Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 8 часа, insighting said:

Най-вътрешният възможен въпрос го решава само Бог

ми няма такова нещо. :) Такъв въпрос го решавам единствено и само аз. Иначе няма да е 'вътрешен'. 

Ако за вас решенията за емоционално-чувствените ви проблеми и конфликти са псалми, за мен те са без всякакво значение. По същия начин е няма значение и бог. И не е като да не направих опити в младите ми години - всъщност бях за кратко в опит да се направя на петдесятник... Ех младост, младост. :

Всъщност това са ми най-полезните години в живота и кризата, която ме доведе до тях, и после се измъкнах направи така че да ме обогати като нищо друго в живота ми. 

Живота ми изглежда че после си направи шега с мен... и година и половина след "измъкването" попаднах на тях вече в Консерваторията. Таман я бяха налазили мощно - става въпрос за 1990 година. Бях единствения който се осмели публично да застане срещу тях и станаха редица от много интересни събития, вкл и "два пъти групова анатема"... :) 

Преди 6 часа, insighting said:

Да имаш такива в това овълчено време

време, както е всяко друго. За мен и без бог и псалми времето въобще не е овълчено с нищо, и от никого. Всъщност светът и "времето" са най-чудесното място за растеж и развитие. 

Редактирано от ramus
  • Мнения 263
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
Преди 10 минути, ramus said:

Такъв въпрос го решавам единствено и само аз. Иначе няма да е 'вътрешен'. 

Ще го решите, когато се обърнете към божественото във Вас.

Преди 11 минути, ramus said:

времето въобще не е овълчено с нищо

'Няма ненаказано добро.'

• Потребител
Публикувано
Преди 53 минути, insighting said:

Няма ненаказано добро.'

Смисълът на тази мисъл е,че доброто се наказва единствено и само тогава,когато НЕ ти е поискано. Ако някой се вре в чужди работи и по собствено усмотрение реши да направи добро,за което не е помолен,тогава това добро се наказва,защото всъщност е проява на високомерие,което е грях. 

• Потребител
Публикувано
Преди 26 минути, deaf said:

Смисълът на тази мисъл е,че доброто се наказва единствено и само тогава,когато НЕ ти е поискано. Ако някой се вре в чужди работи и по собствено усмотрение реши да направи добро,за което не е помолен,тогава това добро се наказва,защото всъщност е проява на високомерие,което е грях. 

А да правиш поискано добро и след това да се обърнат срещу теб, защото се чувстват застрашени от нещо, какво е?

Не визирам хората от форума. Много неща са ми минали през главата. И мисля, че имам право да се изказвам.

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 10 часа, insighting said:

Най-вътрешният възможен въпрос го решава само Бог. Предайте на Него товара си и вървете с мир (смирено) по пътя.

Това си е чист автогол :) Нали товарът ти е изпитание от Бог? С какви очи ще го погледнеш, като му пробутваш обратно товарът си?

• Потребител
Публикувано
Преди 31 минути, scaner said:

Това си е чист автогол :) Нали товарът ти е изпитание от Бог? С какви очи ще го погледнеш, като му пробутваш обратно товарът си?

Не е автогол. Това означава да Му се довериш и оставиш Той да те води, да бъде Неговата воля, защото неведоми са пътищата Му...

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 5 минути, insighting said:

Не е автогол. Това означава да Му се довериш и оставиш Той да те води, да бъде Неговата воля, защото неведоми са пътищата Му...

Не стават така нещата, колкото и да им се иска на някои...

Има разлика между доверие и клинчене. Доверието в случая е да приемеш товара, въпреки че ти тежи, и сам да го носи, защото Той има план за тебе с този товар. А това което предлагаш е просто дребно мошеничество - "Господи, благодаря за доверието, но носи си го ти, пък аз ще си вървя смирено и с мир" :) 

Как да не е автогол такова поведение? 

• Потребител
Публикувано
Преди 33 минути, scaner said:

Не стават така нещата, колкото и да им се иска на някои...

Има разлика между доверие и клинчене. Доверието в случая е да приемеш товара, въпреки че ти тежи, и сам да го носи, защото Той има план за тебе с този товар. А това което предлагаш е просто дребно мошеничество - "Господи, благодаря за доверието, но носи си го ти, пък аз ще си вървя смирено и с мир" :) 

Как да не е автогол такова поведение? 

А Вие хитрувате и изопачавате нещата, защото се нуждаете от пречистване. Купете си Требник, там има всичко необходимо.

Или си носете кръста с достойнство, за да не каже някой, че клинчите.

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 1 час, insighting said:

А Вие хитрувате и изопачавате нещата, защото се нуждаете от пречистване. Купете си Требник, там има всичко необходимо.

Или си носете кръста с достойнство, за да не каже някой, че клинчите.

Не, не хитрувам. Просто се опитвам с меки думи да кажа, че се заблуждавате, влизате в противоречия и не познавате смисъла на много от често употребяваните думички, които сте свикнали да ви заливат...

Да почнем с вашите съвети. Как ви хрумна, че ми трябва требник и пречистване? Нито ме знаете, нито ме познавате, а от първи че и от втори поглед сте далече от екстрасензорни способности? Защо сте сигурни, че требник и пречистване могат някак да ми помогнат, или просто защото така си представяте нещата? Имате ли статистика на колко хора помагат, и на колко не? Не, нямате, разбира се.

После, предложението ви "да дам товарът си на Господ". Господ допуска товар за мен, но той не решава вместо мен, и не го носи вместо мен. В християнството изпитанието е място на свободната воля, не нейната отмяна. Ако Бог поеме товарът ти, изпитанието губи смисъл.

Да се оставя Бог да ме води? Къде, Той ще реши вместо мене? Къде отива свободната воля и личната отговорност? 

Относно употребата на псалмите. Те не са рецепти. Както и евангелията и требника не са инструкции. А вие ги препоръчвате точно като такива. Исус не казва "повтаряйте написаното", а "следвайте ме" - което е и рисковано, и лично, а не успокояваща мантра. Да се потопиш да търсиш готови решения в требника или евангелието е направо антибиблейска позиция, отказ от личен смисъл, от живо отношение, подмяна на Бога с текст или институция. Замествате живата вяра с успокояваща религиозна формула. Това ли ми препоръчвате? 

И накрая, съветвате ме, освободен от товара (намерил съм си носач значи), да си вървя мирно и смирено по пътя...

Ето тук проличава, че требника може и да сте го чели, но май нищо не сте разбрали. Ако се освободя от товара, смирението се обезсмисля. Смирението в екзистенциален смисъл не може да се прояви без товар, без напрежение и без необходимост от волеизявление. Когато няма конфликт, няма риск или загуба, тогава какво точно „се смирява“? В такъв контекст под „смирението“ обикновено се подразбира спокойствие по инерция, липса на съпротива, защото няма на какво. Това може да изглежда добро, но не е смирение в богословския смисъл. Не е смирение да се държиш като безгръбначно, като плужек, а е позорно, нали?

Смирението не е пасивност а активно волево действие, не отсъствие на воля. Докато много често при четене на Библията човек може да остане с впечатление, че смирението е отказ от изява на волята.

В контекста на примерът който давате, да го кажем просто: при липса на товар, избор или риск - няма смирение. А вие точно това съветвате, да се откажем от товара. Това е подхлъзване по масовите религиозни текстове :) 

Оставете тези фарисейски подходи с требници и други мантри, а се съсредоточете върху живата вяра, ако сте вярваща. Целенасочено казвам "фарисейски", в смисъл книжничество и външна форма, традиция.

• Потребител
Публикувано
Преди 7 часа, scaner said:

Как ви хрумна, че ми трябва требник и пречистване?

Пречистването засилва защитните сили на организма, а молитвите въздействат на съзнанието. Дори само един прочит оказва влияние. Сигурно сте чели за експеримента как се променя водата, над която е произнесена молитва и друга, над която са произнесени проклятия. В първата чаша водата е имала съвършено симетрична структура, а във втората - накъсана и хаотична. Човек може да говори на водата и после да я изпива положително заредена. Същото нещо е, когато свещеник чете молитва над нея. Тази своеобразна "хомеопатия" действа въпреки всичко.

Правило ми е впечатление, че след служба в църквата виното, което съм занесла, става някак по-вкусно, а после, като закупя от магазина същото, все киселее.

Човек всеки ден трябва да се чисти, макар и невярващ (но всеки вярва в нещо), може да си казва някакви положителни утвърждения, както съветват психолозите. Може дори да пее.

Различни са методите: някои се подстригват, други се отказват от нещо, трети дават обет. Въпрос на усет.

съветвате ме, освободен от товара (намерил съм си носач значи), да си вървя мирно и смирено по пътя...

Вас не съм "съветвала" за това. Писах го за друг съфорумец, като възможен начин.

Оставете тези фарисейски подходи с требници и други мантри, а се съсредоточете върху живата вяра, ако сте вярваща.

Човек трябва да балансира обмяната на веществата и енергийността, за да може да поддържа добро здраве. А в природата има прекрасни растения, пречистващи кръвта. Това е нещо като индукционна терапия. 

Напр. някой изживява горделивостта си, като развива в себе си чувство за достойнство. И в резултат на натрупана негативна информация се включва програма за унищожението му. Пречистването ликвидира скритите огнища на причинителя на дискомфорта и повишава енергийния баланс. А информация за унищожението на организма се предава чрез извънхромозомните фактори на наследствеността и тези плазмиди  действат срещу човешкия имунитет. Затова те се смятат за разновидност на вирусите. Тяхната програма е унищожението на системата-приемник, но БОГ (безграничният организатор на галактиката) предлага начин за спиране на тази програма. Вирусите, човешкото съзнание и морската звезда имат симетрия от един и същ порядък. Знаейки това, човек може да избере по какъв начин да се лекува. А аз го правя от доста години.

С това приключвам участието си в тази тема.

Бъдете здрави!

• Потребител
Публикувано

Преди 53 минути, insighting said:

Сигурно сте чели за експеримента как се променя водата, над която е произнесена молитва и друга, над която са произнесени проклятия. В първата чаша водата е имала съвършено симетрична структура, а във втората - накъсана и хаотична.

Това разбира се са пълни глупости.

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, insighting said:

Сигурно сте чели за експеримента как се променя водата, над която е произнесена молитва и друга, над която са произнесени проклятия. В първата чаша водата е имала съвършено симетрична структура, а във втората - накъсана и хаотична. Човек може да говори на водата и после да я изпива положително заредена.

Доста от хората сме чели, да, за Масару Емото става въпрос, нали? Също така сме чели обаче, че в крайна сметка нито един от "експериментите" му не е бил повторен успешно и не е открита зависимост: вода на която са говорени хубави неща=лековита вода с красива структура, чели сме и че е продавал такава добре обгрижвана вода, по спомен за няколко $ на бутилка и то в големи количества, което навежда на мисълта, че експериментите са фалшифицирани а той е просто поредния фейк гуру, използващ слабостите на отчаяни и уязвими хора с цел печалба. Чели сме и за мегацърквите, на семинарите на които сакати прохождат и слепи проглеждат, за МЛМ милионерите, за "законът на привличането", според който ако мислиш позитивно за парите и те просто ще започнат да пристигат в куфари към теб, и за много други неща...Според мен, това едно от нещата, които Рамус твърдеше за статистиките пуснати по нагоре в темата, те може и да отразяват сравнително коректно каква част от хората са религиозни в най-общоприетият смисъл, но ако добавим и култовете във всичките им форми, то цифрите биха били много по-притеснителни.

• Потребител
Публикувано (edited)

FB_IMG_1770471668887.jpg

Редактирано от makebulgar

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.