мераклии и строители обаче са развързани, а НИПК допуска безумни градежи. Това установява проверката на културното министерство в края на 2009 г. Заключенията на експертите разкриват, че в архива липсват основните инструменти за защита на груповите паметници в Поморие. Не е ясно как и защо са намалени защитените територии и как НИПК е провеждал политика за опазване на културните ценности, пише в протокола от проверката.

Скандално “почистване” от документи е открито и в архивните папки на Античния форум в Пловдив. Проверяващите не намират три писма на тогавашния шеф на института Георги Угринов, с които разрешава застрояването на форума. До тях се добират обаче от друго място. С едното от 14 юли 2007 г. Угринов еднолично съгласува план за регулация на площад Централен със застрояване на защитената зона “А” на Античния форум. Там новото строителство е абсолютно забранено

На 20 февруари 2003 г. шефът на НИПК приема втори вариант на “обемно-устройствено проучване със застрояване”. На 6 февруари 2004 г. той “еднолично съгласува скицата с виза за проектиране на идеен проект за изграждане на 5-етажен културен, информационен и търговски център с двуетажни подземни гаражи върху форума и предлага демонтиране на археологическите ценности”, установяват експертите.

И в трите случая бившият шеф е решавал без обсъждане в Експертния съвет на института, каквото е задължително за паметници с национално значение. Протоколи от Експертния съвет липсват, няма и искания за съгласуване на застрояването на Античния форум.

Скандално оскъдно се оказва и досието на исторически резерват “Трапезица” във Велико Търново. Няма нито планове, нито проекти за консервация. Рехава е и документацията на “Доросторум-Дръстър” и късноантичната гробница в Силистра.

От проверените 16 групи паметници с национално значение се оказва единствено изрядна документацията на Боянската църква. Досиетата на останалите са били без описи, което е позволявало свободното изнасяне или манипулиране на документи, твърдят експертите.

Документите на Националния институт по опазване на недвижимите културни ценности (НИОНКЦ) продължават да се съхраняват на две места - в централната сграда на столичния бул.”Княз Дондуков” 16 и в 50-годишна барака в кв. “Изгрев”. Националният регистър на недвижимите паметници се пази върху дървени рафтове в помещение на втория етаж в централата, незащитено срещу пожари. Върху стелажите са и досиетата на културните ценности. Фотоархивът е в приземния етаж, а преди наводнение унищожава част от него.

Трагична е съдбата на голяма част от архива, който от 20 г. се води “необработен”. Оригинални документи на паус, хартия и картон са натрупани в таванските помещения на института с олюпена мазилка и течове от стария покрив. За да се разбере какво съдържа необработеният архив и каква част от него е унищожена, ще трябва сигурно година, твърдят служители в института.

Тъжно е и завареното от новото ръководство на института техническо оборудване на архива - 4 компютъра, принтер, неработещ скенер, един дигитален и 5 лентови фотоапарата. “Никой досега не е направил нищо, за да се променят нещата”, коментира новият директор на НИОНКЦ Йорданка Кандулкова.

Частна фирма гълта “Прошеково пиво”

Прочутата в София бивша фабрика “Прошеково пиво” е на видно място в списъка на декларираните паметници на културата до 2004 г. През септември 2002 г. НИПК изрично посочва културно-историческата стойност на сградата и участието й в груповия “Докторски паметник” и препоръчва запазване на оригиналната сграда.

Две години по-късно обаче сградата е извадена от списъка с мотива, че е била от категорията “за сведение”. Странното е, че това става, след като на 21 януари 2004 г. обектът е продаден от областния управител Росен Владимиров на частна фирма. И след като на 4 март 2004 г. тогавашният главен архитект на София Стоян Янев е издал виза за проектиране на терена “съгласно утвърден градоустройствен план”. Свалянето на сградата от отчет е станало със заповед на Георги Угринов “след оглед от комисия”, в която освен него са Емма Москова, Христо Генчев, Уляна Малеева, Галя Стоянова и Дафина Барфончовска.

Описваме наново всички старини

Арх. Йорданка Кандулкова, шеф на НИОНКЦ

Всичко в документалния архив трябва да се дигитализира и да се структурира в съвременна база данни. В информационна система, която да дава съответен достъп на различните потребители, в т.ч. и на гражданите. Те ще могат да получават пряка информация за статута на дадения обект и за това какво следва от него. Системата ще служи и за по-лесни контакти между министерството и НИОНКЦ, между централните и регионални органи.

Документите на хартия - пауси, фотоси, хелиографски копия ще се пазят в специални климатизирани помещения и ще се ползват при нужда.

Единствената възможност да се направи това засега са европейските фондове. Надяваме се, че нашата база данни ще залегне в проекта за Министерството на културата. Системата трябва да бъде обвързана със звената по устройство на територията. В момента има обекти, които са описани “на 2 км източно от чешмата”, а чешмата вече я няма. Или “под крушата на поляната”.

Хаосът е тотален

Проф. Тодор Кръстев

- Проф. Кръстев, вие ръководихте комисията, която извърши проверка в архива на бившето НИПК. Какво установихте?

- Комисията нямаше задача да прегледа целия архив, затова не мога да кажа каква част от него е изчезнала или унищожена. В някои от случаите установихме сериозни липси на документи, свързани с опазването на паметниците.

- Например?

- Не открихме достатъчно документи за гробницата в Александрово, за груповите културни паметници в Поморие, за резервата Доросторум-Дръстър и късноантичната гробница в Силистра, за историческия резерват “Трапезица”, за Античния форум в Пловдив. В някои от тези резервати имаше застрояване.

- Смятате, че документи са били “щипнати” умишлено?

- Не е наша работа да казваме това. Служители в бившето НИПК обясниха липсите с пожар и наводнения в архива, с това, че дадени документи са били давани на служители, които после не са ги върнали. Изтъкнаха различни причини. Част от документацията е в изключително тежко състояние, забутана в бараки и тавани. Никой не знае какво съдържа.

- А когато няма документ, няма и паметник?

- Едни обекти се водят като архитектурни паметници, но не съществуват, други са отписани от архива, но ги има. Цари пълен хаос.

http://www.numizma.com/magazine/2010/04/22/rrrr-rrsr-srserur-r-rserurrr-ryrrrserru/

Share this post


Link to post
Share on other sites

По официални данни, получени от прокуратурата през последните дни, "армия" от 300 000 иманяри разкопава България. Това обяви вчера археологът Георги Нихризов. Експерти потвърдиха за "Монитор", че действително копаещите са толкова, но само 2-3 хиляди от тях са професионалисти. "Останалите са аматьори: докато жените им хапват барбекю на единия край на поляната, те ровят на другия й край", твърдят експертите.

Доколкото знам сред "професионалните" иманяри е имало и има известни археолози,също и много студенти по археология и най-вече безработни археолози - дали имаме право да негодуваме,че по такъв нестандартен начин се "реализират" в своята област,след като държавата не им осигурява законна и легална работа?

Всички са единодушни обаче, че щетите, нанесени от иманярите, са невъзвратими. Смята се, че 90% от археологическите обекти вече са с нарушени културни пластове, каза Нихризов. Няма могила от тези 50 000, които са в България, която да не е прекопавана. Няма селища, крепости, които да не са прекопавани поне в горния 1 метър, допълниха негови колеги. Според тях това значително ограничава възможността на археолозите да възстановят историята.

Така е,простите иманяри копаят безогледзно и търсят предимно златни артефакти,но и професионалните археолози не се стараят кой знае колко,всички сме виждали резултатите от бруталната работа на багерите им...

За иманярите винаги казваме,че били неуки и некомпетентни,но нима нашенските археолози са по-компетентнни?Помните ли как беше преведен надписът на един тракийски пръстен(виж картинката) от най-великия български археолог?Ако не помните,ще ви припомня - "На Спасителя на Азия" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Светлина в края на тунела за пловдивския хиподрум:

http://www.stroitelstvoimoti.com/?lang_id=1prm=newsnews_id=6301&prm=news&rub_id=13&news_id=7801&page=

Share this post


Link to post
Share on other sites

Светлина в края на тунела за пловдивския хиподрум:

http://www.stroitelstvoimoti.com/?lang_id=1prm=newsnews_id=6301&prm=news&rub_id=13&news_id=7801&page=

Ужас,като знам как у нас правят реставрацията на такива обекти(справка - Царевец),леейки бетон и железни кофражи до безобразие, не ми се мисли какво ще стане и в Пловдив...

Тази снимка често я поствам,за да се види какви безумия правят нашите реставратори-ако някой си помисли,че това на снимката е някаква бетонна виличка с масивно бетонно стълбище,ще го успокоя-това е средновековна кула от Царевец :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Хераклея Синтика

http://www.bulgariancastles.com/bulgariancastles/SMF/index.php?topic=505.0;wap2

Имало е някакъв проект за 'устойчив културен туризъм' преди три години... Май и той е останал в сферата на добрите намерения.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Хераклея Синтика

http://www.bulgarian...opic=505.0;wap2

Имало е някакъв проект за 'устойчив културен туризъм' преди три години... Май и той е останал в сферата на добрите намерения.

Линка не работи. Или е само при мен? :post-20645-1121105496:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Хората са омагъосани от тези митове и легенди за изгубени съкровища и копаят всеки метър в търсене на някаква заблуда.Поне за мен е така,незнам другите как мислят.Но едва ли са много хората,които наистина смятат,че тези легенди са действително реални.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Хората са омагъосани от тези митове и легенди за изгубени съкровища и копаят всеки метър в търсене на някаква заблуда.Поне за мен е така,незнам другите как мислят.Но едва ли са много хората,които наистина смятат,че тези легенди са действително реални.

Напълно реални са,иманярите изравят,разбира се не толкова често,/epценни и уникални съкровища и артефакти,които попадат по неведоми пътища в разни частни колекции,ето ти линкове към такива тракийски артефакти:

http://www.bridgemanart.com/image/Thracian/Mug-c-380-350-BC-gold/427bc372a7a24c2cb136928ce976e0d7?key=thracian&filter=CBPOIHV&thumb=x150&num=15&page=15

http://www.bridgemanart.com/image/Thracian/Helmet-in-two-parts-iron/888c3656b9d848e6ac3c18ce8ca9680b?key=thracian&filter=CBPOIHV&thumb=x150&num=15&page=3

http://www.bridgemanart.com/image/Thracian/Rhyton-silver/c82b2ac492b6408d869ca1a84e354179?key=goblet&filter=CBPOIHV&thumb=x150&num=15&page=310

http://www.bridgemanart.com/image/Thracian/Corinthian-Style-Helmet-bronze/67a378de7e1b4268ad96dc9c6db51d5a

http://www.bridgemanart.com/image/Thracian/Amphora-silver/eea975aac8344273ad8a4e072a5460cf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Иманяри рушат паметник под закрилата на ЮНЕСКО

Иманяри рушат стените на уникален храм кладенец край брезнишкото село Гърло, алармира от доста време археологът Василка Паунова, временен директор на Ретионалния исторически музей в Перник. През последните дни бандити с металотърсачи пак захождали в региона, съобщиха бдителни граждани.

Те търсят в уникалния паметник злато, съкровища и древни артефакти и вече демонтирали камъни от уникалния градеж на подземния храм, за да ровят зад тях.

Специалистите обясняват, че в района има желязна руда и фосили и затова апаратите им отчитали наличие на метал, което заблуждавало иманярите.

Храмът кладенец е открит в началото на 70-те години на 20-ти век от археоложката Димитрина Митова - Джонова. Според нея древният подземен храм е от около 12-ти в.пр.Хр. Паметникът е по-стар дори от мегалитните паметници - долмени, оцелели по нашите земи в Странджа, Сакар и Източните Родопи. Със своите 32 века храмът кладенец се отнася към късната бронзова епоха и е сравняван с културата на нурагите на остров Сардиния, където имало около 100 подобни паметника. Такива кладенци има още на остров Кеос, Гърция, в гръцката колония Пантикапей, днешен Кримски полуостров и в Тунис.

Смята се, че той е не само култов обект за почит към шумерския бог на поздемните сладки води Енки, но и древна обсерватория. Каменните стълби водят до малка кръгла зала със свод. Предполага се, че куполът, под който се е влизало, е бил отворен и при пълнолуние са се наблюдавали звездите и небето. При слънчево затъмнение е можело да се наблюдават планетите

В ляво от входа може да се види единственият знак, оставен от древните хора. Трудно е да се каже какво изобразява този символ. Това би могло да бъде астрономическа схема, или името на съзвездието което е наблюдавано, възможно е да е името на жреца - астроном, проектирал и изградил съоръжението. За да се стигне до историческата истина е нужен екип от археолог, астроном и специалисти по древни езици.

През 80-те години на 20-ти век Националният институт за паметниците на културата е изградил солиден покрив над кладенеца, защитна стена и тераса. Всичко това сега било рухнало, а масивните греди паднали върху „небесния отвор" на купола и завличали камъните от градежа.

Твърди се, че мегалитният храм е под закрилата на ЮНЕСКО, но това не е много сигурно. Особено заради сериозното занемаряване на обекта. В момента той е недостъпен (или само за иманярите).

Кладенецът се намира върху селище от късно-бронзовата епоха. Проучването му в бъдеще ще даде много интересни детайли и информация, смята археоложката Василка Паунова. Според нея трябва да се вземат спешни мерки за опазване на обекта. Около него има късно-римска и вероятно елинистична крепост, а в подножието - римски лагер и целият район може да се оформи като археологически резерват.

Община Брезник е имала идеи за това, но до този момент не са осъществени.

http://ipernik.com/novini/10796.html

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesus, какво би правел частник с това?!?

И що за орел я е носел тази глава? :whistling:

Kасто гледам как е пилната главата, явно от тялото не е останало нищо.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Жалко, стауята си я е бивало.

Според мен изрязването е станало отдавна, доколкото се вижда разреза. И едно време са го можели, вероятно статуята е рязана на блокове за строителство.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Регистрирай се или влез в профила си, за да коментираш.

Трябва да имаш регистрация, за да може да коментираш.

Регистрирай се!

Регистрацията на нов акаунт в нашата общност е много лесно!

Нова регистрация!

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×