Отиди на
Форум "Наука"

Автохтонизъм онлайн


Recommended Posts

  • Потребител

Понеже видях че е обсъждано и имаше такова предложение от модератор си позволявам да пусна тази тема.

Става въпрос за един блог с който от известно време си убивам свободното време, блогът е много интересен и в него авторът му изнася направо зашеметяващи факти и хипотези.

Примерно ни съобщава че е разчел надписът от Тартария отпреди 6500 години и той се оказал написан на съвременен български език!

Възхитен от това му пуснах няколко коментара, но за съжаление повечето не ми ги публикува :(

Статиите в блогът са много интересни / по един особен клинично автомазохистичен начин/ и ако имате време им хвърлете едно око.

Това е въпросният блог:

http://sparotok.blog.bg/profile.php

Обърнете внимание на броят посещения!

С изключение на mglishev,iuliuscaesar , и мен /sociologist/ в коментарите няма друг който да оспорва налудничавите теории на авторът му.В замяна на това авторът се радва на цял фен клуб от редовни почитатели.

Това ми се стори странно, този блог редовно излиза в карето с блогове на най големият ни новинарски нет портал- Dnes.bg.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С изключение на mglishev,iuliuscaesar , и мен /sociologist/ в коментарите няма друг който да оспорва налудничавите теории на авторът му.В замяна на това авторът се радва на цял фен клуб от редовни почитатели.

Ако бях на ваше място, нямаше да се занимавам да пиша коментари в чужд блог, а щях да си направя собствен такъв, от амвона на който с пълна свобода да "громя" автора. Захващайте се за работа! А най-добре би било в този блог да не се занимавате с други, а просто да си излеете вашите постановки, а читателите ви сами ще отсеят плявата от сеното, особено ако се прави акцент на източници за историята, като колкото са те по-съвременни на изследваната епоха, толкова по-добре.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

тоя е по-голям фантазьор и от зиези. :crazy_pilot:

Обаче във Фейсбук е много активен и народът вЕрва ли, вЕрва ли.crazy_pilot.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
<br />

С изключение на mglishev,iuliuscaesar  , и мен /sociologist/ в коментарите няма друг който да оспорва налудничавите теории на авторът му.<br />

<br /><br /><br />

Глишев отсрамва академичната общност ,обикновенно развеселявайки аудиторията какво е казал примерно някой "извор" като ... да не ги изброявам!

Кесаря е пич ,написал е някои добри неща но за да угоди на некой "цензур" има и много фантастични тези за траките

"а ла дъновистки простотии"

А пък СоциологЪт се опитва да внуши ,че сектата на "автохтонистите" е нещо мого лошо за разлика от "тюрко-алтайско-монголската" такава!

И остава "иранската" ,която е на път да измести турките все пак Азия и русняшките теории ,които сега вече в друго амплоа-скити

може и да им се отвори парашута по някое време!

Но това което се опитват да внушат ще е за вътрешна употреба!

... и Боцмана на пиратите хехе

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Стига бе, тия неща са за веселие, не са за сериозно мислене и страдане. Нека си вярват хората, а който има малко свободно време и му е на кеф - да ги громи. Аз си имам блог, пиша си в него и за тюрко-алтайщините, и каквото друго ми хрумне. Като ми скимне, дращя и в спаротошкия блог и гледам, че хорицата там се потискат. Но чак пък реклама да му правим... От друга страна, спаротошкият блог е нещо като социологическо явление. Мъничка нет-революцийка, глас на викащия в пустинята. Затова и хората го четат, радват му се. За такива неща сигурно и книга може да се напише, ама аз съм прост тълмач, не ми се занимава.

Жалко, че няма историци-автохтонци. Те биха могли да изработят някаква ясна и балансирана теза. Като британските автохтонци, които също тиражират глупости, но пък по много елегантен начин.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Четох го този блог.

Е, нямам нерви вече - вероятно съм крайно нетолерантен, но то бива простотии, бива, ама... В тая държава всеки взе да разбира от наука и то от всякаква и във всеки момент. Все едно бояджия да си грабне баданарката и за пет минути да ви изпраска две-три Джоконди.

Жалко, че няма историци-автохтонци. Те биха могли да изработят някаква ясна и балансирана теза. Като британските автохтонци, които също тиражират глупости, но пък по много елегантен начин.

Забравяш Св.Ганчо Ценов. Е, верно, той не е много елегантен, пък и не е жив.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Може да не е много научно, но набира голяма популярност автохтонството. Защо?

Според мен - защото е средство за "възвеличаване".

Навремето Подвързачов е определил българина така: "Муха със самочувствието на аероплан". Но това е било в началото на ХХ век, а оттогава една част от самочувствието е поизветряла поради дълъг ред причини - но не и стремежът към него. Така че, казано вкратце, автохтонистите всъщност си търсят аероплана и са убедени, че са го открили - нов модел.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Приятелю Йончев, нима кат' сме българи, не трябва да имаме самочувствие? Батето Славков каза вчера, че нации под 60 млн. д. не трябва да съществуват. Ами какви да станем и какво самочувствие да имаме?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Там се говори за "Бог", за "Пътя, Истината и Живота", за "лъжите" и "заговорите" срещу "българщината и българите", за "народни врагове", за "национални предатели"...

С такава лексика авторът в своите текстове и коментари защитава и "доказва" наукообразни и псевдонаучни тези.

И авторът, и коментаторите на творбите му трябва първо да се научат да пишат правилно на собствения си език, а едва след това - да търсят под вола телета, динозаври и други твари, чието място не е под него.

Спрете да търсите черна котка в тъмна стая, особено - когато котката не е там!

Знание без мисъл е загубено време; труд, хвърлен на вятъра. А мисъл без знание - това е опасност!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хммм... И през ум не ми минава да чета таквиз (май глупости) сайтове.

Въпросът е, че напомпаното самочуствие е проблем, но липсата му също е big (добре, де - голям) проблем. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ОТ Приятелю Йончев, нима кат сме българи не трябва да имаме самочувствие? Батето Славков каза вчера, че нации под 60 млн. не трябва да съществуват. Ами какви да станем и какво самочувствие да имаме? Край на ОТ

Разбира се, че не, Митак. Но от самочувствие до самочувствие има огромна разлика. Според мен т.нар. средностатистически българин (ако въобще мога да се изразя така) е убеден, че е роден за величие, че то просто му се полага, но кой знае защо светът отказва да признае и да приветства това убеждение. И ето ти българския (и личния в т.ч.) вариант на теорията за световната конспирация.

В исторически план такива хора веднага се скъсват да аплодират автохтонците, защото тази теория им казва именно това: били сме велики, били сме единствени и ненадминати, но крадци, мошеници и чужди агенти са фалшифицирали истината и в резултат някой ни е грабнал величието. По същия начин ще се ръкопляска и на библейска, и на марсианска, и на всякаква друга теория - стига да звучи ласкателно и да усетим някоя капчица от несравнимостта и върху собствената си глава.

Аргументи въобще не са необходими, но ако се прибави и нещо аргументообразно и наукообразно, става идеално.

В политически план със същия възторг се посреща всяко голо обещание да бъдем "оправени" (по определен начин или - за определено време) - защото сме си предопределени изначално за богатство, щастие и всичко останало, без въобще да си мърдаме пръста - а после следва вой, че ни били преметнали. И виновен е, разбира се, обещалият, но не - и повEрвалите шушумиги. Също като в средновековната история, където обичайният виновен е някой от съседите - Византия, Сърбия, Киевска Рус..., а би ни "оправил" само един селски цар (достатъчно е да се ожени за овдовялата царица!)... Или да спрем да служим на дявола като спрем репродукцията на човешкия род, защото иначе бихме създали повече слуги на Сатаната - това пък е част от учението на богомилите.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не съм съгласен. Средностатистическият българин е подтиснат нихилист без грам самочувствие. Според него българите са малък и мизерен народ, който е недостоен за света. Е, имали сме някаква държава там през Средновековието, но това няма значение сега. Стремежът да се уповава на външни сили за подкрепа и оправданията, че всички беди идват от вън и не може да им се противопостави, следват точно от тази липса на самочувствие и себеподценяване.

Ако средностатистическият българин беше повярвал, че е достатъчно голям и велик, за да промени битието си, икономическият преход отдавна да беше приключил. Проблемът ни е, че психологическият преход обратно към средновековното самочувствие от 13 век, още не е извършен.

След Освобождението е бил направен плах опит за реабилитация, но пак теченията на фили и фоби са опропастили възстановяването, точно каквото се случва и в момента. Вместо да се претеглят всички ЗА и ПРОТИВ, се маркират политически цветове и се изпада в различни крайности, в зависимост от политическата окраска.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ако средностатистическият българин беше повярвал, че е достатъчно голям и велик, за да промени битието си, икономическият преход отдавна да беше приключил.

Проблемът ни е, че психологическия преход обратно към самочувствието на средновековните българи от IX, X и XIII век, още не е извършен.

Третият германски райх се гмурва съвсем съзнателно в дълбините на европейското средновековие, когато човешкият живот струва по-малко от среброто и златото, а властта струва много повече. В епохата, когато християнските рицари са смятани за творение Господне, а еретиците, евреите и циганите - за напаст. В епохата, когато прозвището "Велики" носят не онези, които са прави, а по-силните и въоръжените с по-дългия меч.

SS отделя средства от собствения си бюджет за археологически експедиции, за издирване на езически капища, за реставрация на замъци, за развитие на коневъдството, конния спорт, фехтовката, за създаване на ритуали и символика, на кодекс на честта..., за разпространение на "тайни знания", за създаване на идеология, в която са забъркани християнство, нордически митове и индуизъм... Създавайки SS, Хайнрих Химлер се опитва да възстанови Тевтонския орден. Неговата организация служи на Хитлер също както ордените а доминиканците и на йезуитите служат на папата.

Това се нарича escapism - съзнателно бягство от действителността (в случая с германците - от действителността след краха на Германия в Първата световна война).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз си мисля ,че не трябва така с лека ръка да отхвърляме каквото и да е било за изясняване на картинкта!(а тя не е изяснена)

Българите не са комплексирани нито навън ,нито навътре !

Историята ни е манипулирана и това всички го знаят,ако беше изградена на факти нямаше сульо и пульо като мене да се врът в академични дискусии!(между другото по ниета сега мога да питам примерно декана на оксфорд и да получа отговор,това не е ли предизвикателство или да вляза в дадена библиотека и да си копирам оригинален текст,да платя на един да ми го преведе и да го сложа в блог,и един дето е търкал 23 аула да ми каже че ...хехехе)

...или как едно хлапе ми говори ,че съм "расист" и тезата ми била "хитлеристка" щото съм пишел "арии" и тям подобни глупости.

По този начин не се защитава теория ,теза или каквото и да е !"Кой не скача е ..." хехе

А какво да кажем за бг професор да участва в анти българска конференция и то преподавател в НБУ,madre mia por dios!

Така ,че това което е подхванал този "блогер" може да се спре само с факти!

и то ми се струва ,чe сега започва!

хехе

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Автохтонизъм онлайн" - раздел "Средновековна история".

вариант 1: Автохтонизма обхваща материята на средновековната история и значи темата е на мястото си? Ако не е така, какво прави темата в раздела?

вариант 2: Онлайн материята, изразяването чрез средствата на нови технологии-блогове, фейсбук, обхваща материаята на средновековната история? Ако не е така, какво прави темата в раздела?

вариант 3: Темата прави народопсихологичен разрез на българското съвременно обществ, общуваме си във формата на диалог без някаква конкретна тематика и това обхваща материята на средновековната история? Ако не е така, какво прави темата в раздела?

Бих я определил, като такава за раздел "Историческо моделиране", но тъй като това е един от най-сериозните раздели /там са положени знанията на такива капацитети като Константин Багрянородни, Матей Меховски, проф. по римско право Михаил Андреев, и др. и др./, така че бих насочил темата към раздела за съвремие и общество.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Ние, българите, не можем да приемем фактите, че сме богоизбран народ, че имаме славно 35- и повече хилядолетно минало...

Всичко ще бъде показано, трябва обаче да става бавно, понеже хората са така жестоко лъгани досега, че истината им се вижда като приказка.

Иначе дано тези неща влязат в учебниците, преди да е станало късно. След толкова славна история сме на път да изчезнем и това е реалността.

Необходим е национален дебат по повдигнатите в блога проблеми.

Разказвали са ми, как при откриване на археологически находки, археолозите умишлено подменяли артефактите, за да поддържат официалните лъжи на историографията! Нямам думи за такива "учени"-престъпници.

Много историци, археолози и лингвисти злобеят срещу произхода си...

Аз не се наемам да коментирам това.

Чудя се дали коментаторите наистина вярват на написаното в блога и на това, което пишат като коментари, или пък се майтапят с автора му?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Некои верват. Други не верваме. Впрочем, последният постинг е посветен на наша скромност. ПолЪскани сме.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз разглеждам явлението от социологическа гледна точка, интересно е и е доста показателно.

Нищо ново няма в него,факт е че когато едно общество е в криза винаги се плъзга наляво или надясно по политико идеологическата плоскост.

След 70 годишен негативен пример на неуспешни леви идеи в момента на мода е дясното залитане.

В подобни теории определини слоеве от обществото търсят спасение и надежда, отглас от времето когато сме правели жертвоприношения на духове и сме вярвали в митични предци.

Според автохтонците траките са нашите митични прадеди, мъдра свръх раса, те нямат кал под ноктите и не миришат на кон- те са високи среброкоси метросексуални елфи от 80-то ниво, мъдри и красиви.

И никога не миришат!

В комиксите и НФ филми героите не миришат.

Автохтонска теория е изградена върху три основни елемента- сектантски, расисстки и комиксов.

Автохтонизма е религиозна секта- силна вяра в нещо нереалистично и яростно отричане на всичко чуждо, тук имаме елемент на отрицание и самоутвърждение.

Основните елементи на религиозната доктрина са налагане на факти чрез повтарянето им " Той възкръсна" , "чудотворно лечение", "ходене по вода" , "тракийско цивилизационно ветрило"...

По този начин се създава една нова религия,и както във всяка религия и тук имаме сляпа вяра в неестествени и недоказуеми неща.Липсата на реални доказателства се компенсира от значително фанатизиране с цел по лесното им безусловно възприемане.

Категоричното разделение на "свои-чужди" е необходимо и задължително условие за утвърждаване на сектата.

По този начин тя се консервира и самосъхранява, към товаимаме и елемент на агресивно проповядване на новата вяра.

Тъй като науката отрича въпросната теория- задължително е да се отрича науката.

Тук влиза в сила правилото за "външният враг", всяка нова религия непременно се нуждае от външен враг,лъвове и гонения които да я утвърдят.

Влиза в ролята си теорията за "Заговорът", фалшифицирането на ауката, платените агенти и тн.

Расовото превъзходство е често срещан и доста полезен елемент, във всяка изградена на тази база култура го има- германци, японци, юдеи...абсолютно необходим елемент.

И накрая комиксовият елемент- както във всеки плакат от третият райх, така и тук имаме високи и красиви войни, немиришещи, храбри и мъдри.

Илюзорна представа владееща умовете на младежката аудитория.Тук имаме едно повърхностно възприемане на информацията, породено е главно от недостатъчна обща култура и липса на системно образование.

Обектите се разглеждат не като живи материални елементи , а като илюстрация от сайт или като герой от компютърна игра- красиви брони и оръжия,героични жестове и пози...

Спомням си когато заведох съпругата си в един музей и и показах средновековни ризници и шлемове, вместо да се възхити тя каза" Я какви мънички и мизерни са били тези хора".

Тя е компютърен специалист и живее в съвсем друга реалност, в нейните компютри ризниците и шлемовете са блестящи и красиви.

Привържениците на подобни културни и социални нагласи масово са на възраст около 16-25 години, зле образовани, със много ниска обща култура, социално неудовлетворени и търсещи себеизява в анонимна среда като интернет блогове.

Често има склонност към вербална агресия /мен са ме наричали "българомразец и изрод с кръв на гъсеница" ,но аз съм излишно саркастичен понякога, така че ги разбирам. :biggrin:

За съжаление тази маса става все по обилен и дебел пласт в обществото, време на нихилизъм и деградация- естественият продукт е маса от крайнодесни потребители на нискокалорични теории.

Ако разгледаме коментарите под статиите във въпросният блог виждаме че в болшинството от случаите те са оставени от хора които приветстват общият дух и нагласа, но същевременно си нямат и понятие за какво става въпрос, само разбират че ние сме наследници на велика раса която е била онеправдана със световен заговор.

Понякога се срещат и доста начетени представители на това течение с които е приятно да се спори, но общото винаги е че те не произлизат от научните среди и нямат специализирано образование.

Расизмът и вярата в такива измислени идеали са пряк продукт на общество с криза, за сега четем, смеем се и се надяваме че с една икономическа и социална стабилизация ще отмрът и подобни радикални нагласи.

..........

Искрено се надявам с тези си разсъждения да не съм обидил някого, аз лично бих бил горд и щастлив ако въпросната теория е истина, ама за сега съм леееко скептичен :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според автохтонците траките са нашите митични прадеди, мъдра свръх раса, те нямат кал под ноктите и не миришат на кон- те са високи среброкоси метросексуални елфи от 80-то ниво, мъдри и красиви.

И никога не миришат!

хехехе @Равен много сте се възбудили нещо със Глишев ,гледам е изпаднал в кръгова отбрана!

Този анализ дет си направил е твърде неверен да не кажа глупав от социалистическа гледна точка!Такова громене на "врага" от времето НКВД-ето не се знае хехехе

Какви расизми какви пет лева на тъпи и прости въпроси няма отговор или ако има са:

"- Оди да четеш!"или

"-У лево ,бе!"

Ти чел ли си Златарски,Бешевлиев,Ваклинов за други нямам сили?

Мога да почна да ги цитирам.

Ако искаш аз ша ги цитирам пък ти ще казваш какво са искали да кажат!

ОК?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Кръгова отбрана? Аз директно припадам, човече, тия освен тъпи са и нахални.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

хехехе @Равен много сте се възбудили нещо със Глишев ,гледам е изпаднал в кръгова отбрана!

Този анализ дет си направил е твърде неверен да не кажа глупав от социалистическа гледна точка!Такова громене на "врага" от времето НКВД-ето не се знае хехехе

Какви расизми какви пет лева на тъпи и прости въпроси няма отговор или ако има са:

"- Оди да четеш!"или

"-У лево ,бе!"

Ти чел ли си Златарски,Бешевлиев,Ваклинов за други нямам сили?

Мога да почна да ги цитирам.

Ако искаш аз ша ги цитирам пък ти ще казваш какво са искали да кажат!

ОК?

Чел си ги всичките тези , чел съм и доста повече /ама доста/, прочее аз съм от четящите и поради това за разлика от теб примерно не твърдя че хан Аспарух е погребан край Вознесенка а Фанагория е столица на ВБ.

Четенето е хубаво нещо, стимулира мозъка и уплътнява времето в тоалетната сутрин, но най важното е да осмисляш четенето и добре да преценяваш какво точно четеш.

Виждам че авторът на блога също много е чел- но май зле си е преценил авторите , съдейки по това което ми подава като източници.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...