Отиди на
Форум "Наука"

Дубно – Крахът на съветските танкови войски


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Когато стане въпрос за крупни танкови сражения от периода на ВСВ почти винаги става дума за Курск и в частност Прохоровка (която е спорно до колко руснаците могат да се гордеят с нея, но тези неща вече са обсъждани многократно включително и в нашия форум). Вероятно защото ползваме предимно руски източници за събитията и там – Курск та Курск, за това могат да се намерят тонове литература, статии, филми... но ако стане въпрос за операциите в началото на войната – пълно мълчание. Да вземем например битката на линията Дубно-Луцк-Ровно 23-29 юни 1941 г., която като танково сражение по размери е по-голяма дори и от тази при Курск, въпреки общоприетата очевидно руска гледна точка. Ще се учудите колко оскъдна и половинчата информация може да се намери за нея в нета, руснаците просто не обичат да я коментират, немците – също, по обясними причини, единственото пък което може да се намери в ютуб примерно е един украински документален филм, в който със зле прикрит кеф обясняват колко много се били насрали руснаците тогава.

Някои щрихи и подробности около събитията:

Само ден след началото на немската инвазия в СССР в района на Западна Украйна се завръзват колосални сражения в триъгълника Дубно-Луцк-Броди. Удрят се танковите клинове на германската група армии „Юг” в съветския „Югозападен фронт”.

Наахлуващите немски сили под командването на фелдмаршал фон Клайст са: 13-а и 14-а танкова дивизия сформиращи 3-ти армейски корпус, 11-а и 16-а – формиращи 38-и корпус и 9-а тд – (14-и корпус). В състава на петте дивизии има общо 728 танка, като почти половината са с над 50 мм оръдия, вкл. Panzer-III и Panzer-IV, от леките най-мощни са Panzer 38(t) с 37 мм оръдие, но преобладават Pz-II (20 мм).

В района са съсредоточени крупни съветски сили под командването на ген. Михаил Кирпонос – 30 дивизии сформиращи 10 корпуса плюс 109-а бронирана дивизия от Северния фронт. Всичко 5826 танка, включително 893 Т-34 и КВ общо. Или с други думи съветските сили превъзхождат количествено немските в бронетехника в съотношение приблизително 8:1.

Тези цифри не са съвсем точни поради честата неизправност или полуизправност на много от машините и от двете страни. А и поради шеметното настъпление на немците хванало руснаците по бели гащи - голяма част от руските сили въобще не схоласват да вземат участие в битката, това се дължи на общата дезорганизираност в щаба и това, че отбраната не е била построена в дълбочина, което само по себе си благоприятства немския пробив.

Още на 22 юни 1-а танкова армия на фон Клайст се вклинява на стика между 5-а и 6-а съветска армия и за да я спре щаба на Юго-западния фронт планира едно набързо скалъпено и зле проведено контранастъпление с цел да го спре. Когато обаче предвидените за него механизирани корпуси настъпват към фронта се оказва, че практически действат без почти никаква връзка и координация по между си, а някои от тях въобще и не успяват да се включат в операцията предимно поради хаоса в щаба, но се случва и цели танкови полкове да заседнат в блатата и да не достигнат до фронта по време на битката.

Първото стълкновение става на 24 юни, в опит да започнат масирана контраатака руските 19-а танкова и 215-а мотострелкова дивизии настъпват по шосето северно от Луцк, където се нахакват на немската противотанкова артилерия, чийто яростен огън в кратко време унищожава над 50% от бронираните им машини и ги принуждава трескаво да се изтеглят назад.

На следващия 25 юни 9-и механизиран корпус на Рокосовски и 19-и мех.корпус на Фекленко пробват да нанесат удар по левия фланг на немската 1-а танкова армия, но единствено успяват да изтласкат на юго.запад немския 3-и моторизиран корпус. А в същото време немските 11-а и 16 танкови дивизии започват да минават в дълбок обход към тила на руските войски.

Следобеда на същия ден опитът на 15-и мех.корпус на ген. И.Карпезо да пробие немските позиции и да се съедини с вече обкръжените 124-а и 87-а стрелкови дивизии е спрян отново с обстрела на противотанковата артилерия, както и от масираните удари на 5-и въздушен флот на Луфтвафе, при които и самия ген. Карпезо е тежко ранен. Атаката на немската авиация е неудържима, докато руската дреме – стотици самолети са разбомбени както си стоят паркирани в хангарите, а тези които влизат в боя се заемат да пазят населени места и летища, а не танковите колони пътуващи към фронта, бомбардировачите получават заповеди за удари по второстепенни цели и тн. В крайна сметка заради катастрофалните загуби командирът на ВВС Е. Птухин е изправен пред военен съд и разстрелян.

През същия ден немските 13-а и 14-а танкови дивизии превземат Луцк и напредват към Ровно. Южно от Ровно немската 11-а танкова дивизия се сблъсква с общо 6 съветски танкови дивизии и цял ден се бие срещу тях докато й пристигнат подкрепленията.

На 26 юни в Броди пристига 8-и мех.корпус на ген. Рябишев от 500 км марш към фронта, по време на който немската авиация успява да унищожи близо половината от танковете и артилерията в състава му. Планът му да настъпи към Дубно пропада, още преди да достигне фронта над 400 танка от състава му са изоставени заради технически повреди или унищожени от ударите на Луфтвафе. Въпреки това на същото място са струпани цели 4 съветски корпуса, чиито атаки 1-а танкова група подкрепена от 5 пехотни дивизии успява да отбие макар и с доста загуби.

До 29 юни руските танкове са останали почти изцяло без гориво и боеприпаси. Поради което остатъците от 12-а и 34-а танкови дивизии са напълно доунищожени и то само от немската пехота.

На следващия ден немската 9-а танкова дивизия отрязва пътя на руските 8-а и 10-а танкови дивизии поставяйки ги в пълно обкръжение. Това окончателно заставя щаба на 6-а съветска армия да заповяда всеобщо отстъпление от района на Лвов.

На 1 юли остатъците от съветските сили правят последен отчаян опит да спрат германското настъпление, но успяват да го задържат само за ден, в някои участъци успяват да напреднат до 10 км, но поради дезорганизираност или пълна липса на комуникации частите не могат да си оказват взаимна помощ и немците бързо възстановяват положението с помощта на Луфтвафе. В руския щаб цари пълен хаос – случва се например ген. Рабишев да получи заповед за отстъпление от Кирпонос, а в същото време от ген-щаба да му заповядат точно обратното да остане на позицията и да отбива немските атаки и още ред подобни ситуации.

Отворена е широка пролука между съветските 5-а и 6-аармия, цялата отбрана на Югозападния фронт рухва, Вермахтът марширува към Киев...

Към 1 юли всички участващи в тези боеве съветски механизирани корпуси съставляващи Югозападния фронт вече са тотално разгромени. Най-катастрофални са загубите на 22-и мехкорпус – над 90% от танковете са унищожени, 8-и мехкорпус – 90% загуби, 15-и – 85% загуби, 9-ти и 19-и – по около 70% ...

Точният брой на пораженията е трудно изчислим. Но може да се добие приблизителна представа за размерите им – въпреки смазващото превъзходство на руснаците – немците губят само около 200 танка, част от които дори успяват да поправят в последствие и отново да вкарат в боя. Докато Червената армия губи безвъзвратно над 2600 танка в тези боеве. Или с други думи съотношението в количеството унищожени танкове е около 13:1 в полза на немците.

А върховен главнокомандващ на всички изброени тук руски генерали и дивизии по това време в качеството си на Началник на Генщаба на РККА е Г. Жуков, считан днес за най-великият победител в най-великата война...

Карта на немските действия при Дубно:

AGS-22-30June.JPG

И една руска карта:

8MK_June24_30_41.JPG

Уловени кадри от полесражението:

Бойното поле при Броди:

6.-Battle-of-Brody.jpg

1330-300x175.jpg

Унищожен руски танк БТ-7:

Bundesarchiv_Bild_101I-020-1268-36%2C_Russland%2C_russischer_Gefallener%2C_Panzer_BT_7%2C.jpg

Унищожен руски Т-34:

Bundesarchiv_B_145_Bild-F016221-0015%2C_Russland%2C_Brennender_T-34.jpg

Руски танк КВ-2, зарязан на пътя по време на отстъплението:

Bundesarchiv_Bild_101I-209-0091-11%2C_Russland-Nord%2C_russischer_Panzer_KW-2.jpg

Още един:

0_1f56b_150f55a_XL-300x202.jpg

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 69
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Модератор История

Това което може да се каже че наличието на тези колосални съветски танкови сили / повече от 8 000 танка по мои данни/е пълна изненада за немците.Но въпреки това успяват с импровизация и късмет да излязат от ситуацията.Защо Жуков като действащ НЩ е пратен да командва войските на това направление?Предлагам сами да си отговорите.За немците това е второстепенно направление да речем.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз знам, че са били около 5000 танка в Киевския военен окръг, но заедно с бронираните коли и самоходната артилерия вероятно са надхвърляли 8000. Първоначално наистина немците считат за приоритетен ударът на група армии "Център" в посока Витебск-Смоленск-Москва, докато руснаците пък смятат именно отбраната на Югозападния фронт за приоритетна защото тя пази пътя към суровините и заводите им в Източна Украйна, Поволожието и Кавказ. И въпреки това се осират, а пък когато на Хитлер изведнъж му щуква да започне да прехвърля танкови войски от "Център" в "Юг" и да приеме Юга за приоритетен, немците пък се осират и планът "Барбароса" започва да изглежда все по неосъществим. Много подходящ пример за това как нещата никога не се случват така както предварително си ги представяш.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Никаква отбрана не смятат за приоритетна руснаците.Просто с тези 8 000 танка смятат да нанесат основния удар във фланг и тил на немската армия.Затова командироват там Жуков.Иначе от Дубно до Поволжието и Кавказ са си хиляди километри и нямат нужда чак от толкова сериозна защита.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Имах предвид набързо скалъпената отбрана, която Генщаба се пробва да организира след 23 юни. Но да не обсъждаме и тук предвоенните намерения на СССР имаме си достатъчно дълга тема за това ;) тук вече немците са ударили първи и каквото било - било, предстои война на територията на СССР.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хмммм.

8:1

Толкова машини натрупани само едно значи. Ако не беше нападал Гитлер, то Сталин се готвеше на това....

Хитлер го е изпреварил.

:sneaky2: :sneaky2: :sneaky2:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Имах предвид набързо скалъпената отбрана, която Генщаба се пробва да организира след 23 юни. Но да не обсъждаме и тук предвоенните намерения на СССР имаме си достатъчно дълга тема за това ;) тук вече немците са ударили първи и каквото било - било, предстои война на територията на СССР.

Нещата са свързани.Иначе как да се обясни това крупно струпване на танкови сили в този район.Че и личното присъствие на Жуков.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нещата са свързани.Иначе как да се обясни това крупно струпване на танкови сили в този район.Че и личното присъствие на Жуков.

Наистина. Кога ще отворят архивите братушките, да видим истинските планове на Сталин.:whistling: :whistling: :whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ц, ц, ц, все едно нищо не казах :) непоправими сте значи!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ц, ц, ц, все едно нищо не казах :) непоправими сте значи!

Прав си. На бържи се разрових и освен едно ПхД докторско от военната академия не намерих много-много инфо за това.

Дажи и в книги обсъждащи големите битки не се споменава много-много....

:post-20645-1121105496: :post-20645-1121105496: :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всъщност оказа се, че има цяла книга за това, добре, че е Исаев да има кой да им каже на руснаците, че е имало такава битка и тя е била най-голямата танкова ;) Ще е интересно да се прочете определено.

21493829.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Поздрав за темата. Има ли някаква статистика, която да покаже какъв процент от съветските танкове са били боеспособни и окомплектовани за тази битка. Щото и се чини, че при Дубно крахът не е при танковете, а е в полза на съветската логистика и командване.;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами руснаците твърдят, че около половината от Югозападния фронт са влезли в битката, демек някъде към 2500-2800 да кажем, но това значи, че всички трябва да са били унищожени в битката, което не е така, от всеки корпус се спасяват известен брой, в този на ген. Власов близо 40% примерно. Така че вероятно са били повече, в тая книга вероятно ще има подробности, трябва да погледна по книжарниците тия дни има една където често карат руски книги на такава тематика до Съдебната палата и са доста по-евтини защото не са преведени.

Иначе и аз определено хвърлям вината не върху руските танкисти, а върху логистиката и командването ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Браво, Радо! Би следвало наистина цялата информация за войната да има адекватно място. Не само щампите.

Обобщавайки, според мен причините за разгрома при Дубно са:

1/ внезапността, разкъсала комуникациите, и изобщо набраната немска инерция, съчетана със съветската скованост в началото на войната;

2/ липсата на отбранителна стратегия, довела до невъзможността да се организира отбрана или контранастъпление. Липсва координация с ВВС (нещо, което трябва да е отработено - командващи ВВС ген. Птухин, разстрелян по-късно за "участие в заговор" е специалист по бомбардиране на летища в Испанската гражданска война... ), липсва възможност да се организира снабдяване.

Що се отнася до това, че някои танкове били за ремонт - то когато е събрана много техника, представляваща МПС, винаги е така. А и танковете поначало са си за ремонт в определен процент от състава си. Такава е техниката.

Впечатляваща е концентрацията на танкови сили - един съветски успех би обърнал хода на войната още тогава... Участват около 1/5 от немските и около 1/5 от съветските танкови сили, взимащи участие в започващата война на Източния фронт.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Поздрав за темата. Има ли някаква статистика, която да покаже какъв процент от съветските танкове са били боеспособни и окомплектовани за тази битка. Щото и се чини, че при Дубно крахът не е при танковете, а е в полза на съветската логистика и командване.;)

Достатъчно, имайки предвид 8 кратното съветско превъзходство. Поначало танковата техника си е леко чуплива, за учудване, но е така. И с танковете вървят много ремонтни дейности. Но каквото и да е било изоставането на съветските части в това отношение, а те нямат голямо изоставане, те са 8 пъти повече. Значи трябва да са счупени и то здраво счупени, а не за смяна на фар, поне 7/8 от всички съветски такове, за да са равни на брой с немските.

Логистиката, командването, изобщо - комуникацията (информационна и логистична), в добавка със първоначалната скованост. Армията е огромен организъм, тя не може ей така с щракване с пръсти да организира отбрана или контранастъпление срещу агресивно настъпващ и удрящ по слабите места враг.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Достатъчно, имайки предвид 8 кратното съветско превъзходство. Поначало танковата техника си е леко чуплива, за учудване, но е така. И с танковете вървят много ремонтни дейности. Но каквото и да е било изоставането на съветските части в това отношение, а те нямат голямо изоставане, те са 8 пъти повече. Значи трябва да са счупени и то здраво счупени, а не за смяна на фар, поне 7/8 от всички съветски такове, за да са равни на брой с немските.

Логистиката, командването, изобщо - комуникацията (информационна и логистична), в добавка със първоначалната скованост. Армията е огромен организъм, тя не може ей така с щракване с пръсти да организира отбрана или контранастъпление срещу агресивно настъпващ и удрящ по слабите места враг.

Не съм сигуренр но немските танкове вече са били снабдени с радио по това време. Така движениятя им по терена са били много по-организирани.

:punk: :punk: :punk:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не са 8000, стига фантазии, колеги.

Вземат участие в сражението от съветска страна - 4 мк на Власов, 8 мк на Рябишев,9 мк на Рокосовски, 15, 19 и 22 мк . От германска страна - 1 танкова група на Клайст - 9, 11, 13, 14, 16 тд.

- в състава на Югозападния фронт - 3846 танка;

- в състава на група армии ЮГ - 799 танка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не съм сигуренр но немските танкове вече са били снабдени с радио по това време. Така движениятя им по терена са били много по-организирани.

:punk: :punk: :punk:

Така е. Снабдени са и командният танк е можел да дава оперативни нареждания в реално време на всеки танк буквално. А руснаците, до колкото знам, вдигали люка (ако обстановка позволява) и си развявали флагове. Па който види в тази пушилка и динамика на битката - види. Може би са следвали командния танк чисто визуално в повечето случаи. Но като го унищожат, какво ще правят тогава останалите? Тук КГ може по-добре да обясни нещата.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Не са 8000, стига фантазии, колеги.

Вземат участие в сражението от съветска страна - 4 мк на Власов, 8 мк на Рябишев,9 мк на Рокосовски, 15, 19 и 22 мк . От германска страна - 1 танкова група на Клайст - 9, 11, 13, 14, 16 тд.

- в състава на Югозападния фронт - 3846 танка;

- в състава на група армии ЮГ - 799 танка.

Не си мисли че при руснаците има танкове само в механизираните корпуси.Има и кавалерийските и пехотните дивизии.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Така е. Снабдени са и командният танк е можел да дава оперативни нареждания в реално време на всеки танк буквално. А руснаците, до колкото знам, вдигали люка (ако обстановка позволява) и си развявали флагове. Па който види в тази пушилка и динамика на битката - види. Може би са следвали командния танк чисто визуално в повечето случаи. Но като го унищожат, какво ще правят тогава останалите? Тук КГ може по-добре да обясни нещата.

post-5590-056328600 1326232995_thumb.jpg

Ей един от тези които нападат през Арденек. С нищо не са по-добри, по-силни, бронирани или повече количествено от френските, английски танкове. Само тази антеничка...

Само с това, че са снабдени с радиоприемник-датчик. Тоест комуникацията на всеки един е двустранна с командира си.....:punk: :punk: :punk:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Така е. Снабдени са и командният танк е можел да дава оперативни нареждания в реално време на всеки танк буквално. А руснаците, до колкото знам, вдигали люка (ако обстановка позволява) и си развявали флагове. Па който види в тази пушилка и динамика на битката - види. Може би са следвали командния танк чисто визуално в повечето случаи. Но като го унищожат, какво ще правят тогава останалите? Тук КГ може по-добре да обясни нещата.

Ами то зависи до кое ниво имат станции - ако е до командир на взвод - радиокомуникацията стига до средния от всеки три или четири танка, останалите се командват от командира му чрез: сигнали с флагчета, докато може да е извън люка; просто чрез пример - накъдето отива той, натам и останалите 2 или 3 танка, или пък с предварително уточняване на бойните задачи. Във всеки случай кьопава работа.

Ако е до ниво рота нещата са същите, но тук вече 10 или 12-14 танка следват командирския. Сигналите се препредават при нужда от взводните командири. Голям проблем е това, че няма радио, във всички случаи.

Не е невъзможно - в повечето случаи танковете се движат с командирите отвън, така, че те си комуникират в колоната със знаменца. Стигне ли се до рубеж за атака, трябва да спрат, след което командира на ротата слага двата флага в едната си ръка и я размахва въртеливо над главата си, което ще рече "сбор на началниците". Всички командири отиват при него, уточняват се и после вече става развръщането за атака, което просто е промяна на строя от колона във верига и самата атака. Вече в атаката има противник отпред, който всеки вижда и гърми.

Като гръмнат командирския, го замества следващия по старшинство, но ако той няма станция, това значи, че влязат ли в бой танковете, изменение на направленията е малко възможна.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ей един от тези които нападат през Арденек. С нищо не са по-добри, по-силни, бронирани или повече количествено от френските, английски танкове. Само тази антеничка...

Само с това, че са снабдени с радиоприемник-датчик. Тоест комуникацията на всеки един е двустранна с командира си.....:punk: :punk: :punk:

До колкото съм чел, в началото на войната германските танкове като характеристики са направо смешни спрямо съветските. Тънка броня, слабо (до 50 мм оръдие), бензинов двигател (който често отказва да се пали при силен студ), тесни вериги (масово затъване в лишените от пътища и кални съветски простори) и т.н. Да не кажем, че са нямали аналог на средния Т34 и на тежкия КВ1. 50 мм, особено късото, оръдие не било много ефективно срещу Т34. Предполагам, че дългото (май че бе 76 мм) оръдие на Т34 го е превъзхождало освен в огневата мощ и по далекобойност (това ще го кажат специалистите във форума). Сега се сещам, че товориш Сталин като типичен грандоман много е искал да сложи още в 1940 година някакво 105 мм оръдие на средните и тежките танкове, та конструктурите с риск за живота си едвам го убедили, че все още нямат шаси и купол да издържи такова нещо.

Тогава какво остава за германците? Координирани действия срещу съветските танковете (още повече, че руснаците освен качествено ги превъзхождат и количествено) и координация с артилерията. Предполагам, че няколко по-слаби немски танка, като действат в синхрон могат далеч по-бързо и лесно да неутрализират един Т34. А за това трябва комуникация в реално време. Отделно, че самите германски екипажи са били далеч по-опитни и добре обучени и с боен опит за разлика от съветските. Като сложим и по-доброто командване на танковите войски и това може да обясни победите до Курск (където пък по отношение на танковите битки германците имат голям малшанс).

Редактирано от DendroaspisP
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това с тесните вериги не е много точно, макар, че в крайна сметка за TIII и ТIV си е така.

Важно е при верижните машини (па и не само при тях, но при колесните е по-сложна сметката) относителното налягане на кв.см.

При немските танкове от това време то е:

0.55 кг. за Pz38t

0.40 kg. за Т I

0.62 кг. за T II

0.9 кг. за Т III

0.79 кг. за Т IV;

Колкото това число приближава 1 кг. на кв. см, толкова по-трудно проходим е танка (това се компенсира донякъде с мощността на двигателя, но недостатъчно).

Та, тази цифра и нарастването и при последните два модела показва, че немската техника от този клас вече е изчерпала ресурса си.

При Дубно обаче проходимостта е още добра, защото преобладават по-старите и леки модели танкове, а от друга страна, времето е топло и теренът сух.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Само 9 механизиран корпус на Рокосовски има 1131 танка - много повече от цялата танкова група на Клайст.За качествените характеристики да не говорим.Колкото и некоординирани да са отделните механизирани корпуси би трябвало огромното числено превъзходство да реши битката в тяхна полза.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...